Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Turystyka - miejsca, atrakcje, dojazd, noclegi, kuchnia, ceny, zwyczaje [ zbiorczy] (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2328)

Dario Silva 20.07.2009 13:25

Zna ktoś z was jakieś sprawdzone w miare tanie miejsce w Zakopanem gdzie mogę zatrzymać się na kilka dni?Jeśli tak to piszcie na priv.

StelmiOriginal 20.07.2009 13:27

Ja nie polecam kwater w Zakopanem, w sezonie letnim biorą średnio 50zł za osobo-dobę a np w Poroninie 4km od Zakopca jest 25zł za osobo-dobe i stamtąd jest busik do Zakopanego za 2,50zł :)

!!IRIVER!! 20.07.2009 13:42

Pierdzielisz Stelmi... ;] Ja zimą płaciłem po 25-30 zł. Chyba, że cenicie sobie jakieś nie wiadomo jakie luksusy, to owszem. ;]

StelmiOriginal 20.07.2009 13:44

Mówie o kwaterach w centrum Zakopanego, nie zamawiane wczesniej przez neta tylko 'at hoak' na miejscu ;]

Moze zamawiajac przez neta jest taniej.... don't know :)

saklak1906 20.07.2009 13:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez StelmiOriginal (Post 764741)
Ja nie polecam kwater w Zakopanem, w sezonie letnim biorą średnio 50zł za osobo-dobę a np w Poroninie 4km od Zakopca jest 25zł za osobo-dobe i stamtąd jest busik do Zakopanego za 2,50zł :)

A nie 8 km, to zalezy od miejsca jest dosc rosciagniety, moze byc 1 km a i dobrze 10 km. Z centrum Poronina( nie polecach bo to przy drodze i stacji kolejowej- ruch) do cenrum Zakopca( tez nie polecam bo duzo ludzi) jest ok 8km

Polecam Bukowine Tatrzanska troche daleko ale ceny sa znacznie nizsze a i widoki z okna przepiekne i kultura bacow o wiele wieksza.
Zakopianczycy to chamy- mieszkalem tam dwa lata
Standartowo pokoje nawet lepiej wygladaja, nie polecalm brac pokoi od ludzi co stoja z kartkami przy drodze.
Wiekszosc nie jest zarejestrowana nigdzie a i sanepid ich nie moze sprawdzic. Sa przypadki ze wogole poscieli nie zmieniaja- wszak groral to narod oszczedny.

Lesnica, Zab tez sa godne uwagi a zwlaszcza widoki sa przepiekne- cala panorama.

Przy dluzszym pobycie w kilka osob mozna sie targowac, teraz jest sezon i ludzi od groma to moze byc problem z lepszymi pokojami.

Polecam Zakopane we wrzesniu i pazdzierniku, piekne jest wtedy Zakopane a i turystow malo.

sandomingo 21.07.2009 09:11

Czy w Chorwacji są jakieś miejsca z piaszczystymi plażami? Bo generalnie to słyszy się, że wszędzie raczej kamieniste?

luk1964 21.07.2009 09:20

Polecam Hostel w Lublinie przy ul.Lubartowskiej 60 w Lublinie na sex weekend !
Poza tym tamtejsza Starówka jest równie klimatyczna jak krakowska. Duży wybór piw i stolików.

luk1964 21.07.2009 09:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Awe (Post 568307)
Jakie miejscowości polecacie na Słowacji? Był ktoś w Nowej Wsi Spiskiej, Vrbov, Smiżany, Vernar, Keżmarok (Słowacki Raj)?

Byłem w Spiskiej Novej Wsi. Polecam Ci Slovacki Raj.
Tam znajduje się niewielka wioska Hrabusice gdzie można tanio nocować i dobrze zjeść.

adamd303 21.07.2009 10:04

Serdecznie polecam krótki urlop w krajach Beneluksu. Fajne wycieczki objazdowe organizuje Orbis w cenie 939 za 6 dni. Dzień 1 - podróż autokarem. Dzień 2 - Zwiedzanie Luksemburgu i Brukseli. Dzień 3 - Antwerpia, Brugia (absulutna perełka w programie) i Gandawa. Dzień 4 - Rotterdam, Delft, Haga. Dzień 5 - Amsterdam. Dzień 6 - podróż do Polski. Program bardzo bogaty, podczas przejazdów pilot puszcza ciekawe filmy DVD w autokarze. Przy oszczędnym aucie i zgranej ekipie można zorganizować taki wypad za 550 - 600 zł. Znam dobrze tamte strony, na studiach co roku jeżdziłem do Holandii na wymiany studenckie, chętnie udzielę informacji, jak ktoś chce jechać prywatnie pomogę w rezerwacji noclegu.

anika 21.07.2009 17:32

w jakich miejscowościach nadmorskich w pobliżu Rzymu możecie polecić krótki pobyt? zależy mi przede wszystkim na jak najtańszym zakwaterowaniu i małym relaksie po tygodniowym zwiedzaniu ;)

jeśli macie też jakieś dobre rady względem samego wyjazdu do Rzymu, to bardzo chętnie skorzystam.
gdzie jeść? [żeby było tanio ;)] co jest szczególnie warte zobaczenia, a np. mniej spopularyzowane w przewodnikach?

szprotson 25.07.2009 10:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 765098)
Czy w Chorwacji są jakieś miejsca z piaszczystymi plażami? Bo generalnie to słyszy się, że wszędzie raczej kamieniste?

30 km od Poreća
miejscowość na M ...
Modelino czy jakoś tak
ale ogólnie o sam piasek ciężko

Garbaż1906 25.07.2009 11:13

ma ktoś z Was namiary na nocleg w Bieszczadach ? dla 2 osób, najważniejsze, żeby było blisko jezioro, od 10 sierpnia, bo za późno się zdecydowałem i cieżko coś znaleźć wolnego.

FajQ 25.07.2009 11:42

Chodzi ktoś po Tatrach? Planuję zrobić Orlą w jeden dzień jest to w ogóle możliwe?

kms 25.07.2009 13:21

Jest cos ciekawego w Szczyrku ?:P

Grabaż 25.07.2009 21:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FajQ (Post 767938)
Chodzi ktoś po Tatrach? Planuję zrobić Orlą w jeden dzień jest to w ogóle możliwe?

http://www.gory-szlaki.pl/orla_perc.htm polecam przeczytać, dużo przydatnych informacji. Choć wiadomo nic nie zastąpi doświadczenia i górskiego obycia. Ja sam na Orlej jeszcze nie byłem, uważam że to jeszcze nie moja półka.

kuba_cf 25.07.2009 21:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kms (Post 768000)
Jest cos ciekawego w Szczyrku ?:P

tak Skrzyczne.. jeśli lubisz wypoczynek typu siedzenie w okolicznych knajpach, picie piwa itp to wporządku...jeśli wolisz bardziej aktywnie to w grę wchodzi tylko paralotnia (choć zakładam że jesli takie pytanie to nie bardzo), downhilll ...

LuKaS TSW 26.07.2009 19:40

Co do Lublina to stare miasto bardzo ładne z klimatycznymi knajpami,ceny niższe niż w Krakowie na pewno,ul Lubartowska,trochę nieciekawa okolica,no chyba że na sex party:D
ogólnie duży sentyment do tego miasta mam:)
a jeżeli chodzi o polskie morze to tylko Białogóra :D

polspols 29.07.2009 17:38

Witam. Wybieram sie do gródka na łikend. Co ciekawego mozna tam robic?? (prócz pływania i picia) Chiciałbym również sie czegos dowiedziec o klubach w Gródku ali-baba oraz X

Grzegorz z Sanoka 30.07.2009 20:08

Gdzie dobrze i tanio zjem w Krynicy Morskiej? :)

swinia 31.07.2009 09:08

A ja tak się wybieram pod koniec września do naszego Krakowa, noclegi mam załatwione, w jakimś hostelu w centrum, nie pamiętam nazwy ale to po znajomości więc za free. I tu teraz zdaje się na waszą znajomość Krakowa i naprowadzenie mnie co można pozwiedzać. Czas zwiedzania 5 dni.

Grzegorz z Sanoka, ja byłem raz w krynicy i już się nie wybiorę. Lepiej dołożyć jeszcze trochę KM i wybrać się na pełne morze np. do Władysławowa. Dobre żarcie mieli w meksykanskim barze na plaży

re_set 31.07.2009 09:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez swinia (Post 771401)
A ja tak się wybieram pod koniec września do naszego Krakowa, noclegi mam załatwione, w jakimś hostelu w centrum, nie pamiętam nazwy ale to po znajomości więc za free. I tu teraz zdaje się na waszą znajomość Krakowa i naprowadzenie mnie co można pozwiedzać. Czas zwiedzania 5 dni.

Sprecyzuj, co Cie interesuje szczegolnie. Bo- rzecz jasna- do zobaczenia masz sztandarowa trase: Wawel- Rynek- Kosciol Mariacki- Sukiennice- Brama Florianska- Barbakan itd., ale... Krakow ma do zaoferowania duzo, duzo wiecej.
Jesli sztuka i architektura- pelno kosciolow (style od gotyckich, przez renesans po barok), kamiennice rowniez w tych stylach, malarstwo- tu wybor oferty muzealnej rowniez ogromny- Narodowe, Czartoryskich itd.
Jesli blizsza jest Ci wspolczesna historia to polecam wycieczke do Nowej Huty, kombinat, plus np Arka.
Chcac zobaczyc panorame Krakowa mozesz wejsc na jeden z kopcow, ewentualnie (ale tego nie znam, nie bylam) wzniesc sie w gore balonem w poblizu Wawelu.
Z Krakowa mozesz tez zrobic sobie wycieczke do Wieliczki lub do Oswiecimia.

Koniecznie do obejrzenia Kazimierz, spacery (nawet bez celu!) uliczkami Starego Miasta i Kazimierza (uliczkami napisalam celowo, chodzi o te mniej uczeszczane, mniej turystyczne, a piekne...czyli nie Grodzka, a np rownolegle Kanonicza), tak zebys mogl poczuc klimat miasta.

Jak wyzej- doprecyzuj, co Cie interesuje szczegolnie, czego oczekujesz (bo moze np chcesz tez zwyczajnie odpoczac i np wtedy wyslemy Cie do aquaparku, a nie trzydziestego piatego kosciola;)).

swinia 31.07.2009 10:13

Wycieczke chce zacząć od zwiedzania R22, jednak w czasie remontu nie wiem czy uda mi się coś zobaczyć.
Chce zwiedzić standard jeśli chodzi o KrK, czyli tak jak wyzej napisałeś, tylko czas 5 dni, i dlatego napisałem do was o pomoc, bo zdaję sobie sprawę, że w 5 miesięcy bym całego KrK nie zwiedził. A chcę jak najwięcej w tym czasie pozwiedzać.

Grzegorz z Sanoka 31.07.2009 11:26

" wzniesc sie w gore balonem w poblizu Wawelu."

polecam, swietne widoczki :) tylko ze cena troche odstrasza... ulgowy 18, normalny bodajże 36.

re_set 31.07.2009 16:35

spokojnie, 5 dni to jest naprawde sporo na Krakow i wiele zobaczysz w tym czasie.
Jesli chodzi o ciekawe architektonicznie koscioly to polecam np. sw Anny, sw Barbary, sw Piotra i Pawla, oo. Dominikanow, oo. Franciszkanow, Skalke, sw. Katarzyny, Bozego Ciala, sw Krzyza.
Jak wyzej- koniecznie spacer np Kanonicza i spacer po Kazimierzu- tylko na Kazimierzu proponuje cos wiecej niz ul Szeroka i Plac Nowy.
Mozna zajrzec tez do Colegium Maius i wejsc tam na dziedziniec.
Jesli okolice Krakowa, to poza Wieliczka, Oswiecimiem mozna tez zahaczyc o Ojcow, Pieskowa Skale, Niepolomnice.
I fajnie byloby tez miec ciekawy przewodnik, zawsze lepiej zwiedza sie, wiedzac na co sie patrzy;)

swinia 01.08.2009 09:59

Podziękował.

!!IRIVER!! 11.08.2009 11:53

Wybieram się we wrześniu na wakacje i chciałbym wiedzieć mniej więcej jakich cen mogę się spodziewać w Bułgarii (Złote Piaski), Grecji (Olimpic Beach) i Chorwacji (Makarska). Pytam tutaj o ceny owoców, alkoholu, pamiątek i takie tam. No i z ciekawości czy ktoś był na tzw. 'obozie studenckim' - ja wybieram się sam, bo znajomi albo bez kasy, albo bez chęci i jak to jest - czy dobierają ludzi do pokojów w jakiś sposób, czy będę skazany na samotność? :P

tomo 11.08.2009 12:00

Wypowiem się na temat Bułgarii.

Ceny są takie same jak u nas, nie ma się co spodziewać super taniochy - zwłaszcza w Złotych Piaskach :) Po prostu nastaw się na wydanie takiej kasy jak w PL. Owoce takie jak arbuz, brzoskwinia czy winogrona itp są tańsze bo uprawiane są na miejscu i to wręcz na skalę przemysłową :)

Cytat:

No i z ciekawości czy ktoś był na tzw. 'obozie studenckim
Mówisz o tym który rokrocznie odbywa się nad Soliną (http://www.campusakademicki.eu/) ?
Byłem z kumplami więc trochę inaczej się bawiłem, ale jeśli jesteś otwarty na nowe znajomości to warto jechać. Impreza cały czas, warsztaty, konkursy także każdy może coś dla siebie znaleźć. Co prawda ja byłem w 2006 roku ale chyba nie pozmieniało się tam zbyt dużo.

Pozdro

!!IRIVER!! 11.08.2009 12:11

Nie , nie. Mówię o obozie zagranicą. Coś tego typu: http://www.beatur.pl/web/?page=szuka...G;showoffers=1

:D Solina i te sprawy mnie nie interesują na ten moment. :P

Dzięki za odp.

Arkas 11.08.2009 13:25

Ostatecznie wyląduje w Chorwacji, zapewne na jakieś wyspie. Tylko jeden minus, że jade w ciemno. Jest szansa że znajdę dobry, w przyzwoitej cenie, blisko morza apartament? Czy raczej będę skazany na inne warunki?

Marszałek 11.08.2009 14:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 777209)
Ostatecznie wyląduje w Chorwacji, zapewne na jakieś wyspie. Tylko jeden minus, że jade w ciemno. Jest szansa że znajdę dobry, w przyzwoitej cenie, blisko morza apartament? Czy raczej będę skazany na inne warunki?

Zależy gdzie jedziesz, jeśli wyspy to polecam Kornaty. Murter,Tisno. Jest tam blisko morza fajny hotel,3 gwiazdkowy, jakiś Niemiec go prowadzi.Hotel Borovnik,nie jakiś masakrycznie drogi. Jedzenie dobre i ile chcesz, basen taki mały fajny mają,robią pizze na miejscu,alkohole nawet nieźle mieszają ,choć dobrymi drinkami bym tego nie nazwał. Cisza, czystko. Do Sibeniku dojeżdżasz autobusem w 30 minut za jakieś grosze.

szprotson 11.08.2009 16:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 777209)

zalezy co znaczy blisko morza.
Teraz juz w CH jest taniej, najgorzej jest od 15 lipca do początku sierpnia.

Arkas 11.08.2009 23:01

Tak bardziej sprecyzowac to najprawdopodobniej wyspa Hvar. A co do bliskości morza? Nie wiecej niz 200 metrów.
I jeśli ktoś wogóle był na wyspie Hvar, to jakie moze polecic miejscowosci(nie jakeis duze) z lagodnym wejsciem do morza?

luk1964 12.08.2009 13:34

My wybieramy się we wrześniu z dziećmi do Komańczy . Będziemy nocowali w tamtejszym schroniksu. I Bieszczady ze wschodnią częścią Beskidu Niskiego bedą nasze.

grzesiu 24.08.2009 11:44

Ma ktoś linki do noclegów w Gdańsku tych tanich ?
Z góry dzieki :-)

Q13SON 24.08.2009 13:08

Może ktoś poleci gdzie można wyskoczyć na 3-4 dni pod namiot albo do jakiegoś domku letniskowego.

ja_ka_ 27.08.2009 06:15

Mam pytania: był ktoś z Was w Bukowinie Tatrzańskiej na tych basenach termalnych? Wasze opinie - warto - nie warto, minusy - plusy...
Dzięki z góry.

StelmiOriginal 27.08.2009 07:28

Moja opinia:

drogo, aczkolwiek warto jechac... ja kupilem bilet na 2,5 h plus przedluzylem czas 2 razy po pol godziny (5zł/h), mnóstwo basenów, woda czyściutka jak mineralna, duzo ciepłych basenów

+
ciepłe źródła
duzo basenów
czysta woda
duzo miejsc do opalania
darmowe lezaki do wziecia
piętrowe baseny !

_
cena
mało miejsc na parkingu

jak sobie cos przypomne to dopisze

spirit 27.08.2009 07:56

Drogo nie drogo... wg mnie jakość jest adekwatna do ceny.

Jechać zdecydowanie warto, jak kolega wyżej napisał dużo basenów (i kolejne w budowie z tego co widziałem - byłem w kwietniu). Baseny z masażem kulturka, fajny basen odkryty z bąbelkami i ławeczkami do poleżenia w cieplutkiej wodzie ;) Na niższym poziomie jest też otwarty basen połączony z rzeczką. Dodatkowy sauny, ale nie byłem.
Jedyny w sumie minus to ten, że nie mają w restauracji zapiekanek ani burgerów :foch:

Lupo 30.08.2009 08:42

W najbliższym czasie (druga połowa września) mam zamiar ze znajomymi wybrać się do Ostravy. Znaleźliśmy w miarę tanie połącfzenie Kraków - Katowice - Cieszyn - Ostrava. Gdzieś w necie wyczytałem, o tzw "przejściówkach"... tzn. kupuję bilet do ostatniej stacji w Polsce, następnie konduktor sam oferuje mi tą "przejściówkę" abym mógł przejechać przez granicę, a po zmianie ekipy konduktorskiej na czeską kupuję u nich bilet właśnie do Ostravy i podobno wychodzi to taniej niż gdybym kupował bilet bezpośrednio do Ostravy. Czy te "przejściówki" jeszcze są?
Drugie moje pytanie jest o ceny w Czechach. NIe chodzi mi tu o jakieś eleganckie restauracje, czy puby. Raczej o jakieś fast foody i ceny żywności itp w sklepach.
Poza tym nocleg... wypadałoby się gdzieś przespać. Myślę, że hotele odpadają, bo są za drogie, ale jakieś motele? Pokoje? Jest coś takiego? Jeśli tak to jakie ceny.
Z góry dziękuję za każdą informację.

1q2 01.09.2009 17:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lupo (Post 786764)
W najbliższym czasie (druga połowa września) mam zamiar ze znajomymi wybrać się do Ostravy. Znaleźliśmy w miarę tanie połącfzenie Kraków - Katowice - Cieszyn - Ostrava. Gdzieś w necie wyczytałem, o tzw "przejściówkach"... tzn. kupuję bilet do ostatniej stacji w Polsce, następnie konduktor sam oferuje mi tą "przejściówkę" abym mógł przejechać przez granicę, a po zmianie ekipy konduktorskiej na czeską kupuję u nich bilet właśnie do Ostravy i podobno wychodzi to taniej niż gdybym kupował bilet bezpośrednio do Ostravy. Czy te "przejściówki" jeszcze są?
Drugie moje pytanie jest o ceny w Czechach. NIe chodzi mi tu o jakieś eleganckie restauracje, czy puby. Raczej o jakieś fast foody i ceny żywności itp w sklepach.
Poza tym nocleg... wypadałoby się gdzieś przespać. Myślę, że hotele odpadają, bo są za drogie, ale jakieś motele? Pokoje? Jest coś takiego? Jeśli tak to jakie ceny.
Z góry dziękuję za każdą informację.

temat mi dobrze znany więc postaram się pomóc.

1.Podróż.
Do Katowic wiadomo , od Katowic idealnym rozwiązaniem to pociąg osobowy(trza pamiętać by był to osobowy a nie pośpiech, czy ekspres - wszystkie jadą mniej więcej tyle samo - 2 godz z kawałkiem) Katowice-Ostrava, przez Zebrzydowice.Bilet kupujemy oczywiście do Zebrzydowic - w Zebrzydowicach 2 warianty, albo idziemy do konduktora z prośbą o przejściówkę do Petrovic(pierwsza stacja w Czechach) albo nic nie robimy;) - Ja raz polazłem to nie chciało mu się wypisywać, później już nie chodziłem i było dobrze.

W Petrovicach zmiana warty ,Polak wychodzi, wchodzi Czech.Czekamy na niego aż podejdzie i kupujemy bilety do Ostravy.Są tanie - im więcej osób tym taniej, do tego nie liczy sobie za wydrukowanie biletu w pociągu(u nas się płaci kilka zeta dodatkowo za taką przyjemność).
Z powrotem ten sam manewr - bilet do Petrovic tym razem, potem przejściówka do Zebrzydowic i u konduktora polskiego do Katowic.

2.Noclegi
hotele rzeczywiście drogie, hosteli nie ma - możesz poszukać coś taniego ale ja swego czasu znalazłem ten nocleg
http://www.penziony.pl/ostrava/penzion-sokolska/

Cena jakieś 40 zeta od osoby.Warunki ujdą - pokój czysty,łózka ok ,prysznic i kibel na zewnątrz ale dostaje się własny klucz - od dworca niedaleko, do centrum jakieś 2 km ,kilkaset metrów obok market.

3.W miasto idziemy.
Ostrava to dziwne miasto - Rynek i przyległe uliczki późnym popołudniem robią się wymarłe;)Mamy tam Makwymiota i Burdel Kinga chyba - Centrum rozrywkowe to ulica Stodolni.

http://www.stodolni.cz/clanek.php?id=16&lang=pl&

Bary,kluby,dyskoteki,restauracje a nawet kofiszop;)
W week ekipa smażąca żarcie - szczególnie polecam kureci steak - cena ok 60 koron a smakuje wyśmienicie.
Ceny ogólnie są rózne.Ja mam zasade i to się tyczy nie tylko Ostravy ale np Pragi, że nie pijam browarów tam gdzie są droższe niż 30-32 korony(+,- kilka koron) za lane, pólitrowe 12 - 12 to ekstrakt.Są też 10 i 11 ale to straszne siki.Banie wódki też spokojnie można znaleść za 25-30 koron.

Ogólnie w Czechach można pić gdziekolwiek więc dobrym wyjściem jest zakupienie alku w sklepie i spożycie go gdzie nam się tylko podoba a po klubach to tylko symbolicznie;).Trzeba pamiętać że przy Stodolni nie ma sklepów, nie wiem czy w ogóle jakiś tam całodobowy jest, a w niedziele to w ogóle im się zbytnio pracować nie chce więc lepiej zakupy robić wcześniej.

Jako że Ostrava leży niedaleko granicy, to odwiedza ją trochę buractwa z Pl więc opinii tam za dobrej nie mamy ale ogólnie jak się nie kozaczy to ma się czego obawiać.

Jak wiadomo Banik ma zgodę z GKSem więc tamtejsi kibice do Polaków nic nie mają.Zdarzyło mi się nawet że jakis koleś podszedł do mnie po peta - jak się dowiedział że jestem z Pl to się pyta skąd , ja mu Krk a ten banan na ryju i mi coś o Katowicach nawija;)

No i to by było chyba na tyle - jeśli byś jeszcze jakiś informacji potrzebował to wal śmiało.

ps. Kasę można wymienić w Krk albo w Katowicach na dworcu...tam nawet lepszy kurs był ostatnio.W Ostravie ciężko o kantor więc lepiej mieć już korony bo pozostanie tylko 'dziura w ścianie'

ps2 no i to chyba każdy wie ale nie powinno się pytać używając słowa 'szukam' bo wiadomo co on po czesku znaczy:D.Nie należy się tez oburzać jak ktoś nazwie dziewczynę - frajerką albo diwką - to pozytywne określenia;)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:32.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl