Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Filmy, które warto obejrzeć (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2155)

1q2 25.01.2009 01:28

Wielkie dzieki Młyniu_Miechów - juz sie sciaga;)

szprotson 25.01.2009 12:11

moze ktos czasem napisze coś wiecej dlaczego WARTO obejdzeć.
bo przeciez sa gusta i gusciki

kubawislak 25.01.2009 12:33

Jakąś prawdziwą komedie może by mi ktoś polecił... ostatnio żadnej nie widziałem...

kot_dżinks 25.01.2009 13:58

Ostatnio oglądałem dość dobrą komedię i myślę, że z pewnością mogę Ci ją polecić - ''Nie zadzieraj z fryzjerem''

Młyniu_Miechów 25.01.2009 20:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 662291)
moze ktos czasem napisze coś wiecej dlaczego WARTO obejdzeć.
bo przeciez sa gusta i gusciki

Poleciłem Dextera, a dlaczego? Juz pisze:

- świetna fabuła oparta na powieści Jeffa Lindsaya Darkly Dreaming Dexter (Demony dobrego Dextera)
- gra aktorska na najwyższym poziomie
- doskonała muzyka
- wyjątkowe poczucie humoru :P

Z seriali możecie sprawdzić także Breaking Bad, niestety jak na razie wyszło tylko 7 odc. związku ze strajkiem scenarzystów. Równiez ma to coś :).

tommiyacht 25.01.2009 20:04

21.00 TVP2 Purpurowe Rzeki II

pierwsza w.g. mnie lepsza ale ten tez sobie obejrzyjcie

WzT 25.01.2009 20:12

"Syn Rambo" - Dość klimatyczna komedia ale z fajnym przekazem.
Mimo że momentami film wydaje się nudny to cały czas coś nas trzyma przy ekranie i nie pozwala odejść.
Ogólnie film warty polecenia.

pan_premier 25.01.2009 20:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tommiyacht (Post 662678)
21.00 TVP2 Purpurowe Rzeki II

pierwsza w.g. mnie lepsza ale ten tez sobie obejrzyjcie

jesli to ten film z Reno, to nie polecam, cos ala pustawy thriller kryminał

tommiyacht 25.01.2009 20:21

dlatego pisze ze jedynka duzo lepsza :)

WzT 03.02.2009 13:41

"Sekretne okno" - Specyficzny film Davida Koeppa. Szybki zwrot akcji wprawia w osłupienie a bohater którego uważaliśmy za tego "dobrego" okazuję się mordercą.
Film trzeba od samego początku oglądać bardzo uważnie żeby zrozumieć jego cały aspekt.
Polecam !!!

Amfre 03.02.2009 20:34

obejrzyjcie sobie REC - zgroza

emsi 03.02.2009 20:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WzT (Post 667750)
"Sekretne okno" - Specyficzny film Davida Koeppa. Szybki zwrot akcji wprawia w osłupienie a bohater którego uważaliśmy za tego "dobrego" okazuję się mordercą.
Film trzeba od samego początku oglądać bardzo uważnie żeby zrozumieć jego cały aspekt.
Polecam !!!

Nie ma jak zepsuć komuś przyjemność oglądania :/

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Amfre (Post 667992)
obejrzyjcie sobie REC - zgroza

Fantastyczna recenzja Harcerzyk rozpisałeś się tak, że nic tylko oglądać.

dj_ibutti 03.02.2009 21:49

Obejrzałem ostatnio "The Bank Job" i śmiało mogę polecić. Dobry film, fajny angielski klimat. Ogólnie miłe 2 godzinki :)

vote-for-mikey 03.02.2009 22:00

potwierdzam, The Bank Job kawałek dobrego kina akcji.
świetny jak zwykle Statham.

zaraz się biorę do Aberdeen, po seansie powiem jak wrażenia :D

pewnie było już kilka razy pisane ale... dzisiaj znowu obejrzałem całą reżyserkę "Aniołów Apokalipsy" i jestem pod olbrzymim wrażeniem tego filmu, mimo, że reżyserkę oglądałem drugi raz, a krótszą wersję kilka razy.

"Vanishing Point" oryginalny, też klasyka, wstyd nie obejrzeć wręcz.

1q2 03.02.2009 23:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emsi (Post 667996)
Nie ma jak zepsuć komuś przyjemność oglądania :/

.

hehe(sory ale nie moglem sie powstrzymac, choc wiem ze to smieszne nie jest.)

Pamietam jak na horrorowym forum ktos zapoadal wrazenia z filmu ,ktory dopiero do kin wchodzil, zaznaczajac ze chodzi o schizofrenie - malo go nie zatlukli;)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez vote-for-mikey (Post 668072)
"Vanishing Point" oryginalny, też klasyka, wstyd nie obejrzeć wręcz.

Jak znikajacy punkt to tez Death Proof....Ja wiem ze niektorych draznia te 'gadki o niczym', ktore wypelniaja 2/3 filmu ale dla mnie Tarantino to zdecydowanie bratnia dusza wiec o obiektywizm ciezko - gdzie to nie jest tak ze szmire made in Tarantino zarekomenduje jako rewelacje;) - tyle ze jak dla mnie to chyba jeden rezyser na swiecie ktory jak dotad szmiry nie stworzyl....uwielbiam to jego .......enie o niczym , ta żonglerkę stylami, klimatami i ten nieprawdopodobny montaż , gdzie kozaka na niego chyba jeszcze nie ma;)
Ogolnie polecam oba filmy goraco.

vote-for-mikey 04.02.2009 08:40

co wspólnego mają "Znikający punkt" i "Death Proof" po za tym, że w obu filmach są samochody? :D

A Aberdeen polecam z całym przekonaniem. Ma kilka wad stricte technicznych typu zbyt duże różnice w głośności wypowiedzi poszczególnych bohaterów, dla "świeżego" widza problemem mogą być też akcenty i szybkość wypowiadania zdań przez tychże, niektóre sceny musiałem oglądać dwa razy, bo nie zrozumiałem dialogu, ale to głównie na początku filmu.

4 z plusikiem w sześciostopniowej skali, jak ktoś lubi taki typ filmów, niech ściąga.

tommiyacht 08.02.2009 10:52

12.35 Polsat Król Kosza

pamietam jak wchodziło HBO do Polski i w promocji za frajer leciało, to czesto ten film puszczali i zawsze go oglądałem :) przyjemna komedyjka

kosz.krakow 08.02.2009 10:59

koniecznie obejrzyjcie horror hiszpański

"REC", polecam

emsi 08.02.2009 11:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kosz.krakow (Post 670410)

"REC", polecam

Dlaczego polecasz??

Może byś cokolwiek napisał sensownego, bo takich postów to każdy jest w stanie nawalić po 1000.

Jak macie pisać w temacie filmowym to prośba ode mnie i nie tylko pewnie, żebyście jakos argumentowali to co polecacie bo tak to nie ma sensu i lepiej nie pisać nic.

pietruch 15.02.2009 12:34

Wielkim znawcą filmów nie jestem.
Ale ze swojej strony śmiało mogę polecić "Dr. Strangelove - How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb" Tytuł powala długością.
No ale do rzeczy.
Kubrick (chyba jeden z najlepszych reżyserów jaki wydał świat) idelanie przedstawia w krzywym zwierciadle wyścig zbrojeń i wzajemne zastraszanie się mocarstw bronią atomową. Sama gra aktorów, i absurdalizm sytuacji (zwłaszcza rozmowy). Jednak przez sporą dawkę humoru możemy dostrzec co nas czeka jeżeli wyścig zbrojeń nie przystopuje.
Już sam fakt, że został wyreżyserowany przez Kubricka, świadczy o tym, że to kawał dobrego kina i nikt nie pożałuje tych 100 minut na jego obejrzenie.
Na filmwebie film ma notę 8,39 na 10, co jest wg mnie idealnym przykładem jak obniżył się poziom jakości na ich portalu.

Blacha92 15.02.2009 12:44

Polecicie jakieś komedyjki w stylu American Pie , Wieczny Student?

Martinho 15.02.2009 12:49

Eurotrip?

123456789

mic 15.02.2009 14:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kosz.krakow (Post 670410)

"REC", polecam

Tak z ciekawosci, co Ci sie podobalo w tym filmie ? Bo ja osobiscie wiekszego syfu nie widzialem.

marcinarsenal 15.02.2009 15:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mic (Post 674655)
Tak z ciekawosci, co Ci sie podobalo w tym filmie ? Bo ja osobiscie wiekszego syfu nie widzialem.

Na pewno oglądałeś tego REC'a? :>
Ten film trzeba oglądać w ciemnym kinie z grupą ludzi, którzy przy każdym momencie gdzie serce podchodzi ci do mózgu krzyczą: "O kurr...", "Ja pierd...". Po za tym, ogromnym plusem filmu jest to, że nie podłożono dubbingu - hiszpański język do klimatu pasuje jak żaden inny. Ja plusów po filmie widziałem wiele, myślałem o nich m.in. w trakcie kolejnych bezsennych nocy :D POLECAM!

+ piękna pani dziennikarz :D

laurence 15.02.2009 15:08

Cytat:

co prawda pytanie nie do mnie ale wydaje mi się że określanie tego filmu mianem syfu to dość duże nadużycie.
Film jest dobry. A jeszcze jak się go obejrzy wieczorem i przy dobrym nagłosnienu to naprawde można się pozytywnie pobać.

No ale wiadomo jednemu się spodoba drugiemu nie.

dj_ibutti 15.02.2009 16:21

Ja odrabiam zaległości filmowe i obejrzałem:

-Slumdog - 8,5/10 . Bardzo dobry film :) Nie wiem, ja ogólnie uwielbiam filmy Boyla, może dlatego. Muzyka świetna, ładne zdjęcia i montaż. Troszkę naciągana historia, jeżeli chodzi o sam fakt nagrywania Milionerów, ale kto wie jak to jest w Indiach ;) - Polecam.
-Shooter - 7/10 - Dostałby 8 gdyby nie końcówka,(UWAGA SPOILER: Chodzi mi o to, jak się z tego wywinął w 3 sekundy ...) Poza tym kawałek dobrego kina akcji. Zdjęcia bez rewelacji, poza ładnymi krajobrazami. Montaż podobnie. Natomiast nieźle zagrany :)
-Cleaner - 6,5/10 - Jak wyżej - zawiodłem się na końcówce. Natomiast dobrze zagrany, ładny montaż, ładne zdjęcia. Historia na początku wydawała się lepszą niż stała się na końcu... Tzn. fajny pomysł, ale się zjeb.... ;)
-Idealny facet dla mojej dziewczyny - 5/10 - Nudy, prolewacki, antyklerykalny, lesbijski itp. czyli kontrowersyjność na maksa. Niektóre żarty na poziomie dna rowu mariańskiego. Do Testosteronu się nie umywa niestety. Jakby wyjąć z filmu połowę, tzn. te dobre żarty, te dobre sceny itd. to byłby niezły, stąd 5/10.
-Spotkanie - 8/10 - fajny film. Ale to jest film z gatunku 'ambitnego kina' ;) Czyli akcji za dużo nie ma, podobnie za dużo scenerii itp. Jest za to bardzo hmm... ciężko to określić. Ciepły? Pouczający... Trzeba takie filmy lubić. Nie dla częstych bywalców Multiplexów, zjadaczy popcornu i fanów Spidermana itd. Dla bywalców Kina pod Baranami - polecam ;)
-Sezon na Misia II - 7/10 - faaajny ;) Polecam. Można sę pośmiać, odmóżdżyć itp. ;)
-Max Payne - 6/10 - Jakby rozpatrywać ten film, jako coś zupełnie innego niż gra, to super. Natomiast ma on tak na prawdę nie wiele wspólnego z grą i jej świetną fabułą. Ładne zdjęcia, montaż, historia wciąga. Choć te narkotyczne jazdy już trochę przegięte ;) Dla osób, które nie są fanatykami gry: polecam, z braku laku ;)

mic 15.02.2009 16:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez laurence (Post 674665)
co prawda pytanie nie do mnie ale wydaje mi się że określanie tego filmu mianem syfu to dość duże nadużycie.
Film jest dobry. A jeszcze jak się go obejrzy wieczorem i przy dobrym nagłosnienu to naprawde można się pozytywnie pobać.

No ale wiadomo jednemu się spodoba drugiemu nie.

No z tym "syfem" to troche przesadzilem, jednak dla mnie film byl bardzo kiepski. Co prawda "efekty" byly dobre, mozna bylo sie pare razy wystraszyc (ogladalem w domu na plazmie 52' i na 7.1) jednak cala fabula byla fatalna. Ogladalem go z 5 osobami i zadnej sie ten film nie podobal. Praktycznie film o niczym, lataja po domu, pare zombie, troche krwi i koniec.

godzilla 15.02.2009 16:44

Bitwa o Irak, warte obejrzenia szczegolnie przy w obecnej sytuacji oskarżenia polskich żolnierzy o zbrodnie wojenna, wyciagnięcie wnioskow jak pociagni sa Polscy a Amerykanscy zonierze do odpowiedzialnosci karnej za zabójstwa na misjach

1q2 15.02.2009 16:59

Cytat:

:D

Az sie boje zapytac jakie filmy wd Ciebie nie sa syfem.

Wiec z mojej strony jeszcze wiekszy syf czyli

The Chaser

http://www.filmweb.pl/f471852/Choogyeogja,2008

Jak dla mnie absolutna rewelacja.Emsi pewnie widzial , jesli nie to szybko musisz to nadrobic;)
Kiedys byla tu rozmowa na temat filmu Gruz 200 i z tego co pamietam to 7 kotow i pan premier bardzo pozytywnie sie o nim wypowiadali - musicie wiec panowie ogladnac i to bo choc wszystko tu jest inne(zamiast Rosji mamy tu Koree i jej klimaty) , to ciezar tego filmu jest podobny jak nie wiekszy.

Bardzo rzadko jest tak ze film sie konczy a ja jeszcze go przezywam.Tak bylo po tym filmie.Przejechal po mnie.
Zwolennicy akcji moga byc lekko znuzeni bo film rozpedza sie by potem zdecydowanie zwolnic i uderzyć dopiero pod koniec ale jak dla mnie to atut a nie wada.

Pozycja obowiazkowa, nawet dla tych ktorzy nie przepadaja za azjatyckim kinem.
Warto jeszcze wspomniec ze rezyser, ktory takze napisal scenariusz, jest debiutantem na obu polach - a film jest tak dopracowany pod obydwoma wzgledami ze az trudno w to uwierzyc.

lodecki 15.02.2009 17:40

Moze ktos polecic film RocknRolla ? widzial ktos ? jakas opinia ?

vote-for-mikey 15.02.2009 18:45

ibbuti nie zgodzę się.
jestem fanem gry, po każdym formacie instaluję ją zaraz po Vice City, a mimo to film był dla mnie bombowy. A narkotyczne jazdy miodzio :D

po za tym, super komiksowe ujęcia.

(widziałeś scenę po napisach? ;> )

emsi 15.02.2009 18:57

Mi ostatnio bardzo podobał się Into The Wild, film o poszukiwaniu wolności rozrachunku ze swoim dotychczasowym życiem, o podróży bo chyba ona jest jednym z głównych bohaterów. Film niespieszny nienadmierny w słowach, nie efekciarski, nie próbujący na siłę się przypodobać mimo to wielki.

Gorąco polecam jeśli ktoś szuka w kinie chwili wyciszenia, dla mnie to były magiczne dwie godziny seansu.

1q2 przyznaje się bez bicia Chasera jeszcze nie widziałem ale tyle świetnych opinii od osób które cenię za gust filmowy że aż grzech w najbliższym czasie nie zobaczyć :)

A co do zawodów filmowych to Tajne przez poufne braci Cpoen, ich wcześniejsze To nie kraj dla starych ludzi jest dla mnie filmem wielkim, natomiast tajne przez poufne to jeden wielki bełkot starający się być zabawny i po prostu bełkotliwy. Jedyna postać która dla mnie się broni to ta grana przez Brada Pitta nie polecam, lepiej obejrzeć po raz kolejny Fargo, Big Lebowskiego czy każdy inny starszy film braci.

No i koniecznie do kina na Inglorious Bastards :D

Kandzior 15.02.2009 19:15

A pamiętacie SZEREGOWIEC RYAN??? Klasyka... <lol>

dj_ibutti 15.02.2009 22:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez vote-for-mikey (Post 674826)
ibbuti nie zgodzę się.
jestem fanem gry, po każdym formacie instaluję ją zaraz po Vice City, a mimo to film był dla mnie bombowy. A narkotyczne jazdy miodzio :D

po za tym, super komiksowe ujęcia.

(widziałeś scenę po napisach? ;> )

Widziałem :) Mi zabrakło trochę smaczków z gry, jakoś tak za szybko to się dzieję. Tylko z dwa razy bullet time był... Noo ale z drugiej strony jakby miałobyć wszystko to film trwałby łooohohohooho ;)

Inglorious B. - trailer rozwalił mi system, a Pitt gra w nim rewelacyjnie wręcz :D Idę na premierę :) Tylko, że chyba to sierpnia trzeba czekać, co nie?

puchaty1906 15.02.2009 23:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez lodecki (Post 674775)
Moze ktos polecic film RocknRolla ? widzial ktos ? jakas opinia ?

Widziałem ten film, nic specjalnego, jak dla mnie 6/10, nie przebił Snatch'a, ale dużo lepszy od Revolver, mówiąc tu o poprzednich filmach tego reżysera. Ciekawi mnie kiedy Ritchie zrobi jakiś film nie o gangsterach...

mcovalski 16.02.2009 09:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emsi (Post 674837)
Mi ostatnio bardzo podobał się Into The Wild, film o poszukiwaniu wolności rozrachunku ze swoim dotychczasowym życiem, o podróży bo chyba ona jest jednym z głównych bohaterów. Film niespieszny nienadmierny w słowach, nie efekciarski, nie próbujący na siłę się przypodobać mimo to wielki.
(..........)

Film ciekawy. Szkoda jednak że bez happy endu. Muzyka rewelacja. Ukazanie relacji pomiędzy starszym panem a głównym bohaterem, choć krótka to bardzo treściwa.
I przede wszystkim świetne widoki.

1q2 17.02.2009 15:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez vote-for-mikey (Post 668172)
co wspólnego mają "Znikający punkt" i "Death Proof" po za tym, że w obu filmach są samochody? :D

Wiecej niz Ci sie wydaje;p
Pojawiaja sie odniesienia w dialogach do tego filmu ,jesli mnie pamiec nie myli to i samochod ktory testuja panie w DP jest dokladnie tym samym autem, ktorym porusza sie Kowalski w Znikajacym Punkcie.Poscigi tez sa stylizowane m.in na te ze znikajacego punktu.

1986 19.02.2009 14:20

Madagaskar 2 - Fajny, można się pośmiać choć oczekiwałem troszku więcej humoru , 1 chyba jednak ciut lepsza , ale nie jest źle.

In Bruges ( Najpierw strzelaj, potem zwiedzaj )- wynudziłem się strasznie , pomysł na film może i ciekawy ale mi jakoś do gustu nie przypadł p.s Polski tytuł to chyba jakiś żart .... Nie polecam

.:MEDALIK:. 19.02.2009 17:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mcovalski (Post 675153)
Film ciekawy. Szkoda jednak że bez happy endu. Muzyka rewelacja. Ukazanie relacji pomiędzy starszym panem a głównym bohaterem, choć krótka to bardzo treściwa.
I przede wszystkim świetne widoki.

Na przyszłość prosiłbym bez takich.

Arkas 20.02.2009 23:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1986 (Post 677182)
Madagaskar 2 - Fajny, można się pośmiać choć oczekiwałem troszku więcej humoru , 1 chyba jednak ciut lepsza , ale nie jest źle.

Dokladnie, 1 była zrobiona bardziej z "jajem".
I takie pytanko, może ktoś polecić jakiś horror idący w najbliższym czasie w tv?

Edit: dzieki emsi. Już się bałem że dasz wszystko z HBO (akurat tego kanału nie mam neistety), ale na szczęście dużo jest na innych kanałach więc z pewnością coś obejrzę. Jeszcze raz dziekuwa :]

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:45.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl