Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Kiedy spadnie śnieg? Czyli z serii- wyciągnąć narty z piwnicy (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1719)

szczebrzeszcz 23.01.2010 01:05

panew a poza polską zjezdzales?
austria? włochy?
jak się ktos uczy to se moze łazic po tych malych polskich gorkach dla urozmiacenia...

bo większych tras to u nas jak na lekarstwo a i tak są małe w prowaniu do tych w Alapach czy dolomitach

BeneNati1906 23.01.2010 02:31

Jak by ktoś przypadkiem miał robote przy odśnieżaniu śniegu na dachach to pisac na priv.

panew 23.01.2010 09:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 845554)
panew a poza polską zjezdzales?
austria? włochy?
jak się ktos uczy to se moze łazic po tych malych polskich gorkach dla urozmiacenia...

bo większych tras to u nas jak na lekarstwo a i tak są małe w prowaniu do tych w Alapach czy dolomitach

tylko słowacja
rohace, łomnica, strbskie pleso, chopok ze dwa razy no ale teraz odjechali dosć mocno cenowo i może raz na łomnice pojade ale to gdzies marzec/kwiecein dopiero
pierwszy raz w marcu jade w dolomity, ale mi przybyło "kilka" :) kilo i bedzie cieżko z formą zapewne, a słyszałem ze naprawde są wymagające trasy tam
najczęściej jeżdże w Krynicy lub ostatnio w Limanowej bo mam najbliżej od teściów

szczebrzeszcz 23.01.2010 12:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez panew (Post 845584)
pierwszy raz w marcu jade w dolomity, ale mi przybyło "kilka" :) kilo i bedzie cieżko z formą zapewne, a słyszałem ze naprawde są wymagające trasy tam

trasy są różne każdy znajdzie coś dla siebie :)
pierwsze dni to raczej zapoznanie się ze stokami, tras jest zazwyczaj więcej niż gdziekolwiek w Polce, przynajmniej tam gdzie ja byłem,
no i ta długość tras :)
chociaż są też te przypominające wielkością te nasze, ale tez są ok,
poza weekendami nie ma kolejek w ktorych czeka się długo, zazwcyzaj szybko to idzie, bo albo gondola albo krzesełka po 4-6, choc 2 i orczyki tez sie znajdą, bez porównania w ciagu dnia można nawet kilkarotnie wiecej km przejechac niż w Polsce, Czechach czy Słowacji
i taka mała rada, jezeli udajsz się na obiad do knajpy na stoku to najlepiej na polgodziny przed porą obiadową lub po :) a pozniej na stok zjazdy w czasie "obiadowym" są o tyle fajne ze jest malo ludzi :)
i nie przesadz pierwszego dnia, jeszcze się najezdzisz,

PSdo jakiej miejscowości/stoku jedziesz?

panew 23.01.2010 13:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 845645)

PSdo jakiej miejscowości/stoku jedziesz?

olang czy jakoś tak, jade na tydzień więc nie bedzie dużo czasu na zapoznawanie się ze stokami :P
od razu jazda na pełnej k.... :)
jestem sakramencko wyposzczonu bo do tej pory byłem tylko raz na nartach w połowie października i chyba nie dam rady do marca nigdzie wyskoczyć :/
no i o forme sie boje troche
co do obiadu to po krakowsku sami bedziemy sobie pichcić :)
gdzie sie ubezpieczasz jak tam jedziesz - na tym nie chce oszęczedzac bo sie to potem mści. kumpel walnął włocha na stoku to odzszkodowania sięgnęły 100 000 plz

co do polskich stoków to chyba najbardziej lubie Jaworzyne , zwłaszcza 5 lub zamkniętą dawną 7 tylko łażenia jest z tej ostatniej dużo żeby dojść do dolnej stacji 5

największe rozczarowanie to laskowa - chodzi o to że z tej drogi do Limanowej widać ten stok i wydaje się dużo stromszy niż jest w rzeczywistości poa tym ilość ludzi tam jest porażająca w weekendy

jeszcze co do baletu to tutaj jest ciekawy filmik
takie coś chciałbym śmignąć kiedyś :)
http://www.youtube.com/watch?v=eNqtYhepExY

szczebrzeszcz 23.01.2010 14:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez panew (Post 845705)
olang czy jakoś tak, jade na tydzień więc nie bedzie dużo czasu na zapoznawanie się ze stokami :P
od razu jazda na pełnej k.... :)
jestem sakramencko wyposzczonu bo do tej pory byłem tylko raz na nartach w połowie października i chyba nie dam rady do marca nigdzie wyskoczyć :/
no i o forme sie boje troche
co do obiadu to po krakowsku sami bedziemy sobie pichcić :)
gdzie sie ubezpieczasz jak tam jedziesz - na tym nie chce oszęczedzac bo sie to potem mści. kumpel walnął włocha na stoku to odzszkodowania sięgnęły 100000 plz

ostatnio nie bylem dalej niz na słowacji, ale ubezpeiecznie wziąlem w allianzie, zresztą 3 lata temu jak bylem w dolomitach tez chyba tam, nie wiem czy nie wyjdzie cos ponad dwie stówey lub wiecej, to i tak malo jak na zapewnienie spokoju gdyby cos sie wydarzylo
jak dolomity czy dalej niz czechy slowacja to ubezpeiczenie musowo, no i gogle bo słone ostrzejsze niz u nas
znajomy, ojca nogę na stoku uszkodził i cały koszt rodzinnego wypadu im się zwrócił(oczywiscie nie zycze, ale zawsze to mniejsze wkur...)

tydzien jest OK, najlpeij to by bylo tak 9-10 , bo po dwoch tygodniach ma się dosyc

to chybaten olang, nie byłem, ale widac ze szerokie maja trasy, ponad tysiac w goraę wiezie gondola, co prawda jedna góra, ale wiele mozliwosci kombinowania z trasami
http://www.travelplanet.pl/files/roz...-olang-ski.jpg
z tym obiadem to najlepiej cos sobie robic, bo na stokach ceny dosyc wywindowane

PS. zobaczymy co bedziesz mowic po tych 6 dniach:>

GOalkeeper 25.01.2010 12:49

A był ktoś z Was w ostatnim czasie w Kasinie Wielkiej, jeżeli tak to niech ktoś przedstawi jak stok jest przygotowany?

palczi 25.01.2010 13:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GOalkeeper (Post 846445)
A był ktoś z Was w ostatnim czasie w Kasinie Wielkiej, jeżeli tak to niech ktoś przedstawi jak stok jest przygotowany?

wczoraj bylem,malo ludzi kolo 16 ,brak kolejek , na dole troche lodu,armatki smigaja,mrozik jest wiec mozna smialo jechac,napewno lepiej niz gora chelm....pozdrawiam

Grabaż 25.01.2010 14:34

Czy posiada ktoś informacje na temat takich stoków jak Laskowa lub Krynica Słotwiny/Azoty (konkretnie stok, na który można wyjechać kanapą). Na stronach www jak zwykle warunki dobre.bardzo dobre. Mnie interesują takie kwestie jak ilością narciarzy na stoku=kolejki (szczególnie weekend), jakość przygotowania stoku (sztruksik, lodowisko)? Z góry dzięki za każdą informacje.

vabanq 25.01.2010 22:54

Byl kto ostatnio w Bialce-Kotelnica albo Kluszkowcach? Warunki ilosc ludzi itp? z gory dzieki

19wójto06 26.01.2010 11:57

Rok temu byłem i tam, i tam. Białka bardzo popularna miejscowość więc wiadomo sporo ludzi. W Kluszkowcach tłumów nie było.
http://www.bialkatatrzanska.pl/index.php/pl/kamery.html
Jutro się prawdopodobnie do Białki wybieram, więc jbc. to napisze.

bercik860 26.01.2010 17:02

Ja byłem wczoraj rano w Laskowej. Mogę polecić dla średnio jeżdżących i dla tych którzy się uczą bo stok łagodny. Wziąłem poranny karnet od 9 do 13. Ani razu nie stałem w kolejce ( o dziwo ), ludzi mało, a pogoda "cód, miód, czekolada". Widoki niesamowite, na Tatry szczególnie. A stok jak zawsze świetnie przygotowany. Jedyny mankament to że do góry jedzie się długo, no i Ci którzy lubią pojeździć szybko raczej nie mają tam czego szukać.

A co do Kasiny Wielkiej to jeżdżę tam od kilku sezonów, stok super, szybko się zjeżdża, ale porażką jest płatny parking (!), oraz moim zdaniem fatalnie przygotowany stok. Pierwsze 3 godziny można naprawdę szybko pojeździć i poszaleć przy małej ilości ludzi, później jak widzę te muldy to współczuję tym, którzy dopiero przyjeżdżają.

A był ktoś z Was w Kozińcu? To jest tuż za Białką, przy ładnej pogodzie widoki na góry zapierają dech w piersiach ;)

19wójto06 27.01.2010 12:06

Też byłem w weekend strasznie długo się jedzie do góry, ale kolejek w ogóle nie ma!

panew 30.01.2010 10:42

udało mi się wygospodarować czas i byłem wczoraj w Laskowej
80 proc ludzi nie radziło sobie nawet z tak prostym stokiem
upadali seriami :) po kilku
duuuużo deskarzy
jak na piatek to sporo ludzi
był nawet ktos w barwach
na plus to to że dobiło mi 1,5 h do karnetu
jakiś błąd czy coś
ale i tak ten stok jest do dupy!!!!!!!

dzisiaj jade do limanowej

Szyman423 30.01.2010 10:52

Ja polecam stok w Jurgowie .
Ludzi jak na sobote bylo nie dużo.
Krzesełko 4-osobowe i orczyk
trasa ponad kilometr
znajduje sie tez ośla łaczka dla początkujących

panew 03.02.2010 14:16

w sobote byłem w Limanowej
ludzi mniej niż w piatek w laskowej
kumpel był w laskowej tego dnia to mówił że masakra , tyle narodu
co do Limanowej
dojazd od Krakowa tylko przez Dobczyce/Dobrą bo most na wjeżdzie od strony Trzciany jest zamkniety a objazd ma ze 20 km
stok przygotowany OK
najwięcej czekania na bramkach to ok. 2 min mimo soboty
stromszy fragment zrobił sie lekko oblodzony popołudniu
możliwość jazdy poza trasą pod wyciągiem i na niewyratrakowanym zboczu
taniej 5 plz niz w LAskowej za wszystkie karnety
mało deskarzy i osób uczacych się na głównej trasie
do minusów dojazd , jakieś 10 km za laskową i długość , ale stromy jest i to nadgania
www.Limanowa-Ski.pl

Kamil 03.02.2010 14:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez panew (Post 850376)
w sobote byłem w Limanowej
ludzi mniej niż w piatek w laskowej
kumpel był w laskowej tego dnia to mówił że masakra , tyle narodu
co do Limanowej
dojazd od Krakowa tylko przez Dobczyce/Dobrą bo most na wjeżdzie od strony Trzciany jest zamkniety a objazd ma ze 20 km
stok przygotowany OK
najwięcej czekania na bramkach to ok. 2 min mimo soboty
stromszy fragment zrobił sie lekko oblodzony popołudniu
możliwość jazdy poza trasą pod wyciągiem i na niewyratrakowanym zboczu
taniej 5 plz niz w LAskowej za wszystkie karnety
mało deskarzy i osób uczacych się na głównej trasie
do minusów dojazd , jakieś 10 km za laskową i długość , ale stromy jest i to nadgania
www.Limanowa-Ski.pl

nastepnym razem jedz trasą gdow lapanow tarnawa stare rybie nowe rybie rupniów limanowa.
nie dawno wyremontowali odcinek tarnawa limanowa jedzie sie zajebiscie w dodatku zadnych swiatel, ruchu praktycznie nie ma, no i wkoncu najwazniejsze jest to najkrotsza trasa
na mapie nie jest to wyszczegolniona trasa ale z tego co wiem za niedlugoo mają z tego zrobic droge wojewodzką

panew 03.02.2010 14:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamil (Post 850382)
nastepnym razem jedz trasą gdow lapanow tarnawa stare rybie nowe rybie rupniów limanowa.
nie dawno wyremontowali odcinek tarnawa limanowa jedzie sie zajebiscie w dodatku zadnych swiatel, ruchu praktycznie nie ma, no i wkoncu najwazniejsze jest to najkrotsza trasa
na mapie nie jest to wyszczegolniona trasa ale z tego co wiem za niedlugoo mają z tego zrobic droge wojewodzką

akurat w sobote jechałem od sącza więc nie miałem problemu
ale jakoś nie pomyślałem o tej drodze mimo że nią jeżdże własnie do sącza dość regularnie:)
gorzej było w piątek bo wtedy tez z sącza wybrałem się do laskowej i na ten oznaczony objazd się wpakowałem, a ponieważ sypało to tam było kompletnie biało i miałem prioblemy żeby wyzbierać sie na tamtych górkach
ale racja tamta droga przez stare rybie jest w bdb stanie
pozdrawiam

Kocur 06.02.2010 13:30

Otwarcie sezonu w końcu :) Kasina

Na plus - miałem straszne obawy że jak nie padało od miesiąca to będzie kamień i lód a tutaj aż szok :):)

Oczywiście karnet od 8 do 11:30 bo od 10 zaczęła się kolejka na min 10 min stania

mic 07.02.2010 14:48

Gorace zrodla (na powietrzu) najblizej Krynicy to gdzie ? :)

panew 07.02.2010 14:54

na powietrzu to oravice chyba

ja właśnie wróciłem ze słotwin
pojezdziłem
jak na niedziele to pustki
chodziły puste kanapy i orczyki
karnet 7 h od 8 do 15 - 50 plz
tylko polazłem do snowparku i na decku walnąłem o kant kolanem i chyba cos ponaciągałem bo boli sakramencko

KosaPS 07.02.2010 17:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez panew (Post 851854)
karnet 7 h od 8 do 15 - 50 plz

A gdzie to na Słowacji takie ceny??

panew 07.02.2010 18:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KosaPS (Post 851918)
A gdzie to na Słowacji takie ceny??

ww.slotwiny.pl
tutaj :)

KosaPS 07.02.2010 21:06

z rozpędu przeczytałem ze na Słowacji byłeś za 50zł heh

panew 01.03.2010 10:36

Kurde sezon zimowy a temat umiera
Pytanie:
Jade w dolomity 20 marca na tydzień , podobno są tam wtedy darmowe skipassy. wie ktoś cokolwiek więcej w tym temacie , bo strony osrodków milcza

piotrek chicago 07.03.2010 22:46

moj pierwszy sezon na desce oficjalnie uznaje za zakonczony kilka wyjazdow zaliczonych i najwazniejsze ze w miare dobrze nauczylem sie jezdzic. a wiec do nastepnego sezonu w ktorym to swoje podboje na desce zaczyna moja zona :)

MatMario 07.03.2010 23:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez panew (Post 862003)
Kurde sezon zimowy a temat umiera
Pytanie:
Jade w dolomity 20 marca na tydzień , podobno są tam wtedy darmowe skipassy. wie ktoś cokolwiek więcej w tym temacie , bo strony osrodków milcza

No wygląda rzeczywiście że są darmowe. Jeśli pytasz ogólnie o to jak jest na free ski to powiem że dziwnie, ludzi mnóstwo, sami polacy, mega buraczani, wieś śpiewa i tańczy stoki słabo przygotowane. Oprócz tego że tanio to porażka.

1986 09.03.2010 21:33

Gdzie najlepiej wybrać się osobie poczatkującej na stok, tak w miare blisko Krakowa. Tak zeby warunki jeszcze byly dobre.

Niedawno otworzyli Podstolice warto tam jechac ??

Pilne, więc prosze o w miare szybka odpowiedź ;)

Prezydentowa 10.03.2010 09:38

Ostatnia niedziela na Harendzie - do 15:00 czyli do ratrakowania - dość słabe warunki, sporo ludzi. Ale od 16:00 ludzi mało. 2-3 pierwsze zjazdy na sztruksie - potem warunki tylko trochę, siłą rzeczy, gorsze, ale i tak rewelacyjne. Bardzo dawno tak mi się nie jeździło fantastycznie. Im później tym lepiej, bo ludzi bardzo mało. Wyciąg 4os. - krzesełka. To jedyna wada, bo wolno jedzie i strasznie można zmarznąć. Cena 35zł za 3(12-15) albo 4(16-20) godziny - bardzo tanio. Polecam

mic 10.03.2010 10:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1986 (Post 867027)
Gdzie najlepiej wybrać się osobie poczatkującej na stok, tak w miare blisko Krakowa. Tak zeby warunki jeszcze byly dobre.

Moze Laskowa, sporo osob nieumiejacych jezdzic tam uczylem, nikt sie nie polamal ;)

palon 10.03.2010 10:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1986 (Post 867027)

Jesli osoba poczatkujaca to polecam ci Siepraw. Zdecydowanie.

panew 10.03.2010 15:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mic (Post 867156)
Moze Laskowa, sporo osob nieumiejacych jezdzic tam uczylem, nikt sie nie polamal ;)

Fajny stok do ćwiczenia górnych partii mięśni , bo trzeba sie omachać kijami na górze :)

panew 28.03.2010 10:59

wróciłem z dolomitów
Konkretnie Kronplatz , a przy okazji zaliczona marmolada i cortina d'ampezzo
w 6 dni zrobione 280 km wyciągami i 65 km różnicy w pionie
sama jedna góra ma przepustowość 64 000 luda/ h a w zasięgu skipassu jest 1200 km tras
oczywiście niemożliwe jest przejeżdżenie tego w 6 dni
chyba juz w Polsce nie pojade na narty
różnica jest kosmiczna
po całym regionie poruszasz sie albo wszystkimi wyciągami lub skibusami - oczywiscie darmo, podobnie parkingi , kible i inne wszystkie usługi
trasy przygotowane perfekcyjnie , a ludzi o tej porze roku b mało
no i temperatury
do 15 stopni, wiec troche spieczony jestem
generalnie przepaść
kilka obserwacji
-nikt nie jezdził bez kijków :)
- znikoma ilość snowboardzistów
- popularny jest skitur - moja nowa zajawka
- na autostradzie w austrii polowa aut na polskich blachach , podobnie na stoku pełno Polaków, głównie z południa Polski , słowaków i czechów

wiertar 06.04.2010 19:36

http://www.youtube.com/watch?v=G_1bF...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=9LOb_...eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=hENTT...eature=channel

moje małe wspomnienia z sezonu:) Szczawnica/Palenica
jak dopadne plytke to jeszcze wkleje filmik z chopoku

panew 08.04.2010 11:24

no to i ode mnie kilka
http://www.youtube.com/watch?v=dn_aPZni0Us tutaj chatka na słotwinach w Krynicy
http://www.youtube.com/watch?v=1-DATILi358 goprówka na jaworzynie - nieczynna juz kilka lat, w tym roku juz zdrowo zarośnieta drzewkami
http://www.youtube.com/watch?v=CcWy05AJT7k tu moje pierwsze kroki w snowparku, teraz juz to troche zgrabniej wyglada :)

filmy są sprzed 2-3 sezonów
jak bede miał czas to wrzuce coś aktualnego

wiertar 08.04.2010 12:05

uu ta chatka całekim fajna:) ja skakałem z dachu tego schroniska co na szczycie na Chopoku jest:)

panew 08.04.2010 12:29

trzebabyło uważać , bo za pierwszym razem kumpel za szybko najechał i poszedł na drzewko za domkiem:)
filmiki mają juz 2-3 lata
no i troche sie zmieniło od tamtego czasu
ja juz sie zimy doczekac nie moge

wiertar 08.04.2010 12:40

no jak ogladałęm ten filmik ot spodziewałem sie ze zrobisz trawers na prawą strone bo tam slady były na taki chyba usypany Quarterpipe.

ja też..o ja też po raz pierwszy od 7 lat jestem nie wyjeżdzony... a tak zawsze to na koniec sezonu żygać mi się chciało nartami:)

musze w tym roku kupić jakieś porządne narty Freerideowe.. takie żeby przynajmniej miały ze 100cm pod butem:)
zajebiscie mi sie Freeride spodobał. dawniej miałem zajawke na Race( zresztą dalej mam) nawet miałęm medale Mistrzostw Polski Amatorów. pozdro

panew 08.04.2010 15:05

freeride, freeski , byle nie stok :)
od przyszłego sezonu zaczynam zabawe w skitur, mam juz sprzęt tanio do wypożyczenia no i w Tatry...
a na razie chyba czas na rower się przesiąść na jakies 7 miesięcy :/
pozdrawiam

DYRU 30.11.2010 11:58

hej hej heloł!!! spadł śnieg, a tu cisza??
Da się gdzieś smigać już?? ;P

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:21.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl