Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   BARAŻE, 6 czerwca, 11 czerwca, godzina 18:00 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10886)

wolfy 07.06.2023 19:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez adam_09 (Post 1603276)
Ja mam takie pytanie. Czy ktokolwiek wyobraża sobie, że Sobolewski byłby zdolny wykonać taki ruch jak wczoraj Tułacz ściągając w pierwszej połowie tego czarnoskórego gracza ?

No właśnie…

To też jest ważna sprawa. Colley z ŁKS-em musiał dwa gole zawalić i przy trzecim uczestniczyć żeby zejść.

Kurz 07.06.2023 19:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1603295)
Taa Sosnowiec nas rozpracował :). Błaszczykowski kiedy rządził, przecież o awansie nie wspominał ani słowem. Jurek po kilku wygranych na początku liczył punkty do utrzymania w pierwszej lidze. Takie były plany, a nie żaden awans. Umocnić się w klubie, pogonić resztę trio i bawić się za kasę kibiców i sponsorów.

A jak nakłonić do dania dupy? Nie stawiał kolejki by tylko powiedział Fernandezowi, że łatwiej mu będzie odejść z pierwszej ligi niż z ekstraklasy. Sposobów na danie dupy jest wiele. A, że daliśmy dupy to sam kapitan przyznał w wywiadzie do telewizji.

Kibic naiwnie wypiera możliwe przyczyny tego co się stało, że to pech presja itd. Ale mowy ciała nie oszukasz. Zachowanie po wyrównaniu Sosnowca, czy po drugiej bramce wczoraj to postawa biernej akceptacji. Biegański nawet nie próbował bronić, tak jak przy drugiej dla Sosnowca. Nik do nikogo nie ma pretensji, jest co ma być.

To nie była żadna presja ani pech, tylko mecz w stylu tych jakich wiele rozegraliśmy w ekstraklasie. Z jednej strony my bezproduktywni, z drugiej przeciwnik spokojnie czekający na swoją okazje. Wiele pierwszoligowych drużyn prędzej lub później pękało fizycznie (dlatego rzadko widzieliśmy takie obrazki w tej rundzie), Puszcza akurat nie. I to wystarczyło. Najprostsze, najprymitywniejsze granie wystarczyło żebyśmy wczoraj przegrali, jak niezliczoną ilość razy w przeszłości.

Co do winnych, jest ich sporo, na szczęście to nie ja muszę wyciągać konsekwencje.

Przy okazji powtórzę to co często pojawia się w moich wypowiedziach. Tak zbudowana drużyna nie ma czego szukać w ekstraklasie (skończyłoby się jak z Miedzią). Bo o ile gra ofensywna, mimo wczorajszych męczarni wyglądała często w tej rundzie bardzo dobrze, gra obronna to katastrofa. Gra obronna całej drużyny.

krysztal 07.06.2023 20:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1603295)
Taa Sosnowiec nas rozpracował :). Błaszczykowski kiedy rządził, przecież o awansie nie wspominał ani słowem. Jurek po kilku wygranych na początku liczył punkty do utrzymania w pierwszej lidze. Takie były plany, a nie żaden awans. Umocnić się w klubie, pogonić resztę trio i bawić się za kasę kibiców i sponsorów.

A jak nakłonić do dania dupy? Nie stawiał kolejki by tylko powiedział Fernandezowi, że łatwiej mu będzie odejść z pierwszej ligi niż z ekstraklasy. Sposobów na danie dupy jest wiele. A, że daliśmy dupy to sam kapitan przyznał w wywiadzie do telewizji.

Kibic naiwnie wypiera możliwe przyczyny tego co się stało, że to pech presja itd. Ale mowy ciała nie oszukasz. Zachowanie po wyrównaniu Sosnowca, czy po drugiej bramce wczoraj to postawa biernej akceptacji. Biegański nawet nie próbował bronić, tak jak przy drugiej dla Sosnowca. Nik do nikogo nie ma pretensji, jest co ma być.

Jakie wysokie? 50% premii po awansie? A jaki jest stosunek premii do kontraktu? 30/70 przy dobrych wiatrach. Czyli za awans dostaliby o 15% więcej. Kosmos. :)

Teorią spiskową jest przechodzenie do porządku dziennego nad przegraną u siebie drużyny, która gra o wszystko, dotychczas wszystko wygrywała i strzela bramkę w 2 minucie z drużyną która nie wygrała na wyjeździe nic, o nic nie grała i straciła bramkę w 2 minucie.

Żeby dać dupy nie wszyscy muszą wiedzieć...

A Sobola Błaszczykowski jak nakłonił do wystawienia takiego składu?

Wojtas 07.06.2023 21:28

Przeciez baraze to zadna zasluga Sobolweskiego tylko Ramireza i tego ze kilku Hiszpanom chcialo sie grac ze sobą.
bez Ramireza nie bylo by zadnych Hiszpanów i barazy

Wisla Sobolewskiego to ta z 10 miejsca przegrywajaca w Chojnicach i Głogowie,z Piotrusiem Starzynskim 4 razy nabijanym z autu.

my naprawde chodzimy po kruchym lodzie,obysmy sie stali sie drugim GKS Katowice,ktory jak wlazł do bagna to juz 13 (?) lat nie moze wyjsc.

azor 08.06.2023 01:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOALIK (Post 1603286)
Drugie dno jest całkiem możliwe, biorąc pod uwagę brak resetu już na wiosnę 2019 r.
Gdzie były sociosy w apogeum układów rodzinnych, które doprowadziły Wisłę do spadku?

Oblizywali jajka Kubusiowi - wolfy, serek, s1meone, tak na szybko, z tego środowiska. Plus cały zastęp tego typu podobnych, podatnych na populizm półgłówków.

AS82 08.06.2023 05:13

Już nawet te mecze o utrzymanie w zeszłym sezonie , np. z Płockiem , miały swoją dramaturgię ,była walka, goniliśmy wynik i ręka Manu w 90 minucie , która nas zabiła , a tutaj ? Mecz z Sosnowcem, który gra o nic , w 1 połowie jest tak daremny ,że co drugie podanie kopie po autach , więc otwiera się niepowtarzalna szansa awansu i powiedzmy wyrównania rachunku i krzywd i co ? :lol: Te pi*dy stoją całą pierwszą połowę , obsrani jakby grali z Bayernem i w konsekwencji skończyło się to katastrofą , bo będziemy dalej grali w tej gównianej 1 lidze , no właśnie o ile finansowo w ogóle będziemy wydolni,więc możemy na salonach 1 ligowych zostać na długie lata :evil: Dla mnie to co oni odj*bali JEST NIEWYBACZALNE !

Drozd 08.06.2023 06:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 1603328)
Przeciez baraze to zadna zasluga Sobolweskiego tylko Ramireza i tego ze kilku Hiszpanom chcialo sie grac ze sobą.
bez Ramireza nie bylo by zadnych Hiszpanów i barazy

Wisla Sobolewskiego to ta z 10 miejsca przegrywajaca w Chojnicach i Głogowie,z Piotrusiem Starzynskim 4 razy nabijanym z autu.

my naprawde chodzimy po kruchym lodzie,obysmy sie stali sie drugim GKS Katowice,ktory jak wlazł do bagna to juz 13 (?) lat nie moze wyjsc.

Wiadomo, że bez Kiko nic by z tego nie było, tylko dlaczego Hiszpanie przestali grać w najbardziej kluczowym momencie. Gdzie tu winny Sobolewski. Jego można traktować jak słupa. Tylko skoro Hiszpanie z słupem Sobolewskim pół rundy golą wszystkich, a przynajmniej gołym okiem widać o co na boisku im chodzi, a potem nagle zaczynają grać tak jak Fernandez to nie jest wina Sobolewskiego. Jednak zmiana na gorsze jest tak wyrazista, że przyczyna jakaś musi być. I moim zdaniem jest to wewnętrzny sabotaż.

No i ta Wisła z 10 miejsca to nie Wisła Sobolewskiego. Tylko Brzęczka Nowaka i Błaszczykowskich, Sobolewski i wtedy i teraz tylko figuruje. Na wiosnę była Wisła Królewskiego i Kiko. Która daje większe nadzieje to raczej oczywiste.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1603307)
A Sobola Błaszczykowski jak nakłonił do wystawienia takiego składu?

Takiego to znaczy jakiego? Miał Fernandeza posadzić na ławie? Jedyne co mógł zmienić Sobolewski to wpuścić Brodę do bramki, to by na pewno pomogło. Reszta nic by nie zmieniła.

szym_ek 08.06.2023 06:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1603272)
Nie było w Polsce żadnych projektów, które funkcjonowałyby długofalowo w oparciu o masowe sprowadzanie zawodników i sztabu trenerskiego z Hiszpanii.

Był w oparciu o Brazylijczyków. Skończył się katastrofą

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 1603272)
Liczy się to, co piłkarz potrafi i może zagrać, oraz trener, który umie go odpowiednio ustawić i wykorzystać.

O to to! ;)

crux.a 08.06.2023 07:48

Mam kłopot poznawczy. Z jednej strony teorie spiskowe są niemal zawsze zbyt prostackei, by mogły byc prawdziwe. Z drugiej - na własne oczy widziałem mecz z Sosnowcem, moim zdaniem specjalnie oddany.

wolfy 08.06.2023 07:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crux.a (Post 1603354)
Mam kłopot poznawczy. Z jednej strony teorie spiskowe są niemal zawsze zbyt prostackei, by mogły byc prawdziwe. Z drugiej - na własne oczy widziałem mecz z Sosnowcem, moim zdaniem specjalnie oddany.

To była taktyka Sobolewskiego - kazał pilnować 1:0. Nie wiem dlaczego uważasz że mecz był specjalnie oddany? Duda jest takim asem że przymierzył idealnie w spojenie? Bramki po bilardzie?

Marny trener zlekceważył rywala, trzymał Igbekeme na trybunach, "impuls" w postaci Żyro i Młyńskiego miał niby pomóc odrobić straty? :lol: Jak jeszcze kiedykolwiek usłyszę impuls w tym kontekście to mnie krew zaleje...

A Sosnowiec spiął się z tego samego powodu co kiedyś Wisła Płock - sponsora. Sponsoruje ich Nowak Mosty...

Coś jeszcze? Nędzny trener + olewka rywala (w takim meczu !!) + sabotujące zmiany i stało się. To że Sobolewski pozwolił sobie na takie zlekceważenie rywala to skandal, ale żeby mecz ustawiony? Tam się żaden nasz obrońca nie wywrócił :lol:

Gdybyśmy chociaż mieli dobrego bramkarza...

Drozd 08.06.2023 08:13

Ale przy bramce na 1:1 Fernandez zamiast blokować podanie to odwrócił się dupą, a reszta obrońców stała jak kołki wbite w ziemię, bez żadnej reakcji. Drugą Biegański wpuścił tak jak drugą z Puszczą. Symulując interwencje.

Do tego te statystyki 15 strzałów 0 celnych.

Sobolewski to se mógł kazać... Nikt go nie słuchał przecież.

Kurz 08.06.2023 08:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crux.a (Post 1603354)

https://portal.umk.pl/pl/article/ska...eorie-spiskowe

wolfy 08.06.2023 08:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1603357)
Ale przy bramce na 1:1 Fernandez zamiast blokować podanie to odwrócił się dupą, a reszta obrońców stała jak kołki wbite w ziemię, bez żadnej reakcji. Drugą Biegański wpuścił tak jak drugą z Puszczą. Symulując interwencje.

Do tego te statystyki 15 strzałów 0 celnych.

Sobolewski to se mógł kazać... Nikt go nie słuchał przecież.

Słuchali, cofnęli się w pierwszej połowie. Tylko że praca trenera nie polega na bezsensownym gadaniu. On nie wyćwiczył tych schematów. Nie WYTRENOWAŁ ich. Nazwa TRENER nie wzięła się z kosmosu.
Powtarzalność bierze się z treningów.
Nie wystarczy powiedzieć Szywaczowi "teraz jesteś skrzydłowym" albo Dudzie "teraz jesteś w ataku". To nie "Futbol Manager". Tak samo - powiedzenie "cofamy się i trzymamy wynik" to za mało.

Sobolewski to po prostu parodysta. Parodiuje (nieświadomie) to co robią prawdziwi trenerzy, ale trudno żeby wyszło z tego coś ponad marny kabaret. W meczu z Puszczą mógłby wystawić ośmiu obrońców którzy wchodziliby sobie pod nogi a i tak pewnie Puszcza strzeliłaby nam z SFG.

Myliliście się. Sobolewski to nie trener.

Arkadiusz.Czerepach 08.06.2023 08:52

niech mi ktoś przypomni , od którego meczu Kuba pojawił się na ławce ?

Drozd 08.06.2023 09:07

Tuż po tym jak media zaczęły pytać dlaczego jeszcze gonie ma skoro trenuje...

Armin 08.06.2023 09:10

A to nie jest tak że nie wszystkim włodarzom zależało na awansie? Zobaczcie jakiego sponsor a na koszulkach ma Sosnowiec. Przecież tam powinien być sygnał żeby odpuścili.

Drozd 08.06.2023 09:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1603360)

Ale to nie jest o tym dyskusja. Tylko o tym dlaczego w pewnym momencie zawodnicy którzy wygrywali z każdym przeciwnikiem, nagle przestali. W kluczowym momencie. Sobolewski był taki sam przez pierwsze 8 kolejek jak przez ostatnie 8 kolejek. A gra diametralnie inna.

Drozd 08.06.2023 09:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kurz (Post 1603359)

Tak tak, jaszczury :rotfl:

Określenie ''teoria spiskowa'' o wydźwięku takim jak w artykule. Ma jeden cel. Odsunąć podejrzenia, wyśmiać, ludzi nie potrafiących myśleć samodzielnie utwierdzić w papugowaniu sztampowego wyjaśnienia, niesztampowej sytuacji.

Presja, lekceważenie przeciwnika, pech. Inne przyczyny to "teoria spiskowa".

Kurz 08.06.2023 09:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1603372)
Tak tak, jaszczury :rotfl:

Określenie ''teoria spiskowa'' o wydźwięku takim jak w artykule. Ma jeden cel. Odsunąć podejrzenia, wyśmiać, ludzi nie potrafiących myśleć samodzielnie utwierdzić w papugowaniu sztampowego wyjaśnienia, niesztampowej sytuacji.

Presja, lekceważenie przeciwnika, pech. Inne przyczyny to "teoria spiskowa".

"Tak się gra jak przeciwnik pozwala" nie wzięło się znikąd. To niekoniecznie presja, lekceważenie czy pech. Puszcza dawała sobie z nami radę w tym sezonie. W każdych okolicznościach. Nasza drużyna jest jedną z najlepszych w 1 lidze, ale ma swoje słabe strony, zresztą niezmienne od lat, które można by streścić jednym zadaniem. "Zbyt łatwo tracimy bramki". Więc jeśli nie idzie nam z przodu, meczymy się, jesteśmy bezradni, zwykle przegrywamy, bo z nami nie trzeba nawet przeprowadzić kunsztownej akcji, wystarczy wrzucić lub wstrzelić piłkę w pole karne i kłopoty murowane. Albo czekać aż sami zrobimy sobie krzywdę. W poprzednim sezonie była to norma, między innymi dlatego spadliśmy z ekstraklasy, wiosną widzieliśmy to rzadziej, bo w większości meczów poprzeczka była zawieszona niżej, ale pod tym względem nic się nie zmieniło. I o ile gra do przodu to podium 1 ligi, defensywa, dolna ósemka.

Markus 08.06.2023 11:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szym_ek (Post 1603352)
Był w oparciu o Brazylijczyków. Skończył się katastrofą

Brazylijczycy posprowadzani przez Ptaka z tamtejszych plaż i "klubów osiedlowych", są tym samym, co Hiszpanie starannie wybrani przez Kiko, regularnie grający przynajmniej w niższych ligach w tamtym kraju?

Nie rozśmieszaj mnie. To kompletnie różne sprawy i całkowicie nieadekwatny przykład.

ciacho 08.06.2023 11:52

Kur.wa prowadził z Sosnowcem od 2 minuty i zamiast na nich "siąść" to parodystą każe grać chodzonego. I się kur.wa doigrał. Ale co się dziwić skoro uczył się od wujka Jurka, który był mistrzem kunktatorstwa.

ciastek88 08.06.2023 12:32

Paradoksalnie mecz z Puszczą oglądałem na chłodno. Od początku sezonu uważałem , że albo awansujemy bezpośrednio albo w ogóle. Im bliżej końca sezonu i wyczynów Sobola z taktyką i zmianami tylko się w tym utwierdzałem - w I meczu barażowym nieważne z kim i gdzie damy dupy i tak się stało.

Wku... to byłem po Sosnowcu , na Puszczę byłem przygotowany na lanie.
Wisła od kilku lat przygotowała mnie, że w kluczowych momentach dajemy dupy - a to szansa na puchary po latach, a to walka o utrzymanie itp.

Wiosna dała nam kilka szans na awans bezpośredni - ŻADNEJ nie wykorzystaliśmy.

tedyy 08.06.2023 17:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1603360)
Słuchali, cofnęli się w pierwszej połowie. Tylko że praca trenera nie polega na bezsensownym gadaniu. On nie wyćwiczył tych schematów. Nie WYTRENOWAŁ ich. Nazwa TRENER nie wzięła się z kosmosu.
Powtarzalność bierze się z treningów.
Nie wystarczy powiedzieć Szywaczowi "teraz jesteś skrzydłowym" albo Dudzie "teraz jesteś w ataku". To nie "Futbol Manager". Tak samo - powiedzenie "cofamy się i trzymamy wynik" to za mało.

Sobolewski to po prostu parodysta. Parodiuje (nieświadomie) to co robią prawdziwi trenerzy, ale trudno żeby wyszło z tego coś ponad marny kabaret. W meczu z Puszczą mógłby wystawić ośmiu obrońców którzy wchodziliby sobie pod nogi a i tak pewnie Puszcza strzeliłaby nam z SFG.

100% Racji

s1mone 08.06.2023 20:37

Nie będę się na Radku ani piłkarzach wyżywał. Dlatego też odczekałem. Dzięki nim zaświeciło się światełko w tunelu, które potem zamieniło się w byczy NEON, który następnie .......nął z gromkim hukiem.

Nie uważam, żeby Sobol został w jakikolwiek sposób u nas zweryfikowany w tej rundzie. Co prawda przegrał baraże, ale też wykręcił najlepszą punktowo rundę od niepamiętnych czasów. Podejmował wiele wg mnie kontrowersyjnych decyzji (promowanie Tachiego kosztem choćby Bashy czy Jamesa), mieszanie ustawieniem. Nie potrafił ogarnąć tego jak gra Puszcza mimo faktu, że to był nasz 4 mecz z nimi w tym sezonie. No i w samym barażu wyszliśmy bardzo bojaźliwie, zamiast zaatakować i podkręcić tempo. Zamiast akcentować własne atuty, próbowaliśmy nieudolnie maskować własne wady i wyszła z tego totalna bryndza.

Z drugiej strony, patrząc jakie są walory naszych piłkarzy a jakie wady, fakt, żę nam Puszcza nie leży powinien być oczywisty. Po pierwsze nasi Hiszpanie są fajni do przodu, ale z tyłu krycie na radar to ich znak firmowy. My po prostu nie potrafimy bronić. Nasi by chcieli pograć w piłkę a tu na zmianę rąbanka i rzut z autu, wściec się szło. Puszcza świetnie zniwelowałą nasze atuty, uwypuklając wady.

Uważam, że Sobol powinien mimo wszystko odejść. Nie za karę, tylko dlatego, że on nigdzie nie został zweryfikowany pozytywnie, a ja nie jestem fanem zatrudniania trenerów, bo kiedyś dobrze kopali w piłkę. To z reguły nie ma przełożenia na wyniki. Zatrudnijmy fachowca, kogoś kto gdzieś coś kiedyś wygrał, z jakimś klubem awansował. Poproszę jakiegoś speca od awansów. Dziękuję.

wolfy 08.06.2023 20:59

Generalnie to o to chodzi. Zatrudnić trenera, nie kogoś kto będzie się uczył na żywca.

Jeżeli utrzymamy podstawy składu i jakoś uzupełnimy straty to ogarnięty fachowiec, trenerski rzemieślnik będzie spokojnie ciułał punkty. Ale ktoś kto nie będzie z dupy przechodził na trójkę z tyłu i grał szóstką obrońców na Jana, bo przez całą rundę nie umiał ustawić zespołu pod SFG. Bo to fajnie się opowiada o wielowymiarowości, ale na coś takiego trzeba mieć odpowiednio uniwersalnych piłkarzy i masę czasu. Ważniejsze od samego ustawienia są schematy.

Sobolewski może kiedyś będzie dobrym trenerem. Teraz nie jest. Niech się uczy jednak kosztem mniej ważnych zespołów, bez 24 tys. kibiców na meczu pierwszej ligi. To jest dla niego złe a dla nas tragiczne...

Ma teraz średnią zrobioną przez Hiszpanów, niech szuka miejsca z mniejszymi wymaganiami i zbiera doświadczenie. Dla niego też druga wtopa będzie końcem, tak jak dla Wisły.

Nie fixowałbym się na polskich albo zagranicznych trenerach, bardziej na tym jak ustawiają zespół, z jakimi rezultatami. Goście od hokejowych wyników powinni z miejsca być skreślani.

maro500 08.06.2023 21:11

Cytat:

Nie uważam, żeby Sobol został w jakikolwiek sposób u nas zweryfikowany w tej rundzie. Co prawda przegrał baraże, ale też wykręcił najlepszą punktowo rundę od niepamiętnych czasów. Podejmował wiele wg mnie kontrowersyjnych decyzji (promowanie Tachiego kosztem choćby Bashy czy Jamesa), mieszanie ustawieniem. Nie potrafił ogarnąć tego jak gra Puszcza mimo faktu, że to był nasz 4 mecz z nimi w tym sezonie. No i w samym barażu wyszliśmy bardzo bojaźliwie, zamiast zaatakować i podkręcić tempo. Zamiast akcentować własne atuty, próbowaliśmy nieudolnie maskować własne wady i wyszła z tego totalna bryndza.
I trzy ostatnie zdania udowadniają, że przynajmniej na razie NIE JEST trenerem na miarę 1 ligi. Miałem nadzieję, że wyjdzie inaczej, no ale tak się nie stało
Cytat:

Zatrudnijmy fachowca, kogoś kto gdzieś coś kiedyś wygrał, z jakimś klubem awansował. Poproszę jakiegoś speca od awansów. Dziękuję
Marcin Brosz by pasował - ale PZPNu na pewno nie przepłacimy (jest tam menedżerem reprezentacji u19)
O Leszku Ojrzyńskim i Danielu Myśliwcu już w różnych tematach było pisane (i przez innych, i przeze mnie)
Zadałem sobie trud przejrzenia listy wolnych trenerów z Polski i powiem tak... szału nie ma
Piotr Stokowiec - chyba nigdzie nie wykręcił oczekiwanego wyniku
Marcin Kaczmarek - w sumie radził sobie w polskim piekiełku przyzwoicie w zasadzie na każdym poziomie rozgrywkowym, gdzie pracował, cieniem się kładzie jego ostatnia praca w Lechii (tej samej, która teraz się spierniczyła z hukiem do 1 ligi)
Ryszard Tarasiewicz - w różnych klubach wyciągał akceptowalne wyniki, tylko jest trenerem po prostu nijakim - nie ma żadnej charakterystycznej cechy dla jego drużyn, po prostu grają, jak Bóg da, on im nie przeszkadza
Marek Zub - jego wadą jest zdecydowanie to, że w Polsce jest niesprawdzony, zresztą (nawet udana, a ostatnia taka nie była) praca na Litwie czy na Łotwie nie jest żadną kartą atutową
Piotr Tworek - no wprowadził Wartę do Ekstraklasy, wątpliwa jest jego ostatnia praca w Śląsku
Chyba nikt logicznie myślący nie myśli nagle, że wróci do nas Adam Nawałka
Słowem - na rynku trenerskim w Polsce jest bryndza. A opcja zagraniczna prawdopodobnie by nie wypaliła - 1 liga jest bardzo specyficzna, wątpię, by hiszpański trener bez wcześniejszego kontaktu z polską piłką ją ogarnął

wiesniak842 08.06.2023 21:22

Ja tylko dodam to o czym pisalem na sb. Sobol jest jaki jest, ale trenerem, w pelni tego slowa znaczeniu, byl przez ... 1,5 roku przed objeciem Wisly. Co moglo pojsc nie tak?

PS. Aha, moze i jest materialem na trenera i sie rozwinie, ale czy my jako Wisla w tym momencie mamy na to czas, fundusze i stabilnosc?

Szneka 08.06.2023 21:44

@simone pisze powyżej, że Sobolewski nie został zweryfikowany jako trener w tej rundzie. Fakt, średnia fantastyczna ale mecz z Puszczą w dużej mierze przegrany przez Jego nieudolność i zmiany, mecz w Łodzi przegrany przez brak Jego zmiany taktyki i ustawienia po golu na 2-2, mecz w Gliwicach przegrany przez Jego fatalną zmianę na Szywacza, chłopaka którego przez kilka spotkań nie było nawet na ławie, mecz z Sosnowcem przegrany przez błędny dobór zawodników wyjściowej 11, przez wstawienie słabego Junci i przez nakaz cofnięcia się po golu na 1-0. Meczu barażowego nie będę komentował bo lepiej ustawiłaby zespół pani Krysia z bufetu niż nasz trener.
W każdym meczu traciliśmy bramki i z SFG i z błędów obrony. Nie wyciągnął kompletnie żadnych wniosków aby chociaż na baraż coś zmienić.
Awans przegraliśmy jesienią to fakt, ale zaprzepaszczenie autostrady po porażce Ruchu w Katowicach to jest mistrzostwo.
Żaden zawodnik-może Duda, przy Sobolewskim się nie rozwinął. Hiszpanie w decydujących meczach byli cieniami samych siebie.
Ciągłe szukanie kwadratowych jaj i mieszanie składem. Szot fajny mecz z TBB w nagrodę ława z Sosnowcem, Żyro fajny mecz w Łęcznej w nagrodę ława z Puszczą. Biegański gra bo gra, nie stawia na Brodę. Colley słaby w meczu w Łęcznej w nagrodę gra-i to bardzo dobrze-z Puszczą. Fernandez kilka spotkań ostatnich nie gra nic, gra poza Łęczną 90 minut. Rodado, walczy stara się ale bramek nie ma a mimo to w każdym meczu prawie od deski do deski.
Co przemawia za Nim aby dalej był trenerem? Kompletnie nic.

Wojtas 09.06.2023 22:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1603430)
Generalnie to o to chodzi. Zatrudnić trenera, nie kogoś kto będzie się uczył na żywca.

Jeżeli utrzymamy podstawy składu i jakoś uzupełnimy straty to ogarnięty fachowiec, trenerski rzemieślnik będzie spokojnie ciułał punkty. Ale ktoś kto nie będzie z dupy przechodził na trójkę z tyłu i grał szóstką obrońców na Jana, bo przez całą rundę nie umiał ustawić zespołu pod SFG. Bo to fajnie się opowiada o wielowymiarowości, ale na coś takiego trzeba mieć odpowiednio uniwersalnych piłkarzy i masę czasu. Ważniejsze od samego ustawienia są schematy.

Sobolewski może kiedyś będzie dobrym trenerem. Teraz nie jest. Niech się uczy jednak kosztem mniej ważnych zespołów, bez 24 tys. kibiców na meczu pierwszej ligi. To jest dla niego złe a dla nas tragiczne...

No nazwisko Tułacz to chyba sie sni Sobolowi jako koszmar ,bo byc nakryty czapką 3 razy i nic nie wywnioskowac to naprawde jest wrecz niepojete.
A mam wrazenie ze on dalej nie miał pojecia jak sie zabrac do tej Puszczy.
Moskal czy Skrobacz tez pokazali mu miejsce w szeregu,majac slabszych piłkarzy.

Sobol to trener na Chojniczankę i tego sie bede trzymał.

Arkadiusz.Czerepach 11.06.2023 09:40

istnieje duża szansa że dzisiejszy finał baraży bedzie ciekawszy niż wczorajszy LM :)

Sylwus1988 11.06.2023 10:56

i za kim panowie dziś jesteście ?

Książę Palownik 11.06.2023 11:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sylwus1988 (Post 1603633)
i za kim panowie dziś jesteście ?

To chyba oczywiste że za Termalicą.

Już widzę tych "kibiców piłki" walących na mecze Puszczy z Legią czy Lechem przy R22 - nie mam wątpliwości, że znajdzie się masa takich, co nabiją Puszczy kasę byle zobaczyć Legię czy Lecha. Nie zniósłbym tego.

azor 11.06.2023 12:30

Ciekawe czy w przypadku awansu Puszczy i ewentualnym rozgrywaniu meczy na R22 byłaby szansa, żeby miasto wstrzymało się z zapowiadaną podwyżką? W związku z częstszą eksploatacją stadionu?

Patryko 11.06.2023 13:37

Skończy się tak, że koszty Puszczy miasto przerzuci na nas :D

TommyTSW 11.06.2023 13:45

Będzie jak z Garbarnią, zapłacą 5x mniej i dorzucą do murawy (chyba że swoją będą rozwijać)

ciacho 11.06.2023 18:40

A dlaczego nie mieliby płacić 5x mniej skoro wynajmą tylko C1? Po co im więcej?

TommyTSW 11.06.2023 20:01

W ekstraklasie trzeba mieć 4.5k miejsc siedzących.

azor 11.06.2023 20:08

Brutalna prawda jest taka, że Puszcza grająca "autobus i kontry" wpakowała w dwóch najważniejszych meczach sezonu 7 bramek, na wyjeździe, nie obsrała zbroi przy 24k na trybunach, nie obsrała zbroi w finale.

Jasne - nie jest to najbardziej telewizyjny styl, oczywiście że po włosku pajacowali z opóźnianiem gry, cwaniackimi zagrywkami etc.

Tylko co z tego, skoro to ich logo będzie się wyświetlało na naszym stadionie w Ekstraklasie?

grosz 11.06.2023 20:22

Nie wiem czy kibic Wisły może być bardziej upokorzony, przez to co działo się w ostatnich latach, bo dzis dochodzi kolejny strzał. Inna drużyna będzie walczyć na R22 z Lechem, Legia, ekstraklasa,ale to nie będzie Wisła. Kiedy skończy się to upokarzanie... Jeszcze się okaże że za rok puszcza awansuje do europejskich pucharów i będą tu przyjeżdżać na mecze....

Arkadiusz.Czerepach 11.06.2023 21:29

ogladalem końcówke , po prostu Puszcza zasłużyła na eklase a my nie

nie przypadkiem nas wyjasnili w tym sezonie w kazdym meczu poza pucharowym

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:02.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl