Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Ranking krajowy, ranking klubowy 2011 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=6055)

Karherop 29.07.2010 22:02

I jak po takich meczach jak dzisiaj tworzyc jakiekolwiek rankingi ? Osobiscie sobie to odpuszczam, bo to nie ma najmniejszego sensu . Polska nie zasluguje na miejsce wyzsze niz 40 .

Zyski polskiej federacji po dziisiejszych 3 spotkaniach u siebie = 0 punktow

rw88 29.07.2010 22:08

Temat właściwie do zamknięcia...Albo i nie, za szacunek dla fantastycznej pracy Wit.Ek., którą tutaj wykonuje.

miki007 29.07.2010 22:17

Dokładnie. Gdyby polskie kluby próbowały dorównać choćby w najmniejszym stopniu do pracy i zaangażowania w rankingi Witkowi To byśmy już spokojnie czekali na wrzesień i co najmniej 2 kluby w fazie grupowej LM. A tak pozostaje nam tylko podziękować i życzyć wszystkiego najlepszego, a o pucharach na razie możemy tylko pomarzyć niestety:(

Wit.Ek. 30.07.2010 00:17

Dzięki za miłe słowa.
Szczerze mówiąc po meczu sobie pomyślałem po jasną cholerę pisze o rankingach o tym ile nam trzeba tego i owego do rozstawienia skoro my będąc rozstawieni przegrywamy z klubem nierozstawionym z Azerbejdżanu?.
Jaki sens ma zastanawianie się jakie to warunki muszą być spełniony by grac z klubem nierozstawionym skoro z nierozstawionymi klubami tez przegrywamy ?

Szkoda gadać...

alarazboy1 30.07.2010 09:56

Gdyby Wisła wygrywała z tymi słabeuszami ( Valarenga , Dynamo, Victoria, Levadia, Karabach ) to na bank byłaby rozstawiona w IV rundzie LM i LE...a tak jesteśmy nie 100 a 200 LAT ZA MURZYNAMI......

Ravers 30.07.2010 10:26

Tak się zastanawiam...W tym roku ugraliśmy 1,5 pkt do rankingu krajowego.I taka myśl mnie nachodzi...że możemy NIC już nie ugrać,bo Jaga i Ruch na 99% przegrają i odpadają,nasi kopacze mają słabą formę i do tego grają na wyjeździe-tu również jest szansa na porażkę i out.Lech jak przegra ze Spartą to w IV rundzie el. LE może trafić na Liverpool,Juve i dwukrotnie wtopić,więc mamy sporą szansę na zakończenie tego sezonu z 1,5 pkt na koncie.Jak nisko upadliśmy...Także analizując naszą pozycję.Jesteśmy na 25 miejscu i mamy za sobą rozpędzoną Białoruś.Jeśli sprawdzi się to co napisałem wyżej to spadniemy co najmniej na 27 pozycję bo Serbia,ma już zapewnioną 1 drużynę w grupie LE(Partizan 3-0 czy tam 3-1 z HJK więc jest już pewny).Idźmy dalej.Słowacy tracą do nas 0,417 i mają sporą szansę na drużynę w grupie LE(MSK 1:1 na wyjeździe z Litexem) więc spadek na 28 miejsce jest bardzo realny.Ale oczywiście nie musi być tak źle bo to co napisałem wyżej to najczarniejszy scenariusz.

jankes 30.07.2010 10:44

Jest jak na razie nie za ciekawie, na szczęście są jeszcze rewanże ja ta jestem dobrej myśli, niestety zdobyliśmy w tej kolejce całe 0 pkt.

http://lh6.ggpht.com/__2xCENIBUFk/TF...FA%202.jpg

lad21ewt 30.07.2010 15:20

2 Załącznik(ów)
Najgorszy tydzień w wykonaniu polskich klubów Polska nie zdobyła żadnego pkt i spadła na 25 miejsce
Zestawienie meczy z krajów sąsiadujących z Polską
Załącznik 1349
Na żółto drużyny z interesujących nas krajów Nie najgorsze wyniki (oprócz wszystkich przegranych meczy naszych drużyn) Wyniki na żółto są obojętne ponieważ tak 1 drużyna awansuje dalej co dla nas jest niekorzystne Wiele wyników jest jeszcze nie rozstrzygniętych remisy lub jednobramkowe różnice wszystko okaże się w rewanżach, oby Wisła odrobiła straty i awansowała Gorzej niż teraz już być nie może

Zestawienie ile pkt zdobył każdy klub w każdej rundzie
Załącznik 1350

Wit.Ek. 31.07.2010 11:55

Wiecie co wynika z poniższego wykresu ?

http://a.imageshack.us/img18/7307/beztytuuqt.png
Ano to, że WSZYSTKIE BEZ WYJĄTKU kraje które były przed nami zwiększyły dystans do Polski czyli "nam uciekły" a WSZYSTKIE BEZ WYJĄTKUkraje, które są za Polską zmniejszyły dystans do nas czyli "nas podgoniły"

dubi16 04.08.2010 22:27

Noi Lech odpadł:-/ Pozostaje mu 4 runda eliminacji LE. Pocieszeniem jest to że Dynamo Zagrzeb, Bate Borysów, AIK, Litex także odpadli. Ale za to kolo naszego miejsca awansowali Rosenborg, Zilina i Partizan czyli juz są najgorzej w fazie grupowej LE:-/ A my mamy dalej marne 1.500. Jak jutro nikt z naszej trojki nie przyjdzie to szkoda gadać o rankingach, tylko szkoda Witka bo on najwięcej roboty w to włożył.

BRTS39 05.08.2010 18:37

Tyle liczyłem tych punktów tyle sie zastanawiałem , tyle serca włozyłem. czekałem na jutrzejsze losowanie to byla ważna data, a tu taka kicha!!! Ja*******e. **** mnie trafi i tyle bedzie. Jestem wrakiem człowieka.

Ravers 05.08.2010 19:14

Większość mojego czarnego planu się wypełnia.Jeszcze tylko porażki Ruchu, Jagi i Liverpool/Juventus w IV rundzie na drodze Lecha i kończymy na 28 miejscu.

PS. Mołdawia drugi raz z rzędu będzie miała swoją drużynę w grupie :D

Edit. A jednak Jagiellonia pokazała charakter i 0,125 do rankingu krajowego dochodzi.

pepemasta 05.08.2010 19:15

Dziekujemy Poznan , dziekujemy Krakow. Jestesmy na dnie , pocieszmy sie ze nizes juz sie spasc nie da. Z przykroscia musze stwierdzic ze temat jest do zamkniecia. Dzieki Witek za dobra robote.

AZS_Lublin 05.08.2010 19:31

Spojrzcie na wyniki zespołów z Białorusi, jestem pod wrażeniem jak przyśpieszył ich futbol. 3 ekipy w kwalifikacjach IV rundy LE! Na łopatkach Ostrava oraz żydowska Maccabi Hajfa.
Czy tylko ja mam wrażenie, że cała europa idzie do przodu a tylko my stoimy? Przecież to jest jakiś obłęd, za kilka lat wogole nie bedziemy rozstawieni. Liczyłem, że Wisła ugra na ranking 15,000

alarazboy1 05.08.2010 20:44

Tylko Jaga coś ugrała do rankingu w III rundach el. . Zdobyliśmy 0,5/8---gorzej być nie może...pisze to w trakcie meczu Ruchu , bo nie ma takiej opcji żeby Ruch coś zrobił..

Wit.Ek. 05.08.2010 21:48

Kiedyś pisałem, że w tych rozgrywkach najniższym miejscem na które Polska może spaść jest 28 miejsce.
Obawiam się, że spadniemy tak nisko jak tylko matematyka pozwoli w tym roku...

WiślakMyślenice 05.08.2010 21:53

Witek, przepraszam Cię, ale to nie ma sensu. Żeby prowadzić jakikolwiek tego typu ranking, potrzebna jest drużyna która te punkty będzie ciułać. My nie mamy żadnej. Jako humanista szczerze Cię podziwiam, mimo iż masz już jak widzę po podpisie własną rodzinę, pracę to jeszcze masz czas robić te zestawienia. Dla mnie ten dzień to tak, jakbyśmy we wszystkich rankingach na ostatnim miejscu. Niżej upaść ZAWSZE można, jak pokazują wszystkie nasze drużyny (i niestety, na ich czele królowa Wisła) ... (;/)

Wit.Ek. 05.08.2010 22:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiślakMyślenice (Post 953588)
Niżej upaść ZAWSZE można, jak pokazują wszystkie nasze drużyny (i niestety, na ich czele królowa Wisła) ... (;/)

Wybaczcie.

Wisła nie jest Królową.

Wisła jest marnym w Europie klubem, który nie potrafi przejść, Azerów, Norwegów, Gruzinów, Estończyków choć jest jednym z silniejszych klubów w polskiej lidze.

I wiecie co ? Dziś oglądałem mecz w kanpce i gdy wychodziłem ktoś krzyknął do mnie, że to nieważne bo i tak powinienem kochac zawsze Wisłę.
Wiecie co mu odpowiedziałem, ja który kiedyś zbierał jako członek fan klubu Wiśl@cy pieniądze na oprawe, ten który czuwał nad muzykami nagrywającymi pierwszą płytę z piosenkami kibicowskimi, moderator forum Wisły Kraków?

Że jak słyszę słowa kogoś "że będzie zawsze kochał Wisełkę" to twierdzę, że pierd...li i nie wie co mówi. Powiedziałem te mu komuś, że z klubem jest jak z kobietą. Można kochac kobietę ale gdy ona codziennie daje doopy innemu to należy sobie odpuścić ta kobietę.

A co do rankingów to dla mnie to zajmuje się nimi bo to jest dla mnie frajda wielka i dobra gimnastyka dla szarych komórek.

Rozumiem swoje i innych emocje po dzisiejszym meczu dlatego toleruje tu pisanie nie o rankingach ale o tym jaki jest poziom Wisły. Troche czasu minie i znowu przejedzie walec przez temat. Temat, którego nie zamknę...

dubi16 05.08.2010 22:41

Ciezko cos powiedziec po takim dniu :-/ Ale temat nie jest do zamkniecia moze Lech dobrze wylosuje i wejdzie do grupy?? Po ostatnim roku mysalem ze gorzej juz byc nie moze a jednak,, Nie wiem czego ale uwielbiam Europejskie Puchary i rankingi klubowe i krajowe co rok patrze i marze abysmy mieli kogos w grupie ale to marzenia .....

Fifiorek 05.08.2010 23:10

Dobra to co złe stało się trudno. Boguś musi przemyśleć kilka spraw, zatrudnić trenera z jajem, powyrzucać nieudaczników, gwiazdy i gwiazdeczki, a Lech nie sprzedawać jedynego bramkostrzelnego zawodnika przed batalią o LM. Ale skupmy się na rankingach, ja tam chętnie poczytam czy możemy spaść niżej niż na to 28 miejsce, może ten Lech chociaż raz w tej 4 rundzie zremisuje, albo stanie się jeszcze większy cud ?

dubi16 06.08.2010 05:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaThEuS (Post 953846)
Witam, może ktos wytłumaczyć dlaczego Wisła zamiast po remisie Jagielonizyskac do rankingu klubowego to straciła jeszcze pkt?
Przed meczami czwartkowymi Wisła posiadała 1, 500pkt, a jak dziś sprawdzałem to posiada ich juz 1, 3250..:(

Wszystko sie zgadza. Wisła po odpadnięciu w 3 rundzie LE dostała 1 punkt pocieszenia + 20% z rankingu krajowego w tym roku 1.625:5=325 Wiec ranking klubowy Wisły z tego roku wynosi 1.3250. Może sie jeszcze podwyższyć w przypadku jeśli Lech coś jeszcze ugra...

pepemasta 06.08.2010 08:45

Group 5
Juventus (ITA)
AZ Alkmaar (NED)
Getafe CF (ESP)
AEK Athens FC (GRE)
FC Dnipro Dnipropetrovsk (UKR)

Na te druzyny moze trafic Lech. Modlmy sie o AEK albo Dnipro bo pozostala 3 rozniesie Lecha w pył.

4fan_player 06.08.2010 08:50

Ja się będę modlił o te trzy pozostałe. Po co Wam te rankingi? Przecież my z każdym przegrywamy. Nie ważne od której rundy zaczniemy grę i tak przegramy.

gukfva 08.08.2010 23:48

Jakby Lech grał na wysokim poziomie, to jeszcze mielibyście czego zazdrościć, ale w takim wypadku pokazujecie tylko swoje kompleksy... obojętnie z kim teraz przegrają, to gorzej od Wisły już nie wypadną w tym sezonie w pucharach. Pora się pogodzić, a nie szukać powodów do licytacji, kto bardziej się skompromitował :-)
Ranking wygląda fatalnie, Polska skończy sezon na 28. miejscu - najgorszym jakie pamiętam.
Serbia i Słowacja są również bardzo nisko (obecnie 27. i 28. miejsce), ale mają po jednej drużynie w fazie grupowej LM albo LE i to pozwoli im wyprzedzić Polskę.
Im dłużej interesuje się piłką klubową w Europie, tym bardziej jestem przekonany, że rola rozstawień jest niewielka.
Na palcach jednej ręki znalazłbym przykłady silnych drużyn, które nie przebiły się co najmniej do fazy grupowej Champions League albo Pucharu UEFA przez dłużej niż 3 lata, mimo bycia nierozstawionym. Z kolei na odwrót przynajmniej kilkanaście.
Patrząc nawet na 3. rundę eliminacji Champions League i Europa League w tym i w zeszłym sezonie wśród rozstawionych rywali polskich drużyn są: Sparta, NAC, Broendby, Austria, Aris. Dla solidnego zespołu, to nie powinien być problem przejść takie ekipy, nie mówiąc już, że żadna z wymienionych ekip nie reprezentuje najsilniejszych lig Europy.
Nie ma zatem co rozważać, gdybać, tłumaczyć się losem, tylko kiedy zbuduje się wreszcie porządną drużynę w Polsce, to nie będzie miało znaczenia na kogo trafią, bo w rundach eliminacyjnych silnych drużyn jest jak na lekarstwo, a informacje o rozstawieniach powinny pozostać dla statystyków i pasjonatów, w żadnym wypadku jako wymówka dla działaczy, trenerów i piłkarzy-nierobów.
W tej edycji Juventus, Liverpool, Sporting i... Stuttgart? 5-4 z Norwegami. Olympiakos? Odpadł. Montpellier? Odpadł. Nie wymaga to komentarza.
Ostatnio najmodniejsze zdanie polskich trenerów: "Poziom w Europie się wyrównał" pasuje jak ulał, bo w końcu wiele krajów jak np. Białoruś, Cypr, Mołdawia, Azerbejdżan, Słowenia, Kazachstan zbliżyło się do średniego poziomu, a drugie wyrównanie nastąpiło na dole, czyli Polska dogoniła Maltę, Wyspy Owcze, Luksemburg, Irlandię Północną i tu równie trafna jest druga ze złotych myśli talentów trenerskich znad Wisły: "W Europie nie ma już słabych drużyn". Pozostaje tylko pytanie, skoro nie ma słabych, to dlaczego mistrz Polski nie może awansować do Ligi Mistrzów? Czyżby tylko polscy mistrzowie byli słabi? Podejrzewam, że większość trenerów w Europie nadal zauważa, że przedstawiciele kilku ostatnich federacji są tak samo słabi jak byli dawniej, ale dla nas nie ma już przecież słabych, to jak to zauważyć?

Neon 20.08.2010 19:01

Analizując aktualne wyniki poszczególnych krajów w pucharach mam kilka wniosków (oczywiście wszystko zalezy od rewanżów i są to moje subiektywne prognozy) :

- z krajów które są aktualnie przed Polską w rankingu Szwecja i Cypr zagrożone brakiem drużyn w fazie grupowej pucharów
- z krajów które są niżej w rankingu do LM (z eliminacji) uda się awansować Słowacji, a powyżej Norwegii, Szwajcarii i Izraelowi
- z krajów które nie miały gwarantowanego miejsca w LM tylko Bułgaria i Chorwacja ma szanse na 2 drużyny w fazie grupowej: w LE
- Rumunia, Belgia, Szkocja, prawdopodobnie po 2 drużyny w fazie grupowej: (1)LM - miejsce gwarantowane/(1)LE
- Austria, Czechy, Białoruś, Polska, Serbia, Węgry, Mołdawia maja szanse na 1 drużynę w LE i są to w większości "odpady" z LM
- Szkocja w przyszłym roku traci gwarantowane miejsce w LM na rzecz Szwajcarii, a z kolei Rumunia jeszcze tylko w przyszłym roku będzie miała miejsce w LM, które w następnym roku straci na rzecz Belgii.

Wnioski mogą być m.in. następujące:
- powinnismy mieć przenajmniej 1 drużynę w LM lub LE co roku żeby nie uznać sezonu za kompromitację
- aby awansować w rankingu trzeba mieć co najmniej 2 drużyny w fazie pucharowej, bo trudno liczyć na jakieś ponadprzeciętne osiągnięcia 1 drużyny za każdym razem
- celem awansu w rankingu jest miejsce 15 (2 drużyny w el) lub 13 (1 miejsce gwarantowane w gr) do których to miejsc dzieli nas dystans kosmiczny więc pasjonowanie sie samym rankingiem krajowym to generalnie strata czasu :)
- ewentualny awans Lecha do fazy grupowej LE przekłoży sie przede wszystkim na jego ranking klubowy i możliwość rozstawienia w kolejnych latach
- Przykładowo tak wyglądało rozstawienie w III rundzie LM. W 1 kol ranking na obecny sezon, w 2 kol aktualny ranking klubowy na następny sezon, w 3 aktualny występ w pucharach (i mozliwość zdobywania kolnych punktów)

3rd LM 2010 2011 występ w pucharach
Litex Lovech Bul 15.900 8.150 --
Dinamo Zagreb Cro 14.466 16.299 LE
Partizan Belgrade Srb 13.800 13.625 LM/LE?
------------------------------------
BATE Borisov Bls 13.308 15.216 LE
Lech Poznan Pol 11.008 12.658 LE?
MSK Zilina Svk 10.666 12.124 LM
....................................
Wisła Kraków Pol 8.508 9.658 --

W 4 rundzie el LE ostatnim rozstawionym zesołem było BATE Borisov 13.308.
- 2 fatalne sezony w pucharach pod rząd Wisły to niestety zła perspektywa pod względem rozstawiania. W przyszłym roku nie ma szans na rozstawienie w kluczowej rundzie, po za tym trzeba będzie walczyć o 4.525pkt które odpadają za 2 lata co oznacza automatycznie ze za 2 lata tez nie ma szans na rozstawienie.

Neon 26.08.2010 22:46

Szybkie zestawienie, mam nadzieję że nie ma błędów ;)
Warto odnotowac odpadnięcie z LE takich zespołów jak: Feyenoord, Austria, Celtic czy Galatasaray.
http://img340.imageshack.us/img340/8113/lmle.jpg

wyderson 27.08.2010 12:58

Nie wiem czy się śmiać czy płakać... Juventus, Manchester City czy Salzburg to dla Lecha idealni rywale pod względem marketingowym, ale pod względem sportowym to rywale z zupełnie innej półki... O każdy punkt do rankingu będzie niezwykle trudno...

krytyk 27.08.2010 16:36

obecnie współczynnik Lecha wynosi 13.183. To daje mu obecnie 117 pozycję w Europie. Jeżeli Lech nie wygra zadnego meczu w grupie to na starcie do następnych rozgrywek będzie miał współczynnik równy 12.658 z 98 pozycją w Europie. Także skok może być dość znaczący

hawkins 27.08.2010 17:08

Są złe wieści (dla nas Wiślaków. Dla polskiej piłki ogólnie raczej dobre).

Lech w tym momencie ma 13.183 pkt w rankingu krajowym. W tym sezonie podobna wartość dałaby
a) rozstawienie w 3 rundzie El. Ligi Mistrzów (rywal słabszy niż Sparta Praga)
b) rozstawienie w 4 rundzie El. Ligi Europy (rywal słabszy od Dnipro - to możliwe w ogóle? :D)
c) Trzeci koszyk w Fazie Grupowej Ligi Europy (czyli dostali jakiegoś słabszego rywala z koszyka 4)

Należy pamiętać, że każdy remis lub zwycięstwo (odpowiednio +1 lub +2 punkty) zwiększają szanse na podobne rozstawienie w przyszłym sezonie pucharowym.

Natomiast my, jak co roku, pogrążamy się w rankingu klubowym i w przyszłym sezonie odpadają nam punkty za grę w grupie pucharu UEFA sprzed 4 lat...

wyderson 28.08.2010 16:07

Z tego co kojarzę to Lech ma zagwarantowane już minimum 13,183 pkt. A jeżeli w grupie ugra więcej niż 2 pkt rankingowe, które może otrzymać za zwycięstwo lub dwa remisy to jego współczynnik wzrośnie... Proszę mnie poprawić jeśli się mylę.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:50.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl