Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nasi piłkarze – fakty, opinie, komentarze / ploteczki, auta, tatuaże ;-) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1627)

swiety37 02.05.2017 13:36

Załuska nie pomyślał zanim się odezwał i wyszło jak wyszło. Nie powinien tego w tym momencie mówić i tyle.
A Załuska nie jest też na takim poziomie, żeby nie dało się kogoś zbliżonego za podobną kasę podpisać.
Poza tym Miśkiewicz aż tak dużo słabszy nie jest i wierzę, że przy obecnej obronie i przy Kiko, jest wstanie grać na poziomie co najmniej takim jak obecnie Załuska.

Ogryzek 02.05.2017 13:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez guardian_angel (Post 1469591)
Lepszego golkipera nie znajdziemy. Jeszcze jeden okres przygotowawczy z Kiko i będzie bramkarz na lata. No chyba, ża będzie miał nie wiadomo jakie wymagania finansowe, tu trzeba zachować trochę rozsądku.

Lepszego nie znajdziemy? Zejdź na ziemię i daj Junco czas.

Nawet jeśli nie będzie lepszy to będzie na tym samym poziomie a sporo tańszy od najemnika Załuski. Załuska jest już stary i lepszy nie będzie.

Jak najemnik zejdzie ze swoich oczekiwań finansowych to pewnie zostanie z nami. Jak nie - to go pożegnamy. To nie bramkostrzelny napastnik którego jest ciężko zastąpić. Ale ja mam nadzieje że Junco juz działa żeby znaleźć kogoś lepszego, albo przynajmniej młodszego.

ashkeczup 02.05.2017 14:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1469594)
Jak najemnik zejdzie ze swoich oczekiwań finansowych

No tak. Przecież jak przyjdzie ktoś z 3 ligi hiszpańskiej to będzie to wielki kibic Wisły, który od 4 roku życia nie opuścił żadnego meczu. Kto nie jest u nas najemnikiem? Mały, Głowa, Brożek, ew. Misiek.

FraMat 02.05.2017 15:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez swiety37 (Post 1469593)
Załuska nie pomyślał zanim się odezwał i wyszło jak wyszło. Nie powinien tego w tym momencie mówić i tyle.
A Załuska nie jest też na takim poziomie, żeby nie dało się kogoś zbliżonego za podobną kasę podpisać.
Poza tym Miśkiewicz aż tak dużo słabszy nie jest i wierzę, że przy obecnej obronie i przy Kiko, jest wstanie grać na poziomie co najmniej takim jak obecnie Załuska.

Taaaa
Zwłaszcza nogami i na przedpolu.
On się tego nie nauczył i już nigdy nie nauczy.

Załuska jest w miarę solidny, choć faktycznie zdarzały mu się prawie pawełki...

Jeśli mielibyśmy zostać z Miśkiem jako pierwszym to musielibyśmy sklecić blok defensywny nie dopuszczający rywala na 25 metrów przed bramką i nie zezwalający na żadne, ale to żadne dośrodkowania.

piotek 02.05.2017 15:45

Pocieszające jest, że parę miesięcy temu największym problemem na forum byla kwestia bankructwa, a teraz pomeczowy wywiad bramkarza.

swiety37 02.05.2017 17:25

Oglądacie finał PP?
:)
To tyle, jeśli chodzi o puchary europejskie dla nas;)
Oby legła 4 miejsce w lidze zajęła.... :D

michalmichal1906 02.05.2017 17:39

walczymy o podium

szprotson 02.05.2017 17:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez piotek (Post 1469601)
Pocieszające jest, że parę miesięcy temu największym problemem na forum byla kwestia bankructwa, a teraz pomeczowy wywiad bramkarza.

To jedno.
A drugie to to, że rok temu uwazalismy ze po stracie Cierzniaka nie znajdziemy bramkarza.

A prawda jest taka, ze wczesniej mielismy po prostu paralitykow (procz Pareki). I teraz sie jaramy bo byle zmiennik ktory nic nie grał, przyjdzie do nas i wybroni pare akcji. Niby nic, a jednak w naszej lidze coś wielkiego (patrz Śląsk z Pawełkiem ... :D ile im bramek zajebał to jego!)
Jak nie Załuska to ktoś inny ...(nie mylić z tymi co byli...Buchal i Miskiewicz w jednej druzynie to brzmi jak Mójta i Jankowski...serio)

Machor303 02.05.2017 18:04

Majdan był jeszcze bardziej związany z Pogonią niż Załuska z legia a nie wygadywał takich głupot jak ten w niedziele

!!IRIVER!! 02.05.2017 20:04

Ani Załuska się jeszcze nie s....ił, ani też nie jest nie wiadomo jak zajebistym grajkiem, żeby drzeć szaty w jedną czy w drugą stronę.
Wrzućcie na luz.

Wojtas 02.05.2017 20:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1469613)
To jedno.
A drugie to to, że rok temu uwazalismy ze po stracie Cierzniaka nie znajdziemy bramkarza.

A prawda jest taka, ze wczesniej mielismy po prostu paralitykow (procz Pareki). I teraz sie jaramy bo byle zmiennik ktory nic nie grał, przyjdzie do nas i wybroni pare akcji. Niby nic, a jednak w naszej lidze coś wielkiego (patrz Śląsk z Pawełkiem ... :D ile im bramek zajebał to jego!)
Jak nie Załuska to ktoś inny ...(nie mylić z tymi co byli...Buchal i Miskiewicz w jednej druzynie to brzmi jak Mójta i Jankowski...serio)

Wisła nigdy nie miala szczescia do bramkarzy,od Artka Sarnata(ale on byl solidny) poprzez Piekuta ,Angelo Huguesa,itd....kazdy z nich to byl raczej przecietniak.Moze Pareiko byl troche lepszy,i ten jego amok xD

Blaszczu16 02.05.2017 20:47

Nie no, Serhiej to był kozak. Jakby nie był taki stary to byśmy mieli bramkarza na lata. Zdecydowanie najlepszy bramkarz w ostatnich latach.

piotek 02.05.2017 21:42

Chyba jedyny z holenderskiego zaciągu był w stanie zrzec się części pensji, fajnie było go oglądac na Meczu Gwiazd, dostał chyba jedne z głośniejszych owacji.

Fugiel 03.05.2017 09:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ashkeczup (Post 1469597)
No tak. Przecież jak przyjdzie ktoś z 3 ligi hiszpańskiej to będzie to wielki kibic Wisły, który od 4 roku życia nie opuścił żadnego meczu. Kto nie jest u nas najemnikiem? Mały, Głowa, Brożek, ew. Misiek.

Miesiek ? serio ?

R33 03.05.2017 11:47

Wychowanek, kibic Wisły od dziecka.

Patryko 03.05.2017 12:11

Jaki wychowanek? Przecież on zaczynał w Kmicie Zabierzów.

St Yabol 03.05.2017 12:12

Dokładnie, nie jest wychowankiem Wisly. Kibicem, sympatykiem owszem.

najm 03.05.2017 12:37

A przepraszam, Głowa, Małecki, czy Brożek są wychowankami Wisły?

serek.c2 03.05.2017 13:20

Małecki czy Brożek jak najbardziej pod wychowanków podchodzą.

sergio 03.05.2017 15:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1469677)
Małecki czy Brożek jak najbardziej pod wychowanków podchodzą.

Może i podchodza ale wychowankami Wisły nie są.

Patryko 03.05.2017 15:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez najm (Post 1469676)
A przepraszam, Głowa, Małecki, czy Brożek są wychowankami Wisły?

To była odpowiedź do posta @R33, który stwierdził, że Misiek nie jest najemnikiem ponieważ jest wychowankiem/kibicem. Nie była tam poruszana kwestia pozostałych nie-najemników.

Wychowankiem nie jest ani Bartosz/Uryga ani żaden Małecki, Głowacki czy Brożek. Wszyscy oni zaczynali swoją przygodę z piłką w innych klubach i zostali tutaj ściągnięci jako juniorzy (Małecki, bracia Brożkowie) albo już w miarę ukształtowani piłkarze do gry w pierwszym składzie (Głowacki). Wiadomo, że Małecki czy bracia Brożkowie są związani z Wisłą od bardzo młodego wieku, ale mimo wszystko nie są oni jej wychowankami.

wolfu 03.05.2017 16:01

http://i.imgur.com/GtpRJpQ.png

chłopaki dawają radę

s1mone 03.05.2017 16:32

Wedle sportowej definicji FIFA wychowanek to osoba, która spędziła w danym klubie conajmniej 3 pełne sezony w wieku pomiędzy 15-21 lat. Także zarówno Brożki jak i Małeckie się kwalifikują.

Wedle tej definicji młodzian, który w wieku 15 lat zacznie w klubie x, a rok później przejdzie do klubu y i tam gra do wieku dorosłego jest wychowankiem klubu y, a nie x.

Rozumiem, że obiegowa definicja wychowanek klubu x = pierwszy klub x i wiele osób tak to traktuje, ale w piłce patrzy się raczej na tą 1, a np. w koszykówce na tą 2.

serek.c2 03.05.2017 16:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sergio (Post 1469680)
Może i podchodza ale wychowankami Wisły nie są.

Oczywiście, że są - wedle przepisów, które przytoczył s1mone.

Patryko 03.05.2017 16:56

Czyli wedle tych przepisów piłkarz może być wychowankiem dwóch klubów. Przepis ala przepis o tym, że ślimak to ryba.

Dla mnie wychowanek to piłkarz, który zaczynał w danym klubie karierę juniorską.

serek.c2 03.05.2017 17:03

Dlatego napisałem, że "podchodzą" pod wychowanków.

Jeśli jednak piłkarz zaczyna w klubie "A", trenuje tam ze dwa sezony i dajmy na to w wieku 12 lat przechodzi do klubu "B", gdzie gra aż do wieku seniora - to wg Ciebie będzie wychowankiem klubu "A"? :)

Karherop 03.05.2017 18:09

Na szczęście to nie Ty @Patryko stanowisz prawo, ale uefa.

Ciężko, żeby teraz cały piłkarski świat przeszedł na Twoje nazewnictwo. Próbować zawsze warto.

R33 03.05.2017 21:30

Mój błąd, wydawało mi się, że przed wyjazdem do Włoch Miśkiewicz grał w młodzieżówce Wisły.

Patryko 03.05.2017 22:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1469690)
Dlatego napisałem, że "podchodzą" pod wychowanków.

Jeśli jednak piłkarz zaczyna w klubie "A", trenuje tam ze dwa sezony i dajmy na to w wieku 12 lat przechodzi do klubu "B", gdzie gra aż do wieku seniora - to wg Ciebie będzie wychowankiem klubu "A"? :)

W takim przypadku uważam go za wychowanka klubu "A", gdzie zdobywał pierwsze, piłkarskie szlify. Przykład, który przytaczasz powyżej, pasuje wypisz wymaluj do historii Alana, z tym że on w Hutniku spędził 4 lata (od 6 do 10 roku życia) (http://historiawisly.pl/wiki/index.php?title=Alan_Uryga).

s1mone 04.05.2017 00:23

No to trochę dziwnie, bo idąc tym tokiem myślenia ktoś może pójść na jeden trening jakiegoś zespołu za dzieciaka, stwierdzić, ze mu nie odpowiada i przepisać się do innego, ale nadal jest wychowankiem tego pierwszego, mimo, że z wychowywaniem piłkarza ma to niewiele wspólnego.

Dla mnie definicja oficjalna jest ok, tam gdzie najwięcej czasu gość się uczy gry tam jest traktowany jako wychowanek. Tym bardziej, że my tu mówimy wychowanku w kontekście przywiązania do barw, to chyba logiczne, że ktoś będzie bardziej przywiązany do klubu w którym spędził 5 lat niż rok, niezależnie w jakim wieku to zrobił. Małecki jest traktowany jako wychowanek zarówno w Wiśle jak i Wigrach i nie jest to nic niezwykłego. W końcu tu się ukształtował piłkarsko, a w Wigrach zaczynał przygodę z piłką.

Generalnie takie trochę głupie trzymanie się już nieużywanej w piłce, w dodatku mało wartościowej definicji. Co to ma za znaczenie czy ktoś trafił do nas w wieku 12,14,15 czy może 16, jeśli większość piłkarskiego 'żywota' za małolata spędził u nas? Jeżeli gra u nas przez większość młodzieńczych lat to jest to Wiślak, a nie najemnik, no chyba, że chcemy się doktoryzować, która definicja jest bardziej mojsza.

Patryko 04.05.2017 08:57

Tutaj mowa jest o dwóch sezonach spędzonych w klubie A, co jest dość długim okresem, szczególnie dla takiego dzieciaka, który uczy się piłkarskiego abecadła. Wiadomo, że jak dzieciak, który ma 8 lat, pójdzie na 1-2 treningi na Hutnik i koledzy go namówią na pójście z nimi na trening na Wisłę, to nie robi to z niego automatycznie wychowanka Hutnika. Co innego, jakby trenował tam powiedzmy sezon.

Nie chcę tu doktoryzować, nie chcę tutaj nikogo na siłę przekonywać do swojego zdania, po prostu mówię jaki mam pogląd na tą sprawę. Dla mnie Małecki jest wychowankiem Wigier, dla Ciebie i Wigier i Wisły - niech tak zostanie, mi to w niczym nie przeszkadza ;)

R33 06.05.2017 16:03

A tak ogólnie co się dzieje z Rafałem Pietrzakiem? Gość jakby przepadł.

szamik 06.05.2017 16:10

Z tego co pamiętam to on Achillesa zerwał. Na pewno nie zagra w tym sezonie po takiej kontuzji :(

Pero 08.05.2017 10:34

Gadałem z nim na meczu w Gliwicach kilka miesięcy temu i mówił że ten sezon stracony całkowicie...

Pero 13.05.2017 12:27

Ma ktoś dostęp do tego artykułu?
http://plus.gazetakrakowska.pl/sport...kowie,11986350

wolfu 13.05.2017 14:06

Pierwszy gol Alana Urygi

http://i.imgur.com/1bx396B.png

master17 14.05.2017 09:11

100% pewności mieć nie możesz, że jego bramka :D

Ogryzek 14.05.2017 09:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez master17 (Post 1470314)
100% pewności mieć nie możesz, że jego bramka :D

Możesz - wystarczy zrobić testy genetyczne, jeśli nie ufasz swojej kobiecie.

master17 14.05.2017 12:19

Chodziło mi, żę wolfu póki co nie może mieć pewności ;) (Broń Boże nie sugeruje, że Alan jest rogaczem)

picasso 14.05.2017 16:49

jedyny pewny ojciec to ojciec chrzestny ;)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:41.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl