Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

Elefant 15.05.2013 16:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1312824)
Tak źle, tak niedobrze. Nie respektuje się reguł licencyjnych, źle, bo kluby są źle zarządzane i padają. Respektuje się zasady licencyjne, źle, bo kara się kluby przy zielonym stoliku.

To nie był zarzut w stosunku do PZPN-u tylko stwierdzenie faktu. Jestem jak najbardziej za ścisłym przestrzeganiem wymogów, a zwłaszcza dotyczących szkolenia.
A przedewszystkim jestem za zniesieniem możliwości spełniania licencji poprzez zawieranie umów z podmiotami obcymi np. na wynajem boisk. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że w takim przypadku Wisła leci pierwsza.

Co do reszty, cały swiat gra w piłkę używająć do tego celu narzędzia zwanego ligą. Tylko my musimy coś wymyślać. Cóż z tego, że warunki znane są wcześniej. Rozgrywki typu play-off nie są rozstrzygnięciem sprawiedliwym, zostały wymyślone na potrzeby komercji. Mnie się to nie podoba i już.

Cytat:

po trzecie Śląsk Wrocław i Górnik Zabrze nie otrzymały licencji na grę w europejskich pucharach, ja tam nic o Wiśle nie widzę
Widać, widać...

http://pzpn.pl/index.php/Federacja/A...Klubowych-PZPN

Jovanić, Maaskant, ciekawe komu tam jeszcze nie zapłaciliśmy.

63624 15.05.2013 16:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1312521)
@ 63624
To dobrze że Levy zostaje u Was? jakie jest Twoje zdanie?
Ja się cieszę bo facet jest zabawny i lubię czytać podszywki o nim na weszło (wstyd powiedzieć - śmieszą mnie).
A sportowo to Śląsk gra jak wiatr zawieje-zazwyczaj rządzi przypadek, a jak odejdą Mila i Sobota to będzie płacz i zgrzytanie zębów.

Ja na razie wyników pracy Levego nie mogę ocenić jednoznacznie.

Z jednej strony finał PP i w większości meczów całkiem atrakcyjny styl gry. Widać, że starają się grać piłką, jest ofensywnie. Z drugiej strony szereg meczów jak z Pogonią, gdzie aż oczy bolą od patrzenia. Trzeba jednak pamiętać, że wykonawców ma Staszek nie najlepszych. Obronę mu rozebrali w zimie ( sprawa Jodłowca, Kokoszka doszedł później), ataku w ogóle nie ma (np. dzisiaj rozwiązano kontrakt z Diazem), w pomocy Mila odstawia ostatnio niezły kabaret, ale np Cetnarski i Stevanovic ostatnio zaczęli nieźle grać. A mimo wszystko jakoś to funkcjonuje nie najgorzej. Moim zdaniem trzeba dać "sympatycznemu czeskiemu szkoleniowcowi" cały sezon do przepracowania. Sytuacja finansowa pewnie wymusi też wstawianie młodzieży jak u was, zobaczymy czy to da efekt. Zwłaszcza, że latem niezła rewolucja się szykuje. Nie będzie Elsnera, Mili, Sobota odejdzie, Voskampa też odstrzelą pewnie itd.

Co do licencji, niezły pretekst dla miasta, by zerwać "współpracę" z Solorzem. Biorę to w ciemno za możliwość nieskompromitowania się w jakiejś Azji. :P

qqq_b 15.05.2013 18:42

Reforma jest ciekawa. To czy jest dobra ocenimi za rok pod koniec maja. Ale musze przyznać, że nie mogę się doczekać tych finałowych dodatkowych 7 kolejek. Praktycznie wtedy każdy mecz o 6pt.

marcin19876 15.05.2013 19:10

Brawo dla Komisji Licencyjnej...w końcu pokazali jak beznadziejnie jest Wisła zarządzana i jak w beznadziejnej sytuacji jest dzięki polityce Cupiała, łysego i innych inteligentów....

rw88 15.05.2013 19:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 1312830)
To nie był zarzut w stosunku do PZPN-u tylko stwierdzenie faktu. Jestem jak najbardziej za ścisłym przestrzeganiem wymogów, a zwłaszcza dotyczących szkolenia.
A przedewszystkim jestem za zniesieniem możliwości spełniania licencji poprzez zawieranie umów z podmiotami obcymi np. na wynajem boisk. Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że w takim przypadku Wisła leci pierwsza.

Faktycznie nic żeś takiego nie sugerował, zwracam honor. Chociaż jakby nie było to jest właśnie na takiej zasadzie, że tak źle, tak nie dobrze - wszak nikt nie chce, żeby granie było graniem, a do pucharów wybierano na podstawie licencji z sześciu klubów...chociaż w tym przypadku nie było wyjścia, gdyby PZPN przyznał licencje na puchary wbrew zasadom znowu by dostali karę od UEFA, a ta i tak zrobiłaby swoje, tzn. albo srogo ukarała, albo wyrzuciła te nasze zadłużone kluby z rozgrywek.

Inna sprawa, że Górnik i Wisła prawie na pewno dostaną te licencje na puchary, kwestia jakiś tam papierków w zasadzie.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 1312830)
Co do reszty, cały swiat gra w piłkę używająć do tego celu narzędzia zwanego ligą. Tylko my musimy coś wymyślać. Cóż z tego, że warunki znane są wcześniej. Rozgrywki typu play-off nie są rozstrzygnięciem sprawiedliwym, zostały wymyślone na potrzeby komercji. Mnie się to nie podoba i już.

Oczywiście trochę racji masz, ale "plejofy" gra się w kilku innych ligach, właśnie w rejonie rankingu lig 10-20, do którego dążymy. Tam jest mniej miejsc pucharowych niż w ligach z pierwszej dziesiątki i żeby była walka, to się takowe playoffy robi, m.in. w Belgii, Grecji, czy Holandii.

W każdym razie następny sezon reformę zweryfikuje, trzeba na pewno szukać rozwiązania skrojonego na naszą miarę.

Pan Jotka 15.05.2013 19:22

Wszystko idzi eku normalności. Koniec dziwnych awansów, spadków, gry w pucharach przy niepłaceniu piłkarzom itd. Koniec życia na kredyt innych-uczciwych klubów, które płacą na czas. Albo jesteś profesjonalistą albo wypad z grona profesjonalistów. Brawo Boniek-brawo PZPN!!!!!!!!

mastahkillah 15.05.2013 19:23

"W jakim stanie jest polski futbol, najlepiej oddaje liczba drużyn, które spełniają warunki, by grać w europejskich rozgrywkach - o cztery miejsca rywalizuje… sześć drużyn! Oczywiście, przed nami jeszcze czas na odwołania i uzupełnianie dokumentów. Sachs przyznał, że np. Wisła jest blisko licencji międzynarodowej, ponieważ Jacek Bednarz przedstawił bardzo rozsądny plan restrukturyzacji i że gdyby tylko przelał go na papier, to "Biała Gwiazda" dostałaby zielone światło na grę w pucharach."

1. Legia - gra w pucharach
2. Lech - gra w pucharach
3. Piast - gra w pucharach

4. Górnik - nie gra w pucharach
5. Śląsk - nie gra w pucharach
6. Polonia - nie gra w pucharach
7. Wisła - nie gra w pucharach
8. Zagłębie - gra w pucharach

za weszło, normalnie jaja

Gwiaździsty 15.05.2013 19:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 1312850)
Wszystko idzi eku normalności. Koniec dziwnych awansów, spadków, gry w pucharach przy niepłaceniu piłkarzom itd. Koniec życia na kredyt innych-uczciwych klubów, które płacą na czas. Albo jesteś profesjonalistą albo wypad z grona profesjonalistów. Brawo Boniek-brawo PZPN!!!!!!!!

No to niedługo ta liga będzie miałą problem ze skompletowaniem 6 drużyn do ligi. A niektórzy tu na tym forum odlecieli od rzeczywistości z ligą 18 zespołową :).

kreseq 15.05.2013 19:53

Spokojnie da rade. Rozchodzi sie o placenie a nasz rynek byl pelen przeplaconego szrotu. Teraz dwa razy sie zastanowia zanim kupia mudzina albo mlodego co dopiero dwa razy pilke prosto kopnal.

Gwiaździsty 15.05.2013 20:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kreseq (Post 1312858)
Spokojnie da rade. Rozchodzi sie o placenie a nasz rynek byl pelen przeplaconego szrotu. Teraz dwa razy sie zastanowia zanim kupia mudzina albo mlodego co dopiero dwa razy pilke prosto kopnal.

Pewnie, ze da radę, bo jak się zorientują, że 80 % klubów nie spełnia kryteriów to szybko poprzeczka pójdzie w dół. Nie przyznają tego i nie ogłoszą, że to Liga Żebraków. Wystarczy narazie , że pożegnaliśmy dzisiaj Groclin Warszawa.

arti 15.05.2013 20:47

Cytat:

To się jeszcze okaże:) Zobaczymy w lipcu kto dostanie w papę, a kto po raz piąty czy siódmy warunek.

Watts 15.05.2013 21:18

Cytat:

Mnie intryguje ten nadzór finansowy i limit pensji dla klubów z problemami finansowymi. Na moje oko powinni przysolić każdemu w Eks taki salary cap jak w zawodowych ligach w Stanach i wtedy zastanowią się trzy i pół raza, czy zapłacić jakiemuś paralitykowi 60 tysięcy złotych miesięcznie, a sam paralityk przemyśli poważnie swoje podejście do zawodu. :D

Marcin_fan 15.05.2013 21:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1312868)
To się jeszcze okaże:) Zobaczymy w lipcu kto dostanie w papę, a kto po raz piąty czy siódmy warunek.

Ja tam lubie warun(ki)ek :D

emj10 15.05.2013 21:35

Salary cap jest możliwe do wykonanie w ligach, gdzie występują kontrakty oraz kluby są w stanie same finansować zarówno zadania administracyjno-zarządcze, ale przede wszystkim utrzymywać drużyny pod względem sportowym. Gdyby nie kasa z C+ ponad połowa klubów ekstraklasy nie byłaby w stanie opłacić nawet jednej z tych dwóch spraw, nie wspominając o tym, że są kluby, gdzie pieniądze z C+ stanowią gro budżetu, w ekstremalnych przypadkach (Król w Disco) pieniądze z C+ nie idą na funkcjonowanie klubu, a są wyprowadzane na zewnątrz, aby pokryć zobowiązania innych spółek.

Cieszy, że w końcu mamy kres pewnej patologii licencyjnej i liga przez samooczyszczenie ulegnie za jakiś czas zmniejszeniu.

AYALA 15.05.2013 22:14

tak jak w Czechach niech zrobią czyli maksymalnie 60 tyś € za sezon dla grajka a jak sie nie podoba to good bye

0 22 15.05.2013 22:59

W Czechach tak jest? Mógłbyś coś więcej na ten temat? Jak obeszli przepisy UE?

Jose 15.05.2013 23:54

Cytat:

A jak Cracovia by teraz była zamiast PGE GKS 15 też byś tak powiedział?
Cracovia jak wejdzie w tym sezonie to czeka na prawdziwość pracy komisji licencyjnej w przyszłym roku. Widzew, Ruch, Górnik...

Ale pewnie nie wejdą. Na razie zanosi się, że w przyszłym sezonie po raz pierwszy od wielu lat nie będzie w ekstraklasie derbów miasta.

Kole Jorz 16.05.2013 07:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jose (Post 1312891)
Na razie zanosi się, że w przyszłym sezonie po raz pierwszy od wielu lat nie będzie w ekstraklasie derbów miasta.

Za to dojdą zupełnie nowe derby wojewódzkie. :rotfl:

Ajax 16.05.2013 09:45

Cytat:

A może wymogi licencyjne to sposób na obcięcie ekstraklasy do 12-14 zespołów przy pominięciu głosowania i innych pierdół?

Niedługo okażę się, że w lidze może grać tylko tyle drużyn bo tylko tyle spełnia warunki licencyjne:)

arti 16.05.2013 18:12

SUPER EXPRESS

Kibice zaleją Ireneusza Króla... szambem?

Wprawdzie klub z Konwiktorskiej może się jeszcze odwołać od decyzji komisji do spraw licencji, ale szanse na pozytywne rozpatrzenie są minimalne, ponieważ "Czarne Koszule" toną w długach, a właściciel, Ireneusz Król, nie daje żadnych gwarancji, że wyprowadzi Polonię z kryzysu. - Polonia ma czas do 28 maja, aby spłacić zaległości. Jeśli tego nie zrobi, to może się ubiegać o występy co najwyżej w IV lidze, choć najbardziej prawdopodobnym wariantem jest start od B-klasy - powiedział Krzysztof Sachs, przewodniczący wspomnianej komisji. Wściekli fani "Czarnych Koszul" chcą wynająć szambiarkę i wylać zawartość przed domem Króla. "Wycieczce" ma towarzyszyć transparent: "Oto przelew z Wiednia. Trochę szedł, więc się zaśmierdł". To nawiązanie do słynnych słów nieszczęsnego biznesmena, który w jednym z wywiadów powiedział, że jest w Wiedniu i zaraz zrobi przelew regulujący zaległości. Niestety większość obiecanych pieniędzy nigdy nie dotarła.

:D:D:D

DDP 17.05.2013 08:42

Cytat:

Niżej publikujemy treść pisma prezesa SKLW złożonego w biurze klubu w sprawie podjęcia działań w kwestii przywrócenia Legii bezprawnie odebranego tytułu mistrzowskiego z roku 1993. Minęło 20 lat…

Warszawa, 9. maja 2013 r.
Zarząd Legii Warszawa S.A. („Klub”)

Szanowni Państwo,

w związku z przypadającą w tym roku XX rocznicą bezprawnego odebrania tytułu Mistrza Polski, wywalczonego przez warszawską Legię w sezonie piłkarskim 1992/1993, a także wychodząc naprzeciw oczekiwaniom tysięcy kibiców Naszego Klubu, zwracamy się do Państwa o podjęcie działań mających na celu odzyskanie należnego Legii tytułu.

Należy przypomnieć, że decyzja o odebraniu Legii tytułu mistrzowskiego ’93 podjęta została bez jakiejkolwiek podstawy, udowodnienia winy oraz jakiegokolwiek postępowania dowodowego, a domniemaną „podstawą prawną” ówczesnych działań Polskiego Związku Piłki Nożnej było słynne stwierdzenie Ryszarda Kuleszy „cała Polska widziała”. Warto zaznaczyć, że ww. decyzja została podjęta 21 czerwca 1993 r. – niecały dzień po zakończeniu meczu Legii z Wisłą Kraków, dającego Legii upragniony, oczekiwany od lat tytuł mistrzowski. Zgodnie z naszą, być może niewystarczającą, wiedzą dotyczącą polskiego prawa oraz regulacji Polskiego Związku Piłki Nożnej, takie stwierdzenie nie stanowi wystarczającej podstawy do odebrania tytułu Mistrza Polski oraz autoryzowania takiego działania przez wiele lat.

Przypominamy, że pierwszym wówczas pretekstem do uniemożliwienia Legii zdobycia mistrzostwa miała zostać afera dopingowa Romana Zuba – powtórne badania po proteście Klubu nie wykazały obecności środków dopingujących, jednakże roczna dyskwalifikacja piłkarza nie została cofnięta. Następnie, na podstawie skandalicznej decyzji Polskiego Związku Piłki Nożnej o kolejności w tabeli polskiej najwyższej klasy rozgrywkowej zadecydowała nie tabela oraz wyniki osiągnięte przez występujące w niej drużyny na boisku, a grupa związkowych działaczy w oparciu o swoje sympatie, antypatie oraz interesy, w dodatku niejednogłośnie, w stosunku głosów 5:4. Działo się to w atmosferze skandalu i licznych protestów kibiców Legii.

Jesteśmy świadomi, że w polskiej lidze występowały i są nadal obecne różne zjawiska korupcyjne oraz patologiczne. Jednakże, chcielibyśmy przypomnieć, że państwo prawa charakteryzuje się m.in. tym, że przed zastosowaniem sankcji, zarzuty stawiane obwinianemu trzeba udowodnić. W przeciągu całego sezonu 1992/93 Legia osiągnęła najlepsze wyniki i tytuł mistrzowski zwyczajnie się jej należał. Pomimo upływu dwudziestu lat od tamtych zdarzeń, nikt dotychczas nie przedstawił ani jednego rzetelnego dowodu lub argumentacji dowodzącej, że decyzja Polskiego Związku Piłki Nożnej miała jakiekolwiek podstawy prawne.
Biorąc pod uwagę powyższe okoliczności, tegoroczna rocznica z pewnością stanowi doskonałą okazję do podjęcia działań zmierzających do odzyskania przez Legię Warszawa należnego jej tytułu Mistrza Polski 1993.

Cała Polska widziała – Warszawa nie zapomniała.

Z poważaniem,
Leszek Mańk
Prezes Zarządu
Stowarzyszenie Kibiców Legii Warszawa
wis.la/ttjah

rw88 17.05.2013 09:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1312856)
A niektórzy tu na tym forum odlecieli od rzeczywistości z ligą 18 zespołową :).

Byłem jedna z tych osób i dalej nie widzę problemu. Wystarczy ograniczyć zarobki piłkarzy do rozsądnych granic i po problemie. Chcesz mieć lepszych piłkarzy? No to sobie ich wychowaj, kup tańszych i doszlifuj, działaj jak Viktoria Pilzno. Takie kluby jak Śląsk, czy Polonia nie miałyby takich problemów po wycofaniu sponsorów gdyby nie płaciły astronomicznych kwot przeciętnym, czy wręcz słabym piłkarzom. Taki Gikiewicz nie powinien zarabiać więcej, niż przeciętny pierwszoligowiec, a zarabia pewnie kilka razy tyle. Jestem też w stanie sobie wyobrazić ile zarabia Voskamp, ile zarabiał Diaz i tak dalej.

Zawsze twierdzę, że upadek klubów w naszej lidze w zdecydowanej większości spowodowany jest fatalnym zarządzaniem i niczym więcej. Inna sprawa, że nie mam już przekonania, czy liga 18-sto zespołowa byłaby najlepszym wyborem w tym momencie. Ograniczenie zarobków na pewno uzdrowiłoby zarządzanie i finanse klubów, ale też w początkowej fazie pewnie poziom by nieco spadł. Chociaż kto wie, jakby rzeczywistość zmusiła kluby do stawiania na młodzież to pewnie znowu by się okazało, że niespodziewanie w swoich drużynach młodzieżowych ma się czołowego obrońcę ligi (Michalski), czy też efektownie grającego skrzydłowego (Pawłowski).

Gwiaździsty 17.05.2013 11:27

No Legia ma tupet skamleć o korupcyjnego MP. Wstydu nie mają. Siedzieli by cicho zamiast taplać się w tym gównie.

Cytat:

Byłem jedna z tych osób i dalej nie widzę problemu. Wystarczy ograniczyć zarobki piłkarzy do rozsądnych granic i po problemie.
No ciekawe, skoro nie ma problemu. Ograniczyć , zakazać, prowadzenie klubu to nie tylko zarobki piłkarzy. A kto obecnie broni utrzymywać się w ekstraklasie lub do niej wchodzić klubom, które mało płacą piłkarzom ?

Prawda jest taka, ze to nie koniec bankructw klubów a raczej ich początek. Niebawem będzie problem z 10 zespołową ligą a o 18 tce to można marzyć jako imprezie.

Emenems81 17.05.2013 20:06

I bardzo dobrze. Dla mnie może być i 6 zespołowa liga, byleby te zespoły osiągały coś w pucharach.

arti 17.05.2013 20:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1313117)
Byłem jedna z tych osób i dalej nie widzę problemu. Wystarczy ograniczyć zarobki piłkarzy do rozsądnych granic i po problemie. Chcesz mieć lepszych piłkarzy? No to sobie ich wychowaj, kup tańszych i doszlifuj, działaj jak Viktoria Pilzno. Takie kluby jak Śląsk, czy Polonia nie miałyby takich problemów po wycofaniu sponsorów gdyby nie płaciły astronomicznych kwot przeciętnym, czy wręcz słabym piłkarzom. Taki Gikiewicz nie powinien zarabiać więcej, niż przeciętny pierwszoligowiec, a zarabia pewnie kilka razy tyle. Jestem też w stanie sobie wyobrazić ile zarabia Voskamp, ile zarabiał Diaz i tak dalej.

Zawsze twierdzę, że upadek klubów w naszej lidze w zdecydowanej większości spowodowany jest fatalnym zarządzaniem i niczym więcej. Inna sprawa, że nie mam już przekonania, czy liga 18-sto zespołowa byłaby najlepszym wyborem w tym momencie. Ograniczenie zarobków na pewno uzdrowiłoby zarządzanie i finanse klubów, ale też w początkowej fazie pewnie poziom by nieco spadł. Chociaż kto wie, jakby rzeczywistość zmusiła kluby do stawiania na młodzież to pewnie znowu by się okazało, że niespodziewanie w swoich drużynach młodzieżowych ma się czołowego obrońcę ligi (Michalski), czy też efektownie grającego skrzydłowego (Pawłowski).

Mam dość różne zdanie od Twojego.
Wyp.. na zbity pysk te ekipy, które nie spłacą zobowiązań do np. 15 czerwca, niech zostanie 12 czy 10 ekip dostających więcej kasy z nc+ i płacących najwięcej kasy. To wymusi sytuację, że znacznie słabiej opłacani kopacze z 1 ligi będą szaleli żeby się załapać do drużyn extra. Oprócz tego wymogi licencyjne w zakresie szkolenia. Potem patrzeć co to da i za jakiś czas może powiększać... do 12/14 potem 14/16, a potem jak będą przesłanki to może jeszcze dalej.
Nie ma kto grać w 16 ekipach, co dopiero będzie jak się dokooptuje kolejnych dwóch dziadów...
Oczywiście nie będzie ani 18 drużyn ani tym bardziej tego co ja napisałem, a więc od jesieni pewnie jeszcze większa ch.jówka i powtórka z rozrywki w wykonaniu Widzewa, Ruchu itd.

Dariook 18.05.2013 08:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1313117)

Ograniczenia zarobków piłkarzy jako lekarstwo na zarządzanie i finanse klubowe jest co najmniej niedorzeczna.
Przecież to włąśnie kluby są same sobie winne, że posiadają przepłacanych piłkarzy. Nikt nikogo nie zmusza do podpisywania kontraktów na które defacto kogoś nie stać dlatego sorki ale trzeba ponosić konsekwencje swoich debilnych decyzji i płacić.

Hasłem "Stawianie na młodzież" to po prostu już się rzygać chce. Tak naprawdę taka polityka jest rozkładem profesjonalnego zarządzania klubem. Jaki jest cel tego procederu,? Kto o zdrowych zmysłach buduje coś na tak niepewnym i lichym fundamencie.

Nigdzie na świecie to w taki sposób nie działa.Szkolenie to przede wszystkim selekcja...
Mój bratanek trenuje w youth Chelsea, początkowo było 40 kadetów a po 2 latach zostało coś koło 15...statystycznie jeden powinien skończyć w rezerwach 1 drużyny...
Talentu nie da się wyszkolić czy wyszlifować, to się po prostu ma. To czyni cię dobrym piłkarzem, to odróżnia cię od dobrego rzemieślnika...

Naprawdę żal czasami patrzeć jak po boisku biega zbieranina nastolatków, bez taktyki, założeń i pomysłu. Marne to pocieszenie jeśli z tego szamba wypłynie ktoś pokroju Michalskiego czy Pawłoskiego. To nie liga SKS...

A pożniej widzisz takiego Kulawika, .......i trzy po trzy o zbieraniu doświadczenia. Bredzi coś o indywidualnych błędach niedoświadczenia i korzyściach na przyszły rok, dzięki ich eliminacji ! Tak jak by miał Messiego w rękawie albo planował tymi drewniakami awansować do LM.
Będzie dobrze jak ktoś chociaż za wyszkolenie jednego czy drugiego zwróci...

Chcesz mieć dobrych piłkarzy? To ich sobie kup!

!!IRIVER!! 18.05.2013 14:36

No to chyba wszystko jasne w czubie tabeli. W "Kicie kolejki" Legia wygrywa 1:0 i ... właściwie nie wiadomo, co by się musiało stać, żeby spadła na 2.miejsce ;) Gratulacje dla "Wawki" chociaż niesmak tych wielu meczów wątpliwie wygranych pozostaje ;)

studio 18.05.2013 14:37

Gratulacje dla Legii, dublet .......nac fajna rzecz.

speedfashion 18.05.2013 14:43

Cała Polska żałuje...

Powiem tylko tyle, że widziałem zaledwie ostatnie 20 minut transmisji w TVP. Jak tak dalej pójdzie, to Legia zostanie czymś, co nazwałbym Polskim Klubem Piłkarskim Lemingów (nie chcę obrażać tutaj prawdziwych kibiców, więc Wy nie bierzcie tego do siebie).

Mario Nh 18.05.2013 14:56

Stawianie w klubie na młodzież jest ok, pod warunkiem, że w pierwszym zespole jest dwóch, trzech zasługujących na to młodych piłkarzy. Przykład Legii, Lecha.
Wisła jest przykładem rozkładu klubu.

Zasłużony tytuł Mistrza dla Legii. Trzeba to uczciwie przyznać.

Kocur 18.05.2013 15:12

Zasłużony to fakt.

Ale skończmy lizanie się po fiutach i wysyłanie gratulacji - życzę im odpadnięcia jeszcze w rundzie przedwstępnej :)

wwf 18.05.2013 15:14

Legia się fajnie prezentuje, ogólnie jako drużyna i klub, bo po prostu mają pieniądze. Masz pieniądze możesz myśleć o transferach, robić wokół siebie szum.
Do tego co chwilę pokazuje się tam ktoś młody kogo zazwyczaj po roku, dwóch sprzedają dalej i jakoś się to kręci.

Gdyby Cupiał utrzymywał finansowanie i nadal inwestował tak jak dawniej to i my byśmy byli w czubie.

Ale równocześnie jak pomyślę ile w naszym klubie wywalono kasy w błoto (Transfery Varga, Dawidowski, Thwaite, Edno, Kryszałowicz, Svitlica i wielu wielu inncyh ) to myślę że musiał nastąpić taki moment aż ktoś powie dość.

W Warszawie , Poznaniu utrzymano finanse na tym samym poziomie lub nawet się je zwiększa ( 200 milionów długu Legii w stosunku do ITI) a my mamy mieć w przyszłym roku 50% naszego budżetu (przy załużeniu na poziomie 50 milionów w stosunku do TF).

domin_czyzyny 18.05.2013 15:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1313330)
Zasłużony to fakt.

Ale skończmy lizanie się po fiutach i wysyłanie gratulacji - życzę im odpadnięcia jeszcze w rundzie przedwstępnej :)

Wole Legia z tytułem niż Amice z majstrem! Ale dla mnie ten mecz i ten sezon to jak wybór miedzy dżumą i cholerą.

I tak jak Ty życzę Legii i Amice odpadniecia w rundzie przedwstepnej! :)

mitmichael 18.05.2013 15:32

Po 7 latach Legia Mistrzem Polski juz raczej na pewno. 2 razy z rzedu byc frajerami to sztuka, ktora sie Legii nie uda. Teraz to tylko jakas katastrofa moze pozbawic ich Mistrzostwa. Podobnie jak Kocur mam nadzieje, ze z LM szybko sie pozegnaja chociaz w LE to niech sobie grają.

Kocur 18.05.2013 15:45

Ps.

Zapomniałem zaznaczyć ze znowu wygrana po karnym :-p

To tak żeby wątek szybko nie zginął ;)

Neon 18.05.2013 16:04

Mecz można podsumować jednym zdaniem. W tym roku w LM skompromituje się Legia :D
A na poważnie to wygrał jednak zespół trochę lepszy, więc bez niespodzianki.

AYALA 18.05.2013 17:33

brakuje w Legii jak i w Lechu typowych łowców bramek, takich jak kilka lat temu byli Rudnevs,Lewandowski,Biton czy Franek lub Żuraw z dawnych czasów.Dwaliszwili to mocno przereklamowany zawodnik, jakby nadwage miał.Bez siły ognia przygoda Legii z liga mistrzów zakończy sie na eliminacjach

arti 18.05.2013 18:58

Jak w zimie sprzedali kulawego Wolskiego i za to wzięli 4 niezłych gości do gry (w skali Polski) to był sygnał, że tym razem nie będzie wygłupów jak zwykle. No i MP będzie ich.
Z gratulacjami się wstrzymam do momentu gdy to będzie jasne na 100.
Obyśmy się zebrali do kupy i skutecznie powalczyli w przyszłym sezonie.

kreseq 18.05.2013 19:03

Jak sie chce to sie wygrywa... Tyle o meczu. O MP nie mowie bo wiele sytuacji mnie nauczylo zamknac twarz zanim cokolwiek będzie pewne. Jest ok ale w pilce nie takie akcje mialy miejsce.
Wielki szacunek za mecz, nic wiecej.

piter116 18.05.2013 19:11

Widać, że Górnikowi nie jest na rękę grać w europejskich pucharach. Spięli się na 3 najważniejsze dla nich mecze w rundzie (derby z Piastem i Ruchem oraz równie ważny dla kibiców mecz z Widzewem), a resztę olali. Został im jeden prestiżowy mecz(z nami), gdzie pewnie zagrają na 100%,a mecze z Pogonią i Lechią odpuszczą. Chociaż po nieprzyznaniu licencji Śląskowi nawet 6 miejsce może dać im puchary. Nie zdziwię się zatem jeśli dostaną trzy kolejne mecze w czapkę co i tak może nie wystarczyć by wypaść poza 6. Gdybym miał obstawiać kto awansuje do pucharów, to oprócz Legii i Lecha byłby to Piast i Zagłębie, o ile Śląsk nie uratuje licencji.

Ciekawe co powie Drozd na temat karnego.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:18.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl