Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

Acapelo 29.12.2009 20:23

Ludzie jak nie macie nic do powiedzenia to nie piszcie ciągle tych samych żali. Żal.pl

Skorża musi zdobyć tym składem mistrzostwo. Potem tym składem awansować conajmniej do Ligi Europejskiej. A potem ludzie może w sierpniu 2010 kogoś kupimy.
Do tego czasu proponuję modlić się o to żeby Casplar i Klaindist znaleźli kogoś młodego za darmo kogo Skorża nauczy grać w piłkę. Ludzie błagam przestańcie pieprzyć 3 po 3.

Waldi69 30.12.2009 00:15

Acapelo chciałbyś żeby Polacy nie narzekali. Przecież to nasza narodowa wizytówka :)

Pan Jotka 30.12.2009 07:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Acapelo (Post 835587)
Ludzie jak nie macie nic do powiedzenia to nie piszcie ciągle tych samych żali. Żal.pl

Skorża musi zdobyć tym składem mistrzostwo. Potem tym składem awansować conajmniej do Ligi Europejskiej. A potem ludzie może w sierpniu 2010 kogoś kupimy.
Do tego czasu proponuję modlić się o to żeby Casplar i Klaindist znaleźli kogoś młodego za darmo kogo Skorża nauczy grać w piłkę. Ludzie błagam przestańcie pieprzyć 3 po 3.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Waldi69 (Post 835651)
Acapelo chciałbyś żeby Polacy nie narzekali. Przecież to nasza narodowa wizytówka :)

Nie no ! Jasne. Piszmy tu tylko dobre rzeczy o polityce transferowej.A byłoby tak: Co? Nie ma ani jednego posta od kilku lat?Temat się zgubił? Jak to możliwe, że nikt nie wpisuje tutaj dobrych rzeczy? O jest! Po kilku latach kupilismy niezlego grajka ze Słowenii. śmiało bedzie można powiedzieć, że będzie toPOST ROKU. Ba! Post 5cio lecia hehe
Zasada prosta--jest do dupy-piszemy że jest do dupy. Piszemy prawdę. To nie Chiny tylko forum Wisły Kraków.

snyrting 30.12.2009 07:56

Pan Jotka zasada powinna być jest jeszcze prostsza niż Ci się wydaje- okienko transferowe otwiera się dopiero 1.01.2010 i właśnie od tej daty powinniśmy zacząć pisać o ewentualnej polityce transferowej Naszego klubu.

Do tego czasu wszystkich nadaktywnych w tym temacie traktuje jako zwykłch narzekaczy, którym sprawia przyjemność formułowanie piętrowych analiz o tym kogo w tym roku nie ściągniemy.

Pan Jotka 30.12.2009 09:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez snyrting (Post 835676)
Pan Jotka zasada powinna być jest jeszcze prostsza niż Ci się wydaje- okienko transferowe otwiera się dopiero 1.01.2010 i właśnie od tej daty powinniśmy zacząć pisać o ewentualnej polityce transferowej Naszego klubu.

Do tego czasu wszystkich nadaktywnych w tym temacie traktuje jako zwykłch narzekaczy, którym sprawia przyjemność formułowanie piętrowych analiz o tym kogo w tym roku nie ściągniemy.

Poniekąd masz rację, ale niezupełnie. Otóż, wcześniej sie mówi z kim chcemy podpisać kontrakt a zkim nie. Komu dziekujemy, akomu przedłużamy. Ale faktycznie po 1.1.2010 zaczynamy ruchy transferowe. Zatem.Do zobaczenia po Nowym Roku.Zycze wszytskim i sobie mniej powodów do narzekań :)

Luk4s 30.12.2009 09:01

a tu takie coś znalazłem... http://sport.onet.pl/74331,1248675,2...wiadomosc.html
ale licząc się z tym, że w klubie pieniędzy na transfery brak, to kolejny gość zostanie nam podkupiony...

kibicwisły1906 30.12.2009 09:44

Od kilku lat już Wisła na polu transferowym nie przeprowadza spektakularnych wzmocnień - takich na LM czy szerzej na europejskie puchary bo jej na to nie stać - a większość z was wciąż się łudzi, że kolejne okienko tym razem zimowe będzie przełomowym - otóż nie będzie. Problemem Wisły jest również fakt braku rozwoju sportowego drużyny, co odbija się niestety w europejskich pucharach - niestety ale jedno z drugim się wiąże. Pan Cupiał obecnie z własnej kieszeni nie dokłada do interesu - dostajemy od TK 5mln zł rocznie, także z tych pieniędzy trudno kupić kilku dobrych zawodników. Zobaczmy na budżet Wisły w ostatnich latach, będący praktycznie na tym samym poziomie..

grzesiek632 30.12.2009 09:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 835534)
rok temu gdy nie udało się go ściągnąć do nas przedłużył o bodaj 2,5 roku kontrakt z Debreczynem
czyli...
nie dla nas :lol:

W gwoli ścisłości Leandro owszem przedłużył kontrakt ale tylko o rok.. wiec za poł roku będzie do wzięcia za darmo.

http://www.wislaportal.pl/news.php?id=15478 - z dnia (2009-06-14)

Cichy 30.12.2009 10:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Markus (Post 835532)
Cupiał decydując się na "nie dokładanie do transferów" skazuje Wisłę i siebie na (...) nowe Lewadie.

Markus naprawdę myślisz, że Levadia nas wyeliminowała bo zawodnicy, którymi teraz dysponujemy są gorsi piłkarsko niż ci z Estonii? Idąc tym tokiem rozumowania uważasz, że Alvarez, Głowacki, Marcelo, Pi. Brożek, Małecki, Sobolewski, Diaz, Kirm czy Pa. Brożek nie załapaliby się do składu Levadii? Prosze Cie....
W tym dwumeczu jak i w całej rundzie nie brakowało nam umiejętnosci tylko determinacji i motywacji. Żeby przejść "nowe Lewadie" nie są potrzebne wielkie transfery. Wystarczy, że obecni zawodnicy będą się przykładać do swoich, jak by nie było, obowiązków.
Wisła kilka lat temu nie była lepsza piłkarsko niż Schalke i Parma ani gorsza niż Valerenga czy Dinamo. W tych konkretnych dwumeczach jedni zawodnicy byli poprostu znacznie bardziej zdeterminowani niż przeciwnicy.

Oczywiście zgadzam się ze wszystkim co tu piszece o strukturach, uporządkowaniu funkcjonowania klubu itd ale Twoje zdanie, które zacytowacytowałem to spore nadużycie i demonizowanie tej wpadki.

kristos 30.12.2009 10:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lemoniadowy Joe (Post 835550)
Możecie sobie jeszcze opowiadać jak powinno być a sprawa jest banalnie prosta i jasno postawiona aby była kasa na lepszych piłkarzy na bardziej profesjonalny skład na byc moze boiska treningowe wieksza liczbe fachowców w klubie to tą kase trzeba zarobić poniewaz nie pojawi nam sie w klubie zaden pilkarz pokroju Szewczenki, Rosickiego to nie ma co liczyć na szybką i duzą kase z transferów :(

Jedynym sposobem dla nas i najbardziej realnym jest gra w europie przy LM to zysk około 7-8 mln euro za LE 2-3 mln euro .

zagranie raz w LM raz w LE czasem wcześniej odpadniecie które tez może sie zdarzyć i wskakujemy na wyższy poziom i tak był cel i do pewnego momentu Valerengi był on bardzo dobrze realizowany i bliski realizacji, ale i teraz nie widzę przeszkód aby zespól z Marcelo Głowackim Alvarezem Brozkami Boguskim Małeckim Kirmem Sobolem nie był wstanie wygrywac z Levadiami Levskimi Debreczynami i podobnymi zespołami.

i jak nastąpi ta piękna chwila i zagramy w LM i Cupiał nie przeznaczy tych 3-4 mln euro na wzmocnienia to będziecie mogli mieć pretensje

To jest jasno postawiona sprawa i zgadzam się z tym całkowicie.
Dodam jeszcze ,że w tym roku tej kasy nie będzie bo drużyna została żle przygotowana do rozgrywek pucharowych.
Nie transfery ,ale złe przygotowanie do pucharów spowodowało ,że jesteśmy w tym miejscu.
Skład personalny drużyny całkowicie wystarczył na Levadię ,Debreczyn,czy Sofię.
Jednak nie ma złego ,co by na dobre nie wyszło.
Dobrze że dano Skorży szansę na rehabilitację i myślę iż ją wykorzysta.
Teraz trzeba myśleć o tym jak sprzedać na następny sezon 25 tys karnetów by stadion był zapełniony.

MichalD13 30.12.2009 10:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Luk4s (Post 835680)
a tu takie coś znalazłem... http://sport.onet.pl/74331,1248675,2...wiadomosc.html
ale licząc się z tym, że w klubie pieniędzy na transfery brak, to kolejny gość zostanie nam podkupiony...

Akurat on nie robi jakiegoś strasznego wrażenia. W tym sezonie 17 meczów, 4 gole, 1 asysta. Nie rzuca na kolana.

Co do Leandro, jak jest dobry brać go na lewą, a Kirm poszedłby na prawą i byłoby elegancko.

Zwierze 30.12.2009 11:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kibicwisły1906 (Post 835683)
Od kilku lat już Wisła na polu transferowym nie przeprowadza spektakularnych wzmocnień - takich na LM czy szerzej na europejskie puchary bo jej na to nie stać

Nie chce mi się dalej czytać co napisałeś. Ostatnie okienko transferowe? Byłeś w Polsce? Może coś obiło się o uszy w Internecie. Co tam podpowiem. Garguła reprezentant Polski, uważany za najlepszego rozgrywającego w Polsce (nie pisać o kontuzji). Kirm - uczestnik MŚ w przyszłym roku z drużyną która potrafiła ograć np Rosję w barażach. Podstawowy zawodnik tej drużyny. Diaz kolejny, Marcelon następny.
W głowach Wam się popier... Jak czytam ten temat to mi się słabo robi...

Okienko jeszcze się nie zaczęło a tu płacze jak co pół roku zresztą. Nie chce mi się już pisać:)

A jeszcze do tego nie stać - Mój kolega Legionista co pół roku od jakiś 4 lat mi mówi że już jest koniec Wisły bo się kasa skończyła. Ostatnio coś już przestał. Co poniektórym się chyba wydaje że Ci wszyscy to za wodę i chleb przyszli tutaj grać. Czy myślicie że jak piłkarzowi się kończy umowa za pół roku to przychodzi do nas bo tak musi być?

skeba 30.12.2009 14:47

Cytat:

Okienko jeszcze się nie zaczęło a tu płacze jak co pół roku zresztą. Nie chce mi się już pisać:)
Ta, ale jakoś to nie przeszadza Lechowi pozyskać świetnie zapowiadającego się pomocnika.

Zwierze 30.12.2009 15:01

Ján Zápotoka o tym piszesz? Jakoś im szczególnie nie zazdroszczę kadry może z wyjątkiem jakimś...
A poza tym chłopie ty chyba nie wdziałeś kim oni grali pod koniec rundy. To w sumie nie dziwi że co pól roku pozyskują "świetnie zapowiadającego się pomocnika" Byle dalej i co za tym idzie forma w lidze

bearex 30.12.2009 15:21

Chodziło mu zapewne o Krivetza- Białorusin pozyskany z BATE około tygodnia(?) temu.

Skrzat 30.12.2009 16:13

Wszyscy narzekają na politykę transferową Wisły a prawda jest taka,że w Polsce po prostu nie ma na co więcej liczyć i trzeba się cieszyć tym co jest.

skeba 30.12.2009 16:27

Cytat:

Chodziło mu zapewne o Krivetza- Białorusin pozyskany z BATE około tygodnia(?) temu.
Właśnie mi o niego chodziło.
*Zwierze - nie orientujesz się widzę :p
Wiesz, na razie mnie to nie intresuje jak gra. Na papierze jest bardzo dobry.
Pomocnik, który strzela dużo bramek, asystuje. Widzialem pare jego brameczek i pokazuje, ze niezłą kiwkę ma.
Chodzi o sam fakt pozyskania zawodnika. Jest ryzyko, ale jak się sprawdzi to mogą niezle zarobić, a jak sie nie sprawdzi na tyle to i tak w polskiej lidze da radę.

Edo 30.12.2009 16:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skeba (Post 835895)

Pomocnik, który strzela dużo bramek, asystuje. Widzialem pare jego brameczek i pokazuje, ze niezłą kiwkę ma.

jak zostanie Marcelo, to go powstrzyma, bez obaw:P

kristos 30.12.2009 16:44

Cytat:

Chodzi o sam fakt pozyskania zawodnika. Jest ryzyko, ale jak się sprawdzi to mogą niezle zarobić, a jak sie nie sprawdzi na tyle to i tak w polskiej lidze da radę.

Masz rację ,nie ważne jak gra, najważniejsze że kupili.
No i walą na majstra ...

1q2 30.12.2009 16:56

Cytat:

.

Żeby nie było , tez oczywiście bym chciał by to wyglądało 'po ludzku' czyli w trakcie rundy obserwujemy, zbieramy tych co niby jesteśmy pewni że okażą się wzmocnieniem, szybkie negocjacje i potencjalne wzmocnienie gotowe, tyle że jak sobie tak wrócę pamięcią to obraz tzw wzmocnień za kilkaset tys ojro, wygląda nieciekawie, już chyba lepiej nam idzie z tzw darmowcami.

Jeszcze za Kaspra

Nikola - chyba 600 tyś o ile pamiętam, początki obiecujące, potem wszyscy wiemy co = kasa w błoto

Engel

Kryszał i Gołoś - chyba po 200 tyś jeszcze mnie pamięć nie myli = kasa w błoto

Skorża
Jirsak - czy 400 czy 700 mało ważne, ważne że to się nie zwraca
Łobo - 400 = kasa w błoto
Kirm - 400 - jest nadzieja ale nic więcej

Mamy 6 gotówkowych transferów zaczynając od 200 tyś i kupa, pisząc wprost.

Cupiał nie jest głupi - gdyby miał nadzieje że wyłoży powiedzmy milion ojro na 2 grajków , którzy nie dość że spowodują że zespół będzie grał lepiej to jeszcze po roku będą realnie warci choćby 2 razy tyle , to pewnie by dał(o ile pozwala mu na to jego sytuacja finansowa).
Widać boi się że rzuci kasą a do klubu przyjdzie taki Łobo 2 albo Jirsak 2.

Buziek_LG 30.12.2009 17:22

Tak naprawdę to poziom 2 mln euro(według europejskiego, a nie naszego ligowego cennika) to jest próg w którym jest wysokie prawdopodobieństwo że inwestycja się zwróci. Czyli wysokie prawdopodobieństwo że taki piłkarz pogra 2 lata w drużynie wzmacniając ją umiejętnościami po czym da się go odsprzedac za co najmniej tyle samo. Jeśli klub sprowadza graczy po 200~400 tyś euro(mówię o zawodnikach grających w Europie, bo z Afryki za te pieniądze można ściągnąc zawodnika który po 4 latach będzie wart 10 i więcej mln euro) to szanse na to że będzie to udany transfer są równe 50%, czyli albo się uda albo się nie uda. Więc równie dobrze można czerpac z zawodników z kartą w ręce, prawdopodobieństwo udanego transferu takie same.

NHwiernyTS 30.12.2009 18:08

http://www.ekstraklasa.wp.pl/kat,174...l?ticaid=195fa
Chyba każdy wie jak to się skończy....

magowski 30.12.2009 18:23

Tak, Lech kupi, przepłaci a my zdobędziemy mistrzostwo....

Zwierze 30.12.2009 18:36

Cytat:

Hahaha widzę że słowo sarkazm nie jest ci obce:D

Tak doskonale znam tego zawodnika i myślę że co najmniej połowa forum gdyby ich obudzić w środku nocy wymienią jego poprzednie 2 kluby bądź 4 najlepsze akcję jakie przeprowadził w BATE! ;)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez magowski (Post 835954)
Tak, Lech kupi, przepłaci a my zdobędziemy mistrzostwo....

BRAWO:) takie podejście mi się podoba!

Wojtas 30.12.2009 19:07

Cupial na wróżke mi nie wyglada stad zwyczjnie nie chce wydac po raz kolejny kasy na kogos kto niby super sie zapowiada ,wymiata w klubie gra w reprezentacji ,a tu nagle przychodzi co do czego to niepotafi celnie dośrodkować piłki.

Przyklad Lobodzinskiego i po czesci Kirma z Jirsakiem w duzym stopinu przyczynily sie do tego ze Cupial "sparzył" sie na takim kupowaniu.

Trzeba najpierw stworzyc system ktory uporządkował by kwestie transferow i ludzi ktorzy zajmowali by sie tym od poczatku do konca + zadnie i opinia Skorzy.

Bo tak to my wlasciwie transferow robic nie bedziemy ,bo zawsze bedzie ta mysl" a co jak nie wypali???" ...

skeba 30.12.2009 19:09

Nie, lepiej nie kupywać nikogo.
Z tego co wiem to Lech go obserwował długo. Zobaczymy.
My kupimy kogos z Dvd, zeby tylko do reki Skorzy nie dostała się kaseta z serii: "piłkarskie jaja"

Znajdź mi w Polsce, który strzela 14 bramek w sezonie i drugie tyle asyst. Raz się Zienczukowi udało, ale w jakim on był gazie. Dzięki wlasnie takiemu zawodnikowi jak Zienczuk zdobylismy ten tytul, więc koleś ma papiery na granie. Plakac mi sie chce, jak porównuje ligę Białoruską do Polskiej, ale niestety w ostatnich latach to i oni lepiej się prezentują.

Zwierze 30.12.2009 19:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skeba (Post 835974)
My kupimy kogos z Dvd, zeby tylko do reki Skorzy nie dostała się kaseta z serii: "piłkarskie jaja"

Ján Zápotoka? Przepraszam, nie mogłem się opanować:D

Uran235 30.12.2009 19:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skeba (Post 835974)

Znajdź mi w Polsce, który strzela 14 bramek w sezonie i drugie tyle asyst. Raz się Zienczukowi udało, ale w jakim on był gazie. Dzięki wlasnie takiemu zawodnikowi jak Zienczuk zdobylismy ten tytul, więc koleś ma papiery na granie. Plakac mi sie chce, jak porównuje ligę Białoruską do Polskiej, ale niestety w ostatnich latach to i oni lepiej się prezentują.

Prosto z mostu- ILE WIDZIAŁEŚ SPOTKAŃ LIGI BIAŁORUSKIEJ? Jeżeli będziesz chciał wdawać się w dalszą polemikę to przygotuj się również na pytanie ile widziałeś spotkań ekstraklasy.

A co do zawodnika, który strzela 14 bramek na sezon i ma podobną liczbę asyst- Kirm miał podobne statystyki w Domzale i póki co u nas nie błyszczy. No ale tak, gdzie lidze słoweńskiej do białoruskiej. Zresztą jak sam zauważyłeś RAZ się Zieńczukowi udało, czyli raz to się może każdemu udać, każdy może mieć sezon konia. No oczywiście oprócz Krivetsa, bo on poszedł do Lecha, a jak wiemy Lech nie popełnia transferowych pomyłek( Zwierze- powstrzymaj się).

I odnosząc się do pierwszego zdania- tak, nikogo nie kupować, dokładnie. Jeżeli piłkarze będą wracać do zdrowia zgodnie z przewidywaniami i nikogo nie sprzedamy, to ta kadra w zupełności wystarczy na wiosnę. Nasz budżet nie jest z gumy i jak długo nie odchudzimy kadry ze zbędnych grajków, tak długo będzie problem z pensjami dla nowych zawodników.

skeba 30.12.2009 19:59

1. Czy muszę oglądać ligę Angielską, by wiedzieć, że jest silniejsza od Niemieckiej ?
Nie, nie musze. Od 3 lat regularnie oglądam spotkania ekstraklasy polskiej. Co weekend 2-3 mecze (Lech, Legia, Wisła)

Bate Borysow - Nie no, oczywiście. Awansować do Ligi Mistrzów - pestka, przecież to zadne osiagniecie. My gramy w niej co roku.
Rok temu wyeliminowali Anderlecht (taaa, chyba z nami wygrali) Grali w Lm, a w tym sezonie grali w fazie grupowej LE. Wygrywając z Evertonem, AEK Ateny.

Zresztą. Nie wiadomo, czy ten Krivets sobie poradzi, ale chodzi mi o chęci dzialaczy Lecha.
Przynajmniej wykazuja checi i probuja pozyskac zawodnika.
Pogadamy o tym, gdy okienko się skonczy, bo teraz glupio tak gadac, bo a nóż uda się po cichu kogos zalatwic.

Edit: Przepraszam, czy widać jakieś efekty pracy Klejdinsta i Csaplar
Czy dostaja kasę za siedzenie i oglądanie DVD?

Uran235 30.12.2009 20:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skeba (Post 836003)
1. Czy muszę oglądać ligę Angielską, by wiedzieć, że jest silniejsza od Niemieckiej ?
Nie, nie musze. Od 3 lat regularnie oglądam spotkania ekstraklasy polskiej. Co weekend 2-3 mecze (Lech, Legia, Wisła)

Bate Borysow - Nie no, oczywiście. Awansować do Ligi Mistrzów - pestka, przecież to zadne osiagniecie. My gramy w niej co roku.
Rok temu wyeliminowali Anderlecht (taaa, chyba z nami wygrali) Grali w Lm, a w tym sezonie grali w fazie grupowej LE. Wygrywając z Evertonem, AEK Ateny.

Nie musisz, oczywiście, tak samo jak nie musisz znać programu wyborczego żeby wiedzieć na kogo zagłosować.

Czyli jak rozumiem bazujesz swoją ocenę poziomu ligi na podstawie osiągnięć w pucharach. No to cholera na co my jeszcze czekamy, w Levadii piłkarze zarabiają psie pieniądze, a to przecież asiory jakich mało. W pucharach też zaszli dalej jak my, więc i ligę mają mocniejszą, a swoich rywali ligowych golą pięcioma bramkami minimum.

Idąc dalej Twoim tokiem rozumowania-> wygrali z Evertonem, czyli spokojnie dawaliby sobie radę w Premiership, tak? Rok temu wyeliminowali Anderlecht, no to to by znaczyło, że liga białoruska jest lepsza od belgijskiej. Hmmm, w sumie skoro Rubin wygrał i zremisował z Barceloną to to prawdopodobnie jest najlepsza drużyna na świecie.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skeba (Post 836003)
Zresztą. Nie wiadomo, czy ten Krivets sobie poradzi, ale chodzi mi o chęci dzialaczy Lecha.
Przynajmniej wykazuja checi i probuja pozyskac zawodnika.
Pogadamy o tym, gdy okienko się skonczy, bo teraz glupio tak gadac, bo a nóż uda się po cichu kogos zalatwic.

Edit: Przepraszam, czy widać jakieś efekty pracy Klejdinsta i Csaplar
Czy dostaja kasę za siedzenie i oglądanie DVD?

Dobrymi chęciami to piekło jest wybrukowane. Z dobrych chęci działaczy Lecha wyszedł Golik, Zapotoka i jakieś inne asiory kupowane za grube pieniądze, wyszedł też Smuda na bruku i zatrudniony Zieliński, jak również czwarty czy piąty sezon "majstrowania" i "oglądania pleców".

Póki co pod wpływem Klejdinsta i Csaplara Skorża wybierał się na dwa mecze LE oraz przetestował kilka odpadów, czyli to samo co za Bednarza i prawdopodobnie za podobne pieniądze, chociaż raczej trochę oszczędzamy.

I litości- "A NUŻ", bo to ze sztućcami nie ma nic wspólnego.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:04.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl