![]() |
Ale patrząc na dostępność tych wzorów i kalkulatorów nie sposób nie przyznać że ten egzamin był prosty. Wszystkie zadania zamknięte polegały na tym żeby otworzyć tablice, spisać wzór, wklepać do kalkulatora i zaznaczyć odpowiedź. Z otwartych też zdecydowaną większość da się zrobić takim sposobem. I to że ktoś nie zdał to, z całym szacunkiem, znaczy że nie zasługuje na posiadanie matury, a nie że ta matura była trudna.
|
Jasne że był banalny ale patrze tylko ze swojej perspektywy:) Nie mogę patrzyć za bardzo z innej ale jeśli 1/4 oblała próbny to jednak jest jakieś zacofanie matematyczne....
Nie przeraża Cię że 30% piszących nie zdałoby matury? |
Przeraża. I to bardzo. I nie wiem czy jest to bardziej kwestia głupoty zdających czy szkolnictwa. Paranoją jest według mnie dawanie na egzamin tablic, których 99% abiturientów na oczy nie widziało. Myślę, że jakby ludzie wiedzieli, czego i gdzie tego szukać to 3/4 z tych co nie zdało by miało wynik pozytywny. (ale może jestem zbyt optymistycznie nastawiony wobec uczniów)
|
ja mysle ze bardziej to ze probnej matury nie zdało az tyle osob twplynelo na to podejscie zdajacych. Po pierwsze specjalnie nie zdawali zeby pokazac jaka to matura była trudna i zeby na wlasciwa mature dali latwiejsze zadania, po drugie na tamta mature sie wielu nie uczylo. Np ja na probna szedlem z podejsciem ze sie nie ucze bo mi sie nie chce i wole sobie sprawdzic ile umiem na chwile obecna. Na mature wystarczylo porozwiazywac te zadania ktore byly na probnej i nauczyc sie 2 tematow- z rozwiazywania funkcji kwadratowej i z funkcji trygonometrycznych. Czy to naprawde bylo takie trudne i wykraczało poza mozliwosci tych humanistow czy "dysmatematykow". Juz nie robmy z naszego kraju narodu kalek intelektualnych. Wezmy sie za nauke albo robote i nie placzmy na wszystko ze jest za trudne. Obecnie to gdzie sie da szukamy u siebie ulomnosci, a to dyslektykiem jesem i mam wyjebane na pisownie bo mam taka chorobe, albo ta matematyka taka trudna i nie ma mozliwosci zebym zdal mature. Troche pracy i wszystko da sie wykonac ale niektorzy wola powiedziec ze za trudne a ciekawe czy sie choc troche przylozyli do nauki. Ja przez 4 lata technikum znam to z autopsji, sam leciałem na 2 i 3 ale jak trzeba było to zacisnałem pasa i sie nauczylem na dany egzamin a coniektorzy lenie smierdzace oczywiscie zamiast sprobowac to z gory mowili ze to za trudne. Jak moze byc cos trudne jak nie sprobowalo sie tego ogarnac
|
Cytat:
|
Cytat:
Co do zdawalnosci-Panowie jesli sie ktos decyduje na liceum lub technikum to nie ma mocy zeby tego nie napisal bo naprawde zadania testowe i nawet pare otwartych jak te 2 na poczatku rownanie i nierownosc to juz jest 4 pkt na 15 do zdania ktore zawsze sie pojawiaja i wystarczy troszeczke dobrej woli naprawde troszeczke zebyzadania tego typu rozwiazac. te 30 procent to jest podstawa i zeby nie zdac trzeba sie mocno do tego przylozyc. |
Gdyby nie to, że wziąłem te tablice od mojej korepetytorki i sobie je skserowałem, to bym je widział trzy razy. Na próbnej, na podstawie i na rozszerzeniu. U mnie w klasie tylko jedna osoba oprócz mnie je miała. Te tablice powinny być ogólnodostępne, a nie tak że trzeba je sobie załatwiać. To jest paranoja, że nie ma ich na stronach OKE i CKE.
|
Cytat:
|
ludzie, bez przesady.. macie 170minut i szkoda wam 2 sekund, żeby na spis treści zobaczyć? no chyba, że nie wiecie, że np. wzoru na trójkąt trzeba szukać w planimetrii.
to nawet, przejrzeć te 10 stron? tymbardziej, jeżeli chcecie uzyskać te tylko 15pkt? |
Dokładnie. Ja tablicy na oczy nie widziałem i tak praktycznie z niej nie korzystałem. Przecież większość wzorów się powinno znać jeśli się choć siedziało na lekcjach;]
Tu chodzi o to żeby umieć je wykorzystać a czy tablice były na lekcji czy nie to nie ma wielkiej różnicy jeśli danego wzoru się nie "przerobiło" |
Wujek google nie gryzie, jaki problem wpisać tablice matematyczne matura. Ja tak zrobiłem, ale prawda jest taka, jeżeli ktoś nie wie co jest czym to i tak na cholerę mu wzór ja kilka sprawdzałem, żeby mieć pewność że dobrze robię
|
Teraz rzeczywiście można je dostać, ale jak szukałem w listopadzie to nie było nigdzie. Wszędzie tylko te stare. Ja wiem że to nie problem przejrzeć te tablice. Tylko że trzeba wiedzieć że można coś w nich znaleźć. Przeciętny uczeń realizujący poziom podstawowy nie ma nawet pojęcia o połowie wzorów które są w tablicach. Przykład? Wzór na pole trójkąta z wykorzystaniem długości dwóch boków i rozwartości kąta między nimi. Jak ktoś nigdy takiego wzoru nie widział to nie będzie szukał go po tablicach tylko kombinował.
|
Hmmm... Mamy 170 minut. Czytamy zadanie i wiemy od razu z jakiego jest działu. Na dział średnio 1/2 strony z wzorami. Nie uważam tego za niewykonalne do przejrzenia... ;)
|
Ustny polski 100% :)
zakochałem się w oczach egzaminatorki :D:D:D |
Żeby zdać trzeba mieć pkt? Z tego za prezentacje dostajesz 5 ? A reszta to pytania?
I jak oni pytają? Jest sztuką tego nie zaliczyć ? |
Właśnie panowie, jak z tymi pytaniami? One są chyba najgorsze? :P
|
Cytat:
|
Cytat:
dostał 30% za dobry humor :) |
no to troszkę fajnie. :)
ja mam temat o języku sprawozdawców sportowych, miał ktoś coś takiego? prezentację już mam, ale zastanawiam się jakie pytania mi mogą do tego zadać. |
To kamień z serca można powiedzieć że spadł. Bo bałem się że dadzą takie pytanie do lektury że nie będę wiedział o co chodzi ale jeśli jest tak jak mówicie to elegancko :]
|
Ja ustny polski mam w środę, potem geografia i za tydzień ustny angielski i historia a potem przerwa do 21 czerwca.
|
Cytat:
Sadzę ze raczej panie polonistki cię nie zagna w tymże temacie, ewentualnie coś ze strony językowej może być gorszego, a stricte odnośnie komentatorów to zapewne jakieś stereotypowe pytania Moje zdanie jest następujące: Nie ma co się spinać ustną bo to się do niczego nie liczy, Wynik z tego egzaminu ma takie znaczenie jak ocena z plastyki w 4 klasie podstawówki ;] |
no właśnie o tej stronie językowej myślę co tam mogą mnie zapytać Szymku.
oczywiście, że się nie spinać, ale zdać trzeba. ;) |
Cytat:
|
Dlatego najlepiej wybrać tematu bez lektur ;D Ja tak miałam rok temu ;)
Męczył się ktoś dzisiaj z biologią rozszerzoną może? :D |
|
ja powiem szczerze że siętrochę obawiam wyników.. mam nadzieję że te cholerne 15pkt zdobędę.. a właściwie ustrzelę.. ogloszenie pomylilem czasownik zgubic z jakims innym.. natomiast w liscie pisalem takie bzdury ze masakra :P no nic trzeba czekać ;] a jutro ustny...
|
Geografia rozszerzona jest w czwartek od 9 tak?
|
Heh, a ja mam dzisiaj o 18.15 angielski.. Te godziny są raczej sztywne i zdążę na derby, prawda?
edit: dzięki. |
W porównaniu do próbnej matury dzisiejsza była dla mnie cięższa, za to tematyka listu wymarzona, ogłoszenie tez nie sprawiło problemu, gorzej ze słuchaniem i czytaniem:-P
|
Cytat:
wiecej niz 5 m termin zmienic sie nie powinien |
dokładnie ! najbardziej niewyraźnie mówiący lektor ! Jeszcze echo takie było, że ciężko było cokolwiek usłyszeć. Mieszane mam uczucia, 2 ostatnie zadania były proste.
|
Cytat:
A dziś angol ustny 12/20 ale uuulga:D http://www.gtam.info/ang/krakow/ polecam tą stronke rozmówki się sprawdzają dla OKE Kraków oczywiście, choć mi się nie udało trafić na jedą z nich nawet nie wiem już który zestaw miałem |
Cytat:
|
mam pytanie odnosnie matury ustnej z angola. Wchodze do klasy, dostaje kartke z zadaniami i mam 5 minut na ich opracowanie. Czy to co sobie napisze na tej kartce moge pozniej odczytac przy odpowiadaniu czy nie mozna zywcem z tej kartki czytac co sie napisalo tylko trzeba z pamieci sie starac mowic?
|
A ja mam pytanie.
Podobno dostajemy 30 czerwca wyniki i co dalej?? Od kiedy zaczyna się rekrutacja na wyższe uczelnie, kiedy jest termin na składanie jakichś papierów, dokumentów i kiedy można się mniej więcej spodziewać wyników rekrutacji?? |
Cytat:
|
Cytat:
|
i po ustnej z polaka, 18/20. :)
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:47. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl