![]() |
Cytat:
http://www.wislakrakow.com/forum/sho...cus#post562926 http://img356.imageshack.us/img356/4269/13725007sa0.jpg |
Zlodziejstwo kwitnie w najlepsze w tym panstwie
Kancelaria Sejmu przesłała wczoraj do Ministerstwa Finansów informację o kwocie, którą chciałaby mieć do dyspozycji w 2009 r. Z wyliczeń urzędników wynika, że na pokrycie przyszłorocznych wydatków związanych z utrzymaniem posłów i sejmowej administracji potrzeba 420 mln zł. W tym roku jest to 382,7 mln zł. Wydatki wzrosłyby więc o prawie 10 proc. – dwa razy więcej, niż wynosi inflacja. http://www.kapitalizm.org/?action=sh...le&art_id=4749 ale racja, wazniejszy jest zjebany zegarek L. Kaczora..., po prostu mafia, ktora zbiera haracz od podatnikow |
Dlatego w tym kraju nigdy nie bedzie normalnie (no dobra moze bedzie normalnie za 20 lat). Jakby podatnik wiedzial na co marnotrawione sa jego pieniadze ,to sadze ,ze rewolucja z gilotynami to by bylo mało. Polska to niestety nie jest kraj dla zwyklych ludzi,to zwykli ludzie maja harowac na tych co sa u gory ,a jak potrzebujesz pomocy panstwa w urzedzie ,sadzie czy gdziekolwiek indziej ,maszyna panstwowa cie moze zgniesc i zrobic z ciebie śmiecia
__________________________________________________ _______________________ Reminestencje z IV RP czyli "Walczymy z układem a moze sami nim jesteśmy?" :D: Zarzut utrudniania śledztwa wobec byłego ministra sportu Tomasza Lipca wobec Elżbiety Janickiej - informuje Radio Zet. Jak dowiedziało się Radio Zet taki zarzut postawił byłej szefowej Warszawskiej Prokuratury Okręgowej rzecznik dyscyplinarny Prokuratora Generalnego Mirosław Tabor. Warszawscy prokuratorzy najpierw opisali w notatkach służbowych, a potem zeznali przed sejmowymi śledczymi, jak Janicka opóźniała przed wyborami parlamentarnymi zatrzymanie Lipca. Była szefowa Prokuratury Okręgowej miała powiedzieć: "Jak zatrzymacie Lipca to was puknę". pusty smiech |
Obsmialem sie jak norka - pozno juz,wiec poprosze Was tylko o jedno,przeczytajcie ponizszy artykul,ale wyjatkowo takze komentarze - jest kilka naprawde zabawnych...
http://www.dziennik.pl/polityka/arti..._premiera.html Pozdrowienia |
Cytat:
|
Cytat:
To ja też zapodam coś śmiesznego: (Rozmowa z prezydentem) - Na pytanie dziennikarzy "Dziennika", dlaczego uśmiechał się na początku przemówienia premiera, prezydent odparł: "Bo mnie strasznie bawi, jak ktoś, kto słabo zna angielski, rzuca się do przemawiania w tym języku. A w ogóle śmieszyło mnie to, że premier nie uznaje zwyczaju, który jest szanowany w całej Europie: prezydent zawsze przemawia przed premierem". :lol::lol::lol: poliglota się odezwał :D, dla porównania: http://bi.gazeta.pl/im/1/3202/m3202231.mp3 |
To już tylko osoby umiejące mówić po angielsku mają prawo do śmiania się z kaleczonego anglika płemieła?
Jak usłyszałem jak mówi po angielsku, to moja reakcja była identyczna jak LK. @K_2 http://www.rp.pl/artykul/10,179866.html Z czego już oczyszczono PiS 19 grudnia 2007 ∑ Warszawska prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania w sprawie domniemanych nieprawidłowości przy przejęciu przez Fundację Prasową Solidarność w latach 90. kilku budynków w stolicy, w tym przy ul. Nowogrodzkiej. Grudzień 2007 ∑ Katowicka prokuratura umorzyła postępowanie w sprawie podsłuchiwania prezydenta Krakowa Jacka Majchrowskiego podczas wyborów samorządowych w 2006 roku. 8 lutego 2008 ∑ Poznańska prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania w sprawie działań CBA wobec posłanki PO Beaty Sawickiej. 5 marca 2008 ∑ Warszawska prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania w sprawie niegospodarności urzędników warszawskiego ratusza za czasów Lecha Kaczyńskiego. 10 lipca 2008 ∑ Warszawska prokuratura odmówiła wszczęcia postępowania w sprawie podsłuchiwania premiera Kazimierza Marcinkiewicza, które miał zlecić Lech Kaczyński. 8 sierpnia 2008 ∑ Warszawska prokuratura odmówiła wszczęcia śledztwa w sprawie złamania prawa przez Arkadiusza Mularczyka z PiS ujawniającego akta IPN. |
Cytat:
Tyle,ze dla mnie nie sa smieszne (raczej zalosne) proby przywalania sobie nawzajem przez tandem Prezydeta i Premiera - dla mnie zabawnie jest wtedy,kiedy tzw. "obiektywne media" ida reka w reke z PR-owcami partyjnymi i wymyslaja historie na poziomie brukowcow. A juz pokladam sie ze smiechu,kiedy ludzie pokladajacy jakies nadzieje w jakims tam polityku potrzebuja naprawde za duzo czasu,aby przekonac sie,ze poza wizerunkiem,jest on tak samo zenujacy,jak i inni. I podobnie do nich nic nie robi. Ale Polska jest rajem dla palantow,nieukow,chamow i zwyklych idiotow. To porzadni ludzie musza non stop udowadniac w tym kraju,ze nie sa wielbladami.No coz,zawsze bede powtarzal - jaka jakosc ludzi,taka - ich reprezentantow. |
Wałęsa do działaczy "S": razem napiszmy naszą historię
Cytat:
|
Jak widać wprowadzenie euro to nie byle jaka operacja. Trzeba zmienić np. prawo karne tak jak na Słowacji:D
A przecież przyjecie euro to miały być tylko same korzyści. http://www.rp.pl/artykul/123162,1805..._podwyzki.html |
Cytat:
Odpieprzcie sie od Walesy ! :lol: Kiedys trzeba bylo odpieprzyc sie od Generala : http://pl.youtube.com/watch?v=AWrk80LRONE Teraz od Walesy... Wiec blagam Was,Solidarnosciowcy,napiszcie wreszcie historie (wszak nalezy ona do zwyciezcow...),w ktorej narod znajdzie wskazowki,co ma myslec. Juz i tak wystarczajaco duzo problemow ma z mysleniem - zdejmijcie,prosze, z niego ten ciezar.Przy okazji zdejmujac rozne ciezary z innych...Po co bowiem okreslac ludzi przez ich czyny,skoro mozemy przedstawic polska historie,nasza specjalnosc,specialite de la maison w wydaniu RP - HISTORIE WG SLOW... |
Cytat:
===================================== http://www.bankier.pl/wiadomosc/W-Ch...e-1820034.html Cytat:
Cytat:
|
A tu znowu ciekawa sprawa i dowod na to,jak socjalizm wyplukuje resztki zdrowego rozsadku w Europie
http://blog.rp.pl/salik/2008/08/24/b...-byl-za-drogi/ Chyba zaczne podpisywac sie cytatem z Michnika i jego wywiadu dla "Prawdy"(nomen omen...) z 1989 r. "Niekiedy słyszy się opinie, że powinien to być system kapitalistyczny. Dla mnie jest to absurdalne. Obecnie w niektórych kołach w Polsce powstał kult słowa „prywatyzacja". Co to znaczy? Co prywatyzować? Koleje, samoloty? Przecież to bajki, absurd." - A.Michnik |
Tzw. liberalny rząd władającego dwuzdaniowym j.angielskim Donalda Tuska (PO), rządzący Ministerstwem Finansów chce ustami tego ostatniego aby tajnymi donosicielami urzędów skarbowych i GIIF, do tego wolontariuszami (!), byli pracownicy biur rachunkowych i instytucji finansowych.
Mieliby o*ni donosić Generalnemu Inspektorowi Informacji Finansowej, czującemu się najwyraźniej panem swoich niewolników-podatników opłacających mu pensje, o każdej transakcji przekraczającej równowartość 15 tys euro. Jeśli spełnią się marzenia zamordystów z PO, to wkrótce na każdą fakturę niektórych firm donos pisała będzie księgowa z biura rachunkowego, pracownik banku przyjmujący przelew, pracownik drugiego banku, księgowa drugiej firmy. A lewa kasa i tak będzie szła w gotówce poza nimi. Pytanie: co robią normalni ludzie w PO jest coraz bardziej aktualne. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Dodam, że w ramach GIIF działa system informatyczny, którego stworzenie było jednym z warunków przystąpienia Polski do WE(zwanej w mediach UE). W 2004 roku system ten był przeznaczony głównie do monitorowania transakcji jako sposobu monitorowania działalności, uwaga!! terrorystycznej - wspomina o tym wprost ustawa. Jako, że terroryści:lol: Polske jakoś omijają szerokim łukiem to można sobie posprawdzać własnych obywateli ot tak. Jeszcze raz potwierdza się stara prawda, że socjalizm(tutaj ten wykonaniu UE) zawsze idzie w parze z ograniczaniem wolności, a wcześniej czy później szczuje jednych ludzi przeciwko drugim. I to wszystko dla naszego dobra :rotfl:, jak ja się ciesze dzielni urzędnicy, że tak o mnie dbacie... |
@cpc
Pomijając, że to projekt we wczesnej fazie, powiedz co Ci tak bardzo przeszkadza w tym, że GIIF bedzie wiedział albo że teraz też wie (bo jest kupa organizacji, która musi go informowac)? Straszna doprawdy ch.joza, że się nie da bez śladu np. wpłacić wadium do przetargu w gotówce, przegrać przetarg i odzyskac wadium na konto, nie? |
Cytat:
Nawet ten wydany przez IPN zostanie daleko w tyle ... Cytat:
|
Cytat:
Takze cpc - dalej nie rozumiem Twojej ironii.Mysle,ze Twoim problemem jest to,ze wielu rzeczy nie rozumiesz,i nie pozwalasz,aby rozumieli za Ciebie inni.A przeciez inni robia to tylko dla Twojego dobra. Z innej beczki http://www.rp.pl/artykul/2,181365_Pr...znaczenia.html Czytam tego Maziarskiego,i za cholere zrozumiec jednego zdania nie moge... "Wystarczyły więc zaledwie dwa tygodnie kryzysu kaukaskiego, by powoli narastające w ostatnich kilku latach w polskim społeczeństwie trendy pacyfistyczne i antyamerykańskie odwróciły się w mgnieniu oka o 180 stopni" :rotfl: |
Cytat:
Ze 2 tygodnie przed wybuchem wojny na Kaukazie widzialem na jednym z portali sonde: Jaką nację lubisz najbardziej. Wygrali oczywiście Rosjanie, dość zdecydowanie. W nowym sondażu parę dni temu to ze 3% na nich zagłosowało. |
Cytat:
Bo terrorystow sobie odpuszcze..., oni akurat na pewno pierwsze co by zrobili to przelali w PKO BP 21 tys ojro. Co sie tyczy przetargow to zdaje sie, ze bez GIIFu chyba rowniez dac rade damy :> Wyar, nawet w polowie tak dobrze bym problemu nie opisal, oczywiscie nic nie rozumialem do tej pory, teraz lepiej jestem w stanie docenic wysilek panstwa:P |
Panowie Cpc i Wyar
Może być trochę chaotycznie. Po kolei 1. Liberał Tusk, tajni doosiciele i 15 tys. ojro Ustawa według której działa GIIF pochodzi z 16 listopada 2000 roku, sam GIIf został powołany 21 lutego 2001. Według tej ustawy instytucje finansowe (banki, domy maklerskie, zakłady ubezpieczeń, czy fundusze inwestycyjne), a także NBP mają obowiązek informować GIIF o wszystkich transakcjach powyżej 10 tys. euro. Potem limit powędrował na 15 tys. euro. Z GIIF współpracuje NIK. Czyli działa to od 7 lat i nie jest wymysłem liberała Tuska. Obecna zmiana (PROJEKT!!) rozszerza listę o m.in instytucje kredytowe i firmy księgowe. I sprawa rozbija się o zwiększenie obciążeń firm księgowych, a nie o zasadność informowania GIIF. 2. GIIF i terroryści co jest niezwykle śmieszne Najłatwiej jest wyrwać cos z kontekstu, a potem wysmiać. To ja zacytuję teraz coś wiecej: http://pl.wikipedia.org/wiki/General...cji_Finansowej Do zadań Generalnego Inspektora należy uzyskiwanie, gromadzenie, przetwarzanie i analizowanie informacji (...) oraz podejmowanie działań w celu przeciwdziałania wprowadzaniu do obrotu finansowego wartości majątkowych pochodzących z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł i przeciwdziałania finansowaniu terroryzmu, a w szczególności: - badanie przebiegu transakcji, co do których Generalny Inspektor powziął uzasadnione podejrzenia, - opracowywanie i przekazywanie uprawnionym organom dokumentów uzasadniających podejrzenie popełnienia przestępstwa, - inicjowanie i podejmowanie innych działań obejmujących przeciwdziałanie wykorzystywaniu polskiego systemu finansowego do legalizacji dochodów pochodzących z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł, w tym szkolenie pracowników instytucji obowiązanych w zakresie zadań nałożonych na te instytucje, - współpraca z zagranicznymi instytucjami zajmującymi się zapobieganiem wprowadzaniu do obrotu finansowego wartości majątkowych pochodzących z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł lub przeciwdziałaniem finansowaniu terroryzmu I teraz to wyglada mniej śmiesznie, prawda? Ale, powiedz mi jeszcze Cpc z tym terroryzmem - dlaczego to taka głupota? Bo u nas nie ma zamachow? I niemożliwe jest żeby działay osoby lub firmy, które moga miec jakis z tym związek pośredni? A propos smiesznych powiązan z terroryzmem - wiesz że policja hiszpanska w ramach walki z terroryzmem monitoruje rachunki za prad i wodę w takim np. Madrycie? Wiesz jaki związek z terroryzmem moze mieć rachunek za prad i wodę? 3. Zajebiście Tajny System Informatyczny, ktorego jedynym celem jest szpiegowanie szarego obywatela. Jak wiadomo zwykły, przeciętny szary obywatel naszego kraju co drugi dzień wpłaca i wypłaca oraz dokonuje operacji bezgotówkowych na 15 tys. euro. Szczególnie wtedy kiedy euro kosztowało 4+ PLN. System Informatyczny to narzędzie, w tym przypadku usprawniający znacznie pracę GIIF. Gdyby go nie bylo byłby system papierowo-kalkulatorowy. To czy on jest tajny czy nie nie ma żadnego znaczenia bo to tylko narzędzie. A monitorowanie bierze się z zapisów ustawy, a nie z tego że powstał system. No to pozostaje kwestia "tajności" samego procederu monitoringu szarego obywatela. Podobno większość obywateli to wykształciuchy i lemingi, dla których jedyny "ałtorytet" to Wyborcza i dają się wodzić za nos jak idioci. Oni zapewne nie zostali poinformowani. Ale czekaj, czekaj.. http://gospodarka.gazeta.pl/gospodar...2,1096618.html (to akurat z 2002-10-30) "Zgodnie z tzw. ustawą o przeciwdziałaniu praniu brudnych pieniędzy instytucje finansowe (banki, domy maklerskie, zakłady ubezpieczeń, czy fundusze inwestycyjne) mają obowiązek informować GIIF o wszystkich transakcjach powyżej 10 tys. euro" Ja sobie jeszcze przypominam informacje, które wisiały w bankach. -------------- To jeszcze Pan Wyar Widzę, że kolega sprawnie się posługuje językiem polskim - ironia, sarkazm, kpina zna i umie zastosować. Wymslić absurdalny przykład, podac jako rozwinięcie dyskutowanego pomysłu i wykpić cała ideę też umie. Bo on wie. A właściwie WIE. To się Wyar podziel ze mną - w punktach dlaczego cały pomysł jest zły, co zamiast, czy w ogole cokolwiek. Ponieś oświaty kaganek.. Acha - i jeszcze żródło całego zła: Cytat:
|
Dawno temu zastanawialiśmy się nad ilością słuchaczy RM.
Jakieś szacunkowe, aktualne dane w tym temacie. http://fakty.interia.pl/polska/news/...olakow,1168279 8% Polaków to niemal 3 mln. Sporo, miałem wrażenie, że ta liczba to nieco ponad 1 mln. |
Cytat:
http://www.xtb.pl/ 3.33 - okolo 70 tys. PLN ? Od razu wiadomo,ze terrorysci drzwiami i oknami wala do bankow w Polsce i piora kaske ile wlezie...Ciekawe,ile sprzedaje sie samochodow w tej kwoci w naszym panstwie,ile faktur na te kwote placi dziesiatki tysiecy firm w Polsce,itd.,itp. Oprocz tego,ze najlatwiej terrorystom w Polsce,wiadomo tez,ze najblizej i najbezpieczniej... Wielce Szanowny Sandbenderze, Ja rozumiem,ze Tobie przeszkadza,gdy ktos wie lub WIE (co miales na mysli,Ty jeden raczysz WIEDZIEC lub wiedziec) - tyle,ze dlaczegoz mialby z Toba sie tym dzielic,tym bardziej,ze ten ktos - w kpiarskiej formie - o tym napisal ? Skoro jednak chcesz podlozyc sie tak bardzo,to tylko dwie uwagi - na reszte szkoda mi czasu,bynajmniej nie z powodu lekcewazenia Ciebie,a dlatego,ze sprawe uwazam za oczywista... Uwaga pierwsza,stanowic bedzie te "punkty",ktorych tak sie domagasz - ale najpierw cytat : Cytat:
Wyglad na to jednak,ze jestes zwolennikiem nieograniczonego mnozenia bytow ponad potrzebe,przeciwnie do teorii Ockhama. Sprawe archiwizacji danych bez problemu mozna rozwiazac,szczegolnie w epoce informatycznej,dawniej jednak jakos tez sie dalo... NICZYM TO NIE UZASADNIA TWORZENIA KOLEJNYCH INSTYTUCJI,USTAW,REGULACJI,PREPISOW ITD.,ITP. WLASNIE TO MIALEM NA MYSLI,SANDBENDER,KIEDY PISALEM O LOGICE W PRAWODAWSTWIE UNII - TAM ROWNIEZ WIERZA,ZE KOLEJNY PRZEPIS CZY INSTYTUCJA ZALATWI PROBLEM. Ale skoro przesmiales mnie,ja rowniez ironicznie odniose sie do Twoich sugestii,jakobym laczyl powstanie jakichs tam instytucji w USA z dzialaniem UE. Sprytnie nie zrozumialem ? Ty tez... Kontekst tej sprawy jest zreszta znacznie szerszy,bowiem glowna idea i mysl,ktora mi przyswieca,to kwestia wolnosci obywatela w panstwie - jaka mam gwarancje,ze dane,ktore ktos ponoc zbiera przy okazji "walki z terroryzmem" - nie zostana wykorzystane do zacisnienia gorsetu podatkowego az do uduszenia obywatela ? Albo do innych niecnych celow ? Jaka mam gwarancje,ze informacje takie,ktore sa rowniez tajemnica handlowa,nie zostana wykorzystane przez TYCH,CO UMIEJA WYKORZYSTYWAC WSZYSTKO (czytaj jak chcesz)? Ze nie stanie sie tak,jak w Hiszpanii,co moge wytlumaczyc tylko totalitarnym oglupieniem biednego ludu hiszpanskiego ? A moze chcesz wmowic mi,ze JEDYNYM SPOSOBEM NA WALKE Z TERRORYZMEM jest po prostu permanetna inwigilacja wszystkiego i wszystkich w panstwie ? Brawo,ale ktos juz kiedys to wymyslil,Orwell sie nazywal. Uwaga druga - Przepraszam za wyrazenie,ale belkot kilkuzdaniowy o systemie informatycznym jako narzedziu li tylko,zapisach ustawy i poinformowaniu obywateli o tym wszystkim - to juz poezja abstrakcyjnosci i trzeciorzednych tropow potencjalnej dyskusji. I coz z tego,ze obywatele WIEDZA ? Czy to oznacza,ze to APROBUJA ? Czy oznacza to,ze ich wiedza oznacza gleboka madrosc w tym temacie ? Bo podala to Gazeta Wyborcza ? Maja w zwiazku z tym IQ zwiekszone do granic niemoznosci ? Pogratulowac optymizmu :lol: Ale jak pisalem,to drugorzedne kwestie. Ja tak naprawde dalej nie wiem,z czym chcesz polemizowac - cpc zaakcentowal swoj madry sprzeciw dla wszechobecnosci panstwa w zwyklym zyciu obywateli,wszechobecnosci,ktora - o zgrozo ! - chcialby de iure i de facto legitymizowac liberalny - :lol: - rzad Jasnie Oswieconego Tuska. Jesli jednak tak bardzo zachwyca Cie poprzednia ustawa (jej zapisy),GIIF oraz pomysl na zwalczanie terroryzmu czy pranie brudnych pieniedzy - podziel sie z nami,maluczkimi, wiedza (moze byc z Wyborczej) i podaj uwiarygodnione dane,ILU TERRORYSTOW BADZ ILE GRUP TERRORYSTYCZNYCH udalo sie dzieki inicjowaniu i podejmowaniu innych działań obejmujących przeciwdziałanie wykorzystywaniu polskiego systemu finansowego do legalizacji dochodów pochodzących z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł, w tym szkoleniu pracowników instytucji obowiązanych w zakresie zadań nałożonych na te instytucje, oraz współpracy z zagranicznymi instytucjami zajmującymi się zapobieganiem wprowadzaniu do obrotu finansowego wartości majątkowych pochodzących z nielegalnych lub nieujawnionych źródeł lub przeciwdziałaniem finansowaniu terroryzmu - ilu tych szkodnikow udalo sie zlapac ? Wdzieczny bede... Pozdrawiam |
Rosja ostrzega nas przed atakiem zbrojnym w razie zainstalowania u nas tarczy.
Rosjanie zapowiadaja akcje militarną w przypadku wybudowania w Polsce i Czechach elementów tarczy rakietowej. - Reakcja Rosji bedzie mieć charakter wojskowy- oświadczył Prezydent Rosji Miedwiediew. Ciekawe czy Nato nam pomoże czy jednak potrakyują nas jak w 1939 roku ? Mam nadzieje że to nie bedzie poczatek wojny nuklearnej |
Wyar
Przyczepiłeś się tego terroryzmu - specjalnie wytłuściłem te punkty, dla których uważam, że powstał GIIF - w skrócie pranie brudnych pieniędzy. Ale niech Ci będzie: [quote=wyar]3.33 - okolo 70 tys. PLN ? Od razu wiadomo,ze terrorysci drzwiami i oknami wala do bankow w Polsce i piora kaske ile wlezie...Ciekawe,ile sprzedaje sie samochodow w tej kwoci w naszym panstwie,ile faktur na te kwote placi dziesiatki tysiecy firm w Polsce,itd.,itp. Oprocz tego,ze najlatwiej terrorystom w Polsce,wiadomo tez,ze najblizej i najbezpieczniej...[/qoute] Faktur ile? Nie wiem, pewnie setki tysięcy. Samochodów - nowych pewnie kilka tysięcy. Ile w sumie jest takich transakcji ponad 15 tys. euro? Zapewne kilkanaście milionów w tym roku.W 2006 było ponad 26 milionów (patrz poniżej). Co do terroryzmu - przecież GIIF nie ma zwalczać terroryzmu tylko przedziwdziałac finansowaniu (w skrócie). Od zwalczania (nazwijmy to czynnego) są inne instytucje jak Policja, UOP/ABW. Tylko, że one potrzebuja danych i analiz. Osobiscie wole jezeli istnieje jednostka specjalizowana, która jest w stanie obrobić dane otrzymywane z róznych źródeł (równiez międzynarodowych), a wyciągniete wnioski przekazać w formie zawiadomienia do prokuratury/ABW/UOP czy czego tam jeszcze, tak aby ci mogli się skupic na złapaniu przestępcy (nie tylko potencjalnych terrorystów czy ich finansistów, ale mówię też o "normalnych" przestępcach finansowych). Odnoszę też wrażenie, że gdyby inne instytucje dostały te pieniądze to ich skutecznośc mogła by być w tym względzie mniejsza (z róznych względów). Ogólnie jest chyba taka tendencja na świecie, w wielu dziedzinach, że nie wszyscy sie zajmują wszystkim, tylko raczej korzystają ze specjalizownych firm, bo to jest w dłuzszej perspektywie tańsze, a usługę/produkt, która otrzymują jest lepsza, a sami moga się skoncentrować na tym od czego są. Co do wolności - ja nie odczuwam tego jako ograniczenie mojej wolności. Ale też nie jestem w stanie Cie zapewnić, że zebrane dane nie będa wykorzystane w sposób jaki opisujesz. Nie mam takiej możliwości żeby Cie ktoś mógł zapewnić. Przyklad hiszpanski - na pierwszyrzut oka kompletny absurd. W rzeczywistości Hiszpanie analizowali zmiany w płatnościach - szukali w Madrycie mieszkań, w którcyh nagle zwiększało się zużycie rądu i wody z zera do wielkości charakterystycznych dla lokali zamieszkanych przez kilka osób, a potem znów spadało do zera. W ten sposób namierzyli klika mieszkan ETA. I dalej. Czy uważam zatem,że permanentna inwigilacja to jedyny sposób walki z terroryzmem? Oczywiscie nie. Ale z technicznego punktu widzenia czy wymyslono coś lepszego? Chyba nie. Nie znaczy to absolutnie jednak, że jestem zwolennikiem inwigilacji wszystkiego i wszystkich w ramach jakichkolwiek działań. Tutaj musze zacytować: Cytat:
Cytat:
To jeszcze dane. Ilu terrorystów czy grup udało się załapać to nie wiem, ale skoro cała rozmowa jest o GIIF i o jego zadaniach to trzeba powiedzieć, że dla roku 2006 GIIF zablokował 92 konta i 4 transakcje na kwote 48 mln, złożył prawie 200 zawiadomień o transakjach na łączną sume około 880 mln PLN (to w sprawie prania ). W sprawie terroryzmu to by było 8 postepowań sprawdzających, wszystkie na wniosek innych instytucji (tutaj się kłania ta specjalizacja o której pisałem), z czego 3 skonczyły się przekazaniem materiałów do ABW. To jeszcze link do źródła - http://www.mf.gov.pl/_files_/giif/pu...-2006_druk.pdf Acha - pierwsza "ofiara" GIIF to zdaje się było Colloseum. Pozdrawiam po tym jakże wspaniałym dniu :) |
Jakiś czas temu były ochy i achy nad misją Sarkozy'ego i UE.
http://www.tvn24.pl/-1,1562638,0,1,g...wiadomosc.html "Według moskiewskiej gazety, "Zachód rozpoczął już określone przygotowania do rozmów z Rosją". - W przyszły wtorek rozpocznie się europejskie tournee wiceprezydenta USA Dicka Cheneya. Ciekawa jest trasa jego podróży: Ukraina, Gruzja, Azerbejdżan i Włochy - pisze "Kommiersant". Z tego dziennik wnioskuje, że "obecność Włoch na tej liście może oznaczać, że USA już zdecydowały, kto może być jedynym możliwym pośrednikiem między Zachodem i Rosją - najbliższy dla rosyjskiego kierownictwa zachodni lider Silvio Berlusconi". Włoch ma zastąpić francuskiego prezydenta Nicolasa Sarkozy'ego, który "ewidentnie ze swoją misją nie poradził sobie"." |
[quote=sandbender;592605]Wyar
Przyczepiłeś się tego terroryzmu - specjalnie wytłuściłem te punkty, dla których uważam, że powstał GIIF - w skrócie pranie brudnych pieniędzy. Ale niech Ci będzie: Cytat:
Ciesze sie,ze podejmujesz dyskusje. Niemniej zastanawiam sie,dlaczego usilujesz mi wmowic,ze zaba ma siersc.Przeanalizujmy bowiem te liczby,ktore podales: 26 milionow transakcji za ubiegly rok zablokowane ...92 konta i 4 transakcje,200 zawiadomien,8 postepowan sprawdzajacych... O ile sie orientuje,to w GIIF pracuje mniej niz 40 osob - przyjmijmy,ze wszyscy maja stanowiska robocze i sprawdzaja codziennie bez przerwy przez 8 godzin transakcje) Przeanalizujmy wiec sprawdzenie 26 000 000 transakcji - wychodzi mi,ze daje to okolo 6 transakcji na minute...:lol: Super sprawdzenie... :lol: Czy powinienem cos dalej pisac ? Czy cpc nie mial racji ? Czy tego narodu politycy nie maja prawa traktowac jako zgraji lemingow ? Wiesz co,mily oponencie ? Odpowiedz sobie sam... Jeszcze jedno - ja,jak laskawie piszesz,nie przyczepiam sie do "zwalczania terroryzmu" prze GIIF - tylko prosze wobec tego innych forumowiczow o pomoc w prawidlowej interpretacji tego zdania : Cytat:
Jesli w poprzednim poscie napisalem cos,co powinno odnosic sie nie do Twojego komentarza ,to przepraszam. Ironii,kpiarstwa i szyderstwa jednak nikt nie ma prawa mi odmawiac. Pozdrawiam P.S. Otoz moj drogi - oczywiscie,ze sa inne sposoby na zwalczanie terroryzmu,niz INWIGILOWANIE obywateli.Choc masz oczywiscie racje,ze inwigilowanie terroryzmu to nie to samo - ja jednak nie o tym pisalem... |
Kiedy rządził PiS, sztandarowym przykładem niespełnionej obietnicy wyborczej, którą wytykali zwolennicy PO, było 3 mln mieszkań. Poniższy link to tylko jeden z przykładów kolejnej (osobiście straciłem rachubę której z koleji) wyborczej "obiecanki"/szachrajstwa/blefu Platformy.
http://biznes.interia.pl/news/po-kla...na-ofe,1168626 |
Cytat:
|
Jako, że wciąż więcej o "zimnej wojnie" , tarczy antyrakietowej, separatystycznych dążeniach to dla mnie tego rodzaju informacje są istotniejsze:
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,tit...wiadomosc.html Nie specjalnie wierzę w większy konflikt stricte wojskowy, natomiast jestem przekonany, że "wojna" rozegra się na płaszczyźnie ekonomicznej. Ba ,już się rozgrywa i niestety potencjalny sojusz rusko- chiński stawia nas czyli świat zachodni, w bardzo trudnym położeniu. Podwójnie złym jeżeli weźmiemy pod uwagę sytuację na dalekim wschodzie. |
Cytat:
Rosyjska dywersja? |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:16. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl