![]() |
Bardzo podobają mi się 2 zdania z tej strony http://tsw.com.pl/news/Co-z-transfer...5cd9dafb206170
Cytat:
|
"...Cała karuzela transferowa w Wiśle ruszy od 1 czerwca. Do tego czasu nie będzie żadnej decyzji personalnej. Dlatego nie ma sensu czytać gazet do 31 maja:).."
to też ważny tekst szczególnie jeśli chodzi o ten pokój ;P |
Skoro Lewandowski jest wart 4,5mln ojro to Marcelo który w ostatnim meczu całkowicie go wyłączył z gry za czystą logikę powinien być wart co najmniej 2 razy więcej
|
na czystą logike, to w ten sposob nikt nie wycenia piłkarzy. A juz napewno obroncy nigdy nie będą drożsi od napastników.
|
Ja tam wole zeby w klubie zostalem Marcelo drugiego takiego nie znajdziemy!! A moze uda sie cos ugrac w LE to jego cena jeszcze wzrosnie!! Mlody jest wiec nie ma sie co spieszyc a i tez nie slychac ze u nas mu zle
|
Cytat:
|
Wnioskując po tej wypowiedzi Mariusza Pawełka (ze strony Stowarzyszenia):
Cytat:
Wiadomo, że jest potrzeba gruntownego przewietrzenia składu, z tym, że formacja obronna w tym sezonie jako jedyna grała na jako takim poziomie. Jak dla mnie, wietrzenie trzeba zacząć od ofensywy. No, ale przecież w klubie pracują profesjonaliści. Na pewno będzie dobrze. :/ |
Cytat:
|
Cytat:
Nie siej paniki. :-) Cytat:
|
Cytat:
Wiadomo że napastnik będzie najdroższy ale i tak Wisła przy Marcelo powinna się upierać przy przynajmniej 3,5mln |
Cytat:
Przynajmniej mamy potwierdzenie, że było coś na rzeczy z Onyszką, a przebiła nas Polonia Warszawa. Też dobre info. |
Cytat:
Tak zgadza się, Marcelo jest wart takich pieniędzy. Uważam, że jednak nie zostanie sprzedany, bo nie zapłacą nam tyle za niego. Z prostej przyczyny. Wisła nie grała praktycznie w pucharach i tym samym Marcelo nie miał możliwości zaprezentowania się na tle drużyny innej niz z słabej polskiej ligi. Co do wyróżniających się piłkarzy to dałbym jeszcze Muchę, Krivetsa... Miałem nadzieję, że takim graczem bęzdie Kirm, ale jak na razie nie pokazuje swoich możliwości ;) |
Cytat:
|
Wisła chcąc funkcjonować musi sprzedawać piłkarzy. Niestety ale jesteśmy że tak powiem na początku łańcucha pokarmowego i dostarczamy kopaczy dla klubów które są piętro wyżej. Problemem jest co innego, ile z tej kwoty przeznaczymy na kolejnych dobrze zapowiadających się piłkarzy których będziemy mogli znowu sprzedać. Bo jeśli po sprzedaży Marcelo weźmiemy 3 "szroty" jak Ba których już nikt od nas nie odkupi to możemy mieć problem. (Nie znaczy to że Ba jest złym piłkarzem a tylko tyle że jest stary i po przejściach i że tak powiem ma wartość rynkową żadną)
Jeśli mielibyśmy sprzedać Marcelo za 3,5 mln euro to ja jestem za pod warunkiem że przynajmniej 2,5 mln euro pójdzie na zakupy młodych dobrze rokujących kopaczy na których w przyszłości mamy szansę zarobić I w ten sposób koło się zamknie. Wolałbym po sprzedaży Marcelo kupić Sobiecha, Sadloka, Wlczka i Kiełba niż pozyskać 3-4 nawet dobrych kopaczy na poziomie Ba a resztę przejmie Cupiał. Bo za takich weteranów nikt nam nie da ani grosza w przyszłości. A za któregoś z 4 młodych jest szansa zarobić sporo pieniędzy. Jednak u nas w klubie hołduje się innej zasadzie - sprzedać drogo (świetnie) ale kupić tanio (odpad - weteran) i w ten sposób maleje liczba potencjalnych piłkarzy którzy mają szansę wylansować się w Wiśle i zostać sprzedani za dobre pieniądze. A te pieniądze znowu powinny być wykorzystane do zakupu młodych wybijających się "gwiazdek" (bynajmniej nie tylko z naszej ligi). A weterani jak Ba? Są również potrzebni żeby trzymać poziom sportowy, ale na nich poza wyjątkami nic nigdy nie zarobimy (większe pieniądze). Dlatego niech Marcelo odejdzie jeśli za niego mielibyśmy pozyskać młodych dobrze rokujących kopaczy. Jeśli natomiast po jego sprzedaży mamy zaklajstrować ubytki jakimś "szrotem" to dziękuje:) |
Z drugiej strony mówicie, że za Marcelo trzeba ze 3,5 czy 4 miliony euro, bo on faktycznie jest tyle wart. Inna sprawa, że nikt nam go za taką kwotę nie kupi, skończy mu się kontrakt, nie przedłuży i pójdzie w świat. Nic z niego mieć nie będziemy. Lepiej dać mu odejść teraz za te 3 milony, za 1/5 lub 1/4 tego kupić Sadloka i jeżeli jeszcze jest za słaby to niech Cleber wskoczy na pół roku do pierwszego składu. Kowalski wydaje mi się, że wyrobił się na porządnego zmiennika, a Głowa spokojnie pogra jeszcze u nas z 3 lata ;) I będziemy mieć spokój na dobre 3 lata ze środkiem obrony. Jest bardzo mało obrońców, którzy grają tak dobrze jak Marcelo i są bramkostrzelni. Można go w jakiś sposób porównać do Van Buytena, z bayernu, ale tak się składa, że jego łatwo wkręcić w ziemię, Marcelo nie tak łatwo ;) Trafiła nam się perełka ale wszyscy wiemy, że go tu nie zatrzymamy, więc lepiej chociaż na nim zarobić póki jest okazja
|
picasso, to ile ktoś jest skłonny zapłacić za piłkarza wynika też w dużej mierze z tego, ile dany klub zażąda. Wiadomo, że negocjuje się w dół, a nie w górę. Jeżeli PSV nie zapłaci tyle, ile chce Wisła, to po prostu Marcelo nie kupi. Ich strata.
|
Cytat:
|
Poza tym, tak się dużo mówi o Alvarezie, że jest nie wart tych 400 tysięcy euro, ale też prawda taka, że za chwilę puchary, liga, nie mamy kiedy testować nowych grajków! Singlar może i jest dobry, ale jest starym graczem, który może złapać kontuzję i co? Zostajemy z Burligą i Łobo jak to było na Levadii? Prawda jest taka, że Alvarez jest pewnym punktem drużyny, wychodzi w pierwszym składzie, ma tylko problem z kolanami na sztucznej nawierzchni, a poza tym jest najlepszym zawodnikiem ligi na tej pozycji i puszczenie go od tak byłoby po prostu frajerstwem! Jeśli nie mamy kasy to chociaż spróbować wypożyczenie przdłużyć :/ W pucharach najważniejsze jest zgranie drużyny i jeżeli wkomponujemy w nią kilku nowych zawodników, albo takich którzy długo ze sobą nie grali (vel nowy prawy obrońca, Singlar, Garguła i każdy inny nowy zawodnik!) to osłabiamy przez to drużynę! Lepiej wydać te 400 tysięcy na Alvareza i mieć spokój
|
Marcelo ma umowę do 2013, wartość piłkarza zaczyna spadać na rok, półtora przed końcem kontraktu, więc się nie pali.
|
|
Jeżeli Marcelo przez kolejne 2 lata będzie grał na takim poziomie jak teraz (może nawet lepszym) to jego wartosć na pewno nie spadnie , a wzrośnie....
|
Idąc tym tropem można dojść do wniosku, że trzeba sprzedawać wszystkich :) Ciężko porównywać Marcelo do Brożka, obrońcy (zwłaszcza stoperzy) grają znacznie dłużej od napastników. Przed Marcelo jeszcze z 15 lat grania, z czego z 10 na wysokim poziomie. Co do Brożka, to prawda jest taka, że na wyjazd jest za słaby, a nie za stary. Żurawski odchodził z Wisły tuż przed 30 - tką, a Celtic znowu taki ostatni nie jest, myślę, że Brożek by nim nie pogardził. Jeżeli Brożek wróci do swojej najwyższej formy, jeszcze wyjedzie za granicę. Nie do jakiegoś potentata, ale swoje zarobi.
|
Cytat:
Co nie znaczy że trzeba koniecznie Marcelo sprzedawać - tak jak pisałem wcześniej - kto za niego? I gdzie pójdą pieniądze z jego transferu? |
Myślę, że w Polsce bardziej (nawet za bardzo) patrzy się na wiek niż za granicą. W pierwszej kolejności liczą się umiejętności, a że te u naszych piłkarze są żenujące, na czymś trzeba się skupić ;)
|
Właściwie to mam nadzieję że Brożek uzna, że na wyjazd już za późno. Jakby na to nie patrzeć ten chłop ma na swoim koncie 11 asyst i 10 bramek w sezonie przy czym wszyscy mu mówią, że stracił formę! Strzelecką, tak, ale nadal nie widzę w tej drużynie kogoś kto zrobił tyle dla tej drużyny w ataku. Fakt wirtuozem nie jest obecnie, ale lepszego w tym momencie nie mamy.
|
Wisła złożyła propozycje Ruchowi kupna Sobiecha i Sadloka, http://goool.pl/ekstraklasa/2302-wis...-zestawie.html
szkoda że cena za tych dwóch graczy jest 7,5 mln zł (za Sobieach 4,5 mln a za Sadkola 3 mln.).Za Sobiecha myśle że warto bo za darmoche to można znaleźc ale takich napastników jak Hristov czy Beto co nie umieją strzelac bramek.Jeśli chodzi o Sadloka to uważam że można w Eurpie poszukac klasowych obrońcó za free (Marcelo,Cleber,Singlar) i nie trzeba za nich płacici odstępnego. |
Cytat:
A ja mam nadzieje , że uda się go sprzedać i zarobić jeszcze na nim.... I za pieniądze z jego transferu kupić młodego dobrze zapowiadającego się napastnika.... |
Cytat:
Nawiasem mówiąc widzę dużo analogii między Sadlokiem a Głową jak do nas przychodził. Jestem na tak. |
Tak ale z drugiej strony AYALA, Sadlok jest dobrym obrońcą, którego mamy tu na miejscu, którego widzimy co tydzień w lidze i możemy o nim powiedzieć coś więcej. Lepiej i pewniej go ściągnąć niż liczyć na kolejny fart w postaci Marcelo. Poza tym nie zapominajmy, że jest to Polak, a jakby nie było w zawodników, którzy mają jakieś opory z opuszczeniem rodzinnego kraju opłaca się inwestować bo to gracze na lata, tu mamy dużo przykładów: Sobolewski, Brożek, Małecki, Głowacki. Oni nie odejdą tak szybko bo są tu w jakimś sensie wynoszeni pod piedestał, zarabiają pieniądze, szacunek ludzki własną pracą, przyzwyczajają się i zostają. Co do Alvarez'ów, Marcel'ów i innych tego typy wynalazków to nie jestem tego taki pewien czy nie odejdą w pewnym momencie od tak. Poza tym Sadlok jest młody i może się spokojnie rozwijać, w ten sposób że jeszcze możemy na nim porządnie zarobić. Taka sama sprawa z Sobiechem, przede wszystkim Sobiech strzela bramki ale obawiam się, że w Wiśle siądzie na ławce.
|
Cytat:
|
Kupić młodego?
Cytat:
EDIT: Chociaż trzeba przyznać, że ma niecałe 20 lat, a na koncie 10 bramek w ekstraklasie i 5 asyst. Godne podziwu |
Sadlok to stoper czy boczny obrońca?
|
Kamson: stoper
|
Na lewej obronie też gra i z początku można by było grać:
Singlar-Marcelo-Głowa-Sadlok, wtedy Brożek na skrzydło Jeśli kupią oczywiście i nikt nie odejdzie. |
Cytat:
|
W ogóle to obmyślam cały czas ten skład na przyszły sezon i cały czas mi lata po głowie jedna myśl: dzięki Ci Boże za zapchajdziurę Diaza :D
|
Cytat:
I nie tyczy się to tylko Sobiecha ''gdyby'' trafił do Wisły, tylko też innych młodych zawodników. Rok temu bodaj zdobyliśmy Mistrzostwo Polski w Młodej Ekstraklasie i czy któryś z tych zawodników, grających w tamtym zespole dostał szansę pokazania swoich umiejętności na boisku ekstraklasy?? Taki Krzysztof Mączyński jest rocznikowo jak Marcelo (23 lata) i co chłopak wchodzi na końcówki spotkań a Marcelo gra w pierwszym składzie, nie wiem boimy się stawiać na młodych zamiast Jirsaka w środku chciałbym zobaczyć Mączyńskiego chociaż 1 pełny mecz a nie 10- 15 minut. Rzadko się zdarza żeby młody zawodnik zyskał uznanie trenera i wprowadził się w zespół - Patryk Małecki akurat tego doświadczył jemu się udało. Polityka naszego klubu polega na tym, aby sprowadzić z za granicy zawodników z większym doświadczeniem sportowym, rozumiem ale dlaczego nie daje się więcej pograć młodym zawodnikom. To samo jest na pozycji bramkarza ściągnęliśmy Jarosińskiego chłopak nie miał udanego debiutu i od razu Młoda Ekstraklasa gdzie kisi się do dziś dnia, następny Filip Kurto znając życie skończy podobnie jak Jarosiński chyba że wcześniej zdecyduje się odejść jak to zrobił Kokoszka ( nie wnikam jak czy dobrze czy źle) po prostu nie widział dla siebie szans na grę spakował sie i gra w podstawowym składzie w Serie B. Podobnie będzie z Burligą, Mączyńskim, innymi młodymi wolą grać po 1 ligach niż być wiecznym talentem i grzać ławę czekając na swoją szansę bo mogą jej nie otrzymać. Melodia przyszłości, jeszcze dostaną szansę nie dobrze się robi jak się słyszy takie teksty, jesteśmy daleko z tyłu za innymi państwami, tam zawodnicy 21-23 letni stanowią trzon zespołu a u nas to zawodnik ''wchodzący'' w dorosłą piłkę. |
Trzeba mieć na kogo stawiać, a nie oszukujmy się, we Wiśle nie ma.
|
Może Kasperczak nie będzie bał się tak jak Skorża wpuszczać co jakiś czas młodych gracza na boisko....
|
Sadlok i Sobiech to naprawdę dobre ruchy transferowe. Pierwszy może grać także na lewej obronie, moim zdaniem przypomina Głowacki parę lat temu. Mając na uwadze to że mam właściwie tylko JEDNEGO napastnika nie uważam za takowych Małeckiego i Boguskiego to myślę że Sobiech powinien grać w pierwszym składzie. Według mnie to jest największy talent po Robercie Leandowskim w tej lidze. Technika, dosyć szybki, wysoki, budowa ciała odpowiednia dla typowej "9" a na pewno z wiekiem nabierze jeszcze trochę więcej krzepy, myśli na boisku do tego sprawia wrażenie ułożonego chłopaka. Jeśli do nas przyjdzie boję się tylko o jedną rzecz, nie łatwo jest grać z Małeckim i Brożkiem z przodu, oni mogą zakrzyczeć tego chłopaka dlatego trzeba będzie na niego odważnie postawić i pokazać Brożkowi że on już tu nie będzie najważniejszy. Obejrzyjcie Sobie bramki Sobiecha. To nie są jakieś przypadki, rykoszety, bramki strzelane do pustej itp. Widać, że on wie co chce zrobić. Kupno Arutra uważałem za obowiązek Wisły już rok temu.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:11. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl