Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

rw88 06.04.2013 14:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1306729)
poczytaj raport deloitte'a

wis.la/ydpq7

Dzięki, właśnie nie mogłem sobie przypomnieć hasła "deloitte", które szukanie by mi znacznie ułatwiło :) Cały czas chodziło mi po głowie Ernst & Young, a tam takowych informacji nie znalazłem.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mr_kwolf (Post 1306737)
O czym ty mówisz? Naprawdę sądzisz, że stać będzie kluby drugoligowe do podróżowania po całej Polsce? Już teraz większość ledwo wiąże koniec z końcem a ty jeszcze chce im to utrudniać.

W sumie to już teraz takowe podróże są dla nich codziennością, bo podział wschód - zachód zbytnio nie pomaga w ograniczaniu kosztów. Ale 20 drużyn to chyba faktycznie trochę za dużo, skłaniałbym się koło 18. Na ten moment wyglądałoby to następująco:

Energetyk ROW Rybnik
Bytovia Bytów
Chojniczanka Chojnice
Raków Częstochowa
Rozwój Katowice
KS Polkowice
Zagłębie Sosnowiec
Górnik Wałbrzych
MKS Kluczbork
Chrobry Głogów
Wisła Płock
Puszcza Niepołomice
Pelikan Łowicz
Resovia Rzeszów
Wisła Puławy
Radomiak Radom
Znicz Pruszków
Olimpia Elbląg
Pogoń Siedlce
Unia Tarnów

W sumie całkiem ciekawa byłaby ta liga. Ale fakt faktem potrzeba by było jakiegoś dofinansowania ze związku na podróże, tak jak to będzie w piłce młodzieżowej.

mr_kwolf 06.04.2013 14:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1306740)
Dzięki, właśnie nie mogłem sobie przypomnieć hasła "deloitte", które szukanie by mi znacznie ułatwiło :) Cały czas chodziło mi po głowie Ernst & Young, a tam takowych informacji nie znalazłem.

W sumie to już teraz takowe podróże są dla nich codziennością, bo podział wschód - zachód zbytnio nie pomaga w ograniczaniu kosztów. Ale 20 drużyn to chyba faktycznie trochę za dużo, skłaniałbym się koło 18. Na ten moment wyglądałoby to następująco:

Energetyk ROW Rybnik
Bytovia Bytów
Chojniczanka Chojnice
Raków Częstochowa
Rozwój Katowice
KS Polkowice
Zagłębie Sosnowiec
Górnik Wałbrzych
MKS Kluczbork
Chrobry Głogów
Wisła Płock
Puszcza Niepołomice
Pelikan Łowicz
Resovia Rzeszów
Wisła Puławy
Radomiak Radom
Znicz Pruszków
Olimpia Elbląg
Pogoń Siedlce
Unia Tarnów

W sumie całkiem ciekawa byłaby ta liga. Ale fakt faktem potrzeba by było jakiegoś dofinansowania ze związku na podróże, tak jak to będzie w piłce młodzieżowej.

Tylko idąc dalej w trzecich ligach też trzeba byłoby zrobić reorganizację do maksymalnie 4 grup. Czyli kluby z "miast" typu Limanowa, Andrychów, Bochnia itd musiałby jeździć na swoje mecze aż to np. Tomaszowa Lubelskiego (odległość 300 km). Wyobrażasz to sobie? Ja bym raczej poszedł w drugą stronę i zrobił 4 grupy drugoligowe niż lączył to w jedną.

W bogatszych i mniejszych krajach (np. Austria, Czechy, Grecja czy Belgia) trzeci poziom rozgrywkowy już nie jest scentralizowany.

Drozd 06.04.2013 19:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1306699)
Dziadki leśne w jaki sposób mają szkolić młodzież? Wyłączą młodym fejsbuka? Wyciągną peta z ust gimnazjalistom siedzącym w Starbuniu? Czy może zagonią chłopaków na boisko i każą kopać w piłkę?

Nic na siłę,.

Jak to jak. Dać możliwość wygrania czegoś. Choćby pary trampkokorków, albo halówek. Jak? Byle jak. Turniej międzyszkolny na różnych poziomach i w różnych kategoriach wiekowych. Grać w reprezentacji szkoły to jest coś i dla szczyla w podstawówce i dla kozaka z gimnazjum i dla dorosłego ze szkoły średniej. Zwłaszcza dla młodszych jest to moim zdaniem wystarczająca motywacja żeby ruszyć dupę z przed kompa.

Kocur 06.04.2013 20:13

Zwiększenie liczby zespołów jak najbardziej. Do tego polityka licencyjna i będzie ok.

Dzielenie na dwie grupy to największy idiotyzm naszych czasów. Co to ....a jest hokej czy coś?

Ps. Chyba Dolcan jako jedyny nie był wtajemniczony ze craxa ma awansować i gra swietnie. ;)

mitmichael 06.04.2013 20:51

Wszyscy sa przeciwni ale z tego co mowi komentator Debinski na poczatku Ligi+ ludzie z ekstraklasy maja wszystkich w glebokim powazaniu, maja gdzies opinie ludzi zwiazanych z klubami ekstraklasy i sami podejmuja decyzje. Tylko czekac az kluby zaczna działac w tej kwestii i Panowie z Ekstraklasy sie zesraja. Wszyscy zgodnie twierdza, ze liga na 18 druzyn bylaby najlepsza (czyli 34 kolejki) niz dzielenie ekstraklasy na 2 grupy Mistrzowska i Spadkową (37 kolejek) co i ja popieram.

0 22 06.04.2013 21:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1306791)
Wszyscy sa przeciwni ale z tego co mowi komentator Debinski na poczatku Ligi+ ludzie z ekstraklasy maja wszystkich w glebokim powazaniu, maja gdzies opinie ludzi zwiazanych z klubami ekstraklasy i sami podejmuja decyzje. Tylko czekac az kluby zaczna działac w tej kwestii i Panowie z Ekstraklasy sie zesraja. Wszyscy zgodnie twierdza, ze liga na 18 druzyn bylaby najlepsza (czyli 34 kolejki) niz dzielenie ekstraklasy na 2 grupy Mistrzowska i Spadkową (37 kolejek) co i ja popieram.

Myślę, że gdyby zrobić ankietę w 2 i 3 lidze to wszyscy byliby za ekstraklasą 22 zespołową, 24 zespołową, a może nawet 30 zespołową - najlepiej bez spadków. Rzecz w tym, żeby decyzji nie podejmowali ludzie, którzy mogą coś na tym stracić. Pytanie działacza Podbeskidzia o ilość drużyn jest zbędne.

Liga 10 zespołowa. Gdyby przyjąć, że taka drużyna jak Zagłębie Lublin dramatycznie walczy o utrzymanie - to byłaby ciekawa liga. A tak mamy pełną amatorkę.

-Goral- 06.04.2013 21:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 0 22 (Post 1306794)
Myślę, że gdyby zrobić ankietę w 2 i 3 lidze to wszyscy byliby za ekstraklasą 22 zespołową, 24 zespołową, a może nawet 30 zespołową - najlepiej bez spadków. Rzecz w tym, żeby decyzji nie podejmowali ludzie, którzy mogą coś na tym stracić. Pytanie działacza Podbeskidzia o ilość drużyn jest zbędne.

Liga 10 zespołowa. Gdyby przyjąć, że taka drużyna jak Zagłębie Lublin dramatycznie walczy o utrzymanie - to byłaby ciekawa liga. A tak mamy pełną amatorkę.

Natomiast bardzo ciekawe co by działacz Podbeskidzia powiedział na spadek 3 drużyn. Bo w nowym systemie tego mi tylko brakuje, żeby 3 zespoły spadały i walka o utrzymanie była jeszcze ciekawsza. Chyba z obecnej RN tylko Ruch byłby przeciw. A Legia, Śląsk, Lech, Wisła, Podbeskidzie chętnie by zagłosowało na tak myślę.

kreseq 06.04.2013 22:40

http://c3201142.cdn.imgwykop.pl/comm...ielYi,w400.jpg

dulli78 06.04.2013 22:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1306724)
Tak z ciekawości, wie ktoś gdzie można znaleźć te statystyki odnośnie finansów polskich klubów? Interesuje mnie szczególnie pozycja uwzględniająca procentowy udział zarobków piłkarzy w budżetach klubów.

Raport Deloitte ma jedną, zasadniczą wadę "Dane zostały dostarczone przez same kluby i nie były weryfikowane przez Deloitte". Jak porównasz oba raporty (Deloitte i Ernst & Young) dotyczące Wisły to zauważ, że wskaźnik zarobków piłkarzy jest super (Deloitte) tymczasem poziom płynności finansowej na poziomie Ruchu i ŁKS-u (E&Y) :-/ Wątpię, czy wskaźnik zarobków piłkarzy obejmuje również różnego rodzaju premie.

Ta nowa reforma rozgrywek może przynieść jeszcze jeden efekt - masowe ściąganie ton piłkarskiego szrotu w zimowym okienku transferowym na jeszcze większą skalę niż obecnie.

leyzer87 07.04.2013 03:33

Ja uważam, że najlepszą opcją była by liga 20-o zespołowa, z restrykcyjnym systemem co do przyznawania licencji. Nie wieżę, że nie znajdzie się w kraju 25-u zespołów, które by nie przeszły weryfikacji. 4-y zespoły spadają, dwa awansują bezpośrednio(również z 20-o zespołowej ligi), dwa po barażach z miejsc 3-6. Jak ktoś nie ma licencji, to dostaje się drużyna z miejsca 3-o, a baraże są od 4-7. W ten sposób sporo klubów miało by szanse na awans, więc inwestorzy próbowaliby spełnić warunki ekstraklasowe, proste.

0 22 07.04.2013 11:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leyzer87 (Post 1306817)
Ja uważam, że najlepszą opcją była by liga 20-o zespołowa, z restrykcyjnym systemem co do przyznawania licencji. Nie wieżę, że nie znajdzie się w kraju 25-u zespołów, które by nie przeszły weryfikacji. 4-y zespoły spadają, dwa awansują bezpośrednio(również z 20-o zespołowej ligi), dwa po barażach z miejsc 3-6. Jak ktoś nie ma licencji, to dostaje się drużyna z miejsca 3-o, a baraże są od 4-7. W ten sposób sporo klubów miało by szanse na awans, więc inwestorzy próbowaliby spełnić warunki ekstraklasowe, proste.

Nie znajdzie się pewnie nawet 10, które by przeszły weryfikację. A już angażowanie o awans do ekstraklasy 7 drużyny 2 ligi (przy 20 zespołach pierwszej) czyli ekipy w stylu Bogdanka Łęczna z 300 osobową frekwencją czy Dolcan Ząbki z 500 osobową frekwencją to szczyt profesjonalizacji ligi :D

I ta walka o baraż o ekstraklasę pomiędzy Wartą Poznań a Stomilem Olsztyn. Marzenie :D

!!IRIVER!! 07.04.2013 12:14

No to już na 95% można powiedzieć, że mistrzostwo rozegra się między Legią a Lechem, cały pościgowy peleton ma już za duże straty. Dla nas dzisiaj arcyważne spotkanie, jeżeli wygramy to możemy powalczyć o miejsca 3-6, jeśli stracimy punkty t raczej pozostanie nam rywalizacja o miejsca 6-10.

Niesamowite za to rzeczy dzieją się w 1.lidze, która spłaszczyła się tak, że nic o niej nie można powiedzieć, poza tym, że prawie wszyscy tam chyba handlują :P Termalica Moskala rośnie do roli głównego faworyta, ale "walka(wałka?)" rozgrywa się tak naprawdę między 8 drużynami...

emj10 07.04.2013 12:17

Spokojnie jeszcze z tym rozdawaniem medali. Jestem w stanie uwierzyć, że na podium mogą stanąć jeszcze takie zespoły jak Lechia, czy Jagiellonia, więc wiele może się w tej lidze zdarzyć.

Przecież w I lidze nigdy nie przestali handlować. No może mniej handlują odkąd spadł Znicz Pruszków - "rycerze wiosny" :D

Gwiaździsty 07.04.2013 12:39

W I lidze nie ma znaczenie czy zajmie sie miejsce 1 czy 5. Rozgrywki to dopiero pierwszy etap. Potem decydujaca faza czyli ....zielony stolik. O tym kto wejdzie do ekstraklasy zadecyduje Komisja Licencyjna PZPN :).

Chrisman 07.04.2013 12:39

12 druzyn 11x4 i tyle odnosnie zmian

Tasio1906 07.04.2013 13:05

Ekstraklasa 16 drużyn spadają 3 drużyny
1. liga 20 drużyn spadają 3 drużyny
2. liga 16 zespołów spadają 2 drużyny
obostrzyć wymagania licencyjne i budować od początku Polską Piłkę

Chrisman 07.04.2013 13:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tasio1906 (Post 1306854)
Ekstraklasa 16 drużyn spadają 3 drużyny
1. liga 20 drużyn spadają 3 drużyny
2. liga 16 zespołów spadają 2 drużyny
obostrzyć wymagania licencyjne i budować od początku Polską Piłkę

za malo meczow co to jest 30 kolejek 5 miesiecy bez grania

Tasio1906 07.04.2013 14:16

dodając PP i SPP wychodzi dla czołowych drużyn około 40 meczy

mitmichael 07.04.2013 17:15

No to na prawde robi sie nieciekawie w Polonii Warszawa

- W Polonii zostaliśmy jak bezdomni. Nikt się nami nie interesuje, nikt z nami nie rozmawia. Wy sobie grajcie, nas to nie obchodzi. Żadnych informacji - mówił między innymi Szymanek, dodając, że poloniści zastanawiali się, czy na złość prezesowi Ireneuszowi Królowi nie zakleić na koszulkach treningowych logo głównego sponsora naklejką konkurencyjnej firmy. Zaległości wobec piłkarzy Czarnych Koszul sięgają kilku miesięcy. Prezes Król przestał pojawiać się w klubie. Zaległości wobec piłkarzy Czarnych Koszul sięgają kilku miesięcy. Prezes Król przestał pojawiać się w klubie.

Za ta wypowiedz klub zawiesił Wojciecha Szymanka i nie zagra w poniedzialek z Widzewem.

Jaroo1 07.04.2013 21:07

Cytat:

No to na prawde robi sie nieciekawie w Polonii Warszawa
Umarł król, niech żyje król :D
Sprzedali wartości bawiąc się w te całe Dyskopolo, teraz też się dla Króla sprzedali no to mają sukces. Nieraz sprawiedliwość zwycięża. Jeszcze przyjdzie czas na Amicę

Wizard 07.04.2013 21:15

Jak tak słaba drużyna jak Piast może być poważnym kandydatem do gry w pucharach to ja nie wiem :mysli: Ślizgają się strasznie. Pomieszanie z poplątaniem ta nasza liga :)

Tasio1906 09.04.2013 11:24

1. Dzielenie TME na grupy to głupota.
2. W aktualnej dyspozycji klubów ekstraklasa powinna liczyć 16 zespołów spadać powinno 3 zespoły.
3. Więcej meczy o stawkę?? Ok. odkurzyć Puchar Ekstraklasy i PP zreformować je. PE rozgrywany od początku lipca. Rozstawienie najlepszych drużyn. Mistrz gra z beniaminkiem z drugiego miejsca w lidze w przypadku 3 spadkowiczów z beniaminkiem z 3 miejsca. wicemistrzowie z beniaminkiem z 1 (2) miejsca itd obowiązywać powinna faza pucharowa. Spowoduje to iż beniaminkowie dostaną ciekawe przetarcie przed ligą. Czołowe zespoły szybciej wejdą w rytm meczowy. Patrząć na sezon 13/14 wyglądałoby to tak. 5,6,7 lipca pierwsze mecze 1/8 12,13,14 lipca rewanże. 1/4 tych rozgrywek mecze 20/21 lipca rewanże 27,28 lipca pierwsze mecze 1/2 7,8 grudnia rewanże 15/16 luty finał 22 luty na stadionie narodowym. Co do ligi to zmieścić 15 meczy od sierpnia do początku grudnia. Reszta od początku marca do końca maja. W między czasie wpleść Puchar Polski, którego faza zasadnicza w której do walki wchodzą drużyny T-ME rozpoczynała by się w fazie 1/16 w systemie mecz i rewanż daje to dla najlepszych drużyn 9 meczy. 1(SPP)+7 (PE)+9(PP)+30(TME) daje to dla najlepszych drużyn około 47 meczy o stawkę na krajowej arenie. Sezon trwa od początku lipca z 2 miesięczną przerwą zimową i miesięczną letnią.

Dariook 09.04.2013 11:43

Czy znana jest już cena dodatkowego pakietu play+offs ?

syryls 09.04.2013 15:03

Pomysł z Pucharem Ekstraklasy jest kompletnie beznadziejny. Kluby na tym stracą i to dość konkretnie, ja rozumiem jeśli byłyby z tego jakieś tam pieniądze... Choć sam pomysł dobry by coś zainicjować przed Ligą.

For_FuN_ 09.04.2013 15:17

Ta przeprowadzona reforma doprowadzi do obnizenia poziomu, bo premiowane sa tu slabe lub tragiczne zespoly, do ktorych wyciaga sie reke(dzielenie punktow). Grasz chu... caly sezon, a po 30 kolejkach masz kolo ratunkowe. Podobnie zreszta ma sie sprawa z grupa mistrzowska, gdzie zespolowi zdecydowanie slabszemu zmniejsza sie dystans do czolowego. Nie wspominam juz o ewentualnej korupcji i tragicznej frekwencji(na spotkaniach spadkowiczow). A zeby bylo lepiej(czy to jesli chodzi o poziom, czy o emocje) wystarczy respektowac zapisy licencyjne...wtedy slabeusze automatycznie sie wykrusza, a liga bedzie bardziej profesjonalna. Nie wyobrazam sobie w przyszlym sezonie takich sytuacji, jakie sa w Widzewie czy DyskoPolo.

Tasio1906 09.04.2013 16:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez syryls (Post 1307228)
Pomysł z Pucharem Ekstraklasy jest kompletnie beznadziejny. Kluby na tym stracą i to dość konkretnie, ja rozumiem jeśli byłyby z tego jakieś tam pieniądze... Choć sam pomysł dobry by coś zainicjować przed Ligą.

PZPN i Ekstraklasa SA powinni poszukać sponsora i kogoś kto to bd transmitować. moim skromnym zdaniem pomysł zajebisty, bodaj niemczech tak jest. ta forma sprawia że polskie kluby prze meczami w europie grają już o jakąś stawkę a słabszym klubom pozwala przygotować się na ligowe boje z czołowymi polskimi klubami. Znaleźć sponsora i chętnego do transmisji tych meczy, wprowadzić obowiązek pobytu na boisku 3 młodych zawodników młodych czyli urodzonym przed 1 czerwcem 1994 roku.

emj10 09.04.2013 22:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 1307234)
Nie wyobrazam sobie w przyszlym sezonie takich sytuacji, jakie sa w Widzewie czy DyskoPolo.

Niestety sytuacja finansowa zespołów w ekstraklasie jest obecnie patowa.

Zmniejszysz ligę do 14 to dwa kluby z duża dozą prawdopodobieństwa podzielą losy ŁKS-u.
Z drugiej strony zwiększenie ligi spowoduje, że średniaki, które ledwo wiążą koniec z końcem wpadną w tarapaty, a zespoły, które doją obecnie samorządy zaczną doić jeszcze więcej.

Mówiąc szczerze to nie potrafię wymienić obecnie zespołu w ekstraklasie nie mającego problemów finansowych. Na krawędzi stoi połowa ligi, a druga połowa za moment może znaleźć się w podobnym położeniu.

Wariant zaproponowany przez Ekstraklasę jest najlepszym z możliwych na tą trudną sytuację w klubach.

LanceTS 09.04.2013 22:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tasio1906 (Post 1307250)
PZPN i Ekstraklasa SA powinni poszukać sponsora i kogoś kto to bd transmitować. moim skromnym zdaniem pomysł zajebisty, bodaj niemczech tak jest. ta forma sprawia że polskie kluby prze meczami w europie grają już o jakąś stawkę a słabszym klubom pozwala przygotować się na ligowe boje z czołowymi polskimi klubami. Znaleźć sponsora i chętnego do transmisji tych meczy, wprowadzić obowiązek pobytu na boisku 3 młodych zawodników młodych czyli urodzonym przed 1 czerwcem 2014 roku.

Mogłoby być ciężko :lol:

Jaroo1 09.04.2013 23:09

Cytat:

Mogłoby być ciężko
Bo ja wiem. Znasz młodych, którzy się urodzili po czerwcu 2014 roku?

wolfy 10.04.2013 00:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1307365)
Bo ja wiem. Znasz młodych, którzy się urodzili po czerwcu 2014 roku?

Ja znam jednego który się urodził przed.
Kamil Kosowski. Wielki talent.

Konrad. 10.04.2013 02:01

Ja nie bardzo rozumiem, waszej dyskusji tutaj. Że reforma ligi, pięć meczy wiecej, czy mniej sprawi, że kluby będą sobie radzić finansowo bądź popadną w bankructwo...

Parę moch spostrzeżeń:

1 - Piłka nożna to biznes ryzykowny, nie przewidywalny. Kluby nie właściwie zarządzane będą popadać w długi - niezależnie czy liga będzie miała 8, czy 18 zespołów. Powiem więcej, nie licząc dwóch lig europejskich których za mojego życia w żadnym elemencie nie dogonimy - w każdej lidze europejskiej - zdarzały i będą zdarzać się bankructwa...

2 - nie wiem dlaczego, was to tak bardzo przeraża? Taka Polonia zbankrutuje w tym sezonie - trudno, w następnym zastąpi ja Zawisza.

3 - kluby nie płacące piłkarzom na czas - są wszędzie. Szansa na to żeby wyeliminować takie sytuacje w Polsce, gdzie gospodarczo i piłkarsko jesteśmy w ogonie Europy jest zerowa. W naszym pięknym kraju są ludzie zarabiający 1,5 tys i nie otrzymują kasy na czas. Dlaczego z piłkarzami zarabiającymi 10, a momentami 100x więcej, miałoby być inaczej?

4 - I tak w lidze mamy zespoły, które mimo braku "wielkich sponsorów" są w stanie jakoś płynnie finansowo działać - nawet takie "niewielkie" jak Podbeskidzie czy Piast. Pora przestać płacić kosmicznych kontraktów beztalenciom - ale żeby kluby zaczęły schodzić z "pensji" muszą zdarzać się bankructwa.

5 - Nie mogę pojąć, jak to jest że w ekstraklasie argumentem przeciw powiększeniu ligi do 18, jest fakt że kluby będą bankrutować (ot, dwa wyjazdy więcej), gdy w I i II lidze, małe klubiki muszą grać w 18 zespołowych rozgrywkach.. Niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego taka Flota potrafi rozegrać te 34 kolejki w I lidze, ale już po awansie do ekstraklasy nagle zbankrutuje i będzie ją stać tylko na rozegranie 30 spotkań? Niech mi to ktoś rozrysuje...

===

Co do "reformy":

1 - na całą jesień, kibic typu "piknik" (nie ubliżająć nikomu) będzie miał wyje3.33e gdyż to czy Wisła zajmie 4. czy szóste miejsce nie specjalnie będzie go jarało. I tak punkty się podzielą i tak decyduje wiosna...

2 - zabija to piłkę nożną. Piłka jest właśnie dlatego sportem drużynowym numer 1. w Europie, gdyż nie ma tu żadnych debilnych playoffów itp - zasady są proste: każdy z każdym po dwa razy, kto lepszy ten mistrz. Dlatego też każdy mecz jest ważny. Rozpoczniemy rozgrywki meczem z Podbeskidziem? Kto wie, czy te 3/1/0 punktów nie zadecyduje o naszym mistrzostwie/pucharach/utrzymaniu. Każdy punkcik jest na wagę złota. Tzn był w tym sezonie w przyszłym będziemy interesować się tabelą na wiosnę...

3 - kibicowsko też liga traci. Teraz mobilazacja na czołowe ekipy (nie mówie o prawdziwych fanatykach) jakaś jest. A w przyszłym sezonie? Po co na jesieni mam iść na Lecha/Legia jak pewnie i tak będziemy z nimi grali w tej "rundzie super ekstra". Akurat tego dnia mam urodziny kumpla/mamy/kota.... A tak? raz w roku (u siebie) z Legią w lidze. Raz w roku z Lechem. Raz w roku ze Śląskiem. Raz w roku z Lechią. Trzeba się zmobilizować, bo następna okazja dopiero za rok...

===

Dziękuje dobranoc.

Tasio1906 10.04.2013 04:59

jaroo lance wolfy strasznie dużo wnosicie do dyskusji tymi postami. nie wiem czy dobrze pamiętam ale wolfy był moderatorem kiedyś... a teraz ma wpisy jakby oddał nick synowi z gimnazjum... wracając do meritum moim zdaniem reforma jest do du.y. niesprawiedliwa. zabijająca zdrowa rywalizację. Martwi ich że wiele drużyn w okolicy 20 kolejki ma spokój i nie walczy o nic? zwiększyć ilość spadkowiczow!

Stavanger 10.04.2013 07:40

Przegłosowana reforma ligi jest zamierzona jako eksperyment. Znając mentalność i podejście do wykonywanego przez ligowych piłkarzy zawodu, zrobią wszystko, by ta próba się nie opłaciła. Oczywiście nie powiedzą wprost, że są zmęczeni raptem kilkoma spotkaniami więcej. U wielu kibiców i osób niezwiązanych z piłką, polscy piłkarze są na cenzurowanym, tak więc najwygodniej będzie ukryć niezadowolenie z reformy pod płaszczykiem dramatycznych skutków finansowych.

W mojej ocenie, reforma polegająca na podziale ligi na grupę mistrzowską i spadkową jest chybiona. Lecz z perspektywy naszej piłkarskiej rzeczywistości jedyna w miarę możliwa do przeprowadzenia ( osobne pytanie brzmi : czy reforma dla samej reformy zachowuje istotę reformy ? ). Niemniej zawsze będę postulował za zwiększeniem liczby zespołów w lidze oraz skróceniu okresu przerwy zimowej. Choć taka ewentualna reforma i tak nic nie da. Zakładając, że w pierwszym sezonie po zmianach mamy 20 zespołów ( do obecnie grających 16 , które mają licencje i w miarę nowe obiekty, dorzucamy 4, które je mają - Arka, Zawisza, Cracovia, Warta - stadion Lecha ). Jak wiadomo, większość z tych 20 zespołów ma stadiony i wizerunkowo nie wyglądamy źle. Ale ktoś z tego grona będzie musiał spaść. I dopiero się zacznie. W niższych ligach nie będzie żadnego zespołu, który by spełniał wymogi Ekstraklasy. Znów staniemy się świadkami emocji , kto otrzyma licencję i awansuje, a kto nie otrzyma i zapewni utrzymanie innemu. Albo dojdzie do takiej sytuacji, że w jednym mieście niezwiązanym z piłką będzie grać pięć drużyn wynajmujących obiekt o zgrozo...sto, dwieście kilometrów od siedziby statutowej klubu.

skttrbrain 10.04.2013 18:58

Tia, nawet jej nie stać na 2 tysiące złotych pensji dla zawodników, już widzę jak wynajmuje stadion Lecha za co najmniej bańkę za sezon dla tych swoich 3 tysięcy kibiców..

Naszej ligi nijak nie da się powiększyć, bo i jak, skoro dawany obok Legii za przykład w mediach Lech też raczej cienko przędzie. W Polsce pewnie też byłby problem ze skompletowaniem dziesięciozespołowej ligi, żeby miała ręce i nogi, a niektórzy błądzą o 18-20 zespołach.

IMO to co wymyślono teraz to jedyne możliwe rozwiązanie. Pomniejszenie ligi jest niemożliwe - pewnie tylko dwa kluby by to poparły, reszta by ze strachu przed spadkiem trzęsła portkami, może nawet i zarząd Waszego klubu by się w tym momencie dziejowym tego bał. Powiększenie to głupota do potęgi entej. A tak gramy więcej meczów, będzie może więcej młodzieży na boiskach, same plusy. A co do sprawiedliwości podziału punktów - każdy zna zasady, trzeba będzie pokazać jaja z najlepszymi drużynami w lidze na koniec sezonu. I bardzo dobrze, ograniczy to rolę przypadku.

rw88 10.04.2013 19:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skttrbrain (Post 1307543)
Naszej ligi nijak nie da się powiększyć, bo i jak, skoro dawany obok Legii za przykład w mediach Lech też raczej cienko przędzie. W Polsce pewnie też byłby problem ze skompletowaniem dziesięciozespołowej ligi, żeby miała ręce i nogi, a niektórzy błądzą o 18-20 zespołach.

Po raz kolejny pytam, czym pod względem finansowym różni się utrzymywanie klubu I ligi od utrzymywania klubu w Ekstraklasie oprócz zupełnie niepotrzebnie zwiększonych znacznie płac piłkarzy, głównie nowych i zwiększonych płac sztabu szkoleniowego? W dodatku klub po awansie ma niemałą kasę z racji praw telewizyjnych, no i zazwyczaj wiąże się to ze wzrostem frekwencji na trybunach. Czekam na odpowiedź na tą jakże nurtującą mnie kwestię.

Bobek90 10.04.2013 19:58

Trafnie pomysl z powiekszaniem podsumowal Stanowski;

Cytat:

...aktualnie nie tylko nie mamy w Polsce osiemnastu dobrze zorganizowanych klubów (szesnastu zresztą też nie), ani nie mamy piłkarzy, którzy wypełniliby wszystkie wakaty. Moim skromnym zdaniem ponad połowa klubów zespołów ekstraklasy nie ma w swoich składach ani jednego przyzwoitego napastnika, a kilka nie ma nawet nieprzyzwoitego...Gdyby reforma miała sprowadzać się do tego, że wprowadzamy do ligi jeszcze więcej Gikiewiczów, jeszcze więcej Zahorskich, jeszcze więcej Sikorskich (czyli np. Zakrzewskich, Boljeviciów i Pitrych) to ja wam szczerze przyznam: chciałoby się puścić pawia...Liga już poziom ma humorystyczny, a powiększenie jej musiałoby się zakończyć...obnażeniem stanu polskiej piłki. Oddolnego naporu młodych i zdolnych nie widać (obejrzyjcie mecze pierwszej ligi - rządzą tam stare repy), a kasy na poprawnych zawodników z innych krajów brakuje. Kasy zresztą brakuje na cokolwiek, więc dodatkowe dwa kluby to byliby kolejni bankruci - z wiecznymi problemami, nieuregulowanymi rachunkami, komornikami w poczekalni. I znowu: pawik...
----------------------------

Od siebie dodam, jesli te extra przedluzenie ma polegac na 4 dodatkowych bojach z klubami pokroju Pogoni czy Piasta to ja dziekuje za takie dodatkowe "emocje". To ja juz wole (ustawiam sie w pozycji klubu z gornej polowki) dodatkowe mecze z Legia i Lechem + 5 meczow z innymi zespolami.

Finansowo lepiej, sportowo lepiej.

emj10 10.04.2013 20:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1307554)
Po raz kolejny pytam, czym pod względem finansowym różni się utrzymywanie klubu I ligi od utrzymywania klubu w Ekstraklasie oprócz zupełnie niepotrzebnie zwiększonych znacznie płac piłkarzy, głównie nowych i zwiększonych płac sztabu szkoleniowego? W dodatku klub po awansie ma niemałą kasę z racji praw telewizyjnych, no i zazwyczaj wiąże się to ze wzrostem frekwencji na trybunach. Czekam na odpowiedź na tą jakże nurtującą mnie kwestię.

Kulisów funkcjonowania klubów ekstraklasowych nie znam, gdyż zatrzymałem się na poziomie Dolcanu Ząbki, Znicza Pruszków, czy Huraganu Wołomin.

Porównałbym jednak przejście z I ligi do ekstraklasy do biura nieruchomości/kancelarii prawnej, która ma zamiar awansować do pierwszej ligi w swojej dziedzinie, więc jest zmuszona do wynajęcia biura w prestiżowej kamienicy, bądź w biurowcu A-klasowym, gdzie stawki wynoszą więcej niż kilka ojro z metra, do tego konieczna jest obsługa dobrego biura księgowego, a nie księgowej za 100 zł, zatrudnienie na pełny etat asystentów, pracowników biurowych, czy sekretarki, którzy do tej pory mogli pracować na śmieciówce, a teraz "nie wypada".

A także wiele, wiele innych, które wpisałem, ale przeglądarka zastrajkowała.

Z tego tekstu dotyczącego Pogoni można doczytać się pewnych niuansów:
wis.la/goqrf

dulli78 10.04.2013 23:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rw88 (Post 1307554)

Dostosowanie stadionu do warunków licencyjnych - kluby I ligowe nie muszą na razie mieć ani podgrzewanej murawy ani sztucznego oświetlenia. Polonia Bytom cztery lata temu za założenie systemu podgrzewanej murawy zapłaciła ponad 7 mln złotych, miesięczny koszt jej utrzymania i opłata przyłączeniowa to ponad 20 tysięcy złotych:
http://ekstraklasa.net/polonia-bytom...64da0303000000
Z tym wzrostem frekwencji na trybunach to jak widać po naszych stadionach nie jest to takie oczywiste - nie zauważyłem, żeby na Piast (chociaż mają nowy stadion), Pogoń czy Podbeskidzie zaczęło chodzić znacznie więcej ludzi niż w I lidze. Pewno jest ich trochę więcej ale wzrosły też koszty organizacji imprezy masowej.

Do tego dochodzą koszty utrzymania zespołu młodej ekstraklasy (piszę o tym jak jest teraz a nie jak będzie) - dodatkowo nasi spece działacze, żeby finansowo "pomóc" klubom zastosowały system wymienny przykładowo: gramy z Legią u siebie w sobotę to w ME Wisła gra w Warszawie w niedzielę. To są niby takie pierdoły, ale jak się to wszystko zbierze w całość to wychodzi to co mamy obecnie. Do tego dochodzi moda na organizację zgrupowań przygotowawczych w egzotycznych krajach (zimą jeszcze można to jeszcze jakoś zrozumieć ale latem?)

No i kasa z telewizji przychodzi chyba dopiero z końcem sezonu na który trzeba się zapożyczyć.

Konrad. 11.04.2013 02:13

1 - żaden klub (a już tym bardziej Polonia Bytom) nie wydał na stadion milionów. Kasę dają samorządy.

2 - koszt utrzymania podgrzewanej murawy, jest taki sam nie zależnie od ligi. Cracovia czy Arka wydają na utrzymanie stadionów te same pieniądze co w ekstraklasie, z wyjątkiem tego:

3 - że nie otrzymują paru milionów od c+...

4 - koszt organizacji meczu jest niemal taki sam jak w I lidze, niby czemu miałby być większy?

5 - kluby mają problemów, bo mają prezesów DEBILI, którzy wpisują w kontraktach mega premie i podwyżki wszystkim jak leci, nie biorąc pod uwagę, że oprócz kaski z c+, to sponsorzy nie koniecznie muszą się na dany klub rzucić. W linku wyżej kolega wrzucił problem Pogoni Szczecin...

6 - argumenty, że w ekstraklasie "trzeba więcej płacić bo tak wypada", oraz że jest tradycja "egzotycznych zgrupowań", to śmiech na sali. Tak jakbym właśnie czytał tych prezesów idiotów...

7 - prosty przykład. Awansuje Zawisza w przyszłym sezonie, to pewnie prezes:
a - sypnie premiami, bo przecież teraz zacznie się eldorado
b - kupi paru nowych piłkarzy z mega kontraktami (jak na dotychczasowe płace Zawiszy), typu Garguła, Kosowski. Zawodnikom z I ligowego skłądu też pensje musi podnieść, bo nie będzie ktoś grał razem z Gargułą w skladzie i zarabiał 10x mniej...
c - po pięciu nie udanych kolejkach, zwolni trenera płacą mu odprawę
d - zatrudni Michniewicza dając mega kontrakt
e - po 10 meczach nowe trenera, też go zwolni płacąc kolejną znacznie większą odprawę
f - zatrudni Urbana/Probierza czy kogoś tam jeszcze dając kolejny duży kontrakt.
g - kupi paru piłkarzy których trener mu polecił
h - frekwencja przez podwyżkę biletów, kiepskie wyniki, złą atmosferę, piłkarzy bez charakteru spada poniżej tej z pierwszej ligi
i - po 20 kolejkach będzie prosił o pomoc miasto, przy okazji płacząc jak to w tej ekstraklasie koszty mu wzrosły i jak to się nie da funkcjonować bez pomocy miasta.

A przecież po awansie tak klub powinien:
- nie zmienić nic. wypłacić symboliczne premie i tyle.
- trenerów piłkarzy zostawić tych samych, za te same pieniądze. Buntowników - sprzedać. W ich miejsce nie gwiazdy a piłkarze 1 ligi, którzy będą zarabiać te same pieniądze co reszta zespołu.
- ceny biletów też bez zmian - siłą rzeczy przyjdzie więcej ludzi niż na 1. ligę, więc wpływy wzrosną.
- kasę z c+ traktować jako rezerwe a nie w sierpniu już przepier...ć na kontrakty gwiazdek...

W ten sposób koszty nie wzrosną, a wpływy wzrosną, czyż nie? Oczywiście mogą spaść, ale przynajmniej się nie zadłuża kupując Świerczewskich jak ŁKS i w kolenym sezonie powalczą o powrót... A może w między czasie uda się złowić jakieś piłkarskie perełki za małe pieniądze i staną się sensacją? A może zainteresują jakoś biznesmena który sypnie groszem?

Gdzie jest błąd w mym myśleniu?

Bobek90 11.04.2013 08:03

Blad jest w tym ze kompletnie nie bierzesz pod uwage realiow praktycznych; ty sobie teoryzujesz baju baju, a praktyka pokazuje jedno... ze to nie takie proste.

Abstrahujac od aspektow finansowych;

Cytat:

A przecież po awansie tak klub powinien:
- trenerów piłkarzy zostawić tych samych...Buntowników - sprzedać. W ich miejsce nie gwiazdy a piłkarze 1 ligi, którzy będą zarabiać te same pieniądze co reszta zespołu.
Innymi slowy, wiecej zespolow w lidze ktorzy buduja klase pilkarska na 1-ligowych wymiataczach; 2 dodatkowe Podbeskidzia, Pogonie czy Piasty (spokojnie, Podbeskidzie radzilo sobie rownie dobrze na poczatku).

Po co?

Polskim pilkarzom brakuje nie tylko gry, brakuje tez, a moze przede wszystkim, gry na poziomie! 4 dodatkowe mecze z ogorkami ze sportowego punktu widzenia nic nie dadza. Absolutnie nic. Czego sie Lech nauczyl wygrywajac 2:0 z Pogonia? Tralka tralkowala, Murawski markowal, Kaminski kryl na kilometry, Tonev nie bronil a i tak wygrali gladko. Sa super i cool. Potem to wyjdzie w pucharach bo nie ma kto obnazac bledow (oprocz Mielcarskiego, haha).

18 liga zespolowa to 4 dodatkowe mecze ze slabymi klubami; zadnej presji, zadnego poziomu, zadnych emocji. W dodatku po kase wieksza kolejka. Bez sensu!

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:17.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl