![]() |
emj10,
dzięki za krótkie odświeżenie historii, ale wyraźnie pisałeś o "opcjach" liberalno gospodarczych, które popierasz. Dlatego pytam jaka partia lub organizacja kryje się za tym określeniem? |
Napisałem o tych opcjach. Mój kredyt zaufania do Janusza powoli kończy się ze względu na to, że mimo tego, że dostał on swoje poparcie od kilku baronów w PSL-u to niestety ten beton zaczyna go ciągnąć w dół a poza tym wydaje mi się, że Janusz będąc na pozycji lidera jest mocno osamotniony. Działania kilku oligarchów w PSL, min. Struzika niczego nie ułatwiają.
W ostatnich latach spoglądałem też w kierunku Fundacji Republikańskiej, KoLibra, a także kilku innych instytutów i stowarzyszeń, które niestety były przybudówkami PiS-u, ale przez to, że mam wciąż dobry kontakt z młodymi politykami różnych partii, w tym PiS to brałem udział w tych spotkaniach. |
Cytat:
|
Sam PSL jest centrową partią agrarną, etatystyczną i źródłem nepotyzmu w polskich samorządach. Do tego gospodarcze przeważają tam poglądy liberalne, a społecznie bliżej im prawicy niż lewicy. Z partią jako taką nigdy się nie utożsamiałem, w samorządzie prowadziłem kampanie wyborcze przeciwko nim (głównie tereny wiejskie i podmiejskie), natomiast z samym Jankiem i kilkoma politykami należącymi do tej partii jak najbardziej się utożsamiam.
|
Cytat:
- którym żydom Kaczyński dał obywatelstwo polskie, a następnie sprowadził tutaj? - co ma Kaczyński do Pokłosia? Cytat:
- od kiedy Kaczyński twierdzi że patriotyzm = faszyzm? - od kiedy Kaczyński zmusza do oglądania Pokłosia w szkołach? - wreszcie co jest nieprawdziwego w mówieniu o holocauście i milionach żydów zagazowanych przez Niemców? Tak rozumując, można twierdzić że nawet JPII był zdrajcą, bo temat holocaustu często poruszał... Cytat:
Spróbuj odciągnąć takiego AS-a od Faktów i Mitów, to faktycznie będziesz miał sukces wychowawczy ;) PS. To kto jest według Ciebie "prawdziwą" prawicą, ktora "uratuje" Polskę? ;) |
Ogladal ktos chwile temu konferencje prasowa premiera?,padl temat "nozownikow" z Krakowa,i tak w skrocie ,Tusk mowil ze on walczy z kibolami ,,i na stadionach jest juz bezpiecznie,teraz ma udzielic wsparcia i podejmie nawet drastyczne kroki,zeby wyeliminowac"maczety" z krakowskich ulic,tylko ze mu w tym opozyja oczywiscie przeskadza,bo broni kiboli "patriotow",dla mnie premier przynajmniej w tym temacie zyje w jakims innym swiecie i nie widzi gdzie jest problem.
|
Cytat:
Zreformowaliśmy nasze komórki ds. przestępczości pseudokibiców, dzięki czemu mieszkańcy mogą czuć się bezpiecznie. Jednak policja nie może pracować bez pomocy społeczeństwa, a ludzie nawet nie decydują się wezwać policję, gdy są świadkami zdarzeń. A nie wzywają policji, bo ta pracuje tak, że boją się odwetu za pomaganie "stróżom" prawa. Tak się czują bezpiecznie.:D |
Cytat:
Przekonaj palikociarzy i pomylonych do NP to będziesz gość :) ... |
Jakiego poparcia (w procentach) spodziewasz się w wyborach parlamentarnych dla "prawicy"?
|
Konsekwentnie maja chyba coś między 0,2 % - 0,5 %. Tradycyjna burza w szklance wody, przed wyborami nieadekwatna do wyników jakie osiagają ci zbawcy narodu.
|
Cytat:
Sprawa była delikatna i mogła zakończyc się międzynarodowym skandalem. Ciekawe, co bys powiedział gdyby Kaczyński nakazał wbrew wczesniejszym ustaleniom przeprowadzic ekshumację, co wywołałoby skandal i zarzuty o profanację, a dodatkowo ekshumacje wykazałyby że ofiary przed śmiercią były np torturowane? Przecież nie da się ukryc, że Jedwabne miało miejsce, a zbrodni dokonali Niemcy rękami podburzonych Polaków. Problemem jest propaganda znaczącej części "polskich" mediów, próbujących nam wmówic że był to standard na ziemiach polskich, podczas gdy był to przypadek jednostkowy. Wstydzic powinni się tacy Francuzi, ktorzy francuską policją połapali żydów, zapakowali do wagonów i wysłali do komór gazowych, a nie Polacy. Podsumowując - wszystkiemu winny jest oczywiście Kaczyński,a nie twórcy Pokłosia, Sąsiadów, Bartoszewski obawiający się bardziej Polaków niż Niemców, propaganda GW i środowisk lewackich od 25 lat wciskających całemu światu, że jesteśmy wszyscy antysemitami i współodpowiedzialnymi za holocaust. Cytat:
Cytat:
PS. Jako że też w swoim czasie też dałem się "uwieśc" Korwinowi, więc proponuję Ci poczytac cos na jego temat także z innych źródeł. Z paroma rzeczami się z JKM zgadzałem i zgadzam, ale coraz częściej widzę jaką rolę Kowin od 25 lat spełnia w III RP. To zwykłe skanalizowanie i marnowanie potencjału młodych ludzi o poglądach prawicowych, którzy dają się uwieśc gadce Korwina. Większośc zwolenników Korwina z czasem zniechęca się do polityki, nie mogąc zrozumiec że mimo swojego zaangażowania i pasji, nic z tego nie wynika, a kolejna partia Korwina pozostaje partią "kanapową" bez jakichkolwiek szans na rządzenie i na zmianę rzeczywistości. Szczęściem w nieszczęściu, wielu z tych zaślepionych za młodu Korwinowców później mądrzeje i nawet zasila grono zwolenników partii mniej lub bardziej wg Korwina "lewicowych", ale z szansami na zmienianie rzeczywistości :-) Na początek: http://wpolityce.pl/dzienniki/dzienn...-sie-nie-udalo |
No tak wszystko to Niemcy, a Polacy kochali Żydów przed wojną, w czasie wojny, a także po niej. Rozumiem, że banialuki jakie przedstawiono w "Pokłosiu", czy "Sąsiadach" to próby generalizowania i wytworzenia obrazu, że Polacy na równi z Niemcami, a może nawet bardziej przyczynili się do holocaustu, ale nie da się ukryć, że to wszystko nie było czarno białe.
Ostatnio miałem debatę z rodzinnymi seniorami 80+ na temat getta w Opocznie. Delikatnie mówiąc Polacy mocno nie oponowali w tej kwestii. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie wiem o jakim krzyżu mówisz, ale jeżeli ma to być "picie" do światopogladu do ktorego odwołuje się ta partia, to tak. Pod kątem stosunku do tradycji, patriotyzmu, owszem - PiS jest prawicowy. W kwestiach gospodarczych są mocno socjalni, aczkolwiek poprzez takie działania jak walka z korupcją, upraszczanie przepisów, otwieranie zawodów, obniżanie podatków,polityka prorodzinna nie jest tutaj źle. Oczywiście wg kryterium Korwina jest tylko jedna partia prawicowa na świecie(ta w ktorej akurat jest), cała reszta to lewactwo ;) PS. Od Korwina odstręczają mnie np takie wypowiedzi, dziwnie neutralne a nawet przyjazne względem komunistycznych zbrodniarzy, pokazujące jego faktyczne intencje: Cytat:
Cytat:
|
To w jakim dostatku żyją ludzie pokroju Cz. Kiszczaka i W. Jaruzelskiego najlepiej pokazuje jak zakłamana jest scena polityczna w tym kraju. Żadna partia nie rozliczy przeszłości, bo są umoczeni lub wplątani w różnego rodzaju konszachty. Przeciętny człowiek łudzi się, że albo PiS albo PO albo jakieś wynalazki jak Ruch Palikota, a to wszystko jedna "banda" chcąca tylko statusu quo i bycia przy przysłowiom "korycie".
Wiedzieliście, że Kiszczak był w misji polskiej w Londynie po II wojnie światowej i infiltrował żołnierzy Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie, którzy chcieli wracać do kraju? Nie trzeba przypominać jaki los spotykał później oficerów Wojska Polskiego bez rodowodu sowieckiego. Takiej plamy na honorze żadna partia nie próbowała nawet wymazać. Tego się nawet nie da wymazać. W to tylko można brnąć jak brnie dzisiejsza Polska. |
Takie filmiki to również manipulacja. Rozumiem, ze celem było przedstawienie tego jak Żydzi sobie sami zapracowali na holocaust, ale biorąc wszystko na chłodno i nie łykając agitek ze strony Niemiec, ruchów narodowych w Polsce, czy tego co płodzi od czasu do czasu "państwo Izrael" trzeba zdawać sobie sprawę z kilku spraw.
- Żydzi to była druga co do wielkości mniejszość narodowa w Polsce (od 3 do 5 mln w okresie między wojennym wg. różnych szacunków), która stanowiła wtedy od 10 do kilkunastu % obywateli Polski - Żydzi we wspomnianym przeze mnie Opocznie w czasie międzywojenny stanowili ok. 50% mieszkańców (ciut ponad 4 tys. Polaków i 4 tys. Żydów), trzymali w swoich rękach handel i finanse, ale generalnie byli dobrze zasymilowani z resztą mieszkańców, mieli świetnie rozwinięte struktury dla mieszkańców pochodzenia żydowskiego i nie byli uważani za obcych, bo mieszkali tam od kilkuset lat - mimo, że Żydzi w pewnych okresach mieli ograniczone prawa, dochodziło do ich dyskryminacji, a nawet aktów przemocy to nie można zapominać, że Żydzi nie mieli w do 1939 lepszego miejsca na ziemi przez kilka stuleci, często się o tym zapomina - pogromy Żydów przez Polaków miały miejsce w małych i dużych miejscowościach i fakt, że przy masowych mordach, których dokonali na tej nacji Niemcy to był pikuś to nie można zapominać, że miało to miejsce Mimo, że mam bardzo sceptyczne podejście do ten nacji, a w szczególności do "państwa Izrael" to jednak nie lubię przekłamań jakie pojawiają się od lewa do prawa. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
PS. Ja też wolałbym już nie pisać o PiSie, ale to nie ja zacząłem pisać o zdrajcy Kaczyńskim i lewicowym PiSie. Można nie lubić PiSu, ale taka argumentacja jest rodem od Palikota. Cytat:
Kara śmierci nie ma tu nic wspólnego - tu chodzi o jakiekolwiek ukaranie tych ludzi, tak by w przyszłości nikt nie myślał, że mordowanie rodaków ujdzie mu bezkarnie. Jaki przykład praworządności i poszanowania prawa chce dać swoim zwolennikom Korwin, skoro nie chce sądzenia komunistycznych oprawców, mających krew na rękach. Oprawców, którym w III RP włos z głowy nie spadł. Cytat:
|
Jeśli patriotyzm ma być gwarantem prawicowości to wymiękam. PPS też był prawicowy?
PiS to partia: - lewicowa - chrześcijańska - narodowa - etatystyczna - prozwiązkowa Mało tam tej prawicowości odnajdziesz, gdyż wg. kanonu partie prawicowe są za: - małą rolą państwa w gospodarce (PiS przeciwnie) - przeciwko interwencjonizmowi państwowemu (PiS przeciwnie) - za pełną swobodą i wolnością gospodarczą (PiS chce zachowania status quo w pewnych kwestiach, głównie socjalnych) - ograniczeniem przywilejów socjalnych i emerytalnych (PiS przeciwnie) Można by tak wymieniać w koło Macieju, ale tak jak wspomniałem nie ma na rynku, ani jednej partii prawicowej, ani liberalnej w Polsce. Jeśli ktoś dalej wierzy w JKM i jego często oszołomskie i oderwane od życia pomysły to gratuluję. |
Cytat:
|
No tak, ale to JKM zniechęcił ludzi do liberalizmu i takich poglądów jakie prezentuje. Zobacz sobie na hasła Korwina z ostatnich lat.
1. Przywrócenie kary śmierci. 2. Legalizacja narkotyków. 3. Zwolnienie wszystkich urzędników. 4. Prawo do posiadani broni. 5. Bezsens para-olimpiady. 6. Wzorowanie się na polityce gospodarczej Hitlera. Można tak wymieniać, wymieniać i wymieniać, a diagnoza RAZ-a wciąż aktualna. JKM nigdy nie wygra żadnych wyborów, bo zwyczajnie sam je każdorazowo przegrywa. Porównania do Leszka Bubla są jak na miejscu. Osobiście nie poparłbym partii, która chce przywrócenia kary śmierci, prawa do posiadani broni i legalizacji narkotyków, gdyż znane mi informacje wskazują na to, że w przypadku drugiej i trzeciej sprawy niesie to za sobą więcej złego niż dobrego, a w pierwsza sprawa nie zgadza się z moją etyką, a także obecnym podejściem KK do kary śmierci. |
Cytat:
|
Cytat:
Co do narkotyków i broni jeszcze mogę dyskutować, ale jak ktoś twierdzi, że kara śmierci to zły pomysł to szkoda klawiatury. |
Cytat:
Cytat:
Morderstwa ulegają przedawnieniu po 30 latach. Korwin nawoływał np w 2008 r. do dania spokoju Jaruzelskiemu, a jego zbrodnie z lat 80-tych wówczas się jeszcze nie przedawniły. To że w III RP sądy działają jak działają to inna sprawa, ale jeżeli Korwin z zasady by Jaruzela nie karał no to chyba coś jest nie tak? Cytat:
Cytat:
Ograniczasz błednie "prawicowość" jedynie do kwestii gospodarczych. A tutaj ściągawka, źródło takie sobie, ale na początek wystarczy: Cytat:
Cytat:
|
Tajemnica bankowa w wydaniu rządu Tuska: http://biznes.interia.pl/banki/news/...thread62943408
|
Cytat:
3. Urzędnicy Cytat:
Cytat:
5. Para-olimpiada. Naprawdę żenadą jest bronienie JKM w tej sprawie, gdzie w kilku publicznych wypowiedziach ośmieszył się przyrównując niepełnosprawnych do murzynów, czy pisząc/mówiąc o graniu w szachy. Totalny debilizm. Jakim prawem ktoś śmie twierdzić, że taka olimpiada jest istotna tylko dla uczestników i ich rodzin? 6. Hitler. No cóż kwiatków tutaj jest na pęczki, bo Hitlera dotyczy pewnie co drugi, albo co trzeci wpis JKM na swoim blogu, ale zacznijmy od lekkich wpisów, czyli od humorystycznego tekstu, z którego wynika, że Hitler, gdyby nie wojna zostałby prawicowcem :D Jakże piękny i twórczy jest oto cytat. Cytat:
Nie osłabiajcie mnie i nie udawajcie, że nie widzicie tego co widać jak na dłoni. PS. Sprawy kary śmierci nie da się nawet komentować, bo jak ktoś twierdzi, że szkoda klawiatury na komentowanie zabijania ludzi pod przymusem (via legis) to chyba komuś się fora pomyliły. PS2. Także zapisać, zapamiętać i po kolejnych wyborach nie dziwić się czemu znów JKM zdobył 2% przez tych wstrętnych i okrutnych socjalistów :D |
Koleś, który mówi, że może pozostać 300, czy 400 urzędników jest poważny? To nie liberalizm, a czysty populizm.
Chińczycy mogą nas wykupić, ale nie muszą. Futorologia to ciężki kawałek chleba i nawet Fukuyama musiał się zreflektować. Samo uczestniczenie niepełnosprawnych w zawodach sportowych to nie jest debilizm. Znam choćby jedną z naszych mulimedalistek olimpijskich w szermierce wózku i wiem ile to zdrowia i siły kosztuje. Dlatego debilem nazywam w tym momencie JKM i każdego kto głosi takie poglądy. O Hitlerze nie wspomina jedynie w porównaniu do obecnej sytuacji podatkowej. Wpisz Korwin + Hilter, a zobaczysz 130 tys. wyników na ten temat. Chłop odleciał. |
szach - mat a propos Korwina :) . Tak mi się przypomniało:
http://www.maxior.pl/film/174301/sza...a-korwin-mikke ------------------- Coś o socjalizmie. Tak wygląda modelowe socjalistyczne miasto. To pozostawili :) http://www.youtube.com/watch?v=VKdoj...layer_embedded |
Cytat:
Z urzędnikami jak najbardziej można to wszystko rozpedzic w pi**u. Od 1989 wyszło z Wiejskiej około 5000 ustaw i bubli prawnych. Czasami to można powiedziec ze to jest sztuka dla sztuki, tworzenie wiekszej ilosci regulacji powoduje wieksze zapotrzebowanie na urzędników. Byłes kiedys rejestrowac auto albo załatwiac jakas inna sprawe w urzędzi? Przeciez to jest koszmar. Dziesiątki bzdurnych przepisów, homologacjii i cholera wie czego jeszcze. To jest własnie problem państwa nadopiekunczego ktore chce regulowac kazda mozliwą forme zycia obywatela. Tego nie ma w gospodarce wolnorynkowej, te wszystkie potworki prawne z Wiejskiej poszly by do kasacji. I Vincent nie potrzebował by dziewieciu zastępców tylko jednego. Jakies idiotyczne ministerstwa Cyfryzacji i czegos tam jeszcze tez by zostały zlikwidowane bo na co to komu? Ktos w ogóle wie czym oni sie tam zajmują? Do tego doszła by likwidacja ZUS ktora znacząco obniżyła by koszty pracy i high life. Chcesz emerytury czy ubezpieczenia zdrowotnego? Zrób to sam. Koniec i kropka. Co do Paraolimpiady to z reka na sercu czy ktoś coś z tego oglądał? Bo dobrze JKM powiedział ze najgorzej na tym wychodzą sami niepełnosprawni bo cała kasa idzie od sponsorów do organizatorów. A sami zawodncy dostają fige z makiem. I jeszcze co do sensu paraolimpady: zdaje sobie sprawe jak wazne jest wspolzawodnictwo sportowe i jak wiele znaczy zwyciestwo, często też sam udział w zmaganiach elity. Ale pamietaj ze to mkol ustala stopien niepelnosprawnosci i caly przekret w tym sie kryje. Bo ktos kto twierdzi ze ma downa dostaje tyle samo punktów co ten bez ręki. A chyba kazdy przyzna ze to są dwie zupełnie inne niepełnosprawności. Wiec po co robic z tego taką szopke, to ja sam też nie wiem. Co do Chińczyków to na obecny stan są włascicielami około 40% długów Zwiąsku Socjalistycznych Republik Europejskich. Czyli na moje to już mają nas w garści. Poprzez sztuczne zaniżanie wartości Juana bardziej opłaca im sie eksport do Stanów i Europy i dlatego podtrzymują ten powolny zgon. Jak już wydrenują nas z wszystkich pieniedzy to sie zacznie ;) |
Cytat:
Jeżeli masz problem z Macierewiczem i rządem Olszewskiego istniejącym przez ledwie kilka miesięcy, to może obejrzyj sobie "Nocną zmianę", poczytaj kilka książek n/t tego okresu (Cenckiewicza, Dudka polecam) może Ci to przybliży w jakich realiach działał zarówno ten rząd jak i jego minister spraw wewnętrznych. Widzę, że co kilka lat powtarza się ta sama sytuacja. Na forum objawia się jakiś nowy wyznawca Korwina dla którego wszyscy są be jedynie Pan Muszka jest cacy. Jednak jest NADZIEJA:) Jak piszą dziś Jego dawni zwolennicy jest to uleczalne;) |
Cytat:
Cytat:
2. Nieznajomość prawa szkodzi łamiącemu je. 3. Jeśli ktoś morduje to sam podejmuje decyzje, że nie chce żyć, ponieważ za ten czyn przewidziana jest kara śmierci. Nie ma mowy o żadnym przymusie! bo... 4. Chcącemu nie dzieje się krzywda. |
Cytat:
Nawet tam republikanie są przeciwko legalizacji narkotyków. Jedynie prawo do posiadania broni i kara śmierci to żelazne hasła. Takiej głupoty, jaką pieprznąłeś to dawno nie czytałem. |
Cytat:
A jeśli nie widzisz tego, że mafia nie jest zainteresowana legalizacją (bo straci biznes), to już tylko Twój problem. Teraz zastanów się komu mafia musi zapłacić bibułą, żeby pozostał status quo. PS. Co do prawienia głupot, to Twoje "zabijanie pod przymusem" jednak bije wszystko na łeb. |
1. Kara śmierci.
No tak, wolisz należeć do cywilizowanej "liberalnej" części świata. Na czerwono kraje, w których wykonuje się karę śmierci. http://upload.wikimedia.org/wikipedi...ld_Map.svg.png Co jest wg. Ciebie nieprawdziwego w stwierdzeniu "zabijanie pod przymusem"? Pewnie kara śmierci to takie dobrowolne samobójstwo, gdzie nie ma żadnego przymusu bezpośredniego, więzień sam prowadzi się na szafot, a wszyscy co nie chcą kary śmierci to totalne oszołomy? 2. Narkotyki. Jeśli naprawdę jedynym problemem jaki widzisz w sprzeciwie przed liberalizacją dostępu do narkotyków jest czarna strefa i mafijny biznes to faktycznie wąsko na tą sprawę patrzysz. Przy okazji problemu z "dopalaczami" opisywałem przykłady osób, które nigdy nie sięgały po żadne używki, ale w zetknięciu się z "nowością", którą można było kupić prawie że w kiosku dochodziło do wielu niesympatycznych zdarzeń. Podobnie będzie wyglądała liberalizacja narkotyków miękkich jakiej chce guru narkomanów Palikot i "Ruch wolnych konopii", gdzie po narkotyki sięgną osoby, które nigdy nie pomyślałby o tym, żeby zakosztować takiej przyjemności. Otwarty rynek substancji szkodliwych dla zdrowia i życia nie ma nic wspólnego z liberalizmem. Niektóre substancje, a także produkty (np. broń, środki chemiczne, trucizny) nigdy nie powinny funkcjonować w wolnym obiegu. |
Niemiecka wersja historii za dwadzieścia parę lat : :)
http://wpolityce.pl/artykuly/56217-h...-zaglada-zydow |
Cytat:
Japonia, USA...całkiem, całkiem. Cytat:
Morderca sam skazuje się na karę śmierci, nikt nie robi tego za niego. I odróżnij zabójstwo od morderstwa. Kara śmierci to zabójstwo za dokonanie morderstwa. |
Twój wybór. Na szczęście mimo wciąż dużego poparcia dla kary śmierci w Polsce wątpliwe jest, aby kiedykolwiek wróciła ona nad Wisłę. Tak swoją drogą to przypominają mi się dylematy między etyką Hołówki, a Wolniewicza z pierwszego roku studiów i te argumenty jakie leciały na lewo i prawo. Na 20 osób w grupie byłem jedynym przeciwnikiem kary śmierci, a doktor to był uczeń Wolniewicza :D
Zabójstwo to zabójstwo niezależnie do tego, czy doszło do tego umyślnie, nieumyślnie, czy jest to kara za występki. Z biologicznego i etycznego punktu widzenia nic się nie zmienia. Jedyną różnicą są zastosowanie środki prawne. PS. Jeszcze Izrael i Białoruś, a także kilka innych ciekawych kąsków do tego doborowego towarzystwa. W USA kilkanaście stanów odeszło już od kary śmierci i kolejne idą w tym kierunku. |
Dożyliśmy czasów, w których kara śmierci jest nieetyczna, natomiast aborcja już tak.
Ta pierwsza to oznaka barbarzyństwa/zacofania, ta druga jest wyznacznikiem nowoczesności. Piszę to czyniąc aluzję do zestawienia emj10, z którego jasno wynika, że zwolennicy kary śmierci popierają rozwiązania przyjęte na Białorusi i w Afryce (czego rzekomo mają się wstydzić). Ale już taka Holandia i inne kraje, w których morduje się nienarodzone dzieci są podporami w dziedzinie etyki. Świat zszedł na psy. |
A co jeśli tak jak ja ktoś jest przeciwko aborcji, karze śmierci i eutanazji? Przecież to jest właśnie przejaw konsekwencji jakiego trzymają się chociażby bioetycy katoliccy. Dopuszczam jedynie w przypadku medycyny paliatywnej zaniechanie uporczywego leczenia, które również było popierane przez stronę kościelną, w tym samego Jana Pawła II.
Wszystkie kraje, które wymieniłeś należą również do krajów, które łamią prawa człowieka, nie przestrzegały w przeszłości konwencji haskiej w praktyce, a także dokonały największych zbrodni na ludzkości. Jak widać zamiłowania do ludobójstw idą w parze z małymi zbrodniami. Brakuje w tym doborowym towarzystwie jedynie Niemiec i Rosji patrząc na skalę występków. |
Ogląda ktoś studio po filmie "Nasze matki, nasi ojcowie" ? Pierwszy raz w życiu muszę pochwalić redaktora Kraśkę, ładnie ciśnie Niemca :D
|
Nie muszę sięgać po wiki, aby wiedzieć jak diametralnie zmienił się stosunek KK do kary śmierci w ostatnich dekadach. Z umiarkowanego przyzwolenia obecnie mamy do czynienia ze sporą niechęcią, jeśli nie zdecydowanym nakazem odejścia od stosowania tej kary. Biblia to nie jedyny wyznacznik tego co w danej epoce może być stosowane, a co nie. Na Kodeks Hammurabiego też patrzycie?
W encyklikach Jana Pawła II wyraźnie było napisane co sądzi on na temat kary śmierci i czemu jego zdaniem powinny być stosowane bezkrwawe sposoby karania przestępstw. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:45. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl