Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

markowywislak 31.03.2013 22:54

Wystarczylo sypnac troche kasy i bylby Mistrz w Krakowie. Ale lepiej bylo sypnac na pensje dla Freseriksena czy innych darmozjadow. Ta liga jest tak slaba ze masakra.

Pablo84 31.03.2013 23:48

Nie wiem czy Legia jest słaba, ale napewno mistrza zdobędzie w tym roku. Trochę mi się śmiać chcę z tej trochę dewaluacji Legii na tym forum cokolwiek zrobi, nawet gdy wygra z Polonią.

killzone 01.04.2013 00:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 1305912)
Nie wiem czy Legia jest słaba, ale napewno mistrza zdobędzie w tym roku.

Bez przesady. 10 kolejek do konca i w najgorszym wypadku 4 punkty przewagi nad Lechem. Nauczony bolesnym doswiadczeniem z zeszłego sezonu nie powiem tak nawet jak bedzie 29 kolejka i do MP bedzie brakować 1 punktu :P

Chociaż tą pieprzoną 17 letnią niemoc przy Reymonta mogliby wkoncu zakonczyć zwłaszcza ze już sie w tym sezonie udało wygrac po 8 latach na Lechu i 7 latach na Polonii. ;)

Drozd 01.04.2013 08:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez killzone (Post 1305913)
Bez przesady. 10 kolejek do konca i w najgorszym wypadku 4 punkty przewagi nad Lechem. Nauczony bolesnym doswiadczeniem z zeszłego sezonu nie powiem tak nawet jak bedzie 29 kolejka i do MP bedzie brakować 1 punktu :P

Chociaż tą pieprzoną 17 letnią niemoc przy Reymonta mogliby wkoncu zakonczyć zwłaszcza ze już sie w tym sezonie udało wygrac po 8 latach na Lechu i 7 latach na Polonii. ;)

O mistrzostwo raczej sie martwić nie musisz, natomiast nie masz co liczyć na punkty w Krakowie. Bardziej bym sie na Twoim miejscu martwił, żeby przyszły mistrz nie wyjechał z workiem bramek :).

Yossarian 01.04.2013 09:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 1305852)
Nie musze słuchać Bednarza, żeby wiedzieć co się na Świecie dzieje.
Wisła przoduje w dostarczaniu piłkarzy do ekstraklasy. :)

Dodaj do tego co najmniej 8 mlodych grajacych w roznych mlodziezowkach i mamy pelny obraz sytuacji.
Ale przeciez kretyni w stylu bobka90 czy innych kryptolegionistow ,ktorych wysyp nastapil ostatnio, wiedza lepiej.

Yossarian 01.04.2013 09:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez killzone (Post 1305913)

Cos mi to przypomina.Jakies dwa sezony temu niejaki Maciej S. szykowal sroga zemste na klubie,ktory go pogonil.Do Krakowa przyjezdzala naszpikowana nawymi nabytkami ,majaca rzadzic w kraju ,na swiecie i w calej galaktyce Legia.W mediach histeryczna kampania namaszczjaca warszawiakow na nowych wladcow polskiej i europejskiej pilki ,ktorych rzeczony Maciej S. ma poprowadzic do swietlanej przyszlosci.Wygrana z "dramatycznie slaba","nieefektowna" i w ogole "chujowa" Wisla Maskanta ma potwierdzic hegemonie polskiego Realu.
...i co ?
I jajco -cztery do zera i Wisla zegna frajera.
Pompowane baloniki maja to do siebie ,ze czesto lubia pekac w najmniej spodziewanym momencie a smrodek ,ktory sie wtedy ulatnia jest trudny do opanowania (zalosny ale znaczacy przyklad Jacusia i Agatki z C+,ktorzy po przytoczonym meczu starali sie przekonac siebie,widzow i zaproszonego go studia Borysiuka ,ze pomimo ekstremalnego w.......u,to jednak ich ulubiona druzyna byla lepsza).Dlatego doradzalbym wstrzemiezliwosc w typowaniu faworytow i ferowaniu wyrokow.

rafkur 01.04.2013 09:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Yossarian (Post 1305927)
Dodaj do tego co najmniej 8 mlodych grajacych w roznych mlodziezowkach i mamy pelny obraz sytuacji.
Ale przeciez kretyni w stylu bobka90 czy innych kryptolegionistow ,ktorych wysyp nastapil ostatnio, wiedza lepiej.

Warto by jeszcze zrobić porównanie kto zrobił jakąś tam karierę ( jakkolwiek to rozumieć) a nie tylko ilu gra w naszej lidze. Nasza liga nie jest wyznacznikiem niczego ( a właściwie jest). Tak się ogólnie zastanawiam bo danych konkretnych nie mam.

killzone 01.04.2013 09:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Yossarian (Post 1305928)
Cos mi to przypomina.Jakies dwa sezony temu niejaki Maciej S. szykowal sroga zemste na klubie,ktory go pogonil.Do Krakowa przyjezdzala naszpikowana nawymi nabytkami ,majaca rzadzic w kraju ,na swiecie i w calej galaktyce Legia.W mediach histeryczna kampania namaszczjaca warszawiakow na nowych wladcow polskiej i europejskiej pilki ,ktorych rzeczony Maciej S. ma poprowadzic do swietlanej przyszlosci.Wygrana z "dramatycznie slaba","nieefektowna" i w ogole "chujowa" Wisla Maskanta ma potwierdzic hegemonie polskiego Realu.
...i co ?
I jajco -cztery do zera i Wisla zegna frajera.
Pompowane baloniki maja to do siebie ,ze czesto lubia pekac w najmniej spodziewanym momencie a smrodek ,ktory sie wtedy ulatnia jest trudny do opanowania (zalosny ale znaczacy przyklad Jacusia i Agatki z C+,ktorzy po przytoczonym meczu starali sie przekonac siebie,widzow i zaproszonego go studia Borysiuka ,ze pomimo ekstremalnego w.......u,to jednak ich ulubiona druzyna byla lepsza).Dlatego doradzalbym wstrzemiezliwosc w typowaniu faworytow i ferowaniu wyrokow.

Yyy?

Miło mi, ze sie tak ładnie rozpisałes odnosząc sie do mojego wpisu ale mam pewną zagwozdke.

Nie wiem do czego pijesz z tym "typowaniem faworytów i ferowaniem wyroków" i ogolnym porywnywaniem do tamtego meczu - wszak jedynie napisałem, ze MIŁO BYŁOBY, zeby wkoncu w Krakowie wygrali zwłaszcza, ze stadiony na ktorych w ostatnich latach zawsze przegrywalismy w tym sezonie w lepszym lub w gorszym stylu uciszylismy(zwłaszcza ten w Poznaniu - ahh ta 30 minuta i ta pieprzona cisza 40.000 naszych niebieskich "przyjacioł" :D).

@Drozd - jezeli ew porazka nasza porazka w Krakowie np. 6-0 da nam tytuł gdzies na 4 kolejki przed koncem to jak dal mnie "umowa stoi" ;)

Aczkolwiek za 2 tygodnie ani nie bedzie 4:0 dla Wisły ani 0:6 dla Legii. Niestety stawiałbym na remis lub jakas niska naszą przegrana(nie wiem ....a co musiałoby sie stac zebysmy na Reymonta wygrali w lidze:D)

Yossarian 01.04.2013 09:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafkur (Post 1305930)
Warto by jeszcze zrobić porównanie kto zrobił jakąś tam karierę ( jakkolwiek to rozumieć) a nie tylko ilu gra w naszej lidze. Nasza liga nie jest wyznacznikiem niczego ( a właściwie jest). Tak się ogólnie zastanawiam bo danych konkretnych nie mam.

Coz, "kariera" czy "zrobienie kariery" to parametr trudny do zdefiniowania. Dla jednych to lawka w bundeslidze ,dla innych tytuly krola strzelcow na Cyprze.Dlatego uwazam ,ze referencja w postaci ilosci zawodnikow "dostarczonych" do najwyzszej w kraju klasy rozgrywkowej jest bardziej miarodajna.Sedno sprawy tkwi tutaj w obaleniu, kolejnego stworzonego przez media mitu,ze Wisla jest be bo nie szkoli a Legia cacy ,bo panie to przeciez akademia,Lukasik,prezes gigant etc.
Szkolenie w Wisle jest przecietne.Jak w KAZDYM polskim klubie.W niektorych wyglada to troszke lepiej ,w innych gorzej ale sredni poziom merytoryczny tych dzialan jest porownywalny-jestesmy 100 lat za murzynami (doslownie)i nie zmieni tego zaklinanie rzeczywistosci czy medialna propaganda.

Drozd 01.04.2013 10:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez killzone (Post 1305932)

@Drozd - jezeli ew porazka nasza porazka w Krakowie np. 6-0 da nam tytuł gdzies na 4 kolejki przed koncem to jak dal mnie "umowa stoi" ;)

Aczkolwiek za 2 tygodnie ani nie bedzie 4:0 dla Wisły ani 0:6 dla Legii. Niestety stawiałbym na remis lub jakas niska naszą przegrana(nie wiem ....a co musiałoby sie stac zebysmy na Reymonta wygrali w lidze:D)

Ciężko żeby porażka dawała tytuł, jeżeli dostaniecie w cyce więcej niż 3:0 reszta może przestać sie was bać, a to raczej nie pomoże. Ile zostanie kolejek? Siedem i 21 punktów?

Po zeszłym roku myślałem, że bardziej frajersko przegrać mistrza się nie da. Jednak w tym roku otwiera się szansa ;).

arti 01.04.2013 13:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Yossarian (Post 1305934)
Coz, "kariera" czy "zrobienie kariery" to parametr trudny do zdefiniowania. Dla jednych to lawka w bundeslidze ,dla innych tytuly krola strzelcow na Cyprze.Dlatego uwazam ,ze referencja w postaci ilosci zawodnikow "dostarczonych" do najwyzszej w kraju klasy rozgrywkowej jest bardziej miarodajna.Sedno sprawy tkwi tutaj w obaleniu, kolejnego stworzonego przez media mitu,ze Wisla jest be bo nie szkoli a Legia cacy ,bo panie to przeciez akademia,Lukasik,prezes gigant etc.
Szkolenie w Wisle jest przecietne.Jak w KAZDYM polskim klubie.W niektorych wyglada to troszke lepiej ,w innych gorzej ale sredni poziom merytoryczny tych dzialan jest porownywalny-jestesmy 100 lat za murzynami (doslownie)i nie zmieni tego zaklinanie rzeczywistosci czy medialna propaganda.

Popatrzmy z pkt. widzenia interesów Wisły i Legii.
Czy lepiej tzw. wychowankiem trochę pograć i potem sprzedać w świat za 2-3 bańki euro i mieć mniej swoich wychowanków w extra czy machnąć na niego ręką i niech sobie gra u żaboli, w piaście czy gdziekolwiek albo siedzi w Wiśle jako tani zapchajdziura, a potem cieszyć się bzdurnym artykułem, że 16 wychowanków Wisły gra w extra?
Wisła musi wreszcie wprowadzić jakikolwiek sensowny system szkolenia młodych, którymi będzie można potem grać na wysokim choćby tylko w skali ligowej poziomie i/albo dobrze sprzedać, a nie cieszyć się głupimi artykułami mającymi pokazać nie wiem co.

syryls 01.04.2013 13:51

To Ekstraklasa/PZPN powinna wprowadzić jakieś normy bo tak możemy sobie dyskutować parenaście lat. Wprowadzenie limitu obcokrajowców a także minimum 1 zawodnik z Polski U21, być może takie zmiany by poskutkowały

Bobek90 01.04.2013 16:03

Yossarian
Cytat:

Wlasciwie nie musze juz na to odpisywac bo zrobil to arti demaskujac twoje kretynskie myslenia i rozowe okularki, ale zrobie to; znaczy odpisze.

Wychowankowie (za definicja UEF-y) ktorych sprzedalismy w ostatnich latach za 2 mln euro lub wiecej?
Wychowankowie (za definicja UEF-y) ktorzy przez przynajmniej jeden sezon byli czolowymi postaciami ligi (mam na mysli ostatnie lata).
Wychowankowie (za definicja UEF-y) ktorzy aktualnie daja Wisle jakosc pilkarska?

Czekam na odpowiedz. Naprawde czekam z niecierpliwoscia, czekam na ckliwe opowiadanka spod znaku Y o wielkim szkoleniu w Wisle :lol:

Tylko zrob to szybko, do dzisiaj do 10 najpozniej. Potem nie bede mial czasu ani na czytanie ani na odpowiadanie na twoje bzdury.

P.S
Cytat:

Coz, "kariera" czy "zrobienie kariery" to parametr trudny do zdefiniowania.
Moze dla Ciebie, dla innych nie. Bujanie sie miedzy Gornikami a Koronami to nie jest kariera. Lepiej wyszkolic jednego ktory pojdzie do Bundesligi za 2 banki euro niz 5 ktorzy beda sie bujac miedzy Ruchem a Korona.
Liczy sie jakosc a nie ilosc. Think about :)

------------------------------------------

I na koniec, jesli o wysypie mowimy... a raczej mowisz, gosciu zluzuj troche. Zarejestrowales sie na forum w czasach Schalke. Mozna by rzec, dziecko telefoniki!

Yossarian 01.04.2013 17:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1305955)
Lepiej tzw. wychowankiem trochę pograć i potem sprzedać w świat za 2-3 bańki euro i mieć mniej swoich wychowanków w extra czy machnąć na niego ręką i niech sobie gra u żaboli, w piaście albo siedzi w Wiśle jako tani zapchajdziura, a potem cieszyć się bzdurnym artykułem, że 16 wychowanków Wisły gra w extra?
Wisła musi wreszcie wprowadzić jakikolwiek sensowny system szkolenia młodych, którymi będzie można potem grać na wysokim choćby tylko w skali ligowej poziomie i/albo dobrze sprzedać, a nie cieszyć się głupimi artykułami mającymi pokazać nie wiem co.

Co bzdurnego/glupiego jest w artykule o ktorym dyskutujemy ?
Potwierdza on fakt ,ze 16 chlopakow ze szkolek Wisly gra w najwyzszej klasie rozgrywkowej w tym kraju,co zaprzecza lansowanej w mediach tezie ,ze Wisla nie szkoli.
Nie odnosisz sie do innego faktu-8 wislakow gra w tej chwili w reprezentacjach mlodziezowych. Przypadek ?
Takie sa fakty a nie .......y o wychowaniu,sprzedawaniu,bankach euro etc.
I jescze jedno-nie twierdze ,ze Wisla szkoli zajebiscie bo nie robi tego zaden klub w polsce,w....ia mnie jedynie bezmyslne powtarzanie lansowanych przez media teorii,ktore nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia.

Yossarian 01.04.2013 17:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bobek90 (Post 1305979)
[B]...ble,ble,ble,ble....

Zmiast trolowac tutaj i w kazdym poscie przekonywac nas jaka to Legia jest zajebista a Wisla chujowa idz na jakies forum twojej ulubionej druzyny i tam zabawiaj swoich ziomkow.Po wczorajszych derbach tematow wam chyba nie brakuje.

Bobek90 01.04.2013 18:06

Reasumujac, gdy argumentow brak wtedy klocki, z powodu ograniczen, siegaja po argumentum ad personam.

Gratuluje, nastepnym razem nie zaczynaj dyskusji; unikniesz kompromitacji.

Cytat:

Potwierdza on fakt ,ze 16 chlopakow ze szkolek Wisly gra w najwyzszej klasie rozgrywkowej w tym kraju,co zaprzecza lansowanej w mediach tezie ,ze Wisla nie szkoli.
Nie odnosisz sie do innego faktu-8 wislakow gra w tej chwili w reprezentacjach mlodziezowych. Przypadek ?
Super, tyle ze celem szkolenia nie jest dostarczanie darmowych pilkarzy ligowym ogorkom. To jest, ze tak to ujme, efekt uboczny. Barcelona nie wydaja milionow euro rocznie tylko po to by dostarczac pilkarzy Zaragozom i Granadom. Cel jest inny; szkolic pilkarzy dla siebie (ew. pilkarzy na ktorych mozna cos zarobic).
Akademia (albo inaczej, caly proces szkolenia + scauting) jest jak fabryka a pilkarz jak produkt. Jesli produktu nie mozna ani sprzedac ani wykorzystac to znaczy ze jest wadliwy, gowno warty. A takie wadliwe produkty ida wlasnie do ligowej ogorni (albo koncza "kariere").

Wisla produkuje tylko produkty wadliwe. Jesli dla Ciebie wyprodukowanie kilkunastu nie umiejacych grac w pilke ludzi to sukces Wisly to okej, przybij z Bednarzem piatke :krawat: Wiedz tylko ze na takich pilkarzach Wisla nie zarabia; ani transferem ani gra zyskow nie przynosza.

Elefant 01.04.2013 18:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1305955)
Czy lepiej tzw. wychowankiem trochę pograć i potem sprzedać w świat za 2-3 bańki euro i mieć mniej swoich wychowanków w extra czy machnąć na niego ręką i niech sobie gra u żaboli, w piaście czy gdziekolwiek albo siedzi w Wiśle jako tani zapchajdziura, a potem cieszyć się bzdurnym artykułem, że 16 wychowanków Wisły gra w extra?

Dokładnie tak.
Co do tych szesnastu.
Tam pewnie jest i Surma i Brożek i inni.
To efekt czasów, gdy do Wisły pchali się wszyscy na każdym poziomie.
"Nie" Lewandowskiego stanowi granicę tej epoki.

Od kilku lat nie mamy (i to dosłownie) lewego obrońcy.
Jakieś nazwisko wychowanka, którego chociażby w sparingach próbowaliśmy ?
Mamy ogromne kłopoty z napastnikami.
Choć jeden z ME, który otarł się o pierwszą jedenastkę ?
Ilu naszych wychowanków robi różnice ?
Jeden.
Ilu naszych wychowanków szturmuje pierwszą reprezentacje ?
Zero.
I to jest obraz naszego szkolenia.

Cytowany artykuł jak i ten z Wislaportal to świetne manipulacje. Radziłbym przeczytać całość, gdzie na "systemie szkolenia" i próbie obejścia nowych przepisów licencyjnych przez Wisłe i kilka innych klubów nie zostawia się suchej nitki.

Dziś przed meczem był epizod o szkoleniu przez Lechie. Półtora tysiąca młodych.
To, że kiedyś zdobylismy osiem tytułów dzięki tamtej polityce się nie wróci. I uparte trwanie przy tym to działanie na szkodę Wisły.

Jeszcze dwa miesiące. Czekam z niecierpliwością na zapowiadaną budowę nowej wielkiej Wisły od czerwca. W oparciu o czterech prezesów i nasz "plan młodzieżowy".

muerte 01.04.2013 21:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez markowywislak (Post 1305834)
legia zaprasza jak narazie do walki o Mistrzostwo. Gdyby nie te stracone punkty z Gks i Podbeskidziem... ahh

Gdyby nie, te stracone punkty z Lechią...

Jakie kluby jeszcze zdążymy dodać?

gypsy 01.04.2013 22:39

Ja bym raczej powiedziała, tak pół żartem, pół serio: gdyby nie dwudziestu kilku parodystów w pierwszej drużynie...

Trzeba ten sezon przeboleć, a w czerwcu spojrzeć błagalnym wzrokiem w kierunku naszego wybawcy, Prezesa Cupiała...

Pablo84 01.04.2013 23:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gypsy (Post 1306064)
Ja bym raczej powiedziała, tak pół żartem, pół serio: gdyby nie dwudziestu kilku parodystów w pierwszej drużynie...

Trzeba ten sezon przeboleć, a w czerwcu spojrzeć błagalnym wzrokiem w kierunku naszego wybawcy, Prezesa Cupiała...

Taaaa, a świnie latają. Ostatnio zwolniono, część matketingu, magazyniera, sprzątaczki, by uszczuplić budżet, a w lecie ma zrobić rewolucję? Coś to kompletnie nielogiczne.

zizou 02.04.2013 08:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 1306020)
...
Co do tych szesnastu.
Tam pewnie jest i Surma i Brożek i inni...

To jest właśnie klucz sukcesu nazwanego "16 wychowanków Wisły gra w TME". Szkoda, że autor artykułu nie pokusił się o podanie aktualnego wieku tych "wychowanków", może wtedy co niektórzy zauważyliby dyskretną różnicę pomiędzy obecnymi w TME wychowankami Legii czy Lecha (średnia wieku oscylująca w okolicach 21 lat) a wychowankami Wisły (średnia wieku około 30 lat - to pobieżne analizy, więc mogę się nieznacznie mylić).

Ale od dawna wiadomo, że nieumiejętnie przygotowane dane statystyczne to największe kłamstwo:p

mitmichael 02.04.2013 17:09

No to szykuja sie kolejne problemy w Polonii Warszawa
http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna...wiadomosc.html

domin_czyzyny 02.04.2013 17:31

To finał problemów...jesli nie znajdzie sie nowy właściciel/sponsor to klub nie dogra do końca rundy, nie mówiąc o następnym sezonie.

bebeto 02.04.2013 17:31

1 Załącznik(ów)
Nie wiedziałem gdzie to wrzucić , a może nie wszyscy widzieli...
Kibice Herthy upamiętniają śmierć fanów Lechii Gdańsk ...
Załącznik 1786

Svartis 02.04.2013 22:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 1306070)
Taaaa, a świnie latają. Ostatnio zwolniono, część matketingu, magazyniera, sprzątaczki, by uszczuplić budżet, a w lecie ma zrobić rewolucję? Coś to kompletnie nielogiczne.

Człowieku, spójrz na swój podpis, a potem zastanów sie na podstwaie czego twierdzisz ze w klubie zwolniono magazyniera, sprzątaczki itd...?
Jesteś całkowicie pewny swoich słow, a jezeli tak to na podstawie czego...?

Watts 02.04.2013 22:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Svartis (Post 1306210)
Człowieku, spójrz na swój podpis, a potem zastanów sie na podstwaie czego twierdzisz ze w klubie zwolniono magazyniera, sprzątaczki itd...?
Jesteś całkowicie pewny swoich słow, a jezeli tak to na podstawie czego...?

http://m.krakow.sport.pl/sport-krako...rzataczki.html

sugerujesz że GW sfabrykowała wypowiedź Kozioła?

Svartis 02.04.2013 22:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Watts (Post 1306211)
http://m.krakow.sport.pl/sport-krako...rzataczki.html

sugerujesz że GW sfabrykowała wypowiedź Kozioła?

Sięgnij pamięcia do roku 2009 gdy odpadliśmy z levadia a jedna z najważniejszych funkcji w klubie piastował niejaki Jacek Bednarz, wtedy również na łamach GW trąbiono o tym że klub zwalnia sprzątaczki i magazynierów. GW nie sfabrykowała wypowiedzi wiceprezesa Kozioła, tylko po prostu do własnych potrzeb ją zmanipulowała, owszem w klubie odbywa się pewna rotacja kadr, ale jest to coś co ma miejsce w naszym klubie nie od dziś i będzie miało miejsce dopóki prezesem będzie p. Cupiał, a jego prawą ręka będzie Bednarz, słowa p. Kozioła zostały tendencyjnie wykorzystane na potrzeby tekstu, którego teza została sformułowana przed rozmowa z wiceprezesem.

Gwiaździsty 03.04.2013 18:19

A w PZPN korupcja trwa w najlepsze. Jak sie okazało kara była tylko na pokaz:
Cytat:

I Liga: Cracovia bez ujemnych punktów, ale z grzywną

Najwyższa Komisja Odwoławcza PZPN anulowała Cracovii karę trzech ujemnych punktów, z jakimi drużyna miała przystąpić do kolejnego sezonu. Podtrzymano natomiast grzywnę dla klubu w wysokości 100 tysięcy złotych. O środowej decyzji NKO poinformowano na stronie PZPN. Sprawa dotyczy ligowego meczu z maja 2006 roku, gdy piłkarze Cracovii umówili się z Zagłębiem Lubin na bezbramkowy remis. Gracze tego drugiego klubu wzięli udział w przekazaniu zawodnikom "Pasów" 100 tys. zł łapówki w zamian za korzystny wynik. Podział punktów oznaczał awans Zagłębia do rozgrywek UEFA.

Akt oskarżenia obejmował łącznie 16 piłkarzy, a w czerwcu 2011 roku Sąd Okręgowy we Wrocławiu skazał na kary więzienia od roku do dwóch lat w zawieszeniu oraz grzywny 11 zawodników i pośrednika oskarżonych w tej sprawie.
W sierpniu 2012 roku wyroki (rok więzienia w zawieszeniu na trzy lata oraz grzywna) usłyszało dwóch kolejnych zawodników.

Zgodnie z ubiegłoroczną decyzją Wydziału Dyscypliny PZPN, Cracovia - obecnie występująca w pierwszej lidze - miała zapłacić 100 tysięcy złotych kary i rozpocząć sezon 2013/2014 z trzema ujemnymi punktami (z takim dorobkiem punktowym przystąpiło do obecnych rozgrywek ekstraklasy Zagłębie). Krakowski klub odwołał się od tej decyzji, a Najwyższa Komisja Odwoławcza częściowo zmieniła orzeczenie.

dulli78 03.04.2013 19:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1306318)
A w PZPN korupcja trwa w najlepsze. Jak się okazało kara była tylko na pokaz:

Z Bońka taki reformator jak z Gomułki. Jak widać niewiele się nie zmieniło.

Skład Najwyższej Komisji Odwoławczej PZPN:
1. Włodzimierz Głowacki – Przewodniczący
2. Marcin Ilków – Wiceprzewodniczący
3. Damian Krok – Sekretarz
4. Grzegorz Jaworski – Członek
5. Piotr Kluz – Członek
6. Dariusz Michalak – Członek
7. Michał Redelbach – Członek
8. Jerzy Stelmaszuk – Członek
9. Krzysztof Jamrozik – Członek
10. Agnieszka Syczewska – Członek

Brawa dla tych osób, konsekwencja w działaniu bazująca na epokowym dziele Orwella "Folwark Zwierzęcy"

Kocur 05.04.2013 08:54

Cytat:

Przejęcie Polonii Warszawa przez Ireneusza Króla z rąk Józefa Wojciechowskiego miało być zbawieniem dla tego zasłużonego klubu. Efekty są takie, że "Czarne Koszule" toną w długach, dawno straciły płynność finansową, a kibice zaczynają tęsknić za Wojciechowskim. - Nawet w Legii mówią, że byłaby wielka szkoda, gdyby Polonia nie grała w Ekstraklasie - podkreśla były prezes PZPN-u Michał Listkiewicz.

Ciekawe skąd się biorą tacy kosmici ;)

zizou 05.04.2013 10:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1306513)
Ciekawe skąd się biorą tacy kosmici ;)

Ależ Listek ma rację... Polonii w TME mi osobiście brakuje (od kilku lat) - derby to derby. Za Groclinem natomiast nie będę płakał:p

emj10 05.04.2013 12:21

Dokładnie. Takie przeświadczenie nie jest odosobnione i doskonale pamiętam, że gdzieś w okolicach roku 2006-2007 pojawiła się tęsknota za derby. Niestety od blisko dekady niespełniona :D

Kocur 05.04.2013 12:49

To teraz wszystko jasne ;)

Tymczasem......

Cytat:

Rada nadzorcza Ekstraklasy SA przegłosowała w piątek rewolucyjny projekt reformy rozgrywek! Już od przyszłego sezonu każdy zespół rozegra po siedem dodatkowych spotkań.
Po pełnej, 30-meczowej rundzie zasadniczej drużyny zostaną podzielone na pół - na grupę mistrzowską i spadkową. Ich dotychczasowy dorobek zostanie podzielony na pół (i zaokrąglany do góry).

W nowym etapie sezonu każdy z klubów rozegra siedem meczów (po jeden z każdym z rywali). Zespoły z miejsc 1-4 oraz 9-12 będą miały cztery spotkania u siebie, natomiast zespoły z miejsc 5-8 oraz 13-16 - trzy na swoim stadionie. Start rozgrywek nastąpi 13 lipca.

AntyMod 05.04.2013 13:20

takie pieprzenie i kombinowanie ....zawsze twierdze ze powinno byc w extraklasie 10 zespolow - i 4 rundy - 36 meczow i byloby ok - ....a zeby uatrakcyjnic to 2 ostatnie druzyny spadaja - mysle ze wtedy byloby o co walczyc ...a i poziom by sie troche podniosl

Bronex 05.04.2013 14:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AntyMod (Post 1306552)
takie pieprzenie i kombinowanie ....zawsze twierdze ze powinno byc w extraklasie 10 zespolow - i 4 rundy - 36 meczow i byloby ok - ....a zeby uatrakcyjnic to 2 ostatnie druzyny spadaja - mysle ze wtedy byloby o co walczyc ...a i poziom by sie troche podniosl

Dokładnie. Za każdym razem jak pojawia się koncepcja reformy rozgrywek to za każdym razem jestem zdania ,że w lidze powinno być 10 zespołów , 4 rundy i tyle. Bawienie się w jakieś 18-20 zespołów czy grupy mistrzowskie i spadkowe to głupota totalna. Poza tym wymogi licencyjne powinny być surowe i egzekwowane. Kogo nie stać na profesjonalne funkcjonowanie w Ekstraklasie niech kopie w I lidze gdzie kryteria mogą być luźne. A nie ,że później są jaja takie jak np. te z Groclinem w Warszawie teraz i niejakim Królem.

Jaroo1 05.04.2013 14:17

Cytat:

eee, takie pieprzenie i kombinowanie :P A tak serio. 10 zespołów na 38 mln kraj to trochę mało. Chyba lepiej żeby płka ekstraklasowa (jak by ona nie była) była dostępna w większej ilości miast i dla większej ilości kibiców. Poza tym nie ma się co oszukiwać, że jakikolwiek system zmieni coś na lepsze. Piłkarze będą grać lepiej a liga będzie atrakcyjniejsza wtedy jak się w Polsce zacznie inwestować w piłkę - szczególnie w młodzież.

cinekw 05.04.2013 14:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AntyMod (Post 1306552)

40 milionowy kraj, a Ty chcesz ekstraklase w tylko 10 ośrodkach?! ( Zakładając wariant, że z 1 miasta nie będzie 2 zespołów) Nigdy u nas coś takiego nie przejdzie, m.in. w Austrii i Szkocji (12 zespołów) tak jest, ale to małe kraje.

Jose 05.04.2013 14:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bronex (Post 1306568)
. Poza tym wymogi licencyjne powinny być surowe i egzekwowane. Kogo nie stać na profesjonalne funkcjonowanie w Ekstraklasie niech kopie w I lidze gdzie kryteria mogą być luźne. A nie ,że później są jaja takie jak np. te z Groclinem w Warszawie teraz i niejakim Królem.

Czy gdyby Cracovia była teraz na miejscu spadkowym też byś tak mówił? Dlaczego było tyle żalu jak Cracovia tak się utrzymała skoro tego chcecie? Ja mam w nosie taką ligę w której o spadku nie decyduje boisko tylko zielony stolik. To po co rozgrywanie meczów? To także nie fair wobec tych co się utrzymali sportowo. Oni wydali pieniądze na zawodników aby mieć kadrę aby się utrzymać. A i tak by się utrzymali nawet gdyby się nie utrzymali. Pokaż mi jakąkolwiek ligę w której z ligi nie spada drużyna będąca na miejscu spadkowym?
A unas w tym roku będzie już 2 taki przypadek w ciągu 4 lat.

Bronex 05.04.2013 14:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cinekw (Post 1306572)
40 milionowy kraj, a Ty chcesz ekstraklase w tylko 10 ośrodkach?! ( Zakładając wariant, że z 1 miasta nie będzie 2 zespołów) Nigdy u nas coś takiego nie przejdzie, m.in. w Austrii i Szkocji (12 zespołów) tak jest, ale to małe kraje.

Ale tutaj nie chodzi o kryterium ludnościowe ,tylko potencjał gospodarczy i finansowo-reklamowy. Piszesz 38 mln! OK. Tylko ,że te 38 mln tak sobie zorganizowało państwo i gospodarkę ,że nie jest w stanie wprowadzić drużyny do LM od 16 lat. Polaków stać co najwyżej na 10 zespołów w ekstraklasie ,jeżeli cała ta zabawa ma minimalnie mieć znamiona profesjonalizmu. Co nam po 20 zespołach w ekstraklasie ,które będą co chwila w kryzysie finansowym. 10 zespołów to inna jakość, lepszy podział rynku reklamodawców, sponsorów, środków za transmisje w TV czy internecie. Przy takiej organizacji można by oczekiwać jakości. Przecież Francja , Włochy czy Hiszpania nie mają ligi dużej bo mają tyle ludności tylko dlatego ,że te społeczeństwa mają kasę , mają swoje firmy , mają korporacje , mają przemysł , mają rynek finansowy, mają różne konsorcja, mają określoną doktrynę państwową, mają elity ,które są z narodu i dla narodu ,a nie przeciw narodowi, mają zaawansowany strukturę organizacyjną społeczeństwa. A co my mamy? Gówno. Weźcie sobie rankingi największych polskich firm. I co tam macie. Albo Skarb Państwa albo II Zarząd Sztabu Generalnego Ludowego Wojska Polskiego ( kto kumaty zaraz zajarzy o co mi chodzi)

DevilMayCry 05.04.2013 14:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bronex (Post 1306568)
Poza tym wymogi licencyjne powinny być surowe i egzekwowane. Kogo nie stać na profesjonalne funkcjonowanie w Ekstraklasie niech kopie w I lidze gdzie kryteria mogą być luźne.

Racja, tylko kto grałby wtedy w Ekstraklasie?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:54.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl