Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

Worcester 17.06.2013 15:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1318185)
A co do prawicy, głównym wyznacznikiem prawicowości jest stosunek do wiary, ojczyzny i tradycji. Więc zupełnie Cię nie rozumiem...

Powiedz, że żartujesz.

1. Znam wielu pobożnych, wiernych tradycji itp, którzy wzdychają z ustęsknieniem za ustrojem gospodarczym, panującym w w Polsce przed '89r.To też prawica?

2. Mam kolegę. Nie wierzy w Boga, nie chodzi do kościoła. Uczestniczy od czasu do czasu w manifestacjach patriotycznych. Jest prawicowcem czy nie?

3. A PiS ze swoim programem naprawy polskiej gospodarki to prawica? Według mnie pobożna lewica. Tzn, konserwatyni socjaliści:D

sanderuss 17.06.2013 15:51

Nie o tworcach mowie tylko o calej postkorowskiej pseudoelicie wyroslej na nowomowie Szechtera. O Kuroniu, Geremku, Mazowieckim I calej tej generacji ktora chcac przypodobac sie komunie zbrodnie stanu wojennego przemilczala a Kiszczakowi nawet nadala tytul czlowieka (tfu tfu) honoru. Pisze o obecnej wladzy ktora wyrosla na chlaniu wody z Urbanem I Jaruzelem w Magdalence. Na tej calej zje****j "lewicy laickiej" ktora komuchom oddala Polske po '89. To w lini prostej wyrastaja z niej Tusk, Komorowski, Lis I Olejnik. O to ze to co sie stalo przyczyna upadku Rzeczpospolitej Obojga Narodow, czyli absolutna bezkarnosc za zbrodnie, stalo sie kamieniem wegielnym II RP. A to wlasnie ludzie ktorych tu popierasz sa odpowiedzialni za to.

AS82 17.06.2013 16:00

Biedaku ,to swoje pretensje musisz skierować przynajmniej do 80 % społeczeństwa ,bo oni ci zgotowali ten los

Drozd 17.06.2013 16:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Worcester (Post 1318193)
Powiedz, że żartujesz.

1. Znam wielu pobożnych, wiernych tradycji itp, którzy wzdychają z ustęsknieniem za ustrojem gospodarczym, panującym w w Polsce przed '89r.To też prawica?

2. Mam kolegę. Nie wierzy w Boga, nie chodzi do kościoła. Uczestniczy od czasu do czasu w manifestacjach patriotycznych. Jest prawicowcem czy nie?

3. A PiS ze swoim programem naprawy polskiej gospodarki to prawica? Według mnie pobożna lewica. Tzn, konserwatyni socjaliści:D

1. Bo obecny ustrój jest jeszcze bardziej zwyrodniały niż ten przed 89' więc westchnienia można usprawiedliwić. Powiedz na którym marszu byli 11 XI to ci powiem czy są prawicowi.

2. Może i jest, ale zagubionym i niedługo różnie może być...

3. Oczywiście, że prawica. Nawet jeżeli metody mogłyby się wydawać socjalne to cel, czyli wzmocnienie państwa jako całości, sprawiedliwszy podział wspólnego dorobku, dążenie do harmonijnego rozwoju wszystkich warstw społeczeństwa i umocnienie narodowej integralności, są zdecydowanie prawicowe. Kto obniżył podatki wszystkim o taki sam procent? Tylko dzięki temu cudak mógł się chwalić zieloną wyspą.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1318197)
Biedaku ,to swoje pretensje musisz skierować przynajmniej do 80 % społeczeństwa ,bo oni ci zgotowali ten los

Chyba sobie jaja robisz. Te 10% tumanów którzy "walczą z kaczorami i klerem" to 80% społeczeństwa? :rotfl:

Worcester 17.06.2013 16:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1318202)
2. Może i jest, ale zagubionym i niedługo różnie może być...

:-D
A prof. Wolniewicz jest zagubiony, czy nie? Poglądy ma prawicowe, w Boga nie wierzy, a w RM gości.

Żeby było jasne. Jestem praktykującym katolikiem, ale znam kilku rozsądnych ateistów (nie tych wojujących), dlatego nie rozumiem łączenia wiary w Boga z poglądami prawicowymi.

BBudowniczy 17.06.2013 16:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1318191)
http://4.bp.blogspot.com/_cSnDPGWw_Q...C5%82a+001.jpg

Rozumiem ,że powyższy tort , bombka choinkowa i poduszka ,to też profanacja symboli klubowych...
A co z zajączkami z czekolady ,które sie pojawiaja na swieta Wielkanocy czy św.Mikołajach na Boże Narodzenie ,jak rozumiem to tez świętokradztwo na niebywałą skalę.
A wracając do czekoladowego orła, to został on ostatnio zlicytowany za sporą sumę i kasa została przekazana Domowi Dziecka , więc więcej było z tego orła pozytku niż z waszego ględzenia...

Jak zwykle błysnąłeś :lol: Co w tych linkowanych symbolach jest nie tak? Emj pisał o różowej gwieździe. Tutaj jest biała gwiazda, jesr zachowana kolorystyka i geometria. Gdzie masz profanację? Jeżeli mamy to porównywac z trójkowym orłem, czyli różowym orłem bez korony, stojącym na kupie czegoś czarnego, to znajdź coś adekwantnego np szal z różowym półksiężycem w biało-czerwone pasy i przyjdź z nim na mecz Wisły, by zaprezentowac "nowoczesne" kibicowanie ;)

Cytat:

Jacy moi idole mordowali Polaków , co ty pier**lisz ? To ,że rzekomo w FiM pisał morderca Popiełuszki mi sie nie podoba . Tak samo mi sie nie podoba ,że Palikot biega do Jaruzelskiego , ale tak niestety jest ,że walczy on o elektorat SLDowski i sie chce jemu przypodobać takimi ruchami.

No jak to, przecież morderca Popiełuszki naprawdę pisał w Fakty i Mity. Rzecznik prasowy komunistycznego zbrodniarza Jaruzelskiego wydaje kolejne czasopismo dla Ciebie - NIE. I ci SLD-owcy i palikociarze to w większości pokomunistyczny beton, byli członkowie PZPR, a biegają do Jaruzela właśnie dla swojego elektoratu. Bo jak sam przyznałeś, ten elektorat to w dużej części byli komuniści, dla których Jaruzelski to bohater narodowy i poprzez takie podlizywanie się mu jest szansa na podniesienie notowań.

Cytat:

Jak tacy świeci jesteście to czemu do swoich szeregów PIS dokoptował sędziego Kryże ,który zamykał ludzi w Stanie Wojennym.

Brawo. Wymieniłeś faceta, ktory nigdy w PiSie nie był . Czy powołanie go na prokuratora Prokuratury Krajowej spowodowało może entuzjazm elektroratu PiS-u? Chyba wręcz przeciwnie. Kto jeszcze?

Cytat:

To że PIS sie podlizuje klerowi ,zeby zyskać poparcie to ci nie przeszkadza, choć w sumie stosując twoją logikę, twoi idole podlizują się organizacji ,która prowadziła wojny krzyżowe, paliła ludzi na stosach a teraz chroni pedofilów w swoich szeregach. Też wielkiego powodu do dumy nie ma ;)

Wojny krzyżowe i stosy były w średniowieczu, stan wojenny 30 lat temu. Idolami katolików są tacy ludzie jak Popiełuszko i Kolbe, idolami elektoratu SLD i Palikota jest jak sam przyznajesz Jaruzelski. Amen.

Cytat:

Twórcy Stanu Wojennego nie są moimi idolami ,tak wiec nie wiem czemu mi to uparcie przypisujesz

Więc kim są dla Ciebie?

Cytat:

Powiedz, że żartujesz.

Pozwolę sobie wtrącic swoje 3 grosze ;)

Ad1. Wzdychają raczej za "stabilizacją" czasów PRL, bo było ch... ale stabilnie.Ale zgadzam się, z prawicowością to nie ma wiele wspólnego.
Ad2. Byc może jest, by może nie. Za mało napisałeś....
Ad3. Cóż, nie jest ważne kto co mówi, ale kto co robi :) "Liberalna" PO podnosiła podatki, "lewicowy" PiS podatki obniżał. Poglądy gospodarcze PiS są zdecydowanie bardziej na lewo od moich, ale ..... zapowiedzi walki z korupcją, likwidacji barier urzędniczych, otwarcia zawodów zdecydowanie bardziej mi odpowiadają niż mgliste bajania "liberała" Palikota i Tuska, tarcza śledziowo-korupcyjna Pitery, napuchnięty aparat urzędniczy, komisja"przyjazne państwo" Palikota, a przy tym łupienie człowieka podatkami na każdym kroku.

Cytat:

Żeby było jasne. Jestem praktykującym katolikiem, ale znam kilku rozsądnych ateistów (nie tych wojujących), dlatego nie rozumiem łączenia wiary w Boga z poglądami prawicowymi.

Zgadzam się,że prawicowiec nie równa się katolik. Ale prawdą jest też, że większośc prawicowców to katolicy. Takie są fakty, bez wartościowania ani prawicowców-katolików, ani prawicowców-ewanglików, ani prawicowców-ateistów.

sanderuss 17.06.2013 16:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1318197)

I kieruje. I do ciebie jako przedstawiciel tych "80%" to tez jest. Bo skoro tak goraco ich popierasz to musisz tez wziazc odpowiedzialnosc za ich czyny. Tu nie mozna stac okrakiem.

Drozd 17.06.2013 16:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kamikaze (Post 1318209)

Super, tylko co znaczy "dobrowolnie i poprzez rynek"? Gdyby warunki początkowe były takie same dla wszystkich można by takie wyznaczniki wprowadzać. W Polskich warunkach brzmi to kuriozalnie.

Ajax 17.06.2013 17:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Worcester (Post 1318208)
:-D
A prof. Wolniewicz jest zagubiony, czy nie? Poglądy ma prawicowe, w Boga nie wierzy, a w RM gości.

Jest to bardzo często stosowane uproszczenie. Na dzień dzisiejszy scena polityczna w Polsce jest dzielona na czarne i białe. To samo dzieję się z poglądami dyskutujących ludzi.

PIS jeśli chodzi o gospodarkę jest potwornie lewicowy. Ale i tak są uważani za partię prawicową.
PO gospodarczo również jest lewicowe ale są kojarzeni z liberałami.

Powiedz, że nie lubisz PIS`u - jesteś leming i w domu trzymasz ołtarzyki Jaruzelskiego i morderców z kopalni Wujek
Powiedz, że nie lubisz PO - jesteś zacofany katol, kibol, chuligan, faszysta i mocher.

martin_6 17.06.2013 17:07

Cytat:

(..) sprawiedliwszy podział wspólnego dorobku, dążenie do harmonijnego rozwoju wszystkich warstw społeczeństwa (..) są zdecydowanie prawicowe

Nawet nie wiem, jak to skomentować...

Drozd 17.06.2013 17:21

Co? Uważasz, że myślenie w kategoriach wspólnoty kłóci się z prawicowością? :) Nikt nie mówi żeby wszystko wszystkim zabrać i dzielić po równo ... Tylko żeby to co się zabiera dzielić mądrze z zamiarem wykorzystania w ogólnym interesie.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kamikaze (Post 1318219)
Ludzie decydują sami, np. złe firmy oferujące chłam i olewające klientów bankrutują, ale nie tylko firmy chociażby do złego lekarza nikt nie pójdzie, a i szanujący się szpital go nie zatrudni itd. To tylko pierwsze przykłady z brzegu.

Przeanalizuj kto zbankrutował przy okazji akcji " PO buduje autostrady" i zrozum, że to co opowiada Michalkiewicz to utopia.

Gwiaździsty 17.06.2013 18:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kamikaze (Post 1318234)

Prawicowy rząd: odpowiada trzeba było się ubezpieczyć.

To jakim jest rząd pod kierownictwem kanclerz Merkel ? Lewicowy czy prawicowy ? Bo zapowiedziała szybką i bez zbędnych biurokracji konkretna pomoc liczona w dzisiątkach milionów euro dla poszkodowanych przez powódź. Przecież skoro byli ubezpieczeni to rekompensatę wypłacą im firmy ubezpieczeniowe , a dlaczego robi to rząd ?
I sądze, że dostaną tą kasę a nie tak jak w Polsce jeździ sobie Tusk po kraju otoczony swoimi przydupasami i zaprzyjaźnionymi mediami i gdy w końcu jeden zadał mu pytanie : "Jak żyć , panie premierze" to nasłał na niego skarbówkę i inne służby przymusu.

martin_6 17.06.2013 18:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1318226)
Co? Uważasz, że myślenie w kategoriach wspólnoty kłóci się z prawicowością? :)

Cóż, myślę, że myślenie w kategoriach sprawiedliwości społecznej i redystrybucji dóbr kłóci się z prawicowością.

Najśmieszniejsze, że dla tego lewicowego PiSu nie widać poważnej alternatywy...

Drozd 17.06.2013 18:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kamikaze (Post 1318234)
Lewicowy rząd: jedzie tam bohatersko i obiecuje pomoc, oczywiście nie ze swoich pieniędzy tylko podatników (złożą się wszyscy zarówno ci którzy ubezpieczyli swój dom jak i ci których nie stać ani na mieszkanie ani dom)

Prawicowy rząd: odpowiada trzeba było się ubezpieczyć.

Prawicowy rząd buduje wały i poldery zalewowe z podatków ... a nie tworzy raju dla ubezpieczycieli. Jak już są wały i zabezpieczenia to na ubezpieczenie stać każdego bo jest tanie. Chyba rozumiesz.

AS82 17.06.2013 19:24

Cytat:

Chyba sobie jaja robisz. Te 10% tumanów którzy "walczą z kaczorami i klerem" to 80% społeczeństwa? :rotfl:

Nie chodzi mi o liczbe osob walczacych z klerem ,tylko liczbe osób ,które bierze udział w wyborach po 89 roku . Przesadzilem z tymi 80 % bo na wybory chodzi 40-50% Polaków i jesli przyjąć ,że ich głos wrzucany do urn ma jakiekolwiek znaczenie (a śmiem wątpić ,bo od 20 lat ogladamy te same mordy przy korycie) , to tak oni są odpowiedzialni za obecną Polske
Cytat:

Pierwotnie napisane przez BBudowniczy (Post 1318210)
Jak zwykle błysnąłeś :lol: Co w tych linkowanych symbolach jest nie tak? Emj pisał o różowej gwieździe. Tutaj jest biała gwiazda, jesr zachowana kolorystyka i geometria. Gdzie masz profanację? Jeżeli mamy to porównywac z trójkowym orłem, czyli różowym orłem bez korony, stojącym na kupie czegoś czarnego, to znajdź coś adekwantnego np szal z różowym półksiężycem w biało-czerwone pasy i przyjdź z nim na mecz Wisły, by zaprezentowac "nowoczesne" kibicowanie ;)

No jak to, przecież morderca Popiełuszki naprawdę pisał w Fakty i Mity. Rzecznik prasowy komunistycznego zbrodniarza Jaruzelskiego wydaje kolejne czasopismo dla Ciebie - NIE. I ci SLD-owcy i palikociarze to w większości pokomunistyczny beton, byli członkowie PZPR, a biegają do Jaruzela właśnie dla swojego elektoratu. Bo jak sam przyznałeś, ten elektorat to w dużej części byli komuniści, dla których Jaruzelski to bohater narodowy i poprzez takie podlizywanie się mu jest szansa na podniesienie notowań.

Brawo. Wymieniłeś faceta, ktory nigdy w PiSie nie był . Czy powołanie go na prokuratora Prokuratury Krajowej spowodowało może entuzjazm elektroratu PiS-u? Chyba wręcz przeciwnie. Kto jeszcze?

Wojny krzyżowe i stosy były w średniowieczu, stan wojenny 30 lat temu. Idolami katolików są tacy ludzie jak Popiełuszko i Kolbe, idolami elektoratu SLD i Palikota jest jak sam przyznajesz Jaruzelski. Amen.

Więc kim są dla Ciebie?

Zgadzam się,że prawicowiec nie równa się katolik. Ale prawdą jest też, że większośc prawicowców to katolicy. Takie są fakty, bez wartościowania ani prawicowców-katolików, ani prawicowców-ewanglików, ani prawicowców-ateistów.

To ty czego się właściwie czepiasz ? Że orzeł jest z czekolady czy chodzi ci o kolor czekolady (jest biały czyli poprawnie )?:lol:
Jedni biegają do Jaruzelskiego ,drudzy biegają do Rydzyka.Tylko nie wartosciuj teraz ,kto jest większą szują , żeby sie z tobą nie kłócić to mogę się zgodzić na to że obaj nimi są :>
Co że Kryże w Pisie nie był ,ważne co robił wcześniej.
Co do tego kto jest czyim idolem , to bym tak nie liczył na jakieś świadome kierowanie się Polaków w doborze swoich nazwijmy to idoli ,bo to media kreują + indoktrynacja ,w przypadku Polski, religijna ma na to wpływ. Jakbyś zapytał dlaczego JP2 był wielkim Polakiem i poprosił o wymienienie 5 powodów ,to nie wiem czy wiekszosc by umiała powiedzieć cokolwiek sensownego oprocz tego że był Polakiem i że ich wzruszal ,a jak byś przyjrzał sie osobie papieża i na to jakie podejmował decyzje np. w tym kogo uczynił świętym ,to już taki różowy ten obraz by nie byl , ale w polskich mediach o tym nie usłyszysz ,bo przekaz jest jeden .Co do Jaruzelskiego jest on być może "idolem" elektoratu SLD (a nie Palikota i w tym nie mojego) ,bo wielu ludzi nadal uważa ,że uchronił Polske przed interwencją zbrojna ZSRR i tyle.
Co do katolików prawicowych ,w Polsce generalnie symbol krzyża już przypomina powoli jedynie symbol PISu. Jeszcze nigdy od dwudziestu lat Kościół nie jest tak upartyjniony jak teraz , widać zaczęli się bać tych 10% :lol:
Cytat:

Pierwotnie napisane przez sanderuss (Post 1318211)
I kieruje. I do ciebie jako przedstawiciel tych "80%" to tez jest. Bo skoro tak goraco ich popierasz to musisz tez wziazc odpowiedzialnosc za ich czyny. Tu nie mozna stac okrakiem.

OK moge sie przyznać ,że biorę współodpowiedzialność za obecny stan rzeczy ale pod warunkiem , że za to jest też odpowiedzialny Kaczyński ,który jest w polityce od ponad 20 lat i był/ jest w tym czasie w 2 partiach.

AS82 17.06.2013 19:50

Tylko ,że ta akcja "Orzeł może" nie była w zamysle Dniem Flagi ,tylko trwała miesiąc i skladala sie z roznych eventów.
No ale jak jesteś taki precyzyjny i dokładny w tym jak się powinno właściwie obchodzić daną rocznicę to wytłumacz czemu w rocznice Smoleńska 10 kwietnia, Jaro maszeruje z krzyżami i pochodniami i to nie na cmentarz czy na Wawel , tylko pod palac prezydenta ? :lol:

AS82 17.06.2013 20:06

Niesioł nieźle dziś pojechał :
- Więcej (niż wydatki PO - przyp. red.) wydaje się na ochronę Kaczyńskiego, który ma urojenia. Wydaje mu się, że jest premierem i przeznacza na ochronę milion złotych. Taki ktoś niedługo może ogłosić, że jest Napoleonem. Niech sobie wybuduje Belweder - powiedział w ostrych słowach poseł PO.
- Ochrona Kaczyńskiego w Sejmie to jest jakiś cyrk, a to wszystko z pieniędzy podatników. Kaczyński po prostu otoczył się takimi drabami (rosłymi ochroniarzami - przyp. red.), że go nie widać. To wszystko to urojenia. Hofman to tłumaczy, że to dlatego, że ma być na niego zamach - podkreślił Niesiołowski.

:lol:

emj10 17.06.2013 20:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 1318222)
Nawet nie wiem, jak to skomentować...

Czysty Marks i podwaliny jego teorii. Marksa polecam każdemu przeczytać, aby wiedzieć czym to grozi.

Karamazow 17.06.2013 21:11

Max Kolonko od zawsze był ogarnięty, czy dopiero jak odszedł z tvp zaczął "mówić jak jest"? Kojarzy ktoś jakieś jego relacje czy też wypowiedzi za czasów roboty w tvp?

hunter 17.06.2013 21:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1318260)
Niesioł nieźle dziś pojechał :
- Więcej (niż wydatki PO - przyp. red.) wydaje się na ochronę Kaczyńskiego, który ma urojenia. Wydaje mu się, że jest premierem i przeznacza na ochronę milion złotych. Taki ktoś niedługo może ogłosić, że jest Napoleonem. Niech sobie wybuduje Belweder - powiedział w ostrych słowach poseł PO.
- Ochrona Kaczyńskiego w Sejmie to jest jakiś cyrk, a to wszystko z pieniędzy podatników. Kaczyński po prostu otoczył się takimi drabami (rosłymi ochroniarzami - przyp. red.), że go nie widać. To wszystko to urojenia. Hofman to tłumaczy, że to dlatego, że ma być na niego zamach - podkreślił Niesiołowski.

:lol:

Daleko mi do Kaczyńskiego i PiS, ale uzasadnianie swojego kurestwa tym, że "PiS jest taki sam albo gorszy" to po prostu wyraz bezsilności i głupoty. Na Twoje nieszczęście ASie coraz mniej osób to tłumaczenie nadal kupuje.

BBudowniczy 17.06.2013 21:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1318252)

To ty czego się właściwie czepiasz ? Że orzeł jest z czekolady czy chodzi ci o kolor czekolady (jest biały czyli poprawnie )?:lol:

O to że jest bez korony, siedzi po szpony w g..., a na rysunku promującym całą akcję jest różowy. Coś jeszcze?

Cytat:

Jedni biegają do Jaruzelskiego ,drudzy biegają do Rydzyka.Tylko nie wartosciuj teraz ,kto jest większą szują , żeby sie z tobą nie kłócić to mogę się zgodzić na to że obaj nimi są :>

A ile trupów ma na koncie Rydzyk? Ilu więzionych i represjonowanych? :> Za dużo Faktów i Mitów!

Cytat:

Jakbyś zapytał dlaczego JP2 był wielkim Polakiem i poprosił o wymienienie 5 powodów ,to nie wiem czy wiekszosc by umiała powiedzieć cokolwiek sensownego oprocz tego że był Polakiem i że ich wzruszal ,a jak byś przyjrzał sie osobie papieża i na to jakie podejmował decyzje np. w tym kogo uczynił świętym ,to już taki różowy ten obraz by nie byl , ale w polskich mediach o tym nie usłyszysz ,bo przekaz jest jeden .

Gdyby zapytac Ciebie, to zapewne tak. Myślę jednak, że spora częśc Polaków wie, dlaczego JP2 był wielkim Polakiem. Całej reszcie jest to obojętne, bo zapytana o Piłsudskiego czy Kazimierza Wielkiego też by nie umiała powiedziec nic sensownego.

Cytat:

Co do Jaruzelskiego jest on być może "idolem" elektoratu SLD (a nie Palikota i w tym nie mojego) ,bo wielu ludzi nadal uważa ,że uchronił Polske przed interwencją zbrojna ZSRR i tyle.

Prawdziwy dobroczyńca :-D

PS. Wg obecnie dostępnych dokumentów, Rosjanie ani myśleli o wejściu do Polski w 1981 r.

Cytat:

Co do katolików prawicowych ,w Polsce generalnie symbol krzyża już przypomina powoli jedynie symbol PISu. Jeszcze nigdy od dwudziestu lat Kościół nie jest tak upartyjniony jak teraz , widać zaczęli się bać tych 10% :lol:

Ja widac Tobie wszystko się kojarzy z kościołem, krzyżem i Pisem.Daj Pan spokój.....

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kamikaze (Post 1318252)
Co do Jarka to nie jestem za pisem więc nie będę go bronił to jest zwykły lewak (poczytaj sobie poprzednią stronę na ten temat) są trzy opcje dlaczego tak się dzieje:
- po prostu szuka naiwnych wyborców wycierając sobie gębę krzyżem (biskupi przecież odcinali się od tego)
- po tragedii jaka go spotkała - śmierć brata kolegów itd. odpierdzieliło mu
- opcja trzecia i jedno i drugie

A może z tego samego powodu, dla którego zaraz po katastrofie poszły tam tysiące Polaków? Z tego samego powodu, dla którego harcerze postawili tam drewniany krzyż z napisem "Ten krzyż to apel harcerzy i harcerek do władz i społeczeństwa o zbudowanie tutaj pomnika"?
Oczywiście najprościej napisac, ze to z wycierania gęby krzyżem lub bo Kaczorowi odwaliło. Brawo.
Taki sam "niepodważalny" argument, jak ten że na Marszu Niepodległości są faszyści, a lustracji chce tylko chore z nienawiści oszołomstwo.

heoij 17.06.2013 22:06

Kilka zdjęć z niedzielnego Marszu:

http://m3.naszdziennik.pl/z/960,540,...eaba2c94ed.jpg

http://m3.naszdziennik.pl/z/960,540,...f95305eb7f.jpg

http://m3.naszdziennik.pl/z/960,540,...2df17cc76a.jpg

heoij 17.06.2013 22:12

Oczywiście wracając do domu pomyślałem, że chociaż zobaczę jakieś urywki albo relację z Marszu, ale oczywiście ani w Polscacie (Wydarzenia) ani w TVP1 (Wiadomości) nie usłyszałem ani zdania o kilkunastotysięcznym Marszu w Krakowie...

Ale o wiele mniejszej paradzie zboczeńców w Warszawie media trąbiły kilka dni ...

Takie mamy "wolne i obiektywne" media w Polsce ...

emj10 18.06.2013 00:02

Problem nie jest z samym PiS-em, bo średnio interesujący mnie temat, ale z tym, że Jareczek tymi kazaniami przyprawia Katolikom, którzy nie identyfikują się z tą partią również łatkę oszołomów. Niech zarejestrują sobie swój rydzykowy kościół i głoszą tam prawdy objawione, a nie wykorzystują wpływy polityczne w kręgach kościelnych.

Wydaje mi się, ze wszystkim, którzy chcą liberalnego gospodarczo państwa, z rozdziałem pewnych instytucji w kraju, w tym państwa od Kościoła w głowie nie mieszczą się takie występy.

AYALA 18.06.2013 07:48

Niesioł wciąż w szczytowej formie
http://www.tvn24.pl/wideo/magazyny/n...ylist_id=12695

100 tyś zł na słodycze...hahahahah

Dzideek 18.06.2013 08:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hubert.fan (Post 1318289)
Oczywiście wracając do domu pomyślałem, że chociaż zobaczę jakieś urywki albo relację z Marszu, ale oczywiście ani w Polscacie (Wydarzenia) ani w TVP1 (Wiadomości) nie usłyszałem ani zdania o kilkunastotysięcznym Marszu w Krakowie...

Ale o wiele mniejszej paradzie zboczeńców w Warszawie media trąbiły kilka dni ...

Takie mamy "wolne i obiektywne" media w Polsce ...

Kilkanaście tysięcy to grubo przesadzony szacunek, bo było 5 tys., w porywach do 6 tys. czyli do stołecznych manifestacji to się nie umywa.
A różnica między pedałami, a marszami TRWAM jest taka, że te pierwsze odbywają się raz na rok, a te drugie raz na miesiąc i nie będą zwracać na to uwagi, zwłaszcza, że frekwencja była niezbyt wysoka.

AS82 18.06.2013 08:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BBudowniczy (Post 1318285)
O to że jest bez korony, siedzi po szpony w g..., a na rysunku promującym całą akcję jest różowy. Coś jeszcze?

Za dużo Faktów i Mitów!

Prawdziwy dobroczyńca :-D

PS. Wg obecnie dostępnych dokumentów, Rosjanie ani myśleli o wejściu do Polski w 1981 r.

Ja widac Tobie wszystko się kojarzy z kościołem, krzyżem i Pisem.Daj Pan spokój.....

Taa , orzeł siedzi w gównie...Zrobili orła z czekolady i go postawili w gównie :lol:

Jeśli czegoś za dużo to zdecydowanie TV Trwam i Radia Maryja

Co do Jaruzelskiego ,to niestety nadal spora czesc spoleczenstwa tak uważa

Oczywiście ,ze mam racje , skoro lider partii przemawia na Jasnej Górze , że Kościół jest atakowany i trzeba go bronić , i na tej samej Jasnej Górze siedzący obok biskup to potwierdza i mówi ,żeby mądrze zagłosować , w domyśle na PIS, to mamy tu typowy sojusz tronu z oltarzem. To nie jest tak jak mówi Papież ,ze Kościół przetrwal 2000 tys lat bo czuwa nad nim Duch św. ,oni przetrwali tylko dlatego ,że zawsze sie opowiadali po jakiejś stronie politycznie , byli uwikłani w rządzenie. Odkąd się pojawił Palikot ze swoimi 10% ,przestraszyli się bo do tej pory ,nie pojawiła się żadna partia , która by chciała ukrócić ich przywileje. Przestarszyli sie ,że Polska pójdzie droga zachodu ,czyli drogą laicyzacji . Tak się pewnie stanie ,choć w Polsce bedzie to trwalo o wiele dłużej i burzliwiej ,bo kler ma nadal ogromny wpływ na to co się dzieje w tym kraju.

BBudowniczy 18.06.2013 08:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kamikaze (Post 1318295)
To była tragedia zginął prezydent i nic dziwnego, że było tysiące ludzi. Jak chce uczcić brata to nie musi od razu robić takiej szopki z krzyżem.
http://www.wykop.pl/link/1544825/jan...ka-05-06-2013/

A kto zrobił tą szopkę z krzyżem? Harcerze którzy go tam przynieśli, czy może Komorowski który wezwał do jego usunięcia?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10
Problem nie jest z samym PiS-em, bo średnio interesujący mnie temat, ale z tym, że Jareczek tymi kazaniami przyprawia Katolikom, którzy nie identyfikują się z tą partią również łatkę oszołomów. Niech zarejestrują sobie swój rydzykowy kościół i głoszą tam prawdy objawione, a nie wykorzystują wpływy polityczne w kręgach kościelnych.

A to dlaczego mają rejestrować rydzykowy kościół, skoro już należą do kościoła - katolickiego? Nikt nie zakazuje członkom jakiejkolwiek innej parti przystapić do Parlamentarnego Zespółu ds. Przeciwdzialania Ateizacji Polski (jednego z organizatorów), lub założyć swój własny zespół i również zorganizować własny kongres.

Cytat:

Wydaje mi się, ze wszystkim, którzy chcą liberalnego gospodarczo państwa, z rozdziałem pewnych instytucji w kraju, w tym państwa od Kościoła w głowie nie mieszczą się takie występy.

To co to będzie za liberalne państwo, skoro politycy nie będą mogli organizować, a nawet uczestniczyć w jakichkolwiek inicjatywach religijnych czy światopoglądowych. Tak już zresztą było - za PRL-u.
Zresztą może sprecyzuj : co byś proponował zakazać by było "liberalnie gospodarczo" (?) i co ten kongres ma wogóle wspólnego z "liberalnym gospodarczo państwem"?

Co ciekawe, kilka lat temu nie widziałem oburzenia w tych samych dziś oburzonych środowiskach, gdy miały miejsce takie oto zdarzenia:

Cytat:

Niech w Polsce wygra katolicyzm łagiewnicki z katolicyzmem toruńskim" - zaapelował Jan Rokita. Zrobił to tuż po krakowskich "dniach skupienia" parlamentarzystów Platformy Obywatelskiej. Działacze platformy zjechali do Krakowa, by stworzyć przeciwwagę dla układów Prawa i Sprawiedliwości z mediami ojca Tadeusza Rydzyka. Chcą współorganizować alternatywny do Torunia ośrodek polskiego katolicyzmu. - Chcemy, by aktywność publiczna polskich katolików nie kojarzyła się wyłącznie z Radiem Maryja. Serdeczność abp. Stanisława Dziwisza sprawiła, że polityczna samotność PO jest dziś dla nas łatwiejsza do zniesienia - tłumaczy Donald Tusk, lider PO.

Za symbol nowoczesnego polskiego katolicyzmu Jan Rokita obrał Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Łagiewnikach.

To Częstochowa XXI wieku - mówi poseł Ireneusz Raś z Platformy Obywatelskiej, inicjator "dni skupienia" PO, zorganizowanych właśnie w Łagiewnikach. Dzięki posłowi Rasiowi parlamentarzystom PO udało się też zorganizować spotkanie z abp. Stanisławem Dziwiszem, którego Jan Rokita nazwał przyszłą głową Kościoła w Polsce.

Krakowskiego spotkania posłów PO nie sposób nie powiązać z innymi wydarzeniami ostatnich tygodni. Na przerwanym w czwartek posiedzeniu Sejmu platforma miała prezentować swoje projekty trzech ustaw wprowadzających finansowanie z budżetu państwa uczelni teologicznych w Warszawie, Wrocławiu i Krakowie. Jeśli do tego dodać deklaracje Jana Rokity o budowaniu antymaryjnego obozu oraz wzięcie przez Donalda Tuska ślubu kościelnego tuż przed kampanią wyborczą, można mówić o jakiejś formie zbiorowego nawrócenia liberałów

http://www.wprost.pl/ar/86039/Rozlam/?pg=0

To nie jest neutralne politycznie Stop Ateiacji, tylko Stwórzmy Nowoczesny Kościół Antypisowski i swoją własną Częstochowę XXI wieku, podzielmy Kościół na ciemnogrodzki Pisowski i nowoczesny Powski. Ciekawe co by się działo, gdyby Kaczyński powiedział dzisiaj to samo co politycy PO, tylko w drugą stronę.

AS82 18.06.2013 08:48

Jeszcze pare lat temu Episkopat sie odcinał od tego co robi Rydzyk , teraz biskupi stoją za nim murem. Bronią swojego każdego przyczułku w tym kraju i nie cofną się ani na milimetr , co jakiś czas wysyłając swoich politycznych emisariuszy ,żeby zdobyć jeszcze więcej wpływu w Polsce , a to Kaczyński chce wpisania do Konstytucji słów "w imie Boga" , a to zaostrzenia zakazu aborcji .Rydzyk idzie va banque , olali Platforme przy której zyje im sie bardzo wygodnie ,dostawali praktycznie wszystko co chcieli ,a jednak oni chcą wiecej i stawiaja wyłacznie na PIS , reszta to zdrajcy .PIS moze im dac najwiecej ,nikt inny.

Drozd 18.06.2013 09:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kamikaze (Post 1318250)
Oczywiście, że prawicowy rząd buduje wały, bo dba o swój kraj, ale to nie jest tak, że ma wydawać pieniądze na pomoc dla powodzian. On nie ingeruje i nie zmusza nikogo do ubezpieczania się, jak ktoś chce budować dom przy rzece to są jego pieniądze i jego sprawa.

Problem w tym ze jak przerwie wały (Sandomierz) to zalewa domy nie tylko nad rzeką. Wszyscy sie mają ubezpieczać? Rząd który najpierw spartoli robotę a potem mówi ludziom to wasza brocha nie jest prawicowy tylko nieudolny. Przypomnieć ci gdzie POwiec Zdrojewski wybudował we Wrocławiu tbsy ? Też sie powinni ubezpieczyć?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1318267)
Czysty Marks i podwaliny jego teorii. Marksa polecam każdemu przeczytać, aby wiedzieć czym to grozi.

:D jest i nasz inżynier który mnożyć do 100 nie potrafi. Tyle dobrze ze całki i macierze pamięta ... No i okazuje sie że również marksistowski filozof. Gdybyś jeszcze orać kuniem potrafił to pewnie nie byłbyś niedoszły.

A tak ... sam widzisz.

emj10 18.06.2013 10:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1318318)

:D jest i nasz inżynier który mnożyć do 100 nie potrafi. Tyle dobrze ze całki i macierze pamięta ... No i okazuje sie że również marksistowski filozof. Gdybyś jeszcze orać kuniem potrafił to pewnie nie byłbyś niedoszły.

A tak ... sam widzisz.

Spokojnie dzięki znajomości Marksa i kilku innych "wybitnych" myślicieli studiowanych latami przez Jareczka wiem czym grozi dojście tej padliny do władzy.

Socjaliści tacy jak Drozd będą klaskać w niebogłosy :D

heoij 18.06.2013 10:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dzideek (Post 1318305)
Kilkanaście tysięcy to grubo przesadzony szacunek, bo było 5 tys., w porywach do 6 tys. czyli do stołecznych manifestacji to się nie umywa.

Teraz to mnie rozśmieszyłeś :lol: Skąd masz take informacje, byłeś, liczyłeś z wieży mariackiej ?

Wiesz ile było osób na Paradzie zboczeńców w Warszawie według Gazety Wyborczej i samych organizatorów którzy jak zawsze zawyżają sobie liczbę ?

Cytat:

Przed Sejmem zebrało się kilka tysięcy osób. Potem liczba uczestników rosła. Według szacunków organizatorów, udział wzięło 8 tys. ludzi.

żródło: Gazeta Wyborcza

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dzideek (Post 1318305)
A różnica między pedałami, a marszami TRWAM jest taka, że te pierwsze odbywają się raz na rok, a te drugie raz na miesiąc i nie będą zwracać na to uwagi, zwłaszcza, że frekwencja była niezbyt wysoka.

8 tysięcy raz w roku w Warszawie i to według organizatorów ! to tak dużo według Ciebie ?

Cytat:

Kilkanaście tysięcy osób wzięło udział w II Krakowskim Marszu w obronie wolnych mediów. Jego uczestnicy żądali przyznania Telewizji Trwam prawa do nadawania w systemie cyfrowej telewizji naziemnej.

źródło: Nasz Dziennik
Nie wiem czy byłeś w niedzielę w Krakowie, ale 10 tys. spokojnie było, także raz na miesiąc przychodzi więcej ludzi niż raz w roku na reklamowaną Paradę ...

BBudowniczy 18.06.2013 10:18

Jak już mowa o manifestacji, to KRRiT zleciła prof. Krzemińskiemu (!) opracowanie raportu na temat obiektywności programu Pospieszalskiego, w tym odcinków poświęconych Marszowi Niepodległości....:haha:

Cytat:

Prof. Krzemiński poddał analizie siedem odcinków programu Jana Pospieszalskiego, ze szczególnym pietyzmem badając ten poświęcony Marszowi Niepodległości oraz – rzecz jasna – program będący przedmiotem skargi Centrum im. prof. Bronisława Geremka. Analizując odcinek poświęcony przygotowaniom do Święta Niepodległości, prof. Krzemiński stwierdził, że prezentował on:

"Przygotowania młodych antyfaszystów z Niemiec do udziału w kontrmanifestacji – wypowiedzi młodych Niemców o konieczności walki z faszyzmem."

Zdaniem profesora, wystąpiła tu

"wyraźna sugestia, że przemocy używają również ugrupowania lewicowe (w Polsce i w Niemczech), zatem osoby agresywne mogą znaleźć się po obu stronach – prawicowej i lewicowej."

Prof. Krzemiński wykrył także, iż prowadzący program o Marszu Niepodległości „nie kryje sympatii dla tego przedsięwzięcia” oraz uważa, iż jest to

"spontaniczna i cenna inicjatywa młodych ludzi, mająca na celu manifestowanie dumy z bycia Polakiem."

http://wpolityce.pl/wydarzenia/56080...gmenty-raportu

Drozd 18.06.2013 10:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1318328)
Spokojnie dzięki znajomości Marksa i kilku innych "wybitnych" myślicieli studiowanych latami przez Jareczka wiem czym grozi dojście tej padliny do władzy.

Socjaliści tacy jak Drozd będą klaskać w niebogłosy :D

Padlina prawie sołtysie to jest przy władzy od lat, dzięki takim roztropkom jak ty. Smród gęstnieje ... i nie będzie go łatwo usunąć.

emj10 18.06.2013 10:31

Każdy wspiera takie opcje jak mu się podoba. Wolisz socjalistów niosących obrazki maryjne, a ja zdecydowanie wspieram opcje liberalne gospodarczo, które odcinają się od smrodu jaki funkcjonuje tutaj od dziesięcioleci.

Dobrze to podsumował JKM, którego często zdarza mi się wyzywać od oszołomów, ale radary na socjalistyczne poglądy mamy podobnie wyczulone :D

Cytat:

Istotnie: połowa narodowców to narodowi socjaliści; ale w PiSie prawie wszyscy to państwowi socjaliści! Lepiej więc rozmawiać z narodowcami.

12 czerwca 2013
By być ścisłym: PiSmeni to etatyści, zwolennicy prymaty państwa nad człowiekiem. Teoretycznie można być etatystą i np. elitarystą. W praktyce jednak dziś każdy etatysta jest socjalistą. Niekoniecznie socjal-d***kratą – ale socjalistą.
Dlatego takie wypowiedzi nie powinny nikogo dziwić:
wis.la/t914e
W gruncie rzeczy SLD jest na prawo od PiSu. SLD to socjaliści, którzy już się nakradli – a „Nie ma lepszego konserwatysty niż rewolucjonista, który już nakradł się dość pieniędzy”.
A tych narodowych socjalistów to trzeba bardzo pilnować – bo oni jeszcze się nie nakradli…

BBudowniczy 18.06.2013 11:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kamikaze (Post 1318333)
Obie strony zrobiły szopkę i obie są z niej zadowolone. Temat zastępczy - w ich mniemaniu podzielili sobie Polskę na dwie części, głupi ludzie pójdą głosować nie dla siebie dla Polski tylko przeciw PO/PIS

Pozwolę sobie mieć inne zdanie w tej kwestii. Jeżeli kwestia upamiętnienia największej katastrofy w Polsce po 2 wojnie światowej jest dla Ciebie szopką, to ciekawy jestem co dla Ciebie tą szopką nie jest.

Cytat:

Jakby Polską rządziła prawica to nikt nikomu nie zabraniałby chodzić do kościoła, ani tm bardziej zmuszał do chodzenia tego. Kościół ma prawo, nawet obowiązek wypowiadania się na różne tematy od tego jest.

A teraz ktoś zabrania lub nakazuje? :mysli:
PS.Spora część elektroratu PO(znam wielu takich) uważa, że Polską właśnie rządzi liberalna prawica czyli PO, bo na prawo są już faszyści (czyli PiS), a na lewo socjalkomuniści (czyli PiS) ;)

Cytat:

Nie może być tak, że Kaczyński reprezentuje wszystkich katolików i ośmiesza ich tym samym. Czego się dziwić skoro Polską rządzą syjoniści, jedni atakują kościół wprost, a inni ośmieszają go. Cel ten sam tylko inne sposoby.

Znajdź mi fragment wypowiedzi, gdzie Kaczyński twierdzi że reprezentuje wszystkich katolików. To co piszesz to zwykła manipulacja.
PS. To z syjonistami i ośmieszaniem kościoła przez Kaczyńskiego to mam nadzieję że żart....

Cytat:

Każdy wspiera takie opcje jak mu się podoba. Wolisz socjalistów niosących obrazki maryjne, a ja zdecydowanie wspieram opcje liberalne gospodarczo, które odcinają się od smrodu jaki funkcjonuje tutaj od dziesięcioleci.

Nie wiem czy to było do mnie, ale ja nie widzę problemu by jednego dnia iść z obrazkiem maryjnym, a na drugi dzień postulować o więcej liberalizmu w gospodarce. Jedno z drugim się nie kłóci.
Można być religijnym i można być liberałem. Mam nadzieję, że mieści Ci się to w głowie, że wśród niosących "obrazki maryjne" ludzi jest spore spektrum ludzi o różnych poglądach gospodarczych.
"Ja zdecydowanie wspieram opcje liberalne gospodarczo" - czyli konkretnie?

PS. Co ciekawe sztabowcy z PO muszą być zadowoloni - wszyscy dyskutujemy czy PiS to bardziej faszyści czy bardziej socjaliści, a rządząca od 6 lat PO jest poza wszelkim zainteresowaniem. W Polsce jak widać najwiekszym problemem jest opozycja, a nie rządzący.

sanderuss 18.06.2013 11:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1318318)
Problem w tym ze jak przerwie wały (Sandomierz) to zalewa domy nie tylko nad rzeką. Wszyscy sie mają ubezpieczać? Rząd który najpierw spartoli robotę a potem mówi ludziom to wasza brocha nie jest prawicowy tylko nieudolny. Przypomnieć ci gdzie POwiec Zdrojewski wybudował we Wrocławiu tbsy ? Też sie powinni ubezpieczyć?

Zadaniem panstwa jest przygotowac waly, zbiorniki retencyjne itd. Jesli panstwo spieprzy i nie wywiaze sie z obowiazku to powinno pokryc koszta powodzi. Jesli natomiast wszystko jest przeprowadzone dobrze to obywatel powinien sie ubezpieczyc na wszelki wypadek. Jesli ktos mieszka na terenach zagrozonych powodzia i tego ubezpieczenia nie ma to to sie nazywa glupota, nic innego.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1318309)
Jeszcze pare lat temu Episkopat sie odcinał od tego co robi Rydzyk , teraz biskupi stoją za nim murem. Bronią swojego każdego przyczułku w tym kraju i nie cofną się ani na milimetr , co jakiś czas wysyłając swoich politycznych emisariuszy ,żeby zdobyć jeszcze więcej wpływu w Polsce , a to Kaczyński chce wpisania do Konstytucji słów "w imie Boga" , a to zaostrzenia zakazu aborcji .Rydzyk idzie va banque , olali Platforme przy której zyje im sie bardzo wygodnie ,dostawali praktycznie wszystko co chcieli ,a jednak oni chcą wiecej i stawiaja wyłacznie na PIS , reszta to zdrajcy .PIS moze im dac najwiecej ,nikt inny.

Czy to sie komus podoba czy nie historia Polski jest scisle zwiazana z historia kosciola. Zreszta sam poczatek panstwowosci 966r to chrzest Polski. Odwolanie do Boga w preambule jest jak najbardziej zasadne. Dziwisz sie usztywnieniu stanowiska episkopatu a ja bym sie dziwil jakby episkopat nic nie robil wobec otaczajacej i promowanej przez wladze nachalnej homopropagandzie i podwazaniu wartosci chrzescijanskich. Kosciol musi stac na swoich zasadach i nie moze sie cofnac ani o krok . Inna rzecza ze mozna miec zastrzezenia co do niektorych funkcjonariuszy kosciola katolickiego i ich zbytniego rozpasania zyciem doczesnym ale to sa przypadki jednostkowe ktore powinny zostac rozwiazane przez wladze koscielne w trosce o dobre imie tej instytucji.

Cytat:

Zapomniał jak to żydzi witali Niemców i Rusków jak nas najeżdżali, albo jak wielu z nich było oficerami w tych armiach i wysyłali Polaków na śmierć, jak chcieli utworzyć Judeopolonie.
Wielu zydow bylo tez w polskiej armii i wybitnie zasluzylo sie dla kraju...

BBudowniczy 18.06.2013 11:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kamikaze (Post 1318346)
Nie ma sensu wałkować w kółko tego samego rządzi nami lewica, jedni bardziej na lewo inni bliżej środa, ale czy to PO PIS SLD to takie samo gówno, może tylko Ruch palikota większe od reszty.

Patrz jaki z niego "Polak" czyich interesów broni (tak jak cały nasz rząd)

wis.la/n5mgj

Zapomniał jak to żydzi witali Niemców i Rusków jak nas najeżdżali, albo jak wielu z nich było oficerami w tych armiach i wysyłali Polaków na śmierć, jak chcieli utworzyć Judeopolonie.

Ciekawe, że jakoś bardziej się interesujesz jak to twierdzisz g... z Pisu, natomiast nie wzbudza Twojego zainteresowania g.... z PO,SLD i Palikota. Jakże to, przynajmniej staraj się być obiektywny i jedź ze wszystkimi po równo :>

Co Ci się konkretnie nie podoba w tej zalinkowanej wypowiedzi? Proszę o cytat, by można było się spierać w jakiejś określonej płaszczyźnie, a nie w płaszczyźnie "bo Żyd jest be i Kaczor to zdrajca".
Nikt nie neguje nadreprezentacji żydów w UB i aparacie komunistycznym po 45, ale to nie znaczy że mamy dzisiaj zrzucić bombę atomową na Izrael.

Worcester 18.06.2013 11:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1318337)
Wolisz socjalistów niosących obrazki maryjne, a ja zdecydowanie wspieram opcje liberalne gospodarczo

O kim mowa? :shock:
Bo na KNP z tego co kiedyś pisałeś - nie głosujesz.

emj10 18.06.2013 13:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Worcester (Post 1318359)
O kim mowa?
Bo na KNP z tego co kiedyś pisałeś - nie głosujesz.

To KNP ma monopol na liberalne poglądy w gospodarce?

Oni będąc którymś tam wcieleniem UPR są przedstawicielami doktrynalnego wyznawania szkoły austriackiej, która nie jest jedynym nurtem jaki zrodził się przez te kilka stuleci w liberalnym podejściu do gospodarki. Jeden z filarów dawnego UPR, a obecnie osoba, która raczej jest cięta na KNP to Rafał Ziemkiewicz - miłośnik turbokapitalisty i ultraliberała jakim jest Balcerowicz. Cała ta szajka, którą zbudował JKM to nic innego jak grupa, która swoimi działaniami definitywnie obrzydziła liberalizm gospodarczy w Polsce.

Wracając do ostatnich blisko trzech dekad w polskiej gospodarce to przejawów liberalizmu mieliśmy zaledwie kilka.
1. Pierwszym z nich był okres urzędowania Messnera i Rakowskiego, gdzie oprócz sławnej „ustawy Wilczka” doszło do reform gospodarczych, które były podwalinami systemu gospodarczego III RP, rozpoczęły szaleństwo na tworzenie prywatnej działalności gospodarczej, a także stworzyły system finansowy częściowo niezależny od władz PRL. Mimo fiasku tych reform zakończonych ogromnym kryzysem gospodarczym i hiperinflacją te ruchy przyczyniły się do tego, że początek lat 90-tych stał się okresem gdzie własność prywatna przeważyła szalę z własnością prywatną, a miliony Polaków mogły w końcu iść na swoje.
2. Oprócz UPR mającego skrajnie liberalne poglądy gospodarcze istniały również takie grupy jak liberałowie gdańscy, którzy po działaniu w podziemiu w latach 80-tych w latach 90-tych najpierw utworzyli KLD, następnie mieli epizody z UD i UW, aż wreszcie wylądowali w PO. Druga grupą, która miała głównie korzenie w ośrodkach warszawskim i krakowskim był SKL, który nie wytrzymał próby po nieudanej koalicji z AWS i rozpadł się na małe partie, a czołowi politycy zasilili inne mocniejsze ugrupowania. Każdą z tych grup różnił typ liberalizmu jaki noszono na sztandarach, podejście do Kościoła, a także kwestia rozliczenia PRL-u.
3. Reforma Balcerowicza – jakby jej nie oceniać to część z ruchów jakie wykonał Balcerowicz były nie tylko niezbędne, ale konieczne. Nie jest on moim liberalnym guru, gdyż amerykańscy ekonomiści żydowskiego pochodzenia na jakich wzorował się Balcerowicz, a także jacy mu doradzali doprowadzili do powstania lumpenkapitalizmu w Polsce. Może gdyby prywatyzacja odbywała się na bardziej otwartych i precyzyjnych zasadach, gdyby wcześniej otwarto wszelkie bariery na rynku pracy, a także gdyby w połowie lat 90-tych oddzielono własność państwową, od własności prywatnej, tak aby politycy nie mieli prawie żadnego wpływu na kluczowe działy gospodarki to nie doszłoby do powstania rzeczy working poor, a klasa średnia miałaby się dobrze od dekady.
4. Plan Hausnera. No cóż kilka razy spieraliśmy się w tym temacie jeśli chodzi o to czy założenia tego planu były słuszne, a także o samą postać Hausnera (dla mnie oprócz Kołodki jedyny lewak, który ma choć trochę samokrytyki i potrafi docenić liberalne rozwiązania).
Samo ograniczenie zatrudnienia oraz rozrostu organów administracji publicznej, powrót do prywatyzacji i oddzielenia własności prywatnej od państwowej oraz obcięcie wydatków socjalnych było planem, pod którym równie dobrze mógł podpisać się Balcerowicz, czy JKM. Wielka szkoda, że wtedy nie udało się przepchnąć całości, bo byśmy byli dekadę do przodu, a tak wciąż tkwimy w tym marazmie.
5. Ostatnie epizody liberalizmu miały miejsce w ostatniej dekadzie, gdzie za rządów PiS, czy PO doszło do uproszczenia podatku CIT, zniesienia najwyższej stawki podatku PIT, deregulacji zawodów prawniczych oraz tzw. „małej ustawy Gowina”, reformy pomostówek oraz emerytur mundurowych.

Jak na 8 lat rządów takich liberałów jak Gilowska, czy Rostowski mieliśmy jakieś becikowe, zabawy składką rentową, czy dołożenie kolejnych setek para podatków zamiast zmian w kierunku liberalizacji rynku pracy, sektora finansów publicznych, sektora bankowego, sektora ubezpieczeń, czy wreszcie ustabilizowania ordynacji podatkowej i systemu podatkowego w Polsce w kierunku o jakim kiedyś już wspominałem, czyli:
- podatek liniowy ze stałą dosyć wysoką stawką 20% dla wszystkich
- brak progów podatkowych
- kwota wolna od podatku podniesiona do poziomu płacy minimalnej (połowa tego co w Niemczech, czyli 8000 euro)
- zniesienie większości ulg podatkowych i ograniczenie biurokracji przy zbieraniu podatków

Krytykując politykę Orbana zwróciłem jednak uwagę na to, że wzoruje się on na systemie podatkowym w Niemczech co jest godne odnotowania. Przy zastosowaniu takiego systemu (ok. 1% Polaków podlega pod stawkę 32%, czyli faktycznie mamy podatek para liniowy z progami podatkowymi) osoby, który obecnie mając płace minimalną 1600 zł brutto zachowają w kieszeni ok. 300 zł (20%), gdyż będą zwolnieni z płacenia podatków, a osoby lepiej zarabiające, które do tej pory korzystały ze zwolnień podatkowych, ulg, czy innych sposobów jakie gwarantowały im luki w systemie podatkowych zapłacą stały i płaski podatek 20%.

Rozumiem, że zwolennika JKM ciężko w jakikolwiek sposób przekonać, że istnieje inny rodzaj liberalizmu niż prezentowany przez to środowisko, że istnieje inny liberalizm niż ten prezentowany prze Hayek'a, że istnieje szkoła chicagowska, a szkoła anglosaska, a także inne ich odmiany w wersjach europejskich, a także bardziej orientalnych. W wyborach samorządowych wspierałem do tej pory dosyć aktywnie najbardziej liberalną moim zdaniem grupę samorządowców, którzy mają jakieś tam korzenie właśnie w UPR i SKL-u, a w wyborach parlamentarnych głosuję na Janusza Piechocińskiego, któremu trudno zarzucić, że jest on socjalistą, gdyż już na studiach należał on do grona prężnie działających liberałów, którzy wykazywali ciągotki do tworzenia wolnorynkowej gospodarki w Polsce. On, Krzysztof Oksiuta, a także kilku innych polityków, których znałem od dziecka jak najbardziej byliby w stanie stworzyć grupę, która skruszyłaby ten socjalny beton. Niestety ten beton ma się wciąż za dobrze.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:57.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl