![]() |
właśnie w "Kronice" podali termin zakończenia budowy,ale tylko na trybunach.ma to być druga polowa marca.niestety nie podali którego roku.
|
Cytat:
|
|
a tutaj coś dla tych którzy krytykują nasz stadion :D http://www.youtube.com/watch?v=IAXYT...rec_grec_index
|
Cytat:
|
Kto będzie odpowiedzialny za dokończenie prac za trybuną północną? Mam tu na myśli drogi dojścia, kołowroty czy wymianę reszty ogrodzenia. Zrobi to obecny wykonawca trybuny z gwiazdą czy jednak Polimex?
|
Otoczenie i kołowroty zrobi Polimex. Mostostal-Warszawa ma jedynie zamontować oświetlenie słupów elewacji.
|
Może hale nam zrobią w stylu Singapuru :D
|
Tak mi się przypomniało, że nie napisałem tego jeszcze na forum:
- niedawno wracalem samolotem z Edynburga do Krakowa. I po raz pierwszy miałem przyjemność, że samolot przed lądowaniem w Balicach zrobił duże kolo nad Krakowem lecąc od strony NH. Siedziałem sobie przy oknie więc patrzyłem jaki ten nasz Kraków z góry ładny. I co sie mnie najbardziej w oczy rzuciło? Niesamowity obiekt po drodze. Wspaniały stadion, z góry sprawiający niesamowite wrażenie. Oczywiście, stadion Wisły. Ot, taka wizytówka Krakowa z lotu ptaka. Naprawdę niezła. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Chyba już macie odpowiedź na oficjalnej stronie na pytanie odnośnie lokalizacji muzeum klubowego... Niestety wygląda na to, że będzie to "wbudowane" w strefę kibica. Nie spodziewam się więc fajerwerków :( Za mało miejsca na wszystko...
|
Ale ja nie wiem jakich "fajerwerków" się można tutaj spodziewać.
Innego miejsca na muzeum na stadionie nie ma. Ta powierzchnia to też stricte powierzchnia biurowa, a nie coś zaprojektowanego na muzeum. Zmiany wykończeniówki nie ma się co spodziewać. Sztuka polegać będzie na tym, aby wstawić bogate wnętrze na dosyć niewielkiej przestrzeni. Możliwe do osiągnięcia, więc z narzekaniem wstrzymałbym się do chwili jego otwarcia. Kiedy to nastąpi? To wie chyba tylko Wisła. |
Strefa kibica połączona z klubowym sklepem - to rozumiem. Jeśli jednak dołożymy tu jeszcze muzeum... Mamy ogrom różnego rodzaju "eksponatów", ponad stuletnią historię... Nie upchamy tego na takiej powierzchni. No chyba, że zrobimy namiastkę muzeum...
|
Ja też sobie nie wyobrażam muzemu na tak małej powierzchnii, pamietam wystawe w Krzysztoforach na stulecie Wisły była piękna a eksponatów dość dużo, niektóre naprawde zaskakujące... no ale zobaczymy jak to będzie wyglądało
Edit: Skoro tak Piotrze G, to racja lepiej poczekać i zaufać w wyczucie i gust decyzyjnych na Wiśle, może to jakoś pomieszczą :p |
FraMat a "El kutaso" było widać? ;>
|
w tym miejscu mogłaby być restauracja. A tak serio to skoro na zachodniej będą sale konferencyjne to można przerobić okrąglaka na restauracje?
|
Na zachodniej nie będzie żadnej sali konferencyjnej. Na wschodniej będą 3, ale one kompletnie nie nadają się na salę konferencyjną pomeczową, nie ma jak obsłużyć transmisji na żywo, a i dojście do nich nie byłoby wygodne.
Na zachodniej dałoby się zorganizować nową salę konferencyjną, jednak żadnej takiej tam w projekcie nie ma i nie zostanie wykonana. Co do "małej" powierzchni, ona wcale nie jest taka mała. 700m2 to dość miejsca na muzeum i sklep klubowy. Oczywiście nie w opcji "wypas na 2tys m2, ale da się zorganizować przyzwoite muzeum i sklep. Na zdjęciach może nie wygląda to na ogrom przestrzeni, w rzeczywistości te 740m2 jest jednak całkiem spore. Poczekajmy na to aż je zrobią, a nie już narzekacie, że za małe i do dupy... |
Tak, tak, ogólne narzekanie, że jest do dupy bym wstrzymał przynajmniej do tego aż powstanie. Byłem tam, tam jest w cholerę miejsca, spokojnie można zorganizować muzeum. I sklep też tam można przenieść. Wreszcie to będzie jakoś wyglądało a nie blaszak straszy przy zakupie biletów. Tylko jedna sprawa. Troche dziwnie wygląda to "wianie zachodem" jak żeby tam dojść trzeba przejść przez niezłe błoto i plac budowy. Wiem, wiem, skończą to będzie ładnie. Przynajmniej mam taką nadzieję.
|
Ładnie to nie będzie (wiadomo, asfalt na całości placu przed trybuną), ale błota przynajmniej nie powinno być.
|
Cytat:
I jeszcze jedno - to nie narzekanie, tylko wyrażenie obawy ;) |
Czego się tutaj obawiać?
Jest 740 m2 powierzchni na piętrze? Jest i się ona nie rozciągnie. Trzeba ją po prostu odpowiednio zagospodarować, ale tym zajmie się pewnie projektant wnętrz i to nie byle jaki, leszcz sobie w tych spartańskich warunkach nie poradzi. Jedyną szansą na powiększenie tej strefy jest rozpierniczenie kilku ścian w stronę południową, jakby nasze cudowne skyboxy nie miały wzięcia, po drodze można rozdupczyć też restaurację. Z tej przestrzeni powstałoby sporo miejsca na Sports Bar i ewentualne przemieszczenie sklepu klubowego. No ewentualnie do rozbiórki zostają jeszcze biura. Z pomieszczeniami wewnątrz można zrobić dosłownie wszystko, bo ścianki są płyt gipsowych ewentualnie betonu komórkowego i nie pełnią funkcji nośnych. Tylko takie działania to już poważna zabawa i wymagałaby zgody właściciela obiektu. Na razie to czyste sci-fi, takie ruchy to można będzie robić za 2 lata, jak powierzchnie te nie miałyby najemców i żadnych perspektyw na wynajęcie. Dobrze by było, gdyby Wisła zmieniła wykończeniówkę sufitów i podłóg przy aranżacji muzeum i sklepu klubowego, bo ta obecna jest surowa i zimna, zupełnie nie pasująca do takiej funkcji. Tylko tak jak mówię, tutaj potrzeba już grubszej kasy i zgody miasta. Obraz ten jednak świetnie pokazuje jaką pracę włożyło w projekt biuro Obtułowicza - żadną. Robione wszystko na odpiernicz "aby było", bez jakiegokolwiek zadbania o detale. Nawet w szatniach zawodników na ścianach będą te same tanie płytki co w hallach dla kibiców. Ciekaw jestem jak będą wyglądać meble w szatniach, liczyłbym na jakieś Wiślackie akcenty w naszej szatni. Jeśli wyposażać szatnie będzie Wisła, to istnieje szansa, iż się zdecydują. Jak miasto, to można o tym zapomnieć. |
czyli Wisła nawet jak zostanie operatorem/najemcą na powiedzmy 15lat to i tak będzie potrzebować zgody miasta na jakiekolwiek zmiany?
jeszcze jedno mnie dręczy czemu drugi narożnik nie ma tak samo rozplanowanych wnętrz? |
Przeczytałem właśnie że architekt miasta jest oburzony szyldami na Cracovii. Że też nie jest oburzony naszym stadionem...:D
|
oba stadiony są miejskie i wszystko co jest z nimi związane, (prace budowlane itp) musi być zaapropowane przez miasto.
|
Cytat:
|
Cytat:
Ładniejsze materiały niestety kosztują. A różnice są dość spore. Poza tym w projekcie mogły być zupełnie inne - a dopiero w fazie wykonawczej zmienione ze względu na oszczędności. W polskiej rzeczywistości to nagminne. |
I tak naprawdę nigdy się nie dowiemy czy to wina O czy miasta (w ogóle kwestia całości stadionu ), bo dostępu do kompletu dokumentacji wykonawczej, notatek z konieczności prac projektowych i innych pism z ustaleniami na linii miasto-architekt-wykonawca nie mamy, a dokumentacja przetargowa ze strony ZIKIT-u, to tylko sztuka dla sztuki żeby była jakaś podstawa do przetargu.
|
Tandem Majchrowski&Filipiak jechał zgodnie nie tylko ze stadionem : http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...wiadomosc.html
Nie ma co się dziwić, że spełniano każde zachcianki tow. Filipiaka i dbano o elewację i inne gadżety. Razem wały kręcą za publiczny grosz. Gdyby zbadano na poważnie wszystkie "wygrane" przetargi w mieście Comparchu, to profesór znalazłby się w nowym apartamencie na Monte. Ciekawe czy przejmie też za darmo miejskie działki w Cichym Kąciku ? |
a czy ktoś wie ile metrów2 ma sklep i muzeum na ległej w stlycy. Szukałem i nie znalazłem a zdjęcia jak wiemy powiększają bardzo.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:31. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl