Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

AYALA 21.02.2013 20:58

chyba niedoceniacie nieco trenera Śląska - Levyego który ma doświadczenie w zdobywaniu tytułów mistrzowskich( a to nie jest bez znaczenia), co prawda w Albanii ale u nas poziom praktycznie ten sam.Trzymam kciuki za WKS

Bobek90 21.02.2013 22:59

Poziom praktycznie ten sam? Dlaczego ludzie przed pisaniem nie sprawdzaja czy to co pisza ma choc minimalne odzwierciedlenie w rzeczywistosci... unikneli by tylu kompromitacji... :mysli:

P.S
Zatrudnienie Maskanta to byl blad. Trzeba bylo wziasc jakiegos trenera ktory zdobywal laury w lidze estonskiej czy kazachskiej; ach, to doswiadczenie!

63624 21.02.2013 23:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bobek90 (Post 1300054)
63624

Hahaha. 4 pilkarzy (Mila plus 3) to troche malo zeby wciagac lige. No chyba ze ta trojka to mialby byc poziom Ljuboji. Kazdy :)

No jak pokazały ostatnie sezony, na walkę o puchary spokojnie starczy, a nawet na MP. :>
Pozostanę przy zdaniu, że jak pisałem, gdybyśmy mieli 3 klasowych piłkarzy więcej i utrzymywali ten poziom składu to regularnie byśmy walczyli o mistrza.
Zgadzam się natomiast, że puchary to inna bajka, sami dostaliśmy w nich niezłe baty w tym sezonie, a potem ograliśmy Lecha i Legię, logiki tutaj trudno się doszukać.;)
A Staszek jest moim zdaniem niedoceniany, fakt że wygląda jak bezdomny z dworca, ale taktycznie Śląsk pod jego wodzą jest o klasę lepszy niż za Oresta.

EDIT:
Zresztą ta runda zweryfikuje umiejętności Staszka, czy znajdzie zapchajdziurę po Jodłowcu. Legionista grał we wszystkich sparingach prawie.

emj10 22.02.2013 01:53

Dzisiaj rusza liga, więc pozwolę sobie zrobić podsumowanie podobne do tych, które popełniłem dwa oraz cztery lata temu.

Legia
+ Dwaliszwili
+ Brzyski
+ Bereszyński
+ Jodłowiec
- Wolski (leczył kontuzję od czerwca)
- Kiełbowicz (koniec kariery)

Amica
+ Hamalainen (4 bramki i 3 asysty)
+ Teodorczyk (5 bramek i 6 asyst)
- Bereszyński (1 bramka)

Dyskobolia
- zmiany, zmiany, zmiany… Baszczyński, Cani, Cotra, Dwaliszwili, Kokoszka, Piątek i Teodorczyk, czyli większość pierwszej jedenastki wyparowała… puf

Górnik
- Milik (7 bramek i 2 asysty w lidze)
+ Bonin, Mosnikov, Słodowy, Zahorski (szrot z odzysku)

Śląsk
- Jodłowiec (podstawowy stoper)
+ mało znaczące nazwiska

Podsumowanie (+ wzmocnienie, ++ znacznie wzmocnienie, ewidentne wmocnienie, - osłabienie, -- znaczne osłabienie, --- ewidentne osłabienie, = bez zmian)
Legia +++
Amica ++
Dyskobolia ---
Górnik --
Śląsk -

Ilościowo najbardziej straciła w tym okienku Dyskobolia, gdyż odszedł praktycznie cały pierwszy skład, a kilku zawodników szykuje się do wylotu. Drugi garnitur, które będzie grał na wiosnę powalczy o miejsca 10-14 w tej rundzie. Wygranymi tego okienka transferowego są z pewnością Legia i Amica. Zarówno jeden, jak i drugi klub wzmocnił się zawodnikami, którzy z miejsca powinni wskoczyć do pierwszego składu, albo znacznie powinni zwiększyć rywalizację na ławce, bądź ułatwić rotację. Lepiej oceniłem wzmocnienia Legii, gdyż uważam je za bardziej kompleksowe (wzmocnienie środka obrony, boków obrony, napadu i ewentualnie skrzydeł, gdyż Brzyski i Bereszyński również mogą grać w II linii). Patrząc jednak z perspektywy przydatności zawodników w rundzie jesiennej to osłabienie Górnika z pozostałej dwójki wydaje się być najpoważniejsze. Śląsk jest tylko na lekkim minusie, gdyż pomimo straty Jodłowca utrzymał generalnie stan posiadania, a ryzyko większego osłabienia było spore (m.in. Mila).

Dariook 22.02.2013 02:14

1. legia/amica
2. legia/amica/Śląsk
3. Śląsk/Wisła/amica

Dziękuje.

For_FuN_ 22.02.2013 02:19

Przeciez Slask jest utrzymywany z kasy miasta, wiec trudno sie dziwic, ze prezydent Wroclawia ma cos do powiedzenia w/s klubu. Trzeba dziekowac, a nie psioczyc, bo w innym wypadku, to Slask pewnie gralby w 4 lidze.
A co do Levy'ego, to radze zapoznac sie z wynikami jakie on osiaga(srednia punktowa)...czysty dramat. Lenczykowi, to moze buty czyscic.

Dariook 22.02.2013 02:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 1300099)
A co do Levy'ego, to radze zapoznac sie z wynikami jakie on osiaga(srednia punktowa)...czysty dramat. Lenczykowi, to moze buty czyscic.

Stanislav Levy nie takie rzeczy przełykał...

Bobek90 22.02.2013 13:36

Tymczasem nowy prezes Legii nie proznuje...

Cytat:

"Dziś po stronie miasta widzimy pozytywne nastawienie. Wspólnie wymyślimy koncepcję, ale na pewno tanio nie będzie. Akademia musi powstać. To, co udało się stworzyć do tej pory, bez odpowiedniej infrastruktury, zacznie się degenerować. Jako anegdotę powiem, że jest duże zainteresowanie naszą akademią w innych miastach. Proponują nam za darmo grunty i boiska. Chcę, byśmy do czerwca ustalili miejsce, w którym powstanie. Istnieją dwie czy trzy lokalizacje, m.in. obiekty Hutnika Warszawa, i pozytywne nastawienie. Przecież mówimy o tysiącach dzieciaków, które mogłyby u nas trenować. To projekt społeczny" - mówi Bogusław Leśnodorski w rozmowie z Przeglądem Sportowym.
-------------------------------

W mediach bardzo glosno o Legii a Lech, co by nie mowic, tez sie troche wzmocnil. Reprezentant Finlandii i Teodorczyk znacznie poprawia jakosc czysto pilkarska w Lechu. W lato znow zrobia 2 sensowne transfery i beda mogli pocichu zaczac myslec o walce o faze grupowa LE.

Sartre 22.02.2013 17:04

Ja kompletnie nie kupuję tego Śląska, że 3-4 więcej dobrych zawodników i już była by paka.

Kto w Śląsku jest dobry, tak żeby się w ekstraklasie jako chociaż top5 wyróżniał? Mila, Sobota, Kelemen, może Kazimierczak. A poza tym? Dla Śląska tych 3-4 więcej dobrych, to podwojenie liczby "dobrych" w składzie. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Dla porównania - w Legii czy w Lechu takich top5 to nie ma może na jednej/dwóch pozycjach. Czasami na jednej pozycji jest po dwóch z takiego top5.

No i w Śląsku nie ma tak, jak jest w Lechu czy Legii, że o tę samą pozycję walczy po dwóch "dobrych" i naprawdę solidni zawodnicy lądują na ławce (może z wyjątkiem Elsnera). No i w Śląsku nie ma młodych.

dwdx1906 22.02.2013 18:45

Jakoś nigdy nie narzekałem na Ekstraklasę, ale po serii dobrych meczów w ostatnich dniach (wczoraj na Anfield prawdziwy spektakl) to tego teatru w Lubinie się nie da oglądać. Dość powiedzieć że Zagłębie poza bramkami nie miało nawet pół okazji, a Pogoń nic lepsza nie jest...

Może się rozciekawi liga, ale jak tak patrzę na tabelę to od trzeciego miejsca w dół są praktycznie same rozbite drużyny, a i drugi Lech jakoś świetnie nie wygląda. Cud się stanie jak "kochana Legiunia" nie zdobędzie mistrzostwa. Nawet jak Urban zjebie przygotowania i dopadnie ich masa kontuzji, to doprawdy nie wiem, z kim mogli by przegrać. Bo przecież nie z Polonią ani nie z Lechią...

tofik 22.02.2013 19:53

Z każdym można przegrać. Nie ma takiej drużyny w tej lidze., która faktycznie kontroluje mecz od początku do końca.

Odnośnie meczu ZL - Pogoń. Zobaczymy jak się zaprezentuje ZL w następnych meczach, ale wygląda na to, że są dobrze fizycznie przygotowani i taktycznie też jest jakiś sens w ich grze, istnieją pewne automatyzmy.

speedfashion 22.02.2013 21:21

Lechia i Polonia męczą się w starciu tytanów. A ja chciałbym zapytać, jak podobają się Wam koszulki piłkarzy z Warszawy?

dulli78 22.02.2013 23:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez speedfashion (Post 1300213)
A ja chciałbym zapytać, jak podobają się Wam koszulki piłkarzy z Warszawy?

Bardzo ładne, ale ich kibice to daltoniści

http://i48.tinypic.com/ofze2s.jpg

AYALA 23.02.2013 09:11

największe budżety w lidze wg PS
Legia - 80 mln zł
Lech - 45 mln zł
Wisła - 40 mln zł
Zagłębie - 35 mln zł
Śląsk -30 mln zł

kreseq 23.02.2013 10:34

Wirtualne budzety to jest to co uwielbiam prawie tak jak pompowanie balona ktory w tej chwili znajduje się nad naszym stadionem.

Wracajac do spotkania Lechii z Polonia. O ile bramkowa akcja Lechii mogla sie podobac, o tyle mecz byl zenujaco slaby. Wiem ze to pierwsze spotkanie ale odwykl czlowiek od ogladania naszej rodzimej ligi i najedzony LM i LE po prostu zostal poturbowany :)
Co ciekawe wielka gwiazda Wszolek, na tle pozostalych zawodnikow rozlatujacej sie Polonii wygladal jak statysta z M jak Milosc. Nie zdziwie sie jak ta wyszydzana Polonia, na predce uzupelniona mlodymi kopaczami zajmie miejsce 3-5.
Dzisiaj kolejne kopanie sie po czole.
Raczej latwa przeprawa Jagi z Podbeskidziem, oczywiscie boisko bedzie w swietnym stanie.
Slask z Bog wie jak zlozona defensywa vs dzieciaki Mroczkowskiego ktore moze zaczna runde tak jak poprzednia ale tego nikt nie wie. Stawiam mimo wszystko na Slask.Tutaj tez plyta boiska bedzie w znakomitej formie.
Na koniec wisienka na torcie... Scyzoryki, a raczej kosy, a moze jeszcze inaczej "wycinacze" i Legia ktora nie wiem po co dziennikarze juz koronowali, a jej prezesa ( przez ktorego boje sie otworzyc lodowke ) wychwalaja w sposob niemal komiczny.
Boisko w stanie idealnym.
W skrócie : Wszystkie trzy spotkania beda nudne,chujowe i na trzezwo radze nie podchodzic.

ToTylkoJa 23.02.2013 12:16

a ja uwielbiam to słodkie pierdzenie i podlizywanie się, kto komu bardziej w 4 litery wejdzie :help:

kibic Wisły chwali Legię, kibic Legii chwali Lecha jednocześnie pisząc aby nie chwalić za bardzo Legii, na co kibic Lecha odpowiada aby nie chwalić Lecha :rotfl:

śmiech na sali, ach ta poprawność polityczna :lol:

Legia jest największym faworytem do MP bez dwóch zdań, nie ma co się oszukiwać i temu zaprzeczać. Tylko frajerstwo samej Legii może jej pokrzyżować drogę do mistrzostwa.

dynek.pl 23.02.2013 12:28

Wspaniały mecz wybrał C+ na inaugurację - po 20 minutach odechciało mi się już tej całej żałosnej ligi.

krasny 23.02.2013 15:04

Bardzo ciekawie wygląda gra Daniego z Jagi.

buczo1985 23.02.2013 15:09

Podbeskidzie dziś wygrywa i jeśli Ruch i Korona przegrają ze swoimi rywalami, a wiele wskazuje na to, że tak będzie, to strata ekipy z Bielska będzie wynosić 6 pkt do Ruchu i 7 do Korony. Spadek wcale nie jest taki pewny. Co to jest 7 pkt na całą rundę. Analogicznie Bełchatów.
Obyśmy jutro wygrali.....

wolfy 23.02.2013 15:22

O kur...
Podbeskidzie wygrywa 4:0.

Robi się gorąco...

Arked 23.02.2013 15:25

Przynajmniej będą emocje za tydzień.

Proud 23.02.2013 15:27

Wszystko wskazuje na to, że "gra o stawkę" nie tylko na cracovii. :D

Trzeba by było napisać do Klubu o okolicznościowe plakaty ;)

tofik 23.02.2013 15:28

No w obliczu takiego wyniku TSP nasz mecz z GKS faktycznie jest o 6 punktów.
Druga sprawa to motywacja, fatalnie byłoby grać z jadącym na pełnej k TSP za tydzień w złych humorach

Dariook 23.02.2013 15:42

Idzie, idzie, idzie...PODBESKIDZIE!

Kocur 23.02.2013 15:51

Mam przeraźliwe uczucie że cały ogon tabeli by nas zlał niemiłosiernie ...

Nadzieja w tym że po prostu nie będzie im się chciało.

River 23.02.2013 16:11

Jesli jutro przegramy a przy tym zaprezentujemy sie fatalnie (scenariusz calkiem realny) to za tydzien oklep od Podbeskidzia bardzo realny tym bardziej, ze bedziemy po wyczerpujacym boju w PP z Jaga.:-D A wtedy z 12pkt przewagi nad 15 miejscem w dwie kolejki zrobi sie raptem 6pkt a do konca bedzie jeszcze daleko...

Fiti 23.02.2013 17:46

Bełchatów, niemiłosiernie? Nie widze tam osoby, która by byla w stanie cokolwiek zrobić. Był Buzała, ale juz nie ma...
Zobaczymy jutro. Wierze w nasz dream team!

wwf 23.02.2013 18:59

Z tego co mi wiadomo ludzie związani blisko z Wisłą obstawiają dwie wtopy na początku i zwolnienie Kulawika.

silver03 23.02.2013 19:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wwf (Post 1300344)
Z tego co mi wiadomo ludzie związani blisko z Wisłą obstawiają dwie wtopy na początku i zwolnienie Kulawika.

A obstawiają kto będzie trenerem? Może Małecki? ;)

buczo1985 23.02.2013 19:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez silver03 (Post 1300348)
A obstawiają kto będzie trenerem? Może Małecki? ;)

Sobol będzie grającym trenerem :D

wolfy 23.02.2013 19:40

Czytam relację z meczu Legii na "Weszło".
Dlaczego?
Ich przejście z hurraoptymizmu do czarnej rozpaczy i besztania niedoszłych idoli jakoś poprawia mi nastrój.

Cóż zrobić - jestem prostym człowiekiem i mam proste potrzeby.

Widać, że rację miał kreseq, a nie ToTylkoJa. Kwestia trzeźwego spojrzenia na naszą ligę i doświadczenia.

(Mecz jeszcze trwa, Legia może wygrać albo zremisować, ale już teraz widać ile jest warte to całe pompowanie balonika)

studio 23.02.2013 19:57

Ale .......nal szybko balonik :) "miszcz mediow i wszechswiata" w pierwszym meczu juz w plecy:P

MatMario 23.02.2013 19:59

Czy to meteoryt? Czy to wielka opona? Nie to wielki balon .......na w Warszawie... :)

63624 23.02.2013 20:00

Oj tak dzisiejsza relacja Weszło to miód na serce niestołecznych. ;)

AYALA 23.02.2013 20:04

Urban to raczej trener młodzieży a nie seniorów...Dziwne że tak długo zwlekał z wprowadzeniem Dwaliszwiliego ? Obrońcy Legii jeszcze śpią snem zimowym

MatMario 23.02.2013 20:12

Ayala się nie znasz, Legia to samograj, trener niepotrzebny :)

Prawie jak u nas za Kasperczaka.

Krav 23.02.2013 20:16

supermiszcze Legia, LM wasza !!!! :lol:http://wislakrakow.com/forum/data:im...AASUVORK5CYII=

tommiyacht 23.02.2013 20:20

daleki jestem od burzenia waszej hura szydery z tej porazki ale mysle ze L pokaze swoj potencjał jak zaczną grac na boisku a nie na klepisku

wolfy 23.02.2013 20:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tommiyacht (Post 1300362)
daleki jestem od burzenia waszej hura szydery z tej porazki ale mysle ze L pokaze swoj potencjał jak zaczną grac na boisku a nie na klepisku

No to jak tak, to wtedy może im zostać już tylko walka o puchary:-p

:haha:

Gwiaździsty 23.02.2013 20:25

Piłka nożna jest super grą. Dostarcza wielu radości i rozczarowań. :):
http://www.90minut.pl/sparing/0/sparing9596.html

Nie wiedziałem np. że II liga kazachska jest taka mocna :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:41.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl