Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Peter Hyballa trenerem Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10351)

_ukoL 13.05.2021 14:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elendil (Post 1566738)
o cholera, gdzie Ty pracujesz, że Cię szef beszta i uważasz jeszcze to za normalne?

Zżera mnie ciekawość co się kryje pod tym mitycznym "wyzywaniem"/"besztaniem" Bogusia. Nie grałem nigdy zawodowo ale poniewierał się człowiek jak pewnie większość z nas w jakichś A i B-klasach i nerwy puszczały czy to jednej czy drugiej stronie to dochodziło do utarczek słownych. Ile to razy trener jebał człowieka, że nie umie kopnąć piłki ale żeby to był od razu powód do obrażania się? :D

El'kabat 13.05.2021 15:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez !!IRIVER!! (Post 1566741)
Zdziwiłbyś się, ale świat nie wygląda tak idealnie we wszystkich firmach jak twoja. Żyjesz w iluzji jak politycy PO. ;)

Nie sądzę, że on żyje w Iluzji ;)

Dziś w większości globalnych koncernów na tak delikatne sprawy HRowe się dmucha i chucha. Krzyk przełożonego czy nawet czasem jakikolwiek kontakt w momencie jak pracownik jest nawet na L4 - potem może być naprawdę podstawą do bitew w sądzie.

Możliwe, że w jakiś mniejszych tworach dalej poziom dyskusji ludzi jest na poziomie krzyku, wywierania presji etc - ale są też normalne miejsce ;) Pomijam fakt zarządzania ludźmi poprzez krzyk - dla mnie to poziom ewentualnie kierownika złomowiska ( bez obrazy dla kogoś takiego). Ludzie na poziomie i w kadrze zarządzającej nie mogą sobie pozwolić na takie zachowanie - i przede wszystkim nie muszą, bo mają milion innych umiejętności, żeby ludźmi kierować.

Żeby nie odbiegać od offtopu to mam nadzieję, że dalej pójdziemy w stronę trenera nie z naszego polskiego bagienka, ale już ze znacznie lepszym rozeznaniem i bez takich jazd jak z Hyballą. Facet podobno znający się na psychologii, a wszystkich w klubie obrócił przeciwko sobie - ciekawa sprawa i jakie kwiatki wyjdą po czasie.

Podobno dyrektor sportowy jest dopinany i sponsor, także nic tylko czekać na dobre info ;)

rafkur 13.05.2021 15:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez !!IRIVER!! (Post 1566741)
Zdziwiłbyś się, ale świat nie wygląda tak idealnie we wszystkich firmach jak twoja. Żyjesz w iluzji jak politycy PO. ;)

Oj zgadzam się ! Owszem gdybym zjebał jak psa pracownika bo uznałbym że jest debilem to owszem miałbym "problem" z HR ale 2 miesiące później ten pracownik poszedł by "kontynuować karierę po za strukturami xxxx " xDDD I nie, nie stosuję takich metod zarządzania bo za dobry jestem żeby nie wiedzieć że długofalowo ch.... to da. Zresztą nie muszę bo inaczej potrafię wymusić takie działania jakich oczekuję. Opisuję tylko rzeczywistość i możliwości )))

PS Pracuję w bardzo dużej firmie z centralą w Londynie xDD

kopaczoholik 13.05.2021 15:56

Ciekawe jakby się układały relację pomiędzy Małeckim a Hyballą :d TO byłoby epickie starcie charakterów :D

A tak serio... przykro się to wszystko czyta bo taki sposób rozstania nikomu nie służy...
Wygląda na to że Hyballa mógł pomylić odwagę z odważnikiem... Szkoda bo wiązałem z nim nadzieje na lepsze jutro...
a jego przygoda kończy w przykrych okolicznościach...

Jak widać jego psychologiczne podejście do zawodników to była zwykła bajka...

krysztal 13.05.2021 16:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _ukoL (Post 1566747)
Zżera mnie ciekawość co się kryje pod tym mitycznym "wyzywaniem"/"besztaniem" Bogusia. Nie grałem nigdy zawodowo ale poniewierał się człowiek jak pewnie większość z nas w jakichś A i B-klasach i nerwy puszczały czy to jednej czy drugiej stronie to dochodziło do utarczek słownych. Ile to razy trener jebał człowieka, że nie umie kopnąć piłki ale żeby to był od razu powód do obrażania się? :D

A mnie nie.Wiem tylko jedno,musiało być grubo.Tak jak piszesz język szatni to delikatnie mówiąc poezja nie jest..Boguś się pewnie nie raz nie dwa nasłuchał na swój temat a i Kmiecik przecież pracował z takimi ananasami jak choćby Smuda który też w język się nie gryzł.Nigdy nie było takiego problemu więc to do czego doszło wykraczało juz sporo poza przyjęte ramy.

Arkadiusz.Czerepach 13.05.2021 16:25

fachowiec jak pan porucznik
https://www.youtube.com/watch?v=OFKc1ur2qz4

Blixa 13.05.2021 17:41

Pewne aspekty jego pracy mogly sie podobac ale jezeli nie ogarniasz relacji z pilkarzami to niestety masz takie CV jakie masz po 20 latach trenerki. Co roku zmieniasz klub bo wszystkim praca z toba staje sie bardzo meczaca a sukcesow nie ma.

qaro 13.05.2021 18:03

Widzę że kolega dobrze poinformowany a może nie było GRUBO tylko Boguś to ciepłe kluchy a Kmiecik z nim na piwo chodzi to się za nim wstawił, jak to jest robić z gęby dupe

leszekm 13.05.2021 18:40

Dziennikarze puścili informacje że możemy rozwiązać kontrakt z 3-4 miesięczną odprawą.Nie wspomnieli tylko że musi zgodzić się na to Hyballa. Dlatego tyle przecieków i brak reakcji klubu na wywiad Carlosa,Boguskiego. Chodzi o wymuszenie zgody Hyballi na wcześniejsze rozwiązanie kontraktu.

krysztal 13.05.2021 18:43

A co tobie dzisiaj dopiero internet włączyli?Choćby i nawet z jednego talerza jedli to czy to by coś zmieniło?

leszekm 13.05.2021 18:53

No tak strata ok 1mln zl (13 mieś do końca kontraktu) to nic.Palmy dalej kasę a potem zrobi się zbiórkę.

Drozd 13.05.2021 19:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1566755)
A mnie nie.Wiem tylko jedno,musiało być grubo.Tak jak piszesz język szatni to delikatnie mówiąc poezja nie jest..Boguś się pewnie nie raz nie dwa nasłuchał na swój temat a i Kmiecik przecież pracował z takimi ananasami jak choćby Smuda który też w język się nie gryzł.Nigdy nie było takiego problemu więc to do czego doszło wykraczało juz sporo poza przyjęte ramy.

Jedyne co wykraczało poza normy to osoba jebiąca. Bo to, że Smuda kogoś zbeształ to było normalne, ale że jakiś niemiec sobie pozwala i to nie młodego tylko "starego" i jeszcze ma czelność podskakiwać do Kmiecika, nie słuchać Kuby itd. to jest to grubo kolego kryształ. Nie jest istotne jak tylko kogo. Bo u nas święte krowy to norma i choćby na szali były wyniki, budżet, wizerunek klubu w mediach ogólnie mówiąc nasza przyszłość to "respect the legends" i ch....

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Blixa (Post 1566757)
Pewne aspekty jego pracy mogly sie podobac ale jezeli nie ogarniasz relacji z pilkarzami to niestety masz takie CV jakie masz po 20 latach trenerki. Co roku zmieniasz klub bo wszystkim praca z toba staje sie bardzo meczaca a sukcesow nie ma.

A co kiedy szklanym sufitem w drużynie są piłkarze którzy jednocześnie są w radzie drużyny i albo ich zmienisz i zespół pójdzie do przodu albo oni zmienią trenera i zostanie po staremu? Hyballa jest bezkompromisowy i tyle. Wszystkim? Starzyński i Gruszkowski chyba nie narzekają.

Problem zaczął się kiedy na przykładzie Kuby, Hyballa pokazał ze jeżeli nie jesteś w stanie grać i trenować na 100% to nie ma dla ciebie miejsca. Kuba zamiast się podporządkować to się obraził. I dalej już poszło z rozpędu.

ReMix 13.05.2021 20:06

Nikt nie jest wazniejszy, niz klub..

Karherop 13.05.2021 20:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez leszekm (Post 1566767)
No tak strata ok 1mln zl (13 mieś do końca kontraktu) to nic.Palmy dalej kasę a potem zrobi się zbiórkę.

Przecież głośno już się mówi że po sezonie odejdzie za porozumieniem stron i wypłaty nie 13, ale 4 pensji. Podobno klub zabezpieczył się takim zapisem w kontrakcie.

leszekm 13.05.2021 20:37

Podobno... .słowo klucz.

Blixa 13.05.2021 20:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1566773)
Jedyne co wykraczało poza normy to osoba jebiąca. Bo to, że Smuda kogoś zbeształ to było normalne, ale że jakiś niemiec sobie pozwala i to nie młodego tylko "starego" i jeszcze ma czelność podskakiwać do Kmiecika, nie słuchać Kuby itd. to jest to grubo kolego kryształ. Nie jest istotne jak tylko kogo. Bo u nas święte krowy to norma i choćby na szali były wyniki, budżet, wizerunek klubu w mediach ogólnie mówiąc nasza przyszłość to "respect the legends" i ch....

A co kiedy szklanym sufitem w drużynie są piłkarze którzy jednocześnie są w radzie drużyny i albo ich zmienisz i zespół pójdzie do przodu albo oni zmienią trenera i zostanie po staremu? Hyballa jest bezkompromisowy i tyle. Wszystkim? Starzyński i Gruszkowski chyba nie narzekają.

Problem zaczął się kiedy na przykładzie Kuby, Hyballa pokazał ze jeżeli nie jesteś w stanie grać i trenować na 100% to nie ma dla ciebie miejsca. Kuba zamiast się podporządkować to się obraził. I dalej już poszło z rozpędu.

Tu moze nie chodzi o same decyzje a styl w jakim te decyzje sa robione. Dlaczego Mourinho nie dostal roboty w Barcelonie a dostal ja Guardiola? Wladze Barcy obawiali sie cyrku i jego ego pomimo ze w tamtym momencie mial o wiele wiecej kwalifikacji niz Pep. Z kilku zrodel wychodza informacje ze facet mocno przegina kaktusa. Dla mnie osobiscie to jak wyjebal tego z Luksemburgu dalo mi duzo obaw o jego styl zarzadzania. Sa metody gdzie mozna byc bezkompromisownym bez bycia chu***.

Drozd 13.05.2021 20:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Blixa (Post 1566779)
Tu moze nie chodzi o same decyzje a styl w jakim te decyzje sa robione. Dlaczego Mourinho nie dostal roboty w Barcelonie a dostal ja Guardiola? Wladze Barcy obawiali sie cyrku i jego ego pomimo ze w tamtym momencie mial o wiele wiecej kwalifikacji niz Pep. Z kilku zrodel wychodza informacje ze facet mocno przegina kaktusa. Dla mnie osobiscie to jak wyjebal tego z Luksemburgu dalo mi duzo obaw o jego styl zarzadzania. Sa metody gdzie mozna byc bezkompromisownym bez bycia chu***.

Ale my nie jesteśmy Barcelona i jeżeli nas stać na trenera który ma warsztat doceniany u Niemców to pewnie właśnie dlatego, że oprócz posiadania warsztatu jest czasami chu....em.

I są dwa wyjścia, albo przymykamy oko na to że jest jaki jest i pozwalamy mu wykorzystywać warsztat, albo unosimy się honorem i zamiast korzystać z jego merytorycznych zdolności przypieprzamy się do formy przekazu.

Na jego miejsce przyjdzie pewnie mniejszy chu.... ale również słabszy trener. Moim zdaniem to błąd.

cfa 13.05.2021 20:54

Cytat:

Masz rację, do tego uparł się na Medveda, kosztem Silvy który mimo, że asem nie jest to od Żana lepszy ze 3 klasy w dodatku grając na nie swojej pozycji. Od samego początku ktoś sygnalizował, że nowy trener rozwali szatnię, nie pamiętam kto. Chyba Boniek coś wspominał na twiterze.

krysztal 13.05.2021 21:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1566773)

To że ma czelność podskakiwać do Kmiecika to pół biedy świadczy to tylko o nim to że nie słucha Kuby czyli jednego z właścicieli klubu to już jest niestety głupota .
Wygląda na to że Kmiecik i Kuba to dwa największe problemy tego klubu .No cóż pozbądżmy się ich kosztem czarodzieja z niemiec i ruszymy z kopyta.
Problem zaczął się jak Hyballa chciał pokazać kto ma większego.Niestety się przeliczył bo Kuba nawet do CLJ poszedł trenowac a jak mu trener dał trochę więcej niż 5 minut to udowodnił że spokojnie może pomóc drużynie

Blixa 13.05.2021 21:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1566780)
Ale my nie jesteśmy Barcelona i jeżeli nas stać na trenera który ma warsztat doceniany u Niemców to pewnie właśnie dlatego, że oprócz posiadania warsztatu jest czasami chu....em.

I są dwa wyjścia, albo przymykamy oko na to że jest jaki jest i pozwalamy mu wykorzystywać warsztat, albo unosimy się honorem i zamiast korzystać z jego merytorycznych zdolności przypieprzamy się do formy przekazu.

Na jego miejsce przyjdzie pewnie mniejszy chu.... ale również słabszy trener. Moim zdaniem to błąd.

Jezeli nie da sie pracowac z kims to blad jest trzymac tak toksyczna osobe. Jeszcze jakby mial jakies wyniki to mozna by bylo to jakos przelknac ale on nawet tego nie ma. Facet musi byc fatalny zeby tacy ludzie jak nasze trio doszli do wniosku tak szybko ze z nim nie da sie pracowac. Myslicie ze oni nie maja nic lepszego do roboty niz zwalniac trenerow co 9 miesiecy? Bardzo polecam ksiazke Alexa Fergusona ktory opisal na czym polega bycie trenerem, ktos powinien ja podeslac Hyballi.

Drozd 14.05.2021 07:22

Wyniki to ma drużyna a nie trener. Jak drużyna poprzez słabe wyniki chce zaszkodzić trenerowi. Mając w dupie kibiców, klub i swój wizerunek to nie trener jest do wymiany tylko drużyna. To jest oczywista oczywistość.

A nie da się, to wiesz czego. W innych sprawach trzeba tylko chcieć, a nie stroić fochy.

Teraz jest już za późno, ale w odpowiednim momencie można było wszystko rozwiązać inaczej, a postanowiono zrobić szopkę...Moim zdaniem to błąd.

DeadOrAlive 14.05.2021 10:58

To jak, w niedziele komunikat ?

Ogryzek 14.05.2021 11:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1566782)
To że ma czelność podskakiwać do Kmiecika to pół biedy świadczy to tylko o nim to że nie słucha Kuby czyli jednego z właścicieli klubu to już jest niestety głupota .
Wygląda na to że Kmiecik i Kuba to dwa największe problemy tego klubu .No cóż pozbądżmy się ich kosztem czarodzieja z niemiec i ruszymy z kopyta.
Problem zaczął się jak Hyballa chciał pokazać kto ma większego.Niestety się przeliczył bo Kuba nawet do CLJ poszedł trenowac a jak mu trener dał trochę więcej niż 5 minut to udowodnił że spokojnie może pomóc drużynie

Patrzę z podziwem że masz jeszcze zdrowie na dyskusję z Drozdem :)

Maine_Coon 14.05.2021 11:32

https://wisla.krakow.pl/aktualnosci/...Fp_eclsP73mej4
nara, nieedzie plul w twarz Boguckiemu w twarz jakiś Niemiec

Ogryzek 14.05.2021 11:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maine_Coon (Post 1566811)
https://wisla.krakow.pl/aktualnosci/...Fp_eclsP73mej4
nara, nieedzie plul w twarz Boguckiemu w twarz jakiś Niemiec

Taaa pluł w twarz. Napluł to on sobie na ryj, swoją toksyną. Ostatnie 2 prace w CV - Holandia - wytrwał 7 kolek - konflikt z tamtejszym dyrektorem sportowym . Potem Wisła - 1 runda - konflikt z Wszystkimi.

No, niech dalej pluje "toksyną" - na pewno znajdzie kolejnych frajerów :)

btw
No otwieram dzisiaj szampana

DeadOrAlive 14.05.2021 11:46

Cytat:

Umowa została rozwiązana 14 maja 2021 roku, a ostatnie spotkanie ligowe ma stanowić początek nowej drogi obranej przez Wisłę.
- Radziu in ? Wuja in ? A może klepneli kogoś zza granicy ?

Chciałoby się rzec - " a nie mówiłem ?", ale tu powodów do radości wcale nie ma.

pomeran 14.05.2021 11:48

auf wiedersehen trenerze. I tak za długo trwał ten toksyczny układ..

Natomiast jeśli zatrudnia Sobola to nawet brak słów żeby to skomentować.

KOALIK 14.05.2021 12:03

Widziałbym obrażonego Kubę jednocześnie na stanowisku właściciela, prezesa, dyrektora sportowego, trenera, piłkarza i kapitana.

Hyballa mógł stworzyć coś dobrego, ale nie dostał wsparcia, przegrał przez różne układy, które dalej niszczą Wisłę, bo w tej kwestii jest dalej to samo.

Wydawało się, że po latach 16-18 i wyczynach legend z ojcem chrzestnym na czele te tematy już nie będą miały takiego znaczenia, ale cóż.

Ważne, aby Kazik Kmiecik rozkładał pachołki na treningach, Boguski mógł bezkarnie olewać treningi, a wujek Jurek znalazł zatrudnienie.

Potem niech nikt nie dziwi się, że Wisła z największym potencjałem obok Legii w Polsce od dziesięciu lat nie odnosi sukcesów, bo tu nie można.

Od wyników i rozwoju drużyny ważniejsze jest uwłaszczenie wiadomych środowisk i ich popleczników.

Tylko ta polityka może w końcu zakończyć się spadkiem i wtedy może niektórzy zaskoczą.

Na dzień dzisiejszy, przy tych wszystkich obrońcach, strażnikach nie jest to możliwe, bo oni są głównym problemem klubu.

DeadOrAlive 14.05.2021 12:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOALIK (Post 1566818)
Widziałbym obrażonego Kubę jednocześnie na stanowisku właściciela, prezesa, dyrektora sportowego, trenera, piłkarza i kapitana.

Hyballa mógł stworzyć coś dobrego, ale nie dostał wsparcia, przegrał przez różne układy, które dalej niszczą Wisłę, bo w tej kwestii jest dalej to samo.

Wydawało się, że po latach 16-18 i wyczynach legend z ojcem chrzestnym na czele te tematy już nie będą miały takiego znaczenia, ale cóż.

Ważne, aby Kazik Kmiecik rozkładał pachołki na treningach, Boguski mógł bezkarnie olewać treningi, a wujek Jurek znalazł zatrudnienie.

Potem niech nikt nie dziwi się, że Wisła z największym potencjałem obok Legii w Polsce od dziesięciu lat nie odnosi sukcesów, bo tu nie można.

Od wyników i rozwoju drużyny ważniejsze jest uwłaszczenie wiadomych środowisk i ich popleczników.

Tylko ta polityka może w końcu zakończyć się spadkiem i wtedy może niektórzy zaskoczą.

Na dzień dzisiejszy, przy tych wszystkich obrońcach, strażnikach nie jest to możliwe, bo oni są głównym problemem klubu.

Masz wiedzę o działaniach wyżej wymienionych, które są na szkodę spółki, to są odpowiednie organy do których możesz do zgłosić, możesz też pochwalić się, co to za problemy, skoro ich głównego źródła wypatrujesz w Kmieciku, Krzosce i Boguskim ?

Zachowanie Kuby było żenujące, natomiast co innego jest komentować jego jedno żenujące zachowanie, w porównaniu do tego, co zrobił dla tego klubu.

Drozd 14.05.2021 12:17

Kuba kolejny raz robi błąd. Pierwszy przedłużając Skowronka, drugi zwalniając Hyballe. Może do trzech razy sztuka.

Patryko 14.05.2021 12:24

Jeśli sprawdzą się plotki, że przyjdzie Sobolewski na pierwszego trenera i Brzęczek na dyrektora sportowego, to niestety za rok nie będzie co tu zbierać.

Nie wiem nawet kogo miałaby zatrudnić Wisła na trenera. Na specjalistę z doświadczeniem i umiejętnościami nas nie stać/nie przyjdzie tu (niepotrzebne skreślić), trener pokroju Sobola to gra w rosyjska ruletkę, nie istnieje żadna wizja budowy/rozwoju drużyny, na horyzoncie majaczą 3 miejsca spadkowe w następnym sezonie.

Zazwyczaj nie jestem jakimś przesadnym pesymistą, ale dla mnie utrzymanie w nadchodzącym sezonie może być już ponad siły Wisły.

alexx6 14.05.2021 12:31

YES YES YES pijmy i bawmy się koniec pajaca w Wiśle

Grymas 14.05.2021 12:31

Z tego co pismaki informuję to Sobolewski jest wyborem numer jeden na liście zarządu... i dodatkowo Artur Płatek na dyrektora sportowego.

Levis88 14.05.2021 12:47

Z Sobolem będzie taki problem, że ciężko go będzie zwolnić za pół roku...legenda, sentymenty itp

PhantomRanger 14.05.2021 13:54

Cytat:

Wiesz, że ten gość z Luksemburga - Tim Hall nadal jest bez klubu? Taki dobry zawodnik, ale zły Hyballa się na niego uwziął. Być może uchronił nas przed kolejnym na liście płac i tylko tam, bo na boisku nic by nie prezentował.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grymas (Post 1566823)
Z tego co pismaki informuję to Sobolewski jest wyborem numer jeden na liście zarządu... i dodatkowo Artur Płatek na dyrektora sportowego.

Czyli możliwy kabaret przed nami. Sobolewskiego pogonili z Wisły Płock, bo byli zagrożeni spadkiem. Jeżeli się to sprawdzi to w grudniu szykuje się kolejna zmiana trenera. Sobolewski jako piłkarz był genialny jak na polskie warunki, ale trenerem jest marnym. Wypada mieć nadzieje, że to tylko plotka.

bódyń 14.05.2021 13:57

Oby nastepny trener byl juz zdrowy psychiczny

alexx6 14.05.2021 14:11

Ciekawe który następny klub nabierze się na gegenpresing

Karherop 14.05.2021 14:22

Ciekawe kiedy jakiś moderator zmieni nazwę tematu

Ziobro zaskoczenia. Szkoda że nie nastąpiło to przed meczem z Lechem to byśmy bardziej powalczyli w PJS.

Elendil 14.05.2021 14:35

Wariat odstrzelony. Jak mówiłem, można mieć kiepskie wyniki przez jakiś czas, a mimo wszystko rokować, że się poprawią. Ale toksyczne osoby się nie zmieniają i należy się od takich trzymać z daleka - zarówno personalnie, jak i na ścieżce zawodowej.

I nie, kolejny trener cudów tutaj nie osiągnie, ale może przynajmniej nie będzie sytuacja wyglądać jak w podłym psychiatryku.

El'kabat 14.05.2021 14:41

Zaczynają kwiatki wypływać :D

https://twitter.com/wisla_piknik/sta...539953154?s=20

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:51.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl