Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

sokol1366 25.01.2011 20:52

zobaczymy co się będzie działo jak przyjdzie na derby albo na otwarcie stadionu o ile jeszcze będzie prezydentem miasta

Proud 25.01.2011 20:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sokol1366 (Post 1041170)
zobaczymy co się będzie działo jak przyjdzie na derby albo na otwarcie stadionu o ile jeszcze będzie prezydentem miasta

No i co z tego?

Myślisz, że się przejmie wyzwiskami i gwizdami?

To jest gość, któremu będą w twarz pluli, a on powie, że deszcz pada.

gigant 25.01.2011 21:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 1041173)
No i co z tego?

Myślisz, że się przejmie wyzwiskami i gwizdami?

To jest gość, któremu będą w twarz pluli, a on powie, że deszcz pada.

Racja, ale jak bydlakowi splunie 30 tys naraz, to moze sie czerwony złodziej w tej flegmie utopi.
Zresztą zaraz Matejas czy jak mu tam, wybroni komunistyczną świnię z wszelkich zarzutów.

maciekTSW 25.01.2011 21:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sokol1366 (Post 1041170)
o ile jeszcze będzie prezydentem miasta

On nie lata tupolewem...
Przecież nie ma żadnej możliwości, żeby przestał być prezydentem..

ciacho 25.01.2011 21:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1041125)
Potem upadła sprawa z Salwatorem (kryzys i niepoważne zachowanie firmy), więc szukano nowego partnera. W końcu miasto "dało się przekonać", że dołoży do budowy, ale w tym wypadku to miasto miało tą halę wybudować i być jej właścicielem. Dlatego Wisła więc zgodziła się, by beneficjentem pieniędzy z Unii zostało miasto. A miasto właśnie te pieniądze gwizdnęło i przekazało na czyżyńską. Konkurs był tylko kiełbasą wyborczą a jednocześnie przykrywką, by Wisła zgodziła się "przepisać" środki unijne na miasto.

Jeśli jest tak jak piszesz to dla mnie to jest po prostu najzwyczajniej w świecie frajerstwo władz TSu. Jak można tak po prostu oddać kasę miastu nie mając żadnych gwarancji, że ta hala zostanie przez miasto wybudowana? Czy władze TSu żyją na tym świecie od wczoraj, że nie wiedzą kto w tym mieście rządzi? Inna sprawa, że pewnie TS nie miał za bardzo innej alternatywy, bo kasa by przepadła. Ale trzeba było zabezpieczyć jakoś interes hali oddając pieniądze. Jak?? Nie wiem, nie znam się na tym.

KamiK 25.01.2011 21:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 1041094)
już bez przesady.to są pieniadze przeznaczone przez unię na hale sportową.nie wiemy czy jakąkolwiek czy Wisły.i unia się nie zgodzi by za nią robić elewację stadionu czy też łatac dziury w drogach albo budować linie tramwajową do kampusu.ta kasa jest tylko i wyłącznie na halę.

Mnie się wydaje, że to jest kwestia Województwa na co przerzucają tą kwote. Tak czy siak muszą się tłumaczyć, dlaczego chcą zmienić cel dofinansowania (z hali Wisły na "ogólno-krakowską"), więc jeśli chcą już zmieniać cel dofinansowania to w tym sensie pisze by to była próba dofinansowania Wisły, skoro jej się udało załatwić to dofinansowanie. Oczywiście wiem, że jest zależność TS od SSA, jednak to miasto buduje stadion - więc, ostatecznie dobrze by było jak nie na hale Wisły to przeznaczyć na elewacje stadionu.Tak wiem, mrzonka.
Stąd mam pogląd anty Majchrowski, że sam by sobie nie poradził z halą - potrzebuje podebrać pieniądze z innej inwestycji(zaznacze, że dość spore pieniądze).
Życie.

PvD 25.01.2011 21:50

pierwszy raz sama Wisła wpędziła się w kłopoty podpisując umowę z Salwatorem. Do dziś sprawa ta bodajże nie jest rozwiązana. Nie wiem która kancelaria prawna lub jakiś prawnik obsługuje TS Wisła (nie chcę nawet myślec, że nie ma nikogo) i sprawdza te umowy i jej zapisy pod kątem interesów Towarzystwa. Zakładając, że umowa na dzierżawę terenu wiązała się z opłatami,a Salwator za to nie płacił/płaci to umowę należy rozwiązac, a w razie blokowania takiej możliwości sprawa wydaje się prosta do wygrania. Gorzej jak w tej umowie są takie zapisy, które wiążą ręce Towarzystwu ale wtedy pojawia się pytanie kto do tego dopuścił i kto na tym skorzystał przy okazji.

Chyba nie skomunalizowano jeszcze działki na której miała/ma stanąc nowa hala. Gdyby było inaczej to już totalna katastrofa; ani hali ani terenu.

Hala w Czyżynach wg wszelkich informacji miała powstac z zaciągniętego kredytu przez KHK, ARM(????) więc wypada zadac pytanie po co 8 mln E skoro zapewniali, że kredyt na całośc inwestycji?!

MatMario 25.01.2011 22:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PvD (Post 1041207)
pierwszy raz sama Wisła wpędziła się w kłopoty podpisując umowę z Salwatorem. Do dziś sprawa ta bodajże nie jest rozwiązana. Nie wiem która kancelaria prawna lub jakiś prawnik obsługuje TS Wisła (nie chcę nawet myślec, że nie ma nikogo) i sprawdza te umowy i jej zapisy pod kątem interesów Towarzystwa. Zakładając, że umowa na dzierżawę terenu wiązała się z opłatami,a Salwator za to nie płacił/płaci to umowę należy rozwiązac, a w razie blokowania takiej możliwości sprawa wydaje się prosta do wygrania. Gorzej jak w tej umowie są takie zapisy, które wiążą ręce Towarzystwu ale wtedy pojawia się pytanie kto do tego dopuścił i kto na tym skorzystał przy okazji.

Chyba nie skomunalizowano jeszcze działki na której miała/ma stanąc nowa hala. Gdyby było inaczej to już totalna katastrofa; ani hali ani terenu.

Hala w Czyżynach wg wszelkich informacji miała powstac z zaciągniętego kredytu przez KHK, ARM(????) więc wypada zadac pytanie po co 8 mln E skoro zapewniali, że kredyt na całośc inwestycji?!

To co opisałeś jest esencją całej sytuacji. Tylko że z tą dzierżawą Salvatora nawet jak nie płaci to jest min. rok żeby ich z tego wypisać, o ile nie załatwimy tego polubownie.

Nie rozumiem sposobu na jakim, po pierwsze chcą przerzucić te środki na Czyżyny, a po drugie po co one na tamtą inwestycje gdzie są jedynie 1/10 całości. Czy nawet 1/12. No i jeszcze deal Sowa Majchrowski. Nic tu mi nie pasuje.

WislaFan123 26.01.2011 01:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1041245)
To co opisałeś jest esencją całej sytuacji. Tylko że z tą dzierżawą Salvatora nawet jak nie płaci to jest min. rok żeby ich z tego wypisać, o ile nie załatwimy tego polubownie.

Nie rozumiem sposobu na jakim, po pierwsze chcą przerzucić te środki na Czyżyny, a po drugie po co one na tamtą inwestycje gdzie są jedynie 1/10 całości. Czy nawet 1/12. No i jeszcze deal Sowa Majchrowski. Nic tu mi nie pasuje.

Jak nic nie pasuje.... stadion musieli robić bo poprostu jakoś trzeba było pokazać, że chce sie EURO, nie mogli od tak odpuscic... Ale jak Euro poszlo sie je** to maja w dupie i robia wszystko zeby jak najpozniej otwarty byl...

Nagle sie okazalo ze Wisla skolowala kase na hale, i moze znalazla by prywatnego sponsora za jakis czas... ale majcherek cwaniak wymyslil sobie, ze popusci ich ze miasto da kase... przezucili srodki.. a on odrazu srodkowy palec..!

Nadzieja w radnych, bo chyba oni tez to musza zaakceptować...

zet 26.01.2011 08:57

panowie sprawa jest z góry przegrana, nie mamy NIKOGO we władzach za nami.......

rav 26.01.2011 09:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PvD (Post 1041207)

Jeden z prawników będący wówczas w zarządzie TS Wisła był przeciwny zawarciu tej umowy ze względu na kilka zapisów. Zdaje się, że nawet wyartykułował swoje wątpliwości podczas ostatniego walnego zgromadzenia wyborczego TS. Wkrótce potem odszedł z zarządu.

Mam wrażenie, że i umowa z Salwatorem i późniejsze ustalenia z miastem były aktem desperacji. Pamiętajmy, że wcześniej nie udało się dogadać z innymi partnerami. Czas uciekał, brakowało alternatywy, więc trzeba było coś zrobić. Opcje były 3: albo nic nie zrobimy i pieniądze przepadną, albo nas zrobią w b**ca i pieniądze przepadną albo się uda.

4fan_player 26.01.2011 09:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zet (Post 1041341)
panowie sprawa jest z góry przegrana, nie mamy NIKOGO we władzach za nami.......

Jak to nie macie przecież wybraliście Prezydenta to teraz macie..

crazykaro 26.01.2011 10:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 4fan_player (Post 1041346)
Jak to nie macie przecież wybraliście Prezydenta to teraz macie..

Co znaczy "wybraliście prezydenta"? A co to tylko Wiślacy wybierali prezydenta? Weź pomyśl zanim coś napiszesz

4fan_player 26.01.2011 10:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crazykaro (Post 1041366)
Co znaczy "wybraliście prezydenta"? A co to tylko Wiślacy wybierali prezydenta? Weź pomyśl zanim coś napiszesz

Bardziej chodzi mi o Waszą nagonkę na rywala obecnego Prezydenta. Ale to raczej nie ten temat więc nie ma co robić offtopicu.

it 26.01.2011 11:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1041342)
Mam wrażenie, że i umowa z Salwatorem i późniejsze ustalenia z miastem były aktem desperacji. Pamiętajmy, że wcześniej nie udało się dogadać z innymi partnerami. Czas uciekał, brakowało alternatywy, więc trzeba było coś zrobić. Opcje były 3: albo nic nie zrobimy i pieniądze przepadną, albo nas zrobią w b**ca i pieniądze przepadną albo się uda.

Obiło mi się o uszy, że tym jednym z partnerów był Can-Pack. Była już nawet gotowa umowa, wystarczyło podpisać.
Ale wtedy pojawił się "solidny" partner w postaci Salwatora, obiecujący więcej.

rav 26.01.2011 11:57

it, nie bardzo wierzę w tą wersję. Can-Pack był solidnym partnerem TS-u od pewnego czasu i nie wyobrażam sobie, żeby wybrali Salwator bo "dawał więcej". Z Can-Packiem nie doszli do porozumienia. Formuła przekazania / korzystania z terenów nie odpowiadała CP, a Wisła nie mogła przystać na propozycję CP z uwagi na warunki, na jakich TS otrzymał tereny od miasta za 99-procentową bonifikatą. Poza tym CP chyba nie do końca był przekonany do tego dealu - nie mają doświadczenia w zarządzaniu taką inwestycją jak budowa hoteli.

Wicked 26.01.2011 12:04

Doświadczenia w budowie hoteli nie mają, ale są inwestorem budowy zespołu mieszkaniowego na Pachońskiego

dostuffca 26.01.2011 12:12

120 baniek za opóźnienia budowy w Wawie. A u nas? 120 baniek dopłaty i rośnie :)

Cytat:

Sięgające 120 mln zł odszkodowanie musi zapłacić miastu firma Mostostal-Eksport Dla warszawiaków to wiadomość zarazem dobra i zła. Można się cieszyć nadzieją na pokaźny zastrzyk pieniędzy do budżetu
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1...to_wydac_.html

rav 26.01.2011 12:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wicked (Post 1041419)
Doświadczenia w budowie hoteli nie mają, ale są inwestorem budowy zespołu mieszkaniowego na Pachońskiego

hmm, a od kiedy?

PvD 26.01.2011 21:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1041342)
Jeden z prawników będący wówczas w zarządzie TS Wisła był przeciwny zawarciu tej umowy ze względu na kilka zapisów. Zdaje się, że nawet wyartykułował swoje wątpliwości podczas ostatniego walnego zgromadzenia wyborczego TS. Wkrótce potem odszedł z zarządu.

możesz podac nazwisko? jeśli nie tu to na priv.

Cytat:

Wiadomo, że będąc pod ścianą podejmuje się desperackie kroki ale nawet ludzie nie siedzący w temacie budownictwa i deweloperów słyszeli o niejasnych (delikatnie powiedziane) działaniach Salwatora więc nie przyjmuję do wiadomości, że nikt o niczym nie wiedział. Rozumiem gdyby związano się z jakąś firmą, która dopiero po czasie się "wystawiła" wtedy do osób składających podpis na umowie można by miec minimalne pretensje ale nie w przypadku Salwatora.

Oczywiście trzeba teraz nadal walczyc o swoje jednak dopóki, dopóty sami ludzie z Wisły będą podcinac gałąź na której sami siedzą takimi a nie innymi działaniami będzie źle. Zawsze na początku trzeba wyjaśnic własne grzechy, a potem robic i walczyc o swoje.

Btw nie trawię Fedorowicza, który sie lansuje na Wiśle przy okazji meczów. Majchrowski Majchrowskim ale to koledzy z partii Fedorowicza mają teraz wiele do powiedzenia w Radzie Miasta jeśli przyjdzie cokolwiek głosowac (wiadomo, że duża cześc sympatie ma ulokowane po 2 stronie) (http://www.bip.krakow.pl/?bip_id=1&mmi=11953) jak również Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa to PO, a to właśnie z Urzędu Marszałkowskiego pochodzi owe 8mln euro. Więc niech sobie Fedorowicz da spokój z udawaniem troski o losy jego kochanej Wisełki bo nie zrobił i nie robi nic.

spinna 27.01.2011 01:48

Prezes Miętta - Mikołajewicz o zaistniałej sytuacji:
http://kiks.tv/2011/01/prezes-ts-wis...-pomoc-mediow/

Marszałek 27.01.2011 12:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PvD (Post 1041774)

Btw nie trawię Fedorowicza, który sie lansuje na Wiśle przy okazji meczów. Majchrowski Majchrowskim ale to koledzy z partii Fedorowicza mają teraz wiele do powiedzenia w Radzie Miasta jeśli przyjdzie cokolwiek głosowac (wiadomo, że duża cześc sympatie ma ulokowane po 2 stronie) (http://www.bip.krakow.pl/?bip_id=1&mmi=11953) jak również Marszałek Województwa Małopolskiego Marek Sowa to PO, a to właśnie z Urzędu Marszałkowskiego pochodzi owe 8mln euro. Więc niech sobie Fedorowicz da spokój z udawaniem troski o losy jego kochanej Wisełki bo nie zrobił i nie robi nic.

O własnie to. Gość od kilku kadencji jedzie na tym samym koniu, a śmiem podejrzewać,że gro głosów miał(mam nadzieje,że czas przeszły jest uzasadniony) od kibiców Wisły. Objąć gościa całkowitym ostracyzmem, a przy najbliższej okazji zadać problematyczne pytanie,co żeś chłopie zrobił aby nie dać przesunąć kasy na inna halę?

Jak Miętta zaczyna apelować o pomoc mediów to znaczy,że nie posiada żadnej siły nacisku. Dramat i hali mieć nie będziemy chyba w najbliższym czasie. Trzeba się z tym pogodzić i tyle.

leszekm 29.01.2011 07:57

Ze stadionem Wisły na wiosenną rundę nie zdążą

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,357...nie_zdaza.html

harthausen 29.01.2011 08:42

z podanego tekstu zrozumiałem, że na początek rundy nie zdążą (co było oczywiste), ale jakieś mecze rundy mogą rozegrać.

W sumie rybka, tyle czekaliśmy, że tych parę tygodni w te czy tamte nie takie straszne a koniec zaczyna być widać.

Mario Nh 29.01.2011 08:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez harthausen (Post 1043193)
z podanego tekstu zrozumiałem, że na początek rundy nie zdążą (co było oczywiste), ale jakieś mecze rundy mogą rozegrać.

W sumie rybka, tyle czekaliśmy, że tych parę tygodni w te czy tamte nie takie straszne a koniec zaczyna być widać.

Szkoda tylko, że pierwsze mecze z Ruchem i Widzewem :evil:
Złamasy nie zdążą nawet z północną.

dynek.pl 29.01.2011 08:56

zeby na Jagiellonie zdazyli to by bylo super - mecz na szczycie przy pelnych trybunach

PiotrG 29.01.2011 09:33

Nie żebym robił za czarnowidza, ale nie łudźcie się, że ten stadion w marcu czy kwietniu będzie gotowy. W NAJLEPSZYM wypadku na połowę maja, chociaż bardziej obstawiam czerwiec. Trybuna północna najprawdopodobniej gotowa będzie razem z zachodnią.

stawski 29.01.2011 19:41

Cóż, już tyle razy (jako laik) się napalałem na otwarcie całego stadionu, że teraz juz bezgranicznie ufam PiotrowiG. Może w związku z tym na ostatni mecz zdążymy ;(

Jagul 29.01.2011 22:37

A ja się śmiałem jak mi kumpel mówił, że go otworzą w całości w przyszłym sezonie, a tutaj coraz bliżej do tego...

JrQ- 29.01.2011 22:48

ja tez nie wierze w stadion na wiosne

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:31.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl