![]() |
Cytat:
Wyobraźmy sobie, że do Wisły nie wszedł Cupiał. Gdzie byśmy teraz byli? Dlatego błagam... Wyobraźmy sobie, że... Naprawdę, mogę tak długo. Nikt od Wisły nie wymaga, żeby robiła transfery na miarę gry w pucharach, ale żeby robiła transfery przemyślane i możliwie najmniej ryzykowne, możliwie najlepszych piłkarzy - na miarę swoich możliwości. Na te możliwości wpływ ma obecna sytuacja w klubie, a nie sytuacja w nim rok, dwa, dziesięć temu. |
Cytat:
Wyobrażam sobie sytuację że wydajemy posiadaną kasę lepiej, ale do tego trzeba dyrektora z pensja jak u Obidzinskiego i perspektywy rozwoju szybciej niż za 3 lata. Myślicie że taki Valckx by do nas teraz przyszedł, nawet jakby nas było stać na jego pensje? Pewnie że można wziąć kogoś na sztukę, ale brać chłopa z łapanki do którego nie ma zaufania? To że klubie chcą wzmocnić struktury wiadomo.od dawna, ale o ile można podpisać piłkarza na chwilę i najwyżej odpalić po czasie, tak dyrektor sportowy lepiej żeby przyszedł na dłużej niż pół roku. |
Cytat:
Bo gdyby nie trio, to dzisiaj w najlepszym wypadku zajmowalibyśmy 1 miejsce w trzeciej lidze. Czyli bylibyśmy na miejscu 52 W POLSCE. Dzieki trio zajmiemy miejsce w najgorszym razie 16 - i sezon 2021/2022 rozpoczniemy w pierszej lidze. Gdyby nie oni zaczęlibyśmy (w najlepszym wypadku) w lidze II, a więc osiemnaście pozycji mniej. Ile im dać czasu? Ja uważam, że minimum rok-dwa. Jeśli nie spadniemy, i dług będzie malał - mają moje poracie. Ty widzę, że dałeś Dawidowi cztery miesiące, bo jedziesz po nim gorzej niż legioniści po Mioduskim... Cały czas domagasz się też dyrektora sportowego z kwalifikacjami: zgłoś taką propozycję chociaż tutaj, albo przez socios. Podaj nazwisko gościa, za którego ręczysz, że poprawi jakość sportową i jego zatrudnienie wyjdzie nam na finansowy plus. Bo te jęki, troche mi przypominają jęki pt "czemu nie kupią za grosze bramkostrzelnego napastnika, młodego - zeby go kiedyś sprzedać, ale doświadczonego i gotowego do gry - żeby od razu napierdalał po 20 goli w sezonie". Wiesz czemu nie zatrudnią? Bo to nie jest takie proste, znaleźć taką osobę. Albo inaczej: jest baaaaaaaaaaardzo ....a trudne. |
Ale tutaj nie są problemem transfery. Tylko to co taki zakupiony grajek sobą prezentuje. Jak nie będzie odpowiedniej atmosfery, ambitnych celów i trenera z papierami to nawet najlepszy grajek dostosuje się poziomem do żenującego poziomu zespołu. I forumowi eksperci będą orzekać że jest słaby.
Pytam kolejny raz co się stało z Żukowem? Ktoś mu wyczyścił mózgownicę że zapomniał o co w piłce chodzi? Bo chyba wszyscy widzieli ze jak przychodził z dalekiego wschodu to grać potrafił jak na nasze warunki bardzo dobrze. Co mu się stało? Gdyby przyszedł na przygotowania do Skowronka tak jak Fatos to pewnie kopałby się po czole od razu i znowu byłyby płacze ze pieniądze poszły w błoto. Jeżeli trener którego mamy za gigantyczny sukces uważa utrzymanie w naszej buraczanej lidze, to pewnie zajęcie 10 miejsca to jest dla niego zdobyciem mistrzostwa świata. Dramat natury psychicznej. A od tego wszystko się zaczyna. I żadne transfery takie czy inne tego nie zmienią. Jesteśmy dobrzy, potrafimy grać ładnie, skutecznie i udowodnimy to wszystkim malkontentom. To jest cel. A nie obrona "remisu na trudnym terenie" w meczu który można spokojnie wygrać. |
Cytat:
|
Pod okiem Dyji...
|
Cytat:
Jesli odmow jest tak wiele a jednak wiemy, ze srodki sa moze nie kosmiczne ale sa, to oznacza, ze wybralismy zla grupe docelowa. Co do dyrektora sportowego, czy naprawde nie mamy na niego szans? Wg mnie mamy, zamiast topic pieniadze w pencjach takich Becirajow czy innych Janickich. Twierdzenie, ze nikt by do nas nie przyszedl, patrz na Gornik/Slask kiedy oni budowali/buduja na juz. Pilkarza nie podpisujesz na chwile, rok, dwa trzy z wszelkimi tego konsekwencjami. Taka konsekwencja bedzie dublowanie specyfiki Beciraj/Forbes. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Płaczecie jakby to był 10 drewniany piłkarz zakontraktowany z rzędu. Mi też ten drwal nie pasował już dawno, ale gość może jednak się przyda w zespole, bo bywało tak, że z gorszym CV przychodzili.
Nie zawsze będziemy kontraktować takich zawodników jak Zukov, Frydrych czy obiecujący Savic/Yeboah... czasem, tż słabsi przyjdą. Nie znamy kulis, kim interesowaliśmy się, z kim były rozmowy, kto odmówił itd. Niektórzy srają w gacie i rozkiminają takie paranoje, że masakra. Pokażcie zespół, który przeprowadza same udane transfery. |
Problem z naszymi transferami polega na tym że w żadnym stopniu nie poprawiają jakości gry, pozycji w tabeli etc. U nas pod tym względem jest status quo od przynajmniej roku, lecimy w dół sportowo i na końcu możemy zlecieć z ligi. Przecież w zimie będziemy znów szukać napastnika a tych którzy są teraz będziemy starali się gdzieś upchnąć, rozwiązać kontrakty. Swoją drogą żeby w kadrze mieć 3 wolnych napastników o podobnych parametrach to jest sztuką.
|
Cytat:
|
nie wiem gdzie Ci optymiści widzą plusy ?
suche fakty: - sprowadzamy kolejnego napastnika o tej samej charakterystyce !! mamy 3 klocków, żaden z nich nie jest szybki, ani typowym listem pola karnego - ściagamy znowu zawodnika +30 i dajemy mu dwuletni kontrakt, więc zero potencjalnego zarobku na zawodniku !! - ściagamy faceta, który przez całą swoją kariere strzelił ok 25 goli ? gdzie tylko raz w życiu przekroczył barierę 10 goli ? dokładnie 10 ? sorry, ale ja tego nie widzę, już wolałbym, żeby ten Fatos grał i Buksa się ogrywał, czy tam Silva na którym chociaz można zarobić |
Cytat:
Ja nie będę żadnych nazwisk proponował, bo nie mam klubu ani nim nie zarządzam, nie jestem od tego. Na pewno znalezienie idealnego kandydata jest trudne, ale przyzwoitego w klubie z ekstraklasy, albo kogokolwiek - to chyba nie jest rzecz niemożliwa przez taki okres dla takich ludzi. |
"Everyone has a plan until they get punched in the mouth." -- Mike Tyson
Polecam dokument "Sunderland till I die", gdzie jeden odcinek jest poświęcony właśnie końcowi okienka transferowego. Może uzmysłowi to niektórym dlaczego niektóre transfery wyglądają tak a nie inaczej. Jeśli chodzi o napastnika to mam duże wątpliwości czy za kasę, którą wydaliśmy na dwóch ostatnich pozyskalibyśmy jednego gwarantującego strzelanie goli. Ktoś podjął logiczną decyzję żeby wziąć dwóch napastników o podobnym profilu i liczyć, że jeden wypali - taka dywersyfikacja w futbolu :) |
Cytat:
Śląsk proponował kontrakty nawet 2-3 razy wyższe niż my. W dodatku co trzeba przyznać mają ogarniętego dyrektora - Sztylke. U nas dyrektor miałby pole do popisu o ile też zdecyduje się na pracę w tak trudnych warunkach finansowych. Odnów było wiele ale co można się domyślić, w klubie nie chcą budować kominów płacowych, biorąc również pod uwagę że kadra musi mieć jakość ale być też na tyle liczba aby kontuzje nie miały na nią tak wielkiego wpływu. Podsumowując, jestem umiarkowanie zadowolony z okna, jednak oczekiwałem więcej ruchów perspektywicznych, a mniej "na teraz". W klubie zapewne doszli do wniosku że wyniku w tym sezonie nie możemy odpuścić. |
Krytykujecie ze mamy 3 wieze w ataku.
Oczywiscie fajnie byloby miec alternatywy. Ale wyglada na to, ze chcemy bazowac na Saviciu i Yeboahu, ktorzy bede przechodzic plynnie ze skrzydlowych w napastnikow. Wtedy napastnik wieza w ilosci sztuk jeden bylby problemem, bo gdyby gral kaplice to i cala druzyna bedzie. Z 3 ktorys w koncu cos bedzie kopal... MInusem jest to, ze mocno sie ograniczamy. Silva tez nie jest szybkim zawodnikiem do wyjscia na pozycje... ale... moze to w koncu jest pomysl na gre czegos swojego a nie przeszkadzanie rywalom? Rakow generalnie zegna Forbsa z zalem i to daje nadzieje, ze jednak sie u nas sprawdzi. |
A jeszcze jedna myśl, która błąkała mi się po głowie już kilka dni temu, a teraz tym bardziej warto ją napisać. Nie jest wykluczone, że za chwilę liga i pół kraju stanie przez covid i okaże się, że tylko sobie tego Forbesa dodaliśmy do listy płac niegrających piłkarzy.
|
Hehe przecież to, że granie w czasie pandemii będzie trudne i czasem niewykonalne było wiadomo od początku rozgrywek.
|
Co do naszego nowego napastnika, to muszę przyznać, że raczej chłodno przyjąłem informacje o tym, że go pozyskujemy, ale tak teraz po namyśle lekko muszę to zweryfikować . Jakby nie patrzeć rynek napastników to naprawdę trudny temat i to wcale nie jest żadne usprawiedliwianie, czy czcze gadanie, wystarczy, że się rozejrzycie po całej ESA kto gra w napadzie w drużynach ekstraklasy. Wiem, że zawsze możne Forbesowi zarzucić, że miał sezon życia strzelając w zeszłym sezonie te 12 bramek, ale z obecnie grających zawodników to chyba tylko Lopes wtedy w Cracovii, obecnie Legia, zdobył tyle samo bramek ale w większej ilość meczów (Lopes- 44 Forbes 27) i Piasecki więcej, ale w I lidze. Być może o kimś zapomniałem, ale generalnie nie wygląda to wcale jakoś beznadziejnie, żeby lamentować Co do argumentu, że "bierzemy kolejnego takiego samego klocka do ataku" to można do tego podejść dwojako. Z jednej strony to prawda, że obecnie mamy 3 takich samych napastników pod względem charakterystyki, ale powstaje pytanie, czy to tak wyszło przypadkiem, czy taki po prostu plan jest, że mamy mieć szybkich skrzydłowych, a napastnik ma być silną świnią i tyle. W tym kontekście transfer pod względem planu na drużynę się spina.
|
Trzeba się z tego snu obudzić, bo jesteśmy obecnie "kapciami", a ciągle zyjemy tym że jesteśmy Wielka Wislą piłkarsko i chcemy transferów na miarę ery Cupiala. Niestety, prawda jest taka, że możemy liczyć na łut szczęścia i sprowadzenie perełki, na jeden czy dwa lepsze transfery, które wypalą, a tak to będziemy ściągać średniaków, czy cieniasów bo w takim miejscu jest nasz klub obecnie.
|
https://weszlo.com/2020/12/09/fc-do-...-sie-kontrakt/
Biorac pod uwage ograniczone zaufanie do naszego skautingu - niech chociaz ktos sie przygladnie tej liscie. A z Wdowiakiem, chociażby żeby dać pstryczka w nos profesorowi, powinniśmy rozpocząć rozmowy, puszczając głośne info o tym do mediów ;) Co nie zmienia faktu, ze by się przydał, tak czysto sportowo. |
Wdowiak i Uryga i już.mamy Krakusów w zespole;-)
|
Oj Uryga by się tu przydał zamiast Janickiego
|
Z tej listy to Bierzemy Schwarza i od razu za niezly hajs sprzedajemy Bashe do Panatinajkosu , a powaznie to Stiglec bylby rozwiazaniem problemu z Sadlokiem , a Uryga ? To wcale nie jest temat niemozliwy, z Frydrychem by pogral
|
Uryga zostal potraktowany bardzo ch.jowo przez Wisle, odpalono go przez komunikat na necie bez zadnego kontaktu, a mimo to zachowal sie elegancko, podziekowal za gre i szkoda bo to byl bardzo wporzadku gosc i Wislak, nawet na imprezie pozegnalnej na domowce wisialy flagi i balony Wisly
i naprawde zarabial wtedy grosze, ze wielu z was zarabia pewnie wiecej, w Plocku dostal duzo lepsze warunki pod kazdym wzgledem niz u nas jako wychowanek |
Ja to widzę więcej takich przypadków w których Wisła zbyt łatwo pozbywała się wychowanków. Wiadomo że nie każdego się uda sprzedać i zarobić krocie, ale jak się teraz patrzy na ekstraklasę to widać kilku zawodników który by mogli u nas dalej grać, a dzięki temu nie musielibyśmy ściągać wynalazków typu beqiraj, chuca itd. Pierwsze z brzegu przypadki chłopaków którzy byli u nas a teraz dają radę w ekstraklasie : Stolarski, Uryga, Nalepa, Chrapek no i np. Mimo wszystko Mączyński. Jasne rozumiem że różne były powody ich odejścia jednak ciężko się patrzy jak chłopak którego puściliśmy bez żalu kasuje gościa za którego trzeba było wyłożyć kilkaset tysięcy.
|
Uryga przywiazal się do klubu itd. Natomiast chłop rozegrał 100 meczy (sic!) I zdobył ani jednego gola. A bardzo często byl odjeżdżany przez rywali.
Zarząd słabo soe zachował z ta informacja o braku nowego kontraktu, ale naprawdę Alan miał ogromne doświadczenie a nie pokazywał nic |
czy są szanse na Alona Turgemana od wiosny ?
|
Cytat:
:rotfl: Niektórzy na forum cały czas bronili Alana spotykając się ze śmiechem tych, którzy teraz za nim tęsknią. |
ale nikt tego nie neguje- Alan grajac w Wisle po prostu byl slabeuszem - do tego Wisla byla duzo silniejsza - teraz po prostu Wisla jest ligowym slabeuszem a Alanowi czas w Plocku sprzyjal i rozwinal sie pilkarsko - tu nie am zadnej filozofii
|
Dwa pełne sezony Alana w Płocku to 12 miejsce w poprzednim sezonie i 14 rok wcześniej (1pkt nad spadkiem). Obecnie tez 14 pozycja, a defensywa Płocka to ten sam poziom miernoty co nasze orły. Jedyne co u Alana się zmieniło to zaczął w strzelać bramki ( i to nam) i chyba tylko na tej podstawie zbiera lepsze noty. Natomiast to dalej jest przeciętny zawodnik jak dla mnie.
|
O ile dobrze sprawdzam - a jeśli nie to mnie poprawcie - to letnie okienko będzie w końcu nareszcie realną szansą, a nie tylko pospiesznym kleceniem składu i łataniem dziur w panice. Z listy płac spada Janicki, Klemenz, Bury, Niepsuj, Mak, w końcu już chyba Boguś (bez żartów) a jeśli będziemy chcieli i będzie szansa na lepszych, to można nie przedłużyć również z Sadlokiem, Mehremicem i Jeanem Carlosem. Nie wygląda to źle, co? ;D
Z Plewką już bym teraz szybko podpisał, bo może i gra nierówno, ale jednak zdecydowanie rokuje. |
Cytat:
Cytat:
Teraz Alan byłby znakomitym rezerwowym środkowym - czy też trzecim, grającym sporo przeciw gorszym zespołom. Ale nie sądzę, żeby chciał wrócić nie mając pewnego składu ;-) Chętnie widziałbym w najbliższym czasie duet Frydrych - ktoś młody, np. Hoyo. Niech się uczą od lepszego i doświadczonego. Na ławce przydałby się jednak dobry i doświadczony gracz, żeby w razie czego wejść i z miejsca się ogarnąć na boisku. Poprzez 'dobry' nie mam na myśli grajka wybitnego, ale 'niezłego', który nie .......nie byle babola i będzie grał dobrze taktycznie. Idealny układ. |
Hyballa będzie oczekiwał stoperów którzy potrafią rozgrywać, wychodzić do przodu, Uryga pewnie by się nadal, ale jako zastępstwo za Frydrycha. Do pary z nim najlepszy byłby młodszy stoper typu Hoyo/Szota który mógłby mieć trochę inną rolę niż Frydrych.
Ktoś pytał o Alona Turgemana. Jakoś nie wyobrażam sobie żebyśmy go pozyskali mając Forbsa i Fatosa. Trzech doświadczonych napastników w okolicach 30 to za dużo, a na pewno za dużo dla naszego budżetu. |
Karherop- Beciraj nie gra kompletnie nic i zaczynam w Niego wątpić, że zacznie. Może od stycznia wypożyczyć Go a wziąć Alona, który gwarantuje sporo bramek.
|
Zabraniem Forbsa i Beciraja to co najwyzej moze Wieczysta nam pomoc , bo nikt przy zdrowych zmyslach ich od nas nie zabierze
|
Cytat:
Miał dziesiątki sytuacji, aby udowodnić swoją wartość u nas i dopiero po wywaleniu, szczególnie w meczach przeciwko nam włączał mu się kompleks udowodnienia czegoś na siłę i grywał życiówki.. ZDECYDOWANE NIE DLA ANALA URYNY |
Cytat:
Póki co jest naszym zawodnikiem, natomiast nie zdziwię się jeśli Hyballa zima tak go przygotuje że będzie to znowu zawodnik który z powodzeniem grał w lidze mistrzów. Pamiętajmy jak są przygotowani zawodnicy. W zasadzie i Beqiraj i Savic są cieniem zawodników których skróty oglądaliśmy na YT. Buksa nic nie gra. Basha pod formą. Zukov pod formą. Niemniej też bym wolał za Beqiraja Alona Turgemana. |
Dajcie spokój z Urygą.
Zapamiętałem go jako niesamowitego kołka - być może u nas nie poradził sobie z presją, stres wiązał mu nogi i wyglądał tak potwornie źle. Teraz się ograł ale szczerze mówiąc to nie jest zawodnik na górną 8-kę. Zresztą kończy mu się kontrakt i wydaje mi się, że nikt z górnej 8-ki nie będzie się o niego zabijał. Jakoś nie daję wiary, że np. taki Lubin, WKS, Lechia czy Pogoń wyciągną po niego rękę, nie mówiąc już o Rakowie, Lechu czy Górniku. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:09. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl