Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa 2009/2010 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5997)

Pan Jotka 28.09.2009 04:56

A mi nie zwisa. Mnie to wręcz cieszy bo jest to Wiśle na rękę. Zieliński poleci w przerwie zimowej jak nic.Pytanie tylko kogobedą musieli ściągnąc zeby zapanował nad tą stajnią Augiasza jaka się wytworzyła w Kuchenkorzu.

Ps. Element humorystyczny : Przed meczem w sondzie na stronie Polonii kibice jako potencjalnego strzelca gola w meczu z mistrzem Polski wymienili w kolejności: Sarvasa, Iwanowskiego i... Pawełka ;-)

Jazon 28.09.2009 13:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 797917)
A mi nie zwisa. Mnie to wręcz cieszy bo jest to Wiśle na rękę.

Otóż to! :]

A co do następnej kolejki:

Cracovia - Zagłębie Lubin [2 października, 17:45]
Polonia Warszawa - Piast Gliwice [4 października, 14:45]
Jagiellonia Białystok - Legia Warszawa [3 października, 16:15]
Polonia Bytom - Lechia Gdańsk [3 października, 19:15]
GKS Bełchatów - Korona Kielce [3 października, 17:00]
Odra Wodzisław Śląski - Ruch Chorzów [3 października, 14:45]
Arka Gdynia - Lech Poznań [4 października, 14:45]

Mocno liczę na Jagę, że wywalczy przynajmniej remis - powinni być mocno zdeterminowani, by odbić się wreszcie od dna tabeli. Z nami zawalili pierwszą połowę, z Amiką drugą, może w pojedynku z Legią zagrają na 100 procent?

Poza tym coś mi się wydaje, że Amika skrewi w Gdyni. Mam takie przeczucie:)

sandomingo 28.09.2009 13:09

A mnie się wydaje że nikt z trójki Wisła, Legia i Amika nie zdobędzie w tej kolejce 3 punktów...

konrad89 28.09.2009 14:09

Jak dla mnie to Zieliński nich będzie trenerem Amiki tak długo jak się da:D. Widać, że to marny trener. Z Polonią przynajmniej bramek nie tracił zbyt dużo a teraz nawet to się mu nie udaje. Podobnie ma się rzecz z Urbanem. Niech trenuję Legię byle nie wystawiał 2 napastników:D. A co do sodówki Lewandowskiego to może być różnie, ale pewnie chłop poczuł się zbyt pewnie. No i widać, ze pali mu się na wyjazd za granicę. Ciekawe czy teraz Lech odrzuciłby ofertę Szachtara (przy założeniu że to nie była bujda).

Syn Kangura z 1984 28.09.2009 14:30

Lewandowskiemu żadna sodówka nie odbiła więc nie wiem ze czego sie cieszyć, on po prostu jest mocno przeciętnym kopaczem, tyle ze strasznie lansowany przez media...

IncognitoTSW 28.09.2009 16:37

Co do Bytomia - mój ojciec stwierdził, że grają jak Barcelona ;] oczywiście zachowując skalę porównania. Nie ciąży im piłka, pokazują się do gry, utrzymują się przy piłce.

Blaszczu16 28.09.2009 16:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Syn Kangura z 1984 (Post 798069)
Lewandowskiemu żadna sodówka nie odbiła więc nie wiem ze czego sie cieszyć, on po prostu jest mocno przeciętnym kopaczem, tyle ze strasznie lansowany przez media...

Nie bądźmy już tacy stronniczy. Ja bym Robka z pocałowaniem ręki teraz nawet w Wiśle przyjął, widziałeś jak wychu*ał Choto? :lol: w tej akcji co nie podawał do Stilicia za którą gromy spadły na niego?

Generalnie to z Lecha dwóch piłkarzy uważam za takich co by znacznie powiękrzyli potencjał kadrowy Wisły to jest Stilić i właśnie Lewandowski.

Marszałek 28.09.2009 19:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Blaszczu16 (Post 798134)
Generalnie to z Lecha dwóch piłkarzy uważam za takich co by znacznie powiękrzyli potencjał kadrowy Wisły to jest Stilić i właśnie Lewandowski.

Stilic to przeciętny kopacz, nam by się do niczego nie przydał. Gubi się facet przy lepszym kryciu, a poza tym juz w naszej lidze nie daje rady. Garguła jest od niego o niebo lepszy,poza tym Jirsak uważam, w końcu zacznie pokazywać na co go stać. Co do Lewandowskiego. Jakieś tam umiejętności ma. Na Ekstroklasowym poziomie dobrze zagrał jeden sezon. Ciągłość jakiejś u niego nie widać, poza tym strzelanie bramek nie jest równoznaczne z umiejętności gry w piłkę. Coś tam kopie i tyle. Matusiak też coś tam kopał. Niech Lewandowski wróci tam gdzie był w zeszłym sezonie, utrzyma to przez rok,lub nie zejdzie poniżej to wtedy pogadamy. Póki co jeden z wielu. Kiełbasa tez miał jeden zajebisty sezon. Z Amiki nikt by nam się nie przydał,bo to przeciętni kopacze. Poza tym kogoś oni poza tym Arboledą mają godnego uwagi? A może mi ktoś napisać,ilu nowych zawodników gra w pierwszej 11 po odejściu takich tuzów jak Gajtkowski?

GemHZR 28.09.2009 19:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Incognito2192 (Post 798131)
Co do Bytomia - mój ojciec stwierdził, że grają jak Barcelona ;] oczywiście zachowując skalę porównania. Nie ciąży im piłka, pokazują się do gry, utrzymują się przy piłce.

Bez przesady, jak dla mnie jest to głównie zasługa dobrego przygotowania szybkościowego. Naprawdę nie trzeba dużo, żeby zabłysnąć w naszej lidze. Z tego co widzę dobrze opracowane kontry skrzydłami i stałe fragmenty, poza tym zap... za przeciwnikiem, a po odbiorze patrz punkt wyżej. Jak patrzę na Śląsk to dla mnie oni się snują po boisku w porównaniu z zeszłym sezonem, może właśnie już się widzieli jak Barcelona, że pograją z klepki i będą wyniki, oby Polonia tak się nie nacięła. U nas każdy kto włoży serce w grę do tego jest dobrze przygotowany, będzie wygrywał.

flamengista 28.09.2009 22:57

Było boskiego Lewandinho puścić za 3-4 mln € do Dortmundu, dać solidną podwyżkę Peszce i Rengifo.

Wydaje mi się, że trzymanie na siłę Stilića też chyba było błędem. Oni faktycznie reinwestują sporą część środków z transferów. Za Stilica dostaliby też z 3 mln €.

Mając 3 mln € na transfery (połowę z zarobionych na Stilicu i Lewandowskim pieniędzy) mogliby spokojnie kupić solidnego ofensywnego pomocnika i napastnika.

We Wronkach nie rozumieją, że u nas zatrzymać dobrych kopaczy bardzo trudno. Albo im się da solidną podwyżkę, albo będą obrażeni i zaczną grać piach. Rengifo już gra na pół gwizdka, Lewandowski gwiazdorzy, Stilić przygasł.

U nas też Brożek nieswój, przybity tym że się nie udały negocjacje z Fulham. Będzie pewnie to odchorowywał do przerwy zimowej.

Nie, jedyny sposób to sprzedawać drogo i nie bać się reinwestować środków w porządnych piłkarzy. Nie z Polski, rzecz jasna. My wydaliśmy i tak grosze - a 500 tys. € spożytkowane na Kirma to najlepiej wydane przez Wisłę pieniądze w ostatnim czasie.

bofff 29.09.2009 07:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 798232)
Stilic to przeciętny kopacz, nam by się do niczego nie przydał. Gubi się facet przy lepszym kryciu, a poza tym juz w naszej lidze nie daje rady. Garguła jest od niego o niebo lepszy,poza tym Jirsak uważam, w końcu zacznie pokazywać na co go stać. Co do Lewandowskiego. Jakieś tam umiejętności ma. Na Ekstroklasowym poziomie dobrze zagrał jeden sezon.

?????
na jakiej podstawie uważasz, że Stilic tak na prawdę umie mniej niż pokazuje, a Jirsak odwrotnie? Nieźle.
Jeden grał całkiem nieźle w lidze, UEFA, a drugi już trzeci rok (?) nie może się przebić do podstawowego składu, a przebłyski które pokazał to nawet Kwiek miał. Umiejętnościami to Stlilc bije na głowę Jirsaka. Pewnie odwrotna sytuacja jest jeśli chodzi o względy pozasportowe.

A umiejętności Lewandowskiego nie zauważyć??? Nikt z obecnych napastników Ekstraklasy w tym wieku tak nie grał.
Znowu pomijam kwestie pozasportowe

FredzIo 29.09.2009 07:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 798351)

Nie, jedyny sposób to sprzedawać drogo i nie bać się reinwestować środków w porządnych piłkarzy. Nie z Polski, rzecz jasna. My wydaliśmy i tak grosze - a 500 tys. € spożytkowane na Kirma to najlepiej wydane przez Wisłę pieniądze w ostatnim czasie.

A wg mnie, Kirm to najgorszy piłkarz Wisły w tym sezonie. Nieźle grał z Levadią, choć zmarnował sporo sytuacji strzeleckich. A teraz w lidze to kompletnie nic. Jedna asysta się zdarzyła i tyle. Chciałbym, żeby grał u nas tak jak w reprezentacji, ale na ten moment, chyba powinien usiąść na ławce, a szanse dostać Ćwielong.

Gordian 29.09.2009 08:07

Jeśli Kirm nie będzie grał to nie prędko się zaaklimatyzuje vide Jirsak. Druga sprawa najsłabszym ogniwem w Wiśle jest Łobo i to za niego powinien grać Ćwielong.

Co do gry Wisły to zastanawia mnie czemu już nie gramy dwoma takimi schematami wypracowanymi. Mianowicie czemu nie funkcjonuje duet Małecki - Brożek tak jak na początku sezonu. 2-3 klepki w pierwszych meczach rozmontowywały skutecznie obronę. Teraz tego nie ma. Drugi natomiast to stałe fragmenty. Czemu już nie gramy z rogów na Marcelo strącającego piłki w środek? Było z tego masę zagrożenie pod bramką rywali.

mr_kwolf 29.09.2009 08:18

Tak czytam sobie że te wszystkie Goliki, Handzicie i inne Ceuto mają odejść z Lecha i nasuwa mi się jedno pytanie. Gdzie są te wszystkie osoby które piały z zachwytu nad skautingiem Lecha i stawiało ich za wzór polityki kadrowej?

PS. Ciekawe że nawet dziennikarze, którzy potrafili oskarżyć Smudę że przez to że nie wpuszczał tych wielkich gwiazd bałkańskiej piłki żeby zemścić się na władzach drużyny przegrał mistrzostwo polski coś ostatnio przestali o tym wspominać :lol:

arti 29.09.2009 08:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Syn Kangura z 1984 (Post 798069)

Moim zdaniem tj. gracz o potencjale większym niż Brożek, tylko że musi mieć drugiego napastnika obok bo sam niewiele zrobi (tak jak i Brożek zresztą). Z pkt. widzenia walki o tytuł cieszy mnie, że Amica ma kłopoty z kontraktem i motywacją do gry Rengifo bo jakby grali 442 to ich siła ofensywna znacznie by wzrosła.
Mówiąc że cały Lech jest cienki przesadzacie. Proponuję choćby takie porównania: Peszko-Łobo, Wilk-Kirm plus Lewy, Arboleda ale na lewą obronę i Stilic w formie z ub. sezonu. Ja bym wszystkich w/w widział w Wiśle i nie odstawaliby na pewno.

WhiteStarDvisionTheBest 29.09.2009 08:30

arboleda na lewa obrone ;]..i wszystko jasne.

saklak1906 29.09.2009 08:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gordian (Post 798384)
Czemu już nie gramy z rogów na Marcelo strącającego piłki w środek? Było z tego masę zagrożenie pod bramką rywali.

Bo widzisz nawet malo rozgarniety trener z A klasy wie ze Wisla rogi grala na Marcelo ,to przy rogach pilnuje go dwoch najwyzszych zawodnikow druzyny przeciwnej. Wiec po co bic na niego rogi jak nic nie zdziala, a chyba lepiej jak Jirsak zagral do Sobola a Sobol do Brozka (to raczej bylo trenowane) bo taki sposob rozgrywania rogu sieje panike w polu karnym. A i Brozek wiedzial gdzie w danym momecie byc.

Co do Pary Malecki-brozek to chyba milosci miedzy mini nie ma i dlatego jest jak jest.

arti 29.09.2009 09:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WhiteStarDvisionTheBest (Post 798389)
arboleda na lewa obrone ;]..i wszystko jasne.

tak bo mamy dwóch extra stoperów to raz, a dwa gość z takim zdrowiem i siłą będzie zapierd.. przez 90 minut na boku na całej długosci boiska.

konrad89 29.09.2009 09:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 798351)

Na jakiej podstawie piszesz te słowa?? Bo według mnie to te pieniądze są na razie wyrzucone w błoto podobnie jak te 700 tys euro za Jirsaka, który w Wiśle gra już 3 sezon a nie przebił się do podstawowej 11. Pewnie, kupujmy hurtowo piłkarzy ze Słoweni, Czech, Słowacji, ale niech potem się nikt nie dziwi, że reprezentacja gra tak jak gra. Zagraniczny zawodnik powinien być 2 razy lepszy niż Polak. Przykład Diaza i Marcelo pokazuje, że można takich piłkarzy znaleźć. Coś czuję, ze i z Alvareza będzie pożytek. Ale umówmy się ani Kirm, Jirsak czy Singlar sie są znacznie lepsi od piłkarzy w polskiej lidze (czy też Singlar od Baszcza i Kirm od Zieńczuka).
PS: Nie wiem czy to już było ale tak dla rozluźnienia.
http://gbrlek.files.wordpress.com/20...pg?w=500&h=375

AYALA 29.09.2009 10:13

Szatałow trenerem Lecha ?
http://sport.wp.pl/kat,32288,title,K...wiadomosc.html

saklak1906 29.09.2009 10:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez konrad89 (Post 798409)
Zagraniczny zawodnik powinien być 2 razy lepszy niż Polak. Przykład Diaza i Marcelo pokazuje, że można takich piłkarzy znaleźć. Coś czuję, ze i z Alvareza będzie pożytek. Ale umówmy się ani Kirm, Jirsak czy Singlar sie są znacznie lepsi od piłkarzy w polskiej lidze (czy też Singlar od Baszcza i Kirm od Zieńczuka).

Wystrczy zeby sie mu chcialo grac w przeciwienstwie do naszych krajowych gwiazdek i juz jest lepszy.

Szczurek_PB 29.09.2009 12:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 798418)

Ta, Fakt już nie ma o czym pisać haha

Szatałow jako trener w Lechu by się nie sprawdził. A dlaczego? Bo on potrzebuje do pracy inteligentnych piłkarzy a nie gwiazdeczki :)

bofff 29.09.2009 12:34

Warunek niezbędny to, nie inteligentnych, tylko pracowitych. inteligentni piłkarze to rzadkość

szprotson 29.09.2009 15:23

ciekawa wypowiedź Jóźwiaka.
http://www.sport.pl/sport/1,65025,70...la_w_plot.html

Kocur 30.09.2009 10:09

http://www.rp.pl/artykul/60511,37048...Bialystok.html

Cytat:

Bramkarz Grzegorz Szamotulski podpisał trzyletni kontrakt z Jagiellonią Białystok - poinformował klub. Kontrakt zawiera zapis, że jest możliwość rozwiązania tej umowy po roku.

AYALA 30.09.2009 10:47

polska ekstraklasa jak 3 liga niemiecka
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,75914,t...wiadomosc.html

Pan Jotka 30.09.2009 12:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 798822)
polska ekstraklasa jak 3 liga niemiecka
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,75914,t...wiadomosc.html

To akurat by sie zgadzało. Wisla i Legia chyba to te dolne rejony 1.Bundesligi , bo Lech to obecnie poziom drugiej. Co do reszty to akurat lepiej nie mówić.Każdy widzi , że król jest nagi.

felipe 30.09.2009 12:44

... a i tak zaraz odezwie się niestrudzony użytkownik Konrad. i dalej będzie przekonywał, że idzie ku lepszemu :lol:

szczebrzeszcz 30.09.2009 13:32

władze Lecha pogroziły palcem pozostałym zawodnikom...
http://www.90minut.pl/news/104/news1...asy-Lecha.html
... bo tak trzeba odebrać przesunięcie do ME... dwóch zawodników ME i jednego, który odchodzi...

szprotson 30.09.2009 13:37

brać Hernana do nas!!

WILU TS 30.09.2009 13:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 798862)
... bo tak trzeba odebrać przesunięcie do ME... dwóch zawodników ME i jednego, który odchodzi...

Do przewidzenia było że wiecznie tak kolorowo amika mieć nie będzie :-D
Ehhh gdzie te ich sny o potędze na całą Europę jak w Polskiej lidze ogony grają :D

saklak1906 30.09.2009 13:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 798863)
brać Hernana do nas!!

Jeszcze jego nam tu potrzeba.Juz kilku darmozjadow pozbylismy sie wiec po co nastepny, a chyba nie wierzysz ze jak przyjdzie to nagle sie odrodzi i zacznie lepiej grac.

szprotson 30.09.2009 14:03

szczerze mowiac jestem przekonany, że byłby to dobry zakup :)

arti 30.09.2009 14:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez saklak1906 (Post 798873)
Jeszcze jego nam tu potrzeba.Juz kilku darmozjadow pozbylismy sie wiec po co nastepny, a chyba nie wierzysz ze jak przyjdzie to nagle sie odrodzi i zacznie lepiej grac.

w przypadku HR przecież tylko o kasę chodzi. Kontrakt do 06.2010, Amica nie daje tyle ile on chce za przedłużenie więc gość ma w d.pie, nie będzie się męczył coby sobie krzywdy nie zrobić.
On by zapewne w momencie zaczął grać dobrze, ale pewnie mu się marzy z 300-400t euro plus coś tam za podpis.A Amica go przecież nie odda w zimie konkurencji za darmo więc zapomnijmy.

Marszałek 30.09.2009 14:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 798863)
brać Hernana do nas!!

Sądzę,że w inny sposób można wzmóc konkurencje w ataku Wisły grającej w ME.

Konrad. 30.09.2009 14:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez felipe (Post 798854)
... a i tak zaraz odezwie się niestrudzony użytkownik Konrad. i dalej będzie przekonywał, że idzie ku lepszemu :lol:

Jak najbardziej.

Polska liga nigdy nie dorównywała Bundeslidze...

A słowa Reicha też szokujące nie są:
Cytat:

Myślę, że jest nieznacznie silniejsza niż trzecia liga niemiecka. Jednak kluby takie jak Wisła Kraków czy Lech Poznań są naprawdę dobre i mogłyby się plasować w dolnych rejonach Bundesligi. Pozostałe drużyny reprezentują poziom podobny do niemieckich drugo i trzecioligowców - mówi 32-letni Niemiec.
Biorąc pod uwagę budżety i stadiony jakimi dysponują niemieckie kluby, to nawet nie źle że wg. Wisła czy Lech mogły by się w pierwszej lidze utrzymać...

Marszałek 30.09.2009 15:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Konrad. (Post 798891)

A słowa Reicha też szokujące nie są..

Mimo wszytko uważam,że i tak nieźle nas ocenił. Wg mnie Wisła czy Legia mogłyby być solidnymi zespołami środka tabeli II Bundesligi. A to,,że mogłyby cię bić o utrzymanie w I Bundeslidze jakoś ciężko mi sobie wyobrazić.

Wojtas 30.09.2009 15:47

Wisla czy Amika w Bundeslidze.No niewiem czy dali bysmy rade.Jeden sezon ,w ktorym pewnie bysmy spadli.,realnie patrzac to srodkowe lub gorne czesci 2 Bundelsigi,jak pisze Marszałek.

Ikki 30.09.2009 15:53

http://www.sport.pl/pilka/1,70998,70...do_Polski.html

flamengista 30.09.2009 21:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szczebrzeszcz (Post 798862)

Jezus Maria! Tego Golika! Tego geniusza, następcy Christiano Ronaldo na którym zły i złośliwy Franz Smuda się nie poznał? I specjalnie nie dawał mu szansy?

Uważam, że teraz dyrektor Pogorzelczyk powinien ekspresowo wysłać Smudzie flaszkę dobrej whisky wraz z przeprosinami.

A ruch dobry, tylko że za późno. Rengifo był do utrzymania, ale trzeba było nie sępić przy negocjowaniu nowego kontraktu.

Widać, że w Amice źle się dzieje więc musieli walnąć pięścią w stół. I tak nie mają wiele do stracenia. Są w tym momencie na dnie, ale przez to łatwiej się z niego odbić. Wystarczy, że chłopaki się sprężą na nas (a niestety My w jakiejś super-formie nie jesteśmy) i nastroje mogą być zupełnie inne.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:02.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl