Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nibylandia czyli polityka sportowo-finansowa Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1318)

wislak68 31.12.2009 00:59

W polskich warunkach najlepszą metodą na ulżenie spółce będącej w podobnej sytuacji jak Wisła jest konwersja długu na kapitał. W takiej sytuacji spółkach nie ponosi kosztów odsetek od kredytu. Problemem jest to że po konwersji trudniej jest wyciągnąć kasę ze spółki.

Valdinio1906 01.01.2010 12:44

Dodatkowe pieniądze od Canal +

Doszły mnie ostatnio słuchy o tym że C+ szykuje pieniądze dla klubów ekstraklasy. Wisła ma dostać najwięcej ponieważ najczęściej pokazywano ją w telewizji. Będzie to bodajże 2,5 mln. Czy macie więcej informacji na ten temat ? Np. na co te pieniądze zostaną przeznaczone itp.

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...50-tys,1417630

Konrad. 01.01.2010 12:53

To normalna premia którą Canal+ stosuje od lat.

W zamian za prawa do transmisji Canal+ płaci klubom dwie kwoty: jedną wszystkie otrzymują po równo. Oraz drugą na podstawie "medialności", czyli właśnie jak wiele spotkań było przez C+ transmitowane na żywo...

Zresztą nie wiem po co o tym pisze, skoro w linku masz dokładnie wszystko wytłumaczone...

matti220 01.01.2010 12:54

po co sie pytasz ... wiadomo ,że na spłate długu

element 02.01.2010 19:13

Może jeszcze nie ochłonąłem po sylwku ale jedna rzecz rzuciła mi się w oczy,
http://i49.tinypic.com/53qljd.jpg
http://www.wisla.krakow.pl/pl/partne..._strategiczny/

sklep (odzież) i wislatube (konkurs bah) zablokowane na jakiś czas.

duce! 02.01.2010 22:08

Jakiś miesiąc zanim naszym sponsorem został Bet-at-home, koszulki meczowe i repliki potaniały dość znacznie. Teraz nie, więc oby to o czym myślisz nie było prawdą ;)

westersyl 02.01.2010 22:35

Wszystko na to wskazuje że nasze wspópraca z Bet-at-home dobiega końca, nie da się tego inaczej zinterpretować. Finansowo ten sezon wygląda fatalnie, wszystko się sypie. Tracimy sponsora, jesteśmy "w plecy" z wpływów z R22, i tracimy na Levadii. Z Salwatorem jak się nie mylę też zakończyliśmy współpracę.

Mam nadzieje że uda się znaleźć jakiegoś godnego sponsora.

Sami 02.01.2010 22:52

Właśnie. Wie ktoś dlaczego nasza współpraca z bet-at-home została zakończona? Z tego co wiem to umowa miała być na 2 lata... Więc jeszcze rok. Ze strony głównej zniknęło już logo b-a-h.

4fan_player 02.01.2010 22:55

Spytaj Premiera Tuska i jego ekipy.

iiYama 02.01.2010 23:05

http://www.wisla.krakow.pl/pl/partne..._strategiczny/ - pusto :/

Sami 02.01.2010 23:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 4fan_player (Post 836992)
Spytaj Premiera Tuska i jego ekipy.

Ale przecież ustawa nie weszła jeszcze w życie.

pan Dudi 06.01.2010 09:53

No nie weszła, ale skoro i na stronie Lecha i na Legii wśród sponsorów nie ma już kolejno betclica i bwina, to chyba jest to jakaś zorganizowana akcja ogólnopolska... Nie dość, że Panowie z PO udupili 3 najlepsze kluby pozbawiając je wpływów od sponsorów+ i tak biedną jak mysz kościelna I ligę (unibet), to jeszcze kombinują jak wprowadzić nam tu "Rok 1984". Rzygać się chce.

sandbender 06.01.2010 21:34

Ustawa weszła w życie - jedna chyba z kilku. Od 1 stycznia nie można reklamować się w Internecie.

A tutaj potwierdzenie : http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,...ak_dlugo_.html

Eternit 07.01.2010 13:24

Ochalik i Jarosz wracają do Wisły.
Cytat:

Jakub Jarosz znów dyrektorem Wisły, zaś Adrian Ochalik ponownie rzecznikiem. Obaj obejmują swoje funkcje z dniem dzisiejszym, o czym poinformowała oficjalna strona naszego klubu.
http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=22466

Peroslaw88 07.01.2010 13:28

no to dwa transfery zapowiedziane przez Skorżę już mamy:D

arth_ur 07.01.2010 13:32

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...m_wykonawczym/

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...sko_rzecznika/ Ochalikowi dali drugą szansę ? W sumie dobrze zawsze go lubiłem, ale czy Rada Nadzorcza nie miała innych kandydatów tzn nikt inny nie chciał pracować, czy uznali iż pochopnie zwolnili Adriana ?

fialo 07.01.2010 13:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Peroslaw88 (Post 838573)
no to dwa transfery zapowiedziane przez Skorżę już mamy:D

Ale jesteś zabawny, normalnie boki zrywać, ubaw po pachy ...

Dobrze, że Jarosz i Ochalik wracają, bo to dobrzy fachowcy, w dodatku młodzi i pełni energii. Mam nadzieję, że postawią na nogi dział marketingu, który na razie leży i zaproponują jakieś nowe rozwiązania (sprzedaż biletów przez internet, więcej wiślackich punktów na mieście).

AS82 07.01.2010 13:36

Co do Jarosza to sie akurat ciesze ,bo za jego czasu w Wiśle sciagnieto z Portugalii Clebera i Pauliste,wiec jest nadzieja ze Wisła znów zacznie szukac na tamtym rynku

Pan Jotka 07.01.2010 14:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 836009)
u nas tego nie będzie: jak już wielokrotnie to wałkowaliśmy, umorzenie dlugu w kategoriach podatkowych jest równoznaczne z przychodem dla spółki (Wisła SSA), którego od tego przychodu musi zapłacić podatek (prawdopodobnie, ale nie jestem specjalistą, z odsetkami od daty otrzymania pieniędzy).W tym roku ten podatek wynosi 19% czyli od umorzonego długu 100 mln (przykładowo) Wisła musiałaby zapłacić 19 mln podatku plus odsetki.
Płatności mogłyby przekroczyć roczny budżet klubu

Zatem trzymanie dlugu wewnetrznego jest korzytsne z punktu widzenia podatkowego. Jezeli tak jest to po kiego chuja straszą nim od kilku sezonów ?? Wg mnie Cupiał "uciekł"z kasą przed podatkiem. A teraz .......i smuty po gazetach o celach Wisly jednocześnie podtrzymującto nasze NIEWYDAJNE PRZEDSIEBIORSTWO tak by conajmniej nie wygenerowało straty. W****ia mnie to jego mydlenie oczu ludziom, zwlaszcza jak sie popatrzy na Chelsea, MC czy na LEcha, gdzie Rutkowski nie nalezy do najbogatszych a jednak cos sie caly czas dzieje(chodzi mi otransfery do klubu czy z klubu).

KOMINEK 07.01.2010 14:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 838590)
czy na LEcha, gdzie Rutkowski nie nalezy do najbogatszych a jednak cos sie caly czas dzieje(chodzi mi otransfery do klubu czy z klubu).

Marcelo, Alvarez, Kirm,Beto, Garguła, Niedzielan, - jaki to ich klub ściągnął - no tak ale u nas nic się nie dzieje, zapomniałem

koyoot 07.01.2010 14:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 838590)
Zatem trzymanie dlugu wewnetrznego jest korzytsne z punktu widzenia podatkowego. Jezeli tak jest to po kiego chuja straszą nim od kilku sezonów ?? Wg mnie Cupiał "uciekł"z kasą przed podatkiem. A teraz .......i smuty po gazetach o celach Wisly jednocześnie podtrzymującto nasze NIEWYDAJNE PRZEDSIEBIORSTWO tak by conajmniej nie wygenerowało straty. W****ia mnie to jego mydlenie oczu ludziom, zwlaszcza jak sie popatrzy na Chelsea, MC czy na LEcha, gdzie Rutkowski nie nalezy do najbogatszych a jednak cos sie caly czas dzieje(chodzi mi otransfery do klubu czy z klubu).

Strasza nim media a nie sam klub.

Odnosnie Ochalika i Jarosza - kompletnie mnie nie zdziwilo ich ponowne zatrudnienie...

pan Dudi 07.01.2010 15:00

Cytat:

W****ia mnie to jego mydlenie oczu ludziom, zwlaszcza jak sie popatrzy na Chelsea, MC czy na LEcha
Dobre zestawienie. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: A jak patrzysz na Real Madryt, to też Cię w****ia, że kupiliśmy tylko piłkarzy wymienionych przez Wolfy'ego, a nie CR7 itp? :lol:

Co do Jarosza, to chyba w porządku ruch.

Natomiast Ochalik odpowiedzialny za PR klubu?! Żart?

Pan Jotka 07.01.2010 15:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK (Post 838597)
Marcelo, Alvarez, Kirm,Beto, Garguła, Niedzielan, - jaki to ich klub ściągnął - no tak ale u nas nic się nie dzieje, zapomniałem

Matusiaka zgubiłeś ;-)Alvarez to wypożyczenie, Garguła ma sezon z głowy(nie jest to wina Cupiala zeby nie było), Niedzielan nie okazal sie wzmocnieniem, a o Beto nie mówmy NIC :P
Rengifo, Lewandowski, Arboleda, Stliic, Burić, Peszko. Wiesz dlaczego tylu pozysklai ? Bo im wieksza rotacja w kadrze(czyli wieksza aktywnosć w transferach) tym wiecej można wyłowić zdolnych ludzi. A my podobno prowadzilismy "przemyślane transfery" i co wylowilismy? Marcelo. Cale szczescie ze chciał grać za czapke gruszek bo inaczej nie wyłowilibyśmy nikogo. Najlepsze zaś to kupowanie bramkarza---29ciu!!! kandydatów , którzy nie byli dobrzy, bo byli za drodzy.30x 3 tysiace złotych(taki chyba minimalny koszt sprowadzenia zawodnika na testy i naklady na niego) to 900.000 PLn.Czyli jakies 310.000 USD.Mozna byłoby kupić bramkarza za te pieniądze?
Cytat:

Pierwotnie napisane przez koyoot (Post 838602)
Strasza nim media a nie sam klub.

Odnosnie Ochalika i Jarosza - kompletnie mnie nie zdziwilo ich ponowne zatrudnienie...

Nie media straszą tylko cały czas słyszymy , że Wisła nie kupi tego lub tamtego , bo ma dług. To Abramowicz musialby zwinąc interes po roku. Zresztą tak jak wiekszosc klubów Europy. Bo kupuje sie po to aby zarobic na transferach---ale po to , aby utrzymać poziom sportowy. A jaki jest w Wiśle to raczej każdy widzi.

martin_6 07.01.2010 15:31

Cytat:

30x 3 tysiace złotych(taki chyba minimalny koszt sprowadzenia zawodnika na testy i naklady na niego) to 900.000 PLn.
Wyższa matematyka jakaś :lol:

Kamil 07.01.2010 15:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 838613)
.30x 3 tysiace złotych(taki chyba minimalny koszt sprowadzenia zawodnika na testy i naklady na niego) to 900.000 PLn.Czyli jakies 310.000 USD.Mozna byłoby kupić bramkarza za te pieniądze?
.

chciales powiedziec chyba 3000x30=90000, czyli jakies czyli jakies 30tys USD, a za to raczej trudno kupic dobrego bramkarza ;)

Pan Jotka 07.01.2010 15:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 838618)
Wyższa matematyka jakaś :lol:

Grypę mam, a leżąc musze bilans firmy prowadzić :D Pomyliło mi się . No fakt,za 30 tysiecy dolców to nie kupilibyśmy raczej wiele ;-)

dadek 07.01.2010 15:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 838613)
Rengifo, Lewandowski, Arboleda, Stliic, Burić, Peszko..

jakbyś jeszcze napisał co z tego wynikło dla Lecha, że sprowadzili takie w/w... bo w mojej ocenie NIC (przynajmniej dotychczas)...

Pan Jotka 07.01.2010 15:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez element (Post 838617)
Poznań ma pieniądze to sobie kupuje.
Rutkowski robi to samo co Cupiał po przyjściu do Wisły..
Abramowicz zajebisty przykład.. koleś ma prywatnego Boeinga którym śmiga po bułki każdego ranka.
Poza tym parę dni temu umorzył Chelsea 340 mln funtów długu. Więc są na czysto i mogą szaleć.

Umorzył dług swój wobec swojej zabawki.Nie widzisż analogii? Ze śmiga Boeingiem? Mogłby być jak Mittal--wysyłać rowerzystę po paliwo na stację do swojego samochodu.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez dadek (Post 838623)
jakbyś jeszcze napisał co z tego wynikło dla Lecha, że sprowadzili takie w/w... bo w mojej ocenie NIC (przynajmniej dotychczas)...

Grają w pucharach dłuzej od nas 2 lata z rzędu, a cąłkiem niedawno kopali w 2 lidze.Spólka nie jest na minusie w rocznym rozrachunku.

Lemoniadowy Joe 07.01.2010 15:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 838626)
Grają w pucharach dłuzej od nas 2 lata z rzędu, a cąłkiem niedawno kopali w 2 lidze.Spólka nie jest na minusie w rocznym rozrachunku.

jak w drugiej lidze kopali skoro od ponad 10 lat Amika nieprzerwanie gra w ekstraklasie ?

Pan Jotka 07.01.2010 15:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lemoniadowy Joe (Post 838628)
jak w drugiej lidze kopali skoro od ponad 10 lat Amika nieprzerwanie gra w ekstraklasie ?

Ty na poważnie czy z poczucia popołudniowego żartu?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:24.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl