Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Plotki oraz Wasze propozycje dotyczące transferów (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4404)

pawlozm 21.07.2020 10:12

Optymalnie byłoby jednego z nich zostawić na rezerwę, a ściągnąć kogoś do pierwszej 11 na prawą obronę. Jednak zarówno Bury jak i Niepsuj mają jeszcze rok ważne kontrakty. Nie wierzę, że uda się ich sprzedać. Może uda się rozwiązać za porozumieniem z którymś z nich, nie wiem.

Harcownik 21.07.2020 11:41

Jaki sens pozbywać się Burligi czy Niepsuja? Liczycie, że przyjdzie ktoś lepszy??? Jak dla mnie to trzeba ich zatrzymać.

Szneka 21.07.2020 11:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Harcownik (Post 1554013)
Jaki sens pozbywać się Burligi czy Niepsuja? Liczycie, że przyjdzie ktoś lepszy??? Jak dla mnie to trzeba ich zatrzymać.

jeden i drugi jeździec bez głowy. Bardzo szybko się gotują, nie nadążają za kontrami. Gdyby był ktoś lepszy to na zmiennika owszem a tak będziemy mieli na prawej stronie bardzo przeciętnego zawodnika.
Ktoś pisał o młodym Gruszkowskim. czy on na prawej stronie może grać?

bridgeburner 21.07.2020 12:01

To jest właśnie prawy obronca
Do tego 3 najbliższe sezony mógłby za mlodziezowca robić
Bardzo pochlebnie się o nim wypowiadali kibice Motoru gdzie był wypożyczony ale to raptem 4 poziom rozgrywkowy
Ja człowieka w grze w życiu nie widziałem

pawlozm 21.07.2020 12:42

Przewija się temat Asmira Suljica i Stefana Savica.
Wg mnie wzmocnienia.
Sezon 2018/2019 grali wspólnie i stanowili o sile Olimpii Ljubljana, łącznie zdobywając 16 bramek i 22 asysty.

Savic cały czas w grze i w gazie. Olimpia Ljubljana. Skończył mu się kontrakt, wolny transfer.
Ten sezon: 39 występów 7 bramek, 8 asyst
2018/2019: 48 występów, 12 bramek, 9 asyst
Swietne liczby w słoweńskiej lidze, gra praktycznie wszystko.

Suljic praktycznie pół roku bez gry. Do Zagłębia przychodził z myślą gry od dechy do dechy tak jak to było sezon wcześniej w Ljubljanie, jednak nie załapał się do pierwszej 11 później rzekomo z powodu braku aklimatyzacji został odsunięty. Pisano, że sam zawodnik prosił o rozwiązanie kontraktu skoro gra niewiele.
Sezon wcześniej w Ljubljanie dobre liczby: 44 występy, 4 bramki, 13 asyst.

Karherop 21.07.2020 12:43

Już kilku zawodników po sezonie się żegnało, szczególnie gdy dochodziło do transferów, więc to że nie było pożegnania na stadionie nie jest najważniejsze. Zawsze można zrobić je w kolejnym sezonie "przy okazji".

Co do młodzieżowca: najlepiej byłoby kimś obsadzić lewe skrzydło lub obronę. Pozostaje pozycje wydaje się być zbyt newralgiczne. W ataku grając 1 napastnikiem na Buksie całego sezonu nie pociagniemy. Obstawiam, że powinien zagrać w 90% spotkań średnio w wyniarze 30% czasu. Potrzebujemy Turgemana lub innego dojrzałego napastnika który uzupełni pozostaje 70% czasu gry. Do tego ktoś pokroju Tupty z oczywiście większą jakością jako alternatywa ;)

Grabowski grał regularnie w Termalice i zapewne się mocno ogarnął, myślę że jeśli pochyli głowę i zmieni agenta (a po tej akcji to powinien) to spokojnie miałby u nas szansę na LO. Jeśli przeżyliśmy kiedyś wybryki Uchę to akcja z Grabowskim to pikuś przy tym.

Gruszkowski - wielką niewiadomą, ale mając nie najmocniejszych konkurentów duża szansa przed chłopakiem. Zarówno Niepsuj jak i Burliga są do wygryzienia.

Szot - za dużo miotania pozycjami. Tymczasem dla niego pozycja nr 6/8 byłaby optymalna. Choć powiem też że nawet z Arka zaskakiwał dość nieoczywistym i zagraniami. Za 1-2 lata może będzie materiał na 1 skład. Na razie ginie w fizycznej walce i próbuje nadrabiać innymi aspektami.

Pawłowski - wg mnie prezentuje podobny poziom co Kuljevic, szkoda tylko że ma podobno bardzo niskie notowania u Skowronka.

Hoyo - mocno poprawił się fizycznie, po ostatnim meczu nijak nie potrafię go ocenic. Teoretycznie zawsze jest obawa że przy regularnym graniu będzie mial casus Sobocińskiego z tego sezonu i niemiłosiernie ogrywamy, wg mnie za wcześnie na regularny 1 skład.

Podsumowujac:
Obowiązkowy młodzieżowiec: Gruszkowski/Grabowski
Pierwszym zmiennik Pawłowski/Buksa
Dalej Szot, Hoyo

Ewentualnie zawsze możemy kupić kogoś pokroju Płachety że Śląska ale to musiałby być strzał w 10.

siara 21.07.2020 13:06

Z wypożyczeń wróca pewnie: Plewka, Duda, Morys, Wyjadłowski. Ale to nie ten "rozmiar kapelusza"...

forthy 21.07.2020 13:06

Akurat obejrzałem ostatnio ze 3 mecze Niecieczy pod kątem właśnie Grabowskiego - i nie, nie ogarnął się za bardzo, niemiłosiernie objeżdżany + bardzo źle się ustawiał w obronie.

Oby Skowronek dał Hoyo do 11ki w przyszłym sezonie jako młodzieżowca.

Karherop 21.07.2020 14:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez siara (Post 1554019)
Z wypożyczeń wróca pewnie: Plewka, Duda, Morys, Wyjadłowski. Ale to nie ten "rozmiar kapelusza"...

Jeszcze 2 lata temu byłem cichym fanem Plewki, ale jego kariera zamiast iść drogą np Chrapka to idzie droga Bruda... Pewnie teraz wróci z wypożyczenia ale nie zdziwię się jak go klub całkowicie odpuści. I pomyśleć że rok temu Czesi dawali za niego konkretne pieniądze.

Wyjadlowski i Morys, z braku laku pewnie by mogli wchodzić na ostatnie 10 minut, ale to nie ten rozmiar kapelusza.

skarabeus 21.07.2020 20:45

Lis/Buchalik/Broda

Sadlok/Grabowski
Klemenz/Janicki/Hoyo/ ???

Niepsuj, Burliga, Gruszkowski

Basha/Zhukov/Kuveljic/Pawlowski/ Jean Carlos Silva/Duda

Blaszczykowski/ Boguski

???/ ???

Buksa/???/???

Tak wyglada nasz aktualny stan posiadania. Skowronek jest entuzjasta Bogusia wiec mozecie byc pewny nowego kontraktu dla niego.

Z tej wyliczanki wynika, ze tak na prawde potrzeba nam srodkowego obroncy (konkretnego), dwoch lewych skrzydlowych z czego trzeba zakladac, ze Mak zostanie, wiec jednego.

I dwoch napastnikow, z czego jeden musi byc do pierwszego skladu a drugi jako opcja alternatywna, ale niezbyt mocna zeby Buksa jednak gral.

Gdybym mial dzisiaj obstawic sklad w jakim bedziemy wychodzic to podalbym cos takiego (zakladajac 4-2-1-2-1)

Lis
Sadlok - Janicki/Hoyo - ???/Hoyo - Burliga
Basha - Zhukov
Kuveljic
Blaszczykowski ???

??/Buksa

Wracaja tez Plewki i inne wypozyczone cuda naszej mysli szkoleniowej, ale nie licze, ze beda powaznym uzupelnieniem.

Tak u gory wypisalem 27 zawodnikow lub miejsc do uzupelnienia.
Ja bym sie spodziewal i tak kadry 25 osobowej.

Nie wypisalem Savicevica ktory ma oferte.
Chucy ktory ma byc pozegnany.
Zakladam ze i Jean Carlos jednak zostanie pozegnany.

To nadal jest 26 miejsc.
Burliga/Niepsuj ? Ktorys z nich do wyautowania? Mysle, ze Kuba i Skowronek wlasciwie ocenia Gruszkowskiego i jesli faktycznie jest z takim potencjalem jak sie mowi to zegnac jednego z nich bez zalu. Jako, ze Burliga to swoj to zegnac Niepsuja, choc dla mnie to jednak Niepsuj jest troche lepszy.

Reasumujac. Na prawde potrzebujemy 3 transferow. SO, skrzydlowego i napadziora. I licze, ze trzech na prawde konkretnych zawodnikow na te pozycji przyjdzie. Wiecej tej druzynie nie potrzeba. Potrzeba pomyslu na gre i pomyslu wykorzystania tych zawodnikow ktorzy w zespole sa.

Kac 21.07.2020 22:40

taa i polowa z wymienionych bedzie ciagle leczyc kontuzje jak to ciagle na Wisle bywa... nie spodziewam sie tutaj radykalnej poprawy w nowym sezonie

Szneka 22.07.2020 12:55

Pany a młody Szelągowski z Korony? Ma 17 lat więc pewnie teraz ekwiwalent do zapłaty tylko tak? Pokazał się z dobrej strony a mógłby nam wnieść sporo dobrego do gry.

Matios98 22.07.2020 13:36

Co do Szelągowskiego, to jeśli ma profesjonalny, ważny kontrakt to kwota transferu jest taka jaką sobie Korona zażyczy, a skoro Raków zagiął parol na nim, to raczej poza zasięgiem dla nas (pomijając już wątek kibicowski, bo skoro jest wychowankiem, związanym z Koroną, to jeżeli ma wybór to do Wisły raczej by nie chciał pójść)

Putin2000 22.07.2020 13:51

Będzie ściąganie z zagranicy plus ewentualnie kontraktowanie tych z Eklapy, którzy się nie łapią w swoich zespołach. Nie ma szans na wzięcie nikogo z naszej ligi, kto by się nadawał. Powody są wiadome i te same od lat. Więc trzeba czekać jakich to nowych Hiszpanów i innych Serbów nam w worku przyniosą.

W każdej formacji mamy braki, jesteśmy drużyną końca tabeli. Realnie pewnie trzeba by mieć z 5 - 7 nowych piłkarzy, żeby grać o czołowe miejsca. Realnie, jak będzie 3, którzy będą robić różnicę w porównaniu do tego co jest teraz, to będzie dobrze.

To tak ogólnie na tle.

brylant17 22.07.2020 18:59

Wisła sonduje sprowadzanie Waldemara Soboty

Karherop 22.07.2020 20:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Putin2000 (Post 1554035)
Będzie ściąganie z zagranicy plus ewentualnie kontraktowanie tych z Eklapy, którzy się nie łapią w swoich zespołach. Nie ma szans na wzięcie nikogo z naszej ligi, kto by się nadawał. Powody są wiadome i te same od lat. Więc trzeba czekać jakich to nowych Hiszpanów i innych Serbów nam w worku przyniosą.

W każdej formacji mamy braki, jesteśmy drużyną końca tabeli. Realnie pewnie trzeba by mieć z 5 - 7 nowych piłkarzy, żeby grać o czołowe miejsca. Realnie, jak będzie 3, którzy będą robić różnicę w porównaniu do tego co jest teraz, to będzie dobrze.

To tak ogólnie na tle.

Ci Hiszpanie to nam mimo wszystko zrobili najlepszy wynik w ostatnich 9 latach.

Dla mnie jeśli tylko zachować proporcje (30-40% obcokrajowców max w drużynie) to trzeba ściągać co ciekawszych zawodników.
Tym bardziej jeśli kilku innych klub opuszcza: Hebert, Tupta, Silva(?) Chuca (?) Savicevic ($?)

Plotki o Sobocie oby skończyły się na plotkach.

czaro 22.07.2020 21:43

A Sobota zły? Drogi?

A tymczasem:
https://www.onet.pl/sport/onetsport/...gy1nv,d87b6cc4

bridgeburner 22.07.2020 22:17

Dajcie spokój z Sobota
Na skrzydła są potrzebne młode chłopaki do biegania a nie 47letni Sobota
Najbardziej "wrazilwa" na wiek pozycja na boisku to raz
Dwa, że 2 skrzydłowych co średnio na co drugi mecz są gotowi już mamy, trzeci niepotrzebny

Toeju 22.07.2020 22:48

@bridgeburner

W gwoli ścisłości, Waldek od 2 sezonów mniej więcej nie gra już na skrzydle, lecz w środku pola

Karherop 23.07.2020 06:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1554040)

Dla samej Legii jest to opcja nr 3-4. Gdyby nie kontuzje to już by go zgarnęli.

caucus 23.07.2020 10:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Toeju (Post 1554043)
@bridgeburner

W gwoli ścisłości, Waldek od 2 sezonów mniej więcej nie gra już na skrzydle, lecz w środku pola

to zupełnie jak Błaszczykowski

Arek95 23.07.2020 10:31

No ale czy potrzebny nam 33- letni Sobota? Moim zdaniem niekoniecznie, powinniśmy się skupić na zawodnikach o innej charakterystyce którzy będą alternatywą dla Maka lub Kuby. Jeżeli sondowane jest sprowadzenie byłego zawodnika z Wrocławia to jako nominalny skrzydłowy, z tym że zapewne będzie na zasadzie grania 60 minut w podstawie i zmiana za niego ewentualnie wejście na ostatnie 15/20 minut.

Rafal78 23.07.2020 10:57

Według strony https://transfery.info/aktualnosci/w...raklasy/138253 mamy mieć jutro nowego napastnika...
Mało to już śmieszne.Robi się klub emerytów i idę o zakład że chłop będzie się kopał po czole.
Na rynku nie ma choć jednego młodego napastnika którego można wypromować i sprzedać???

Arked 23.07.2020 11:10

Po przefiltrowaniu zawodników na jakich nas stać i jacy są zainteresowani grą u nas to zapewne nie ma. Zawodników do wypromowania już mamy. Potrzeba kogoś do gry na teraz, kogo trema nie zeżre.

sandomingo 23.07.2020 11:27

Wypuśćmy w świat za dobrą kasę jakiegoś Buksę czy Hoyo to wtedy może się znajdą. Na dziś nie ma.

_ukoL 23.07.2020 12:53

Idealny sezon by opierać grę na młodych bez większych konsekwencji (nie wierzę w spadek z Ekstraklasy w której relegowana będzie jedna drużyna). Zamiast skorzystać z tego i zrobić twardy reset to my tu przymierzamy 32-33 latków. Rozumiem, że doświadczenie w drużynie jest potrzebne ale no Beqiraj jakoś w ogóle mnie nie przekonuje. Trudno jednak cokolwiek przewidzieć w tej lidze.

Matios98 23.07.2020 12:56

Wiem, że ci którzy spodziewali się że, będziemy sprowadzać 20-letnich królów strzelców za darmo mogą czuć się rozczarowani takim Becirajem 32 latkiem, ale jak dla mnie brzmi to sensownie, gość gdzie nie grał, to strzelał jak Turgeman, a w przeciwieństwie do niego nie łapał urazów, więc wydaje się że godny następca Brożka i/lub Alona.

Mar85 23.07.2020 13:33

Tylko żeby wypuścić w świat takiego Buksę to musi grać, a nie blokować go kolejny dziadem co będzie łykał gruby hajs. Wszyscy idą w szkolenie i stawianie na młodych, lub wyławianie ich z niższych lig tylko u nas wciąż jakieś półśrodki.

Matios98 23.07.2020 13:47

Mar85
Boże co za pierdzielenie... po pierwsze przecież młodzi u nas szanse dostają, po drugie wypożyczamy ich z myślą o ogrywaniu i sprowadzamy też młodych z niższych lig. To, że nie są to piłkarze tej samej jakości co młodzi których skupują bogatsze kluby, to raczej normalne i nie wiem jak można tego nie rozumieć.Co do Buksy, to też nie rozumiem co ma sprowadzenie napastnika do tego, że Buksa szans nie będzie dostawać? chcecie grać cały sezon Buksą? jeżeli ten dziad będzie ładować bramę za bramą i będzie lepszy niż Buksa to będzie się miał Olek od kogo uczyć a jeśli będzie słaby a Buksa go i tak ze składu nie wygryzie, to będzie tylko świadczyć o młodym. Jeżeli Olek będzie mniej grał w przyszłym sezonie to mogę się założyć, że nie dlatego, że Wisłą uzupełniła kadrę, tylko dlatego że Olek będzie jeździł na gówno reprezentacje i będzie mu to zabierać szanse gry w meczach ligowych.

bridgeburner 23.07.2020 13:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mar85 (Post 1554054)
Tylko żeby wypuścić w świat takiego Buksę to musi grać, a nie blokować go kolejny dziadem co będzie łykał gruby hajs. Wszyscy idą w szkolenie i stawianie na młodych, lub wyławianie ich z niższych lig tylko u nas wciąż jakieś półśrodki.

Czy to chłopie widziałeś Bukse w jakimś meczu czy wyniki Wisły bierzesz z livescores?
Przecież on fizycznie nie jest zdolny do gry w pierwszym składzie w każdym meczu, siłowo się odbija od przeciwnika
Beciraj To kawał piłkarza swego czasu, nie wiem jak wygląda teraz ale akurat na jego pozycje 32 lata to nie tak dużo, Lewy jest w tym wieku Suarez, Benzema starsi
Jedyne co jeżeli go podpiszemy to wątpię żebyśmy jeszcze wzięli Alona bo 2 napastnikow w okolicach 30 to chyba przesada

Mar85 23.07.2020 14:02

Pierdzielenie? To Buksa gdzieś był wypożyczony? To Hoyo też? Owszem mieli kontuzje ale u nas wolimy stawiać na dziadka Wasyla, czy Boguskiego. Jeżeli ten dziad będzie strzelał, no właśnie jeżeli. Na dzień dzisiejszy to Buksa ma mniej niż 6 miesięcy kontraktu a on widząc że kontraktujemy takiego dziada, co sobie pomyśli? Zresztą Twoje nastawienie jest zawsze negatywne w kontrze do różnych komentarzy, to może inaczej. Jest przepis dotyczący młodzieżowca. Na kogo mamy postawić jak nie na Olka? Który gracz z młodych ma większe doświadczenie? Nie nie mogę pojąć że nie potrafimy z III czy IV ligi nikogo wartościowego wyjąć. Skąd tacy biorą się w innych biedniejszych klubach? Wydaliśmy lekką ręką kasę kibiców na Wasyla, płacimy beznadziejnemu Chuce i innym a Ty mi mówisz że nie stać nas na młodych? Jak jest bieda to się nie wydaje kasy na starych dziadów. My nie walczymy o mistrza i trzeba się z tym pogodzić. My walczymy o przetrwanie i utrzymanie. I nie mówię żeby grać samą młodzieżą. Gość przyjdzie pogra rok i znów powtórka z rozgrywki. Hajs przytuli i tyle z niego będzie. My musimy zacząć zarabiać na transferach a nie ciągle imać się półśrodków, które dają wrażenie że przetrwamy.

R33 23.07.2020 14:15

Nie wiem czy wiesz, ale na tę chwilę w kadrze Wisły mamy jednego napastnika którym jest właśnie Buksa. Turgemana nie wiadomo czy wykupimy oraz są problemy z jego zdrowiem (2 kontuzje w ciągu tej rundy). Tak więc kogoś musimy kupić.

Co do postawienia na młodzieżowca to myślę, że będzie nim najprawdopodobniej Pawłowski. Buksa nie jest gotowy na 90 minut co pokazał ten sezon.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mar85
Na dzień dzisiejszy to Buksa ma mniej niż 6 miesięcy kontraktu a on widząc że kontraktujemy takiego dziada, co sobie pomyśli?

On tutaj ma mieć gre w podstawowym składzie ,,z urzędu"?

Śledzę to forum od 2005 r. (zarejestrowałem się 2 lata później) i cały czas przewija się tu temat ,,młodych". Oczywiście puste frazesy w stylu, że trzeba na nich stawiać, że są przyszłością itp. Widzicie chyba po tym sezonie jak radzą sobie na boisku? Bo czasem mam wrażenie, że niektórzy za bardzo myślą, że tu będzie tak jak w Football Manager'ze, wstawiasz byle jakiego młodego do składu i z meczu na mecz jest co raz lepszy, aż w końcu staje się gwiazdą. :D

PS: Co do Chuci to ja jakoś mam dziwne wrażenie, że on odpali, ten sezon był specyficzny, a on też jakoś regularnie nie grał.

Matios98 23.07.2020 14:20

Mar85
Wytłumacz mi coś. Ty serio myślałeś, że jak odjedzie 4 napastników (Brożek, Drzazga, Tupta, i pewnie Alon) to nikogo nie sprowadzimy i bodziemy grać samym Olkiem? Olka nie trzeba wypożyczać on już jest zawodnikiem I drużyny, Hoyo miał długo uraz i kiepską formę, tu były kłótnie czy powinien grać w ostatnich meczach czy nie, mógł grać mógł nie grać, to bez znaczenia wg mnie. O wypożyczaniach, ogrywaniu i jakości sportowej, to miałem na myśli: Chorążkę, Grabowskiego, Morysa, Plewke, Balickiego, Zdybowicza, Szotę, Dudę i Wyjadłowskiego. O nich jakoś zapomniałeś tylko ciągle o tym Olku (który przecież regularnie dostaje szanse) i Hoyo (co dopiero wrócił do żywych) bo ci do teorii nie pasowało, że wystarczy dać szanse młodym i będzie git.

Mar85 23.07.2020 14:24

A jak sobie radzą te nasze starsze gwiazdy? Ledwo się utrzymały, Ty chyba nie pojmujesz jednej podstawowej rzeczy. Czemu wprowadzono ten przepis? Czemu inne kluby poszły w akademię i stawiają na swoich? Nikt nie każe stawiać na byle młodego. Ja wolę stawiać na Polaków i dawać im szanse, zwłaszcza w sezonie gdzie leci jedna drużyna. Pawłowski ma grać za kogo? Mamy przesyt w środku: Zukhov, Basha, Savicievic, Kuvelijc? Potrzebny jest napastnik to wiadomo. Czy taki? W moim mniemaniu nie. Chyba że będzie grał za małe pieniądze. A w to wierzyć mi się nie chce.

R33 23.07.2020 14:32

Gramy trójką środkowych pomocników, a mówi się o odejściu Savicević'a. Zresztą Bashą też było swego czasu zainteresowanie ze strony Panathinaikosu. Przed pandemią mówiono, że Żukow będzie pierwszym którego wykupią, teraz jest w słabej formie, ale okno transferowe będzie trwało do początku października. Tak więc myślę, że zaraz ten przesyt będzie mniejszy. Już przy transferze jednego z tej trójki raczej Pawłowski będzie mieć na prawdę duże szanse.

Cytat:

Potrzebny jest napastnik to wiadomo. Czy taki? W moim mniemaniu nie. Chyba że będzie grał za małe pieniądze. A w to wierzyć mi się nie chce.

Tu się zgodzę, kwestia ceny jest jak najbardziej kluczowa. Też wydaje mi się, że mało zarabiać nie będzie, zwłaszcza, że wg transfery.info Wisła chce przebić ofertę z Sarajewa, ale wierzę, że nie będzie to ,,komin płacowy".

Cytat:

Ty chyba nie pojmujesz jednej podstawowej rzeczy. Czemu wprowadzono ten przepis?

No ja akurat tego nie pojmuje. ;)

Mar85 23.07.2020 14:45

Mathios98
Bo pozostałych młodych trzeba się wyzbyć bo jak pokazały wypożyczenia nic nie grają i są za słabi. Przepis jest i pewnie nie znikne, trzeba kolejnych młodych sprowadzać bo kto za rok, dwa będzie grał? Wyrzucamy kasę na nie przyszłościowych graczy nie pierwszy raz. Róbmy tak dalej, tylko żebyśmy się z ręką w nocniku nie obudzili.

Matios98 23.07.2020 14:46

Mar85
Ja domyślam się po co ten przepis wprowadzono, żeby przymusić prezesów do rozwoju akademii, żeby mieli skąd tych młodych brać, faktem jest że u nas to zaniedbano, ale to są zaniedbania wieloletnie i to czy teraz będzie tu grał Balicki czy ten Albańczyk, to dla rozwoju akademii nie ma znaczenia, a będzie mieć na pewno znaczenie sportowe. Ja zwyczajnie kibicuje nie od wczoraj i już od dawna słyszę o tych młodych którym "wystarczy tylko dać szanse" potem oni z Wisły odchodzą i kończą gdzieś W I, II, czy III lidze, ale ludziom jakoś to umyka i dalej myślą, że ten czy inny zawodnik jest dobry bądź lepszy od innych bo jest "młody i perspektywiczny" jest to dla mnie zwyczajnie irracjonalne patrzenie przez różowe okulary na piłkarzy, tylko dlatego że mają taki a nie inny PESEL. (uczciwie przyznam, że kiedyś też takie złudne myślenie miałem)

Ja bym się tak tych młodych od kopa nie pozbywał, jest też tak że rozwój lub spadek u młodych bywa drastyczny np. Puchacz rok temu kopał się po czole w Sosnowcu i Katowicach ,a teraz sobie radzi, więc kto wie, może jeden czy dwóch z tych wypożyczonych skoczy na trochę wyższy poziom niż ten który miał kiedy był wypożyczany.

Mar85 23.07.2020 14:48

R33
Wprowadzono go żebyśmy wreszcie stawiali na Polaków i szkoli swoich, a nie wydawali kasę na zagraniczny szrot. Skorzystają na tym kluby i reprezentacja. Kluby bo jak młody się wybije i kopnie piłkę pary razy prosto to go sprzedadzą za gruby hajs, a jak się sprawdzi za granicą to skorzysta na tym reprezentacja.

serek.c2 23.07.2020 15:08

Super, wolałbym żeby młody grał bo zasługuje a nie dlatego, bo przepis.

adfurle 23.07.2020 15:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mar85 (Post 1554065)
R33
Wprowadzono go żebyśmy wreszcie stawiali na Polaków i szkoli swoich, a nie wydawali kasę na zagraniczny szrot. Skorzystają na tym kluby i reprezentacja. Kluby bo jak młody się wybije i kopnie piłkę pary razy prosto to go sprzedadzą za gruby hajs, a jak się sprawdzi za granicą to skorzysta na tym reprezentacja.

O święta naiwności :haha: Wprowadzono ten przepis z bardzo prozaicznego powodu. gdy leśne dziady zobaczyły duży popyt na młodych Polaków (głównie we Włoszech) oraz sumy za jakie są tam opylani, to od razu sobie policzyli ile na tym sami zyskują poprzez dojenie klubów na opłatach za transfery. Nigdzie chyba w Europie nie ma takiej praktyki, by tak obdzierać z kasy kluby. Te opłaty od transferów idą na OZPN-y, więc trzeba było sztucznie wzmocnić ten trend. Dorabianie do tego jakiejś szczytnej ideologii jest żenujące. Wspieranie futbolu młodzieżowego wg nich...koń by się uśmiał.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:30.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl