Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

Sartre 20.09.2012 12:13

Cytat:

zawodnik zarabia tyle ile jest wstanie płacić mu pracodawca.
właściciele klubów sami są sobie winni.
Otóż to. Jakkolwiek by to nie brzmiało, to nie piłkarze są winni temu, że są przepłacani. No i nie ma moim zdaniem czegoś takiego jak obiektywna wartość piłkarza. Taki Hulk np. - przepłacony, czy nie? Fenomenalny piłkarz, bez dwóch zdań, ale już 40 mln, czy jednak jeszcze 30? Kto to jest piłkarz za milion euro? Lewandowski? Sobiech? Błaszczykowski? Rybus? Borysiuk? Kuszczak? Jaka jest ich wymierna wartość w pieniądzu? Milion, pół, dwa, siedem?

Tzn. żeby nie było - zgadzam się, że mamy ligę rozpuszczonych piłkarzy, a nienaturalnie wysokie pensje + stosunkowo drogie transfery blokują rozwój tej ligi, po prostu nie zgadzam się ze zdaniem "mamy 10 piłkarzy za milion euro", bo to zdanie nie ma sensu :) Raczej - "mamy może 10 piłkarzy, którzy gdyby poszli do jednej z lig z pierwszej dziesiątki w europie graliby w swoim klubie w podstawowym składzie". To już prędzej ;)

uposledzony_ale_kumaty 20.09.2012 12:30

As Wywiadu: Grzegorz Lato 17.09.2012 (odc.1)
http://www.youtube.com/watch?v=3r2nYKU4Lvg

http://www.weszlo.com/news/11935-Kol...towal_Cracovie

emj10 20.09.2012 14:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kreseq (Post 1277183)
Problem w tym ze w naszej lidze REALNIE jest moze z 10 zawodnikow wartych 1 milion euro, reszta to moze z 500 tys, ale zlotych. W tym jest problem.
Przeplacona banda slabych kopaczy.

Dajesz tych 10-ciu. Zadanie trudne do wykonania z góry ostrzegam.

killzone 20.09.2012 14:40

Wolski, Radovic( mimo wszytsko;) ), Kuciak, Tonev, Melikson, Genkov, Dvalishvili, Sobota, Kelemen, Nakulma, Zyro(z racji wieku i ponoc tego jego potencjału go tutaj wpisuje :D)

Mysle, ze bez problemu kazdy z tych gosci pojdzie/poszedłby pod młotek za ponad 1.000.000 euro ;)

Sartre 20.09.2012 14:50

Oczywiście przy wszystkich zastrzeżeniach do takiego wyliczenia i przy zastrzeżeniu że chodzi o piłkarzy którzy:
- graliby w miarę regularnie (podstawowy skład w więcej niż 75% meczów nie licząc czasu straconego na niezwiązane z formą lub umiejętnościami okoliczności typu kontuzje, brak certyfikatu, czy jakieś drastyczne problemy w aklimatyzacji)
- w "jakimś" klubie (również w walczących o utrzymanie)
- w jednej z pierwszych 10 lig europy, tj.: Anglia, Hiszpania, Niemcy, Włochy, Portugalia, Francja, Rosja, Holandia, Ukraina i Belgia*,
To uważam, że daliby radę:

...
...

ok, zacząłem pisać tego posta z głębokim przekonaniem, że spokojnie zrobię listę z 20 zawodników, którzy daliby radę + jeszcze z 10 młodych, którzy spokojnie na zachodzie by mogli "wchodzić" w światowy futbol. Jak w pewnej chwili zobaczyłem jakie nazwiska zaczynam naciągać na tą listę, to jednak zwątpiłem. Oczywiście sporo polskich zawodników ewentualnie mogłoby dać radę w drużynach walczących o utrzymanie w Belgii, Ukrainie, Holandii, Portugalii, ale nie do końca o to chodziło w tym wyliczeniu.

Żeby nie było, nie uważam żeby był jakiś straszny dramat też, bo tak koniec końców uważam że Legia, Lech czy Wisła** utrzymałyby się piłkarsko w drugiej piątce europejskich lig (choć w dolnej połowie tabeli, prawdopodobnie walcząc o utrzymanie, prawdopodobnie czasem przegrywając tę walkę), ale faktycznie - żeby był ktoś, kto naprawdę regularnie, tj. przynajmniej przez trzy rundy z rzędu trzyma "średnio-europejski" poziom w klubie, to się zdarza... cokolwiek rzadko.

*Belgia jest w ranikingu UEFA niżej niż kolejno Grecja i Turcja, ale z uwagi na ostatnie lata szacuję ją wyżej niż te dwa kraje.
** pomimo fatalnego kryzysu, mówię raczej "Wisła XXI wiek uśredniając".

Cytat:

Mysle, ze bez problemu kazdy z tych gosci pojdzie/poszedłby pod młotek za ponad 1.000.000 euro ;)
Takich co by poszło za ponad milion euro, to by się znalazło pewnie więcej, ale patrz mój wcześniejszy post - kasa to jedno, a umiejętności to drugie.

Inna sprawa, to że w sumie wyliczanie takie jest zawsze obarczone pewnym błędem, bo tak naprawdę... nigdy nie wiadomo. Gdybyśmy 2 lata temu pisali, że Komorowski będzie podstawowym obrońcą lidera ruskiej ligi, to by się skończyło banem za bycie niedorozwiniętym. Albo że Glik będzie regularnie grał w Serie A. Różnie bywa.

emj10 20.09.2012 15:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez killzone (Post 1277232)
Wolski, Radovic( mimo wszytsko;) ), Kuciak, Tonev, Melikson, Genkov, Dvalishvili, Sobota, Kelemen, Nakulma, Zyro(z racji wieku i ponoc tego jego potencjału go tutaj wpisuje :D)

Wolski - kontuzja (chwilowo niesprzedawalny), ale zgadzam się
Radovic - 30-stka na karku i brak formy, za bańkę nie pójdzie już
Kelemen? - bez żartów, lepszy od niego Pernis przyszedł do Pogoni za darmo
Żyro - dla mnie te oferty to fikcja, ale niech będzie

Zgodzę się z Tonevem, Meliksonem, Nakoulmą i Sobotą. Genkov i Dwaiashvili mogą nie mieć takiego zainteresowania z racji tego, że to obieżyświaty.

cieniek 20.09.2012 15:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jose (Post 1277205)
Kuchenki wstali i dalej swoje. Już zapowiadają 2 część artykułu . Najnowsze

Obejrzeliśmy w całości wczorajszy mecz z Lille. Pierwszy gol to strzał życia, drugi piękna akcja po kontrze, trzecia bramka to spalony. Od 50. minuty zaciekła obrona Częstochowy. Możliwe, że po tej edycji LM powstanie II część artykułu. Oczywiście chcielibyśmy, aby Lech grając tak jak oni wygrał najpierw Mistrzostwo, a później awansował do LM. Niestety z naszym szczęściem byłoby nie 3:1, a 0:3.

Ja im zazdroszczę takiego dobrego samopoczucia i żadnych zasad moralnych wyrzutów itp.
Zeszmacili się sprzedając Amice za parę meczy w pucharach i ani trochę nie mają skrupułów moralnych, że to nie ich Lech. Traktują Amicę dalej identycznie jak Lecha. I im koło nosa, że to nie Lech a Amica. Teraz autentycznie wierzą w to co piszą. Zazdrościć im samopoczucia. Żyć w przeświadczeniu, że ich klub jest taki wielki a reszta fuksiarze. Kibic każdego klubu chciałby mieć taką schizofrenię jak oni i żyć w przeświadczeniu o swojej potędze klubowej i że tylko szczęście stoi na drodze.

Myślę, ze Twój kompleks Amiki mimo wszystko przewyższa ich kompleks Bate ;)

syryls 20.09.2012 15:09

Dla mnie w Rosji i na Ukrainie(4 TOP) gracze jadą zarobić, jeżeli już to tylko na zachód, w Belgii poziom jest słaby, poprostu dlatego że kluby wszystkich młodych rgaczy sprzedają, ale pewnie nadejdzie czas kiedy Jupiler Legaue może nawet doskoczy Bundeslidze ale na razie na to się nie zanosi. W Polskiej lidze najwięcej tracą Lech, Wisła, Lech które mają naprawdę dobry skład pod względem technicznym, ale nasza ekstraklasa jest tak (s)kopana że trudno czasem nawet dostać się do LE czy LM, ba stwierdziłbym nawet że w innej lidze spokojnie by sbie poradziły jak pisze @Sartre, pewnie na dole ale jednak

Marszałek 20.09.2012 20:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez syryls (Post 1277244)
Dla mnie w Rosji i na Ukrainie(4 TOP) gracze jadą zarobić,

Wskaż mi lige, gdzie ktoś idzie aby nie zarobić ?

Do Rosji idą bardzo dobrzy i dobrzy zawodnicy oraz masa przepłaconych Brazylijczyków. Do Anglii i Hiszpanii idą kopacze wybitni. Reszta lig to średniacy ze wskazaniem na dobry. I masa ale to masa młodych. Polska na tym tle nie wygląda w ogóle. Cieżko cokolwiek z zachodem i wschodem u nas porównać. Może stadiony tylko. Reszta jest na pół amatorska.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez syryls (Post 1277244)
jeżeli już to tylko na zachód, w Belgii poziom jest słaby, poprostu dlatego że kluby wszystkich młodych rgaczy sprzedają, ale pewnie nadejdzie czas kiedy Jupiler Legaue może nawet doskoczy Bundeslidze

Jeśli Belgowie doskoczą Niemców to my doskoczymy do Lige 1. Z całym szacunkiem ale w Belgii liga jest marniutka. Niemcy to nieprawdopodobna kasa i rozmach, co ciekawe nie na kredyt. I wyniki, o których Belgowie mogą pomażyć. A i w Niemczech młodych nie brakuje.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sobota za mln euro ? bez przesady, gość jest tak niepoukładany taktycznie i technicznie, że aż żal się na niego patrzy. Widać, że chłop coś umie ale jak się chce rozwijać to tym prędzej powienien z tego bajorka uciekać. Jakaś Portugalia czy coś w ten deseń. Ale nie za milion euro, on jest okropnie surowy.

Ten Gruzin to samo. Arcy surowy chłop, bez pojęcia, jeżdzieć bez głowy.

bukaj22 21.09.2012 00:06

No a Mierzejewski jest wart 5 mln Euro ? Jak dla mnie nie jest wart nawet miliona Euro.

Jeśli liga Belgijska jest Marna , to naszej w ogóle nie ma... Wątpię by nasze drużyny regularnie ogrywały Standard , Genk , Anderlecht czy Brugie. Bądz co bądz Anderlecht gra w LM a za piękne oczy tam nie weszli. I nawet jeśli nic tam nie ugrają , to są solidna firmą....

Myślę , ze zasadnicza różnica między Bate , Clujem czy Apoelem a naszymi klubami jest taka , ze tam się płaci konkretnie za awans do LM. Poza tym nie zarabiają kokosów i mają ambicje , by być lepszymi. Jeśli Garguła zarabia ogromne pieniądze za dłubanie w nosie , to nie ma szans by się zmotywował na LM , b niby po co ? Ma pewny skład i pensje nic więcej mu do szczęścia nie trzeba. Wiadomo jak u nas jest z mentalnością... Na pewno duże płace za granie w amatorskiej lidze nie zmotywują naszych kopaczy a bardziej ich rozleniwią. Doszło do tego , ze z " automatu" po porażce Garguły i Wawrzyniaki gadają , ze no nie wyszło trudno.. może za rok... nie przeszkadza im , ze się ośmieszają , bo najważniejsze , ze kasa się zgadza.

Po prostu fatalnie przeprowadzamy selekcję wśród piłkarzy { ale nie tylko} Nasi kopacze traktują grę w piłkę jak łatwy zarobek a nie szansę na zrobienie oszałamiającej kariery. Mam wrażenie , ze jeśli do gry w piłkę trzeba by mieć wykształcenie wyższe , to naszym kopaczom , by się nie chciało.... Przecież za takie żenujące porażki jak z Levadią kopacze powinni być zawieszani dożywotnio w prawach zawodnika , by takie coś więcej się nie powtórzyło. A tymczasem od tych naszych " gwiazd" nie wymagamy niczego i jesteśmy na piłkarskim dnie niestety...

Maciuś 21.09.2012 21:14

W meczu Nowej Legii z Groklynem mamy remis, za szybko co niektórzy już rozdali medale.

Mati_ 21.09.2012 21:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciuś (Post 1277547)
W meczu Nowej Legii z Groklynem mamy remis, za szybko co niektórzy już rozdali medale.

No właśnie, a Pan Mielcarski ogłosił po pierwszym meczu z Koroną, że mamy mistrza.

Legia z meczu na mecz gra co raz słabiej.

silver03 21.09.2012 21:47

Ja liczę, że w głowach ich piłkarzy zacznie kiełkować myśl "tylko, żebyśmy nie przejebali tego sezonu jak ostatnio", wtedy na pewno go przejebią ;)

ToTylkoJa 21.09.2012 21:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciuś (Post 1277547)

Nowa Legia? Bardziej Nowa, to jest ale Wisła, w końcu to u was była większa rewolucja :) wiem, ze próbujesz zabłysnąć, ale trochę bezsensu.

I tak Legia gra zdecydowanie lepiej niż Nowa Wisła :) a porównanie mamy, Legia i Wisła grały z Podbeskidziem i Groclinem. Kto lepiej wypadł, każdy widzi.

radek2323 21.09.2012 22:03

ale Nowa Legia lepiej brzmi :P

kreseq 22.09.2012 08:19

Wraca styl Urbana na trzezwo nie podchodzic :)
Cale 60 osob na "marszu" czarnuchow :lol:

Jagul 22.09.2012 12:01

Wczoraj gra Legii mnie jakoś nie przekonała. Szczególnie przy 1-1 w drugiej połowie nie potrafili przycisnąć Polonii, która dość mądrze i skutecznie się broniła. Kontry też niezłe wyprowadzali.
Co nie zmienia faktu, że Legia to główny kandydat do MP.

emj10 22.09.2012 12:13

Styl Urbana, więc nie można zbyt wiele po naszych kopaczach oczekiwać. Do tego kilku zawodników pod formą, bezbarwna ofensywa na czele z Radovicem i Saganowskim, a także błąd Łukasika i mecz w głupi sposób zremisowany. Nie pierwszy, nie ostatni w tej rundzie.

Dariook 23.09.2012 04:12

A mnie cieszy postawa Polonii. Właśnie na naszych oczach , z meczu na mecz obalany jest mit okresu przygotowawczego.
W polskich warunkach ten skrót powinien być z góry zabroniony. Pomijając fakt że u nas jest najbardziej przejebana zima a przerwa dłuższa niż ligowy sezon to nie potrafić przygotować zespołu na 15 kolejek musi graniczyć z obłędem.

bukaj22 23.09.2012 11:01

Niech wreszcie Polonia obali ten koszmarny mit wielomiesięcznych przygotowań do sezonu. Jakoś w całej Europie starczy piłkarzom kilka tygodni przygotowań a nasi kopacze przez 3 miesiące biegają po górach. Przecież , to jest chore... Miesiąc spokojnie starczy na przygotowania zwłaszcza , ze nasza liga jest przerazliwie słaba. Większość meczów , to kopanina i jak tak patrze na twarze tych naszych grajków , to nie widzę krańcowego wyczerpania. A jeśli ktoś nie wytrzymuje obciążeń w naszej lidze , to spokojnie może zająć się czymś innym niż kopaniem piłki.

szprotson 23.09.2012 12:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bukaj22 (Post 1277743)
Niech wreszcie Polonia obali ten koszmarny mit wielomiesięcznych przygotowań do sezonu. Jakoś w całej Europie starczy piłkarzom kilka tygodni przygotowań a nasi kopacze przez 3 miesiące biegają po górach. Przecież , to jest chore... Miesiąc spokojnie starczy na przygotowania zwłaszcza , ze nasza liga jest przerazliwie słaba. Większość meczów , to kopanina i jak tak patrze na twarze tych naszych grajków , to nie widzę krańcowego wyczerpania. A jeśli ktoś nie wytrzymuje obciążeń w naszej lidze , to spokojnie może zająć się czymś innym niż kopaniem piłki.

Jaki mit wielomiesięcznych przygotowań? Kto biega 3 miesiące po górach?
p.s. Jak "ktoś" nie wytrzumuje obciążeń ...to łapie kontuzje. I Ty sugerowałbys im zakończenie kariery ...:rotfl:

To musiałbyś być bardzo zaskoczony jakbyś sie dowiedział że w poważniejszych ligach niektorzy piłkarze mają indywidualnie dobierane obciążęnia żeby ich nie zajechać. Niektórzy jak np. Ledley King prawie w ogóle nie trenowali tylko grali mecze.

luke1906 23.09.2012 20:48

Jakby pobiegali 3 miesiące po górach to by zapierdalali jak młode zające. Niestety większości z tych śmiesznych pseudozawodowców brakowałoby tchu przy wejściu na Giewont. No ale przecież lepiej popić i podupczyć na ciężkim obozie przygotowawczym gdzieś na Cyprze czy innej Hiszpanii.

Maciuś 24.09.2012 08:25

Ciotowanie zaczęło się gdy zrezygnowano z przygotowań w górach, tam każdy mięczak od razu odpadał a teraz jakieś sparingi w Turcji czy na Cyprze gdzie nie ma jak wyjść kto ciota a kto twardziel.

AYALA 24.09.2012 08:43

ja myśle że w tym sezonie za późno nasza liga wystartowała (brak meczów o stawke)i stąd kompromitacja w pucharach europejskich.

Bieganie po górach ? No cóż, nasi zawodnicy odstają technicznie od zachodu więc braki w wyszkoleniu musza nadrabiac siłą a gdzie indziej niż w górach można ją sobie wyrobic ?

emj10 24.09.2012 09:11

Jakoś nie widzę piłkarzy z Anglii, czy Hiszpanii hasających po górach. Wystarczy popatrzeć na tor przeszkód Magatha i opinie piłkarzy na jego temat, aby znaleźć wspólny mianownik dla piłkarzy ze wschodu i zachodu europejskiej piłki. Zwyczajnie mają lepszych piłkarzy pod każdym względem i przygotowanie fizyczne nie robi już takiej różnicy w obecnej piłce jak to miało miejsce w latach 80, czy 90 gdzie potrafiliśmy grać jak równy z równym dzięki motoryce i sile.

murray 24.09.2012 10:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1277878)
Bieganie po górach ? No cóż, nasi zawodnicy odstają technicznie od zachodu więc braki w wyszkoleniu musza nadrabiac siłą a gdzie indziej niż w górach można ją sobie wyrobic ?

Bardzo dobry pomysł z tym bieganiem po górach.

Wyszkoli się tym sposobem tabuny biegaczy po górach.

bukaj22 24.09.2012 10:46

Widzę , że co poniektórzy " bieganie po górach" wzięli zbyt dosłownie. Ja natomiast użyłem tego jako przenośni , by podważyć ten mit wielkich przygotowań do rundy. Jakoś w wschodnich i zachodnich ligach ćwiczy się krócej , ale intensywniej i wszyscy maja siłę. Ale nikt mi nie wmówi , że jak ktoś ma 3 miesiące przerwy i w drugim meczu chwytają go skurcze , to jest to normalne... Taki urok naszej amatorskiej ligi. Choć w sumie skoro są amatorami , to nie powinno dziwić ?

Jak wczoraj patrzyłem na Murawskiego , to było mi go żal. Cień piłkarza z przed kilku lat. Kompletnie nieprzygotowany do gry i zupełnie nie rozumiem co on ze sobą zrobił.

Pudło sezonu też mamy raczej rozstrzygnięte. Wątpię , by ktoś przebił " Ślusorza" :} Cieszy , ze strzelił bramkę , ale zmarnował taka okazję , że głowa mała. Jednak po części moja teoria się sprawdza , że Ślusarskiemu nogi służą jedynie do biegania. Niech strzela tylko głową może nawet z poziomu ziemi. :} W tej sytuacji mógł się zatrzymać i wejść z piłką do bramki a tak spanikował zupełnie... Buric też niezle zawalił , bo zupełnie bez sensu wychodził z bramki....

Gnietli , gnietli Pogoń i tylko remis. Szkoda straconych punktów , bo w ostatecznym rozrachunku może ich zabraknąć. Dobrze , ze mieliśmy tyle sytuacji i wrócił Reksio. :}

Karherop 24.09.2012 11:01

Kolejka dla nas bardzo udana , jakby nie patrzeć , odrobiliśmy do Legii , Lecha , Polonii +2 pkt

co prawda zobaczymy co jeszcze pokaże dzisiaj Widzew z Górnikiem, ale tam też bardzo mocno pachnie mi remisem .

Pomimo słabego startu sezonu , 2 kolejne kolejki mogą sprawić że wylądujemy w okolicach podium po 7 kolejce , taka nasza kopana liga .

kluczowa będzie teraz wygrana z Piastem ( 9 pkt ) . Wskakujemy wtedy przed ślązaków

a i punkty na pewno stracą będący nad nami Górnik (zakładam że dzisiaj urwie 1 pkt ) ze Śląskiem (10 pkt)
Polonia ( 8 pkt) z Widzewem (12 pkt )

a później czeka nas mecz jesieni z Legią w Warszawie ... który da nam odpowiedzi na wiele pytań , chyba zresztą najważniejsze - czy Probierz zostanie na stanowisku

zim zum 24.09.2012 11:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1277898)
Kolejka dla nas bardzo udana , jakby nie patrzeć , odrobiliśmy do Legii , Lecha , Polonii +2 pkt

co prawda zobaczymy co jeszcze pokaże dzisiaj Widzew z Górnikiem, ale tam też bardzo mocno pachnie mi remisem .

Pomimo słabego startu sezonu , 2 kolejne kolejki mogą sprawić że wylądujemy w okolicach podium po 7 kolejce , taka nasza kopana liga .

kluczowa będzie teraz wygrana z Piastem ( 9 pkt ) . Wskakujemy wtedy przed ślązaków

a i punkty na pewno stracą będący nad nami Górnik (zakładam że dzisiaj urwie 1 pkt ) ze Śląskiem (10 pkt)
Polonia ( 8 pkt) z Widzewem (12 pkt )

a później czeka nas mecz jesieni z Legią w Warszawie ... który da nam odpowiedzi na wiele pytań , chyba zresztą najważniejsze - czy Probierz zostanie na stanowisku

Fajne te wyliczenia, tylko z taką grą Wisła zgubi punkty już za tydzień w Gliwicach.

Dariook 24.09.2012 11:40

Ale panowie, do czego tak naprawde tu się przygotowywać? Do 15 kolejek + pare gierek PP ? Dobrze się spocić nie zdążą a już za pasem 3 miechy przerwy... przepraszam, okres ładowania akumulatorów.
Kluby angielskie walą sobie turne po Azji i Ameryce i to w zupełności im starcza by przygotować się do rozgrywek. Nie owijając w bawełne , to w porównaniu do naszych, ich są po prostu mordercze heh.
Liga mistrzów się zaczyna i każdy w Europie ciupie jak miło, nie ma tych problemów co u nas. Przecież jak by ktoś w profesjonalnym klubie wyjechał z tekstem typu:

- Jeszcze nie trafiliśmy z forma, ona dopiero przyjdzie.
- Zespołowi brakuje świerzości.
- Nie przepracowaliśmy okresu tak jak byśmy sobie tego życzyli
- Praca z dużymi obciążeniami powinna dać efekt w końcówce sezonu, dlatego teraz zespół może się czuć przemęczony.

To by ten cały pseudo sztab został wywalony na zbity pysk , bo nie po to pobierają kasę i zajmują własnie te stanowiska żeby odwalać maniane. Tam nie ma miejsca no pomyłki, bo one przekładają się na mniejsze wpływy a na to profesjonalny klub nie może sobie pozwolić. Tylko u nas macha sie na straty ręką, jesteśmy mistrzami świata w roztrwanianiu nie swoich pieniędzy. Kto by się stratami przejmował ? Wyj... się sprzątaczki, sprzeda pare komputerów, skasuje zajęcia z odnowy i będzie cacy!

Dlateg, Na Boga, jakim trzeba być debilem albo leniem, żeby nie potrafić się przygotować do zapier...przez 15 kolejek? Dla mnie to jest kpina i totalna amatorka.
Tylko gdy uzmysłowimy sobie ile gramy oraz ile odpoczywamy w ciągu sezonu, jakiekolwiek przygotowanie ma sens. W lecie obozy? Majorka? Turcja? a po kiego huj...? Przecież u nas jest jeszcze piękniej o tej porze roku! Są siłownie, baseny , kompleksy boisk treningowych...a i jak trzeba to można i na Gubałówce zakatować kopaczy.

@bukaj22:
Reksio? Ten sprzedawczyk i ustawiacz? To z czego ty się cieszysz, płakać trzeba że po meskiej decyzji i wywaleniu go z klubu, sami sobie w swoim gnieżdzie sracie. Gość z was robił debili i kibicowaliście ustwionym meczom a on się bawił w najlepsze! Chociaż zwrócił wam za bilety?
Sorki, ale jaki klub taka ikona!

Karherop 24.09.2012 11:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1277902)
W lecie obozy? Majorka? Turcja? a po kiego huj...? Przecież u nas jest jeszcze piękniej o tej porze roku! Są siłownie, baseny , kompleksy boisk treningowych...a i jak trzeba to można i na Gubałówce zakatować kopaczy.

chyba nie do Wisły pijesz ? akurat my byliśmy na dwóch obozach w tym roku jeden w Polsce, a drugi w Słowenii . A inne kluby szczerze powiedziawszy nie powinny nas interesować , mogą sobie robić i zgrupowanie na marsie jak mają takie zachcianki.

@zim zum , dlatego napisałem - kluczowe na ten moment jest wygranie meczu z Piastem , w Warszawie cenny będzie i remis .

Dariook 24.09.2012 12:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1277903)
chyba nie do Wisły pijesz ? akurat my byliśmy na dwóch obozach w tym roku jeden w Polsce, a drugi w Słowenii . A inne kluby szczerze powiedziawszy nie powinny nas interesować , mogą sobie robić i zgrupowanie na marsie jak mają takie zachcianki.

@zim zum , dlatego napisałem - kluczowe na ten moment jest wygranie meczu z Piastem , w Warszawie cenny będzie i remis .

Nie, nie do Wisły, gdyż kompletnie niczym się od innych nie różnimy. Wyjątkiem jest Polonia, bez okresów i obozów bije inne drużyny na głowę, pomysłem na grę i wytrzymałością.
ŁKS w tamtym sezonie też nam krwi napsuł, drużyna sklejona w zimie na kolanie! Nie wiele brakło a by się utrzymali...

mr_kwolf 24.09.2012 15:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1277902)

@bukaj22:
Reksio? Ten sprzedawczyk i ustawiacz? To z czego ty się cieszysz, płakać trzeba że po meskiej decyzji i wywaleniu go z klubu, sami sobie w swoim gnieżdzie sracie. Gość z was robił debili i kibicowaliście ustwionym meczom a on się bawił w najlepsze! Chociaż zwrócił wam za bilety?
Sorki, ale jaki klub taka ikona!

Z tego co mi się kojarzy to on zarzuty o handel meczami ma za czasów jego gry w Lechu Poznań, więc nie wiem czemu kibice Amiki mieliby mieć mu to za złe.

dynek.pl 25.09.2012 09:18

Tak sie szturmuje Lige Mistrzow w Polsce. Juz nigdy Slask nie bedzie mial takiej okazji na zachęcenie ludzi do chodzenia na mecze, na zapełnienie stadionu. Teraz juz zadne polish masters czy inne Brazylia-Japonia nie pomogą. Bedzie te 10-15 tys., ktore z czasem zacznie malec.
Jesli w tym krjau nie da sie zrobic duzej pilki w takim osrodku jak Wroclaw to nie uda się nigdzie - ta cala nasza pilka jest ro rozjebania z tymi wszystkim pseudodzialaczami i pseudopolkarzami.

Cytat:

- Futbol jest cudowny, a moja praca we Wrocławiu do niedawna też była wspaniała. Zaczęto oszczędzać w chwili, kiedy mieliśmy walczyć o Ligę Mistrzów. Powiedziano mi wprost, że trzeba zrezygnować z kilku zawodników, którzy mają za duże kontrakty i nie przedłużać z tymi, którym się kończą. Straciliśmy w ten sposób ośmiu piłkarzy. Klub chciał na ich miejsce młodych i najchętniej za darmo. Żaden z Młodej Ekstraklasy nie nadawał się do gry - powiedział Orest Lenczyk.
http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna...wiadomosc.html

emj10 25.09.2012 09:53

Do kogo pretensje w sprawie typowej dla polskich drużyn rozprzedaży przed LM? Śląsk miał kadrę jaką miał, dosyć średnich kopaczy jak na MP, więc i tak jego szanse na awans były iluzoryczne nawet gdyby utrzymał kadrę z wiosny. Problemem prawdziwym nie było to, że nie mają jak powalczyć o LM, a to że finansowanie tego klubu jest zagrożone, gdyż klub mając jedynie wsparcie miasta przy takim poziomie wydatków nie jest w stanie funkcjonować. Tam potrzeba jasnych decyzji. Albo schodzą z kosztami do poziomu Bełchatowa, czy Podbeskidzia sprzedając połowę zawodników zimą, bądź rezygnując z tych, którzy mają kontrakty na poziomie Legii, Wisły, czy Amiki albo za wszelką cenę szukają kogoś kto przejmie schedę po Solorzu, który zakręcił kurek z pieniędzmi tak jak ITI u nas.

Sytuacja jest tożsama z Legią. ITI nie płaci ani grosza od ponad roku. Solorz nie płaci od pół roku i ma nie płacić przez kolejne dwa lata.

Trafnie sytuację Śląska podsumowała o dziwo GW.

Cytat:

Niepewna przyszłość finansowa Śląska. Mistrz w dziurze bez dna

Na razie nikt nie chce zapłacić 80 mln zł za teren obok Stadionu Miejskiego we Wrocławiu. To komplikuje finanse piłkarskiego Śląska, gdyż część pieniędzy z przetargu miała trafić do klubu i poprawić kiepską sytuację finansową mistrzów Polski.
W minionym tygodniu nie został rozstrzygnięty przetarg na sprzedaż działki obok Stadionu Miejskiego. Władze Wrocławia wyceniły ziemię na 80 mln zł, ale nie zgłosił się żaden kupiec. Choć wcześniej przedstawiciele magistratu zapewniali, że to jedna z najatrakcyjniejszych działek inwestycyjnych w kraju, której pozyskaniem interesuje się wielu kontrahentów. Na razie ten scenariusz się nie potwierdził.

Kiedyś właścicielem działki był Śląsk. Współwłaściciel drużyny Zygmunt Solorz planował wybudować tam galerię handlową, która w założeniach miała finansować działalność klubu. Nic z tego nie wyszło. Do wiosny 2011 roku powstał jedynie wykop pod fundament i miasto zerwało umowę. Ale Solorz postawił warunek - chce odzyskać pieniądze, jakie włożył w prace przygotowawcze i wykop fundamentu. Nieoficjalnie mówiło się, że może to być nawet kilkanaście milionów złotych. Jednocześnie przedstawiciele właścicieli klubu informowali dziennikarzy, że te miliony biznesmen przeleje do Śląska. Jak tylko grunt zostanie sprzedany.

Fiasko pierwszego przetargu na działkę niekorzystnie wpływa na sytuację Śląska. Pieniądze z transakcji nie trafią do klubu, poza tym nieco skomplikowała się sprawa pożyczki, jakiej w kwietniu tego roku miasto udzieliło Śląskowi. Klub utracił wówczas płynność finansową i błyskawicznie trzeba było go ratować. Do kasy Śląska magistrat przelał 12 mln zł - 6 mln od siebie i drugie 6 mln za biznesmena Zygmunta Solorza. Gmina Wrocław wraz z Solorzem jest współwłaścicielem Śląska.

Scenariusz pomocy dla Śląska zakładał, że pożyczone pieniądze do końca roku zostałyby za zgodą obu właścicieli przeksięgowane na podniesienie kapitału zakładowego spółki. A 6 mln pożyczki Solorz miał oddać Wrocławiowi do końca roku, właśnie ze sprzedaży gruntu obok stadionu.

- Rzeczywiście, zakładano, że pan Solorz odda pożyczkę z pieniędzy za działkę. Ale mamy umowę, z której wynika, że bez względu na wszystko musi oddać te 6 mln do końca tego roku - zaznacza Włodzimierz Patalas, sekretarz miasta i członek rady nadzorczej Śląska.

W kwietniu Śląsk otrzymał 12 mln zł z miasta, a w sierpniu dodatkowe 2 mln przekazane z budżetu na promocję. Jednak klub miał dużo zobowiązań - w pewnym momencie konto zablokował komornik, spłacał długi, wydawał pieniądze na bieżącą działalność i pieniądze powoli się kończą. Drużyna nie awansowała do fazy grupowej Ligi Mistrzów ani Ligi Europy, więc z rywalizacji w europejskich pucharach nie zarobiono wielkich sum. Teraz okazało się, że nie będzie pieniędzy ze sprzedaży gruntu przy stadionie.

Co gorsze, Śląsk nadal nie spłacił wszystkich swoich zobowiązań.

- Nie wypłaciliśmy jeszcze piłkarzom premii za mistrzostwo - mówi Michał mazur, rzecznik prasowy Śląska. - Nie mieliśmy uregulowanych też premii za trzy wygrane mecze, ale z moich informacji wynika, że te pieniądze właśnie są przelewane na konta zawodników.

Premia za wywalczenie mistrzostwa Polski to 2 mln zł do podziału na drużynę.

Problemy mistrzów Polski komplikuje fakt, że miasto nie chce już dalej "pompować" milionów w klub, a Zygmunt Solorz na dwa lata wstrzymał finansowanie drużyny. Spłaca 16 mld zł kredytu zaciągniętego na zakup Polkomtela i nie ma kasy na futbol.

Co dalej z finansowaniem Śląska?

Patalas: - Pieniędzy wystarczy do końca października. A potem zobaczymy. Wkrótce muszę się spotkać z Józefem Birką i ustalimy, co robimy dalej, jaki pan Solorz ma plan finansowania Śląska.

Z Józefem Birką nie udało nam się wczoraj skontaktować.

Kolejny przetarg na grunt zostanie przeprowadzony w listopadzie. Miasto najprawdopodobniej obniży cenę działki. Zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego w "dziurze" mogłyby powstać: galeria handlowa, biurowiec, muzeum, kościół, hotel, hala sportowa czy lądowisko dla śmigłowców.

AYALA 25.09.2012 11:52

w szkółce AC Milanu w Łodzi najpierw kładą nacisk na kształtowanie charakteru zawodnika a dopiero potem na umiejętności
http://www.lodz.sport.pl/sport-lodz/...nu_bedzie.html

Marszałek 25.09.2012 12:28

Barcelona, Milan. Kto tutaj jeszcze szkółki nie ma ? To już nawet w sporcie działają u nas jak w Afryce.

szprotson 25.09.2012 12:32

Jeszcze Juventus chyba cos tam postawił?
a kto szkółki nie ma? no kto ? Wisła Kraków :)

emj10 25.09.2012 12:32

Skoro jesteśmy trzecim światem na piłkarskiej mapie to nic dziwnego, że trzeba nas kolonizować.

Dariook 25.09.2012 20:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1278074)
w szkółce AC Milanu w Łodzi najpierw kładą nacisk na kształtowanie charakteru zawodnika a dopiero potem na umiejętności
http://www.lodz.sport.pl/sport-lodz/...nu_bedzie.html

Przeciez to jakis farmazon jest i tyle. Kolejny sposob dla wielkich klubow na zbijanie forsy.

Cytat:

Otwarta w Łodzi "AC Milan Soccer School" jest 23 szkółką piłkarską włoskiego klubu na świecie. 12 kolejnych jest właśnie tworzonych, a następne 65 placówek chciałoby, by nawiązać z nimi współpracę. Do tego trzeba doliczyć 107 szkółek Milanu we Włoszech. Dzięki tak szerokiej współpracy jest to największy projekt tego typu na świecie - przekonuje Broli.

Czesne w szkółce Wyparły i AC Milan wynosi 190 zł miesięcznie. Każdy uczeń raz w roku będzie też musiał kupić strój włoskiego klubu. To koszt od 10 do 60 euro w zależności od grupy wiekowe. Zajęcia będą odbywać się na boiskach Kolejarza Łódź.
130 szkolek na calym swiecie ... wiec gdzie ten narybek? :haha:

Jak Milan moze szkolic na kompleksie Kolejarza Lodz to my mozemy na Mydlniczance ,.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:04.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl