![]() |
Skonczcie juz ; Zyro jest drewniany i chujowy - amen.
Edgar Cani w Polonii :) No to maja Gruzina i Caniego. Wracaja marnotrawne dzieci bo nikt ich inny nie chcial :) |
Wydaje mi się, że znowu próbuje się stworzyć kolejny mit, tym razem szkolenia młodzieży w Widzewie. Prawda jest zgoła inna. Widzew dobrze wylosował w "drafcie" trafiając na kilka perełek wśród młodych zawodników, ze swojego regionu, jak i z innych części Polski. Nie można odbierać im zasług związanych ze scoutingiem, ale w dużej mierze jest to szczęście, tak jak to było kilka lat temu we Wronkach, gdzie każdy transfer okazał się strzałem w dziesiątkę, a słynny "komitet transferowy" urósł do rangi nieomylnego.
Rzeczywistość: Mariusz Stępiński - transfer z Pogoń-Ekolog Zduńska Wola w 2011 roku Adrian Pietrowski - transfer z Nielby Węgrowiec w 2012 roku Mariusz Rybicki - transfer z SMS Łódź w 2011 roku (najpierw półroczne wypożyczenie) Jakub Bartkowski - wychowane Przypominam, że o Mariusza Stępińskiego walkę stoczyło sporo drużyn, także z Europy. Cytat:
PS. Kubusiowi zafunduję nawet wejście do ZOO w Oliwie, aby tylko zmył się przed następnym meczem. |
Uff wymęczył Kolejorz jakoś zwycięstwo w Bełchatowie. Straszliwa kopanina i Lech grał naprawdę prymitywną piłkę momentami. Jeden celny strzał w bramkę i nasz drewniany Ślusarski dał nam trzy punkty. Oczywiście z zwycięstwa Lecha się cieszę , ale z gry na pewno nie. Bełchatów grał składniej i zasłużył na remis. Jednak takie mecze trzeba umieć wygrać Ile razy Lech grał pięknie i przegrywał... Trzeba nauczyć się czasem grać brzydko i wygrać. Legia i Wisła dawno pojęły tę umiejętność a Lech nigdy nie umiał tego. Takimi zwycięstwami czasami zdobywa się MP.
A tak z innej beczki , to jak parzę na Kosowskiego , to sobie myślę , ze taki Iliev może mu buty czyścić. Naprawdę widać , że Kamil gdzieś grał i na tle naszej ligi się wyróżnia mimo zaawansowanego wieku. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
emj10 stuknij się w głowę.
|
Czemu mam się stukać? Żyro to padaka pierwszej wody.
|
Za to Gargua w tej chwili to wirtuoz. Wolę młodego Żyro niż Gargułę w jego wieku po przejściach. A ich pensje mnie nie interesują, bo nawet jakbyśmy zaoszczędzili na tej różnicy to i tak wszystko idzie do iti. A jeśli już chodzi ci tak o zaoszczędzenie kasy, to gdzie opchniesz Gargułę i za ile? Bo na Żyro chętni co jakiś czas się pokazują i można za niego coś skubnąć.
Żyro ma przebłyski, Garguła zaś nie. |
Cytat:
Przy moim założeniu, że z Żyro ludzi nie będzie wolałbym Gargułę, który wystarczyłby jako zapchajdziura w środku pola. Oczywiście to wszystko sport fiction, gdyż Garguły nie wziąłbym za sprawy korupcyjne, ale jak teoretyzujemy to teoretyzujemy. |
A po co Garguła jako zapchajdziura w środku pola? Akurat tutaj mamy względny spokój - Wolski, Salinas, Radovic, Furman, Gol, Vrdoljak, Łukasik (mowa o ofensywnych i defensywnych).
To ja już wolę Żyro na lewej stronie niż Gargułę do środka pola. |
Trochę wybór jak między tym na co chce się chorować.
Kiła czy rzeżączka. :lol: |
Mamy obecnie tylko Salinasa i beznadziejnego Radovica. Wolskie nie wiadomo kiedy wróci, jeśli wróci.
|
emj10, proponuje sie przerzucic na jakis mniej skomplikowany sport. Ewentualnie zostac przy futbolu, ale tym z... FM-a.
--------------------------------- "Już jutro, a więc w środę, 19 września we Wronkach zostanie otwarta Piłkarska Akademia Lecha Poznań. Całość uświetni towarzyskie spotkanie z Niemcami. W środę na samym początku w hotelu Olympic we Wronkach odbędzie się specjalna konferencja prasowa na temat otwarcia Piłkarskiej Akademii Lecha Poznań. Po niej miejsce będzie miała debata pod tytułem: „Rola i znaczenie szkolenia dzieci i młodzieży w sukcesach profesjonalnych klubów sportowych.” Natomiast na godzinę 14:00 zaplanowano uroczyste otwarcie Akademii Lecha Poznań, a na 15:00 towarzyski mecz Kolejorza U-19 z Herthą Berlin U-19. Kontrolny bój juniorów klubu z Bułgarskiej z Niemcami zostanie rozegrany na głównej płycie obiektu we Wronkach. Wstęp na to spotkanie dla wszystkich kibiców jest bezpłatny." ----------------------------- * Wisla organizacyjnie dalej tkwi w latach 90, Lech i Legia sie rozwijaja. Jak tak dalej bedzie, to za 10-15 lat nie bedziemy mieli czego szukac przy tych klubach. Pamietam jak w latach 90 wystarczylo rzucic stosunkowo niewielka kasa i juz wyprzedzales wszystkich o kilka dlugosci. Ot, cala koncepcja potrzebna do zbudowania "potegi ekstraklasy" w tamtych czasach. Dzisiaj juz nie ma boli, albo budujesz klub na zdrowych fundamentach (akademia, scauting, itd.), albo bedziesz mial co najwyzej zespol klasy Polonii Wojciechowskiego. |
nie bój się, Wolski wróci. I po co w takim przypadku byłby Garguła? A na lewej stronie nie mamy praktycznie nikogo.
|
Cytat:
|
Cytat:
If you know what I mean. |
Cytat:
Cytat:
Ale jeżeli to się nie wydarzy to Wy potrzebujecie gdzieś 7-10 nowych piłkarzy, żeby nawiązać z nami walkę, bo w innym razie macie wypalonych emerytów z gigantycznymi pensjami, zblazowane polskie gwiazdki, bardzo, bardzo przeciętnych Polaków z kartą na ręku i umiarkowanie utalentowaną młodzież. Szczerze mówiąc dopiero teraz czuję jak dużo zależało od tego gola APOELu na awans. Gdyby go nie strzelili to nie byłoby u Was rowu mariańskiego w sferze psychiki, byłaby kasa, był by właściciel, który wreszcie znalazł świętego Grala. A tak nastąpiło przelicytowanie, gigantyczne pęknięcie balona i w sumie skończyły się kariery kilku piłkarzy (bo teraz to oni tylko udaja, że się starają - parę lat temu jak KSP czy Pogoń z Wami jakiimś cudem prowadziła to praktycznie było wiadomo, że w II połowie ich rozjedziecie walcem, a co najmniej wyrównacie). A teraz? Styl Piasta czy Bielska, tylko nazwa inna. Już raz to kiedyś widziałem. Widzew Łódź to się nazywało. |
Oj Widzew został tak rozkradziony przez Pawelca z Grajewskim , ze głowa mała... I w sumie szkoda , że taka firma jak Widzew nie może się pozbierać do dziś. Wydaje mi się , że gdyby Widzew był silniejszy , to i liga by zyskała.
Wisła , to dla mnie przykład zmarnowanego kapitału. Zamiast tych wszystkich MP trzeba , było zbudować kilka boisk treningowych i ktoś , by się szkolił. Teraz po 15 latach nie ma w Wiśle ani pieniędzy ani drużyny ani juniorów i nie mam wątpliwości , ze Wisła będzie słabła. {zresztą to już się dzieje} Garguła ? 0 22 nie obrażajmy piłkarzy. Garguła , to marny kopacz z nadmuchanym ego i pełnym portfelem. Pogratulować Cupiałowi , że zgodził się mu wypłacać tak gigantyczne pieniądze za spacerowanie. Ja bym Garguły nie ściągnął nawet do Odlewu Poznań , bo gość jest po prostu żenująco słaby. Porównywanie Garguły do Żyro dla mnie jest bezsensu. |
Cytat:
Jak się porówna jego grę z pomeczowymi wypowiedziami, gdzie ewidentnie widać jak bardzo chłopak jest zadowolony ze swojej postawy na boisku, to można wyciągnąć jeden wniosek: schizofrenia. Jeszcze nie widziałem, żeby ktoś tak żenująco słaby miał tak wysokie mniemanie o sobie. |
Cytat:
No nic, po latach tłustych przyszły lata chude. Boli tak tylko że Wisła (jak i wszystkie inny kluby w Polsce) to taki klubik, bez bazy, bez organizacji, struktury, boisk, młodzieży, marketingu. Żeby nie off-topować, przewrotnie stawiam że w tym roku L zdobędzie mistrza. W końcu ;) |
Cytat:
P.S. I jeszcze Radovic i jego tekst z tego lata, że wraz z Wolskim i Ljuboją stanowią średni poziom europejski. Zwłaszcza w kontekście tego co aktualnie gra i jak wygląda. Cytat:
|
Cytat:
Ja zastanawiam się jak to się wszystko skończy, dziś stawiałbym na Legię ale jedno mocno mnie zastanawia. Na jakiej zasadzie ekonomicznej Legia mówi o budżecie 80 mln zł. Dla mnie to jest tegoroczne przeinwestowanie Legii, przyjęcie jakichś abstrakcyjnych dochodów i to może zdecydować. Zobaczymy jak będzie wyglądało zimowe okienko w waszym wykonaniu bo jakoś te pieniądze będzie trzeba znaleźć. Więc co? Wyprzedaż, rozwiązywanie kontraktów itp. Odpadła kasa z LE, bilety, prawa tv. Dochodzi jeszcze tlący się konflikt i "zamykanie żylety". Podobnie jak u nas cała koncepcja rozchodzi się szwach. Jak będzie, zobaczymy. Ekonomicznie cała liga stoi na głowie ale Legia robi salta w miejscu. Niestety nie pociesza mnie to jakoś za bardzo. Jeszcze słowo o Gargule. Parafrazując, to jest chwast którego z tej drużyny trener lub zarząd powinien wyrwać. Albo młoda ekstraklasa, albo rozwiązanie kontraktu. Wypłacić odszkodowanie, bo w dłuższej perspektywie gość działa destabilizująco, tak jak działał Dawidowski. Tacy "zawodnicy" obniżają morale całej drużyny i sądzę że w dłuższej perspektywie rozsądniej jest raz zapłacić, wywalić i zapomnieć. A my się z nimi kisimy i kisimy. Widać czy to jednego czy drugiego w składzie i jest myśl " a może się przebudzi", matrix w którym on jest talentem i gdzieś tam możemy na niego liczyć bo się przebudzi. No nie, niestety się nie przebudzi. |
Cytat:
Przy czym bardzo możliwe, że będzie redukcja i wyprzedaż, ale dzięki tej - wyśmiewanej przez naszych forumowych ekspertów - akademii będą mieli tak przewalone jak my teraz. Zawsze znajdą w tej ME kogoś lepszego niż Sikorski... Cytat:
Garguła nie gra absolutnie nic, a mimo to uważa się za gwiazdę. Jego pomeczowe wypowiedzi to sól na rany każdego kibica Wisły. To jest chwast - dokładnie tak jak kolega wyżej napisał. |
Cytat:
Tzn. nie uwierzyłes mu jakw ostatnim wywiadzie mówił, że potrzeba nam więcej ... cierpliwości :haha: |
Cytat:
Aż tak źle jak w Widzewie raczej nie będzie. Są lepsze podstawy - stadion, kibice. Pozostaje jednak obawa utknięcia na lata w ligowej szarzyźnie. Nadzieja, że się Cupiał jeszcze raz w swoim stylu wkurzy, rzuci kasę i dobierze ludzi do odbudowy drużyny, tylko ci tym razem będą mieli więcej szczęścia w kluczowym momencie. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Bo niby co on może? Skąd ma wziąć kasę? Wyczarować? Jeżeli Probierz nie poleci w ciągu 2-3 kolejek to będzie dla mnie jasne, że Cupiał przestał się interesować Wisłą. A to oznacza, że Wisła bez jakiegoś wyzerowania (czytaj: spadku i rozwiązania kontraktu z wszystkimi Gargułami itp - to nie są idioci, wiedzą że nikt im już tyle nie da) nie będzie średniakiem ligi. To w ogóle jest cecha charakterystyczna dla najbogatszych klubów w bananowych ligach. Tu nie ma miejsca na półśrodki. Albo wygrywasz, grasz w pucharach, walczysz o mistrza i cudem dopinasz monstrualnie rozrośnięty budżet albo... lecisz z ligi i bankrutujesz. Nie ma fizycznej możliwości by klub wydający na pensje kilka razy więcej niż Piast Gliwice mógł bez wpływów z transferów zagranicznych i pucharów grać na poziomie Piasta Gliwice. Co nie zmienia faktu, że ze stadionem i baza kibicowską zapewne wrócicie, bo nie ma też możliwości, by taki klub grał niżej niż na drugim poziomie rozgrywkowym. |
Tak na marginesie dzisiejsze wyniki ligi mistrzów do przerwy :
Braga 0-2 CFR Cluj Lille 0-3 BATE Borisov A u nas puchary się już dawno skończyły. Zamiast emocjonować się prawdziwą piłką to oglądamy takie mecze jak ten w poniedziałek w Bełchatowie po którym się płakać chce z powodu poziomu tej kopaniny |
Cytat:
Olimpia Grudziądz - Cracovia Kraków 2 - 0 Termalica B-B. - Stomil Olsztyn 1 - 0 Zawisza Bydgoszcz - Dolcan Ząbki 1 - 1 Flota Świnoujście - GKS Katowice 3 - 1 |
Równie dobrze sąsiadka mogła mieć jakiś 1 punkt bo swoim fartem w ostatnich minutach zawsze jakoś wpychała tą piłkę do bramki. Może być ciekawie. W Wiśle nie jest dobrze i nie zapowiada się żeby było lepiej.
...i nawet jeśli będzie źle, MY nigdy nie poddamy się |
Bate Borysov , to jak dla mnie ewenement na skalę światową. Wszyscy nasi " eksperci " gadają , ze taka Białoruś słaba i biedna , ze tani piłkarze i w ogóle... I oto Bate Borysov wchodzi do LM trzeci raz w pięciu ostatnich latach i nabiera doświadczenia. Dziś koncertowo załatwili Lille i , to wcale nie Brazylijczykami czy Portugalczykami. Większość Kadry Bate składa się z piłkarzy Białoruskich. I , to jest tak , ze oni do naszej ogórkowej ligi nie maja po co przyjść , bo u siebie mają LM. Mają coś o czym Polska marzy od prawie 20 lat... A najbardziej mnie ciekawi co Bate robi z tymi pieniędzmi. Czy inwestują je w młodzież czy co... . bo głośnych transferów tam nie ma. Naprawdę jestem pod ogromnym wrażeniem tej drużny. Już widzę jak Legia Wisła czy Lech , by na nich w eliminacjach LM trafili jaka , by euforia była w mediach , że gramy z jakimiś Białorusinami...
Cluj jest w innej sytuacji ekonomiczno - geograficznej i łatwiej jest im ściągać Portugalczyków , ale Rumunów też mają sporo. Ktoś tutaj kiedyś pisał , ze chciałby , by Wisła była Apoelem. Ja bym chciał , by jakikolwiek klub z Polski powtórzył kiedyś wyczyn Bate. |
Bez kitu ale oni sa zenujący :lol:
Czekam na artykuł o APOELu. Toc przeciez oni tez sa słabiaki w gruncie rzeczy :lol: PS: Chciałbym miec na Łazienkowskiej taka fuksiarksą druzyne ktora 3 raz w przeciagu czterech lat gra w Lidze Mistrzów :D:D PS2: i jeszcze ten fragment "Jak jesteś kozak i chcesz zabłysnąć, to spotkaj się z kimś z nas (z piszących na tej witrynie), porozmawiaj i udowodnij swoich racji."Normalnie rece opadają :lol: |
Cytat:
Co do BATE to nie chce mi sie czytac jakis artykulow z nieznanych stron aczkolwiek w pewnym sensie maja latwiej niz te najwieksze kluby w Polsce ze wzgledu na to, ze nikt im nie jest w stanie zagrozic w tamtejszej lidze. Lech mial rok temu taki ranking, ze bylby rozstawiony we wszystkich rundach eliminacyjnych, podobnie Wisla w tym roku ale co z tego jak oba kluby kiedy trzeba bylo nie zdobyly mistrzostwa i caly misterny plan czyli wszystkie punkciki w ....u. A wiadomo, ze jak raz sie tam ktos dostanie to jest i kasa i kolejne punkty do podtrzymania pozycji w rankingu wiec kolo sie troche zamyka. Podobny przyklad to przeciez Dinamo Zagrzeb - kolejny hegemon na krajowym podwórko. |
dla takiego BATE to żaden problem kupic najlepszego strzelca z innego klubu na Białorusi bo ceny są w granicach 100-150 tyś € (np Mozelewski z Brześcia) a nie jak w Polsce 1-1,5 mln € za grajka co dwa razy dobrze kopnął piłke
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Problem w tym ze w naszej lidze REALNIE jest moze z 10 zawodnikow wartych 1 milion euro, reszta to moze z 500 tys, ale zlotych. W tym jest problem.
Przeplacona banda slabych kopaczy. |
Cytat:
Dodam jeszcze że graczy leniwych i bez ambicji. |
zawodnik zarabia tyle ile jest wstanie płacić mu pracodawca.
właściciele klubów sami są sobie winni. |
1 Załącznik(ów)
Taki problem, że zawodnik musi jeszcze chcieć grać w Polsce, a to BATE daje możliwość pokazania się w LM, a nie My.
Myślę, że jednak zawodnicy Białoruscy woleli by grać u nas ze względu na $$$$. Tylko,że kopacz przychodzący do nas szybko "uczy się" od nowych kolegów jak tutaj wygląda podejście i zaangażowanie do tego co się robi. Przede wszystkim trzeba być dobrą galerianką,to podstawa hehehe. Taki Iliev, on ma papiery na grę tylko ,że ma siły na 60 minut a po mocniejszym starcie wygląda jakby mu tlenu brakowało. No ale trzeba chcieć się odpowiednio przygotować, widocznie on ma to w dupie... przykład Polskiego gwiazdora(reprezentanta) zarabiającego w .... pieniędzy i prawdziwego piłkarza na załączonym obrazku : |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:19. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl