Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

krysztal 12.04.2023 13:44

Dobra,dobra ale remont to nie tylko elewacja to raz, a dwa jednak szkło i aluminium tanie nie są

royalmichael 12.04.2023 14:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mwj88 (Post 1599261)
Witam. Powiedzcie mi jak to jest, że remont naszego stadionu, z czego gro kosztów pochłania elewacja (szkło, konstrukcje + ledy) będzie kosztować ok 108 mln PLN a w Zabrzu budowa całej długiej głównej trybuny od podstaw ok 50 mln? Czy to czasem nie była zmowa cenowa firm budowlanych ze względu na posiadaną wiedzę o palącym dla Krakowa problemie bardzo krótkiego czasu realizacji?
http://stadiony.net/aktualnosci/2023...wartej_trybuny

Ledów chyba nie będzie. Natomiast są robione też zmiany w środku. Ciekawe czy wpłyną jakkolwiek pozytywnie na catering - czy będzie w końcu zrobiony ten system oddymiania.

Karherop 12.04.2023 22:31

Oddymianie będzie, bez tego to zaraz byłby problem żeby w ogóle mecze na Reymonta rozgrywać.

Dzisiaj padło zdanie z ust Knury, że wykonawca nie będzie malował odciągów bo nie było tego w umowie oraz... Ich czyszczenie ze starej farby zabrudziloby szyby, więc nawet nie będą wynosić o poszerzanie zakresu prac. Kuriozum. Nikt nie pomyślał o elemencie który zapewne kosztowałby 50-100k więcej, co przy całościowym budżecie i tak by zginęło w tłumie.

kolarz90 12.04.2023 22:47

Jedyne co ich może tłumaczyć to pośpiech żeby zdążyć zrobić najważniejsze

Karherop 13.04.2023 09:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kolarz90 (Post 1599316)
Jedyne co ich może tłumaczyć to pośpiech żeby zdążyć zrobić najważniejsze

Pośpiech pośpiechem, ale projekt remontu nie powstawał w 2 dni, sama procedura przetargowa trwała pół roku. Wystarczyło się przejść pod stadion i zobaczyć jakie elementy najbardziej szpecą i warto pomyśleć o odmalowaniu tego i owego, skoro i tak będą Panowie pracować na wysokościach.

No cóż, trzeba czekać na kolejny remont za +/- 10 lat.

IncognitoTSW 13.04.2023 09:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1599324)
Pośpiech pośpiechem, ale projekt remontu nie powstawał w 2 dni, sama procedura przetargowa trwała pół roku.

To jest zamówienie publiczne w trybie zaprojektuj i wybuduj, projekty wykonawcze są realizowane przez wykonawcę na podstawie programu funkcjonalno użytkowego / koncepcji przedstawionej przez zamawiającego. Nikt przy zdrowych zmysłach i takim szaleńczo krótkim terminie nie będzie sobie dokładał roboty, żeby zarobić kilka tysięcy złotych więcej na malowaniu odciągów.

krysztal 13.04.2023 09:46

No to trochę lipa bo teraz przy całości te niebieskie odciągi będą szpetne jak czarownica

Karherop 13.04.2023 10:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez IncognitoTSW (Post 1599325)
To jest zamówienie publiczne w trybie zaprojektuj i wybuduj, projekty wykonawcze są realizowane przez wykonawcę na podstawie programu funkcjonalno użytkowego / koncepcji przedstawionej przez zamawiającego. Nikt przy zdrowych zmysłach i takim szaleńczo krótkim terminie nie będzie sobie dokładał roboty, żeby zarobić kilka tysięcy złotych więcej na malowaniu odciągów.

To za co wcześniej zapłaciliśmy 9.7 mln?

"Miasto zapłaciło 9,7 mln za wykupienie praw autorskich do projektu stadionu Wisły od spółki Archetus. W ramach umowy ta firma wykona też koncepcję modernizacji miejskiego obiektu przy ul. Reymonta i zagospodarowania terenu wokół niego."

Zrobili sobie koncepcje w Corelu? Pewnie tak. Fajna kasa.

To nie firma powinna sobie dokładać roboty, tylko miasto "powinno" wyszczególnić elementy które trzeba trzeba zmodernizować. Nie mam tutaj przecież pretensji do wykonawcy, bo to nie on sobie zleca robotę do wykonania.

luke1906 13.04.2023 11:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mwj88 (Post 1599261)
Witam. Powiedzcie mi jak to jest, że remont naszego stadionu, z czego gro kosztów pochłania elewacja (szkło, konstrukcje + ledy) będzie kosztować ok 108 mln PLN a w Zabrzu budowa całej długiej głównej trybuny od podstaw ok 50 mln? Czy to czasem nie była zmowa cenowa firm budowlanych ze względu na posiadaną wiedzę o palącym dla Krakowa problemie bardzo krótkiego czasu realizacji?
http://stadiony.net/aktualnosci/2023...wartej_trybuny

Pytasz dzika czy sra w lesie...
Podejrzewam, że taka trybuna w Krakowie kosztowałaby ze 250mln

To jak z tą ławką na Placu Biskupim. Trochę profili z nierdzewki, kilka deseczek, oryginalny design i siup bodajże 230tys pln. Liczyłem to szacunkowo i jest to do zrobienia za jakieś 30-40 koła max, niestety nie dostałem odpowiedzi na fejsiku od żadnego z urzędników jak mógłbym dostać taką robotę :foch:

royalmichael 15.04.2023 13:59

Kilka nowych zdjęć, nawet ten okragląk zaczyna trochę lepiej wyglądać (niewiele lepiej, ale lepiej)
https://krakow.naszemiasto.pl/trwa-p.../ar/c1-9286265

Arkadiusz.Czerepach 15.04.2023 14:52

chyba nie chcący w nagłówku wydało się o co chodzi

"Trwa przyciemnianie stadionu Wisły. Piłkarski obiekt kolorystyką dopasowuje się do sąsiednich apartamentowców"

krysztal 15.04.2023 16:49

Spisek.Majchrowski po igrzyskach każe umeblować w wysokim standardzie i tyle żeśmy stadion widzieli

swiety37 19.04.2023 08:11

Jest jakaś szansa że na mesz z Sosnowcem udostępnią więcej trybun?

kornd 19.04.2023 18:24

Zasypia te poyebane fosy przed trybunami? Było w dokumentacji? Wydaje mi się że nie.

Karherop 19.04.2023 19:54

Nie, nic od wnętrza stadionu nie będzie modernizowane. Tylko daszki uzupełnione z widocznych elementów

Wojtas 19.04.2023 20:45

Ciekaw jestem jakie jest na dzis realne zapotrzebowanie na bilety

przed remontem bylo srednio 15-16 tys co i tak bylo dobrą liczbą ,i dawalo chyba miejsce nr 3 lub 4 w Polsce (Ekstraklasa i 1 liga)
ale na dzis przy sporym hypie i głodzie na awans,obstawial by i 20tys na kazdym meczu.
baraze to spokojnie 33 tys ,full na 2 meczach,i atmosfera jakiej na R22 pewnie dawno nie bylo,mam juz ciarki,no chyba ze bedzie awans od razu .

i jak to sie ma to,do tych smiesznych garstek na Lechii,Slasku,żydach czy innych Piastach ....

Arkadiusz.Czerepach 19.04.2023 21:28

ale to tylko przez chwile , jak bedziemy ligowym sredniakiem , to wroci pyta na trybuny

no chyba ze ten nowy wlasciciel to nie farmazon i faktycznie dokapitalizuje klub

Karherop 19.04.2023 22:35

A kiedy ty miałeś pytę na trybunach?

Nawet degrengolada w sezonie spadkowym nie dała frekwencji której można było się wstydzić ..

Edit:

https://gazetakrakowska.pl/bedzie-re...ar/c1-17473183

Wygląda na to że GK nam załatwiła remont chodników, ale.cala sprawa jest tak kuriozalna jak cała budowa

Elendil 20.04.2023 09:35

orientuje się ktoś czy coś zrobią z tym cholernym niebieskim rusztowaniem? Jakieś malowanko chociaż żeby do reszty stadionu pasował? Przed liftingiem to aż tak się nie rzucało w oczy, bo cały stadion od zewnątrz był taki, że oczy bolały, a teraz to pasuje jak pięść do nosa.

Karherop 20.04.2023 09:43

Nie zrobią bo nie było tego w kosztorysie, a nie dorzuca do kosztorysu bo taka pracę trzeba byłoby zrobić na początku remontu a nie na końcu (zeskrobanie starej farby zabrudziloby świeżo wstawione szyby + nowa farba też pewnie zrobiłaby swoje) -- tak mówił Knura po rozmowie z miastem. Jakby się wcześniej zorietowali jak to wygląda to mogliby to nawet zrobić w grudniu świeżo po podpisaniu umowy.

Jakby nie robiono wszystkiego po łebkach i pod presją czasu to ... miasto nie byłoby sobą

O ile za otoczenie stadionu pewnie wezmą się za jakieś 2-3 lata, bo teoretycznie są na to plany, tak na jakiekolwiek pracę na stadionie przyjdzie czekać minimum kolejne 10 lat. W mojej opinii. Zmienić to by mogła jedynie jakąś wielka impreza lub presją od sponsora tytularnego stadionu. Którego na dziś nie ma (ostatnio.miasto chciało za nią 20 mln rocznie więc jakoś chętnych było brak :lol: )

Arkadiusz.Czerepach 20.04.2023 10:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1599875)
A kiedy ty miałeś pytę na trybunach?

Nawet degrengolada w sezonie spadkowym nie dała frekwencji której można było się wstydzić ..

Edit:

https://gazetakrakowska.pl/bedzie-re...ar/c1-17473183

Wygląda na to że GK nam załatwiła remont chodników, ale.cala sprawa jest tak kuriozalna jak cała budowa

no tak , źle to ująłem , PYTA jest pojęciem relatywnym

top 3 frekwencji ekstraklasy to jeden punkt widzenia

oscylowanie wokół połowy pojemności stadionu to druga strona medalu

krysztal 20.04.2023 10:36

Sraty taty.Tak do tego podchodząc to już nigdy nie zostanie pomalowane bo wstawiono nowe szyby.Rozumiem presję czasu czy brak pieniędzy na to ale nie powielajmy bzdur że nie da się tego zrobić bo nowiutka elewacja się zabrudzi.Nie takie rzeczy się odnawia....

Karherop 20.04.2023 10:44

Ja to wiem, Ty to wiesz, a tylko cytuje jakie wymówki ma wykonawca/miasto . Jakby chcieli to by to zrobili.

Na pewno jednak nikt na to nie wpadł przed rozpoczęciem przebudowy. Tak samo zresztą jak czyta się o tych chodnikach. Zupełnie jakby urzędnicy żyli w innym miejscie.

MateuszABG 20.04.2023 12:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1599888)
Zupełnie jakby urzędnicy żyli w innym miejscie.

Bo większość z nich jedyne co ma wspólnego z Krakowem to rano wjazd, dojazd pod magistrat i popołudniu wyjazd

buczo85 20.04.2023 23:29

A to jest akurat prawda. Wielu urzędników nie ma związku i nie przejawia troski i poczucia lokalnego patriotyzmu do miasta bo zwyczajnie jest to dla nich tylko praca i liczy się by odwalić swoje i o 15 iść do domu. Dlatego później wychodzą takie kwiatki bo coś robi się na odwal bo przecież co mnie to obchodzi, nie płacą mi za dodatkowe czynności i inicjatywę.
Dlatego zawsze powtarzałem, że w wydziałach inwestycji urzędów miast powinni pracować pasjonaci i lokalsi dla których wpływanie na zmianę wizerunku miast to wielki zaszczyt i odpowiedzialność, a nie tylko zarabianie na chleb.

Clanowy 21.04.2023 20:24

Ja już od dawna się nie dziwię. Tym miastem zarządza klika. Tutaj nic ne jest robione z głową, wg jakiegoś planu. Sami swoi na wszystkich stanowiskach.

krysztal 22.04.2023 14:26

https://sport.lovekrakow.pl/galeria/...rona_6493.html

Mixu 22.04.2023 14:33

Co jest nie tak z zadaszeniem na C i G że będzie wymieniane?

krysztal 22.04.2023 15:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mixu (Post 1599955)
Co jest nie tak z zadaszeniem na C i G że będzie wymieniane?

Brak jest chyba instalacji stapiającej śnieg i samo pokrycie też wątpliwej jakości

krysztal 26.04.2023 20:09

https://krakow.naszemiasto.pl/stadio.../ar/c1-9301493

Elendil 26.04.2023 22:36

No powiem wam, że brak malowania odciągów to wyjątkowy idiotyzm. To tak jakby pomalować samochód, poza maską, bo już czasu nie starczy. No zajebisty remont :D

kolarz90 26.04.2023 22:56

E tam, może nikt na to nie zwróci uwagi...

Arkadiusz.Czerepach 27.04.2023 08:21

tymczasem z tymi wszystkimi remontami uwzgledniajac inflacje, koszt stadionu dobił już do kosztu budowy obwodnicy autostradowej krakowa

która inwestycja jest miastu potrzebniejsza ?

luke1906 27.04.2023 08:38

Weź się ogarnij, sama północna część obwodnicy to będzie prawie 2,4mld.
Co nie zmienia faktu, że koszt tego stadionu to kryminał.

Patryko 27.04.2023 08:40

Parę krakowskich fortun na tym stadionie urosło.

Arkadiusz.Czerepach 27.04.2023 17:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez luke1906 (Post 1600302)
Weź się ogarnij, sama północna część obwodnicy to będzie prawie 2,4mld.
Co nie zmienia faktu, że koszt tego stadionu to kryminał.

no wlasnie przed napisaniem tego posta przeczytalem artykuł że mld z kawałkiem , jesli masz racje to przepraszam

sevenheaven 28.04.2023 14:56

https://weszlo.com/2023/04/28/premie...n-ekstraklasa/

zerknąłem na tą listę i nie widzę Wisły Kraków.. można było dostać nawet 7 milionów złotych na rozbudowę bazy.. niepołomice dostał 3 miliony.. czy ktoś z naszych coś przegapił, czy zamierzamy skorzystać jeszcze z dotacji?

Karherop 28.04.2023 18:53

JK się do tego odnosił. Wisła nie mogła dostać kasy ma rozbudowę bazy bo jej oficjalnie jeszcze nie posiada. Mają być w przyszłości kolejne projekty tego typu

aNouc 02.05.2023 20:07

www.youtube.com/watch?v=lj7Vbbb2EIM#t=9m13s

Usunąć pleksi z trybuny C, bo jak widać na powyższym filmiku - przeszkadzają i psują efekt wizualny.

krysztal 02.05.2023 21:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez aNouc (Post 1600517)
www.youtube.com/watch?v=lj7Vbbb2EIM#t=9m13s

Usunąć pleksi z trybuny C, bo jak widać na powyższym filmiku - przeszkadzają i psują efekt wizualny.

Budżet nie jest z gumy. Po twojej interwencji zaczęto usuwać kartony po bananach,dajże już spokój chłopie...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:18.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl