Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   TS Wisła byłym właścicielem Wisły Kraków S.A. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9691)

lucas8 30.11.2019 09:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan_premier (Post 1547440)
Uważam ze akcja "stadion" z lata ubiegłego roku nie była przypadkiem.
Miasto musiało mieć dobre info co do sytuacji klubu i wbrew pozorom takim chamskim ruchem mogli nas ...uratowac.

Najdalszy jestem od chwalenia Majchra, ale ratujac swoje dochody przyspieszyli upadek MS. Mam jednak wątpliwosci czy pare głupich baniek było własciwym celem tej akcji

Również nad tym myślałem na początku tego roku i wg mnie ona była kompletnie przypadkowa. Co trzeba przyznać Majcher niechcący zrobił dużo dobrego bo ta właśnie akcja ze stadionem zapoczątkowała burzę i tornado w grudniu. Gdyby nie upomnienie się w ostatnim momencie o kasę magistratu, bandyci w postaci naszych byłych rządzących dalej by doili co się da z Wisły i pół roku bądź rok później mogłoby już nie być co ratować bo długi wymagalne przekroczyłyby 50 mln albo więcej.

Chciał zrobić na złość, a w dużej mierze przyczynił się do uratowania Wisły Kraków - paradoks :)

master17 30.11.2019 09:33

Gdyby chcieli uwalić poprzedni zarząd tylko, to nie robiliby teraz problemów ze spłatą długu. Zwykły przypadek, a raczej już wkur...

krysztal 30.11.2019 12:04

Ja zastanawiałem się nad tym co mówił Obidziński o spadku.No sory ale myślę że KBJ muszą brać taką ewentualność pod uwagę i mieć plan B.Jest to w końcu bardzo realny scenariusz i nie można do tego podchodzić tak bez alternatywnie .Jeśli już TS ma stawiać teraz jakieś warunki to powinien zażądać właśnie przedstawienia rozwiązań na wypadek spadku do pierwszej ligi.Całą resztę można olać jeśli utrata ekstraklasowego bytu będzie się równać z upadłością

pan_premier 30.11.2019 12:05

halo halo, przeciez to nie było w naszym biznesie.
Miasto gra dalej, w co trudno powiedziec, wg mnie pośrednio w ujebanie Wisły. I w to samo grali 1,5 roku temu, przypadkowo nam pomagając.

1q2 01.12.2019 21:11

Nie lubię siebie cytować ale po Pogon(10.08.2019)i wyskrobałem coś takiego....'Na ten moment uważam że mamy najsłabiej grający zespół od czasu przejęcia Wisły przez Cupiała'

Tragedii punktowej nie było, 4 w 4 meczach, potem przyszło 4-0 z ŁKS-em, czyli 7 pkt w 5 a potem......4 punkty w 12 meczach+ kompromitacja w PP.

Mamy jeszcze trochę meczów do przegrania, jak nie będzie cudów to je przegramy, szczególnie z ŁKS.....Zostaniemy z tylko 4 punktami ale już w 15 meczach.
Reszta odjedzie nam tak że jeśli faktycznie spadek oznacza upadek, to trio grubo się zastanowi czy warto cokolwiek inwestować, jak 'sprawa' jest przegrana.

Ogólnie wygląda na to że 'spadamy aooo, spadamy aejao'

SlawekS 01.12.2019 21:25

Trzeba zastanowić się na poważnie nad planem B czyli co będzie po spadku do I ligi.
Jak wtedy będzie wyglądał budżet?
Jak będzie wyglądał skład? - kto może zostać a kto na pewno odejdzie?
Czy jest jakaś kasa za telewizję w I lidze?
Co ze sponsorami - kto może zostać a kto odejdzie?
Zakładam, że w takim razie negocjujemy moratorium na spłatę długów w stosunku do WSZYSTKICH dłużników do czasu powrotu do ekstraklasy. Jak się wtedy zachowa miasto? Gdzie i za ile będziemy grali?
Zakładam, że pomimo I ligi 7-10 tysięcy na meczu będzie.

Ktoś się podejmie stworzenia jakiejś sensownej analizy?

Merkury 01.12.2019 21:38

Parafrazując byłego polityka z Krakowa - "Ekstraklasa albo śmierć". Nie wierzę w cuda a tym bardziej że nagle ktoś się zjawi na białym koniu i sypnie kasą na transfery (wzmocnienia). Ratowanie klubu spóźnione o 3 lata a szkoda tej nie tak odległej przyszłości gdzie drużyna grała jak z nut.

MaLk 01.12.2019 22:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SlawekS (Post 1547508)
Trzeba zastanowić się na poważnie nad planem B czyli co będzie po spadku do I ligi.
Jak wtedy będzie wyglądał budżet?
Jak będzie wyglądał skład? - kto może zostać a kto na pewno odejdzie?
Czy jest jakaś kasa za telewizję w I lidze?
Co ze sponsorami - kto może zostać a kto odejdzie?
Zakładam, że w takim razie negocjujemy moratorium na spłatę długów w stosunku do WSZYSTKICH dłużników do czasu powrotu do ekstraklasy. Jak się wtedy zachowa miasto? Gdzie i za ile będziemy grali?
Zakładam, że pomimo I ligi 7-10 tysięcy na meczu będzie.

Ktoś się podejmie stworzenia jakiejś sensownej analizy?

Nie mając dostępu do kluczowych danych, jak choćby kontrakty piłkarzy? Pewnie nikt...

Pierwsza rzecz do zrobienia w przypadku ewentualnego spadku do I ligi to pewnie wniosek restrukturyzacyjny do sądu.

Delgado 01.12.2019 22:17

Należałoby się skupić na planie ratowania klubu po spadku do I ligii... ale ego binarnego i żeglarza tego nie zakłada, królewicz będzie znów się napinał z randomowymi żydami na tt, a człowiek z żeglarską fryzurą znowu zapoda jakąś korpogadką, albo pojedzie na rowerze .... wie gdzie w barwach i wrzuci to na insta

sevenheaven 01.12.2019 22:20

wg mnie taki scenariusz..
spadamy .. podejmujemy rekawice ( wbrew wszystkich zapowiedzią o 4 lidze )
ale na pokładzie zostaje stara gwardia.. czyli Brożek, Bury, Boguski, Błaszczykowski, Wasilewski, którzy będą grali za frytki.. i po awansie przejdą już na emeryture.. będą wspierani przez młodych czyli Bukse, Pawłowski, Hoyo itp.
a cała reszta, która jest coś warta czyli Basha, Savicevic, Sadlok itp zostaną sprzedani zeby ogarnąć budżet

jeśli bysmy nie awansowali w 1 roku to ogłaszamy upadłość
wg mnie taki scenariusz jest bardzo realny, ale mam nadzieję, że nie będziemy musieli go sprawdzać

nero 01.12.2019 22:22

Już widzę Wasyla grającego za frytki.

lucker 01.12.2019 23:03

Myślę, że to jest ostatni sezon w karierze Wasyla. Swoje osiągnął. Dziś głównie grzeje ławę przegrywając walkę o skład z Janickim. Myślę, że został tylko dlatego że dostał kontrakt na jaki liczył. W 1 lidze nikt mu takich pieniędzy nie da.
Oczywiście, to jest tylko hipoteza. Bo nie spadniemy do 1 ligi.

Turecki Rożek Lodowy 01.12.2019 23:17

W Chorzowie pewnie myśleli podobnie. Że zagrają wychowankami, utrzymają się w 1 lidze i jakoś to będzie. Czas pokazał jak to w takich przypadkach bywa.

Książę Palownik 01.12.2019 23:21

Nie wiem, czy jest jakiś plan B.

W przypadku spadku tak naprawdę wszystko zalezy od wierzycieli. Musieliby zgodizć się na dalsze odroczenie spłaty długów, w przeciwnym wypadku spółka musi ogłosić upadłość.

Jakoś mi się nie widzi, żeby Majcher miał nam długi odroczyć.

Stelio 01.12.2019 23:29

Dobra elo gaście światło, dzisiaj ostatecznie przestałem wierzyć w utrzymanie, lepsza gra tu nic nie zmieni, za dużo już przewalilismy i jesteśmy najgorsza drużyna w lidze, o 3 pkt zdystansowal nas nawet ŁKS.

Colin 01.12.2019 23:45

A ja właśnie po dzisiejszym meczu mimo wyniku jestem optymistą. Paradoksalnie strata gola odblokowała jakoś (też mentalnie co paradoksalne) wielu naszych piłkarzy i w końcu wielu z nich zaczęło brać ciężar rozegrania na swoje barki i momentami dominować nad rywalem w trudniejszym ataku pozycyjnym, akcje zaczęły się zazębiać: dwójki, trójkąty. Przed stratą gola to Lechia nas dominowała, nie pozwalała spokojnie wyjść z piłką z własnej połowy czy pola karnego a Wiślacy byli jakby nerwowi i sparaliżowani. Z czasem to minęło. Po stracie bramki mieliśmy parę fajnych sytuacji, zabrakło trochę szczęśćia. Podobała mi się gra Pawłowskiego, Chuki, Bashy. I po dzisiejszym meczu mimo, że punktów nie ma to mam więcej zaufania i nadziei co do pracy trenera Skowronka niż jeszcze 24h wcześniej. Po dzisiejszym meczu mam wrażenie, że nam potrzeba otwierającego mecz gola i my możemy wygrać mecz nawet 3-0 czy 4-0. Nie może być inaczej: przełamanie na dobre dla Wiślaków będzie w Mikołajki :)

ciacho 01.12.2019 23:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Delgado (Post 1547514)
Należałoby się skupić na planie ratowania klubu po spadku do I ligii... ale ego binarnego i żeglarza tego nie zakłada, królewicz będzie znów się napinał z randomowymi żydami na tt, a człowiek z żeglarską fryzurą znowu zapoda jakąś korpogadką, albo pojedzie na rowerze .... wie gdzie w barwach i wrzuci to na insta

To może się skup i przestań pier...

zgrywus 02.12.2019 18:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Delgado (Post 1547514)

Aha, jasne. Zabawne, że złego słowa nie powiesz o dwóch takich, co na odchodnym zatrudnili w TS kilka/naście konkubin i tym podobnych.

Gdybyś za każde swoje forumowe jojczenie wrzucał do kasy 50pln to byśmy byli potentatem ligi.

sl@y 02.12.2019 18:38

@zgrywus przecież nie będzie kąsał ręki która karmi

tomytom 02.12.2019 18:38

@Delgado: byłeś w jakimś stanie hibernacji ostatnio?
W co najmniej kilku wywiadach nasi Ratownicy mówili wprost: NIE MA OPCJI na funkcjonowanie klubu po spadku do I ligi - długi jakie mamy i wynikające z nich zobowiązania nas po prostu zabiją. Nie jestem ekonomistą, ale też nie słyszałem choćby jednej opinii podważającą tę tezę i nie widzę podstaw, żeby Im nie wierzyć.

A jeśli masz jakiś konkretny pomysł to nie trać czasu na forum, tylko kontaktuj się z kimś z Trio lub choćby naszym Prezesem.

rafkur 02.12.2019 18:58

Lubię czosnek! Wręcz kocham! Bo kocham kuchnię śródziemnomorską a tam to wszędzie w.......ą.
Ale żeby na naszym forum???

Pulpet 02.12.2019 20:45

JEŚLI kogoś np. użytkownika Delgado podejrzewał bym, że pisze w imieniu "kogoś innego" to zamiast TS/WSH itd zaryzykowałbym i postawił na ... Kwietnia

SlawekS 02.12.2019 22:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tomytom (Post 1547582)
W co najmniej kilku wywiadach nasi Ratownicy mówili wprost: NIE MA OPCJI na funkcjonowanie klubu po spadku do I ligi - długi jakie mamy i wynikające z nich zobowiązania nas po prostu zabiją. Nie jestem ekonomistą, ale też nie słyszałem choćby jednej opinii podważającą tę tezę i nie widzę podstaw, żeby Im nie wierzyć.

A co Trio ma mówić? Dogadują się z wierzycielami, rozkładają spłaty w czasie i nagle między wierszami mają powiedzieć: jak spadniemy to jeszcze dłużej będziecie czekać na kasę? Wierzyciele od razu usztywnili by stanowiska (przynajmniej niektórzy) i chcieliby kasy już i teraz póki jesteśmy w eklapie.
Dywagować to my możemy na forum a nie oni publicznie.

mariusz92abg 03.12.2019 23:40

Nie wierzę, że nie mają planu B na wypadek nieszczęścia. W każdym razie, na meczu z Lechią widać było poprawę w grze. Jak dla mnie, nie ma opcji na spadek. Wierzę, że się utrzymamy. Ważne, żeby wywalczyć kilka punktów do końca grudnia, potem się sensownie wzmocnić i wiosna będzie nasza :) Szczególnie ważne, żeby znaleźć bramkostrzelnego napastnika i wzmocnić obronę. Pomoc mamy obsadzoną w postaci Żukowa (mam na myśli zimowe wzmocnienia) ale pasowałoby jeszcze kogoś zakontraktować na wypadek kontuzji.

Jaroo1 03.12.2019 23:55

Ale jaki wtedy miałby być plan B? I liga to całkowity brak kasy, mniej sponsorów, mniej widzów, nawet by nas nie było stac na grę przy R22 więc nawet gdyby chciało na mecze chodzić 20 tys ludzi to gdzie by mieli przyjść? Mniejsza kasa z praw telewizyjnych itd A długi by nadal były, one by nie zmalały i trzeba by spłacać długi a dochodów byłoby w sumie zero... I co dalej? Zwijać interes czy liczyć na jakieś przetrwanie tego i awans za rok do ekstraklasy? I liga to jest droga do przepaści i przerobiło to już wiele klubów zadłużonych. Jak masz długi i spadasz to idziesz po równi pochyłej.
My już byliśmy nad przepaścią i tylko dzięki temu, że Bóg nam zesłał trio to dalej możemy grać w ekstraklasie i ten dług maleje. Daję sobie rekę uciąć, że jest niewielu ludzi, którzy by tak sprawę poprowadzili jak oni bo już było wielu biznesmenów w łodzi, Chorzowie czy Warszawie na Polonii, którzy dosłownie przeszli to samo co my (ale z mniejszymi długami) i pozarzynali te kluby finansowo do końca. I taki by był scenariusz gdyby Wisłą się zajmowało WSH, TS, miętta, Czerwiński czy inne gagatki, które wolały kraść i trzymać się stołka dobrze płatnego niż ratować tonący statek.

_ukoL 04.12.2019 11:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mariusz92abg (Post 1547614)
Nie wierzę, że nie mają planu B na wypadek nieszczęścia.

Obawiam się, że nawet najbardziej wytrawni managerowie i biznesmeni nie byliby w stanie przygotować skutecznego planu "B" na wypadek spadku. Bądźmy szczerzy, w jaki sposób bez wpływów z Ekstraklasy, poradzić sobie na zapleczu, gdzie zamiast meczów określanych mianem klasyków, byłyby starcia z potęgami pokroju Odry Opole czy Puszczy Niepołomnice.

TIR_DO_SŁUBIC 04.12.2019 11:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez _ukoL (Post 1547617)
Obawiam się, że nawet najbardziej wytrawni managerowie i biznesmeni nie byliby w stanie przygotować skutecznego planu "B" na wypadek spadku. Bądźmy szczerzy, w jaki sposób bez wpływów z Ekstraklasy, poradzić sobie na zapleczu, gdzie zamiast meczów określanych mianem klasyków, byłyby starcia z potęgami pokroju Odry Opole czy Puszczy Niepołomnice.

No, rzeczywiście, Wisła jest teraz mega potęgą. Teraz klasyki z udziałem Wisły są klasykami tylko i wyłącznie dlatego, że kiedyś tak je nazywano.

zuko1234 04.12.2019 11:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TIR_DO_SŁUBIC (Post 1547618)
No, rzeczywiście, Wisła jest teraz mega potęgą. Teraz klasyki z udziałem Wisły są klasykami tylko i wyłącznie dlatego, że kiedyś tak je nazywano.

i może dlatego też, że przychodzi na nie średnio (strzelam nie pamiętam dokładnie statystyk) ponad 20tys ludzi.

_ukoL 04.12.2019 11:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TIR_DO_SŁUBIC (Post 1547618)

Niemniej jednak wspomniane przeze mnie zespoły z zaplecza E-klapy nie przyciągną kilkunastu/ kilkudziesięciu tysięcy ludzi na stadion. Uznane marki z czołówki E-klapy już tak. ;)

krysztal 04.12.2019 14:21

Ja też nie wierze że nie ma planu B.Może czwarty do brydża?

Matios98 04.12.2019 15:04

Według mnie nie ma żadnego planu B, bo z jakiej paki? długi magicznie nie znikną, a nie będzie z czego ich spłacać, ewentualny "czwarty do brydża" prędzej wejdzie do spółki by uratować ekstraklasę, a nie żeby tylko dokładać do egzystencji w I lidze. Powiedziawszy to wszystko, ja osobiście nie wierze, że spadniemy, moim zdaniem mamy po prostu sezon podobny do tego co miała Pogoń 2 lata temu, ale ilość pecha czy błędów prędzej czy później się odwróci w drugą stronę, bo na papierze (choć wiadomo, że wzmocnienia są potrzebne) to wcale nie wygląda to jak skład Miedzi czy Sosnowca.

Ajax 04.12.2019 20:17

Jaki plan B? Wpływy z frekwencji są miłym dodatkiem. Wszystkie nasze długi mają już ugody do ugody i tylko kasa z praw TV może nas utrzymać na powierzchni.

mr_kwolf 04.12.2019 20:27

Widze że bez echa obeszla się informacja, że super szkółka piłkarska prowadzona przez TS nie przeszła certyfikacji PZPNu, a zdolaly to zrobić takie tuzy szkolenia w Małopolsce jak KS FLS Kraków, Szkoła Futbolu Staniatki czy Stowarzyszenie Budujemy Sukces. A mówimy tylko o złotych gwiazdkach, przy brązowych są dopiero wynalazki. Jakiś komentarz? Możesz Serek w imieniu Socios się coś dowiedzieć? W końcu dokładamy tam pieniądze.

wiśnia 04.12.2019 20:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mr_kwolf (Post 1547628)
Widze że bez echa obeszla się informacja, że super szkółka piłkarska prowadzona przez TS nie przeszła certyfikacji PZPNu, a zdolaly to zrobić takie tuzy szkolenia w Małopolsce jak KS FLS Kraków, Szkoła Futbolu Staniatki czy Stowarzyszenie Budujemy Sukces. A mówimy tylko o złotych gwiazdkach, przy brązowych są dopiero wynalazki. Jakiś komentarz? Możesz Serek w imieniu Socios się coś dowiedzieć? W końcu dokładamy tam pieniądze.

czepiasz się, to wszystko przez małe niedopatrzenie, przecież wszyscy wiedzą, że w TSie pracują same kompetentne menagery:lol:

MaLk 04.12.2019 21:00

Plan B jest oczywisty, pisałem o nim wcześniej.

Wniosek restrukturyzacyjny do sądu, a potem liczymy na to, że uda się przekonać wierzycieli do choćby częściowej restrukturyzacji zobowiązań.

Czysto teoretycznie, każdy racjonalny wierzyciel (zwłaszcza pozbawiony zabezpieczeń) powinien być świadomy tego, że w obliczu upadłości nie dostanie nic, bo nasz podstawowy majątek czyli prawa do zawodników, jest nieegzekwowalny. A zatem powinien głosować za układem, który przewiduje, że dostanie cokolwiek w jakiejkolwiek perspektywie czasowej.

Praktycznie - mamy dwóch głównych wierzycieli, czyli miasto i TF, którzy nie wiadomo jak się zachowają, co więcej, są zdolni do tego, aby zachować się nieracjonalnie. Do tego mają cesje wierzytelności z ESA, co w pewnym stopniu poprawia ich pozycję względem pozostałych wierzycieli przynajmniej w kontekście pieniędzy za bieżący sezon.

piotek 04.12.2019 23:42

Jażdżyński chyba wspominał w wywiadzie, że umowa cesji wpływów z praw telewizyjnych zawiera klauzulę o czasowym odroczeniu spłaty w przypadku spłaty.

krysztal 05.12.2019 09:27

No tak tylko że to wcale nie oznacza że oni tych pieniędzy nie mogą się domagać bezpośrednio od SA.Po prostu w razie spadku miasto i TF tych pieniędzy nie dostaną z puli praw TV od ekstraklasy.Dlatego Obi myślał że to dobra karta przetargowa do rozmów z miastem i TF ale najwyrażniej oni mają wyje...e na tą kasę i bardziej im zależy na upadku SA niż na tych pieniądzach.Może faktycznie chodzi o te grunty TS?W końcu upadek SA to i upadek TS

Konrad. 05.12.2019 10:35

Co do szkółki :

https://gazetakrakowska.pl/wisla-kra...ar/c2-14598967

Dramat jak ten TS jest zarządzany, nikt chyba nie ma wątpliwości, że jak trafimy do IV ligi to pod ich wodzą będziemy tam gnic lata...

Jeszcze co do TSu i jego menedżerów :

http://www.bialagwiazda.com.pl/rezerwacja

Nie wiedziałem, że w 2019 roku jest jeszcze jakiś hotel w cywilizowanym świecie, który nie współpracuje z żadną stroma rezerwacyjna typu bookingu.com. Tylko przez telefon albo ich super formularz możliwe są rezerwację..

Jak myślicie ile tysięcy potencjalnych złotych od pijanych Angoli, przechodzi nam każdego roku koło nosa?

Slash 05.12.2019 10:44

^^^ Tylko Stonogą pojechać: to jest dramat, ....a. To jest dramat, że mając obiekty w centrum i nawet hotel (o którym zresztą nie wiedziałem) można narobić takich długów i doprowadzić TS do stanu w jakim jest. Nie byłem tam dawno na basenie - dorobili się już "zegarków" do odbijania wejścia, czy dalej wchodzi się z biletami z makulatury, które trzeba pokazać, a wcześniej przejść przez prysznic?

Szkoda strzępić ryja normalnie, tam tylko zarząd komisaryczny pomoże.

wolfy 05.12.2019 11:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mr_kwolf (Post 1547628)

Jednym z powodów był brak przedstawienia zaświadczeń o niekaralności pracowników :lol:

Żal i wstyd pisać, ale to kompletni debile...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 01:04.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl