![]() |
"Widzew pozbył się wszystkich najlepszych zawodników, ale wystarczyło postawić na młodzież, zwozić masowo szrot na testy, a następnie zakontraktować tych, którzy przyjechali rowerem i zgodzili na grę za frytki, żeby w pierwszej kolejce ograć mistrza, a w drugiej wicemistrza Polski."
|
Widzew idzie dobra droga. U nich wieksze pieniadze to tylko 2 zawodnikow zarabia wieksze pieniadze.
Inna sprawa ze ten mistrz i wicemistrz to w tej chwili slaba i dramatycznie slaba druzyna. Trzeba jednak oddac ze zawsze z podziemi wyciagna mlodych zawodnikow, uzupelnia ich solidnymi i nieprzepłaconymi grajkami i to wystarcza na jakis czas :) |
Fajny i ciekawy mecz w Wa-wie ..... nie chodzi mi o umiejetnosci strikte pilkarskie bo takich nikt w polskiej pilce nie ma ale dlaczego fajny ?/ bo byla walka, ambicja, gryzienie trawy, DYNAMIKA, pomysla na gre ( jakikolwiek ale byl ) i wola zwyciestwa ....nie tak jak w przypadku przeplacanych gwiazdorow z Biala Gwiazda na piersi prowadzonych przez dwoch z dupy wzietych fachowcow w postaci Lysego Weza Bednarza i cwaniaczka Probierza ktory neguje i cwaniakuje w kazdym wywiadzie z jakimkolwiek dziennikarzem jakby wszystkie rozumy pozjadal ....... do czego pije ??? pamietacie te Wasze huurra zachwyty tydzien temu nad tym murzynem i tym drugim krzywo obcietym Bohunem z Amiki ???? na tle beznadziejnego Ruchu niektorzy juz robili z nich nowe gwiazdy ligi a dzis ?/ no coz - tydzien minal i tak naprawde dzis ta dwojka asiorow nawet nie piernela w tym meczu ... pisze to wszystkich dzieciakow ktorzy po jednym meczu robia z niektorych kopaczy naszej smiesznej ligi mega gwiazdy ....fakt ze Amika dzis wygrala psim smedem ....ale to jednak nie taki tytan jak tydzien temu zachwycala sie nim polowa nastoletniej i dziennikarskiej polski
|
Lech narazie najlepiej wyglada w tej lidze, potrafia pograc kombinacyjnie, jak sprowadza tego napastnika to dla mnie sa glownym kandydatem do MP, dziwi mnie troche fakt , ze Baruchyan ciagle jest rezerwowym w Polonii, a gra taki Golebiewski, ktory pilki przyjac nie potrafi, ale to juz jest ciemnota polskich trenerow.
Mecz Widzew-Ruch wylaczylem po pol godzinie, nie dalem rady tego dluzej ogladac. |
Widzew chwilę pogra, pozdobywa punktów i się skończy...w poprzednim sezonie tez mieli nieżły początek, a potem...młodzież mogła zaskoczyć i zaskoczyła, ale na dłuższą metę nie ma sensu stawiać na nich..Ruch naprawde wygląda tragicznie, zupełnie zeszło z nich powietrze...dziwne, bo maja już kilka oficjalnych meczy w pucharach za soba i powinno to jednak procentować w starciach z innymi ligowcami...widać ile robił dla Ruchu W.Fornalik..
Możemy krytykować Amike, że w Warszawie grali cieniznę, ale 6 punktów już mają...chociaż z drugiej strony patrząc jak wystartowali w zeszłym sezonie, a jak wyglądali w drugiej cześci jesieni to..się zobaczy. My po dwoch takich sobie meczach mamy 4...mogło byc lepiej, jednak w Bielsku naprawde nieciekawie to wyglądało z anszej strony, zdecydowanie gorzej niz z Bełchatowem tydzień temu. Szkoda, bo Podbeskidzie dzisiaj naprawde trzeba było i można było klepnąć...z takimi drużynami właśnie najcześciej gubi się punkty decydujące na końcu sezonu. |
Zerkałem na ten mecz Widzew vs Ruch i poziom był okręgowy. Z taką grą Ruch będzie walczył o utrzymanie. Coś mi się wydaje , ze razem z Widzewem i Piastem a kto wie może i Śląskiem będzie zażarta walka o utrzymanie.
Mecz Lech vs Polonia jak na warunki Ekstraklasy był całkiem ciekawy. Gra Lecha mi się też podobała. Może nie było tak efektownie , jak z Ruchem ale dawno nie widziałem Lecha grającego na wyjezdzie i wymieniającego kilka podań. Niektóre akcje Lecha były świetne a bramka Toneva będzie chyba trafieniem kolejki , jak nie sezonu. Mamy bardzo cenne 3 punkty. :} Polonia też miło mnie zaskakuje. Naprawdę grali niezle , choć momentami robili trochę za dużo strat. Jednak szybkościowo dobrze wyglądają i jeszcze nie jeden zespół straci tam punkty. Jak widać w naszej lidze wygrywanie na wyjazdach , to spora sztuka i byłem pewien , że Wisła wygra a tutaj zaskoczenie. Pierwsza połowa w meczu z Podbeskidziem była fatalna , druga trochę lepsza , ale jako całokształt Wisła wypadła kiepsko. Tak słabego Głowackiego nie pamiętam. Podbeskidzie ładnie grało w pierwszej połowie , jak na ich możliwości. Kilka szybkich podań i było gorąco pod bramka gości. Dla Podbeskidzia punkt z Wisła na wagę złota. Coś mi się zdaje , że przed Wisłą trudna przeprawa z Polonią. |
Amikorz nic nie ugra bez ofensywnego pomocnika, Nowa Legia to zrozumiala i zakupila tego Salinasa.
|
Tak czytam opinie nt. szans poszczególnych drużyn i śmiać mi się chce. Co roku to samo. Amica już jest najpoważniejszym kandydatem do MP a Górnik będzie bić się o puchary :). Forumowi spece zapomnieli chyba o Widzewie :) przecież ma już 2 wygrane mecze :).
|
Rok w rok jest takie wrozenie z fusow a pozniej nic z tego nie wychodzi :)
Lech gra solidnie, ale Gulasz i Kebab nie zachwycili w meczu z KSP. Polonia tez nie grala slabo i mogla ten mecz wygrac, ale bylo widac ze w okolicach 16 gra zaczyna sie psuc. Tempo bylo ok,ale jednak zbyt malo dokladnych podan. Jedynym pewnikiem jest to, ze padaczke gra Ruch i jesli nie zlapia kilku punktow w nastepnych 2-3 kolejkach to bedzie im bardzo ciezko o utrzymanie. Widac ile tam znaczyl Waldek. Cos czuje ze Milik zablokuje sie na kolejne kilka spotkan a szkoda bo chlopaczek ma to cos czego wymaga sie od napastnikow. Zobaczymy jak dzisiaj zagramy z Belchatowem i czy Salinas zaliczy debiut :D |
Cytat:
|
Gwiaździsty nie zgodzę się :) Chciałbym mieć podobne zdanie do Twojego ( wiadomo czemu ) ale myślę że zdjęcie presji tego buraka J.W tak ich rozpędzi, że będą trzymać się czuba tabeli do końca rundy i wiele wyjaśni okienko transferowe. Jeśli nie pozbędą się Wszołka i Dwalishwiliego a wzmocnią się kimś jeszcze to może być ciekawie...dla nich.
Zobaczymy jak pokażą się w meczu z Wami. Jeśli zagrają podobnie jak z Lechem.... to znaczy że tendencja może być stała, może ale nie musi. Za wczesnie na długoterminowe prognozy ale już widać kto lepiej wszedł w sezon. Problem w tym że u Nas co roku ktoś dobrze w sezon wchodzi a później wszystko się rozsypuje. |
Ilość osób na stadionie we Wrocławiu pokazuje ile warte jest Mistrzostwo Polski bez dobrych występów w europejskich pucharach. Czyli mimo wszystko niewiele - mistrzostwo to tylko pożywka dla niszowych fanatyków fascynujących się rywalizacją na krajowym podwórku, która nie jest ceniona w świecie. Prawda jest taka, że zdecydowana większość jednak oczekuje tego, aby kluby przede wszystkim stawały się konkurencyjne dla rywali spoza Polski, bo i wtedy wartość mistrzostwa krajowego zaczyna mieć jakieś znaczenie.
|
Jeśli mogę powiedzieć, że kibicuję dzisiaj Ślązakom, tak po prostu sędzia Gil, standardowo musi być w głównej roli. Mam nieodparte wrażenie, że kontaktu między Małkowskim a Sobotą nie było wcale, Sobota celowo zostawił nogę - wykazał się cwaniactwem i tyle w temacie. Chwilę potem za to nieuznany wyrównujący gol prawidłowo zdobyty przez Kielczan. Masakra.
|
Cytat:
|
Co tu dużo mówić - Śląsk dostał w prezencie 3 pkt, oczywiście wolę to niż męczarnie o remis. Pierwsze pół godziny to straszne męczarnie i Korona pokazała w jakim miejscu jest wrocławski zespół. Pal licho brak Mili, Pawelca. Śląsk fatalnie jest przygotowany i w kolejnych meczach będzie ciężko.
To choć dzisiaj może ku pokrzepieniu serc jeszcze jakieś bramki strzelą ;) |
Czy dobrze usłyszałem i Smuda ma objąć Śląsk?
|
rw88 nie do końca masz rację moim zdaniem co do diagnozy wrocławskiego zjawiska po zdobyciu MP. Zobacz choćby na Lecha oni też skompromitowali się na arenie międzynarodowej, a dzieki dobremu wejściu w sezon ludzie znowu odżyli Kolejorzem i frekwencja jest wysoka.Śląsk dopiero trzeci rok uczestniczy w "wielkiej piłce" i jeszcze nie ma tam nawykow, pozatym odcuwalne tam jest zmęczenie Lenczykiem i ogólne rozczarowanie i chyba dotarło tam, że ten MP był trochę na wyrost.
|
Z przykrością muszę stwierdzić, że Śląsk gra straszną padakę. Nie jedna drużyna grając z przewagą dwóch zawodników strzeliłaby jeszcze co najmniej 2 gole.
Zmiany Lenczyka to kolejna tragedia. Mieć przewagę dwóch zawodników i nie wprowadzić drugiego napastnika, tylko zdjąć Voskampa zastąpić go ofensywnym pomocnikiem... parodia. Lenczyk musi już chyba o emeryturze pomyśleć. |
Tak się wszyscy nabijali z Legii, jak kupiła Saganowskiego, a ta mieszanka młodości i doświadczenia może dać naprawdę dobre efekty. Ja wiem, że to dopiero drugi mecz, ale mimo wszystko, jak patrzy się na Legię, jak potrafi ogórkom narzucać swój styl gry od początku to aż się przykro robi na samą myśl, że my mamy takie problemy.
|
Polecam popatrzeć na to, jak Legia "bawi się" z Bełchatowem. Szkoda tylko, że to właśnie Legia...
|
Bełchatów zmiażdżony przez Legię. Nareszcie jakieś sensowne porównanie, jesteśmy 100 lat za murzynami(Legią). 14:3 w strzałach dla Legii w I połowie. Z tego co pamiętam to my mieliśmy 14 strzałów ale na koniec meczu. To oddaje teraz gdzie jest Legia a gdzie my. 1:0 dla Legii jest krzywdzące, gdyby było 3:0 a nawet 4:0 nie byłbym zdziwiony
|
Legia dużo skorzysta na Saganowskim, ponieważ facet po roku spędzonym tam, gdzie był, ma głód prawdziwej piłki i dodaje do tego swoje umiejętności. Dodatkowo, strzelił już kilka bramek ( np. ważną w rewanżu z Ried ) i zamknął usta krytykom. Lech jak Lech, swoje gra, wychodzi po wpadce z AIK, kibice mają dla ich piłkarzy kredyt zaufania i mają korzystną atmosferę. W Śląsku, moim zdaniem, jak odejdzie Oro, to wszystko się zmieni jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżczki. Nawet frekwencja.
|
jak można ściągnąć z boiska największy talent polskiej piłki, który niestety wybrał GKS zamiast Wisły? (czyt. Mateusz Mak) :)
|
Cytat:
|
Stwierdzam, ze GKS gra taka padake i jest tak przesłaby ze zasluguje na 1 lige.
Coz, jesli u Nich Wronski ( rocznik 94 ) stwarza najwieksze zagrozenie pod bramka rywala to chyba mowi wszystko. |
Cytat:
Tez sluchalem tej wypowiedzi i tylko sie usmiechalem - zenujace:) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Oj oj Slask juz sie musi bac. Wspołczuje jezeli zostanie ich trenerem ale bede sie cieszył, ze w koncu skonczy sie wpieprzanie go z miejsca na stanowisko Probierza
http://www.eurosport.pl/pilka-nozna/...84/story.shtml |
rw88
Cytat:
Mistrzostwa z pozniejszym euro dupczeniem sa warte tyle co zuzyty papier toaletowy. paszczak Cytat:
|
Laurka dla Widzewa, w dużym stopniu zasłużona. Sam bym się nie spodziewał, że przy tak dużych osłabieniach kadrowych widzewiacy na "dzień dobry" będą w stanie "ogolić" mistrza i wicemistrza. Co ciekawe, Cacek też przez pewien czas inwestował w klub (tak jak w Wisłę Cupiał) i przepłacał, a przestał, gdy kryzys i u niego w Łodzi się zameldował:
http://www.lodz.sport.pl/sport-lodz/...zypadkowi.html Biedni, ale nieprzypadkowi. Pasuje do nich. A u nas "generał" Jaliens czy Łukasz Żujgum dostojnie przechadzają się po boisku... Tak na marginesie - ciekaw jestem, jak będzie wyglądało starcie Widzewa z PBB, i Wisełki z Ruchem. Oby się nie okazało, że wiślacka "kadra staruszków" gra o wiele gorzej niż "dzieciaki" Mroczkowskiego. |
Legia to inny świat niż nasza na razie. Popatrzmy: W Wiśle grają staruszki, którzy "głodni gry" raczej nie są. Nie mówie o wszystkich, ale o 80% kopaczy. Widzew wprowadza Z PRZYMUSU młodych. Młody jest zawsze "głodny gry", bo chce pokazać, żę potrafi grać, aby trener na niego stawiał. W naszej lidze samo zaangażowanie i zapieprzanie przez 90 minut wystarczy aby wygrywać mecze. Dobitny przykład Widzewa.
Wskazówka dla trenera Probierza. Wypie***lić na ławę dziadów, którzy są w klubie tylko po hajss, a pożytku i zaangażowania nie ma z nich żadnych. Wstawić młodych z ME i niech se grają chłopaki. Może akurat jakimśc udem będzie tam jakiś Wolski .... Wyniku może i nie zrobią ( a może i zrobią ... ? ), ale nie oszukujmy się. Z tym szrotem co gra teraz wyniku też nie bedzie. A młody pogra 10-15 meczów z ekstraklasie, doswiadczenie złapie i może za kilka miesiecy to zaprocentuje. Największy problem Wisły? Wszystko musi być "na już". Zwycięstwa, dobra gra, MP, LM, przypływ kibiców, zwiększanie budżetu, akademia, sprzedaż dobrych zawodników, kupno nowych dobrych zawodników ... za dużo tego, za dużo. W Wiśle nigdy nie ma czasu. Zawsze musi być TERAZ. Postawmy na JEDEN plan działania i realizujmy go na przestrzeni kolejnych 5-7 lat. Wtedy ma to sens. Niestety u nas plan działania jest "pisany" w lecie, a w zimie juz jest inny. A znowu na kolejne lato ludzi, którzy "pisali" plan w zeszłe lato nie ma. Tak się nie da. |
Cytat:
Pierwsza: od kilku meczów wyniki nam robią w pierwszej kolejności dwie osoby - jedna z nich ma 34 lata, a dla odmiany druga z nich ma 34 lata. Oczywiście juniorzy też swój wkład mają, ale tak jak grzechem jest niedocenianie potencjału tego wkładu, tak nie można tego też przeceniać. Młodzi niestety mają to do siebie, że potrafią zagrać 3 mecze na profesorskim poziomie, a potem zgasnąć na 5. A potem zagrają dobrze pół rundy, by potem zgasnąć na sezon. Młody przede wszystkim musi dawać realną nadzieję, że tu i teraz przynajmniej nie będzie osłabieniem. Oczywiście typową odzywką kibicowską jest "gorzej niż X i tak nie zagra". Tylko że czasami trenerzy też na takie pomysły wpadają, wystawiają takiego chłopaka i okazuje się, że owszem - zagra gorzej. Ile byłbyś gotów zaryzykować przegranych meczów dla szansy, że akurat jakiś młody talent Ci się objawi? A pamiętaj - nie mówimy o Widzewie, który i tak jest skazywany na pożarcie. Mówimy o Wiśle, która sama ma pożerać. Druga: Wolskiego raczej "tam", czyli w waszej ME nie będzie. MESA to nie jest jakaś czarna dziura, do której magiczne ręce trenerów/prezesów sięgają i wyciągają piłkarzy, którym "statystyki" są losowane dopiero w momencie wyciągnięcia. To są chłopaki z krwi i kości, którzy już w tej chwili coś sobą prezentują i są obserwowani. Ktoś o umiejętnościach Wolskiego, Milika, Kamińskiego, Rybickiego czy Golli by już był dostrzeżony, grałby w reprach młodzieżowych, jakiś ruch dookoła chłopaka by się pojawił. Nie wiem jak jest w Wiśle teraz, ale z młodymi z Wisły kojarzyli mi się ostatnio w pierwszej kolejności Czekaj i Kurto (no i pseudomłodzieżowiec Brud). Kto dalej jest - nie wiem, ale jeżeli nie ma, to nie ma. Szansa na to, że przeciętnie grający młodzieżowiec w dorosłej piłce z dnia na dzień stanie się objawieniem jest... no niewysoka raczej ;) Jeszcze odnośnie tego zdania: Cytat:
|
Cytat:
|
Ale co tu zmieni Rosenborg? Myślę, że generalnie chodzi o Legie na tle naszej ligi, a tutaj póki co wyglądają dobrze - i nie zmieni tego nawet ew porażka z Rosenborgiem.
Tak czy inaczej, powinniśmy się w pierwszej kolejności martwić o siebie, później o innych :-/ |
A co ma mecz z Rosenborgiem za znaczenie w kontekście ekstraklasy? Rozumiem, że chodzi o obawę o Legię, która w przypadku awansu może spuchnąć przez minimum 6 spotkań więcej w fazie grupowej LE?
PS. Wysnuwanie jakichkolwiek wniosków po niespełna dwóch rozeganych kolejkach to nic innego jak zostawainie niedopałków w Wólce Kosowskiej. |
Dramatyzujecie... Skoro takie drewno jak Zyro jest w stanie strzelic bramke w tej lidze, to znak ze ta liga jest do dupy :lol: - Znowu sie naszym naraze ale coz, takie moje zdanie :D
Dobrze emj10 pisze, po 2 kolejkach widac jedynie kto lepiej rozpoczal, a pamietamy jak skonczyl rok temu Lech i jak my kiedys skonczylismy po chyba 6 wygranych z rzedu. |
Sartre, u was "ciągną grę" Ljuboja, Radovic, Saganowski, u nas - Melikson, Iliev, Genkov. Czyli na 6 wymienionych przypada 1 Polak i 1 z polskim paszportem. Tyle, że u was młodzież, ciągnięta przez starszych, też sporo gra i strzela. Jak pewnie sam wiesz, mieszanka młodości i doświadczenia bywa najbardziej skuteczna. Zobaczmy przykłady:
z Lipawą w LE (1 mecz): Kucharczyk - 1 gol, Kosecki - 1 gol z Okocimskim w PP: Żyro - 2 gole, Saganowski - 1 gol z Lipawą w LE (rewanż): Saganowski - 3 gole, Żyro - 1 gol z Bełchatowem w lidze: Saganowski - 1 gol, Żyro - 1 gol z Rosenborgiem w LE (1 mecz): Kosecki - 1 gol To oczywiście nie jest pełna statystyka, ale widać, że wasi młodzi grają i strzelają (w meczach o najróżniejszym ciężarze gatunkowym). U nas tak wesoło nie jest: z Lubońskim w PP: bramki strzelała "starszyzna" (3 gole Genkova) z Podbeskidziem w lidze: Burliga - 1 gol z Bełchatowem z lidze: etatowi (Melikson + Genkov) Oczywiście, chciałbym żeby zabłysnął Burliga, żeby Chrapek i Uryga zostali świetnymi pomocnikami, żeby Miśkiewicz był godnym następcą Pareiki. Póki co jednak widać, że są oni dość często "melodią przyszłości", a tymczasem podstawowy skład Wisły już teraz się zestarzał. I w tym cały nasz kłopot. PS: emj10 - jeśli Legia przejdzie Rosenborg, to wprawdzie może "spuchnąć" od dodatkowej gry w fazie grupowej LE, ale pamiętajmy, że wtedy warszawska kasa też "spuchnie" od paru dodatkowych milionów euro (sam awans to 1,3 mln €). Za tyle pieniędzy to chyba jednak warto :-) |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:30. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl