Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Bogusław Cupiał były właściciel Wisły - archiwum, ocena wspomnienia (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8846)

leyzer87 29.07.2016 18:20

Panie Bogusławie: szacunek i gigantyczne podziękowania za historię którą Wisełka mogła pisać za Pańskiego pobytu. Zawdzięczamy Panu najpiękniejsze lata klubu, a wielu z nas jedyne, które przeżyło kiedy Wisła była potęgą.

Jeszcze raz - DZIĘKUJĘ!

MłodePokolenie 29.07.2016 18:22

Panie Bogusławie, nie do widzenia, lecz do zobaczenia, Pan tu jeszcze wróci w postaci swoich prywatnych pieniędzy byśmy nie skończyli jak Widzew, Polonia... A za wszystkie lata z całego serca dziekuje.

arth_ur 29.07.2016 18:41

Dziękuję za tyle lat niesamowitych emocji. Do zobaczenia na R22.

PvD 29.07.2016 18:51

Większość dziękuje dziś Cupiałowi za mistrzostwa, mecze z Parmą, Realem, Barceloną, Schalke Interem itp itd, a ja dziękuję, że pozwalał na naszą pasję i taką zabawę ;) https://www.youtube.com/watch?v=jUsSoVtcg90

(no dobra, niech będzie że nie przeszkadzał :)

dusigrosz 29.07.2016 20:07

Przykre jest to, że nie udało się awansować do tej upragnionej LM bo nikt na to tak nie zasługiwał jak BC. Najszczersze podziękowania dla najlepszego właściciela jakiego w tym kraju widzieliśmy :-) !!!

iiYama 29.07.2016 20:20

Dziękuje Bardzo Panie Bogusławie za wyciągnięcie ręki do klubu 19 lat temu i podniesienie go z kolan.

Za odrodzenie historii, za stworzenie legendy, za niezapomniane emocje i wzruszenia.

Życzę Panu zdrowia, a także mądrych decyzji biznesowych i życiowych.

Kocur 29.07.2016 20:25

19 lat bycia na szczycie - dzięki !

s1mone 29.07.2016 20:26

Dziękuje Panie Bogusławie za te wszystkie lata emocji, zarówno triumfy jak i porażki.

Zasłużył Pan na pomnik przy R22.

marpil 29.07.2016 20:28

W zasadzie to dzięki Panie Bogusławie za wychowanie Swojego dziecka o imieniu Wisła - ale Ona już osiągnęła pełnoletniość i poszła do kogo innego. Miejmy nadzieję, że Ojciec dobrze wybrał jej partnera.

Dariook 29.07.2016 20:32

Dzieki B.C !

wojti11795 29.07.2016 20:35

Za wszystkie niezaponniane i zapomniane chwile DZIĘKUJEMY Panie Bogusławie.

LucjuszWielki 29.07.2016 20:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rob_Zombie (Post 1444716)
Zawsze byłem obrońcą Cupiała, ale ostatnie lata mimo wszystko były chude i nic nie zapowiadało aby miało się to odwrócić. Tyle że u Cupiała 'chude' lata oznaczały miejsca 7-9, nie chcę krakać, ale pewnego dnia może się zdarzyć tak że o takich miejscach będziemy mogli tylko pomarzyć, bo miejsce w pierwszej dziesiątce klubów z całej Polski nie jest dane raz na zawsze. I jest mimo wszystko powodem do dumy, że tylko garstka klubów jest w stanie z nami rywalizować.

Cupiał to bez wątpienia jedna z najważniejszych postaci w całej historii klubu, za te wszystkie piękne wspomnienia i tytuły mistrzowskie należą mu się PIĘKNE PODZIĘKOWANIA, a i kto wie czy nie pomnik?

Również zawsze bronilem Cupiała min przed małymi siuśkami typu kot i markus, którzy chcieli uczyć go biznesu heh... Mieli okazje przejąć Wisłę i ją prowadzić, ciekawe dlaczego tego nie zrobili znawcy i doradcy wielcy....

Chcieliście zmian to macie, dwa tyg pisałem, że wolę stagnację z Cupiałem z naiwną nadzieją na jakieś strzały niż NIEPEWNOŚĆ I RYZYKO jakie mamy teraz.

Dziwne, że chłop mający 30lat wchodzi w "studnie bez dna" bo to trzeba sobie jasno powiedzieć. Pisanie o tym, że 7eśny koralik wszedł z głową na karku i tirówka idzie dobrze pod względem finansowym niewiele znaczy. Pomijacie jeden aspekt -- WARSZAWA-- tutaj jest większy popyt, sponsorzy, dandysi, hispterzy, aktorzy i śmieszna moda... W Warszawie dużo łatwiej rozkręcić medialny biznes niż w innych miastach, choćby w Krakowie czy Wrocławiu - prowadzilibyście jakieś biznesy w kilku miastach to wiedzielibyście co mam na myśli.

Nie znamy nowego właściciela, nie wiemy praktyczni nic... Co będzie to się okaże, obyśmy nie skończyli jak kilka innych klubów.

Boguś 1906% poparcie, mam nadzieję, że nie oddałeś nas w ręce hochsztaplera.

Elendil 29.07.2016 21:06

mam nadzieję, że to koniec tylko oficjalnych kontaktów Pana Bogusława z Wisłą, a prywatnie będzie jej wiernym kibicem i oparciem.

Szkoda gadać, z racji wieku zacząłem się interesować piłką i Wisłą już za czasów Cupiała, to był sezon gdy Frankowski po raz pierwszy zdobył koronę króla strzelców (98/99?) i po prostu nie potrafię sobie wyobrazić nie-Cupiałowej Wisły.

Oby następne lata wyprostowały lata zaniedbań w wielu dziedzinach.

FrankDrebinTSW 29.07.2016 21:10

Oj panie Bogusławie. Wystarczyło w 2003r zachowac sie inaczej w lecie i przeszło by sie Anderlecht,miało LM i hegemonia trwała by do dzisiaj a Wisła zapewne minimum kilka razy w LM. Wszystkie pozniejsze wydarzenia to juz były takie musztardy po obiedzie, jedynie oprócz dwumeczu z Panatą gdzie na pawde miło było Wisłe ogladac i kiedy zasłuzyła na LM.

Nie wiem jakim sposobem Cupiał doszedł do takiego majątku bo jezeli chodzi o interesy w piłce to przez te 19lat doprowadził do wylania mega kasy w błoto, zakręcał kurek wtedy gdy trzeba było odkrecac (2003) a odkrecal wtedy gdy nie trzeba było (2004) a niestety lata 2003-2005 i mecze z Anderlechtem,Tibilisi oraz PAO doprowadziły po latach do tego co teraz mamy.

Oczywiscie bardzo duzo dało to, ze powierzal stery nad klubem debilom... Niby taki dobry biznesman a przez3/4okresu władania Nim nie potrafił dobrac odpowiednich ludzi do Jego zarządzania.

mgła 29.07.2016 21:10

Wisła jaką znam i pamiętam była Pańska dziękuje za łzy radości i emocje !

Marcinkrakwoj 29.07.2016 21:22

Nie jestem kibicem sukcesu, ale takie są fakty - gdyby nie Pan nie oglądałbym jako mały szczeniak meczów Wisły w TVN-ie, nie słuchałbym z fascynacją fanatycznego dopingu kilku tysięcy osób siedząc na działkach w Cichym Kąciku z dziadkami, tylko co najwyżej czytałbym w Tempie o "zwycięstwie Wisły na wagę utrzymania w pierwszej lidze". Wisła Cupiała to nie jest mój cały świat, cały świat to Wisła bez względu na to w czyich jest rękach, ale ten świat być może by nie istniał bez Pana.
Nigdy Pan tego nie przeczyta, ale dziękuję.

Dziwnie tak bez Cupiała, pusto..., o nowym właścicielu napiszę w innym temacie coś co będzie do tego nawiązywało.

Jeżeli miało to się tak skończyć to lepiej że tak się skończyło, niż jakby było jeszcze gorzej.

luke1906 29.07.2016 21:54

Podziękował! Przeżytych emocji nikt nam nie zabierze.

R33 29.07.2016 22:05

Dziękuje panu Bogusławowi Cupiałowi za wszystkie te lata, za mistrzostwa Polski, wielkie mecze w kraju i za granicą. Za świetnych piłkarzy których dzięki niemu mogliśmy oglądać przy Reymonta 22. I przede wszystkim za te pełne emocji, radości i wzruszeń chwile przeżywane przy każdym meczu Wisły niezależnie od rangi spotkania i za to, że tyle przy naszej Wiśle wytrwał i nie raz ratował ją wspierając finansowo.

Jednocześnie żałuje, że nie udało się spełnić marzenia awansu do Ligi Mistrzów, a bywało na prawdę tak blisko chociażby w meczach z Panathinaikosem, Apoelem. No ale cóż zawsze jakiś niedosyt musi pozostać i w tym wypadku pozostał ten. Ale może jeszcze się kiedyś uda, jeżeli będzie to w najbliższym czasie to to właśnie Pan położył pod to fundamenty budując Wisłę taką marką której w kraju bał się każdy i każdy marzył o graniu w niej.

Dziękuje!

ArturBarlinek 29.07.2016 22:08

Panie Bogusławie, dziękujemy!
To były niesamowite lata.

Jagul 29.07.2016 22:43

Panie Bogusławie, dziękuje za wszystko.

Wit.Ek. 30.07.2016 07:26

I ja dziękuję za to co Pan zrobił w szczególności za to, że Wisła dzięki Panu była klubem, który punktował w rankingu klubowym UEFA i te wyniki osiągane regularnie dawały nadzieję, na rozstawienie zwiększające szanse na awans...

PhantomRanger 30.07.2016 10:45

Ja również się przyłączam i dziękuję za te piękne i mniej przeżyte chwile w przeciągu ostatnich 19 lat.

mitmichael 30.07.2016 14:09

Wspomnien czar
http://transfery.info/91403,lezka-kr...-cupiala-wideo

bódyń 30.07.2016 14:43

Weszlo robi podsumowanie BC w Wisle
najlepsze transfey
http://weszlo.com/2016/07/30/marcelo...jowcy-w-wisle/

Dwie dekady w Wisle
http://weszlo.com/2016/07/29/dwie-sz...e-ery-cupiala/

sayek89 01.08.2016 13:31

Materiał o Wiśle za czasów Bogusława Cupiała.

https://www.youtube.com/watch?v=GJ9BIRI7FxA

Kuba_TS 01.08.2016 15:56

Ja również dołączam się do podziękowań za 19 lat rządzenia Wisełką . Boguś Dziękuję

1q2 01.08.2016 15:58

Z podziękowaniami poczekajcie bo cytując klasyka, 'nie ważne jak się zaczyna...'

gypsy 01.08.2016 17:04

Gdzie by teraz była Wisła, gdyby nie Cupiał? Dlatego podziękowania się należą, choćby za te piękne chwile i mistrzostwa, które przeszło nam przeżyć :) "Jesteś jednym z nas i tak pozostanie".

Davey777 01.08.2016 17:15

8 mistrzostw na zawsze zostanie w naszej pamieci. BC dziekuje

Kuba_TS 01.08.2016 18:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 1445282)
Z podziękowaniami poczekajcie bo cytując klasyka, 'nie ważne jak się zaczyna...'

Ale o co ci chodzi kolego, przecież Cupiał właśnie z kończył . Moim zdaniem zrobił to w elegancki sposób , dług wewnętrzny spłacił kadrę można bardzo szybko wymienić gdyż kontrakty obecnych piłkarzy są krótko terminowe budżet się zapina , jedynie co to ten dług wynoszący 16 milionów :-P

JrQ- 01.08.2016 19:31

Wiadomo, mistrzostw i wspomnień nikt nam nie zabierze, chodzi o to, że kondycja finansowa klubu jest zbliżona do tej, jaka była, gdy TF wchodziła do Wisły ;)

_ukoL 01.08.2016 20:05

Panie Bogusławie, dzięki za te kilkanaście lat emocji. Jeszcze zatęsknimy za Panem.

filoo 01.08.2016 21:15

Ciekawi mnie jeszcze teraz postawa tzw. "doradców" BC. Słynni, owiani aurą tajemniczości wybawiciele i przewodnicy Bogusława Cupiała przez meandry polskiej piłki nożnej. Było ich chyba kilkudziesięciu, czasem zdarzało im się załapać do loży z właścicielem, czasem byli tylko na telefon. Myślę, że przez te 19 lat to pewnie oni najwięcej zarobili wysysając Pana Bogdana. Kilku na pewno znało się na piłce nożnej, bez wątpienia, ale nikt nie potrafił zarządzać tak dużym kapitałem. Wiadomo, sukces ma wielu ojców, każdy lubił się ogrzać przy dobrych wynikach Wisły przez te 19 lat. Jest też kilka osób, które zostały pięknie mówiąc "odsunięte" z otoczenia BC. Siłą nowego właściciela może być właśnie brak "zaufanych prezesa". Za czasów Telefoniki zmiany osób decyzyjnych odbywały się co kilka miesięcy, każdy mógł się na coś załapać. Ciekawe jacy ludzie obejmą najwyższe stanowiska w klubie, czy będzie ich więcej, czy będą kompetentni?
Zapewne zawsze na stadionie będą się pojawiać "doradcy" z dawnej epoki, którzy będą narzekać, że wszystko jest źle :)

KOALIK 01.08.2016 22:00

Trzeba podziękować Bogusławowi Cupiałowi za te wszystkie lata.

Za te osiem Mistrzostw, za fantastyczne mecze w pucharach i za stworzenie najlepszej drużyny w ostatnich dwudziestu latach w Polsce - drużyny Henryka Kasperczaka z lat 2002-2004 (taka drużyna jeszcze długo nie powstanie w naszym kraju).

Żal jest tego, że zabrakło pecha, szczęścia (Ateny, trudne losowania - Real i Barcelona), że jest takie dość duże poczucie niedosytu.

To wszystko pękło po odejściu Henryka Kasperczaka w konsekwencji Dinama Tbilisi.

Szkoda, że o upadku Wisły zadecydował ten przeciwnik z Gruzji, którego tamta Wielka Wisła powinna pokonać kilkoma bramkami bez najmniejszych problemów i to dwa razy.

Szkoda, że reforma Platiniego przyszła o kilka lat za późno, bo ta Wisła z pierwszych lat Cupiała grałaby regularnie w fazach grupowych (minimum LE, a jestem przekonany, że byłaby i to nie jeden raz LM).

Szkoda też, ze Ekstraklasa z przełomu wieków, a dzisiaj to niebo a ziemia pod względem opakowania, stadionów.

Dziś byłoby łatwiej, mając do dyspozycji stadion na ponad 30 tys.

Ostateczny koniec nastąpił przez trzy okienka Basałaja wspartego Kapką w pierwszym, a Holendrami w drugim i trzecim - a więc licznym szrotem z zagranicy - ich późniejsze losy w zdecydowanej większości pokazały, że to byli słabi, przepłaceni piłkarze, którzy nie zaistnieli w Wiśle i w swych następnych klubach.

Po erze Cupiała - zwłaszcza z pierwszych lat pozostaje bardzo duży niedosyt, ale z drugiej strony jest ten mecz z Schalke w Niemczech...

To był genialny mecz i mam nadzieję, że doczekam się takiej drużyny i takiego spotkania w najbliższych latach.

Szkoda, że tak mało brakowało do przejścia Lazio - mecz w Rzymie kolejna wielka rzecz.

Trzeba podziękować autorom tej wspaniałej drużyny - Bogusławowi Cupiałowi, Henrykowi Kasperczakowi oraz piłkarzom za niezapomniane emocje, a także innym ludziom, za to że sprawiliście, że przez kilka lat Wisła była Wielka, że przez ponad pięć lat Biała Gwiazda nie przegrała u siebie, za to, że grała ofensywnie, strzelała wiele bramek, za to że przez kilka lat była dominatorem w Polsce i za to, że grało mnóstwo znakomitych piłkarzy - na czele z Maciejem Żurawskim, Kamilem Kosowskim, Tomaszem Frankowskim, Mirosławem Szymkowiakiem, Marcinem Baszczyńskim, Arkadiuszem Głowackim, ale też z Kalu Uche i Mauro Cantoro.

Wielu można byłoby jeszcze wymienić.

Dziękuje.

1q2 03.08.2016 14:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kuba_TS (Post 1445315)
Ale o co ci chodzi kolego, przecież Cupiał właśnie z kończył . Moim zdaniem zrobił to w elegancki sposób , dług wewnętrzny spłacił kadrę można bardzo szybko wymienić gdyż kontrakty obecnych piłkarzy są krótko terminowe budżet się zapina , jedynie co to ten dług wynoszący 16 milionów :-P

Bardziej mi chodzi komu nas sprzedał bo na razie to widać tylko dwóch gołodupców.

leszekm 04.08.2016 18:00

http://sport.interia.pl/klub-wisla-k...ia,nId,2246702

mitmichael 13.08.2016 08:12

Mateusz Borek dla dzisiejszego Przegladu Sportowego - "Dobitka"

Bogusław Cupiał stworzył potege. Jedyne czego brakowało to awansu do Champions League. Tylko tyle i az tyle. Byly mistrzostwa Polski, kilka wspaniałych meczow w europejskich pucharach, ale tego najwazniejszego, najwspanialszego marzenia nie udało sie bylemu juz włascicielowi Białej Gwiazdy spełnic.

Troche Cupiałowi wspołczuje bo gdyby reforma Platiniego przyszla kilka lat wczesniej, pewnie Wisła zagrałaby w Champions League i wtedy, kto wie, moze cierpliwosci i zapału na finansowanie klubu starczyloby biznesmenowi na dłuzej? Moze dzis Biała Gwiazda regularnie wystepopwalaby w tych elitarnych rozgrywkach? Moze byłaby w zupełnie innym miejscu, nie tylko pod wzgledem sportowym ale i finansowym? Moze. Juz sie tego nie dowiemy

Tak samo nie dowiemy sie, jak potoczyłaby sie historia Białej Gwiazdy, gdyby Cupiał był bardziej cierpliwy. Czasem miałem wrazenie, ze decyzje byłego własciciela Wisły były uzaleznione od tego, kto jako ostatni wychodzi z jego gabinetu. Zabrakło stabilizacji i długofalowego planowania. Gdyby to wszystko było, pewnie byłaby i Liga Mistrzow. Zamiast tego jest koniec pewne ery. Ery, mimo braku awansu do Champions League, pieknej i obfitujacej w sukcesy. Był czas, ze z przyjemnoscia wsiadałem do pociagu i jechałem 3 godziny do Krakowa na mecz Wisły. Ta druzyna potrafiła grac pieknie w pilke.

Wczoraj przeczytałem, ze Cupiał moze jeszcze wrocic na Reymonta. Wcale sie nie dziwie, ze zaczał sprawdzac, czy anulowanie umowy sprzedazy jest mozliwe. Troche zdrowia, pieniedzy i czasu dla Wisły poswiecił, wiec musi byc zaniepokojony zamieszaniem dookola Jakuba Meresinskiego. Co prawda Cupiał wrociłby na Reymonta tylko na chwile, bo nadal nie chce rzadzic Wisła, ale z tego co wiem, pojawiło sie juz dwoch nowych inwestorow z grubym portfelem, chetnych na zakup klubu.

Nie wiem, jak skonczy sie to zamieszanie, ale wiem jedno - Wisła zasługuje na madrego własciciela. Majacego pomysł na prowadzenie klubu. Cierpliwego i pokornego. Słowem - godnego nastepcy Bogusława Cupiała, ktoremu dzis chciałem podziekowac za emocje, jakich dostarczyła mi w ostatnich latach Wisla.

Ogryzek 13.08.2016 08:57

Przy braku poważnych inwestorów Cupiał zamiast oddać Wisłę TS-owi na koniec odwalił numer - połasił się na drobne i oddał Wisłę Mereisńskiemu. Jeśli po tym całym JM Wisła skończy jak Polonia Warszawa to nie będzie to wina JM ale niestety Cupiała.

Nie mówię że TS to dobry wybór - ale przy braku poważnych chętnych na Wisłę to wybór naturalny. Pewnie TS sam by zaraz szukał inwestorów. Ale chyba ciężko stwierdzić że znalazłby kogoś gorszego od JM.

Podsumowując - może być tak że oddanie Wisły JM zamiast TS-owi przekreśli to co BC zrobił dla Wisły.

Paweł 13.08.2016 09:01

Jeśli prawdą jest, że sprzedał Wisłę za 1 mln zł, a na odchodne dał 4 mln zł na uregulowanie zobowiązań, to trudno powiedzieć, że się na coś połasił. Raczej uznał, że J.M. będzie lepszy niż T.S.

_ukoL 13.08.2016 09:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Paweł (Post 1448207)
Jeśli prawdą jest, że sprzedał Wisłę za 1 mln zł, a na odchodne dał 4 mln zł na uregulowanie zobowiązań, to trudno powiedzieć, że się na coś połasił. Raczej uznał, że J.M. będzie lepszy niż T.S.

To jest najbardziej zastanawiające: na jakiej podstawie tak uznał?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:59.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl