Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Smoleńsk 2010 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7806)

yarow 21.06.2012 14:10

Fakty ujawnione przez gen. Petelickiego:
http://niezalezna.pl/8793-petelicki-...zokujace-fakty

Pablo84 21.06.2012 14:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1258927)
Nieźle czyszczą, wrak też umyli. Ciekawe ile ludzi jeszcze zginie ? Tzn. będzie miało "wypadek" lub popełni "samobójstwo".
A tępy ludek ma się teraz zajmować Euro i podskakiwać z radości w tak muzyczki puszczanej w merdiach. A potem do roboty i płacić coraz więcej za wszystko.

Wychodzi na to, że jesteś malkontentem i jak mówi Boniek w TVN24 zawsze widzisz szklankę do połowy pustą. :-/

AYALA 21.06.2012 16:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez uposledzony_ale_kumaty (Post 1258918)
http://niezalezna.pl/30177-kolejny-t...n-ws-smolenska

Ostatnio moda jest u nas na "samobójstwa"

" POlacy nic sie nie stało "

archi33 21.06.2012 17:14

Pelikany wrak wam sprowadza :)
http://wiadomosci.onet.pl/katastrofa...812,temat.html

serek.c2 21.06.2012 17:15

Wrak sprowadzają Wam lemingi - po latach wyczyścili co się tylko dało albo co gorsza podmienili. Swoją drogą ciekawe o ile ton wrak będzie szczuplejszy :)

Pablo84 21.06.2012 17:31

A dlaczego fragmenty a nie cały?

FraMat 21.06.2012 17:49

Bo zostały fragmenty a nie caly....?

yarow 22.06.2012 01:40

Ciekawy tekst uważam ...

"[...] To właśnie prof. Artymowicz jest naukowcem, który tematem smoleńskim zainteresował dr. Szuladzińskiego z Australii. Szuladziński po zapoznaniu się z dokumentacją i przeprowadzeniu analiz... wygłosił pogląd sprzeczny z oczekiwanym przez Artymowicza i wypalił z niezmąconym spokojem: „Są odłamki, musiał być wybuch”[..]"

http://niezalezna.pl/30212-jednak-wybuch

serek.c2 22.06.2012 09:42

Jedynie eksplozja mogła spowodować wyrwanie dziesiątków nitów spajających konstrukcję skrzydła rządowego tupolewa – podkreśla dr inż. Wacław Berczyński, ekspert i konstruktor z firmy Boeing - czytamy w "Gazecie Polskiej Codziennie".

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,tit...wiadomosc.html

Zwierze 23.06.2012 09:49

I czego to niby dowodzi? Że była eksplozja? Zdziwił bym się jak by jej nie było jak samolot uderza o ziemię a w zbiornikach jest paliwo...

PS Adaś, dlaczego? Ja tu lubię wejść i poprawić sobie humor przed rozpoczęciem dnia. Tylko proszę, żeby nikt tego nie traktował jako atak na swoją osobę.

adas123 23.06.2012 09:52

Usuńcie mój post potem bo nic nie wnosi, chciałem tylko powiedzieć, że jestem pełen 'podziwu', że komuś chce się jeszcze o tym gadać i doszukiwać teorii.

serek.c2 23.06.2012 11:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwierze (Post 1259291)
I czego to niby dowodzi? Że była eksplozja? Zdziwił bym się jak by jej nie było jak samolot uderza o ziemię a w zbiornikach jest paliwo...

PS Adaś, dlaczego? Ja tu lubię wejść i poprawić sobie humor przed rozpoczęciem dnia. Tylko proszę, żeby nikt tego nie traktował jako atak na swoją osobę.

To na razie niczego nie dowodzi - Twoje pytanie za to dowodzi, że wypowiadasz się w temacie o którym pojęcia bladego nie masz. Gdybyś cokolwiek na temat katastrofy wiedział nie pisałbyś bzdur o eksplozji paliwa. Tu masz ignorancie cytat z raportu Millera:

"nie stwierdzono śladów detonacji materiałów wybuchowych ani paliwa lotniczego.
Niewielki pożar objął swym zasięgiem tylko nieliczne elementy wraku samolotu i został
zainicjowany w trakcie lub bezpośrednio po zderzeniu się samolotu z ziemią. Nie
stwierdzono śladów charakterystycznych dla pożaru w trakcie lotu samolotu. "

Skoro wg speców Millera nie było wybuchu co "wyrwało" nity? Też brzoza?

Poprawiać sobie humor czytaniem tego wątku może tylko naprawdę typowy pustak, jest się rzeczywiście z czego śmiać...

Do jegomościa poniżej Twojego wpisu to aż żal się odnoscić...

FraMat 23.06.2012 11:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1259296)
To na razie niczego nie dowodzi - Twoje pytanie za to dowodzi, że wypowiadasz się w temacie o którym pojęcia bladego nie masz. Gdybyś cokolwiek na temat katastrofy wiedział nie pisałbyś bzdur o eksplozji paliwa. Tu masz ignorancie cytat z raportu Millera:

"nie stwierdzono śladów detonacji materiałów wybuchowych ani paliwa lotniczego.
Niewielki pożar objął swym zasięgiem tylko nieliczne elementy wraku samolotu i został
zainicjowany w trakcie lub bezpośrednio po zderzeniu się samolotu z ziemią. Nie
stwierdzono śladów charakterystycznych dla pożaru w trakcie lotu samolotu. "

Skoro wg speców Millera nie było wybuchu co "wyrwało" nity? Też brzoza?

Coraz większa liczba ekspertów twierdzi, że nie można uciec od hipotezy o wybuchu, ktory doprowadził do katastrofy, a nie katastrofie, która doprowadziła (ewentualnie) do jakiegoś wybuchu (paliwo nie wybuchło, to na 100% pewne).

Dziwię sie jeszcze, ze lemingi nie zaproponowały teorii, że wybuchła.... butelka szampana wznoszonego przez gen. Błasika wspólnie z Prezydentem.
:evil:

Pablo84 23.06.2012 13:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1259043)
Bo zostały fragmenty a nie caly....?

Uspokoiłeś mnie ;)

Cóż.Nie można mieć pretensji do wiecznych sceptyków.Pewnie oglądają dużo tvn`u a przecież nie można nikomu tego zabronić.Są sceptykami i racjonalistami - szkoda tylko, że te rację czerpią z jednego skażonego źródła.
Nie lepiej zaczerpnąć informacji z jednego źródła, pózniej ze skrajnie innego a później wyciągnąć z tego "średnią"?Już nawet ta "średnia" może otworzyć oczy.

Zwierze 23.06.2012 13:51

No cóż, nie będę dyskutował o czymś o czym nie mam pojęcia. Pozostawiam dyskusję Wam - specjalistom.
W sumie można się cieszyć, co drugi polak jest specem od samolotów. Jesteśmy gigantem na skale światową.
Bez odbioru, nie potrzebnie zabierałem głos. Od teraz będę tylko czytał.

Gwiaździsty 23.06.2012 14:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwierze (Post 1259323)
No cóż, nie będę dyskutował o czymś o czym nie mam pojęcia. Pozostawiam dyskusję Wam - specjalistom.
W sumie można się cieszyć, co drugi polak jest specem od samolotów. Jesteśmy gigantem na skale światową.

No to całe szczęście, że są ludzie, którzy myślą logicznie i nie zostawili tematu specom rządowym z komisji Millera, bo tam funkcjonuje teoria "pancernej brzozy" i za grosz nie znajdziesz naukowych obliczeń czy symulacji.

Drozd 23.06.2012 14:38

Cytat:

Zdziwiłbyś się? No popatrz, dziwny paradoks bo o tym, że po uderzeniu w ziemię nie było wybuchu ani pożaru wiadomo od dwóch lat. Umknęło koledze? Czy taki fakt nie poprawia humoru?

ps. Gdzieżby, dobry humor to podstawa. Są tacy, którym do jego poprawienia wystarczy kawałek sera, niech im wyjdzie na zdrowie:).

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwierze (Post 1259323)

A masz w ogóle o czymkolwiek pojęcie? Zrozum, że do stwierdzenia, że brzoza nie jest w stanie odciąć skrzydła 80 tonowego samolotu nie trzeba być specem od samolotów. Wystarczy używać mózgu. Ale skoro Ty wolisz go nie używać, to czytaj sobie spokojnie i poprawiaj sobie humor ... tylko idiotycznie nie komentuj bo to humoru nie poprawia. Raczej wzbudza politowanie.

BBudowniczy 23.06.2012 20:39

Cytat:

Faktycznie, zaj......ście zabawne i poprawiające humor. W tej największej tragedii w Polsce po 1945 r. przecież już wszystko "wyjaśniono"dzięki komisji Burdenki znaczy się Anodiny i komisji "jak walnęło to urwało" Millera pracującej bez dostępu do dowodów. Kto ma jakiekolwiek wątpliwości może już tylko wzbudzać rechot śmiechu u "yntelignetnych", europejskich "fajnoPOlaków".
A historia lubi się powtarzać....Pomyśleć że w latach 40 i 50-tych powszechnie (zwłaszcza na zachodzie) uważano, że za Katyń są odpowiedzialni Niemcy, a wszyscy twierdzący inaczej byli uważani za oszołomów i kłamców.W 1952 wyszła nawet specjalna książka dla ówczesnych lemingów pt. "Prawda o Katyniu". "Nic nigdy nie dzieje się przypadkowo. Nie można zrozumieć bestialskiej zbrodni popełnionej przez faszystów niemieckich jesienią 1941 roku w Katyniu, jeśli się nie sięgnie do jej źródeł."

http://www.komsomol.pl/index.php?opt...yniu&Itemid=37

Cytat:

Nie przeszkodziło Ci to jakoś rozpocząć dyskusji z pozycji "specjalisty" od eksplozji paliw lotniczych, lubiącego poprawić sobie humor codzienną porcją rechotania z tutejszych forumowych "laików". A może warto Zwierzu posłuchać kilku specjalistów którzy twierdzą że wyniki "śledztwa" to jedna wielka lipa? Binienda, Nowaczyk, Braun, Berczyński, Szuladziński.

Zwierze 25.06.2012 10:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1259301)
Coraz większa liczba ekspertów twierdzi, że nie można uciec od hipotezy o wybuchu, ktory doprowadził do katastrofy, a nie katastrofie, która doprowadziła (ewentualnie) do jakiegoś wybuchu (paliwo nie wybuchło, to na 100% pewne).

- Awaria?

- Jeden z współpracujących z nami naukowców twierdzi, że wybuch w skrzydle mógł zostać spowodowany iskrą z uszkodzonej wiązki przewodów elektrycznych, która zdetonowała opary paliwa.

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-on...wiadomosc.html

Plujecie na ludzi, że nie mają pojęcia o czym piszą, robicie z siebie specjalistów którymi nie jesteście a dzisiaj czytam słowa naczelnego speca...
I nie chodzi mi tylko o wpis FraMataa ale i kolejnych szanownych kolegów po szalu.

BBudowniczy 25.06.2012 11:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwierze (Post 1259617)
- Awaria?

- Jeden z współpracujących z nami naukowców twierdzi, że wybuch w skrzydle mógł zostać spowodowany iskrą z uszkodzonej wiązki przewodów elektrycznych, która zdetonowała opary paliwa.

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-on...wiadomosc.html

Plujecie na ludzi, że nie mają pojęcia o czym piszą, robicie z siebie specjalistów którymi nie jesteście a dzisiaj czytam słowa naczelnego speca...
I nie chodzi mi tylko o wpis FraMataa ale i kolejnych szanownych kolegów po szalu.

Ale kto tu "pluje" i kto robi z siebie "specjalistę"?:mysli:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwierze (Post 1259617)
I czego to niby dowodzi? Że była eksplozja? Zdziwił bym się jak by jej nie było jak samolot uderza o ziemię a w zbiornikach jest paliwo...(...)
Ja tu lubię wejść i poprawić sobie humor przed rozpoczęciem dnia.

PS. Jest różnica między hipotezą o wybuchu oparów paliwa w skrzydle, a twierdzeniem o wybuchu paliwa przy uderzeniu w ziemię. Mam nadzieję że ją dostrzegasz.

jendrus 25.06.2012 11:09

http://niezalezna.pl/30344-telefon-p...o-lipca-2010-r

CZyli jednak telefon działał o 3 miesiące dłużej <karta sim> ciekawe w jakim celu...

jendrus 25.06.2012 11:11

http://niezalezna.pl/30344-telefon-p...o-lipca-2010-r

CZyli jednak telefon działał o 3 miesiące dłużej <karta sim> ciekawe w jakim celu...

Zwierze 25.06.2012 11:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez BBudowniczy (Post 1259638)
Ale kto tu "pluje" i kto robi z siebie "specjalistę"?:mysli:

PS. Jest różnica między hipotezą o wybuchu oparów paliwa w skrzydle, a twierdzeniem o wybuchu paliwa przy uderzeniu w ziemię. Mam nadzieję że ją dostrzegasz.

Proiszę mnie nie łapać za słowa. Ja tylko napisałem to co pierwsze przyszło do głowy. Nie zastanawiałem się, nie robiłem ekspertyzy, nie szukałem dowodów w internecie. Tak po prostu rzuciłem. Za to kilku kolegów wyśmiało mnie, napisało że na 100% nie było wybuchu paliwa ani pożaru. Napisz mi proszę czy nie mogło być tak że skrzydło zawadziło o drzewo i było to przyczyną ww iskrzenia?
PS żeby było jasne. Ja się po prostu dziwię, że na siłę próbuje się udowodnić, że był to zamach. Był to po prostu nieszczęśliwy wypadek.
Inna sprawa że ruscy zawsze mataczą, taką mają naturę. Ale nikt mi nie wmówi że ktoś był tak bardzo zdesperowany że postanowił wysadzić w powietrze samolot z polskimi politykami.

AYALA 25.06.2012 12:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwierze (Post 1259675)
Inna sprawa że ruscy zawsze mataczą, taką mają naturę. Ale nikt mi nie wmówi że ktoś był tak bardzo zdesperowany że postanowił wysadzić w powietrze samolot z polskimi politykami.

to czemu Google wykasowało natychmiast zdjęcia satelitarne z 9 i 10 kwietnia z tej polany przy lotnisku Siewiernyj,skoro to był wypadek jak sugerujesz więc w czy problem aby te zdjęcia udostępnic ?....skończyłby by sie wreszcie te teorie spiskowe dla takich paranoików jak ja , którzy nie wierzą że to był zwykły wypadek

darksun 25.06.2012 12:27

Cytat:

Ja się po prostu dziwię, że na siłę próbuje się udowodnić, że był to zamach. Był to po prostu nieszczęśliwy wypadek.

Skąd ta pewność? W jaki sposób do tego doszedłeś? Przecież nawet w wymienionym przez Ciebie artykule nawiedzony Macierewicz nie daje się wpędzić w maliny i mimo kilku podejść dziennikarza, uparcie twierdzi, że... to mógł być nieszczęśliwy wypadek! Nie ogranicza się jednak tylko do tej tezy! I kto tu teraz robi wodę z mózgu?

Szpen 25.06.2012 12:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1259690)
to czemu Google wykasowało natychmiast zdjęcia satelitarne z 9 i 10 kwietnia z tej polany przy lotnisku Siewiernyj,skoro to był wypadek jak sugerujesz więc w czy problem aby te zdjęcia udostępnic ?....skończyłby by sie wreszcie te teorie spiskowe dla takich paranoików jak ja chociaż

cieszy, że wreszcie przyznałeś się, że masz paranoje. I jeszcze Larego Page'a w to mieszasz. asz Ty Ty. poszukaj zdjęcia, a znajdziesz. I nie przejmuj się głosami w głowie. Po zielonej tabletce przejdą.

Zwierze 25.06.2012 12:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez darksun (Post 1259701)
! I kto tu teraz robi wodę z mózgu?

Nie wiem za bardzo o co ci chodzi? Czy ja Ciebie do czegoś przekonuje? Wyraziłem swoją opinie. Macie inną teorię proszę bardzo. Agresja tutaj taka, że zaraz wyjdzie że to ja naciskałem na detonator.

darksun 25.06.2012 12:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1259702)
cieszy, że wreszcie przyznałeś się, że masz paranoje. I jeszcze Larego Page'a w to mieszasz. asz Ty Ty. poszukaj zdjęcia, a znajdziesz. I nie przejmuj się głosami w głowie. Po zielonej tabletce przejdą.

Odnieś się jeszcze do moje postu. Człowieka po prostu krew zalewa, już tak napiszę. Tyle stron wałkowania, krok po kroku analizowania poszczególnych doniesień prasowych. Artykułów jak wyżej; zwykłego pytania jak to tam było, po prostu szukania prawdziwego biegu zdarzeń, bez brania czegoś "na wiarę". Masz Ci los...

AYALA 25.06.2012 12:41

Cytat:

masz Szpeniu zdjęcie satelitarne z 9 Kwietnia z wklejonym fragmentem interesującej nas polany z ....2007 roku
http://i.minus.com/iYrkQJeNnB7vx.jpg
Twój wódz Ryży nie chciał od Jankesów zdjęc sateltarnych z chwili katastrofy ,Trzy razy mu je oferowali .....ciekawe dlaczego nie przyjął ???

Szpen 25.06.2012 12:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez darksun (Post 1259712)
Odnieś się jeszcze do moje postu. Człowieka po prostu krew zalewa, już tak napiszę. Tyle stron wałkowania, krok po kroku analizowania poszczególnych doniesień prasowych. Artykułów jak wyżej; zwykłego pytania jak to tam było, po prostu szukania prawdziwego biegu zdarzeń, bez brania czegoś "na wiarę". Masz Ci los...

do Macierewicza. proszę Cię. od niego słyszeliśmy, że zamordowano naszą elitę, prawie wypowiedział wojnę i rzucił oszczerstwa na wszystkich rządzących. o tym Panu będzie głośno ...w książkach z psychologii i psychiatrii

BBudowniczy 25.06.2012 13:18

Cytat:

Proiszę mnie nie łapać za słowa. Ja tylko napisałem to co pierwsze przyszło do głowy. Nie zastanawiałem się, nie robiłem ekspertyzy, nie szukałem dowodów w internecie. Tak po prostu rzuciłem. Za to kilku kolegów wyśmiało mnie, napisało że na 100% nie było wybuchu paliwa ani pożaru. Napisz mi proszę czy nie mogło być tak że skrzydło zawadziło o drzewo i było to przyczyną ww iskrzenia?
PS żeby było jasne. Ja się po prostu dziwię, że na siłę próbuje się udowodnić, że był to zamach. Był to po prostu nieszczęśliwy wypadek.

No właśnie....Nic na ten temat nie wiesz, nie zastanowiłeś się nad tym, nie interesujesz się tym, sam przyznaleś w jednej wypowiedzi że nie masz o tym zielonego pojęcia. Jednak nie przeszkadza Ci to poprawiać sobie humor podsmiewaniem się z osób które się tym interesują i z pozycji "specjalisty" pouczać innych w tym temacie...
Czy skrzydło mogło zawadzić o drzewo, co mogło być przyczyną iskrzenia i wybuchu? Być może, niestety ani komisja MAK ani komisja Millera nie były zainteresowane badaniem jakiejkolwiek innej wersji niż wina pilotów oraz twierdzeniem że samolot był w pełni sprawny technicznie.A postawienie takiej hipotezy wkazywałoby, że samolot musiał być niesprawny, bo inaczej skąd miałyby się znaleźć opary paliwa w skrzydle samolotu? Jest też mały problem.... Trzeba by było zbadać wrak i miejsce katastrofy....
A jeżeli chodzi o resztę - to ja sie dziwię, że na siłę próbujesz udowodnić że to był "nieszczęśliwy wypadek". W końcu bardzo często zdarzają się takie nieszczęśliwe wypadki w Rosji.
Czy ktoś był zdesperowany? Dlaczego? Jeżeli to był zamach, to jak się okazuje nikt nic nie ryzykował. Bo co się takiego stało? Komisja MAK stwierdziła winę pilotów, POlacy potwierdzili i wszystko gra.W najgorszym razie można było zrzucić winę na czeczeńskich terrorystów. W końcu Rosjanie potrafili i potrafią mataczyć - i już kilkanaście lat temu udowodnili że nie cofną się przed niczym.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zamachy...w_Rosji_(1999))

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1259675)
o tym Panu będzie głośno ...w książkach z psychologii i psychiatrii

A umiesz czasem powiedzieć coś od siebie i na poziomie, zamiast szukać schizofrenii bezobjawowej u każdego co myśli inaczej? To praktyki KGB z minionego już ponoć okresu. Poza tym tyle razy była Ci tu wytykana niewiedza, że miałeś się już nie wypowiadać....

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1259675)
dobrze, jednak rezygnuje z udzielania się tutaj.
bodajże 12 października jest konferencja wszystkich znanych i cenionych NIEZALEŻNYCH specjalistów, którzy odniosą się do badań Biniedy i innych, które się ukazały. Zobaczymy kto i co będzie potem odszczekiwał. Na ten czas szluzzzz ...

wislak68 25.06.2012 13:21

Cytat:

Wygląda na to że Szpeniu nareszcie wie o czym pisze :D
Ale żeby nie było oftopowo:
http://fakty.interia.pl/raport/lech-...lenska,1813811
http://fakty.interia.pl/polska/news/...nski,1813680,3

wislak68 25.06.2012 13:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1259718)
do Macierewicza. proszę Cię. od niego słyszeliśmy, że zamordowano naszą elitę, prawie wypowiedział wojnę i rzucił oszczerstwa na wszystkich rządzących. o tym Panu będzie głośno ...w książkach z psychologii i psychiatrii

Czego najlepszym przykładem jest zamieszczony kilka postów wcześniej wywiad z rzeczonym :D.
Szpenio weź sobie lepiej zielone tabletki bo znowu masz głosy w głowie :D

Zwierze 25.06.2012 13:47

BBudowniczy nie wiem czy ty czytasz co się do Ciebie pisze? To nie ja tobie coś udowadniam, tylko ty mnie.

BBudowniczy 25.06.2012 15:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwierze (Post 1259753)
BBudowniczy nie wiem czy ty czytasz co się do Ciebie pisze? To nie ja tobie coś udowadniam, tylko ty mnie.

Owszem, czytam i wiem wszystko co się do mnie pisze. I nie wiem o co Ci chodzi ?? Nawet nie wiem co miałbym Ci udowadniać, skoro tak naprawdę nadal nie wiadomo co się stało w Smoleńsku. Za to Ciebie podziwiam - Ty już wszystko wiesz."Prawda" jest jedynie słuszna, "arcyboleśnie prosta" i nie wymaga żadnych dowodów:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zwierze (Post 1259753)
Był to po prostu nieszczęśliwy wypadek.

darksun 25.06.2012 15:26

za onet.pl:

Cytat:

Zaskakujący sondaż ws. katastrofy smoleńskiej: 25 proc. Polaków wierzy w zamach

Ponad po­ło­wa re­spon­den­tów CBOS oce­nia, że rząd nie zro­bił wszyst­kie­go, by wy­ja­śnić przy­czy­ny ka­ta­stro­fy smo­leń­skiej; ponad dwie trze­cie uważa, że Ro­sja­nie nie ujaw­nia­ją wszyst­kie­go; co czwar­ty wie­rzy, że mógł to być za­mach.

W ma­jo­wym son­da­żu, prze­pro­wa­dzo­nym mie­siąc po dru­giej rocz­ni­cy ka­ta­stro­fy, w któ­rej zgi­nę­ło 96 osób, w tym pol­ski pre­zy­dent, ponad po­ło­wa ba­da­nych - 53 proc. - oce­ni­ła, że w spra­wie wy­ja­śnie­nia przy­czyn ka­ta­stro­fy pol­ski rząd wiele zro­bił, ale też do­pu­ścił się wielu za­nie­dbań.

Bli­sko jedna czwar­ta – 23 proc. – wy­bra­ła od­po­wiedź, że rząd tak na­praw­dę za­nie­chał moż­li­wo­ści wy­ja­śnie­nia tej ka­ta­stro­fy. Zda­niem 16 proc. an­kie­to­wa­nych rząd zro­bił w tej spra­wie wszyst­ko, co było moż­li­we.

W po­rów­na­niu z oce­na­mi z sierp­nia ubie­głe­go roku przy­by­ło ocen, że rząd wiele zro­bił, ale i wiele za­nie­dbał (wzrost o 6 pkt. proc.), ale oceny skraj­ne prak­tycz­nie się nie zmie­ni­ły.

CBOS za­uwa­ża, że opi­nie o dzia­ła­niach rządu w spra­wie wy­ja­śnie­nia przy­czyn ka­ta­stro­fy w dużym stop­niu za­le­żą od sym­pa­tii po­li­tycz­nych, jed­nak nawet w elek­to­ra­cie PO tylko jedna trze­cia ba­da­nych – 32 proc. - uważa, że rząd zro­bił wszyst­ko, by wy­ja­śnić przy­czy­ny ka­ta­stro­fy.

Ponad po­ło­wa zwo­len­ni­ków PO – 59 proc. - jest zda­nia, że rząd co praw­da wiele zro­bił, ale też wiele za­nie­dbał.

Wśród sym­pa­ty­ków PiS ocenę, że rząd Do­nal­da Tuska za­nie­chał wszel­kich moż­li­wo­ści rze­tel­ne­go wy­ja­śnie­nia ka­ta­stro­fy wy­ra­zi­ło 56 proc. re­spon­den­tów.

W naj­now­szym ba­da­niu CBOS ponad dwie trze­cie – 68 proc. (o 8 punk­tów wię­cej niż w ub. r.) - re­spon­den­tów wy­ra­zi­ło prze­ko­na­nie, że Ro­sja­nie ukry­wa­ją do­wo­dy, za­cie­ra­ją ślady błę­dów kon­tro­le­rów lotów i nie­pra­wi­dło­wo­ści w pracy ob­słu­gi lot­ni­ska. Jedna piąta ba­da­nych – 20 proc. – było zda­nia, że Ro­sja­nie nie ma­ta­czą w tej spra­wie.

Dobrą wolę stro­ny ro­syj­skiej naj­czę­ściej kwe­stio­nu­ją wy­bor­cy PiS, ale i ponad po­ło­wa wy­bor­ców PO jest po­dob­ne­go zda­nia. Naj­rza­dziej o złej woli stro­ny ro­syj­skiej są prze­ko­na­ni wy­bor­cy SLD, cho­ciaż także tu ponad po­ło­wa przy­chy­la się do opi­nii kry­tycz­nej.

Więk­szość an­kie­to­wa­nych od­rzu­ci­ła moż­li­wość, że ka­ta­stro­fa i śmierć Lecha Ka­czyń­skie­go była skut­kiem za­ma­chu. Pra­wie dwie trze­cie – 63 proc. - nie bie­rze pod uwagę teo­rii za­ma­chu, w tym 38 proc. zde­cy­do­wa­nie nie wie­rzy w za­mach.

W moż­li­wość za­ma­chu wie­rzy jedna czwar­ta Po­la­ków – 25 proc., w tym 8 proc. wy­ra­ża zde­cy­do­wa­ną wiarę w tę hi­po­te­zę.

W teo­rię za­ma­chu nieco czę­ściej są skłon­ne wie­rzyć ko­bie­ty, naj­młod­si re­spon­den­ci, osoby go­rzej wy­kształ­co­ne i sy­tu­owa­ne, miesz­ka­ją­ce na wsi i w ma­łych ośrod­kach miej­skich.

Teo­rię spi­sko­wa naj­czę­ściej od­rzu­ca­ją osoby de­kla­ru­ją­ce po­glą­dy le­wi­co­we, ale także wśród zwo­len­ni­ków pra­wi­cy więk­szość od­rzu­ca tę teo­rię.

Je­dy­ną par­tią, któ­rej zwo­len­ni­cy w więk­szo­ści zga­dza­ją się z tezą, że pre­zy­dent Lech Ka­czyń­ski oraz to­wa­rzy­szą­ce mu osoby mogły po­nieść śmierć wsku­tek spi­sku, jest PiS.

Ba­da­nie z cyklu "Ak­tu­al­ne pro­ble­my i wy­da­rze­nia" Cen­trum Ba­da­nia Opi­nii Spo­łecz­nej prze­pro­wa­dzi­ło 10 – 16 maja br. na 1017-oso­bo­wej, re­pre­zen­ta­tyw­nej pró­bie lo­so­wej do­ro­słych miesz­kań­ców Pol­ski.
:D

cytat ku przemyśleniu jaką interpretację dostajemy np. w onecie :)

Pablo84 25.06.2012 17:48

Ciekawe.
Nie wiem czy się zaliczam do najmłodszych respodentów - chyba nie bardzo:D- ale co pytam znajomych, a tych mam w większości po kierunkach technicznych, to nikt za bardzo nie chcę uwierzyć w teorię pancernej brzozy- widocznie zbieg okoliczności :)
Poza tym wg cytatu onetu ("Teo­rię spi­sko­wa naj­czę­ściej od­rzu­ca­ją osoby" ) to tylko "teoria spiskowa".
Co za pojebanych mediów się w PL doczekaliśmy.

Gwiaździsty 25.06.2012 17:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 1259820)
Co za pojebanych mediów się w PL doczekaliśmy.

Media w PL w wiekszości nie są już od dłuższego czasu w tzw. "polskich rękach". Czołowe gazety, tygodniki mają swoich panów w Niemczech, Norwegii, USA. redaktorzy naczelni to takie marionetki suto opłacane, które dbają o odpowiedni dobór kadr i linię pisma. Jak właściciel koncernu Bertelsman karze chwalić pod niebiosa Tuska i potepiać w czambuł jego przeciwników bo jest to w interesie Niemiec to czytelnik w PL tak bedzie kształtowany. Im młodszy i z wielkich miast tym lepiej :).

AYALA 25.06.2012 18:07

ja myśle że tym rządowym mediom nie jest na ręke ujawnienie prawdy o Smoleńsku bo sie zwyczajnie boją że mogłoby dojśc do konfliktu zbrojnego a wtedy ci cich właściciele straciliby milionowe majątki,wszytskiego nie zdążyliby spieniężyc..

martin_6 25.06.2012 18:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1259829)
ja myśle że tym rządowym mediom nie jest na ręke ujawnienie prawdy o Smoleńsku bo sie zwyczajnie boją że mogłoby dojśc do konfliktu zbrojnego a wtedy ci cich właściciele straciliby milionowe majątki,wszytskiego nie zdążyliby spieniężyc..

Jakiego konfliktu zbrojnego?! Z choinki się urwałeś? Komu byłby taki konflikt na rękę?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:28.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl