Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa 2008/2009 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4560)

sandomingo 22.10.2008 07:24

Co jakiś czas mam okazję oglądać na żywo mecze ligi francuskiej, głównie PSG. Jest to klub, który jak na swój budżet to praktycznie co sezon zawodzi i pytanie tylko jak bardzo, natomiast wynika to w dużej mierze z tego, że rywale nie są wcale słabi.
Jak dla mnie nie porównania pomiędzy meczami w Polsce a meczem chociażby PSG-Sochaux, czyli takich drużyn z dolnej strefy średniej ostatnimi czasy. Przede wszystkim gra nie jest szarpana, co chwilę jest jakaś dobra akcja, wymiana kilku podań, która podnosi ciśnienie na trybunach. W naszej lidze takich akcji jest 3-4 w każdej połówce, reszta to większy lub mniejszy przypadek. Generalnie w takich meczach nie ma momentów, gdy NIC się nie dzieje, co u nas jest niestety na porządku dziennym.
I gdyby piłkarze naszej Wisełki biegali tyle co piłkarze takiego Sochaux czy Le Havre i umieli przeprowadzić połowę składnych akcji jakie przeprowadzają piłkarze tych klubów to z pewnością czekalibyśmy jutro na mecz fazy grupowej UEFA a i na mecze przychodziłoby po 15 a nie 10 tysięcy widzów.

dynek.pl 22.10.2008 07:57

Poziom jest slaby ale i tak kazdy kto oglada lige polska od lat musi przyznac, ze troche sie poprawilo.
Przynajmniej wiekszosc druzyn stara sie cos grac, a nie tylko wybicia na pale na kontratak co przy podobnym nastawieniu obu druzyn nie moglo prowadzic do niczego dobrego.

zim zum 22.10.2008 07:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 617927)
Odnoszac sie jeszce do poziomu ligi,to niedawno nabylem kanał Orange ,mogac tym smaym ogladac wszystkie mecze.
Na poczatku sie cieszylem ,ale z kazda dalszą kolejką bylo coraz gorzej.Hity typu Bytom-Odra ,Cracovia-Piast itd poprostu nie da sie ogladac,albo przed meczem wypic ze 2 mocne kawy bo inaczej czlwoiek zwyczjnie zasypia,albo az reka swiezbi zeby przełaczyc na inny kanał.

a juz przesadzasz. Ile razy w lidze angielskiej jest taki mecz, że sami komentatorzy mowia, że padaka. A szczerze powiem, że już wole oglądać to co nasze niż podniecać się zagranicznymi druzynami, albo meczami np. Manchester - Fulham gdzie raz na 20 spotkan jest jakas niespodzianka, a tak to mecz do jednej bramki

Marszałek 22.10.2008 09:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Konrad. (Post 618002)
Brednie, brednie...

Jakie to mecze Marszałku drogi oglądałeś w ten weekend z europejskich lig? Bo chyba nie oglądasz ich za wiele. Ja meczów oglądam (jednym okiem, bo patrzeć sie na to nie da) około 20-30 tygodniowo. .

Za idiotę mnie masz. Uważasz, że oglądam same mecze szlagierowe i porównuje to do polskiej ligi? O czołówce w ligach europejskich nie pisze, bo to jest kosmos dla nas nieosiągalny. Akurat meczów oglądam dużo,żeby nie powiedzieć za dużo, i wcale nie są to jakieś topowe spotkania. Ale te, które oglądam to poziom jest w nich większy niż u nas i to nie podlega - wg mnie- dyskusji. Aby nie być gołosłownym resume z zeszłego weekendu, Hull - WHU, to chyba nie jest mecz na szczycie. Milan - Sampdoria, Catania - Palermo, Khazar - Neftchi Baku. I do tego jeszcze jednym okiem spozierałem na ligę węgierską .

Ja odbieram Twój post jako ironię.

flamengista 22.10.2008 10:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Konrad. (Post 618002)
(...)

Konrad, podziel się z nami towarem.

A na poważnie - fakt, postęp jest. Bo jak pamiętam powiedzonka "nikt nie zapłaci ci tyle, ile Widzew obieca", "bez sianka nie ma granka" - to przypomina się mizeria finansowa polskiej ligi. Teraz warunki licencyjne przywróciły jako-taką normalność.

Problem w tym, że postęp jest niesłychanie wolny. Tak naprawdę to w skali świata jesteśmy dość bogatym krajem (to nie żart) i powinno być to widać w infrastrukturze. Nie tylko stadionowej, ale i treningowej.

Tymczasem w 800-tysięcznym Krakowie brakuje boisk nie tylko dla juniorów, ale i dla zwykłych chłopaków, którzy chcą po lekcjach pograć w piłkę.

Postęp naszej ligi jest tak wolny, że wszyscy nas wyprzedzają.

Bóg Trybun (objawion) 22.10.2008 10:17

Panowie, dla rozluźnienia -

http://futbol.pl/index_2501.php?a_25...9ac44067f23ea2

same dobre wieści u sąsiadki :D Żal Stefana, ale jeżeli już będzie musiał zakończyć swoją tytaniczną pracę na Kałuży (tfu!) to ma godnego następcę. Kolejna małpa do cyrku.

Nie da ci ojciec, nie da ci matka - radości którą daje sąsiadka : )

SZYMEK_TSW 22.10.2008 10:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 618175)

Tymczasem w 800-tysięcznym Krakowie brakuje boisk nie tylko dla juniorów, ale i dla zwykłych chłopaków, którzy chcą po lekcjach pograć w piłkę.

Mistrz Polski, zdecydowanie najlepsza drużyna ostatniej dekady, drużyna aspirująca do Ligi Mistrzów czy Pucharu UEFA posiada w sumie jedno jako takie boisko treningowe, więc z czym do ludzi.

Wiadome liga się rozwiją, ale główny jej problem to ze to do czego my dochodzimy teraz, w większości krajów europejskich było kilkanaście lat temu.
A co do tych "nowych silnych lig europejskich" typu Rosja, Ukraina, Białoruś, Rumunia, to wg. mnie w nich występuje sytuacja dośc silnego lidera ewentualnie 2-3 zespołów a reszta to niesamowita mizeria, podobnie jest w Szkocji czy nawet tam kilkanaście lat dość silnych a teraz przeżywających kryzys krajach takich jak Holandia, Belgia czy Portugalia

mic 22.10.2008 10:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bóg Trybun (objawion) (Post 618177)
Panowie, dla rozluźnienia -

http://futbol.pl/index_2501.php?a_25...9ac44067f23ea2

same dobre wieści u sąsiadki :D Żal Stefana, ale jeżeli już będzie musiał zakończyć swoją tytaniczną pracę na Kałuży (tfu!) to ma godnego następcę. Kolejna małpa do cyrku.

Nie da ci ojciec, nie da ci matka - radości którą daje sąsiadka : )

http://wiadomosci.onet.pl/1848617,11,item.html

juz nie zdarzy :(

pan_premier 22.10.2008 10:49

Powiem wam, że ja Filipiaka polubiłem, bo robi to co chcę.

Stefan trzymaj sie, twoi wrogowie juz siedzą, tylko ty masz rację!

Bóg Trybun (objawion) 22.10.2008 10:52

O to kupa straszna :( A tak towarzysz profesor przyczyniłby się do uratowania zbłąkanej duszyczki. Szkoda wielka.

Z drugiej strony - ładny trzeba mieć tupet, żeby takich trików się imać uciekając przed prokuraturą. Tonący chwyta się brzytwy, cwaniak naiwnego. Wyrobił sobie markę Filipiak :D

7 kotów 22.10.2008 11:08

Szkoda Wojcika Janusza.
W kontekscie Cracovii szkoda.
Nawet krawat juz mial klubowy.

Awe 22.10.2008 11:27

Bardzo ciekawy wpis na blogu Michniewicza:
http://www.weszlo.com/blog/1/255

Jest trochę o Łobodzińskim. Najlepsze na końcu, tak się szanuje pieniądze podatników. Na pewno wiele rzeczy jest tu nieobiektywne, ale generalnie widać jak działa "polityczne" Zagłębie i jak działaczom zależy na wyniku.

7 kotów 22.10.2008 12:03

- Jak masz bialoruski chlopczyku na imie ?
- Czeslaw!

"...w przypadku braku transferów zostanę tylko wówczas, jeśli dacie mi naprawdę dużą podwyżkę. Bo wiem, że nie mogąc sprostać oczekiwaniem ja tu polegnę jako pierwszy, zniszczę sobie nazwisko i muszę coś mieć w zamian."

"znieszcze sobie nazwisko i MUSZE miec cos W ZAMIAN" : ))))))))))

flamengista 22.10.2008 12:14

http://gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1...go_ryzyka.html

Cytat:

Aż 38 firm z warszawskiej giełdy ma zbyt małe zyski, by zrekompensować swoje zadłużenia. Może to nawet grozić bankructwem - uważa "Puls Biznesu".
(...)
Jakie to spółki? Między innymi: (...) Inter Groclin Auto (...)
To tylko potwierdza przypuszczenia niektórych, że Drzymała wycofał się z futbolu, bo już nie było go stać na taką zabawkę.

szczebrzeszcz 22.10.2008 15:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 618219)
http://gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1...go_ryzyka.html

To tylko potwierdza przypuszczenia niektórych, że Drzymała wycofał się z futbolu, bo już nie było go stać na taką zabawkę.

info o problemach Groclinu było juz pare miesiecy wcześniej, dlatego czesc produkcji przeniosl na Ukrainę, dodoatkowo straty chciał pokryć ze sprzedaży klubu, porobował dodoatkow zachować zabawkę ale mu się nie udało (wraz z przenosinami miasto Wrocław miało odkupic całą tą bazę treningową, przy czym Drzymała miał zostać prezesem i mieć głowny wpływ na drużynę, coś na zasadzie zjeść ciastko i mieć ciastko :-) )
miejmy nadzieje, że się za te pare lat odbuduje i zainwestuje (jako sponsor) w piłkę :-)

aha i pieniądze będzie miał z transereó obecnych zawodniów Poloni W.
a jako że jest od głownie eskporterem to na tracącej obecnie złotówce zyskuje :-)

PS. ma ktoś całą listę tych spółek? bo naszczęście tych które są w portfelu nie mam :D

Vinci 22.10.2008 20:25

Nie wiem czy Lech płaci im w jakiś sposób za takie artykuły ale redaktor chyba przeszedł sam siebie:
Cytat:

Milowy krok Lecha Poznań! .... klub z ulicy Bułgarskiej wskoczył właśnie na wyższą europejską półkę.
http://sport.interia.pl/wiadomosci-d...-lechu,1198951

Brzmi, jakby tam doszło do jakiejś rewolucji...już chyba ktoś tu ściągał Hiszpanów do Polski i średnio na tym wyszedł...

wolfy 22.10.2008 20:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vinci (Post 618367)
Nie wiem czy Lech płaci im w jakiś sposób za takie artykuły ale redaktor chyba przeszedł sam siebie:

Brzmi, jakby tam doszło do jakiejś rewolucji...już chyba ktoś tu ściągał Hiszpanów do Polski i średnio na tym wyszedł...

Z kim to swego czasu Legia "współpracowała"?

WILU TS 22.10.2008 20:42

Mogę się mylić ale swego czasu a dokładniej w trakcie transferu Kuby do Borussi Dortmund, Wisła podpisała umowę o współpracy,i jak dotąd nic z tego nie ma

Uran235 22.10.2008 22:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vinci (Post 618367)

Żal d*** ściska jak się czyta takie głodne kawałki. Za Koźmińskich Górnik współpracował z Interem Mediolan i też z tego nic nie było, a Inter to klasa wyżej niż Walencja. Takie umowy są przeważnie palcem po wodzie pisane i to raczej duży klub nastawia się na korzyści, a do innego klubu kogoś wypożycza tylko jeżeli widzi w tym dla siebie korzyść( w dużej mierze są to wypożyczenia zwrotne- tzn. duży klub kupuje zdolnego piłkarza w młodym wieku, a potem łaskawie odsyła go spowrotem, bo póki co jest nieprzydatny).

pan_premier 23.10.2008 13:29

Cytat:

Jak długo pracować będzie w Cracovii trener piłkarzy Stefan Majewski? Oficjalnie kontrakt opiewa do 2010 roku, ale są sygnały, że szkoleniowiec może zakończyć pracę pod koniec tego roku - pisze "Dziennik Polski".
http://sport.onet.pl/0,1248675,1849408,wiadomosc.html
:(
Robi sie goraco, ja znalazłem już stare prześcieradło, ogłaszam zbiórke na flamastry.
Treść transparentu: Filipiak łapy precz od Stefana!

wolfy 23.10.2008 14:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan_premier (Post 618509)
http://sport.onet.pl/0,1248675,1849408,wiadomosc.html
:(
Robi sie goraco, ja znalazłem już stare prześcieradło, ogłaszam zbiórke na flamastry.
Treść transparentu: Filipiak łapy precz od Stefana!

Jakkolwiek by to głupio nie zabrzmiało: chciałbym, aby Cracovia zdobyła w najbliższych meczach kilka punktów. Uratować ich przed spadkiem nie uratują, ale "Doktor" zachowa posadę do końca sezonu.

BTW. - dziennikarze to mendy. Co oni się wszyscy tak na niego uwzięli?

Krissu 23.10.2008 15:06

Eeee tam na wylocie...
Tyle razy był już na wylocie a jak na razie jedyne co wyleciało u pasiastych chłopaków to hala. W powietrze.

Dohtór musi zostać!

7 kotów 23.10.2008 15:33

Nie traccie nadzieji. Nawet jesli wywala niedojde, to moze sie Filipiak skusi na Mietka Broniszewskiego, albo jakiegos Baniaka.

flamengista 23.10.2008 19:19

Dzisiejsza decyzja o wyeliminowaniu Boguskiego z meczu z Legią to kolejna granica śmieszności. Ale pewno nie ostatnia.

Ech, żałość d.pę ściska.

wolfy 23.10.2008 19:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez flamengista (Post 618655)
Dzisiejsza decyzja o wyeliminowaniu Boguskiego z meczu z Legią to kolejna granica śmieszności. Ale pewno nie ostatnia.

Ech, żałość d.pę ściska.

Dlaczego piszesz o granicach? Jesteś aż tak naiwny?
W naszym małym futbolowym szambie wszystkie chwyty są od dawna dozwolone!

harthausen 23.10.2008 20:05

ze strachem czekam do meczu, bo jeszcze coś nowego wymyślą , choćby na Clebera czy Sobola.
eh, to dopiero 1/4 sezonu, a już te dwa punkciki tak bolą :)

Gwiaździsty 24.10.2008 09:16

Gdzie są teraz ci co tak pouczają, żeby nie pisać teorii spiskowych w kontekście PZPN Legia ? Musicie sie teraz mocno sprężyć, zeby to wytłumaczyć, bo ogólników i frazesów nie przyjmujemy !

spidey 24.10.2008 09:49

Chyba żartujesz?
Co tu tłumaczyć, wystarczy obejrzeć:
http://www.youtube.com/watch?v=Osez6Mgeg2Y
Rafał wyłączył myślenie i niech teraz nie płacze.
To Legia i PZPN kierowały jego nogą?

REGULAMIN DYSCYPLINARNY PZPN
Cytat:

§ 25
2. Organ dyscyplinarny może orzec karę w sytuacji, gdy zawodnik dopuścił się szczególnie ciężkiego przewinienia podlegającego karze wykluczenia z gry, a nie zostało ono dostrzeżone przez sędziego (uderzenie bez piłki, kopnięcie bez piłki, oplucie itp.). Podstawą decyzji organu dyscyplinarnego może być w takiej sytuacji zapis obserwatora lub delegata PZPN poparty uwagami zamieszczonymi w załączniku do sprawozdania sędziego z tych zawodów, przed podpisaniem tego dokumentu przez upoważnione osoby (kierowników lub kapitanów obu drużyn). Organ dyscyplinarny przy orzekaniu kary może korzystać z zapisu video z tych zawodów.
3. Podstawą wydania orzeczenia dyscyplinarnego w sytuacji, o której mowa w ust. 2 zdanie 1 może być również zapis video ujawniony po zakończeniu meczu, niezależnie od tego czy fakt dopuszczenia się szczególnie ciężkiego przewinienia zawodnika został opisany w sprawozdaniu sędziego lub w załączniku do niego.
Nie interesują mnie czy kiedyś było to stosowane, czy tez nie.
MIELI DO TEGO PRAWO I Z NIEGO SKORZYSTALI.

Kocur 24.10.2008 10:35

spidey - ile razy można powtarzać że sędzia widział zajście i nie zdecydował się na ukaranie zawodnika.
a Wy ciągle swoje ...

szkoda słów

7 kotów 24.10.2008 10:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 618865)
spidey - ile razy można powtarzać że sędzia widział zajście i nie zdecydował się na ukaranie zawodnika.
a Wy ciągle swoje ...

szkoda słów

Istnieje teoria - ze sedzia nie widzial, a jedynie upomnial Rafala, bo pod.......il go Michniewicz.
W takim wypadku dosyc logicznie to daje sie zamknac.

Sam jestem megawkurzony, ale Boguski dal podstawy do tego zeby dac sie wysiudac.

South 24.10.2008 10:56

Grzelak tez dał podstawy żeby go wyjebać

donPedro23 24.10.2008 11:19

Już nawet nie chodzi o to, że go zawiesili tylko w jakim trybie się to odbyło (jednostajnie-przyspieszonym). Nie raczyli ani zawodnika, ani klubu poinformować, proces bez obecności oskarżonego, bez prawa do wyjaśnień, obrony, bez relacji świadków, na podstawie marnego zapisu video z jednej kamery. Czy tak to działa w praworządnym świecie? Poza tym sprawa została załatwiona przez sędziego (który widział zajście) już na boisku, więc po cholerę Komisja Ligi na siłę to rozdmu..... - DLATEGO, ŻE GRAMY Z LEGIĄ. Gdyby to był każdy inny mecz to sprawy by nie było.

Oress 24.10.2008 11:31

http://www.weszlo.com/news/1539
myślę że jednak troszkę przeginacie...

Snakes 24.10.2008 12:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Oress (Post 618883)
http://www.weszlo.com/news/1539
myślę że jednak troszkę przeginacie...

Abstrahując od kary,zajebi*cie to wygladalo :lol:

flamengista 24.10.2008 12:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez spidey (Post 618852)
Nie interesują mnie czy kiedyś było to stosowane, czy tez nie.
MIELI DO TEGO PRAWO I Z NIEGO SKORZYSTALI.

No to dokładnie tak jak PZPN w 1993 roku. Owszem, było to zbójeckie prawo, bo kar za korupcję nie przewidziano.

Ale słuszność moralna była po stronie leśnych dziadków. I co? Do dzisiaj na wspomnienie 93 nawet rozsądni Legioniści tracą nerwy.

A my rozmawiamy o bardzo świeżej sprawie.

PS. o dziwo MiBi pisze sensownie o tej sprawie:

http://sport.interia.pl/news/wisla-r...iejsza,1199971

ToTylkoJa 24.10.2008 13:49

ludzie ludzie. Ja rozumiem waszą złość w 100%. A to dlatego, że MY LEGIONIŚCI też doświadczyliśmy nierówności wobec wszystkich. Nie była to sprawa sportowa, tylko kibicowska. Otóż, zapewne pamiętacie, sytuację z 2006 roku, kiedy to kibice Wisły wybiegli na boisko w meczu z Arką? I nie będę się tu rozpisywał, czy kogoś pobiliście czy też nie. Sprawa dotyczy czegoś innego. Pamiętacie jaką wtedy dostaliście karę? No właśnie. My w tamtym czasie mieliśmy zakaz wyjazdowy na całą rundę za...wybiegnięcie poza ogrodzenie kilku/kilkunastu kibiców w Gdyni. I powiedzcie, gdzie tu była sprawiedliwość? Dlatego rozumiem Wasze żale. Ale to niczego nie zmieni. I czy to dawało mi prawo do pisania 'Skisła' czy też Wisła plus PZPN? Odpowiedzcie sobie na to sami. Ja nie będę dalej brnął w ten temat, bo jest on bez dna.

Gwiaździsty przykład proszę

Clapham 24.10.2008 14:28

Ludzie, przestancie wierzyc we wlasne teorie spiskowe, bo wysmiewacie cudze.

Gwiaździsty 24.10.2008 14:34

ToTylkoJa ! Najbardziej to pamiętam jak zamykano wam stadion,a potem odwieszano karę gdy mecze się zbliżały. Niezłe jaja, ubaw po pachy z tymi waszymu "karami". Była też "kara" zamykająca wam stadion chyba na czas przerwy w rozgrywkach. Chłopaki z Warszawy w tym PZPN-ie kombinują jak mogą.

Clapham 24.10.2008 14:36

Mysle, ze chlopakow z Warszawy jest tam tyle samo co chlopakow z Krakowa, albo chlopakow z Lodzi, Poznania i wielu innych miast i miasteczek. I wszyscy jakos zgodnie dla tej Warszawy kombinuja. Hmm.

Gwiaździsty 24.10.2008 14:43

No to źle myślisz, że jest tyle samo. A jak jest ze dwóch to pewnie pracuja na portierni.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 04:08.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl