Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

PiotrG 16.11.2010 01:47

A nie mówiłem, że cena może sięgnąć 20mln?
Tam jest masa roboty... Do tego ten nierealny termin. Ciekaw jestem czy SKWK robi coś w sprawie dodatkowego oświetlenia / reflektorów do oświetlania opraw i samej trybuny. Kosztowałoby to grosze, a dałoby wielkie możliwości organizowania świetnych opraw. Z tym demontażem "pleks" to już chyba nic zrobić się nie da, do inwestora i policji całkowicie nie dociera ta sprawa...

Ela 16.11.2010 08:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1011859)
Na pewno Wisła zrobi wszystko, by w najbliższym czasie (kilka lat) nie burzyć starej hali.

1. Hala ta stanowi majątek klubu. Jej wyburzenie spowoduje spory uszczerbek w "słupkach". A nie jest to takie bez znaczenia.
2. W ostatnim czasie wykonano remont hali na kwotę zbliżoną do 1 mln zł. Poruszono niebo i ziemię, żeby wielu przyjaciół klubu zaangażowało się w ten remont, wyłożyło kasę lub wykonało za darmo wiele prac. I co, rok później wyburzamy odświeżoną starą halę? Na miejscu tych sponsorów bym się zdrowo wk..ił.

Czyli optymalnie będzie, gdy stara hala zostanie.
Dziękuję za wszystkie opinie. Przekażę ;)

A swoją drogą proponowana kiedyś przez Salwator koncepcja hali była całkiem niezła :

http://img844.imageshack.us/img844/16/2011halawisla.jpg

Ciekawa jestem poziomu obecnych konkursowych prac.

rav 16.11.2010 08:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ela (Post 1012185)
A swoją drogą proponowana kiedyś przez Salwator koncepcja hali była całkiem niezła :

To była koncepcja M. Dunikowskiego. I rzeczywiście była niezła :)

Elefant 16.11.2010 09:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ela (Post 1012185)
Czyli optymalnie będzie, gdy stara hala zostanie.

Stara Hala może zostać... na razie.

Po rozpisaniu konkursu w październiku pojawiły się artykuły prasowe, w których LMM jasno mówił, że najnowsza Hala powstanie na zapleczu starej. W każdym innym przypadku, istnieje zagrożenie, że koszykarki i siatkarki pozostaną bezdomne.

Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, aby śmiała wizja architektoniczna obejmowała II etap budowy.
Za kilka lat być może znajdą się pieniądze, aby taki etap zrealizować. A przewidując pewne rzeczy teraz nie zamykamy mozliwości jego realizacji w przyszłości.

W II etapie można by wyburzyć starą halę.

Warunek dla mnie jest jeden : sport za sport.
I oczywiście główny budynek pozostaje.

W miejsce wyburzonej starej hali mógłby powstać kompleks sportowy obejmujący np. Halę z widownią na 200 miejsc dla rozgrywek młodzieżowych (tania w utrzymaniu) i salę treningową dla innych dyscyplin. To przykład, klub mógłby określić co tam chce mieć.

A i o gustach się oczywiście nie dyskutuje, ale koncepcja Dunikowskiego to jest tani blaszak typu Biedronka :foch:
Ładnie zrobiona wizualizacja, nic więcej. Mam nadzieję, że nowe koncepcję będą przynajmniej o dwie klasy lepsze.

Ela 16.11.2010 09:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 1012196)

A i o gustach się oczywiście nie dyskutuje, ale koncepcja Dunikowskiego to jest tani blaszak typu Biedronka :foch:

Ale to jest mleczne szkło - nie blacha :-)
Materiał w architekturze robi dużą różnicę.
Cytat:

Ładnie zrobiona wizualizacja, nic więcej. Mam nadzieję, że nowe koncepcję będą przynajmniej o dwie klasy lepsze.
Nie spodziewałabym się jakichś fajerwerków i dużej ekspresyjności budynku jak Maxxi Museum Zahy Hadid :)
Jest określony budżet, ktory na cuda raczej nie będzie pozwalał.

Gdyby powstał takie proste pudełeczko, podobne to tego jakie proponował Dunikowski, ale z dobrych materiałów, dobrze rozwiązane jeśli chodzi o funkcjonalność i otoczenie i starannie wykończone, byłabym bardzo zadowolona.

Elefant 16.11.2010 11:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ela (Post 1012200)
Ale to jest mleczne szkło - nie blacha :-)

Szkło ? Niech będzie. Ale wygląda jak...:-) Dobra, zdaje się na Twój gust, jest ładna.

Co do budżetu, to problem nie jest w jego wysokości, ale to kto będzie nim dysponował.
Gdyby tymi pieniędzmi dysponował podmiot zainteresowany wybudowaniem hali po realnych kosztach, z tego budżetu można by wykroić całkiem fajny obiekt.

Ponieważ jednak dysponenetem jest miasto, to podobnie jak Ty liczę tylko na :

Cytat:

z dobrych materiałów, dobrze rozwiązane jeśli chodzi o funkcjonalność i otoczenie i starannie wykończone

Czarny 16.11.2010 13:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 1012072)
To jest prawdopodobnie potwierdzenie przez UZP poprawności udzielenia zamówienia.
Czyli mogą wreszcie podpisać umowę z Mostostalem.

To jest ogłoszenie o udzieleniu zamówienia, które publikuje zamawiający (miasto) w Biuletynie, ma on obowiązek takiej publikacji niezwłocznie po zawarciu umowy, a zatem umowa zawarte już na 100% jest i nie ma już trybu odwoławczego w ramach ustawy prawo zamówień publicznych.

wonski_eNHa 16.11.2010 13:44

Czy na naszym stadionie będzie 'magiczny' (z pewnością taki jest dla projektantów stadionu) system PayPass???? Może nowe karty do tego będą służyły... ??

satori 17.11.2010 15:16

Mam pytanie. Czy wiadomo jak będą wyglądać ławki rezerwowych? Czy bedzie to na wzor europejskich stadionów ? czy będzie to na wzór naszego stadionu i będzie to jakaś wiata w stylu przystanku PKS?

artur77 17.11.2010 17:28

Witam Wszystkich !!! Stadion będzie rewelacyjny super bardzo podobny do londynskiego Spurs - tam tez maja rozbudowany system sprzedazy biletow (malo kto kupuje bilety w kasach wiekszosc przez internet a jeszcze inni maja karnety , bilety sprzedawane sa wg kolejnosci , pierwszenstwo do kupna maja kibice ktorzy sa kibicami przychodzacymi regularnie na kazdy mecz, nastepnego dnia bilety sprzedawane sa dla tych co maja karnety (a to dlatego ze moze sie pojawic ktos kto ma karnet a nie moze ) wszystko podliczane ile biletow zeszlo wystawiane sa znowu dla tych co maja karty kibicow a potem dla wszystkich - przyznam podoba mi sie ten system i chcialbym sie zapytac czy tez albo moze inaczej bedzie ??? a drugie pytanie czy bilety sprzedawane beda sektorami do ostatniego zapelnienia czyli najpierw trybuny północna i wschodnia potem zachodnia a na koncu poludniowa dól góra (beda mecze przy roznej frekfencji , problem oplacalnej gastronomi ochrony itd) ???

Matejas_ 17.11.2010 18:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zulu2001 (Post 1011840)
http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...chodnia/42085/

To wyglada jak po wybuchu jadrowym a to wejście jak do ogromnego schronu... Kocham to zdjęcie... I tak wyglada stadion miejski jednego najwiekszych i najpiękniejszych miast Polski, Krakowa. No cóż przynajmniej rynek, Wawel i pare innych miejsc w naszym mieście wyglada ładnie.... Stadion miejski jest jaki jest.... Czy ktoś wie wogole co w tym wejściu będzie się znajdowało??? Co tam praktycznie będzie bo tam dość dużo miejsca jest z tego co widać... Zmiescilby się nawet transformers z rodzina.... .

Stadion od środka jest naprawdę okazały i mimo wszystko podoba mi się ale z zewnątrz to aż żal patrzeć... Betonowy klocek ze z odstajacym na 20 metrów brutalnym wejściem otoczony możem asfaltu i krzakow.... I tu miałoby euro2012???? No nie róbmy sobie jaj.....
Kwintesencja estetyki i architektonicznego polotu..... Coś pięknego!!!.

Jak bedą sprzedawane prawa komercyjne do nazwy tego stadionu to powinna to wygrać jakaś duża cementownia by miała najlepsza reklama...

Odnośnie krzaków... idź i powyrywaj jeśli faktycznie Ci przeszkadzają.

Jeśli chodzi o stadion ostatnio odwiedził mnie znajomy z Niemiec i chciał żebym pokazał mu stadion bo dużo o nim czytał w internecie. Nie jest architektem bo akurat ma inną profesję związaną z budownictwem drogowym. Przeszliśmy dookoła stadionu i... powiedział coś o czym ja myślałem od dawna. Pozwole sobie go zacytować: "Wielka, przytłaczająca bryła budząca grozę i respekt! Gdyby nie te dwie trybuny w poprzek boiska (chodziło mu o północną i połudiową) zachowano by ciągłość i wyglądało by to całkiem nieźle!" Ja patrząc na stadion pomyślałem to samo... ma w sobie coś co budzi grozę i przytłacza swoją kubaturą. Niestety tak jak on patrząc na stadion od strony Reymonta czy 3 Maja mam wrażenie, że efekt psują najwcześniej postawione trybuny. Poprostu nie pasują do ogólnej koncepcji... ale z tym już nie da zrobić się nic!

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1011859)
Na pewno Wisła zrobi wszystko, by w najbliższym czasie (kilka lat) nie burzyć starej hali.

1. Hala ta stanowi majątek klubu. Jej wyburzenie spowoduje spory uszczerbek w "słupkach". A nie jest to takie bez znaczenia.
2. W ostatnim czasie wykonano remont hali na kwotę zbliżoną do 1 mln zł. Poruszono niebo i ziemię, żeby wielu przyjaciół klubu zaangażowało się w ten remont, wyłożyło kasę lub wykonało za darmo wiele prac. I co, rok później wyburzamy odświeżoną starą halę? Na miejscu tych sponsorów bym się zdrowo wk..ił.

Zwłaszcza odświeżenie dachu jest piękne... kolega zza zachodniej granicy miał niezłą minę widząc hale sportową przykrytą plandeką. Tu kolejny cytat: "Jak to u Was się mówi? Pro...wizja?". Nie kolego - PROWIZORKA :-)

medyk 17.11.2010 19:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Matejas_ (Post 1012821)

a Tobie nie przeszkadzają? to współczuje, tak wielki klub i nie ma żadnych osób decyzyjnych żeby wysłaćekipe 3 osób by uprzątnełą te krzaki a przy oakzji wykosić trawe do okoła stadionu? diabeł tkwi w szczegółach.

gigant 17.11.2010 19:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Matejas_ (Post 1012821)

Mogłeś iść dalej i napisać: Chcesz znów siąść na swojej trybunie? Zbuduj sobie klatki schodowe i resztę, jesli faktycznie jej (trybuny) brak Ci przeszkadza.

Czerwony juz całkiem przewrócił Ci w dyni. Strasznie się boisz przegranej komucha, przynajmniej jakbyś miał stracić u niego pracę.

MatMario 17.11.2010 20:44

gigant wszystko ok ale Majchrowski do tych krzaków to nic nie ma... To jest teren TF Kable. Tak aby była jasność.

gigant 17.11.2010 21:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1012876)
gigant wszystko ok ale Majchrowski do tych krzaków to nic nie ma... To jest teren TF Kable. Tak aby była jasność.

Ja to wiem, rozbawiła mnie odpowiedź. Głupia gadka bo tak mozna odbic kazde pytanie.

Ktoś wcześniej pytał, tereny TF są do konca dawnego stadionu lekkoatletycznego parchów. Basen i baraki to teren ich.
Paradoksalnie, zamiana Kabla za stadion lekkoatletyczny + dopłata 0,5 mln dolarów, prawdobodobnie uchroniła parchaty klub od całkowitej zagłady. Powinni Cupiałowi pomnik postawić przed Carrefourem przy Kałuży w ramach wdzięczności.

picasso 17.11.2010 21:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 1012895)
Paradoksalnie, zamiana Kabla za stadion lekkoatletyczny + dopłata 0,5 mln dolarów, prawdobodobnie uchroniła parchaty klub od całkowitej zagłady. Powinni Cupiałowi pomnik postawić przed Carrefourem przy Kałuży w ramach wdzięczności.

jaki tam znowu Carrefour,zwykły szmateks.nic więcej.

1q2 17.11.2010 23:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 1012911)
jaki tam znowu Carrefour,zwykły szmateks.nic więcej.

Pojedź, zobacz na żywo(z zewnątrz:>) a potem komentuj.Jak ich....to stadion mają nie brzydki a co ważniejsze, dopieszczony a jak wiadomo wykończenie ma ogromne znaczenie.U nas czegoś takiego jak wykończenie nie ma wcale.

serek.c2 17.11.2010 23:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 1012979)
Pojedź, zobacz na żywo(z zewnątrz:>) a potem komentuj.Jak ich....to stadion mają nie brzydki a co ważniejsze, dopieszczony a jak wiadomo wykończenie ma ogromne znaczenie.U nas czegoś takiego jak wykończenie nie ma wcale.

Poczekaj jeszcze chwilę to i wykończenie się pojawi. Na ten przykład wejście zwane "skocznią". Brakuje w nim detali. Już niedługo ów daszek powinni czymś pokryć - ja obstawiam papę, z tego co pamiętam picasso strzechę. Użyj fantazji i oczami wyobraźni spójrz na to cudo. Czyż nie będzie piękne?

picasso 17.11.2010 23:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 1012979)

powaga zabija powoli.za kazdym razem jak jadę na mecz ro przejeżdżam przez ten izrael,wiec wiem jak to wyglada.a szmateks może byc w najpiękniejszym nawet lokalu...

1q2 17.11.2010 23:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 1012986)
.a szmateks może byc w najpiękniejszym nawet lokalu...

Z tym się zgodzę i tak to jest.

serek.c2 - ono już się powinno pojawić.Da się z tego stadionu zrobić obiekt, który nie będzie odrzucał z zewnątrz a przyciągał wewnątrz.Na dziś on odrzuca z zewnątrz.Niby ma się coś zmienić ale nikt nie wie kiedy.

ksero87 18.11.2010 22:23

a co powiecie na to, że w budżecie na 2011 rok towarzysz Majchrowski nie zapisał ani złotówki na nową halę ?

JrQ- 18.11.2010 23:25

co tu mówić, trzeba działać
w niedzielę :]

Matejas_ 18.11.2010 23:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 1012852)
Mogłeś iść dalej i napisać: Chcesz znów siąść na swojej trybunie? Zbuduj sobie klatki schodowe i resztę, jesli faktycznie jej (trybuny) brak Ci przeszkadza.

Ze mnie chcesz zrobić idiotę czy z siebie robisz? Kolega MatMario pokazał Ci dosadnie problem więc nie wiem o co sapiesz? Może lubisz jak pewne rzeczy robią się same za siebie? Może z powodu Twojego lenistwa mam ci posprzątać mieszkanie, umyć samochód i wy__chać kobiete? Prosze Cie następnym razem zastanów się co piszesz bo inaczej ta konwersacja będzie zmierzać do nikąd :-p

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 1012895)
Ja to wiem, rozbawiła mnie odpowiedź. Głupia gadka bo tak mozna odbic kazde pytanie.

Głupie pytanie... głupia odpowiedź. Nie można mieć pretensji do garbatego że ma dzieci proste! Tyle w temacie i nie widze potrzeby by dalej go ciągnąć.

Cytat:

Czerwony juz całkiem przewrócił Ci w dyni. Strasznie się boisz przegranej komucha, przynajmniej jakbyś miał stracić u niego pracę.

Hahaha... Akurat ja nie mam zamiaru głosować bo nie ma kandydata który by mi odpowiadał. Jeśli nie wierzysz i chcesz sprawdzić moje poglądy polityczne możemy się spotkać na piwie i spędzisz ze mną cały dzień przeznaczony na wybory od momentu otwarcia lokali wyborczych aż do momentu ich zamknięcia. Co mogę Ci zagwarantować? Niezapomniany dzień spędzony na rozmowie o ciemnej stronie prezydentury Majchra powiązany z konwersacją na temat historii Towarzystwa Sportowego Wisła Kraków. Oczywiście od rana do wieczora spędzimy ten dzień przy piwie... ja preferuje Ciechana Miodowego... nie wiem co Ty nazywasz piwem. Pasuje? Jeśli tak to wyślij priv :D

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ksero87 (Post 1013384)
a co powiecie na to, że w budżecie na 2011 rok towarzysz Majchrowski nie zapisał ani złotówki na nową halę ?

Szczerze? Uważam że miasto postąpiło nie fair w stosunku do tego projektu... gdyby rozchodziło się o 100 milionów to zrozumiał bym i sam jako obywatel tego miasta wolał bym aby te pieniądzie poszły na ropoczęcie budowy hali w Czyżynach, ale tu chodzi raptem o 1,5 miliona, które z łaski na uciechę można by odżałować!

Cytat:

A może Cupiał też jest po stronie "starozakonnych"? Nie myślałeś iść tym tropem? Ja bym dobrze przeszukał galerie "beznapletnych" czy czasem Bogusław nie zasiada w Carrefourze w lożach VIP :)

MatMario 18.11.2010 23:34

Ktoś wie z jakiego programu szło dofinansowanie do budowy hali TS?

Hala idzie z budżetu ZiS i jest tam 935tys zapisane na program unijny PPP. W pierwotnej wersji za halę miał się wziąć Salvator więc może to jest ta kasa na hale jako partnerstwo publiczno-prywatne?

Wicked 19.11.2010 05:59

Salvator nie ma już nic wspólnego z projektem nowej hali.

KaRaSTSW 19.11.2010 13:40

http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri..._szkla//42161/
co tu bedzie w tym pomieszczeniu ?

emailowiec 19.11.2010 14:02

kabina komentatorska

PiotrG 19.11.2010 14:05

To nie będzie jedno pomieszczenie.
Zaczynając od strony południowej:
- pomieszczenie dowodzenia stadionem
- pomieszczenie speakera
- miały być też 2 dodatkowe platformy kamer, ale patrząc na to, że elewacja jest ciągła, pewnie z nich zrezygnowano, być może w ich miejsce pojawią się dodatkowe studia TV.
Z drugiej strony trybuny będzie podobna przeszklona strefa - tam zaplanowane są studia TV i też 2 platformy dla kamer, z których pewnie też zrezygnowali. Chociaż dziwi mnie to, kamery na linii 16m powinny być.
Przydałoby się zdjęcie od frontu, ale nie ma.

Pomieszczenia komentatorów będą gdzie indziej - po bokach platformy głównej kamery.

Markus 19.11.2010 15:52

Żeby usystematyzować: Czego na chwilę obecną brakuje na trybunie zachodniej, aby mogła zostać oddana do użytku? Może PiotrG zechce mniej więcej policzyć i wymienić :-).Orientacyjny czas wykonania danego brakującego elementu to... - znów liczę na PiotraG :-)

Trybuna północna: zero działań, mimo podpisania umowy na wykonanie klatek schodowych.

MatMario 19.11.2010 16:32

Dokładnie nikt ci tego nie napisze, po pierwsze brak szczegółowych zdjęć, na trybunie tutaj nikt chyba nie bywa na bierząco. Są wylane posadzki na poziomie 0 to widać, instalacje wentylacyjne też już wiszą, ale ile dokładnie i na ilu poziomach to jest zgadywanie. Montują okna, pogoda sprzyja więc idzie to dobrze. Tak patrząc to na koniec marca z tą trybuną powinni zdążyć. Porównując co było na przeciwnej stronie i ile to zajęło.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 12:26.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl