Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

Markus 13.11.2010 16:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wicked (Post 1010576)
Kolejne podejście do telebimów. W specyfikacji nigdzie nie widzę band reklamowych....

http://www.zdit.krakow.pl/sprawy-urz...sprawy-8xi2010

Luty - to już po wyborach, więc nikomu na niczym nie będzie zależeć, poza jak najtańszym załatwieniem sprawy na odczepnego.

A na północnej dalej nic się nie dzieje pomimo rozstrzygnięcia przetargu - czy to oznacza, że umowa jeszcze nie podpisana, czy też miasto znów coś unieważniło i czeka do zakończenia wyborów z ogłoszeniem tego?

W ogóle tłumaczenia, że nie można oddać północnej przed ukończeniem zachodniej z powodu "połączenia obu trybun" jest kpiną i urąganiem sobie z ludzi. Chciałbym, aby Majchrowski zapłacił za to w wyborach.

Kaan 13.11.2010 18:01

W sprawie sektora gości.
Z odpowiedzi na inerpelacje wynikało dla mnie, że sektor gości będzie usytułowany na G5 (obok okrąglaka). Po dyskusji ze znajomym, juz nie jestem tego tak pewien, bo jakoby nie moze być sektora gości tam gdzie wychodzą zawodnicy... hmmm... Wiadomo w ogóle gdzie ma być?

SZYMEK_TSW 13.11.2010 18:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kaan (Post 1010756)
W sprawie sektora gości.
Z odpowiedzi na inerpelacje wynikało dla mnie, że sektor gości będzie usytułowany na G5 (obok okrąglaka). Po dyskusji ze znajomym, juz nie jestem tego tak pewien, bo jakoby nie moze być sektora gości tam gdzie wychodzą zawodnicy... hmmm... Wiadomo w ogóle gdzie ma być?

No ale jak już kiedyś wykończą trybuną zachodnią to tam będą się znajdowały szatnie, a z drugiej strony nie wiem co ma jedno z drugim ;]

Enrico2000 13.11.2010 18:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Abstrakcja (Post 1010638)
Ale tylko przed stadionem :)

Sa przeciez wewnatrz na E :) sam kupowalem na Widzewie ;)

Szofer 13.11.2010 18:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez saklak1906 (Post 1009091)
Dzisiaj w dniu swieta narodowego?

czemu nie...
11.11 ok 23 jechalem nowohucką i zdaje sie ze zdzierali asfalt z jednego pasa :)

WislaFan123 13.11.2010 19:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kaan (Post 1010756)
W sprawie sektora gości.

Czy Ty wogole pisales kiedys w tym temacie, ogladales zdjecia budowy?

Teraz wychodza tymczasowo z okraglaka, a docelowo beda wychodzic dokladnie ze srodka trybuny zachodniej, na ktorej beda 2 szatnie, w wyjscie jest w miejscu VIPow..

Woland 13.11.2010 19:13

A ja mam takie pytanie,czy sektor E już jest oddany w całości? Tzn czy w holu będą coś jeszcze robić, czy to co jest to już końcowa wersja?

g_o_l_d_i 13.11.2010 19:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Enrico2000 (Post 1010764)
Sa przeciez wewnatrz na E :) sam kupowalem na Widzewie ;)

niby są ale wcześniej na Lechii kupiłem hot-doga i dramat zimny taki gumowy bez smaku
na Legii kupiłem kiełbasę i jeszcze większa tragedia
zamiast tych wszystkich klaunów czy innych wolałbym żebym mógł coś zjeść dobrego zasilajac kase klubu

As 14.11.2010 22:24

Chcialbym cos dodac to tematu malowania schodow.
Otoz wlasnie wrocilem z Aviva Stadium na ktorym ogladalem final pucharu Irlandii. Otoz na stadionie na ktorym bedzie rozgrywany final tegorocznej edycji ligi europy schody nie sa pomalowane. Zwykly beton z przyklejonymi czarnymi tasmami antyposlizgowymi. W zaden sposob nie sa zaznaczone.

Ela 15.11.2010 10:08

W kwestii budowy nowej hali Wisły.

Jak wiadomo ogłoszono konkurs.
Jednakże warunki konkursu są trochę nieprecyzyjne.
Tzn - jest zapis mówiący, że nowa hala ma powstać na działce za starą, którą "ewentualnie" będzie można wyburzyć.
Jednakże skądinąd wiadomo, że w klubie lepiej jest widziane pozostawienie starej hali jako zaplecza dla nowej.

Więc tak do końca nie wiadomo, która wersja będzie atrakcyjniejsza dla inwestora.

A jak na tą sprawę zapatrują się kibice ?
Jak powinna być rozwiązana ta kwestia ?

iiYama 15.11.2010 10:29

Jak dla mnie idealnie byłoby pozostawić starą halę na powiedzmy koncerty, treningi, czy inne eventy. A za nią postawić nową jak główną arenę zmagań sportowych.

Gdyby jednak istniała konieczność z uwagi na brak miejsca postawienia nowej w miejscu starej to należałoby ją wyburzyć do zera. Choć byłoby szkoda bo przecież choćby ostatniego lata klub zainwestował trochę pieniążków w jej modernizację.

Ela 15.11.2010 13:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez iiYama (Post 1011646)
Jak dla mnie idealnie byłoby pozostawić starą halę na powiedzmy koncerty, treningi, czy inne eventy. A za nią postawić nową jak główną arenę zmagań sportowych.

Gdyby jednak istniała konieczność z uwagi na brak miejsca postawienia nowej w miejscu starej to należałoby ją wyburzyć do zera. Choć byłoby szkoda bo przecież choćby ostatniego lata klub zainwestował trochę pieniążków w jej modernizację.

Następstwem pozostawienia starej hali, moim zdaniem, będą mniejsze gabaryty nowej oraz fakt iż będzie ona architektonicznie mniej reprezentacyjna ( nie będzie widoczna z ulicy to raz a dwa będzie musiała w jakiś tam sposób harmonizować z socrealem starego budynku - być może nawet będzie połączona ).

Dochodzą również poźniejsze koszty utrzymania dwóch obiektów i chyba jakiejś rewitalizacji elewacji zewnętrznej, która przez lata już, nie oszukujmy się trochę się zestarzała.

Jednakże rozbiórka hali to też koszty - i to duże.
Być może odetną nam je przy kosztach wykończenia nowej.

Już sama nie wiem co byłoby lepsze...

sandbender 15.11.2010 13:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez iiYama (Post 1011646)
Jak dla mnie idealnie byłoby pozostawić starą halę na powiedzmy koncerty, treningi, czy inne eventy.

"Koncerty czy inne eventy" na starej hali to jest porażka. Ta hala się do tego nie nadaje.

MatMario 15.11.2010 14:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ela (Post 1011713)
Następstwem pozostawienia starej hali, moim zdaniem, będą mniejsze gabaryty nowej oraz fakt iż będzie ona architektonicznie mniej reprezentacyjna ( nie będzie widoczna z ulicy to raz a dwa będzie musiała w jakiś tam sposób harmonizować z socrealem starego budynku - być może nawet będzie połączona ).

Dochodzą również poźniejsze koszty utrzymania dwóch obiektów i chyba jakiejś rewitalizacji elewacji zewnętrznej, która przez lata już, nie oszukujmy się trochę się zestarzała.

Jednakże rozbiórka hali to też koszty - i to duże.
Być może odetną nam je przy kosztach wykończenia nowej.

Już sama nie wiem co byłoby lepsze...

No ale nawet usunięcie dotychczasowej hali nie zmieni tego że będzie ona niewidoczna z ulicy i będzie musiała jakoś korespondować z obecnym budynkiem, zapewne w dalszym ciągu przez hol będzie odbywało się wejście na nią.

Przecież nikt nie przewiduje wyburzenia całego budynku, łącznie z basenem...

QBAS 15.11.2010 14:17

Możemy tu prowadzić długie dysputy. Prawda jest taka, że aby móc dyskutować, powinny zostać wybrane 2-3 najlepsze projekty obu lokalizacji i dopiero wtedy może nastąpić wymiana poglądów które rozwiązanie jest lepsze.

Ela 15.11.2010 15:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MatMario (Post 1011744)
No ale nawet usunięcie dotychczasowej hali nie zmieni tego że będzie ona niewidoczna z ulicy i będzie musiała jakoś korespondować z obecnym budynkiem, zapewne w dalszym ciągu przez hol będzie odbywało się wejście na nią.

Przecież nikt nie przewiduje wyburzenia całego budynku, łącznie z basenem...

Mój błąd - z rozmowy architektów, którzy zgłosili się do udziału w konkursie wynikało, iż brane jest również pod uwagę wyburzenie całego budynku.

Jednakże w warunkach jest napisane :

Cytat:

Generalną informacją dla uczestników konkursu, wymagająca szczególnego podkreślenia jest fakt, że obiekt
musi niezależnie funkcjonować jako wielofunkcyjny, przystosowany do przeprowadzania zawodów sportowych
jak również widowiskowych imprez komercyjnych. Nowo projektowana hala powinna być zaprojektowana
przy założeniu, iż od strony północnej będzie ona połączona przejściem technicznym z istniejącą halą, a w
przypadku wyburzenia istniejącej hali połączona z budynkiem głównym klubu
p.s.
QBAS - jednakże niektórzy architekci chcieliby wcześniej znać zdanie kibiców, aby moc przedstawić możliwe optymalną koncepcję ;)

p.s. 2

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...isly,id,t.html

MatMario 15.11.2010 15:14

Sytuacja będzie bardzo trudna przy wyburzeniu obecnej hali. Wiślacka koszykówka stanie się bezdomna na czas budowy, nie wiem w jakim czasie jest możliwe wybudowanie nowej hali, ale na dzień dzisiejszy przy braku hali w Czyżynach nie wiem gdzie grałyby choćby koszykarki, chyba jest hala Tomexu ale jak wygląda i czy jest do czegokolwiek przystosowana to nie wiem.

Jako hala treningowa, czy drużyn młodzieżowych mogłaby zostać, po ostatni remoncie wewnątrz dostała jakiegoś świeższego oddechu więc czemu nie.

grzybek69 15.11.2010 15:29

ktoś mówił ze najbliższa hala jest w Jaworznie!! budowa minimum 1.5 roku ale przy polskich tradycjach budowlanych to ze dwa lata

barthok 15.11.2010 15:37

teoretycznie najlepsze rozwiązanie to wyburzyć starą i mniej więcej w jej miejscu postawić coś nowego - oszczędność działki dla TS i myślę że ładniej by się to komponowało tylko z drugiej strony kwestie finansowe i oczywiście nie było by znów gdzie grać, jakby się znalazła gdzieś w krk hala to jestem za burzeniem

Wicked 15.11.2010 15:58

Jeżeli pozostawienie starej hali miało by zmniejszyć pojemność/funkcjonalność/itd. nowej hali to ja jestem za jej wyburzeniem, nawet kosztem bezdomności przez okres 1,5-2 lat. Jedną prowizorkę już mamy, i to całkiem niedaleko....

joshi 15.11.2010 16:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wicked (Post 1011806)
Jeżeli pozostawienie starej hali miało by zmniejszyć pojemność/funkcjonalność/itd. nowej hali to ja jestem za jej wyburzeniem, nawet kosztem bezdomności przez okres 1,5-2 lat. Jedną prowizorkę już mamy, i to całkiem niedaleko....

stara nie ma wpływu na pojemność czy funkcjonalność ( na wyznaczonym terenie zmieści się hala z całym zapleczem i wymogami jakie są zapisane w regulaminie konkursu ) najnowszej hali*

* Wisła ma obecnie dwie hale - "starą" i "nową" :)

zulu2001 15.11.2010 16:37

http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...chodnia/42085/

To wyglada jak po wybuchu jadrowym a to wejście jak do ogromnego schronu... Kocham to zdjęcie... I tak wyglada stadion miejski jednego najwiekszych i najpiękniejszych miast Polski, Krakowa. No cóż przynajmniej rynek, Wawel i pare innych miejsc w naszym mieście wyglada ładnie.... Stadion miejski jest jaki jest.... Czy ktoś wie wogole co w tym wejściu będzie się znajdowało??? Co tam praktycznie będzie bo tam dość dużo miejsca jest z tego co widać... Zmiescilby się nawet transformers z rodzina.... .

Stadion od środka jest naprawdę okazały i mimo wszystko podoba mi się ale z zewnątrz to aż żal patrzeć... Betonowy klocek ze z odstajacym na 20 metrów brutalnym wejściem otoczony możem asfaltu i krzakow.... I tu miałoby euro2012???? No nie róbmy sobie jaj.....
Kwintesencja estetyki i architektonicznego polotu..... Coś pięknego!!!.

Jak bedą sprzedawane prawa komercyjne do nazwy tego stadionu to powinna to wygrać jakaś duża cementownia by miała najlepsza reklama...

Gordian 15.11.2010 16:55

Morze to ty żalu wylałeś właśnie. Stadion jaki jest wszyscy wiedzą i ciągłe powtarzanie, że coś jest nie tak, źle, brzydko do dupy etc. nie sprawi, że obiekt stanie się ładniejszy...

rav 15.11.2010 17:16

Na pewno Wisła zrobi wszystko, by w najbliższym czasie (kilka lat) nie burzyć starej hali.

1. Hala ta stanowi majątek klubu. Jej wyburzenie spowoduje spory uszczerbek w "słupkach". A nie jest to takie bez znaczenia.
2. W ostatnim czasie wykonano remont hali na kwotę zbliżoną do 1 mln zł. Poruszono niebo i ziemię, żeby wielu przyjaciół klubu zaangażowało się w ten remont, wyłożyło kasę lub wykonało za darmo wiele prac. I co, rok później wyburzamy odświeżoną starą halę? Na miejscu tych sponsorów bym się zdrowo wk..ił.

kot 15.11.2010 20:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1011859)
Na pewno Wisła zrobi wszystko, by w najbliższym czasie (kilka lat) nie burzyć starej hali.

1. Hala ta stanowi majątek klubu. Jej wyburzenie spowoduje spory uszczerbek w "słupkach". A nie jest to takie bez znaczenia.
2. W ostatnim czasie wykonano remont hali na kwotę zbliżoną do 1 mln zł. Poruszono niebo i ziemię, żeby wielu przyjaciół klubu zaangażowało się w ten remont, wyłożyło kasę lub wykonało za darmo wiele prac. I co, rok później wyburzamy odświeżoną starą halę? Na miejscu tych sponsorów bym się zdrowo wk..ił.

Wreszcie głos gospodarski. "Milionerów" proszę o sponsoring a nie wyburzanie majątku Wisły. Czy wy niektórzy kibice Wisły aby w pełni uczestniczycie w życiu klubu ?? Bo wydaje mi się, że niezależnie od waszego wieku, gdybyście żyli tym klubem na codzień, to byście znali zdanie zarządu TS i Miętty a przede wszystkim, znalibyście potrzeby klubu, którego wielosekcyjność, wymaga o wiele więcej niż dwie tylko hale, żeby myśleć o jakimkolwiek rozwoju naszego klubu. Zrozumcie ponadto, że im klub zasobniejszy w dobra sportowe, tym jego prestiż większy dla każdej z jego sekcji. Dbajmy o przyszłość od jej środka a blichtr zostawmy dla medialnych idiotów - O.K. ??

PvD 15.11.2010 20:59

Nawiązując do wypowiedzi poprzednika.
Cytat:

Zawodniczki Wisły zdobyły drużynowe mistrzostwo Polski juniorek młodszych w gimnastyce sportowej. Młode wiślaczki (dziewczęta, które nie ukończyły 12 roku życia) całkowicie zdominowały konkurencję. Drugi w łącznej klasyfikacji zespół Pałacu Katowice wyprzedziły aż o 12 punktów.
wiadomo, że gimnastyczki trenują na nowej hali, jednak czasami trzeba się zastanowić zanim krzykniemy hasło wyburzać starą halę. Gdyby takich głosów posłuchano jutro być może by się okazało, że miejsce treningu młodych mistrzyń Polski zajmuje równie ważna młodzież która dotąd trenowała na starej. Jeśli to tylko możliwe nie możemy dopuścić do sytuacji w której decydenci Towarzystwa Sportowego "Wisła" Kraków musileli by stanąć przed dylematem kogo wykreślić ze struktur TS Wisła Kraków, a kogo w tych strukturach pozostawić.

iiYama 15.11.2010 21:34

Za SSC...

Kraków: Dokończenie modernizacji stadionu Wisły Kraków - trybuna północna
Numer ogłoszenia: 367790 - 2010; data zamieszczenia: 15.11.2010
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Roboty budowlane

ZAMAWIAJĄCY: Zarząd Infrastruktury Komunalnej i Transportu w Krakowie

Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 18399746,94 PLN

NAZWA WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
Mostostal Warszawa S.A., Region Południe, Kraków

Cena wybranej oferty: 16375295,26 PLN

Termin wykonania: 2 miesiące

Bekas 15.11.2010 22:18

Nie do końca chwytam te przepisy budowlane. To jest ogłoszenie wyniku przetargu? Czy jeszcze mogą być protesty? Czy to jest wiążące (od 15.11 - 2 miesiące?)

PiotrG 15.11.2010 22:20

To jest prawdopodobnie potwierdzenie przez UZP poprawności udzielenia zamówienia.
Czyli mogą wreszcie podpisać umowę z Mostostalem.

dj_ibutti 16.11.2010 00:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez iiYama (Post 1012025)
Za SSC...

Kraków: Dokończenie modernizacji stadionu Wisły Kraków - trybuna północna
Numer ogłoszenia: 367790 - 2010; data zamieszczenia: 15.11.2010
OGŁOSZENIE O UDZIELENIU ZAMÓWIENIA - Roboty budowlane

ZAMAWIAJĄCY: Zarząd Infrastruktury Komunalnej i Transportu w Krakowie

Szacunkowa wartość zamówienia (bez VAT): 18399746,94 PLN

NAZWA WYKONAWCY, KTÓREMU UDZIELONO ZAMÓWIENIA:
Mostostal Warszawa S.A., Region Południe, Kraków

Cena wybranej oferty: 16375295,26 PLN

Termin wykonania: 2 miesiące

ILE? Aż ciekaw jestem kosztorysu...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:00.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl