Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

Wojtas 13.08.2012 22:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1268594)
Biorąc pod uwagę że chłop jak do tej pory grał w chyba trzech (estońska, rosyjska i polska) to jego opinia w tym względzie jest zapewne bardzo miarodajna.

Siłowa ??

dobre sobie Siergiej :)

wiekszosc pilkarzy wyglada jakby nie dojadali,a zamiast cos cwiczyc no to wiadomo sa inne zajecia typu Bonarka

pozatym nasi oddychaja rekawami juz tak od 65 minuty meczu,wiec o czym my tu wogole piszemy :D

Krav 14.08.2012 12:22

Co do przyszłego sezonu, to dla mnie oprócz Wisły i Legii do rangi największego faworyta do MP urasta...Jagiellonia. Na prawdę mają niezłą ekipą (przynajmniej na papierze), i jak tylko Franek będzie zdrowy a Hajto poprawi żenująca grę na wyjeździe to śmiem twierdzić, że to Jaga może w nadchodzącym sezonie święcić sukcesy.
Wzmocnili defensywę (Modelski, Pazdan i Ukach), ofensywa jest lepiej niż niezła, jedyne mankamenty jakie widzę, to obsada bramki pod nieobecność Sandomierskiego i ew. II napastnik po Franku, bo jak jego zabraknie to ciężko powiedzieć co "zmalować" może Zahorski czy Plizga (podejrzewam, że niedużo).

montypajton 14.08.2012 14:23

Nie wiem czy była o tym mowa, ale tygodnik Piłka Nożna donosi, już po raz drugi, że nadchodzący sezon może być ostatnim rozgrywanym według dotychczasowych reguł tzn formuła każdy z każdym w domu i na wyjeździe.

Oto tzw włodarze spółki Ekstrklasa S.A, pragnąc zwiększyć liczbę rozgrywanych meczów w sezonie, planują od sezonu 2013/14 po sezonie zasadniczym (30kolejek) podzielić tabelę na 2 ośmio-zespołowe grupy mistrzowską i spadkową, które ponownie rozegrają między sobą po 2 mecze. W sumie będziemy mieli 44 kolejki. Wg PN, prace nad projektem na tym etapie są już dość zaawansowane, byłby już konsultacje z PZPN i klubami i do końca roku mają zapaść decyzje.

Co o tym sądzicie? Dla mnie to jest pomysł trochę abstrakcyjny, ale wiele wskazuje na to że te zmiany wejdą za 2 sezony. Od razu przepraszam jeśli była o tym mowa.

DysoN 14.08.2012 14:30

Ja w tym sezonie tak ogolnie oczekuje jeszcze wiekszej pyty niz rok temu.
Jesli chodzi o Wisle to sa szanse w tym marazmie odzyskac tytul MP ale nie bedzie to latwe. Nie dlatego ze przeciwnicy jakos wymagajacy ale dlatego ze przy obecnym poziomie pyty o tytule bedzie decydowac ktorym pilkarzom sie bedzie mniej nie chcialo, kto uniknie kontuzji i bedzie mial troche szczescia...

Co do zmieny formuly rozgrywek na 2 fazy to nie uwazam zeby to cokolwiek mialo poprawic. Od mieszania lyzka herbata sie nie zrobi slodsza. Cwiczylsmy ten model jakies 10 lat temu i dosc szybko sie z nim pozegnano. Tamte argumenty wroca a ja sadze ze jedyny cel takich zmian to wprowadzenie ruchawki by sprawic wrazenie sie cos robi by w gruncie rzeczy nie robic nic. Problemem sa podstawy szkolenia mlodziezy i lesne dziadki nie rozumiejace jak szybko zmienia sie swiat. Cala reszta jest pochodna tych kwestii oraz statusu nieruszalnosci PZPN pod grozba dyskwalifikacji przez UEFA/FIFA.

montypajton 14.08.2012 14:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DysoN (Post 1268876)

Co do zmieny formuly rozgrywek na 2 fazy to nie uwazam zeby to cokolwiek mialo poprawic. Od mieszania lyzka herbata sie nie zrobi slodsza. Cwiczylsmy ten model jakies 10 lat temu i dosc szybko sie z nim pozegnano. Tamte argumenty wroca a ja sadze ze jedyny cel takich zmian to wprowadzenie ruchawki by sprawic wrazenie sie cos robi by w gruncie rzeczy nie robic nic. Problemem sa podstawy szkolenia mlodziezy i lesne dziadki nie rozumiejace jak szybko zmienia sie swiat. Cala reszta jest pochodna tych kwestii oraz statusu nieruszalnosci PZPN pod grozba dyskwalifikacji przez UEFA/FIFA.

Też się nad tym zastanawiałem, bo ten model był już testowany. Przy czym wtedy sezon zasadniczy trwał jedna rundę a nie 2 z tego co pamiętam. Generalnie, Ektraklasa SA wyjaśnia chęć przeprowadzenia reform tym, że największa część przychodów polskich klubów pochodzi z dnia meczu, więc trzeba dążyć aby liczbę tych dni zwiększyć (inna sprawa że wraz ze wzrostem liczby meczów, wzrastają koszta ich organizacji, które ponoszą kluby).

Ponadto padają takie argumenty, że obecnie marnujemy najlepsze miesiące do gry w piłkę (z czym akurat się zgadzam w 100%), że zespoły będą musiały mieć szersze kadry co stworzy szanse dla młodzieży, i że prawa z transmisji będą droższe bo będzie więcej meczy na sprzedaż (co jest akurat wątpliwe, przynajmniej wg mnie).

dynek.pl 14.08.2012 15:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez montypajton (Post 1268881)
Też się nad tym zastanawiałem, bo ten model był już testowany. Przy czym wtedy sezon zasadniczy trwał jedna rundę a nie 2 z tego co pamiętam. Generalnie, Ektraklasa SA wyjaśnia chęć przeprowadzenia reform tym, że największa część przychodów polskich klubów pochodzi z dnia meczu, więc trzeba dążyć aby liczbę tych dni zwiększyć (inna sprawa że wraz ze wzrostem liczby meczów, wzrastają koszta ich organizacji, które ponoszą kluby).

14 kolejek więcej tego syfu ??
Kto to będzie oglądał ? Dajcie ludziom żyć :)
Ciekawe czy z meczu o superpuchar były takie duże przychody - myślę, ze jak zobaczą frekwencje w tym sezonie to się trochę zdziwią :)

tofik 14.08.2012 15:29

Może i syf, ale nie grając i siedząc bezczynnie tym bardziej zespoły nie podniosą swojego poziomu gry. Mniej głupkowatych zgrupowań, forma wyrabiana spotkaniami o stawkę. Tego nam wbrew pozorom bardzo brakuje.
Marnujemy bardzo dużo roku, w którym akurat mozna grać w fajnych warunkach.

Maciuś 14.08.2012 15:43

Czy gdzies jeszcze w Europie gra sie wedlug takiego idiotycznego systemu? Oprocz Malty i San Marino.
Jesli juz sztucznie wydluzac sezon to tylko poprzez Puchar Polski systemem grupowym.

matysiuk 14.08.2012 15:51

Nie jestem pewien ale podobne systemy stosowane są też w Belgi i Szkocji.

Junior_Battle 14.08.2012 16:02

Rosja, Turcja... takie "leszcze" pierwsze z brzegu

Kociewiak 14.08.2012 16:09

Rosja z tego chyba rezygnuje ale pewny na 100% nie jestem.

jova 14.08.2012 16:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez montypajton (Post 1268881)
Generalnie, Ektraklasa SA wyjaśnia chęć przeprowadzenia reform tym, że największa część przychodów polskich klubów pochodzi z dnia meczu, więc trzeba dążyć aby liczbę tych dni zwiększyć (inna sprawa że wraz ze wzrostem liczby meczów, wzrastają koszta ich organizacji, które ponoszą kluby).

Chyba nie największa. Ósma strona.
Z perspektywy finansów ten pomysł rzeczywiście jest ciekawy. To dobra okazja na zwiększenie przychodów. Pod względem sportowym raczej nic by się drastycznie nie zmieniło. Może skończyłyby się wymówki, że podchodzimy do pucharów bez rytmu meczowego?
Rozbrajają mnie komentarze, że system jest zły, bo żadna poważna liga tak nie gra. Sądzę, że aspekty sportowe i finansowe są znacznie ważniejsze niż ewentualna 'obciachowość' nowego systemu.

RAFi89 14.08.2012 17:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Junior_Battle (Post 1268900)
Rosja, Turcja... takie "leszcze" pierwsze z brzegu

W Rosji w tym sezonie był tylko taki podział ze względu na zmianę systemu rozgrywek. W Turcji z tego co czytałem zrezygnowali po jednym sezonie z tego typu urozmaiceń.

-ja123- 14.08.2012 19:33

Nie rozumiem poparcia ekstraklasy dla tego pomysłu. W poprzednim sezonie byli piłkarze Legii i Wisły, którzy zagrali około 50 spotkań (Wawrzyniak ponad 50). Teraz dodajcie dodatkowych 14 kolejek. Przy te reformie składy powinny być wzmocnione, by zespoły miały w miarę równorzędne dwie jedenastki. Przy obcinaniu budżetów, jak ma to miejsce teraz, to jest mrzonka.

jova 14.08.2012 20:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez -ja123- (Post 1268958)
Nie rozumiem poparcia ekstraklasy dla tego pomysłu. W poprzednim sezonie byli piłkarze Legii i Wisły, którzy zagrali około 50 spotkań (Wawrzyniak ponad 50). Teraz dodajcie dodatkowych 14 kolejek. Przy te reformie składy powinny być wzmocnione, by zespoły miały w miarę równorzędne dwie jedenastki. Przy obcinaniu budżetów, jak ma to miejsce teraz, to jest mrzonka.

To byłby problem raptem kilku klubów, a w wariancie oszczędnościowym można by go rozwiązać po prostu korzystając z rezerwowych i chłopaków z ME w szerszym zakresie. Większości zawodników nie grożą powołania do reprezentacji lub występy w grupach europejskich pucharów, stąd niewielu dobijałoby do 50tki. Spojrzałem sobie na dane z 90minut.pl i w takim Górniku, Koronie czy innym LKSie w ostatnim sezonie ledwo po 2-3 zawodników zaliczyło po 30 lub więcej występów.

arti 14.08.2012 20:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez montypajton (Post 1268873)
Nie wiem czy była o tym mowa, ale tygodnik Piłka Nożna donosi, już po raz drugi, że nadchodzący sezon może być ostatnim rozgrywanym według dotychczasowych reguł tzn formuła każdy z każdym w domu i na wyjeździe.

Oto tzw włodarze spółki Ekstrklasa S.A, pragnąc zwiększyć liczbę rozgrywanych meczów w sezonie, planują od sezonu 2013/14 po sezonie zasadniczym (30kolejek) podzielić tabelę na 2 ośmio-zespołowe grupy mistrzowską i spadkową, które ponownie rozegrają między sobą po 2 mecze. W sumie będziemy mieli 44 kolejki. Wg PN, prace nad projektem na tym etapie są już dość zaawansowane, byłby już konsultacje z PZPN i klubami i do końca roku mają zapaść decyzje.

Co o tym sądzicie? Dla mnie to jest pomysł trochę abstrakcyjny, ale wiele wskazuje na to że te zmiany wejdą za 2 sezony. Od razu przepraszam jeśli była o tym mowa.

Tj. no właśnie... monty pajton:)
Jakby było tak ze 36 kolejek to ok, ale 44? Skąd kluby wezmą kasę na poszerzenie kadr? Kto na trybunach będzie oglądał mecze do połowy grudnia i od 1 lutego (albo nawet połowy stycznia)?
To nie ma prawa się sprawdzić u nas w tym momencie.

Jose 14.08.2012 21:19

Kolejorz idzie na majstra :lol:
http://kkslech.com/2012/08/14/w-piat...omment-page-1/

Te gwiazdki z Rudnevem, Stillicem i resztą miały tylko 5 i 4 miejsce to ten osłabiony ma być lepszy?

brylant17 14.08.2012 22:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jose (Post 1268996)
Kolejorz idzie na majstra :lol:
http://kkslech.com/2012/08/14/w-piat...omment-page-1/

Te gwiazdki z Rudnevem, Stillicem i resztą miały tylko 5 i 4 miejsce to ten osłabiony ma być lepszy?

Przepraszam o co? :lol::haha: Środek tabeli to maks co może z nich być w tym sezonie.Bez napastnika daleko nie zajadą.

Wojtas 14.08.2012 22:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 1269016)
Przepraszam o co? :lol::haha: Środek tabeli to maks co może z nich być w tym sezonie.Bez napastnika daleko nie zajadą.

Ludzie a skad wy to wiecie?

w tej lidze nic tak naprawde nie potrzeba oprocz ambicjii i szczescia.

Amika napewno aspiruje wysoko,no i maja Rumka ktory ma duze ambicje ,ja bym ich nie skreslał .

qqq_b 14.08.2012 22:55

Liga 20 zespołowa. Puchar Polski w systemie grupowym. Wartosciowy Puchar Ligi. W sumie dałoby to zespołom słabym i "srodka tabeli" ok. 50 meczy w sezonie. Mocnym ( wystepy w Europie - oby ) ok. 60 meczy. W sam raz.

rps16 14.08.2012 23:47

grupowy puchar + jeszcze puchar ligi to by byla przesada, juz teraz jak ktos gra w LE w grupie to mu sie to czkawka w lidze odbija, ale fakt ze przydaloby sie ogolnie wiecej grania

Jaroo1 15.08.2012 00:07

Cytat:

Liga 20 zespołowa. Puchar Polski w systemie grupowym. Wartosciowy Puchar Ligi. W sumie dałoby to zespołom słabym i "srodka tabeli" ok. 50 meczy w sezonie. Mocnym ( wystepy w Europie - oby ) ok. 60 meczy. W sam raz.
W sam raz to to jest na lige Hiszpanska, włoska, angielska, niemiecka czy francuska gdzie przerwa zimowa trwa 2 tygodnie czy miesiac, gdzie rzadko kiedy sie zdarza, ze trzeba przelozyc kolejke ligowa z powodu pogody, gdzie nie musza kibice przy minus 15 czy 20 stopniach przyjsc na mecz, gdzie pilka jest na poziomie wiec trybuny sie zapelnia (czy ktos co tydzien bedzie jezdzil na wyjazd? czy ktos co tydzien bedzie przychodzil na mecze u siebie, a wlasciwie wiecej, bo jak dojdzie do tego PP i LM/LE to juz w ogole bylyby maratony kibicowskie), gdzie kluby maja kase i po 2 rowne sklady a nie tak jak u nas. Nie wiem czy ktos wytrzymalby az tak duza dawke naszej ligowej kopaniny, ciagle wyjazdy i mecze na szczycie, przeciez caly smaczek jest w tym, ze z Legia czy Amica gramy 2 mecze, a w tym nowym systemie w sezonie moglibysmy z nimi grac 6 razy (4 razy liga, 2 razy PP - z czego te 5 meczow (2 wiosna w PP, runda wiosenna - 1 mecz, i grupa mistrzowska/spadkowa 2 mecze na wiosne) bylyby rozgrywane wiosna, w krotkim odstepie czasu - kogos taka wizja podnieca? U nas za dlugo musi trwac przerwa zimowa dlatego bez sensu jest porownywanie sie do Anglii czy innej Hiszpanii. Oni tam sobie graja w zime i im sie te 50 czy 150 meczow, ktore graja rozkladaja w czasie a u nas byloby granie 2 razy w tygodniu. Lepiej by bylo lige powiekszyc o 2 zespoly i grac 34 mecze

A w przypadku sezonu, w ktorym bylyby ME/MŚ to juz nawet nie chce myslec co by sie dzialo. mielibysmy rozegrac te wszystkie mecze do poczatku maja, absurd. No ale madre glowy niech mysla. Wszak kase zarabiaja (na karaniu klubow) to na pewno cos dobrego wymysla

Jose 15.08.2012 01:05

Ale po co dodatkowo 2 drużyny skoro co roku kluby mają problemy z otrzymaniem licencji. Więcej drużyn to większe prawdopodobieństwo ustalenia następnego składu sezonu przy zielonym stoliku jeżeli ten system licencyjny byl by rozpatrywany tak jak należy to praktycznie co roku nie powinno być walki o utrzymanie tylko licencje by decydowały o awansach, spadkach. Lepiej zmniejszyć ligę do 14.

Dariook 15.08.2012 01:59

Już bym wolał 12 zespołów w Lidze. Runda zasadnicza na jesień czyli 22 mecze.
Po przerwie zimowej faza play-off , 2 grupy po 6 zespołów czyli 10 meczy + puchar polski.
W taki sposób, praktycznie każda drużyna w grupie walczy o coś. Do pucharów wejdą 3 pierwsze a spadać będzie ostatnia a w barażach zagrają 10 i 11 . z 1 ligi awansuje 1 bezpośrednio a drużyny 2 i 5 oraz 3 i 4 rozegrają miedzy sobą mecz dwumecz by wyłonić uczestników baraży.

Daje to nam to mecze o stawkę do ostatniej kolejki. A zaczynając lige z początkiem lipca nie będzie problemów z trybem meczowym w pucharach. Ważne żeby każda z faz kończyła się w jednej rundzie a nie jak to bywało ostatnio, ze 2 kolejki z wiosny rozgrywano jeszcze jesienia.
Powód jest bardzo błachy,mianowicie jest to nie do konca sprawiedliwe . Druzyna wzmacnia/osłabia sie w okienku a niestety 2 przeciwników ma odklepanych w starym składzie. Bywa że przeciwnicy na wiosnę grają z całkowicie inna druzyną niż te 2 druzyny co rozegrały mecze awansem jesienią.

arti 15.08.2012 09:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez qqq_b (Post 1269025)

To teraz jeszcze wymień 20 polskich drużyn, które wytrzymałyby to finansowo.
Pamiętaj, że więcej drużyn = mniej kasy z canalplus na jedną drużynę.
Poza tym już widzę te dziesiątki tysięcy kibiców na stadionach w grudniu czy w lutym.

AntyMod 15.08.2012 10:05

Zawsze twierdze ze naszej slabiutkiej lidze potrzeba ligi 10 zespolowiej - 4 rundy - 36 meczy ... i drastyczna ( dla niektorych ) koncowka - czyli spadek np. 3 druzyn - wtedy byloby o co grac 3 druzyny o puchary- 3 o spadek - malo by bylo miejsca do tzw. stalego i pewnego miejsca w srodku tabeli

!!IRIVER!! 15.08.2012 12:20

Rokrocznie ta sama dyskusja, co powinni zrobić by nasz futbol uzdrowić ;] najlepiej zaorać stadiony na 10 lat, Anal+ lepiej by zrobił jakby zaczął inwestować te miliony w młodzież, z czego efekty przyszłyby za 10-15 lat, bo kolejna reforma rozgrywek i tak nam da wielkiego murzyńskiego chu..

Baala 15.08.2012 13:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1269044)
Już bym wolał 12 zespołów w Lidze. Runda zasadnicza na jesień czyli 22 mecze.
Po przerwie zimowej faza play-off , 2 grupy po 6 zespołów czyli 10 meczy + puchar polski.
W taki sposób, praktycznie każda drużyna w grupie walczy o coś. Do pucharów wejdą 3 pierwsze a spadać będzie ostatnia a w barażach zagrają 10 i 11 . z 1 ligi awansuje 1 bezpośrednio a drużyny 2 i 5 oraz 3 i 4 rozegrają miedzy sobą mecz dwumecz by wyłonić uczestników baraży.

Daje to nam to mecze o stawkę do ostatniej kolejki. A zaczynając lige z początkiem lipca nie będzie problemów z trybem meczowym w pucharach. Ważne żeby każda z faz kończyła się w jednej rundzie a nie jak to bywało ostatnio, ze 2 kolejki z wiosny rozgrywano jeszcze jesienia.
Powód jest bardzo błachy,mianowicie jest to nie do konca sprawiedliwe . Druzyna wzmacnia/osłabia sie w okienku a niestety 2 przeciwników ma odklepanych w starym składzie. Bywa że przeciwnicy na wiosnę grają z całkowicie inna druzyną niż te 2 druzyny co rozegrały mecze awansem jesienią.

Bardzo dobry post. Takie same przemyślenia mam od kilku lat. Ewentualine bym tylko baraże sobie zostawił bo nauczony poprzednimi latami w Polsce takie baraże pachnął wałkami. Niech spada z 12 osobowej ligi trzy drużyny bezpośrednio. No i ważne by po rundzie zasadniczej nie dzieliś punktów przez dwa (nigdy nie rozumiałem po cholere to robić).

Myśle, że i poziom sportowy przy takiej lidze sie podniósł i finansowy. Sportowy bo po przerwie zimowej właściwie każdy mecz w grupie mistrzowskiej jest o coś, bo bezpośrednim starciem można dużo nadrobić. Mistrza zdobywałaby zdecydowanie najsilniejsza drużyna, a nie ta co najmniej punktów straciła ze słabiakami kopiącymi po nogach.

Finansowy bo kase dzieliłoby sie na 12, a nie 16 drużyn, więc znacznie budżety klubów tych co grały by w Ekstraklasie poszły w górę. Dodatkowo myśle że i frekwencja poszła by do góry. Ludzi najbardziej na stadion przyciąga mocny przeciwnik. I nie przeszkadza mi że taka Legia czy Amika byłaby u nas dwa razy na sezon. Bądźmy szczerzy kogo w tamtym sezonie obchodziły mecze np. Podbeskidzie -Bełchatów, które o nic nie grały.

edit: nudziłem się więc zrobiłem tabelke jak by taka liga wyglądała gdyby grano ją 12-osobową po pierwszej rundzie (wziąłem pierwszych 12 drużyn z ligi czyli wyniki miedzy sobą bez czterech najsłabszych):

Ruch 38
Śląsk 37
Legia 36
Korona 33
Lech 33
Górnik 32
--------------
Widzew 29
Wisła 27
Polonia 26
Zagłębie 26
Podbeskidzie 23
Jagiellonia 22

Jak widać na wiosne dzielnie musielibyśmy walczyć przed spadkiem ;]

Marszałek 16.08.2012 10:42

Spoko tabelka, ale nie wiem czemu jestem przekonany, że w tym sezonie będzie ona raczej obrócona. Czyli Ruch i Śląsk pożegnają się z fartem i zaczną spisywać się na miarę swoich możliwości, czyli dużo poniżej tego co ugrali w zeszłym sezonie.

Arked 16.08.2012 13:06

Liga piłkarska dużego kraju, jakim jest Polska, powinna mieć przynajmniej 16-20 drużyn, nie żadne 10-12. Decyduje tu ilość dużych ośrodków miejskich i potencjalnych kibiców. Kluby z problemami finansowymi będą zawsze, nie ważne czy będzie 10 czy 20 zespołów. Trzeba by wprowadzić finansowe kryterium przyporządkowywania klubów do klas rozgrywkowych zamiast sportowego, żeby było inaczej. Wtedy Polonia Bytom czy ŁKS nigdy by do Ekstraklasy nie awansowały. Najwyższa klasa rozgrywkowa byłaby praktycznie zamknięta i ciągle grałyby w niej te same zespoły (coś w stylu profesjonalnych lig amerykańskich jak NBA, NHL, NFL). Tylko, że to mocno wypatrzyłoby sens sportowej rywalizacji.

Zmniejszanie ligi nie ma żadnego sensu i wcale nie podnosi poziomu sportowego. Sami już to przerabialiśmy, podobnie jak wiele innych lig i praktycznie wszyscy z tego pomysłu rezygnowali. Poronionym pomysłem są też wszelakie grupy mistrzowskie/spadkowe, które również były szybko porzucane. Nie bez powodu, żadna poważna liga nie gra w ten sposób.

syryls 16.08.2012 13:10

@ up
A w LE będą grały jakieś Ruchy a niedługo jakieś Korony czy Podbeskidzia

Proud 16.08.2012 13:13

Kolego, ten "jakiś" Ruch jest 14krotnym Mistrzem Kraju. Stawianie go w jednym rzędzie z Koroną czy Podbeskidziem jest krzywdzące.
Prędzej można by powiedzieć jakieś Amiki, bo to jest sezonowy klubik bez tradycji i historii.

Abstrahujemy od finansów oczywiście.

Edit:

Bobek, przeczytaj jeszcze raz mojego posta. W całości. Może doszukasz się odpowiedzi na swoje pytanie.

Bobek90 16.08.2012 13:19

Proud

Lol :rotfl: A co ma historia do aktualnego poziomu?

Edit: Nie znalazlem :O

syryls 16.08.2012 13:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 1269321)
Kolego, ten "jakiś" Ruch jest 14krotnym Mistrzem Kraju. Stawianie go w jednym rzędzie z Koroną czy Podbeskidziem jest krzywdzące.
Prędzej można by powiedzieć jakieś Amiki, bo to jest sezonowy klubik bez tradycji i historii.

Abstrahujemy od finansów oczywiście.

Edit:

Bobek, przeczytaj jeszcze raz mojego posta. W całości. Może doszukasz się odpowiedzi na swoje pytanie.

Przed wojną i niewiele po, Ruch był potegą i w tym czasie odnosił największe sukcesy. A od 30 lat to zwykły ligowy średniak, stwierdzam fakty;)

Mahazel888 16.08.2012 19:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 1269018)
Ludzie a skad wy to wiecie?

w tej lidze nic tak naprawde nie potrzeba oprocz ambicjii i szczescia.

Dodałbym jeszcze kondycji.Ćwiczenia z piłkami lekarskimi na salce i jesteś w środku tabeli, dodajesz do tego ambicję i grasz w pucharach + szczęście jesteś mistrzem.

dulli78 16.08.2012 20:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez montypajton (Post 1268873)

Zostawić, tak jak jest. Zwiększyć ilość meczów w Pucharze Polski (rozgrywki grupowe) i podnieść rangę tych rozgrywek (konkretna kasa za przejście do kolejnej rundy - wiem, science - fiction, leśne dziady z pzpn na to nie pozwolą)

A za 5 lat pomyśleć nad poszerzeniem ligi do 18 zespołów, jak ucywilizuje się proces licencyjny (w co szczerze pisząc nie wierzę)

Gwiaździsty 17.08.2012 06:31

Na obecna chwilę jaki taki poziom moze zagwarantować liga max 12 zespołow. Zobaczymy w jakim stanie liczbowym zakończą się rozgrywki w tym roku. Zobaczymy ile klubów będzie miało pieniadze na wypłaty dla zawodników ? Rozszerzanie ligi do 18 zespołow to czysta abstrakcja, chyba że będzie to polegać na doliczaniu innym walkowerów w trakcie rozgrywek.

Karherop 17.08.2012 07:51

Póki liga nie ruszyła , symulacja szans na ten sezon

1. Wisła Kraków - zdobędziemy mistrzostwo po ciężkiej walce , ale wierzę że drużyna Probierza złapie dobrą formę
2. Legia Warszawa - będzie nam mocno deptać po piętach
3. Zagłębie Lubin - czarny koń rozgrywek , nie osłabił się , a wręcz przeciwnie
4. Śląsk Wrocław
5. Jagiellonia
6. Lech Poznań
7. Ruch Chorzów
8. Lechia Gdańsk
9. Górnik Zabrze.
10. Piast Gliwice
11.Korona Kielce
12.Polonia Warszawa
13.Widzew Łódź
14.Podbeskidzie B-B
15.Pogoń Szczecin
16.GKS Bełchatów

bridgeburner 17.08.2012 09:46

Ja bym Bełchatowa tak latwo nie skreślał
Kosowski, Wróbel, Bożok, Buzała Nowak, Baran, Wilusz, Lacic, bracia Mak, jeżeli mimo braku kasy bedzie im sie chciało grać to sie spokojnie utrzymaja
beznadziejnie kadrowo wygląda Widzew, Podbeskidzie też niespecjalnie, do tego zwykle w 2 sezonie konczy sie entuzjazm zwiazany z awansem i gra w wyzszej klasie,
dodatkowo beniaminkowie oraz moze Korona, ciekawe czy sa w stanie 2 sezon tylko na kopaniu po nogach zdobywac punkty
Co do czuba tabeli to dla mnie zdecydowany faworyt to Legia, potem My, Sląsk i Jaga no i pewnie ktos z drugiego szeregu tradycyjnie zaskoczy

rw88 17.08.2012 09:51

Mój typ:

1. Wisła Kraków
2. Legia Warszawa
3. Jagiellonia
4. Zagłębie Lubin
5. Lech Poznań
6. Górnik Zabrze
7. Ruch Chorzów
8. Korona Kielce
9. Piast Gliwice
10. Śląsk Wrocław
11. Lechia Gdańsk
12. Polonia Warszawa
13. GKS Bełchatów
14. Pogoń Szczecin
15. Widzew Łódź
16. Podbeskidzie B-B

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:06.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl