![]() |
[quote=!!IRIVER!!;892903]Mateuusz - we środę chyba :P
www.oke.krakow.pl ;)[/quote Jasny Gwint, ludzie żyjcie trochę, 2 moich kumpli też sie nabrało, tylko koleżanka jedna mądra... Zastanawiam sie jak można się nabrać na takie coś, tak jak bym powiedział, że Pudzian bd startował w skokoach narciarskich...:shock: |
Cytat:
A tu taki zonk. Trzeba się wyspać w końcu przed tym ważnym dniem :D |
[quote=kubawislak;892908]
Cytat:
|
****a mać, nie napisałem, że to z tym orgonem pod stołem to była prowokacja, i nie wiem czy mi pracy nie obleja,... zapomniałem sobie o tym. z 2 strony jak to miało byc na podstawie tekstu, to nic takiego nie wynikalo?
|
ja tam napisałem, że w tej scenie dochodzi do rozmowy tej pani E. z tym Truflem xD i podsłu..... tą konwersacje Orgon. Napisałem prace na 3,5 strony! szok dla mnie ;D
|
Ja jestem średnio zadowolony, a to przez ten tekst do czytania ze zrozumieniem. Tematy do wypracowania lajtowe:D
|
Cytat:
Ja wziąłem "Zdążyć przed Panem Bogiem". Chociaż książki nie czytałem, to podany fragment i to co na lekcjach wleciało jednym uchem, a drugim akurat nie wyleciało wystarczyło :P |
Ale mi matura psiukusa zrobiła .:P Wczoraj nawet przez myśl mi nie przeszło, że może być „Świętoszek”, nie wypisałem go w moich ulubionych, a jest to książka która przekracza granice moich ulubionych.
Wszystko zaczęło się półtora roku temu, gdy nasze Szkolne kółko teatralne, jak co roku, zaczynało przygotowaniu do spektaklu. Brakowało, im postaci męskich (większość to głównie to dziewczyny), no i za namową mojej polonistki uległem jej prośbie i zgodziłem się uczestniczyć(uczestniczyć, bo za aktora nigdy się nie uważałem i z pewnością nigdy nim nie będę):P Patrząc z perspektywy czasu to był strzał w 10. Tyle miesięcy prób, teksty większości bohaterów, ze względu na liczne powtórki na próbach, praktycznie wbite na blachę, nie mówiąc już o wydarzeniach w całym utworze(które znałem scena po scenie):D:D Także dzisiaj jak tylko rozpakowaliśmy arkusze to ja i parę osób krzyknęło sobie po cichu z radości, aż mnie babka wzrokiem zmierzyla:D Nie liczę oczywiście na 50 punktów za wypracowanie, po ze mnie umysł ścisły i wypracowanie raczej zawsze w granicy 3+/-4, no ale myślę że te 20 punktów za samo wypracowanie to mógłbym dostać, szkoda że nie było żeby odnieść się do całego utworu, co oczywiście i tak robiłem, chociaż pewnie punktów za to nie dostane.:P Porównując tekst z tamtego roku(o hipnozie) i ten z dzisiejszej, to zdecydowanie mieliśmy pecha, bo ubiegłoroczny był o wiele prostszy przynajmniej pytanie do niego były o wiele łatwiejsze. Czytając pierwsze trzy pytania do pracu z tekstem, wpadłem w nerwy bo nic nie umiałem, dopiero gdy trochę ochłonąłem, to coś wykombinowałem, ale ostanie 2 zadania to po prostu masakra… P.S. Miał ktoś u was na sali wodę, bo podobno to zabronione a u nas 2 osoby miały… |
mieli wode...
|
Cytat:
Tekst do czytania sam w sobie całkiem przystępny, ale pytania już średnio ciekawe, zwłaszcza te dwa ostatnie :shock: Tematy do wypracowania przystępne, mogło być o wieeeeeela gorzej. Pisałam o "Zdążyć przed Panem Bogiem". |
Cytat:
|
no te dwa ostatnie to do teraz nie mam pojęcia co tam trzeba było właściwie napisać.. ale trudno :)
u nas nauczycielki przyniosły 3 wody mineralne i parę kubeczków, kto chciał mógł podejść i się napić - a i tak nikt nie skorzystał :P trzeba by coś się pouczyć przed jutrem :D |
wodę można mieć jeśli przyniesiesz wcześniej do szkoły jakiś dokument od lekarza,że potrzebujesz..Przynajmniej nam tak mówili ;]
|
A wrzucaliście do reklamówki komórki przed rozpoczęciem:D??
|
U nas lepiej było. Kumplowi z drugiej klasy telefon zadzwonił w środku pisania (jakoś przed 11). Coś go wyłączyć nie mógł i w końcu wyciągnął baterię :) Nauczyciel wziął mu pracę ten musiał wyjść i chyba dziękujemy.., bo potem już go nie widziałem. Ale egzaminu nie przerwali :) A wystarczy, że jedna osoba by wstała i powiedziała, że to jej zakłóciło pisanie i koniec pisania... :lol:
|
Cytat:
|
JA napisałem, że to co co przygotowała ta laska to była mistyfikacja czyli w sumie na jedno wyszło:)
|
Cytat:
|
Mogą się czepiać w komisji jak napisałem parę razy o gettcie warszawskim "obóz" ? Jeszcze chyba głupotę palnąłem stwierdzając że członkostwo w ŻOB-ie uchroniło Edelmana przed śmiercią.
W sumie to tak średnio związane z tematem przedstaw przemyślenia Marka Edelmana o możliwościach godnego życia w czasach Zagłady i różnych poglądach na temat godnej śmierci takie coś znalazłem w necie Cytat:
|
a wogle jest cos takiego jak ptk ujemne?
strasznie do dupy czytanie bylo w tym roku, zreszta to wypracowanie o cierpiacych żydkach tez strasznie ograniczajace bylo. |
grzechu: Mówię Ci, nie bój nic. Naprawdę za byle co pracy nie unieważniają :)
|
ok, dzieki;d
|
Edelman miał za zadanie stać przy tej bramie i oceniać czy ktoś sie nadaje do roboty?
|
Cytat:
|
Cytat:
mnie tematy zaskoczyly. pozytywnie oczywiscie:) czytanie ch*jowe jak barszcz. a co do wypracowanie to Świetoszka wzialem zajebiscie mi spasowalo bo ksiazke akurat pamietalem w 100%:D tak ze mysle ze JP bedzie wieksze niz 30% |
Cytat:
Przez 2 dni sie oczytałem jak chory tych opracowań, a i tak mi dali tego co nie czytałem, ale jestem zadowolony:-p |
A ja jestem w****iony tym co zobaczyłem rano. Przeczytałem wszystkie lektury ( opracowania, streszczenia ) oprócz literatury obozowej, potopu i....świętoszka. I weź się tu nie w**** .
Pisałem o dziele Moliera. Tekst o tym internecie też dosyć podchwytliwy i zdradziecki ;p Tu sa jakies odpowiedzi: http://fakty.interia.pl/raport/matur...o,1473545,6486 |
Tez bylem troche posrany bo napisalem, ze Orgon to brat tego kolesia z tematu, ale zarowno ten blad jak i kolegi grzecha sa bledami rzeczowymi, za ktore po prostu nie odejma tylko nie przyznaja przewidzianych pktow. **** z polskim, najgorsze za mna:p
|
Ja mam dla was niemiłą niespodziankę...
Ponoć Świętoszek nie jest głównym bohaterem. Nie jest to matematyka więc nie ma definicji głównego bohatera ale jeśli ustalą w kluczu że to Orgon to może się skończyć 0.... Widziałem że tu ****y muszą dać zaplątany i niejednoznaczny temat. Drugi mi kompletnie nie podchodził bo nie zdążyłem literatury współczesnej przerobić. |
Cytat:
10 znaków |
Reasumując.
Matura w tym roku stała na średnim poziomie, chciało by się rzec, nie na słabym. Wydaje mi się jednak, że na maturze nawet podstawowej od ucznia powinno wymagać się czegoś więcej, niż znajomości 90 stronnicowej Komedii. Sam tekst o internecie średni. Pytania znośnie. Wydaje mi się, że w tym roku nie macie na co narzekać :) |
Cytat:
:lol: Szczerze to podejrzewałem, że będzie Inny Świat coś z obozami, zagładą ale nie że akurat to. Trochę właśnie podchwytliwy ten tekst o Internecie, ale pierwsze co przeczytałem ten tekst myślę pierwsze pytanie będzie : Co to jest Internet :D W ogóle pomieszałem odpowiedzi w 13 i 14 nie wiem czemu. Ogólnie sprawdzając odpowiedzi powinno być dobrze, jeszcze takie małe pytanie jak myślcie zaliczą jak w 3 napisałem OSTROŻNOŚĆ ?? |
mógłby mi ktoś zapisać na dysku informator z matematyki i wstawić na sendspace bo moj internet + serwer CKE dzis nie wydoją....
będę wdzięczny http://www.cke.edu.pl/images/stories...ormator_10.pdf |
Cytat:
|
matura jest po prostu PRYMITYWNA i moim zdaniem to jedynie określenie.
Nie prowadziłem zeszytu z Polskiego a 4 dni przed maturą przeczytałem streszczenia z opracowaniami wszystkich lektur czyli jakoś 6 dziennie. Napisałem wypracowanie na 5 stron i myślę że z drugim tematem bym się podobnie rozprawił jakbym dobił sie do literatury współczesnej no ale nie zdążyłem;] Jedyne co mnie martwi to dwuznaczność osoby bohatera. Orgon czy Świętoszek?;] Oczywiście nie robię z siebię alfy czy omegi ale nie ucząc się NIC przez lata licze na 50/60% czyli to świadczy o tej maturze. Z majcy podstawa to podobny prymityw z całą księgą zbiorów;] |
Cytat:
Co do postaci głównej, przewidziałem że może być różnie, także scharakteryzowałem i Orgona i Tartuffa, no może wstep zrobiłem o Tartuffe, no ale przecież punktów mi za to nie obetną. |
Moglby ktos podac tego linka do matury z matmy w ktorej to niby maja byc tylko pozmieniane dane?
dziekuje Svartis |
Nie ma opcji, żeby to był Orgon, on nie był główną postacią, a wszystkie intrygi i wydarzenia kreowane byly przez Tartuffa;)
|
Orgon był jedną z głównych postaci... :>
Tak jak Marianna i Elmira, a także Świętoszek. |
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:19. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl