Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

kubawislak 03.05.2010 21:41

[quote=!!IRIVER!!;892903]Mateuusz - we środę chyba :P

www.oke.krakow.pl ;)[/quote
Jasny Gwint, ludzie żyjcie trochę, 2 moich kumpli też sie nabrało, tylko koleżanka jedna mądra... Zastanawiam sie jak można się nabrać na takie coś, tak jak bym powiedział, że Pudzian bd startował w skokoach narciarskich...:shock:

WISŁAZWE 03.05.2010 21:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kubawislak (Post 892908)
Jasny Gwint, ludzie żyjcie trochę, 2 moich kumpli też sie nabrało, tylko koleżanka jedna mądra... Zastanawiam sie jak można się nabrać na takie coś, tak jak bym powiedział, że Pudzian bd startował w skokoach narciarskich...:shock:

A ja myślałem, że wystartuje na Prezydenta bo nam potrzeba silnego człowieka na tym stanowisku. :lol:
A tu taki zonk.

Trzeba się wyspać w końcu przed tym ważnym dniem :D

Jaro1991 03.05.2010 21:51

[quote=kubawislak;892908]
Cytat:

Pierwotnie napisane przez !!IRIVER!! (Post 892903)
Mateuusz - we środę chyba :P

www.oke.krakow.pl ;)[/quote

Nie dziw się:-D Wszyscy są bankowo już podstresowani:-D Przynajmniej ja tak mam, dlatego też trzeba się wyspać przed D-Day:D I życzę wszystkim co by się wyspali, może dobry sen nam pomoże:P

grzechu1991 04.05.2010 14:10

****a mać, nie napisałem, że to z tym orgonem pod stołem to była prowokacja, i nie wiem czy mi pracy nie obleja,... zapomniałem sobie o tym. z 2 strony jak to miało byc na podstawie tekstu, to nic takiego nie wynikalo?

damianol1991 04.05.2010 14:20

ja tam napisałem, że w tej scenie dochodzi do rozmowy tej pani E. z tym Truflem xD i podsłu..... tą konwersacje Orgon. Napisałem prace na 3,5 strony! szok dla mnie ;D

Jaro1991 04.05.2010 14:20

Ja jestem średnio zadowolony, a to przez ten tekst do czytania ze zrozumieniem. Tematy do wypracowania lajtowe:D

martin_6 04.05.2010 14:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grzechu1991 (Post 892928)
****a mać, nie napisałem, że to z tym orgonem pod stołem to była prowokacja, i nie wiem czy mi pracy nie obleja,... zapomniałem sobie o tym. z 2 strony jak to miało byc na podstawie tekstu, to nic takiego nie wynikalo?

Jak nic o tym nie napisałeś to nic, gorzej jeśli napisałeś że to nie prowokacja :)

Ja wziąłem "Zdążyć przed Panem Bogiem". Chociaż książki nie czytałem, to podany fragment i to co na lekcjach wleciało jednym uchem, a drugim akurat nie wyleciało wystarczyło :P

igortsw 04.05.2010 14:29

Ale mi matura psiukusa zrobiła .:P Wczoraj nawet przez myśl mi nie przeszło, że może być „Świętoszek”, nie wypisałem go w moich ulubionych, a jest to książka która przekracza granice moich ulubionych.

Wszystko zaczęło się półtora roku temu, gdy nasze Szkolne kółko teatralne, jak co roku, zaczynało przygotowaniu do spektaklu. Brakowało, im postaci męskich (większość to głównie to dziewczyny), no i za namową mojej polonistki uległem jej prośbie i zgodziłem się uczestniczyć(uczestniczyć, bo za aktora nigdy się nie uważałem i z pewnością nigdy nim nie będę):P

Patrząc z perspektywy czasu to był strzał w 10. Tyle miesięcy prób, teksty większości bohaterów, ze względu na liczne powtórki na próbach, praktycznie wbite na blachę, nie mówiąc już o wydarzeniach w całym utworze(które znałem scena po scenie):D:D Także dzisiaj jak tylko rozpakowaliśmy arkusze to ja i parę osób krzyknęło sobie po cichu z radości, aż mnie babka wzrokiem zmierzyla:D

Nie liczę oczywiście na 50 punktów za wypracowanie, po ze mnie umysł ścisły i wypracowanie raczej zawsze w granicy 3+/-4, no ale myślę że te 20 punktów za samo wypracowanie to mógłbym dostać, szkoda że nie było żeby odnieść się do całego utworu, co oczywiście i tak robiłem, chociaż pewnie punktów za to nie dostane.:P

Porównując tekst z tamtego roku(o hipnozie) i ten z dzisiejszej, to zdecydowanie mieliśmy pecha, bo ubiegłoroczny był o wiele prostszy przynajmniej pytanie do niego były o wiele łatwiejsze. Czytając pierwsze trzy pytania do pracu z tekstem, wpadłem w nerwy bo nic nie umiałem, dopiero gdy trochę ochłonąłem, to coś wykombinowałem, ale ostanie 2 zadania to po prostu masakra…

P.S. Miał ktoś u was na sali wodę, bo podobno to zabronione a u nas 2 osoby miały…

Marcin_fan 04.05.2010 14:32

mieli wode...

sndr 04.05.2010 14:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez igortsw (Post 892942)
szkoda że nie było żeby odnieść się do całego utworu, co oczywiście i tak robiłem, chociaż pewnie punktów za to nie dostane.:P

Powinieneś dostać za to punkty dodatkowe jako tzw WALOR :)
Tekst do czytania sam w sobie całkiem przystępny, ale pytania już średnio ciekawe, zwłaszcza te dwa ostatnie :shock:
Tematy do wypracowania przystępne, mogło być o wieeeeeela gorzej. Pisałam o "Zdążyć przed Panem Bogiem".

grzechu1991 04.05.2010 14:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 892941)
Jak nic o tym nie napisałeś to nic, gorzej jeśli napisałeś że to nie prowokacja :)

Ja wziąłem "Zdążyć przed Panem Bogiem". Chociaż książki nie czytałem, to podany fragment i to co na lekcjach wleciało jednym uchem, a drugim akurat nie wyleciało wystarczyło :P

nie napisalem ze to prowokacja, i **** wie czy to nie bedzie kardynalny błąd

MasterCarl 04.05.2010 14:35

no te dwa ostatnie to do teraz nie mam pojęcia co tam trzeba było właściwie napisać.. ale trudno :)
u nas nauczycielki przyniosły 3 wody mineralne i parę kubeczków, kto chciał mógł podejść i się napić - a i tak nikt nie skorzystał :P
trzeba by coś się pouczyć przed jutrem :D

darlonek9 04.05.2010 14:36

wodę można mieć jeśli przyniesiesz wcześniej do szkoły jakiś dokument od lekarza,że potrzebujesz..Przynajmniej nam tak mówili ;]

igortsw 04.05.2010 14:37

A wrzucaliście do reklamówki komórki przed rozpoczęciem:D??

Kandzior 04.05.2010 14:38

U nas lepiej było. Kumplowi z drugiej klasy telefon zadzwonił w środku pisania (jakoś przed 11). Coś go wyłączyć nie mógł i w końcu wyciągnął baterię :) Nauczyciel wziął mu pracę ten musiał wyjść i chyba dziękujemy.., bo potem już go nie widziałem. Ale egzaminu nie przerwali :) A wystarczy, że jedna osoba by wstała i powiedziała, że to jej zakłóciło pisanie i koniec pisania... :lol:

martin_6 04.05.2010 14:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grzechu1991 (Post 892945)
nie napisalem ze to prowokacja, i **** wie czy to nie bedzie kardynalny błąd

Czytaj ze zrozumieniem (obawiam się, że praca z tekstem nie poszła Ci najlepiej :lol:). Piszę Ci, że jeśli o tym nie napisałeś to NIE JEST to błąd kardynalny. Po prostu nie dostaniesz punktów przewidzianych za napisanie tego. Błąd kardynalny byłby, gdybyś napisał coś, co byłoby totalną bzdurą.

Jaro1991 04.05.2010 14:45

JA napisałem, że to co co przygotowała ta laska to była mistyfikacja czyli w sumie na jedno wyszło:)

grzechu1991 04.05.2010 14:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 892952)
Czytaj ze zrozumieniem (obawiam się, że praca z tekstem nie poszła Ci najlepiej :lol:). Piszę Ci, że jeśli o tym nie napisałeś to NIE JEST to błąd kardynalny. Po prostu nie dostaniesz punktów przewidzianych za napisanie tego. Błąd kardynalny byłby, gdybyś napisał coś, co byłoby totalną bzdurą.

Tylko ja napisałem, że ona przyjęła postawę bierną , co w kontekście tekstu jest poprawne, natomiast w kontekscie całego utworu jest bzdurą. Aurat co do pracy z tekstem to szła mi zazwyczaj b. dobrze , po prostu sie zdenerwowałem i wyleciało mi to z głowy...

_gilardino_ 04.05.2010 14:45

Mogą się czepiać w komisji jak napisałem parę razy o gettcie warszawskim "obóz" ? Jeszcze chyba głupotę palnąłem stwierdzając że członkostwo w ŻOB-ie uchroniło Edelmana przed śmiercią.
W sumie to tak średnio związane z tematem przedstaw przemyślenia Marka Edelmana o możliwościach godnego życia w czasach Zagłady i różnych poglądach na temat godnej śmierci

takie coś znalazłem w necie
Cytat:

Do obozów hitlerowskich musimy zaliczyć także getta żydowskie.
Od jesieni 1939 roku Niemcy tworzyli na ziemiach okupowanych wyizolowane dzielnice miejskie i wiejskie, przeznaczone dla Żydów. Getta były skrajnym przykładem niemieckiej polityki dyskryminacji rasowej i środkiem eksterminacji Żydów. Warunki bytowania ludności zgromadzonej w gettach były straszliwe, choroby, epidemie i masowe egzekucje powodowały wysoką śmiertelność. W latach 1942-1944 Niemcy stopniowo i systematycznie likwidowali getta, wywożąc ich ludność do nowo powstałych obozów zagłady. Według obliczeń szacunkowych w gettach zginęło około 700 tysięcy ludzi.

Kaszalot 04.05.2010 14:48

a wogle jest cos takiego jak ptk ujemne?

strasznie do dupy czytanie bylo w tym roku, zreszta to wypracowanie o cierpiacych żydkach tez strasznie ograniczajace bylo.

martin_6 04.05.2010 14:52

grzechu: Mówię Ci, nie bój nic. Naprawdę za byle co pracy nie unieważniają :)

grzechu1991 04.05.2010 14:53

ok, dzieki;d

kubawislak 04.05.2010 14:59

Edelman miał za zadanie stać przy tej bramie i oceniać czy ktoś sie nadaje do roboty?

martin_6 04.05.2010 15:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kubawislak (Post 892964)
Edelman miał za zadanie stać przy tej bramie i oceniać czy ktoś sie nadaje do roboty?

W teorii tak, w rzeczywistości wybierał tych, którzy mogli się przydać żydowskim bojówkom.

Mateuusz 04.05.2010 15:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 892966)
W teorii tak, w rzeczywistości wybierał tych, którzy mogli się przydać żydowskim bojówkom.

do JG i AW??:rotfl:
mnie tematy zaskoczyly. pozytywnie oczywiscie:) czytanie ch*jowe jak barszcz. a co do wypracowanie to Świetoszka wzialem zajebiscie mi spasowalo bo ksiazke akurat pamietalem w 100%:D tak ze mysle ze JP bedzie wieksze niz 30%

kubawislak 04.05.2010 15:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez martin_6 (Post 892966)

No to dobrze napisałem, to właśnie też wziąłem pod uwagę.
Przez 2 dni sie oczytałem jak chory tych opracowań, a i tak mi dali tego co nie czytałem, ale jestem zadowolony:-p

grzesiek632 04.05.2010 15:04

A ja jestem w****iony tym co zobaczyłem rano. Przeczytałem wszystkie lektury ( opracowania, streszczenia ) oprócz literatury obozowej, potopu i....świętoszka. I weź się tu nie w**** .

Pisałem o dziele Moliera.
Tekst o tym internecie też dosyć podchwytliwy i zdradziecki ;p

Tu sa jakies odpowiedzi: http://fakty.interia.pl/raport/matur...o,1473545,6486

vabanq 04.05.2010 15:05

Tez bylem troche posrany bo napisalem, ze Orgon to brat tego kolesia z tematu, ale zarowno ten blad jak i kolegi grzecha sa bledami rzeczowymi, za ktore po prostu nie odejma tylko nie przyznaja przewidzianych pktow. **** z polskim, najgorsze za mna:p

UniaTarnówZKS1928 04.05.2010 15:07

Ja mam dla was niemiłą niespodziankę...

Ponoć Świętoszek nie jest głównym bohaterem. Nie jest to matematyka więc nie ma definicji głównego bohatera ale jeśli ustalą w kluczu że to Orgon to może się skończyć 0....

Widziałem że tu ****y muszą dać zaplątany i niejednoznaczny temat. Drugi mi kompletnie nie podchodził bo nie zdążyłem literatury współczesnej przerobić.

martin_6 04.05.2010 15:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mateuusz (Post 892968)
do JG i AW??:rotfl:

:D

10 znaków

DeadOrAlive 04.05.2010 15:13

Reasumując.
Matura w tym roku stała na średnim poziomie, chciało by się rzec, nie na słabym.
Wydaje mi się jednak, że na maturze nawet podstawowej od ucznia powinno wymagać się czegoś więcej, niż znajomości 90 stronnicowej Komedii.
Sam tekst o internecie średni. Pytania znośnie.
Wydaje mi się, że w tym roku nie macie na co narzekać :)

WISŁAZWE 04.05.2010 15:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 892705)
Opowiadania Borowskiego i do tego Inny świat i opisać obozy niemieckie i radzieckie :D dobry temat ale chyba nie realny( za prosty) a szkoda.

Właśnie też nie chce Potopu, Chłopów itp, nie leżą mi te lektury a jak nie leżą to znaczy że będą.

A może by tak Hanna Krall - Zdążyć przed Panem Bogiem.

:lol:

Szczerze to podejrzewałem, że będzie Inny Świat coś z obozami, zagładą ale nie że akurat to.
Trochę właśnie podchwytliwy ten tekst o Internecie, ale pierwsze co przeczytałem ten tekst myślę pierwsze pytanie będzie :
Co to jest Internet :D
W ogóle pomieszałem odpowiedzi w 13 i 14 nie wiem czemu.

Ogólnie sprawdzając odpowiedzi powinno być dobrze, jeszcze takie małe pytanie jak myślcie zaliczą jak w 3 napisałem OSTROŻNOŚĆ ??

Svartis 04.05.2010 15:15

mógłby mi ktoś zapisać na dysku informator z matematyki i wstawić na sendspace bo moj internet + serwer CKE dzis nie wydoją....
będę wdzięczny
http://www.cke.edu.pl/images/stories...ormator_10.pdf

grzechu1991 04.05.2010 15:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez UniaTarnówZKS1928 (Post 892974)
Ja mam dla was niemiłą niespodziankę...

Ponoć Świętoszek nie jest głównym bohaterem. Nie jest to matematyka więc nie ma definicji głównego bohatera ale jeśli ustalą w kluczu że to Orgon to może się skończyć 0....

Widziałem że tu ****y muszą dać zaplątany i niejednoznaczny temat. Drugi mi kompletnie nie podchodził bo nie zdążyłem literatury współczesnej przerobić.

to nie dadzą pkt za charakterystyke, a dadza za stosunki. To jest sprawdzane z kluczem:) Także załóżmy stracisz 5 pkt na charakterystyce.

UniaTarnówZKS1928 04.05.2010 15:16

matura jest po prostu PRYMITYWNA i moim zdaniem to jedynie określenie.

Nie prowadziłem zeszytu z Polskiego a 4 dni przed maturą przeczytałem streszczenia z opracowaniami wszystkich lektur czyli jakoś 6 dziennie.

Napisałem wypracowanie na 5 stron i myślę że z drugim tematem bym się podobnie rozprawił jakbym dobił sie do literatury współczesnej no ale nie zdążyłem;]

Jedyne co mnie martwi to dwuznaczność osoby bohatera. Orgon czy Świętoszek?;]

Oczywiście nie robię z siebię alfy czy omegi ale nie ucząc się NIC przez lata licze na 50/60% czyli to świadczy o tej maturze. Z majcy podstawa to podobny prymityw z całą księgą zbiorów;]

igortsw 04.05.2010 15:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 892980)

jeszcze takie małe pytanie jak myślcie zaliczą jak w 3 napisałem OSTROŻNOŚĆ ??

Mam to samo pytanie, bo napisałem dokładnie to samo: OSTROŻNOŚĆ:D Myślę, że zaliczą :)

Co do postaci głównej, przewidziałem że może być różnie, także scharakteryzowałem i Orgona i Tartuffa, no może wstep zrobiłem o Tartuffe, no ale przecież punktów mi za to nie obetną.

vabanq 04.05.2010 15:24

Moglby ktos podac tego linka do matury z matmy w ktorej to niby maja byc tylko pozmieniane dane?

dziekuje Svartis

grzechu1991 04.05.2010 15:27

Nie ma opcji, żeby to był Orgon, on nie był główną postacią, a wszystkie intrygi i wydarzenia kreowane byly przez Tartuffa;)

DeadOrAlive 04.05.2010 15:29

Orgon był jedną z głównych postaci... :>
Tak jak Marianna i Elmira, a także Świętoszek.

Svartis 04.05.2010 15:30

http://www.cke.edu.pl/images/stories...ormator_10.pdf

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:19.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl