Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Bogusław Cupiał były właściciel Wisły - archiwum, ocena wspomnienia (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8846)

fialo 05.07.2016 19:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brylant17 (Post 1442488)
Ja się zastanawiam dlaczego Cupiał nie może umorzyć długu i zacząć od 0 ? tak jak to zrobiło ITI w Legii

Weź mu napisz maila, może na to nie wpadł, a to doskonałe wyjście z sytuacji!!

arti 05.07.2016 19:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 1442498)
:help::help::help::help::help::help::help::help::h elp:

:haha::haha::haha::haha::haha::haha::haha:

Aspirujecie do miana na post roku? :D
Chociaż, ta druga opcja bardziej realna :D

Przeczytałem coraz bogatszą i szybko rozwijającą się twórczość Kolegi i postanowiłem udowodnić, że potrafię być równie dobry w pisaniu bzdur..:) Całkiem mi miło bo po Twojej reakcji widzę, że poszło mi nieźle:)

TS FANATIC 05.07.2016 19:26

pomijając brednie powyżej, nie liczyłbym na inwestora z zewnątrz, towar po tej cenie (nominał) jest niezbywalny. Raczej spółka-córka. Może ta angielska?

Barti 05.07.2016 19:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez borsuk (Post 1442489)
A niewykupienie Wolskiego potwierdza tezę o przygotowaniu do pozbycia się Wisły przez Cupiała. Wyłożył pieniądze na długi, żeby dostać licencje bo inaczej zniszczył by "produkt" który posiada ale nie wydał kasy na Wolskiego bo nie zamierza inwestować by ulepszyć/unowocześnić "produkt" bo i tak się go za chwilę pozbędzie. Trzeba tylko życzyć sobie, żeby Cupiał podjął wreszcie męską decyzję i pozbył się klubu. Kibicuję mu w tym mocniej niż w walce o LM. Mam go serdecznie dość w Wiśle. W Wiśle, która ma 110 lat, przeżyła, dwie wojny światowe, komunę, Unimil... Wisła to jej historia, tradycje, tożsamość i nasza miłość do niej. I dzięki temu klub przeżyje też Cupiała. Mam wrażenie, że zbyt wiele ludzi tak się przyzwyczaiło do Cupiała, że utożsamiają Wisłę z tym gościem i nie wyobrażają sobie Białej Gwizdy bez tego kolesia.

Wolę prawdziwą Wisłę w okręgówce niż produkt wisłopodobny miotający się między obietnicami i dymisjami kolejnych marionetek.

A już myślałem że jestem jedynym na tym forum, zdominowanym przez jedyną słuszną linię "decyzyjnych" osób, który myśli w taki sam sposób...

"Oto kibiców podziękowanie jesteś jednym z nas i tak już zostanie"

gdsmk 05.07.2016 21:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TS FANATIC (Post 1442490)
To może jednak prawdą jest jedna z plotek że Dunin podał się do dymisji bo bez jego wiedzy i poinformowania go ...... Cupiał klub sprzedał

Nikt nic nie sprzedawał, bo w KRS jak byk jedynym właścicielem akcji jest TF a sama operacja miała miejsce 30 marca.

Świadczy to jedynie o tym, że nagle w Wiśle znalazło się 65 mln złotych od Cupiała i pewnie równie szybko z niej wyparowało. I można tylko się zastanawiać, czy to cały dług, czy część...

Patryko 05.07.2016 21:22

Również jestem zdania, że przy obecnej polityce prowadzenia Klubu, moment, przed którym wzbrania się większość osób zgromadzonych na tym forum, nadejdzie sam, tyle że będzie to rozłożone w czasie. Mówię tutaj o spadku do niższej ligi.

Brak jakiejkolwiek strategii długofalowej, tragiczny stan finansów, spadająca frekwencja. Jeszcze 3-4 lata temu oczekiwania przedsezonowe to była walka o mistrzostwo/podium, teraz jest to walka o pierwszą ósemkę. Spadek oczekiwań, jeśli chodzi o sukces sportowy, w pełni odzwierciedla panującą sytuację. Proces degradacji klubu postępuje, pytanie tylko, czy przerwać to tu i teraz, czy podtrzymywać na kroplówce trupa w oczekiwaniu na cud?

Cupiałowi na pewno trzeba podziękować za wszystko, co zrobił dla Wisły, ale nie można żyć przeszłością. Na chwilę obecną jego działania prowadzą Wisłę do ruiny, mam nadzieję, że ze względu na deklarowane przywiązanie do barw klubowych, pan Bogusław znajdzie wyjście z tej sytuacji.

maxusk 05.07.2016 22:00

Panowie, pięknie mówicie o tym że Wisła to historia, kibice, 2 wojny, itd. Macie racje! Ale okres ostatnich 19 lat to najlepszy okres w historii klubu i trzeba sobie to szczerze powiedzieć. Rozpuścił nas okropnie, przyzwyczailiśmy się do sukcesów, transferów i do tego że to my rządzimy w lidze... ale te czasy na razie minęły.. i trzeba sobie to jasno powiedzieć. po każdym okresie prosperity przychodzi kryzys, ale jestem przekonany że Prezes Cupiał nie pozwoli klubowi się stoczyć o otchłań...

A osoby nawołujące do sprzedaży klubu, chciałbym zapytać.. komu? Czy macie jakieś propozycje? nazwisko, firma, grupa firm.. ktokolwiek..
A może któryś z naszych sponsorów nas kupi ? przecież walą drzwiami i oknami.. aż się opędzić nie można..

TS FANATIC 05.07.2016 22:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gdsmk (Post 1442511)
Nikt nic nie sprzedawał, bo w KRS jak byk jedynym właścicielem akcji jest TF a sama operacja miała miejsce 30 marca.

Świadczy to jedynie o tym, że nagle w Wiśle znalazło się 65 mln złotych od Cupiała i pewnie równie szybko z niej wyparowało. I można tylko się zastanawiać, czy to cały dług, czy część...

A niekoniecznie
po pierwsze Wisła słynie z tego, że informacje do KRS są wysyłane, jak sie komuś będzie chciało (wystarczy popatrzyć na sprawozdania finansowe, kiedy winny być składane, a kiedy są)
po drugie sprzedaż mogła mieć miejsce tuż przed dymisją Dunina, więc termin złożenia dokumentów w KRS a tym bardziej dokonania stosownego wpisu to jeszcze chwila.

Barti 06.07.2016 07:01

Najgorsze w tym wszystkim jest to, że w klubie prowadzona jest jakaś chora gra w której do końca nie wiadomo co jest tromfem. Wiem, że pewne informacje dla dobra sprawy powinny być niejawne. Tutaj jednak wszystko owiane jest tajemnicą, ponieważ nieznane są plany właściciela. Wszystko co jest pisane tutaj to są spekulacje. Oczywiście nikt nam nie zabroni spekulować. Ja boje się tylko jednej rzeczy. Kaprys albo chory upór JWP Bogusława Cupiała, może rozp...lić ten klub w jednym momencie. Możemy też dostać równie dobrze od niego, kolejną pożyczkę, która przy istniejącym układzie zapewne nie zostanie mądrze zainwestowana w przyszłość, tylko przedłuży niektórym złudzenia. Któż z nas wie który scenariusz jest prawdziwy? Życie pokaże...

tommiyacht 06.07.2016 07:09

powiedzieć wam cos? jestem już zmęczony tymi resetami. Praktycznie co runde/sezon zaczynamy wszystko od nowa.

rav 06.07.2016 07:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gdsmk (Post 1442511)

Cały dług (podobno). I jest to operacja przygotowująca do sprzedaży klubu.
Dymisja Dunina nie miała z tym nic wspólnego.

Barti 06.07.2016 07:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1442526)

Jeżeli to sprawdzone info to robi się ciekawie...nie wiem czy dobrze czy źle ale na pewno ciekawie...

TS FANATIC 06.07.2016 08:25

Cytat:

Czyli okazuje sie ze ten mityczny dlug jest zdecydowanie nizszy niz 120 mln.. Sorki za polskie znaki.

Pero 06.07.2016 09:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TS FANATIC (Post 1442528)
Czyli okazuje sie ze ten mityczny dlug jest zdecydowanie nizszy niz 120 mln.. Sorki za polskie znaki.

Oczywiście, że tak.
Przecież pieniądze z transferów z klubu nigdy nie wracały w całości do kasy klubu:
-Żurawski
-Szymkowiak
-Kosowski
-Błaszczykowski
-Marcelo
itd.
Część z ich transferów wracało do kasy TFK.

Pamiętam, że było kiedyś w jakiejś gazecie wyliczenie ile Cupiał zarobił na wszystkich transferach. Ale to było ze 3 lata temu...

gdsmk 06.07.2016 09:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 1442529)
Oczywiście, że tak.
Przecież pieniądze z transferów z klubu nigdy nie wracały w całości do kasy klubu:
-Żurawski
-Szymkowiak
-Kosowski
-Błaszczykowski
-Marcelo
itd.

Pamiętam, że było kiedyś w jakiejś gazecie wyliczenie ile Cupiał zarobił na wszystkich transferach. Ale to było ze 3 lata temu...

swoją drogą tyle zarobił, że dołożył 65 mln ; )

i na pewno tyle nie wyciągnie od ew. nabywcy (+ wartość klubu + piłkarze)

Kurz 06.07.2016 09:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pero (Post 1442529)
Oczywiście, że tak.
-Żurawski
-Szymkowiak
-Kosowski
-Błaszczykowski
-Marcelo
itd.

A co z ewentualnym oprocentowanie pożyczek dla Wisły? Nie wiem czy Telefonika może pożyczać Wiśle kasę za free, bo byłoby to działanie na szkodę spółki.

Dariook 06.07.2016 09:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1442502)
Przeczytałem coraz bogatszą i szybko rozwijającą się twórczość Kolegi i postanowiłem udowodnić, że potrafię być równie dobry w pisaniu bzdur..:) Całkiem mi miło bo po Twojej reakcji widzę, że poszło mi nieźle:)

Kolega @SMOKE 8541 zjaral 8541 gramów zajebistego materialu wiec prosil bym o wyrozumialosc.

Pero 06.07.2016 09:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gdsmk (Post 1442530)
swoją drogą tyle zarobił, że dołożył 65 mln ; )

i na pewno tyle nie wyciągnie od ew. nabywcy (+ wartość klubu + piłkarze)

Pamiętam, ze czytałem kiedyś wywiad z Kitą który wyrażał 100 lat temu chęć kupna Wisły. Okazało się właśnie, ze tak naprawdę nie wiadomo było co ma być przedmiotem transakcji.
Jak dla mnie "dług" + wartość marki Wisła+ piłkarze. Spółka nie posiada żadnych wartościowych aktywów. Tereny + stadion są wynajęte.
Jak dla mnie wartość naszej obecnej kadry to nie są jakieś wielkie pieniądze.
Wartość marki Wisła od 2010 też systematycznie spada. Jednym z wyznaczników jest choćby liczba miesięcznym artykułów o Wiśle w mediach ....

WISŁAZWE 06.07.2016 09:46

Cytat:

Mówimy oczywiście o wewnętrznym długu.
Zostały zobowiązania zewnętrzne :)

rav 06.07.2016 09:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 1442534)

Oczywiscie. Cały dług względem TF.

siemstein 06.07.2016 10:20

Dług wewnętrzny wynosił 60 baniek? Gdzie te mityczne 120 :D? Zobowiązania zewnętrzne też pewnie bujda z tymi 12 milionami

Błaszczu_WIŚLAK 06.07.2016 10:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 1442534)

Których też już za wiele nie pozostało. Bednarz zrobił swoje, Gaszyński też mocno redukował, a jeszcze teraz długi względem UEFY zostaną znacznie pokryte przez kasę za ME :)

Ma_niek 06.07.2016 10:32

Akurat te 12 baniek to raczej prawda. Wystarczy policzyc ile jestesmy winni samemu Smudzie,Genkovovi i Jovanicowi.

gdsmk 06.07.2016 10:33

Przede wszystkim z zobowiązaniami zewnętrznymi musieliśmy się pilnować z powodów licencyjnych, tutaj nie było takiej "dowolności" jak z długiem wobec TF.

Z tego co pisali, rolowanie długów w nieskończoność i nierealne ugody już w Komisji nie przechodzą.

WISŁAZWE 06.07.2016 10:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez siemstein (Post 1442536)
Dług wewnętrzny wynosił 60 baniek? Gdzie te mityczne 120 :D? Zobowiązania zewnętrzne też pewnie bujda z tymi 12 milionami

Dług był większy niż 60 mln, ale zauważ, że od kilku sezonu regularnie były on zmniejszany w naszym mniemaniu o śmieszne kwoty, ale jednak.

Wg informacji, które się pojawiają więcej niż 12 mln.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Błaszczu_WIŚLAK (Post 1442538)
Których też już za wiele nie pozostało. Bednarz zrobił swoje, Gaszyński też mocno redukował, a jeszcze teraz długi względem UEFY zostaną znacznie pokryte przez kasę za ME :)

Weź przestań :D
Połowa ludzi już wyliczyła ile kasy dostaniemy i dlaczego nie kupiono Wolskiego.
Zagadka została rozwiązana: kasa z ME idzie na cześć zobowiązań za przegrane procesy, wypłaty, itp.

Pozostaje jedynie pytanie, kto to wszystko przejmie i jaki to będzie miał kształt.
W Towarzystwo jakoś nie wierzę, chyba że nadal mają tajemniczych inwestorów mogących wyłożyć pieniądze na funkcjonowanie spółki piłkarskiej. Ale czy wtedy Cupiał bawiłby się z długiem wewnętrznym, skoro pierwsza wersja zakładała ugodę na spłatę długu w ratach pomiędzy TF a TS?

krzaq12 06.07.2016 11:24

Cytat:

Pozostaje jedynie pytanie, kto to wszystko przejmie i jaki to będzie miał kształt.
W Towarzystwo jakoś nie wierzę, chyba że nadal mają tajemniczych inwestorów mogących wyłożyć pieniądze na funkcjonowanie spółki piłkarskiej. Ale czy wtedy Cupiał bawiłby się z długiem wewnętrznym, skoro pierwsza wersja zakładała ugodę na spłatę długu w ratach pomiędzy TF a TS?
Myślisz, że jest szansa na kogoś konkretnego, kogoś z planem, kasą i wizją rozwoju klubu.
Tak radykalnych działań to w ramach spółki dawno nie było, o ile kiedyś w ogóle były.
Pamiętam jak kiedyś Cupiał wspominał że odda swój klub tylko komuś kto zagwarantuje mu rozwój i sprawi że dalej będzie potęgą w PL lidze, oby tak było.

Choć zmiany właścicielskie np. w Zawiszy mnie przerażają.

nesta 06.07.2016 11:45

Cytat:

A możesz chociaż napisać jedynie czy toczą się jakieś rozmowy na temat sprzedaży klubu?

Kocur 06.07.2016 11:52

Litości ... za opublicznienie informacji że jakaś firma chce kupić inną można iść do pierdla na kilka lat.

Pieniądze lubią ciszę :)

Vinci 06.07.2016 11:55

:D:D:D już myślałem, że temat pójdzie w tą stronę, że będzie relacja stream z negocjacji o przejęciu :D

Kocur wpadłeś w samą porę :D

siemstein 06.07.2016 12:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krzaq12 (Post 1442545)
Myślisz, że jest szansa na kogoś konkretnego, kogoś z planem, kasą i wizją rozwoju klubu.
Tak radykalnych działań to w ramach spółki dawno nie było, o ile kiedyś w ogóle były.
Pamiętam jak kiedyś Cupiał wspominał że odda swój klub tylko komuś kto zagwarantuje mu rozwój i sprawi że dalej będzie potęgą w PL lidze, oby tak było.

Choć zmiany właścicielskie np. w Zawiszy mnie przerażają.

Przypomnę, że Cupiał o tym powiedział w czasach, gdy łykaliśmy tę ligę jak tabletkę apapu. Nie wiadomo czy Cupiał po prostu nie chce się pozbyć strupa ...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:08.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl