![]() |
właśnie z tego trzeba wyciągnąć nauczkę i być mądrzejszym w przyszłości i np pisać roczny kontrakt, ale z opcją przedłużenia o 2 lata i podwyżką +25%
|
Przecież Portugalska druga liga to poziom naszej 1 ligi, może ciut wyższy od naszego zaplecza. Ja rozumiem, że inne ligi są ciekawe dla nas pod względem piłkarskim - ale akurat szkolenie bramkarzy to my mamy w Polsce na najwyższym poziomie. Także moim zdaniem nie jest to jakiś łakomy kąsek.
Ten Kieszek ma takie same szanse wypalić jak ktokolwiek z naszej 1 ligi. |
Cytat:
Kieszek jak nahbardziej, już w przeszłości były podobno do niego podchody robione. Może Tytoń by chciał do Polski wrócić :) |
Cordoba oczywiście w Hiszpanii. Dobrze to wiem :D
Po prostu zasugerowałem się tym, że Kieszek długie lata próbował się przebijać w Portugalii :) A to Iberia i to Iberia, więc mój mózg nastawiony cały czas na Portugalię nie zanotował tej drobnej różnicy:). Tak czy siak moim zdaniem prędzej sprawdzi się gość z przełomu Primera / Segunda (Cuesta) niż z Segunda/Terceta (Kieszek). Casus ten sam, mamy mocniejszych bramkarzy pod ręką. |
taka ciekawostka:
https://www.przegladsportowy.pl/pilk...oba-fc/d5pen8s a tu niedziałający już link z 2012 https://sportowefakty.wp.pl/pilka-no...-portugalskiej |
Cytat:
albo w kontrakcie klauzule : do legii za 2 mln euro , i tak robic z kazdym zawodnikiem |
Cytat:
Nie wspominając już o tym, że Komisja Legii z miejsca uzna klauzulę za niedozwoloną i takie tam :P |
Miśki, klauzula działa tylko i wyłącznie na korzyść zawodnika.
|
Chyba kogoś Bóg opuścił jak mówi że mamy lepszych bramkarzy od Kieszka :) :) :) :)
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cuesta i Buchalik ten sam poziom. Iobu sie konczy kontrakt w lato. Odpalil bym dwóch ale pewnie Buchal zostanie bo nie beda szukac dwoch bramkarz. Mieli Kostala wypozyczyc i cos cisza a szkoda bo by sie ogral.
|
Prawda jest taka, że potrzebujemy bramkarza, a najlepiej dwóch. Najważniejsza luka, czyli prawy pomocnik został załatwiony, to w lecie czas na bramkarzy. Buchalik, to tylko Buchalik niestety.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Podaj proszę przykład, w którym to, że piłkarz ma zapisaną kwotę odstępnego jest z korzyścią dla klubu, bo nie rozumiem. |
Cytat:
Ale ale... Dlaczego gra w ogonie 2 ligi, dlaczego nie wzięła go czołówka drugiej albo przeciętniak/słabeusz z pierwszej? Oczywiście para Buchalik&szklanka jest do wymiany, ale nie wiem (bo skąd) czy akurat na Kieszka. |
Cytat:
https://youtu.be/E0nFojPmbiE Kieszek to dobry bramkarz, pytanie tylko czy chciałby u nas grać i czy zwyczajnie nas na niego stać |
Buchalikowi też by taką kompilacje możnaby zmontować. Pawełkowi również.
Niekoniecznie uważam, że zawsze trzeba brać bramkarskie odpady z zagranicznych lig. W kwestii bramkarzy wolałbym kogoś kto regularnie broni w naszej drugiej lidze (przykładowo) i się tam wybija niż kogoś kto dużo ławkował za granicą i szuka miejsca, żeby się przebić. Jeżeli jakiś bramkarz większość kariery ławkuje to nie sprawi to, że będzie dobrze bronił, bo swoje się wysiedział i wiek dla bramkarza dobry (+30). Z reguły najlepiej bronią Ci co bronią regularnie. Takie moje trzy grosze. Dokładnie kariery Kieszka nie śledziłem, ale po pobieżnej analizie uważam, że najzwyczajniej w świecie - nie ma się czym podniecać. Trochę posiedział, trochę pobronił na niższym poziomie. Osobiście wolałbym pierwszego bramkarza z 1-2 ligi, który tam się wybija i regularnie gra. |
Zaluska sie nawet niezle-srednio u nas prezentowal , za duzo pawelkow nie mial .....moze nie jakis gigant bramkarski le tez nie recznik jak Buchalik ( oprocz meczu zycia w poznaniu) , pisze o nim bo przez kilka ostatnich l;at to chyba uciemiezniona ciota Radek mial lepszy okres - ale tez za dlugo nie pobronil , ogolnie nie licze na dobrego bramkarza bo od czasow Emiliana Judasza mielismy pecha do bramkarzy .....a Pareike to ja osobiscie nizej cenie niz nawet klauna Pawelka( ale to tylko moja osobista mysl ) , tez liczylem na tego Cueste - ale to taki raczej podobny Buchalik ,,,,mam nadzieje ze Junco cos latem wyciagnie z Hiszpanii
|
Cytat:
Abstrahując od tego to system szkolenia bramkarzy w Polsce mamy jeden z najlepszych w Europie! No chyba że przypadki pokroju W.Szczęsny, Dudek, Boruc traktujemy w kontekście jednorazowego wybryku powtarzającego się z częstotliwością ok. dwa może trzy lata. Po co trener i zarząd, którzy rzekomo chcą walczyć o czołówkę mieli by się interesować gościem, który mając na karku 34 lata no nie oszukujmy się przez całą karierę absolutnie NIC NIE OSIĄGNĄŁ (podkreślone i pogrubione celowo, by uwydatnić dramaturgię całej sytuacji). To już będąc upierdliwym i trzymając się głównego warunku, a mianowicie polskiego bramkarza to dlaczego by nie zainteresować się chociażby Adamem Stachowiakiem, Krzyśkiem Kamińskim czy Piotrem Parzyszkiem? Poza pierwszym, który ma już 31 lat to pozostała dwójka jest młoda i wciąż ma szansę na dalszy rozwój, a doświadczenie zebrane w innych ligach z pewnością było by jakimś atutem. Chyba, że czekamy na cudowne objawienie i zjawi się u nas bramkarz, który będzie miał ręce i nogi, którymi będzie strzegł bramki. IMO gdyby Pareiko trafił na bardziej pewną i poukładaną obronę to można śmiało mówić, że był to nasz najlepszy bramkarz ostatnimi laty. Tyle że czekając na cud możemy nigdy go nie doczekać, albo trafić na kogoś jeszcze słabszego, który będzie totalnym niewypałem. Niestety, ale nasi goalkeeperzy cierpią na nieuleczalną klątwę i każdy z nich przynajmniej raz na rundę zalicza spektakularnego "Pawełka" o którym jest potem srogi śmiech "we internetach", a ludzie którzy to oglądają łapią się za głowy. Jeżeli sytuacja w dalszej części sezony będzie wyglądała tak, że Cuesta będzie trenował tydzień (może dwa) i łapać kontuzję na miesiąc, a Buchalik będzie grać piach (daj Boże siły by miał rundę życia) to w lecie pożegnamy się z dwójką bramkarzy, historia zatoczy koło i zostanie sam młody Kacper Chorążka. |
Masz sporo racji, ale Piotr Parzyszek to napastnik :-)
|
@Arek95 wybacz ale każdy bramkarz co jakiś czas ma "pawełka" czy to nasz rodzimy czy z Bundesligi albo La ligi. po prostu taka dola bramkarza, można by nawet rzecz garbata. także nie przesadzaj z tym krytykowaniem, bo to nie jest zbyt obiektywne. bramkarza powinno się rozliczać z udanych interwencji a nie z "pawełków". czy dobrym bramkarzem jest ten co obronił 90 strzałów i puścił 10 pawełków czy może ten co obronił 60 strzałów i puścił 40 bramek bez pawełka? to pojęcie względne :) także na pawełki nie ma co patrzeć...
|
s1mone
to mu zrób, obawiam się, że nie było by z czego czy kiedykolwiek kibice Wisły zrobili taki film o Buchaliku jak kibice Cordoby o Kieszku?:rotfl: jakoś nie widzę, żeby Buchalik tu łapał pizzę czy buty:> odpady to my mamy 2, jeden ciągle kontuzjowany, a drugi wystraszony chłopiec między słupkami, który się czerwieni i puszcza babola za babolem, wychodzi z bramki po czym się cofa i wiele innych jak ktoś się będzie wybijał w 2 lidze i będzie młodym Polakiem, to zaraz będzie kosztował 500k euro i będą go chciały Lech i Legia, wytrzymasz z nimi obecnie finansowo? ławkował z 10 lat temu, a ostatnimi czasy leci mu 7 regularny sezon, rozegrał ponad 200 meczów w ligach lepszych od naszej: https://iv.pl/images/46175917748093874183.png co ty pier.dolisz w ogóle? większość kariery ławkuje? i zdążył rozegrać 250 meczów? pytanie jeszcze czy transfermarkt w tych najstarszych latach jest aktualny, podejrzewam że nie, także tych meczów jest jeszcze więcej i broni 7 sezonów regularnie, jakieś pytania jeszcze? dokładnie nie śledziłeś? to było napisać, nie musiałbym męczyć klawiatury na gościa który nie zbada tematu, a opowiada farmazony... wam ku.rwa Ronaldo sprowadzić, to nie dogodzi, byłoby że za dużo na solarium chodzi, za szybko biega, za dużo się kiwa, no ....a szkoda klawiatury na wymysły i kłamstwa niektórych... |
ja wiem ze on czesto smieszny ze swoimi tekstami, ale raczej to racje ma :)
|
Jeden sezon, w którym puścił mniej niż zagrał meczów? Słabiak!
:D ;) |
Kieszek ma 33 lata ile u nas pogra ? 2 lata ? a potem co znowu szukaj bramkarza
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Trzeba nam bramkarza mlodszego, ktory podpisze na pare lat kontrakt a nie jak ostatni bramkarze na rok i sru zaraz ich nie bylo
|
Cytat:
Chorazka ma tem problem że ma kiepskie warunki fizyczne i musi cuda wyczyniac w bramce by zrobić karierę. Miec dobre wykopy, byc odważnym na.przedpolu. Trochę taki typ bramkarza jak cierzniak. Powiniem juz teraz pograc w 1 lidze, zamoast w CLJ. |
Potrzebny nam bramkarz, który potrafi bronić. Tyle.
|
TOMEK 11 :
O, faktycznie pograł ze 2-3 sezony więcej niż sądziłem - ewidentnie czas leci nieubłaganie :) Wydawało mi się, że on w Porto się nie przebił z 4 lata temu, a tu proszę - 7 lat minęło. I faktycznie trochę od tego czasu pograł - mea culpa. Jednakże z tym czy w lepszej lidze niż nasza czysto pod kątem umiejętności bramkarzy to bym mógł polemizować. Szczególnie jeśli chodzi o półwysep iberyjski, gdzie bramkarzy z reguły mają mocno średnich. No ale spoko, faktycznie trochę pograł od tego czasu, tylko, że to nadal jest bramkarz na chwilę. A ja po prostu bym wolał kogoś kogoby można wypromować, a potem na nim sensownie zarobić. Za Kieszka nikt nigdy nie dał złamanego grosza i teraz pewnie by się ten casus powtórzył. Wracając do golkiperów grających regularnie w 1-2 lidze. Jesteś pewny, że są nie do wyciągnięcia? Ja nie. Uważam, że bramkarz to jedna z najmniej docenianych pozycji i myślę, że spokojnie można wyciągnąć gościa z papierami na grę wyżej. Generalnie bardzo ciekawa sprawa - ja wcale nie uważam, że pomiędzy bramkarzami z ekstraklasy jest jakaś przepaść w stosunku do tych ligę - dwie niżej. Czy nawet w innych ligach w Europie. To jest pozycja, na której różnice są często minimalne i wielu przypadkach bramkarze są źle oceniani. Chociażby patrząc na casus Załuski, który moim zdaniem bramkarzem był na poziomie Buchalika, z tymże akurat u nas większość wtop uchodziła mu na sucho. w Pogonii już niekoniecznie. Takie moje zdanie i tyle. Ja generalnie nie jestem i nigdy nie będę fanem ściągania wypalonych graczy, którzy są już po drugiej stronie rzeki lub tam zmierzają. Zawsze uważam, że gość, który ma sobie coś do udowodnienia ma potencjał na coś więcej. Na stanie się świetnym bramkarzem, na potencjalny zarobek, na fajną historię. A gość, któremu brakuje 2-3 sezony do końca kariery albo przyjedzie odcinać kupony albo zagra sezon, max 2 na przeciętnym poziomie i wróci skąd przyszedł. Dla mnie bardzo ważnym czynnikiem przy sprowadzeniu jakiegoś piłkarza jest głód gry / sukcesów. Nie lubię stawiania na zgrane karty. A jeśli już są to zgrane karty niech to będzie taki Wasyl czy Brożek wracający z wojaży. A nie jakiś Kieszek. Już rozumiesz podejście? |
|
Albo wraca z walizką za niego :)
|
A nie jest to po prostu Gdańsk? Obserwuje Panią Prezes na facebooku i tam się właśnie "zameldowała".
|
Z Genui
do Gdańska jest lot, do Krakowa nie ma wiec .....? Ciekawe
|
Muszę przyznać, że coraz trudniej mi patrzeć na grę Boguskiego i Małeckiego na skrzydłach. Dobrze, że wreszcie postanowiono coś zmienić. Junco, brawo za Suljicia na prawą stronę (na lewej też może grać). Przydałby się też ktoś z dobrą lewą nogą. Może jakiś dynamiczny Murzynek? No, np. ten:
https://www.youtube.com/watch?v=5KpHcRC6ec4 https://www.youtube.com/watch?v=zSrnB1uJUT8 Percy "Dynamite" Tau nigdy nie grał w Europie. Nie wiem ile oni tam zarabiają w tej ich lidze i czy da się kogoś takiego stamtąd wyciągnąć. Może za parę miesięcy Wisła będzie lepiej stała finansowo. Skrzydła Suljić-Tau i coś by się działo na boisku :-D |
Małecki i Boguski grają straszny kał. Fakt, że jeden jak i drugi potrafi od czasu do czasu odpalić i zdobyć bramkę, ale to jest za mało, boczni pomocnicy muszą być siłą, napędzać grę cały czas, a wspomniana dwójka więcej energii i czasu poświęca opanowaniu futbolówki, pilnując by za daleko nie odskoczyła.
|
Może kogoś zainteresuje, że Petar Brlek miał być dziś w Krakowie.
Czyli albo coś jest na rzeczy, albo przyjedzie mecz obejrzeć tylko ;) |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:21. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl