![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Dukat zachował się jak gówniarz, jeżeli nie potrafi trzymać języka za zębami to pora znaleźć sobie inne zajęcie. Już mieliśmy kibica pociągającego za sznurki i wiadomo jak się to skończyło. |
Teoretycznie to skład byłby na puchary gdyby jeszcze ze 2-3 piłkarzy ofensywnych odpaliło jak Carlitos i wszyscy byli zdrowi.
|
skoro w tej przerwie przychodzi do nas 13 zawodników, eksperci (95%forum) chwali jakie to zajebiste zakupy zrobiliśmy. To kto się myli ?? Na 13 zawodników trafić 2 to jest sukces ?? Czy może trener nie potrafi wykorzystać potencjału ?? A może ten Junco nie jest taki zajebisty jak nam się wydaje ??
Wg mnie Kiko się nie nadaje się do trenowania Wisły, on nie ma wizji i pomysłu na grę. A jego styl to pasuje do 1 ligi. Przecież skład mamy znacznie lepszy niż poprzedniej rundzie. |
Cytat:
Jak kogos obserwujesz od 7 lat to czy mozna to nazwac selekcja? Wlasnie tyle Junco zna Kolara. Masowej łapanki w tym nie ma. Ponawiam pytanie. Po co Junco sprowadzil nam 4 zawodników w momencie liderowania w tabeli i stracie Brlela? Po to by walczyc o 8 czy aby utrzymać poziom drużyny będącej w czubie tabeli. Jak to ktos madrze napisał: każda z drużyn ekstraklasy gra o 8. 8-10 druzyn walczy o puchary i nie wiem co w tym dziwnego, że my jesteśmy (powinnismy byc) w tym gronie. |
Virusman, dla takich postów jak Twój warto logować się na forum. Dzięki! Obecni tu dziennikarze: czytać i uczyć się.
Zmartwił mnie ten fragment: Cytat:
|
Nie mogę się zgodzić z użytkownikiem Virusman, że nie ma sensu zmieniać Kiko na innego trenera.
Nawet zakładając, że nie ma trenerów od niego lepszych jakościowo w naszym zasięgu (brednie) to jeden fakt pozostaje niezmienny. Kiko preferuje lagę na pałę i stawianiu autobusu w bramce. To go bawi, podoba mu się taka gra. On chce tak grać. I niezależnie czy jego zespół będzie w dołku czy w gazie to się nie zmieni. Widziałem Wisłę Kiko w gazie, widziałem w dołku. Widziałem też Wisłę dariusza w. w gazie i dołku. Naprawde jak dla mnie - nie ma porównania. Nikt mi nie wmówi, że ta drużyna przy odpowiednim niedrogim trenerze nie jest w stanie grać w miarę atrakcyjnego futbolu na poziomie pierwszej ósemki naszej ekstraklasy (lub jak kto woli : pierwszej dziesiątki). To, że Kiko tego nie potrafi, nie znaczy, że się nie da. Tyle w temacie. |
Cytat:
Oczywiście, trochę większa pula zawodników, to trochę większa szansa na to, że przynajmniej kilku odpali, nawet nie w ogóle, tylko wcześniej, bo na pewno aklimatyzacja będzie przebiegała w różnym tempie. Osobną kwestią jest to, kto według niego został sprowadzony na teraz do pierwszego składu, kto jako zmiennik, a kto jako inwestycja w przyszłość. |
Cytat:
W ostatnich latach mieliśmy przebłyski bardzo skutecznej/widowiskowej gry, która była zasługą znających się, jak łyse konie piłkarzy. Brożek, Garguła, Boguski. Do tego w pewnym momencie wpasował się Stilić i Donald, w pewnym Wolski, Małecki (o którym trudno powiedzieć, że był nowy), nigdy za wielu w danym momencie, co jest nie bez znaczenia. Łatwo było o szybką aklimatyzację i zrozumienie z kolegami. Dzisiaj nie mamy takiej grupy. Części piłkarzy odeszła, część jest o krok od emerytury i od początku sezonu zawodzi. Pewna epoka się skończyła. Trudno od piłkarzy, którzy poznali się w ciągu ostatnich 2-3 miesięcy oczekiwać choćby namiastki tego zrozumienia, które dzielili Brożek z Boguskim i Gargułą. To musi potrwać, być może cały sezon. No i jeszcze pozostaje, jedno ale... Przede wszystkim większość musi udowodnić, że w ogóle do Wisły, do ekstraklasy się nadaje, bo to ciągle jeszcze stoi pod znakiem zapytania. |
Cytat:
Nic z tych rzeczy. Pięknie by było gdybyśmy siadali na rywalu i odbierali piłki na jego połowie i strzelali z tego bramki. Ale nic takiego w tym sezonie nie ma. |
Kiko chce grac jak Legia Czerczesowa, jak Atletico Simeone... niech on chociaz zacznie chciec grac jak Wisla Kiko bo powoli to blizej mu do Wisly Pawlowskiego.
|
Cytat:
|
Na tym forum nie brakuje ludzi rozsądnych, z długim stażem, którzy przeszli ten roller coaster ostatnich lat. I nie mogę się nadziwić jak zaprawieni w bojach kibice Klubu BC i Meresińskiego, opcji holenderskiej, czeskiej i bałkańskiej nie potrafią popatrzeć na dzisiejsze wydarzenia w szerszym kontekście.
Wisła niedawno mało nie spadła do ligi okręgowej. Nadal nie mamy kasy i tniemy koszty. Zatrudniliśmy budżetowego (to nie znaczy złego) trenera i budżetowych piłkarzy. Bierzemy to co jest za darmo schodząc z wysokich kontraktów i sprzedając piłkarzy, na których można zarobić. Przyszło 13 nowych piłkarzy na kompletnie różnym etapie przygotowania fizycznego. Część z nich potrafi grać w piłkę, a część nie, ale na pewno wszyscy potrafią grać w piłkę lepiej niż obecnie. Oczywiście moim zdaniem można było dokonywać lepszych wyborów w składzie niż obcokrajowców, którzy na mecz o stawkę wychodzili prosto z samolotu. Kto grał w piłkę ten wie, że brak siły, kondycji, skutkuje brakiem pewności siebie i tym, że ogólnie piłkarsko zawodnik prezentuje się źle (mentalnie, technicznie, taktycznie). Kiko moim zdaniem ma swoje atuty, o których kiedyś z resztą z uznaniem mówili: Małecki, Głowacki, Sadlok, nawet Moneyczyński. Nie wiem czy problemem nie jest zbyt mało siłowe przygotowanie fizyczne pod naszą ligę (piłkarze wspominali, że pierwszy raz spotykają się z tym, że niemal wszystkie treningi są z piłkami), ale podstawowym grzechem jest wybór piłkarzy do gry w sytuacji, w której albo bez formy ktoś gra piach, albo jest podatny na kontuzje (zobaczcie ilu piłkarzy się rozwaliło). Jednak bez formy są również piłkarze, którzy przepracowali okres przygotowawczy. Trzeba odstawić piłkarzy, którzy potrzebują od teraz 4-6 tygodni, żeby dojść do formy. W każdym razie radykalne zmiany teraz to wariactwo. W niczym nie pomoże, a wpisuje się w słynną retorykę BC, czyli tłumy "ekspertów" doradzające przepędzenie danej opcji, a później zatrudnienie przez zaprzeczenie czyli wszystko co było do tej pory - nie ważne czy obiecujące czy nie - trzeba zaorać i zacząć od zera. Pełne poparcie do czasu pierwszej wpadki. |
Adenalix
Ponoć tak oszczędzamy że wydatki na pensje są nieznacznie większe niż w zeszłym sezonie. Do reszty się nie odnoszę. |
Cytat:
|
Cytat:
Po dyplomie dla Brozka, Boguskiego i Głowy i czas zaczac pisac nowa historie |
Cytat:
Taki Gonzales zawalił już z 5 goli w tym sezonie... on chyba ma coś do naszego trenera. |
Ten moment nieubłaganie się zbliża, czy tego chcemy czy nie. Za rok czeka nas nie mniejsza czystka niż teraz i to bez względu na osiągnięte wyniki.
Możemy doczekać momentu gdy w czerwcu 2018 nie będzie już żadnego pilkarza który jest w klubie przynajmniej 2 lata. No może poza Maleckim. |
Lechia i Pogoń mają nie gorszych zawodników,punktów mają mniej, a trenerów na razie nie zwalniają.Dlatego dałbym Kiko jeszcze czas.
|
Miałem dzisiaj chwilę czasu i pokusiłem się o zrobienie takiego małego zestawienia, tak po prostu, dla podsumowania dotychczasowej pracy Kiko.
Wisła Kraków Kiko Ramireza: Wszystkie mecze (sezon 16/17 + 17/18): https://image.prntscr.com/image/dn9-...8QQkvdE_Kg.png Mecze jako gospodarz (sezon 16/17 + 17/18): https://image.prntscr.com/image/Woh-...arY28P9l0w.png https://image.prntscr.com/image/15LO...q206kAGgyw.png Mecze jako gość (sezon 16/17 + 17/18): https://image.prntscr.com/image/2sWu...BZFngAqKXQ.png https://image.prntscr.com/image/JpbC...Ri2DJFKVPg.png https://image.prntscr.com/image/OM3E...pv9XU1yeUg.png Chętnie przygotuję inne zestawienia. Gdybyście odnaleźli jakiś błąd to dajcie info, naniosę poprawki. |
Cytat:
|
To mógł rozpaczliwie prosić Junco o ofensywnego pomocnika i skrzydlowego.
|
Niedawno groził nam scenariusz chorzowski. ale jak widać ludzie dalej jakby nie pamiętają o tym etapie w klubie tylko żyją epoka Parmy i Schalke..
Sprzedaliśmy dwóch zawodników kluczowych, sprowadziliśy iluś tam zawodników, ale ponieważ zrobiliśmy to za pięć dwunasta to nawet nie było kiedy ich zgrać. Dajcie mu popracować , bo na MP i tak nie mamy ani szans ani kasy i dopiero wtedy wyciągniemy wnioski. Zamiana na Kazia "Remisa" Moskala albo innego czarodzieja typu Kulawik to po prostu odgrzewanie tych samych kotletów. Stabilne finanse, stabilna drużyna i dopiero można gadać o sukcesach. A nie wyczyny ala Ruch Chorzow by potem walczyć o przetrwanie. Tez mi sięgra niezbyt podoba, ale po prostu myślę realnie o tym wszystkim. |
Taki mały apel, który powtarza się co parę stron od rozsądnych ludzi - przestańcie .......ić, że ci, którym nie podoba się polityka Kiko żyją przeszłością, erą Cupiała, meczami z Parmą i Schalke itd. No ileż można takie bzdury wypisywać?
|
@ Ogryzek
Owszem wydatki w sumie na płace w zespole są większe, ale mam wrażenie, że wynika to z szerokiej kadry naszego zespołu, a wydatki per saldo na jednego zawodnika nie są oszołamiające. @ wściekłe pięście węża Po prostu za Cupiałą było hasło wszystko na teraz, później zostałą "spalona ziemia", w tym klubie poza Skorżą i Kasperczakiem, żaden trener nie dostał czasu na zbudowanie czegokolwiek. NIe wliczam w to "budowy mistrza za połowę ceny" made by Smuda, bo jego działania z budową zespołu nie miały nic wspólnego. W Wiśle przyjęło się od czasów Cupiała, że nie dajemy czasu trenerowi, żeby się wykazał w sytuacji kryzysowej, tylko od razu włączamy tryb zwalniania. Na szczęście w Zarządzie takich pomysłów już nie ma, a Kiko ma szansę, aby pokazać, że potrafi sobie radzić przede wszystkim w sytuacjach kryzysowych, bo radzenie sobie z zespołem jak wszystko idzie niczego nie wnosi....ostatnio szansę na wyciągnięcie zespołu z kryzysu miał Wdowczyk (7 kolejnych porażek!!!), takiej szansy nie dostał Moskal, który po porażce u siebie w derbach (każdy na trybunach widział metrowego spalonego Rakelsa oprócz tej k..rwy Kwiatkowskiego) - później 4 porażki Broniszewskiego + 3 super mecze Pawłowskiego (1 punkt w meczach z Śląskiem oraz u siebie z Łęczną i Podbeskidziem).... Jak ktoś napisał - efekt "nowej miotły" może ewentualnie dać krótkotrwały rezultat na mecze od 15 kolejki (Sandecja) i dalej...... Pozwólmy Kiko popracować nad kryzysem, bo zmiana trenera teraz (przed przerwą na reprezentację) niczego nie da, a wystawianie Sobola na mecze Z Śląskiem, Legią i Lechem najprawdopodobniej zakończy się identycznie jak próby Broniszewskiego - po co palić Radka rzucając go przedwcześnie na głęboką wodę? |
Cytat:
Sytuacja była jednak trochę inna, jak dla mnie tamta "budowa" to była jednak 'ewolucja' bez nagłej wymiany połowy składu. Paru odchodziło, paru przychodziło - czy jakościowo byli dobrzy, to już inna sprawa... Teraz jak wielu wspomniało odeszło kilku cieniasów, przyszedł wielki ilościowo zaciąg, a jaka jest tego jakość to trudno oceniać, bo większość była ściągnięta za pięć dwunasta, przypuszczam, że m.in. dlatego iż pojawił się mistyczny niemiecki inwestor z 40 bańkami. |
Cytat:
|
Cytat:
W nawiązaniu do twojego tekstu... Wiele osób nie pamięta już, że w czasach, o których piszesz mieliśmy zdecydowanie większe dysproporcje pomiędzy czołowymi klubami, a średniakami, a Wisła ciągle miała przewagę finansową, co było podstawą jej sukcesów. Ci zaś, którzy wtedy przychodzili i się nie sprawdzali, często byli czołowymi ligowymi graczami, czyli piłkarzami o statusie, o którym możemy dzisiaj pomarzyć. |
Nie wiem czy już ktoś wklejał ale naprawdę dobrze napisany artykuł.Polecam
http://pilkanaszpilkach.blog.pl/rami...dz-w-krakowie/ |
Cytat:
38 pkt na 81 możliwych - to nawet nie jest połowa. Wymowne. |
U siebie bardzo dobrze! Poprawic gre na wyjazdach i mozna powalczyc.
|
wypada podsumować to wszystko zdaniem:
"KIKO MA WYNIKI I 2 PUNKTY STRATY DO LIDERA" |
@ RIVER
Oczywiście, tylko na kim miał oprzeć budowę zespołu Junco na początku bieżącego roku ??? Jak napisałeś Skorża dostał zespół z Głowackim, Baszczyńskim, Dudką, Sobolewskim, Cantoro, Zieńczukiem, młodymi wówczas Boguskim i Brożkami, do tego doszli powracający Kosowski, Cleber, Niedzielan, Ćwielong, za olbrzymie pieniądze (nawet jak na dzisiejsze czasy) Jirsak czy Jean Paulista. Trzon zespołu był zgrany i na wysokim poziomie, resztę poukładał Skorża i była maszynka do wygrywania...... potem przyszły 3 słabsze mecze w tym porażka z Arką "u siebie" tzn na Suchych Stawach i od razu cięcie...... Junco zaczyna budowę od początku. Postawił na Ramireza, który dostał na dzień dobry odejście Jovicia i Guzmicsa, i de facto nie miał żadnych solidnych podstaw pod budowę zespołu, chyba, że za takie uznać Urygę, Żemłę czy Kujawę. Niestety o ile na początku inwestycji Cupiała mieliśmy sporo ściągniętych młodych zawodników, którzy w przyszłości stali się podstawowymi zawodnikami Wisły, to w późniejszym okresie inwestowano tylko albo w zastępstwa np. Łobo za Kosę albo transfery na już, nie przywiązując uwagi do inwestowania w młodych. Ostatni młodzi zawodnicy, którzy zrobili jakąś karierę to Małecki i Chrapek..... Junco nie idzie drogą Holendrów i wynika to z 2 przesłanek - inwestuje w młodych Polaków i obcokrajowców, którzy mogą w przyszłości stać się podstawowymi zawodnikami zespołu a zawodnicy "na już" nie mają kontraktów na poziomie Jovicia, Jovanovicia, Jaliensa, Genkowa czy Lameya...... Dajmy ludziom popracować ..... |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
To skoro mamy taki zajebisty skład a gra jest licha to nie dziw się że szuka się wszędzie przyczyn tego stanu rzeczy. I Kiko jako tego który nie może te niesamowite diamenty na ławce przerastające wszystko w naszej lidze ustawić dobrze na boisku, oskarża się najbardziej. No przecież mamy takie perły a ten zły Kiko każe im grać balony zamiast po ziemi. Ustawia zespół defensywnie zamiast ofensywnie itd. Ale odpowiedź jest może inna? Może jest taka że w meczu z Koroną środkowi pomocnicy Żubrowski, Cebula itd zgasili nasz zaciąg z Iberii i pokazali im miejsce w szeregu? Nie wszystko złoto co się świeci :) Dla niektórych może to być dysonans poznawczy kiedy dotrze do nich ze taki Chrapek gasi bez wyjątku wszystkich naszych środkowych pomocników włącznie z pudlem Perezem. A takie polskie drewno jak Cebula czy Żebrowski potrafią zdominować środek z nami. Realia są jednak inne. Część z sprowadzonych ostatnio piłkarzy pokazała że są wybijającymi się postaciami. (Carlitos, Velez). W części widzę potencjał (Basha, Wojtkowski itd) Ale spora część nie sprawdzi się i nie będzie żadnym wzmocnieniem a szrotem. Kiko oberwał rykoszetem za politykę kadrową Junco. Tym mocniej, im mocniej wielu wierzyło że ten model który zaproponował Junco to co najmniej przełom, jak wynalezienie prochu :) Tymczasem piłkarze wyciągani ze "śmietnika" odrzuty z niższych lig hiszpańskich to też loteria. Jeden będzie tutaj gwiazdą, inny pomyłką. |
W tym zestawieniu na pewno są błędy, nie sprawdzałem dokładnie, ale:
z Lechią 16/17 przegraliśmy u siebie 0:1, a nie zremisowaliśmy 1:1 jak jest w zestawieniu Wisła Ramireza 17/18 ma 16 pkt , a nie 14, ma 5 wygranych, a nie 4, ma 1 remis a nie 2. Nie mam czasu sprawdzać dalej. Co do mojej opinii na temat Kiko - na pewno nie zwalniać. Martwi mnie tylko jedna rzecz - i tutaj pytanie do zaciekłych obrońców trenera: 1. jakie elementy gry w chwili obecnej pokazują, że jest nadzieja na lepszą grę w bliższej lub dalszej przyszłości 2. w których elementach gry widać pracę trenera? Ramirez zmienił całkiem styl gry w Wiśle przez wakacje, niekoniecznie można to wytłumaczyć stratą Mączyńskiego i Brleka, bo zmieniał kiedy oni jeszcze u nas grali. Jeżeli prawdą są informacje, że faktycznie na treningach ćwiczymy dzidę na Carlitosa, to jest to trochę zaskakujące - oddać trzeba, że efekty przynosi. Dużym, niewytłumaczalnym dla mnie problemem są też te informacje, które mówią, że niektórzy nowi zawodnicy słaniają się na nogach po 15 minutach treningu, a potem i tak wychodzą w pierwszym składzie. Nic dziwnego, że w szatni pojawiają się konflikty.. |
Widzę, że niektórzy nadal są ślepi albo nie chcą zobaczyć rzeczywistości. Niestety dla tych osób sobota może być kolejnym bolesnym otrzeźwieniem, ale jestem pewny, że w niedzielę znowu zaczną widzieć "tylko 6 pkt do lidera" zamiast "mamy 3 pkt przewagi nad 12 zespołem".
Tekst, do którego ktoś wrzucił link dobry, zgadzam się w ogromnej większości z tym, co napisał autor. Oczywiście znaleźli się specjaliści, którzy wyciągnęli wtopę w jednej z 300 linijek i po temacie. Na koniec napiszę to, co już pisałem ja i wielu innych, którzy potrafią myśleć samodzielnie i trzeźwo - nasi kopacze to w większości szrot bez ambicji a trener to amator bez pomysłu na grę. Tyle. |
No w sumie to tak jest. Dodam nawet, ze z naszymi finansami na szybka zmiane sie raczej nie zanosi.
|
Jak widze telst typu "Kiko ma tylko 2 punkty straty do lidera to krew mnie zalewa.....To prosze tez zauważyć ile punktów przewagi ma nad miejscem 11.Co za sieroty go tutaj bronią to sie w głowie nie miesci...
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:00. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl