Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

Snakes 15.10.2008 09:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sambo (Post 615688)
ej chłopie - czarno na białym masz napisane i udajesz, że tego nie widzisz.
1. - świetne wytłumaczenie, jestem ciekaw, czy za czasów wstrętnego PISU śpiewałbys tak samo
2. biurokracja - świetne wytłumaczenie. Od czego jest ten Tusk jeśli nie od biurokracji - każde zdanie w tym przytoczonym akapicie wynik z błędów i niekompetencji Tuska - niedostosował poslkiego do unijnego prawa - nie wydał rozporządzeń.

3. heh - oczywiscie że sie cieszy... pan Stawowy najbardziej kompetentna osoba na swoim stanowisku

niby takie oczywiste a nieoczywiste

PS- dowiem sieco zrobił ten Tusk przez ten rok?

1.Acha czyli jak rzekomo wobec PISu media zachowały sie nei fair ,oczernialy i pomawiały to teraz to samo można robić wobec Komorowskiego ? Jesli mozna ,to sie tymi bzdurami napisanymi w tym artykule nie ma co przejmowac .
2. No jest biurokracja,chyba temu nikt nie zaprzeczy. Podobno dziala Komisja Palikota :lol:,ktora sie zajmuje deregulacjami prawa i ma na celu zmniejszenie biurokracji
3. To czy bedzie pan Stawowy czy pan X ,to nie ma dla mnie znaczenia,zawsze ktos rzadzi ,wazne jakie jest prawo i czy pan Stawowy czy pan X prawo bedzie go przestrzegal

Co do tego co zrobil Tusk ,to sie wlasnie okaze za niedlugo bo w tym tygodniu maja uchwalic ponad 100 ustaw w tym kluczowa dotyczaca Sluzby Zdrowia ,i emerytur pomostowych

sandbender 15.10.2008 09:40

Sambo
A co ma Stawowy jako dyrektor AMW do odrolnienia ziemi?

sambo 15.10.2008 09:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandbender (Post 615695)
Sambo
A co ma Stawowy jako dyrektor AMW do odrolnienia ziemi?

sandbender - ja zadam jeszcze "głębsze" pytanie - a co ma Stawowy do AMW i jakim cudem się tam znalazł? To jest pytanie.

AMW to nie tylko przestarzałe czołgi ;)

snakes - nie wiem o czym piszesz - prawdopoodobnie - nie znasz słowa biurokracja

Snakes 15.10.2008 09:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jery (Post 615690)
Gruzja, traktat, kryzys - we wszystkich tych sprawach większą wiedze ma prezydent. Czy w ogóle jest taka dziedzina (oprócz PRu), w której większą wiedze ma mgr Tusk? On nawet pisząć ksiązke o swojej rodzinie pominął ważne, historyczne fakty - taki to z niego historyk wyrywkowy.
Snakes przypomnij mi co przez ten niecały rok zrobiło PO aby Tobie się żyło lepiej? Pracują ciężko... oj ciężko

Gruzja to temat 3-cio rzędny tego szczytu ,pozatym punkt dotyczacy Gruzji jest rozpatrywany tylko w gronie ministrów spraw zaganicznych czyli ci którzy szczyt zaplanowali ,zarezerwowli miejsce dla Sikorskiego...
Traktat no tu Kaczyński ma pole do popisu ,szczegołnie ze go nie podpisal ,i w tym miejscu gdyby doszlo do debaty to Polska mowila by dwuglosem bo Tusk chce jak najszybciej ratyfikwoac Traktat a Kaczynski zwleka ,czyli kompromitacja gotowa
Tak kryzys finansowy w tym KAczynski ma lepsza wiedza :rotfl: Bardziej do pieca dac nie mogles
Jedyna osoba kompetentna ktora moze zabrac w tej sprawie jest minister finansow,bo on ma realna wiedze i instrumenty ktorymi moze wplywac na kryzys .
Jak bys byl bardziej przenikliwy to bys sie domyslil ,ze ten caly cyrk ktory urzadza prezydent to takie zabiegi PRowskie ktore maja go pokazac jako osobe ktora jest ponad Tuskiem

sambo 15.10.2008 09:50

a ja myslę, że kolega snakes - to kolejny kret z młodzieżówki PO odelegowany do pisania bzdur :P

DysoN 15.10.2008 09:51

Kloca o ta kto wiecej smsow dostanie i wejdzie do cwiercfinalu jak oni tancza na lodzie. Jakis synek co tam sartowal leb sobie rozwalil i podobno miejsce jedno wolne sie zrobilo.

Snakes 15.10.2008 09:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sambo (Post 615698)

snakes - nie wiem o czym piszesz - prawdopoodobnie - nie znasz słowa biurokracja

Biurokracja to dla mnie sytuacja w ktorej aby zalozyc firme czekasz 1-3 miesiecy ,gdzie w innych strukturach administracyjnych jest to mozliwe w 3 dni(ponoc w Rumunii w 3 dni mozna zalozyc firme...)

Kiedys ogladalem w TV sytuacje z jakies wsi ,w ktorej most wymagał natychmiastowej reperacji bo grozil zawaleniem.Wojt czy burmistrz nie wiem kto tam byl wladny mial wszystkie niezbedne dokumenty aby skorzystac z pieneidzy unijnych ,aby naprawic ten most .Niestety pech chcial ze w szczelinach mostu bylo...gniazdo jakiegos ptaka i aby mozna bylo zaczac prace przy tym moscie ,trzeba bylo miec zgode jakiegos Prezesa Instytucji Ochrony Ptakow czy czegos takiego .Wojt czy burmistrz czekali na ta decyzje ponad 3 miesiace ! i konkluzja byla taka ze te srodki zdajsie przepadly bo minal w sumie ten termin w ktorym mozna bylo podbrac te srodki... Jesli to nie jest biurokracja,ktora uniemozliwia modernizacje kraju ,to nei wiem jak to lepiej zoobrazowac

sambo 15.10.2008 10:00

i to biurokracja nie pozwoliła wydać Biekowskiej rozporządzeń a sejmowi dostosować prawa naszego do unijnego co spowodowało miliardowe straty?

A Komorowskiemu być kłamczuszkiem?

Jery 15.10.2008 10:28

a) Szczyt to nie tylko protokołowane posiedzenia.
b) A co UE obchodzi zdanie Tuska w sprawie traktatu? On nie ma w tej sprawie nic do powiedzienia i to nie on podejmuje decyzję o tym czy traktat będzie podpisany.
c) Oczywiście, że największą wiedzę ma minister finansów, czy ja to gdzieś neguję? Stwierdzam tylko, że to żaden argument bo Tusk (zresztą jak na wiekszość tematów) nie ma w tej sprawie żadnej wiedzy.
To Ty stwierdziłeś, że Kaczyński jest niepotrzebny bo mgr Tusk zna się lepiej - to teraz czekam, aż mi udowodnisz, że Donald ( i nie mówie o ministrach) ma więszke kwalifikacje w wyżej wymienionych sprawach.
Wracając do meritum - czy uważasz, że to dobrze jak premier robi wszystko aby uziemić własnego prezydenta? Może niech teraz zachorują wszyscy BORowcy, po co Kaczce ochrona....

Snakes 15.10.2008 11:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jery (Post 615709)
a) Szczyt to nie tylko protokołowane posiedzenia.
b) A co UE obchodzi zdanie Tuska w sprawie traktatu? On nie ma w tej sprawie nic do powiedzienia i to nie on podejmuje decyzję o tym czy traktat będzie podpisany.
c) Oczywiście, że największą wiedzę ma minister finansów, czy ja to gdzieś neguję? Stwierdzam tylko, że to żaden argument bo Tusk (zresztą jak na wiekszość tematów) nie ma w tej sprawie żadnej wiedzy.
To Ty stwierdziłeś, że Kaczyński jest niepotrzebny bo mgr Tusk zna się lepiej - to teraz czekam, aż mi udowodnisz, że Donald ( i nie mówie o ministrach) ma więszke kwalifikacje w wyżej wymienionych sprawach.
Wracając do meritum - czy uważasz, że to dobrze jak premier robi wszystko aby uziemić własnego prezydenta? Może niech teraz zachorują wszyscy BORowcy, po co Kaczce ochrona....

Ty proponujesz zburzenie calego porzadku parlamentarnego.Nawet jakby premierem byl Andrzej Lepper to on bez wzlgedu na to czy jest mgr czy nie jest ,miałby mandat uczestniczenia w takim spotkaniu bo by byl osoba do tego kompetenta,poniewaz jego rzad ustala budżet ,jego rzad prowadzi polityke zagraniczna.Kaczynski jest tam potrzebny jak 5 te kolo u wozu , i jego jedynym motywem jest konflikt z Tuskiem ,a wynikiem dla Polski moze byc to ze znow bedziemy posmiewiskiem Europy...

Marszałek 15.10.2008 11:55

Niektóre kraje rynków wschodzących może spotkać los Islandii. Ryzyko niewypłacalności jest wysokie w stosunku do Ukrainy, Kazachstanu i Pakistanu

Kilka państw rynków wschodzących stanęło przed widmem bankructwa. Należą do nich m.in.: Ukraina, Kazachstan, Turcja, Argentyna i Pakistan. Tak przynajmniej sądzą inwestorzy uczestniczący w handlu swapami przenoszącymi ryzyko niewypłacalności (CDS).

Wzrost spreadów

CDS-y stanowią zabezpieczenie przed tym, że kredytobiorca lub emitent obligacji nie wywiąże się ze swoich zobowiązań finansowych. Sprzedawca instrumentu gwarantuje, że pokryje jego dług. W zamian nabywca CDS płaci mu określony procent zobowiązania. Im większe ryzyko niewypłacalności dłużnika, tym więcej nabywca musi płacić sprzedawcy i tym większy jest spread kredytowy. Spready te w przypadku części państw rynków wschodzących wzrosły ostatnio do bardzo wysokich poziomów. - Nie powiedziałbym, że któryś z tych krajów wkrótce zbankrutuje, ale ryzyko tego wzrosło - stwierdził Nick Chamie, analityk w RBC Capital Markets.

Zagrożenie dla stabilności

Jeśli ufać reakcjom rynku CDS, w przypadku Pakistanu ryzyko bankructwa sięga 90 proc. Jego spread kredytowy wynosił we wtorek ponad 3000 pkt, podczas gdy w piątek 2500 pkt. Zabezpieczenie 10 mln USD pakistańskiego długu kosztuje powyżej 3 mln USD. Od początku roku rezerwy międzynarodowe banku centralnego stopniały o połowę, do 4,7 mld USD. W zeszłym tygodniu pakistańska delegacja rządowa przybyła do USA prosić o 10, 5 mld USD kredytu.

Druga w kolejce do niewypłacalności jest Argentyna. Przy

spreadzie kredytowym prawie 2400 pkt ryzyko bankructwa wynosi około 85 proc. Wysokie ryzyko jest związane zarówno ze spowolnieniem dotykającym tamtejszej gospodarki, jak i z przeciągającymi się negocjacjami w sprawie spłaty długów z 2001 r.

Kryzys uderza w Ukrainę

Ryzyko niewypłacalności Ukrainy wynosi 80 proc., a jej spread kredytowy 1600 pkt. Głównymi przyczynami wzrostu ryzyka są przyspieszone wybory parlamentarne oraz odpływ zagranicznych walut. - Deficyt na rachunku obrotów bieżących prawdopodobnie wzrośnie w tym roku do 15 mld USD, osłabiając hrywnę - stwierdził Wołodymyr Stelmach, gubernator ukraińskiego banku centralnego. W lipcu deficyt ten sięgał 7,7 mld USD, czyli 7 proc. PKB. Według Stelmacha, jego wzrost został spowodowany przez spadek inwestycji zagranicznych i zmniejszenie eksportu wyrobów stalowych spowodowane przez światowy kryzys. Hrywna od sierpnia straciła na wartości 11 proc. Bank centralny wprowadził w poniedziałek sześciomiesięczny zakaz wycofywania lokat terminowych i nałożył ograniczenia na transakcje walutowe. W ciągu kilku dni przybędzie do tego kraju misja Międzynarodowego Funduszu Walutowego.

Zagrożony niewypłacalnością jest również Kazachstan (60 proc. szans i 1050 pkt), na co wpływ ma spadek cen ropy, dekoniunktura w miejscowej branży budowlanej oraz niestabilność systemu bankowego. W grupie podwyższonego ryzyka są również: Turcja (35 proc. szans), Łotwa i Węgry. ft.com

Globalna zadyszka dławi giełdy

Wzrostowi ryzyka niewypłacalności krajów z rynków wschodzących towarzyszy trwająca na ich giełdach bessa. Od początku lipca ukraiński indeks PFTS stracił na wartości około 60 proc.,

argentyński Merval blisko 42 proc., a pakistański Karachi 100 - 25 proc. W tym czasie indeks MSCI Emerging Markets spadł o 41 proc. Inwestorzy uciekają z wielu rynków wschodzących zarówno z powodu światowego kryzysu finansowego, jak i ze względu na niestabilność polityczną części krajów rozwijających się (Ukraina, Pakistan). Giełdowe zniżki to również efekt spadku cen surowców, który uderza w takie państwa, jak Rosja czy Brazylia.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie wiem czego Wy się spodziewacie po takich miernocie jak Tusk? Przecież to zrobi wszytko,aby drugiego upokorzyć, poniżyć. On zasad nie ma , mimo żę o nich szeroko PR-owcy każą mu mówić.
Polacy wstydzą się za takiego premiera. Nie sądziłem,że do czegoś takiego może dojść, sztucznie wywoływany konflikt, którego jesteśmy świadkami zostanie przez ukałdne media przerzucony na Kaczyńskiego. Motłoch rzecz jasna to kupi, bo sam się podobie zachowuje jak jego premier. Z drugiej storny popatrzcie, Lenin wiecznie zywy:) Mówił kiedyś ,że uczyni swoją kucharkę ministrem, i proszę jak idee są ciągle zywe:) najpierw Wałęsa prezydentem, teraz miłujący spokój i mający szacunek do drugich ludzi Tusk premierem. Motłoch rządzi, motłoch popiera. To co zrobił Tusk i jego przydupasy, to zepchnięcie kraju do miana republiki bananowej.

Jery 15.10.2008 12:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Snakes (Post 615731)
Ty proponujesz zburzenie calego porzadku parlamentarnego.Nawet jakby premierem byl Andrzej Lepper to on bez wzlgedu na to czy jest mgr czy nie jest ,miałby mandat uczestniczenia w takim spotkaniu bo by byl osoba do tego kompetenta,poniewaz jego rzad ustala budżet ,jego rzad prowadzi polityke zagraniczna.Kaczynski jest tam potrzebny jak 5 te kolo u wozu , i jego jedynym motywem jest konflikt z Tuskiem ,a wynikiem dla Polski moze byc to ze znow bedziemy posmiewiskiem Europy...

Ty proponujesz zburzenie calego porzadku.Nawet jakby prezydentem byl Andrzej Lepper to on bez wzlgedu na to czy jest mgr czy nie jest ,miałby mandat uczestniczenia w takim spotkaniu bo by byl osoba do tego kompetenta,poniewaz jest najwyższym przedstawicielem Rzeczypospolitej Polskiej zarówno w kraju jak i za granicą. Tusk jest tam potrzebny jak 5 te koło u wozu i jego jedynym motywem jest konflikt z Kaczyńskim, ,a wynikiem dla Polski moze byc to ze znow bedziemy posmiewiskiem Europy...

Sikorski - Gruzja
Kaczyński - Traktat
Rostowski - Kryzys
po co tam jeszcze Tusk?

Snakes 15.10.2008 12:33

Geneza tego sporu nie sa :kompetencje,samolot,identyfikator czy liczba krzesel. To jest konflikt wywolany przez KAczynskiego aby szkodzic Tuskowi.Kolejna odslona bedzie przy vetowaniu ustaw .To jest prezydent PISu,ktorego glownym celem jest szkodzenie temu rzadowi zeby blizniak doszedl do wladzy i tyle na temat tego zalosnego sporu z mojej strony

wolfy 15.10.2008 13:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Snakes (Post 615744)
Geneza tego sporu nie sa :kompetencje,samolot,identyfikator czy liczba krzesel. To jest konflikt wywolany przez KAczynskiego aby szkodzic Tuskowi.Kolejna odslona bedzie przy vetowaniu ustaw .To jest prezydent PISu,ktorego glownym celem jest szkodzenie temu rzadowi zeby blizniak doszedl do wladzy i tyle na temat tego zalosnego sporu z mojej strony

Koleżko, a może wreszcie odniósł byś się do tego, co piszą inni, zamiast wypisywać nam tu prawdy objawione o złych Kaczorach i dziewicy Tusku? Co ty na to?

Snakes 15.10.2008 13:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 615749)
Koleżko, a może wreszcie odniósł byś się do tego, co piszą inni, zamiast wypisywać nam tu prawdy objawione o złych Kaczorach i dziewicy Tusku? Co ty na to?

"Koleżko" to bylo ad vocem tego co napisał Jery i rzekomych kompetencjach tego czy drugiego

Snakes 15.10.2008 18:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jery (Post 615739)

Sikorski - Gruzja
Kaczyński - Traktat
Rostowski - Kryzys
po co tam jeszcze Tusk?

Prezydent Lech Kaczyński nie zabrał głosu podczas sesji szczytu UE poświęconej Traktatowi z Lizbony, nie powiedział, czy podpisze ratyfikację Traktatu - powiedział przewodniczący Parlamentu Europejskiego Hans-Gert Poettering.

No to jedną "fuche" ze szczytu ma juz z glowy :lol:

Gervas 15.10.2008 18:26

Nie zapominajcie o temacie "Rada mędrców", największy zgrzyt w obecnej polskiej delegacji.
Jeśli spojrzymy przez pryzmat tej sprawy "konflikt" nabiera nowych barw, ale czy osobista niechęć Kaczyńskiego do Wałęsy jest aż tak silna aby starał się uniemożliwić jego wybór? Wg mnie to możliwe.
Ot takie nowe spojrzenie na sprawę :-)

Postaram się włączyć choć nie jestem zwolennikiem PO czy PIS'u, każda z partii ma swoich prawników którzy różnie interpretuja ustawę zasadniczą, jak przytoczył Mareq jest zapis, iż to rząd odpowiada za kształt polityki zagranicznej, a Prezydent jest najwyższym reprezentantem, tutaj mamy problem, ale teraz jest pytanie czy na takim spotkaniu będą podejmowane jakiekolwiek decyzje, jeśli tak to w moim mniemaniu powinnien się udac Tusk, jeśli nie, Kaczyński, ale cóż od tego są konstytucjonaliści :-)

Tak jak napisał Jery szczyt to nie tylko protokołowane posiedzenia, lecz głównie kuluary, więc myślę iż osoba która wedle konstytucji decyduje o polityce kraju ma większe kompetencje. Szczególnie w świetle doniesień o zamachu na nasze banki...

Co do Stawowego, czy jest to ten sam co był przewodniczącym Komisji Planowania Przestrzennego i Ochrony Środowiska w RMK?

A co zrobi/zrobił rząd? Sam czekam, daje im czas jak trenerowi na piłkarskiej ławce i liczy się dla mnie miejsce na koniec sezonu, a nie runda jesienna. Zobaczymy jak będzie wyglądał ten pakiet ustaw szumnie zapowiadany, cóż jestem pełen obaw, ale jest ta nadzieja, może teraz coś ruszy.

@Sambo
o 8.30 piszesz że możliwe jest złożenieł fałszywych zeznań przez Komorowskiego, a po 3 godzinach piszesz iż jest kłamcą na postawie jednego artykułu. Bardzo mozliwe, ale za długo żyje, żeby wiedzieć że 9 na 10 takich wiadomości jest wyssanych z palca. Pozatym napisałeś 3 razy że Tusk jest z Wermahtu, a 2 razy ze Snake jest z mlodzieżówki PO, nie powtarzaj się, umiemy czytać :-) Kiedyś bardzo lubiłem czytać Twoje posty, były bardzo przejrzyste i sensowne, ale coraz bardziej kurcze tego Antka przypominasz. Pjontka o/

@Jery - jak tak bardzo dbasz o "szacunek do własnego państwa" pisz Prezydent :-)

p.s. Od posta wolfy offtopy, żałośnie próbujecie zjeść człowieka, kolega odpisuje na temat Gruzji, szczytu etc a cytuje następny post "a ja myslę, że kolega snakes - to kolejny kret z młodzieżówki PO odelegowany do pisania bzdur" a następnie kiedy dostosowuje sie poziomem do tej wypowiedzi dostaje ostrzeżenie, iż ma pisac na temat. Wstyd Panowie.

Kocur 15.10.2008 18:50

Niech mi ktoś po ludzku wytłumaczy o co chodzi w tej kwestii:

Czytam dzisiaj w "lubianej" gazecie że:

"większość Polaków sądzi..."

pod spodem:

"badanie przeprowadzono na reprezentatywnej grupie 500 osób"

Co prawda od studiów minęło parę ładnych lat - ale do cholery do dzisiaj pamiętam ze Statystyki, że grupa reprezentatywna w przypadku kraju wielkości Polski to nie jest 500 osób!!

Szlag człowieka trafia dosłownie, manipulacja jak za dawnych lat

wolfy 15.10.2008 22:26

Pragnę przypomnieć, że to nie jest temat z gatunku "Chwila dla debila". Może już wystarczy tej żenady?

sandbender 16.10.2008 07:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sambo (Post 615698)
sandbender - ja zadam jeszcze "głębsze" pytanie - a co ma Stawowy do AMW i jakim cudem się tam znalazł? To jest pytanie.

AMW to nie tylko przestarzałe czołgi ;)

Ja wiem ze nie tylko czołgi ;) Tylko, że mnie się wydawało (może niesłusznie), że w ustawie chodzi o grunty rolne, a AMW ma przede wszystkim grunty zakwalifikowane jako specjalnego przeznaczenia, inne budowlane itp.
No chyba, ze ustawa sie tylko tak nazywa albo to czy grunt jest specjalnego przeznaczenia nie przeszkadza zeby byl rolny. Nie znam sie dlatego pytałem.

Co do tego co ma Stawowy do AMW - nie znam goscia wiec nie wiem czy sie nadaje, ale jezeli faktycznie jest jak mowisz no to mamy typowo polską karierę w administracji - zna kogo trzeba i trzyma z władzą :>

A najbardziej przykre jest to, że takie numery to są na każdym szczeblu administracji, nie tylko na eksponowanych stanowiskach, ale również w miejscach w których się tego mozna najmniej spodziewać i niestety nie zależą od tego kto akurat panuje. Więcej - takie numery to również można czasem zauważyć w firmach prywatnych gdzie, jak mogło by się wydawać, powinno się stawiać na ludzi, którzy, prosto mówiąc, nadają się aby objąć dane stanowisko.

I jak dla mnie wynika to niestety z mentalności jaką prezentuje lub cech jakie są przypisywane mieszkańcom naszego kraju (nie mówię tutaj nawet o politykach), w którym często gęsto cięzka praca, uczciwość, pokora, przyznanie się do błędu odbierane są jako ciężkie frajerstwo, a bohaterem i wzorem jest ten kto wyrolował ziomala na parę złotych.

cpc 16.10.2008 10:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Snakes (Post 615878)
Prezydent Lech Kaczyński nie zabrał głosu podczas sesji szczytu UE poświęconej Traktatowi z Lizbony, nie powiedział, czy podpisze ratyfikację Traktatu - powiedział przewodniczący Parlamentu Europejskiego Hans-Gert Poettering.

No to jedną "fuche" ze szczytu ma juz z glowy :lol:

a po co ma podpisywać coś co w świetle prawa już nie istnieje ?? Fakt jedna fucha być może już z głowy, ale czy to źle ??

wolfy 16.10.2008 12:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandbender (Post 616123)
I jak dla mnie wynika to niestety z mentalności jaką prezentuje lub cech jakie są przypisywane mieszkańcom naszego kraju (nie mówię tutaj nawet o politykach), w którym często gęsto cięzka praca, uczciwość, pokora, przyznanie się do błędu odbierane są jako ciężkie frajerstwo, a bohaterem i wzorem jest ten kto wyrolował ziomala na parę złotych.

Zgoda, tylko gdzie te nowe standardy wprowadzane prze Platformę?
Ja osobiście znam o wiele bardziej śmierdzące przykłady skoków na kasę, gdzie przyznanie funduszy było pośrednio zależne od zatrudnienia przydupasa z PO, którego nie udało się już nigdzie wepchnąć.

A tu dobry, wyważony komentarz na temat zgłoszenia kandydatury L. Wałęsy do "Rady Mędrców"(jakkolwiek śmierdząca inicjatywą samą w sobie by ona nie była). Sam jestem bliżej słów Kaczyńskiego, który(w rozmowie prywatnej, choć później bez żenady upublicznionej)wskazał, że jeżeli szukać zalet Wałęsy, to nie są nimi na pewno ogłada, intelekt ani wykształcenie.
BTW. - PO chyba dostało nowe sondaże, bo właśnie założono Palikotowi kaganiec. A miałyby dzieciaki taką uciechę...

P.S. Wałęsa jednak "mędrcem":lol: Żyjemy jednak w ciekawych czasach:(

sambo 16.10.2008 14:35

"chcieć, to sobie możesz"

w tych słowach zamyka się cała polityka miłości i dobrej minki Donaldu Tusku. Sprawa wyjazdu została nadmuchana do niebywałych rozmiarów. Młodzieżówka PO zowu po roku nabrała wiatru w żagle. Zdaje sie, że to był strzał w stopę. Maseczka lekko Donaldu opadła i pojawiła się podwórkowa gęba z jabolem i cannabis.

Szczerze - to zaskoczyło nawet mnie. Rózne jajca sie działy przed kamerami ale w kuluarach starzy znajomi jakoś siebie szanowali. Tu widać, że poziom naszego Prime Minister of Poland troszki jest jednak nie za bałdzo

Snakes 16.10.2008 15:45

Kaczyński nie liczac sie z prosbami ,wrecz blaganiem rzadu ,zeby nie lecial na szczyt ,przylatuje po to zeby zajac stołek ( małość) siedzi tam 20 minut nie odzywajac sie slowem, na odchodne mowi zeby "mu zdac raport" ? Dobrze ze uslyszal tylko takie słowa bo powinien uslyszec cos znacznie gorszego .Kazdy ma swoja godnosc.

- Cieszę się, że byłem tam – dodał jednak zadowolony. W jego opinii szczyt UE zakończył się sukcesem, choć jednak względnym.

A co z poklepywaniem się po ramionach i plecach, które to gesty były charakterystyczne dla jego zachowania wobec Donalda Tuska? - W Europie wszyscy się po plecach klepią. A jesteśmy Europejczykami – ocenił rozbawiony prezydent.

Prezydent zatrudnil chyba tych samych PRowców co Tusk ,bedzie teraz krzewił "Polityke Uśmiechu"

Mareq 16.10.2008 15:57

Cytat:

a po co ma podpisywać coś co w świetle prawa już nie istnieje
Prosze o jakies argumenty .
W swietle ktorego prawa i na jakiej podstawie nie istnieje ?

Cytat:

w tych słowach zamyka się cała polityka miłości i dobrej minki Donaldu Tusku. Sprawa wyjazdu została nadmuchana do niebywałych rozmiarów. Młodzieżówka PO zowu po roku nabrała wiatru w żagle. Zdaje sie, że to był strzał w stopę. Maseczka lekko Donaldu opadła i pojawiła się podwórkowa gęba z jabolem i cannabis.

Szczerze - to zaskoczyło nawet mnie. Rózne jajca sie działy przed kamerami ale w kuluarach starzy znajomi jakoś siebie szanowali. Tu widać, że poziom naszego Prime Minister of Poland troszki jest jednak nie za bałdzo
Masz jakies nagrania z tej rozmowy ?
Bo jezeli ktos by podal jakas niegodziwa wypowiedz prezydenta i jako zrodla podal relacje Nowaka lub Arabskiego , to obsmial bys go z gory na dol .

cos mi na forum literki polskie nie dzialaja , wiec z gory przepraszam za brak ogonkow .

Romy S. 16.10.2008 16:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sambo (Post 616210)

sambo czyżby skleroza ?
"Spieprzaj dziadu" i inne fiołki z Lecha łąki to się czymś różniły ( poza tym iż posługiwał się owymi człek wykształcony nie tak jak L.W. )
I powiedz mi, że lepiej (ładniej, bardziej kulturalnie) wyglądały wszystkie "my tu, oni tam gdzie ZOMO" ( czy jak to tam brzmiało) wygłoszone przed kamerami niźli coś szepnięte do ucha czy za plecami ( bo o "małpie w czerwonym" nie ma co wspominać przecież ).
Taka mała dygresyjka, swoją drogą niezłą piaskownicę zrobili z Polski i jedni i drudzy ostatnimi czasy, co który powie czy zrobi "be" drugiemu to od razu latają na skargę do mediów.
Trochę hamujmy wszyscy w tych atakach na interlokutorów, bo skądinąd dobry dzięki i Twojemu wkładowi , temat poszedł zdecydowanie w stronę "nagłego ataku spawacza". Jak komu nie dowalę ( słusznie czy nie, to ciężka ocena ) to nie będę ten mądrzejszy czy przynajmniej bardziej w polityce obeznany.
To tyle - bawcie się dalej.

wolfy 16.10.2008 16:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Snakes (Post 616237)
Kaczyński nie liczac sie z prosbami ,wrecz blaganiem rzadu ,zeby nie lecial na szczyt ,przylatuje po to zeby zajac stołek ( małość) siedzi tam 20 minut nie odzywajac sie slowem, na odchodne mowi zeby "mu zdac raport" ? Dobrze ze uslyszal tylko takie słowa bo powinien uslyszec cos znacznie gorszego .Kazdy ma swoja godnosc.

:rotfl:
Młodzi, inteligentni, z dużych miast.

Tylko odpysknął. A mógł przypieprzyć!

A może by tak tępić chamstwo z obu stron, zamiast szukać na siłę usprawiedliwień? Zarówno tych o "godności", jak i mniej humorystycznych - udowadniania, że oponent też ma coś za uszami.

Romy - i co z tego? Czy okradnięcie złodzieja nie jest przestępstwem? W ten sposób staczamy się coraz niżej, no ale skoro was to bawi...

cpc 16.10.2008 16:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 616243)
Prosze o jakies argumenty .
W swietle ktorego prawa i na jakiej podstawie nie istnieje ?

Zacznę od podstawy: sam traktat tak stwierdza - wszystkie państwa muszą go ratyfikować, co innego ma być odniesieniem dla traktatu jak nie stwierdzenia w nim zawarte i do niego się odnoszące ??

Co do prawa, przynam, że nieco mnie zakłopotałeś hehe, no ale może od innej strony, załóżmy, że takie prawo nie istnieje, co powoduje, że pierwsza część mojej wypowiedzi jest fałszywa, wobec czego nie ma przeszkód prawnych aby jednak taki traktat(choć wbrew jego treści) podpisać.

No ale skoro nie ma takiego prawa, to na mocy czego(jak nie prawa) UE ma zyskać osobowość prawną?? Chyba, że osobowość prawną się zyskuje tak samo z siebie bez konieczności odwoływania się do jakiegoś prawa:)

Koniec końców takie prawo być może nie istenieje no ale czy dobrze dla eurofederastów:P

z mojej strony koniec na ten temat, bo jak wiadomo na forumowej tapecie są teraz inne kwestie

Snakes 16.10.2008 18:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 616250)

Tylko odpysknął. A mógł przypieprzyć!

Telewizja dowiedziała się także od rzeczniczki Javiera Solany, komisarza UE ds. polityki zagranicznej, że przepustki były wydane jednorazowo. Wcześniej prezydencki minister Piotr Kownacki twierdził, że Radosław Sikorski zablokował oddania w ręce prezydenckich ministrów stosownych przepustek - miały one - wedle słów Kownackiego - być wydane po raz drugi.

Rzeczniczka Solany powiedziała TVN24, że nie było sprawy dodatkowych przepustek.

Ej to jak przepustek nie bylo ,to moze Kaczynski tez sie przeslyszal ze Tusk mu tak powiedzial ? :rotfl:

Mareq 16.10.2008 19:17

Cytat:

sam traktat tak stwierdza - wszystkie państwa muszą go ratyfikować
Irlandia nie może przeprowadzić referendum raz jeszcze ? Jest to zabronione w konstytucji irlandzkiej ?

Cytat:

No ale skoro nie ma takiego prawa, to na mocy czego(jak nie prawa) UE ma zyskać osobowość prawną?? Chyba, że osobowość prawną się zyskuje tak samo z siebie bez konieczności odwoływania się do jakiegoś prawa:)
Oczywiście , że jest prawo które reguluje kwestie związane z tym traktatem , tylko że nie ma spełnionych przesłanek w myśl których traktat ten ,,nie istnieje" .

AYALA 17.10.2008 03:37

Wyczarterowanie samolotu Boeing 737 przez Kancelarię Prezydenta, którym Lech Kaczyński poleciał na szczyt Unii Europejskiej do Brukseli, kosztowało około 150 tys. zł - poinformował w czwartek szef Kancelarii Piotr Kownacki.

Za przelot Kaczora powinna zapłacic kancelaria Donka.Przecież widzieli że Kaczka sie uparła na ten wyjazd ale widac Donkowi i jego ekipie wydaje sie ze Polska to kraj miodem i mlekiem płynacy i stac nas na taka rozrzutnośc.Jak ja nie nawidze polityków , żyją w oderwaniu od rzeczywistości i nie potrafią wznieśc sie na porozumienie ponad podziałami.

"Rzeczpospolita": Antoniemu Macierewiczowi cofnięto dostęp do informacji ściśle tajnych oraz odebrano certyfikaty bezpieczeństwa. Dziennik pisze, że poseł PiS nic o tym nie wie.

Ciekawe kto teraz obawia sie wiedzy Pana Macierewicza na temat swojej niechlubnej przeszłości ????

sambo 17.10.2008 07:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Romy S. (Post 616247)
sambo czyżby skleroza ?
"Spieprzaj dziadu" i inne fiołki z Lecha łąki to się czymś różniły ( poza tym iż posługiwał się owymi człek wykształcony nie tak jak L.W. )
I powiedz mi, że lepiej (ładniej, bardziej kulturalnie) wyglądały wszystkie "my tu, oni tam gdzie ZOMO" ( czy jak to tam brzmiało) wygłoszone przed kamerami niźli coś szepnięte do ucha czy za plecami ( bo o "małpie w czerwonym" nie ma co wspominać przecież ).
Taka mała dygresyjka, swoją drogą niezłą piaskownicę zrobili z Polski i jedni i drudzy ostatnimi czasy, co który powie czy zrobi "be" drugiemu to od razu latają na skargę do mediów.
Trochę hamujmy wszyscy w tych atakach na interlokutorów, bo skądinąd dobry dzięki i Twojemu wkładowi , temat poszedł zdecydowanie w stronę "nagłego ataku spawacza". Jak komu nie dowalę ( słusznie czy nie, to ciężka ocena ) to nie będę ten mądrzejszy czy przynajmniej bardziej w polityce obeznany.
To tyle - bawcie się dalej.

Dziękuję Romy za Twoje dobre słowo. Ja wiem, że chamstwo w ustach Tuska to brzmi jak Cracocovia k**a w ustach Wiślaka - więc jak miód na serce.

Spieprzaj dziadu - to jest inna bajka. Chamskie zachowanie zostało Kaczorowi wytchnięte, wypunktowane wyautowane. Nawet strona www o tej nazwie powstała.

Nie zachowujmy sie jak dzieci - a mój premier jest lepszy booooOOOO....... a prezydent jest lepszy boOOOO - anie prawda bo Donald booooOOOO

Sorry stary - ale rzecz dzieje się między po pierwsze starymi znajomymi. Po drugie, między ludźmi piastującymi najwyższe funkcje w państwie. Wydawać się mogło między gentlemenami.

I to nie Kaczor powiedział - tylko Tusk. Polityk, który wygrał wybory miedzy innymi dlatego, że Kaczor kiedystam powiedział Spieprzaj dziadu. I to powinno nnatchnać Cię do refleksji. Ta jak stracony ostatni calutki rok. Zwyczajnie stracony i spaprany przez tego właśnie gentlemana .

Mareq - sorry, ale postarałbyś się bardziej. Bo o tym co jak kto powiedział pierwsza wypaplała Olejnik i o tym dowiedziała sie nie od Kaczora, tylko od tych co to słyszeli.

-----------------------------

Szanowni Państwo,
pod patronatem środowiska „Gazety Wyborczej” doszło do porozumienia PO z SLD w sprawie zawieszenia dwóch członków Zarządu Polskiego Radia Jerzego Targalskiego i prezesa Krzysztofa Czabańskiego.
Wykonawcami wyroku będą panie: Agnieszka Szymańczyk rekomendowana do Rady Nadzorczej Polskiego Radia przez Samoobronę i Beata Kropiewnicka rekomendowana przez LPR.
Wyrok zapadnie 26. października 2008 roku.
Od 27. pażdziernika PO przejmuje Polskie Radio, czym to się skończy nie muszę Państwu mówić.
Na razie nie wiem jak powinniśmy zareagować ale że zareagować musimy nie ulega wątpliwości.
Proszę tę informację upowszechnić.

Ryszard Kapuściński

Szanowni Państwo,

w związku z pojawiającymi się pytaniami wyjaśniam, że zawieszenie panów J. Targalskiego i K. Czabańskiego dopiero nastąpi, tą datą jest 25. października (mała korekta).
Do zawieszenia obu panów głosy Samoobrony czyli SLD na usługach PO nie wystarczą, muszą mieć poparcie dwóch głosów LPR. W Radzie Nadzorczej z rekomendacji LPR-u są następujące osoby:
- Beata Kropiewnicka
- Renata Kubińska – Sieradzka

Z rekomendacji Samoobrony w Radzie Nadzorczej są następujące osoby:

- przewodniczący Rady Nadzorczej Adam Hromiak
- Agnieszka Szymańczyk
- Piotr Jagiełło

To LPR umożliwił wybór Adama Hromiaka na przewodniczącego Rady Nadzorczej.

„Adam Hromiak ma 65 lat. Z wykształcenia jest leśnikiem. Przez wiele lat był etatowym działaczem PZPR w Pile i Wałczu. Potem pełnił funkcje kierownicze w Lasach Państwowych. Po 1990 r., jak sam mówi, zajął się biznesem. Do Rady Nadzorczej Polskiego Radia SA trafił z rekomendacji Samoobrony. Twierdzi, że kontakty z tą partią nawiązał, gdy poproszono go o konsultacje w sprawie jej programu Samoobrony. Przed objęciem stanowiska w Radzie nie miał żadnego doświadczenia związanego z mediami. Hromiak jest także członkiem rady nadzorczej Mennicy – Metale Szlachetne.

Pakiet większościowy tej firmy należy do jednego z najbogatszych Polaków – Zbigniewa Jakubasa. W firmie ma też udziały Skarb Państwa oraz Bank Gospodarstwa Krajowego. W radzie nadzorczej zasiada były prezes Nafty Polskiej Maciej Gierej.”

Należy pytać i wywierać nacisk na LPR: czy LPR chce umożliwić powrót SLD w przebraniu Samoobrony na usługach PO.

Pozdrawiam Ryszard Kapuściński

cpc 17.10.2008 08:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 616334)
Irlandia nie może przeprowadzić referendum raz jeszcze ? Jest to zabronione w konstytucji irlandzkiej ?

To w takim razie Polska powinna móc przeprowadzić również jeszcze raz referendum czy nadal chce być w UE ?? To przecież logiczne. Poza tym, wiesz doskonale ile razy przeprowadzano referendum w Szwajcarii i wiesz również, że gdy tylko uda się przekonać Szwajcarów do bycia w WE to kolejnego głosowania nie będzie. To jest właśnie prawdziwe oblicze socjalistów z UE, demokracja jest tylko wtedy fajna jak ludzie zagłosują zgodnie z oczekiwaniami.
Nie stawiaj siebie Mareq w jednym szeregu z kolesiami, którzy traktują ludzi jak narzedzia do głosowania.

Cytat:

Oczywiście , że jest prawo które reguluje kwestie związane z tym traktatem , tylko że nie ma spełnionych przesłanek w myśl których traktat ten ,,nie istnieje" .
No jeśli faktycznie plan jest taki, żeby Irlandia będzie głosowała ze 100 razy to masz racje :lol:, no ale jakby jednak miało być inaczej to traktatu nie ma.

Poważnie, muszę czasem dotrzymać słowa więc póki co koniec o TL:-D

Cytat:

Jestem przekonany, że tym razem mówi szczerze. Co więcej – jestem przekonany, że musi być bardzo ważny powód, dla którego premier Donald Tusk nie życzy sobie mieć w Brukseli świadka w osobie prezydenta Lecha Kaczyńskiego. W takim razie trzeba postawić pytanie, jakie łajdactwo zamierza pan premier tam przeprowadzić, że próbuje nie dopuścić prezydenta państwa do uczestnictwa w brukselskim szczycie wszelkimi sposobami, łącznie z gangsterskimi chwytami, tak samo, jak podczas „nocnej zmiany” w czerwcu 1992 roku?
dość ciekawy fragment

http://www.michalkiewicz.pl/tekst.php?tekst=529

cpc 17.10.2008 09:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Snakes (Post 616311)
Telewizja dowiedziała się także od rzeczniczki Javiera Solany, komisarza UE ds. polityki zagranicznej, że przepustki były wydane jednorazowo. Wcześniej prezydencki minister Piotr Kownacki twierdził, że Radosław Sikorski zablokował oddania w ręce prezydenckich ministrów stosownych przepustek - miały one - wedle słów Kownackiego - być wydane po raz drugi.

Rzeczniczka Solany powiedziała TVN24, że nie było sprawy dodatkowych przepustek.

Ej to jak przepustek nie bylo ,to moze Kaczynski tez sie przeslyszal ze Tusk mu tak powiedzial ? :rotfl:

a jakiego koloru były te przepustki, na moje oko kolor ma duże znaczenie dla całej sprawy, czerwony to wiadomo kto za tym stoi, zielony to pewnie też, no i kształt ostry czy zaokrąglony na rogach ??

sorry, ale nie dajmy się zwariować, to, że politycy to idioci i świry to na pewno ale przynajmniej my się szanujmy i nie róbmy z byle czego afery

Konrad. 17.10.2008 09:31

Cytat:

Będziemy pracować w Trzech Króli: Sejm odrzucił ustawę
Cytat:

Nie będzie dnia wolnego w święto Trzech Króli. Dzisiaj Sejm przegłosował wniosek PO o odrzucenie obywatelskiego projektu ustawy ustanawiającej święto Trzech Króli - 6 stycznia - dniem wolnym od pracy w pierwszym czytaniu.

Za przyjęciem wniosku o dorzucenie projektu opowiedziało się 207 posłów, przeciw było 186, od głosu wstrzymało się 2.

W czwartek prezydium klubu PO zdecydowało, że w głosowaniu za odrzuceniem projektu posłów Platformy obowiązywać będzie dyscyplina partyjna.

putBan(62); window.google_render_ad();

Wnioskodawcą obywatelskiego projektu w sprawie ustanowienia święta Trzech Króli dniem wolnym od pracy jest prezydent Łodzi Jerzy Kropiwnicki. O poparcie tej inicjatywy zwróciło się do marszałka Sejmu prezydium Konferencji Episkopatu Polski.
SLD głosowało za świętem? Świat się kończy...

Snakes 17.10.2008 11:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Konrad. (Post 616472)
[b]SLD głosowało za świętem? Świat się kończy...

To juz nie pierwszy raz sa razem z PISem przeciwko PO ,tak samo bylo z ustawa medialna.Widac polski Zapatero objal sobie za cel przejac elektorat PO a nie PIS

kalashnikov2 17.10.2008 11:33

SLD jest partią lewicową, więc popiera dodatkowe dni wolne od pracy.

wolfy 17.10.2008 11:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mareq (Post 616334)

Wiesz co Mareq, obrażasz moją(i obawiam się, że nie tylko)inteligencję. Być może czynisz to nieświadomie, ale jednak.

Po kiego to całe referendum, skoro wynik i tak zostanie olany, bo nie zgadza się z założeniami? Czy to jest demokratyczne podejście? Gdzie tu szacunek dla głosu obywateli? Może od razu oddajmy władzę "Radzie Mędrców", niech nam wskazują drogę?

Tylko błagam, oszczędź mi tekstu rodem z Twojego kołchozu myślowego o "Europie dwóch prędkości", to nie w tym problem. Głos ludu, choćby najgłupszy, jest święty. Nie boję się tych "wiedzących lepiej", boję się tych nie liczących się przy tym ze zdaniem innych.

Summa summarum wychodzi na to Mareq, że żaden z Ciebie demokrata.

sambo 17.10.2008 12:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Snakes (Post 616495)
To juz nie pierwszy raz sa razem z PISem przeciwko PO ,tak samo bylo z ustawa medialna.Widac polski Zapatero objal sobie za cel przejac elektorat PO a nie PIS

z tego co widać to żeście ustawę medialną od SLD już kupili .

Na pewno dogadane są czystki w Polskim Radiu i hucpa na TV

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 616510)

Summa summarum wychodzi na to Mareq, że żaden z Ciebie demokrata.

Mareq jest "euroentuzjastą" - a to zdaje sie gorsze od faszyzmu. Nech Cię nie dziwi więc kwestia poszanowania dla prawideł demokracji

felipe 17.10.2008 12:12

wolfy,
możliwość powtarzania głosowania to zapis w irlandzkiej Konstytucji - jest to zatem prawo, które ONI SAMI sobie zafundowali. Trudno się zatem dziwić, że Bruksela naciska, by referendum powtórzyć - nie robi jednak nic niemoralnego, po prostu wykorzystuje takie a nie inne regulacje WEWNĘTRZNE państwa członkowskiego by przeforsować swoje stanowisko . I ma do tego prawo.

Także komentować co najwyżej możemy ustrojodawce irlandzkiego. Bo to raczej on podważał znaczenie głosu ludu...

Zaznaczam, mówię to obiektywnie, pomimo swojego eurosceptycyzmu ;)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:44.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl