![]() |
Najlepiej by bylo zeby jakies konaorcjum wzielo Wisle(oczywiscie takie ktore nie bedzie sie żreć.) I chodzi mi, zeby Boguslaw mial 50%. Ps. Jebac szejki!
|
jak jest 50-50 to kość niezgody zawsze bedzie.
|
W Manchesterze jakas tam spola jest i daja rade...
A co do Solowowa, to nie badzcie zabawni. Prawdopodobnie negocjuje dostawy kabli do nowych biurowcow co buduje przy opolskiej a nie sprzedaz klubu :D |
Regan wyczerpał temat i zabrał dzieciom zabawki z piaskownicy ;)
|
Cytat:
Tacy ludzie łapy precz od Wisły:evil::evil: Nie idźmy tą drogą !!!! |
Nie spekulujmy jakby jakiś właściciel byl pewny. Cały ten temat jest odzwierciedleniem jaki tu jest potencjał na sukcesy, wysoka frekwencje i wielki klub - ogromny.
@up, To nie ma żadnego znaczenia. Hokej z całym szacunkiem ma zerowa popularność w Polsce. Nie starajmy sie wejść do głowy ludziom, którzy zarobili w życiu miliony czy miliardy - spektrum okoliczności świadczących o rożnych decyzjach, w biznesie o tej skali, jest nie do ogarnięcia dla kogos z zewnątrz. Nie znamy powodów rożnych rezygnacji jak i motywów zainwestowania w cos. Serio, Cupiał nie postawił w ostatnich latach wysoko poprzeczki następcy w zarządzaniu klubem. Tu nie dzieje sie nic. Jest wegetacja i pustynia. Wiec weź na wstrzymanie pisząc Solowow czy inny X nie. Tu każdy poza TS da w tym momencie cos wiecej. Tyle. "Daj Boże" kogos takiego jak Panowie "S" rajdowcy. A moze bedzie ITI a moze JW a moze Mlekovita, a moze balon jebnie jak nigdy. Nie wazne. Gorzej nie bedzie pod warunkiem ze równały do góry. Cierpliwość jest cnota. Jak nie teraz to pewnie do roku i tak zmienimy właściciela. |
Cupiał spełniał przez lata nasze marzenia, dawał nam radość i sprawił że wielu mogło sie wychować na wielkiej Wiśle. Ja będę mu wdzięczny za każdą fetę na rynku którą miałem okazję przeżyć, każdy wieczór w LE, mecz z Realem, Barcą, Apoelem itp, itd. Oby mowy właściciel był równie hojny. Ale drugiego Cupiała długo nie zobaczymy w PL piłce.
|
Nie do końca. Po prostu jak Cupiał był przy kasie to liga była słabsza. I łatwiej było o takie sukcesy. Tak jak pisałem - wystarczyło pudrowanie chorego kasą. Jak liga sie wyrównała, Cupiał stracił płynność - wyszły zaniedbania. Co nie zmieni faktu, ze należy mu sie full szacunek, ze nie jebnal tym przy problemach jak wielu na jego miejscu tylko chce aby Wisła miała dobrze nawet jak on juz nie domaga w finansowaniu.
|
Kazdy z nas wie ze jak na Reymonta bedzie druzyna bijaca sie na powaznie o MP to srednią 20-25 tys w Krakowie da sie wyciagnac a to na nasza ekstraklase bardzo dobry wynik.Jak Cupial bedzie chcial sprzedac Wisle to ja sprzeda moim zdaniem bez problemu.
|
Cytat:
|
Cytat:
O ile mi wiadomo średnią 20 tys jest w stanie wyciągnąć jedynie stolica a 25tys średnio na jednym meczu w naszym przypadku oznaczałoby przeskoczenie L i skok frekwencji o 100%. Abstrakcja, chyba że wykupi nas szejk i zaniwestuje miliony, tak jak kiedyś zrobił Cupiał. |
ten Sonik co spłodził dziecko w wieku 50 lat i się tym chwalił jakby cudu dokonał (poniekąd:)) ???
On Sołowowem to ma wspólnego coś przez tą kobietę, znaczy jego córkę. http://www.plotek.pl/plotek/1,78649,...a-solowow.html |
Cytat:
Natomiast struktura tego sukcesu była taka, że Cupiał po prostu pompował kase w transfery, zaniedbując jakikolwiek inny rozwój klubu - na polu akademii, marketingu, skautingu, trwałego zarządu, budowy świadomości marki w regionie czytaj: stałej wysokiej frekwencji.. Jak pieniądze się skończyły to zostaliśmy z niczym, bo nic nie zostało stworzone. Ja liczę nawet nie tyle na jakieś wielkie pieniądze od nowego właściciela, ale o mądrość w zarządzaniu, o profesjonalizm na każdym aspekcie funkcjonowania klubu - to wszystko czego było bardzo mało do tej pory. Plus jakąś kreatywność, pasję, dawanie czegoś ponad, jakieś akcje dla kibiców. Możliwości są setki, my tkwimy w ogromnym marazmie, który był zasłonięty sukcesami w latach ubiegłych. |
Nesta napisał:
"Jak pieniądze się skończyły to zostaliśmy z niczym, bo nic nie zostało stworzone." Dlatego Cupiał musi się skończyć. |
Cytat:
Chodzi mi o to ze dla gościa nie ma sentymentów. Słyszałem też od znajomego jak wyciął wszystkie sklepy internetowe nie dając im możliwości kupowania produktów Cersanitu. Mógł to robić jedynie jego sklep (pod inną nazwą). Uzna, że coś jest mu nie pasuje to się wycofuje. Wycina. I wtedy dopiero byłby płacz. Ja nie wybieram kto ma kupić a kto nie. Mam info o kimś innym. Ale wyraziłem swoje zdanie o Sokołowowie. |
A Boguś nie wyciął bezwzględnie Ożarowa? ;) Wisła to jest marka,a nie jakaś tam Unia w jakimś tam hokeju. Będzie dobrze :)
|
Solowow w hokeju nie byl w stanie konkurowac z potega Profesora Janusza. Przestraszyl sie i uciekl.
W pilce noznej tez bedzie sie bal porazki w konfrontacji z geniuszem finansowo-organizacyjnym Profesora Janusza. (niech ktos to kto wysle Solowowi) |
Cytat:
W roku 1992 I miejsce, lata 1993-1997 II miejsce, później znów 1998-2004 I miejsce. Przez 12 lat drużyna nie była niżej niż 2 miejsce podium, w tym okresie wygrała ligę 8 razy, 5 razy na II miejscu. Zakłady Chemiczne Dwory (obecnie Synthos, zmiana po wykupieniu przez M. Sołowowa) są obecne w nazwie, na koszulkach + bannery na hali lodowej. Reklamuje ja najlepszy polski klub w obecnym czasie. Po czym właściciel stwierdza że wycofuje się z hokeja, klub przejmuje miasto, które nie ma pieniędzy by utrzymać go na obecnym a nawet zbliżonym poziomie. Wizerunkowo - strzał w stopę, w mieście które jest zakochane w hokeju doprowadzić taka drużynę praktycznie do granicy upadku. Nie wierzę że Sołowow kiedykolwiek zaangażuje się w jakiś sport drużynowy. Jeśli nie widział ile może zarobić i jak rozreklamować firmę w PLH i później w europie (zwracając uwagę na przejęcie zakładu w Kralupach i włączenie go do spółki) wykładając na stół śmieszne jak na tą skalę pieniądze, to tym bardziej nie uda mu się w żadnym klubie piłkarskim. Tutaj są o wiele większe koszty, a jeśli się znudzi... No cóż, nie chciałbym tak wspominać Wisły jak teraz wspominam Unię. |
Cytat:
|
A po co Sołowowowi klub, jeżeli chciałby mieć reklamę na koszulkach czy stadionie, po prostu by ją wykupił za na pewno mniejsze pieniądze i bez ryzyka inwestorskiego.
Generalnie wszelkie doniesienia dotyczące sprzedaży akcji i zbliżającej się finalizacji rozmów w tej sprawie uważam za fakty medialne, czyli istniejące jedynie w mediach. Podobnie jak rzucane na forach dane podmiotów zainteresowanych zakupem klubu. Równie dobrze można napisać, że Cupiał dogadał się z Wojciechowskim na współfinansowanie klubu, podwyższono kapitał do ponad 70 mln zł, jednocześnie znacznie oddłużając klub, więc jak JW chce być współinwestorem, to podwyższamy kapitał np. o dalsze 30 mln zł, które wpływają bezpośrednio do klubu i jedziemy dalej. Taka bajka przeze mnie wymyślona również ma rację bytu, chyba nawet większą niż bajki p. Kozioła o sprzedaży klubu za 14 mln zł i warunkach dotyczących gry w pucharach w ciągu 3 lat etc. Prawda jest taka, że dokonując podwyższenia Cupiał za jednym zamachem odciążył klub a jednocześnie księgowo odciążył Telefonikę, która pozbyła się nieściągalnej wierzytelności w wysokości ponad 60 mln zł. |
@up,
No nie do końca.. Jako sponsor nie masz żadnego wpływu na klub. Innymi słowy firmujesz swoim brandem padakę jaką gra drużyna i nic z tym nie możesz zrobić. Chyba też nie zdajecie sobie sprawy z majątku tego człowieka. Dla niego kupić Wisłę, zainwestować w nią środki to jest jak dla Ciebie wydać na lody. Zjada Cupiała do spóły z Filipiakiem na śniadanie. Przy dochodzie Synthosu rzędu 340 mln zł netto, on by takiej Wisły nawet nie zauważył w wydatkach. Natomiast jest biznesmanem, analitykiem, działa w pewnym środowisku i co oczywiste wszystko sobie policzy. I jak pisałeś obracamy się w spekulacjach medialnych, plotkach więc to takie dzielenie włosu na czworo zupełnie bez sensu. Czasem mam wrażenie, że na tym forum skrytykowaliby nawet szejka, który chciałby tu wpompować miliony.. Bo nie Katolik i mu się znudzi :D |
oj tam oj tam
nie zauważyłby w wydatkach? Niech tylko odda ster Zdziskowi, to gwarantuje Ci ze w wydatkach będzie ona w czubie :) a S. kupuje klub dlatego że: Chciał reklame na koszulkach ale jak uslyszał kwote to wolał klub kupić. W pakiecie taniej. |
Cytat:
Cytat:
http://www.krakow.sport.pl/sport-kra...a-jeszcze.html http://www.dziennikpolski24.pl/sport...sile,10450138/ Moim zdaniem rzetelnie ocenili możliwości Wisły i siłę jej marki. |
Cytat:
aczkolwiek jakieś doświadczenie nam (klubowi) zostało |
Cytat:
Ad1. Jako, że już otrzymałem pytanie skąd wiem o tych 50% już spieszę z wyjaśnieniem swojego stanowiska. 50% wynosi szansa na sprzedaż Wisły. Wisła na 50% również nie zostanie sprzedana. Tak więc to obecnie jedyny pewnik, wobec tego co przedstawią informatorzy. |
Cytat:
Mam wrażenie że nesta to chyba jedyny forumowicz podjarany opcją SS w Wiśle. A goście pod względem etyki biznesu na poziomie Wojciechowskiego.. |
To nie jest kwestia podjarania tylko racjonalnego myślenia. Ktoś podał jakiś totalnie z dupy przykład hokeja, którego skali popularności i pieniędzy wewnątrz nie da się w żaden sposób porównać do piłki.
Akurat z racji zawodowych mam sporo do czynienia z Comarchem i wiem mniej więcej jak wygląda podejście Filipiaka do hokeja. Zarówno on jak i taki Sołowow gdyby chcieli kupiliby całą ligę hokeja w PL wraz ze wszystkimi zaangażowanymi ludźmi jednym przelewem. Stać byłoby też ich na zawodników z przeszłością NHL z USA czy Kanady. Problem jest inny - jest to totalnie nie opłacalne, bo zdominowanie takiej ligi kompletnie nic im nie da. Koło się zamyka. Bez wsparcia związku hokejowego nic w PL hokej nie osiągnie. Filipiak i tak jest ewenementem, że daje tyle ile daje. Jedną z opcji jest gra np. w lidze niemieckiej co rozważał Filipiak, ale raz - musisz płacić za wszystkie dojazdy i kwaterowanie drużyny, dwa jedyne co zyskujesz to promocja na bardzo wąskim rynku niemieckim. Innymi słowy - ten sport nie ma przyszłości w obecnym kształcie w PL. Jest tylko dla pasjonatów. Więc nie jest to kwestia etyki - wyrzućcie to słowo w potocznym rozumieniu z biznesu tej skali, oszczędzi to każdemu wielu rozczarowań - tylko chłodnego rachunku ekonomicznego. To działa tak, jak widzisz, że projekt, który rozpocząłeś nie ma perspektyw to się z niego wycofujesz, nawet jeśli poniosłeś już duże koszty. I teraz dochodzimy do kwestii ryzyka, bo tak, dokładnie takie istnieje jak on by zainwestował, że po paru latach powie dowidzenia i nie będzie miał sentymentów jak Cupiał (co zresztą może zrobić każdy właściciel). I do wyboru mamy albo marazm albo ryzyko. TYLKO - to ryzyko, że się wycofa w przypadku piłki, jej perspektyw w Polsce, jest dużo dużo mniejsze niż w przypadku niszowego hokeja. W ogóle ciekawe podejście oczekiwać czegoś na 100% pewnego w życiu. Ja już osobiście z tego wyrosłem. Ktokolwiek tu przyjdzie po Cupiale może tym jebnąć po roku i nikt nam nie da żadnych gwarancji. Tylko albo chcemy być letni jak teraz albo trzeba zaryzykować i starać się to ryzyko zminimalizować najbardziej jak się da. |
Zgadzam się z tym co napisał nesta - ryzyko jest zawsze. Ale też liczenie że Cupiał kiedyś może coś zmieni, to kompletna naiwność. Albo nowy właściciel z ryzykiem albo Cupiał bez "ryzyka" ale z powolnym staczaniem się w dół. Nikt nie odbiera Cupiałowi jego zasług. To dzięki niemu mieliśmy najlepszy okres w historii Wisły. Chwała mu za to. Ale teraz pora na zmiany.
|
Cytat:
|
Cytat:
Powiedzmy sobie szczerze że przecież po sytuacji z nożem, z Parmą mógł tym wszystkim pie***ląć. Tak zrobiła by większość i pewnie nie jeden z nas. Marzy Ci się LM a nie możesz grać w Pucharach (chyba na 3 lata nas na początku zawiesili). A mimo wszystko ze spokojem (albo i nie ) przeczekał. Dlatego mimo, że wiążę spore nadzieję z nowym kontrahentem nie chcę kogoś takiego jak Sołowow czy Wojciechowski któremu nie będą w smaku bojkoty, race czy inne rzeczy. Coś się nie spodoba to baju baju. Ale oczywiście jak będzie ja nie mam na to żadnego wpływu ... |
Cytat:
|
Cytat:
Ty byłbyś zadowolony gdyby ktoś ci znienacka wyciągnął z tylnej kieszeni spodni grubą paczkę banknotów i spalił na twoich oczach przy pomocy racy? Dla 20 sekund zabawy. A tak to właśnie wygląda z punktu widzenia właściciela klubu. |
Tak naprawdę tu nie trzeba miliardera potrzeba tylko odpowiednich ludzi fachowców którzy wiedzą co to marketing, skuating it'd. .to wszystko w parę lat klub można postawić na nogi...
|
Cytat:
I to jest właśnie to o czym pisałem wcześniej, jeśli ten pan bez mrugnięcia okiem potrafił pogrzebać Unię, zrobi to samo z Wisłą. Przy takim właścicielu pytanie jakie trzeba sobie zadać to nie CZY znudzi się/zniechęci i sprzeda klub, tylko KIEDY to zrobi. |
...a może po prostu pora nauczyć się współpracować dla dobra klubu, a co za tym idzie dla nas samych
|
Cytat:
wróć. pora nauczyć się współpracować..... pik pik pik no to leżym i kwiczym |
Dysputa jakby oficjalnie podano do wiadomości, że nowym właścicielem/współwłaścicielem został Sołowow. ;)
Nawet nie wiadomo czy jest zainteresowany Wisłą, a Wy wyciągacie tak daleko idące wnioski. |
Cytat:
|
Cytat:
W związku z tym popieram opinie @krzaq12 , póki co temat Sołowowa to tylko plotka użytkownika jakich wiele. A niektóre fantazje wybiegają zdecydowanie za daleko w przód. |
Jest nowy wlasciciel, jeszcze dzis dowiemy sie kto nim został.
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 10:47. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl