Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Polityka transferowa Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8819)

dorotja 11.07.2008 05:03

Transfery Wisły w ostatnich latach (podsumowanie w dzisiejszym Dzienniku Polskim)

Cytat:

Sezon 2008/09 (do tej pory)

Przyszli: Konrad Gołoś (powrót z Górnika Zabrze), Patryk Małecki (powrót z Zagłębia Sosnowiec), Norbert Varga (powrót z UTA Arad, jest kontuzjowany), Peter Singlar (Slovan Liberec).

Odeszli: Dariusz Dudka (AJ Auxerre), Dudu (koniec kontraktu), Radosław Matusiak (powrót do SC Heerenveen), Jean Paulista (Apoel Nikozja).

Sezon 2007/2008

Przyszli w lecie: Rafał Boguski, Kamil Kosowski, Piotr Ćwielong, Tomas Jirsak, Andrzej Niedzielan, Ilie Cebanu. Przyszli wiosną: Junior Diaz, Matusiak, Wojciech Łobodziński, Grzegorz Kmiecik (powrót z Zagłębia Sosnowiec).

Odeszli w lecie: Emilian Dolha, Jakub Błaszczykowski, Hristu Chiacu, Maciej Stolarczyk, Marek Penksa, Branko Radovanović, Stanko Svitlica, Nikola Mijailović. Odeszli zimą: Kamil Kosowski, Piotr Ćwielong (wypożyczenie do Ruchu Chorzów), Jacob Burns, Michael Thwaite.

Sezon 2006/2007

Przyszli: Cleber, Dolha, Thwaite, Radovanović, Svitlica.

Odeszli: Tomasz Kłos, Radosław Majdan, Marcin Kuźba, Paweł Kryszałowicz, Jacek Paszulewicz, Paweł Kaczorowski.

Sezon 2005/2006

Przyszli: Gołoś, Kryszałowicz, Dudka, Andre Barretto, Paulista, Penksa, Mariusz Pawełek, Kaczorowski, Boguski, Varga, Burns.

Odeszli: Maciej Żurawski, Tomasz Frankowski, Kalu Uche, Aleksander Kwiek, Vlastimil Vidlicka, Temple Kelechi Omeonu, Martins Ekwueme.

vorsiak 11.07.2008 07:03

B. Cupiał

Moim zdaniem nie ma się co denerwować - pamiętacie wywiad z naszym Bogdanem - "mam Wisłę w sercu"

Jak po takich słowach można swój ukochany klub osłabiać, nasza Wisełka to jego oczko w głowie.
Widzieliście jaki był zadowolony po ostatnim mistrzostwie - po prostu chce rozsądnie wydać swoje pieniądze.
Nie na nowych Dawidiwskich, Radovanowiczów (czy jakoś tak), Matusiaków
Uratuje nas tylko spokój (chociasz ja sam zaglądam na nasze strony 20 razy dziennie :p )

kacu 11.07.2008 08:06

POPIERAM! My możemy tylko cierpliwie czekać. Ja jakoś wierze Bednarzowi i mam nadzieje że transfery będą.

http://sport.onet.pl/74318,1248685,1...wiadomosc.html

A oto dowód. Z tego co tu piszą to złożyliśmy propozycje Bartczakowi i Jodłowcowi, a zainteresowani jesteśmy Hernanim.

a teraz matematyka.
na onecie pisze że ci trzej piłkarze są po pół miliona euro. To daje 1,5 miliona. Dudka poszedł za 2,5 miliona. 1,5 miliona + 1 milion (NEI) = 2,5 miliona.

Czyli kasa za Dudke rozsądnie wydana.

http://sport.onet.pl/74318,1248685,1...wiadomosc.html

A znowu według tego jesteśmy strasznie bogaci ale kasy niewydajemy ;P

http://wislaportal.pl/news.php?id=13428

Temat Fortina wraca.

http://***************/news/show/1370

Jednak Lalin zagrał słabo...

Mario Nh 11.07.2008 08:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacu (Post 565625)
Jednak Lalin zagrał słabo...

Cytat:

Na liście życzeń Wisły nie ma już testowanego ostatnio Allaina Lalina. Honduranin słabo zaprezentował się podczas treningów. Strzelał niecelnie, grał zbyt delikatnie. Na dodatek na zgrupowanie przyjechał... bez piłkarskich butów! Tłumaczył to zagubieniem bagażu na lotnisku w Paryżu.

No, bardzo :lol:

Przemoo 11.07.2008 09:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez vorsiak (Post 565613)
Moim zdaniem nie ma się co denerwować - pamiętacie wywiad z naszym Bogdanem - "mam Wisłę w sercu"

Bogdan? moze Basałaj??:)

jak tak patrze na to podsumowanie transferow to rzeczywiscie Wisla nakupowala w zeszlym roku... ale zarazem w tym jeszcze kasy odstepnego nie wydala na żadnego pilkarza czuje ze w tym okienku bedzie pobity rekord transferowy za jakiegos typa w granicach 1 miliona E obym sie nie mylil:), wazne by byl on takim wzmocieniem jakiego sie oczekuje ... :)

rutic 11.07.2008 10:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacpergawlo (Post 565665)
A też takie pytanie czy jakieś zagraniczne media (bułgarskie, brazylijskie może?) mówiły coś o transferze Neia do nas? Czy to tylko Polscy dziennikarze to ogłosili?

Podobno bułgarskie media coś wywęszyły

Pele77 11.07.2008 10:20

Cytat:

Zaczyna się coś dziać - wreszcie! Ale mam takie pytanie czy z tym Hernanim i Jodłowcem to chyba nie ma szans na kupno obu. Przecież Wisły raczej nie stać na kupno 2 środkowych obrońców w przypadku, gdy teraz mamy już 2 dobrych (Cleber i Głowacki), to pewnie przejdzie albo jeden, albo drugi (wole Hernaniego). A też takie pytanie czy jakieś zagraniczne media (bułgarskie, brazylijskie może?) mówiły coś o transferze Neia do nas? Czy to tylko Polscy dziennikarze to ogłosili?

Polskie gazety podobno się powołują na gazety bułgarskie, także info wyszło najpierw od Bułgarów.
Co do tureckiego rywala w walce o Nei, to wg mnie on ma wybór między kasą ( oferta turków) albo klasą ( chodzi mi o klasę zespołu) :)

Przemoo 11.07.2008 10:23

o Neiu ponoć głównie mówią w Bulgarii, o ile si enie myle też w Brazylii cos pisali.
Spojrzcie na sytuacje,ze zostaje Kokoszka... i tak chcielismy dokupic stopera, bo 4. wypadałoby mieć dobrych wiec czemu teraz w swietle braku tego uciekiniera nie kupic obu( Hernaniego i Jodlowca) tak tak nie mamy kasy na ofensywny a dwoch na jedna pozycje mamy kupic.. powiecie...
ale skoro Wisla nie zaluje pieniedzy tylko chce je dobrze wydac to niech pomysla ze to zalatwi sprawe obrony ja dluzszy czas ( odejscie powoli Clebera) i pod warunkiem ze Junior z Piotrkiem beda dobrze sie spisywali na lewej...

TSW Fanatyk 11.07.2008 10:24

Cytat:

Zaczyna się coś dziać - wreszcie! Ale mam takie pytanie czy z tym Hernanim i Jodłowcem to chyba nie ma szans na kupno obu. Przecież Wisły raczej nie stać na kupno 2 środkowych obrońców w przypadku, gdy teraz mamy już 2 dobrych (Cleber i Głowacki), to pewnie przejdzie albo jeden, albo drugi (wole Hernaniego). A też takie pytanie czy jakieś zagraniczne media (bułgarskie, brazylijskie może?) mówiły coś o transferze Neia do nas? Czy to tylko Polscy dziennikarze to ogłosili?

Na początku napisał o tym superexpres także ja bym tego na poważnie nie traktował...

Ale z drugiej strony http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=18464

tylko ciekawe czy te media bułgarskie nie są takie jak "nasz" fakt...

(mogę się mylić)

Martinus 11.07.2008 10:31

Cytat:

Na początku napisał o tym superexpres także ja bym tego na poważnie nie traktował...
Mi się wydaję że info wyszło od gazet bułgarskich a superexpres jako pierwszy to skopiował.

Pablo84 11.07.2008 10:41

"Zaczyna się coś dziać", bo gazetki z najeżdżania przeszły do chwalenia. - zaczynają się orgazmy

Tylko nie poplamnie monitora z tej radości, bo jakimś cudem, może się okazać, że to co jest napisane w gazetach, to tylko wyssane z palca brednie..

Zbychu 11.07.2008 11:02

Cytat:

Tomasz Jodłowiec z Groclinu, Grzegorz Bartczak z Zagłębia Lubin i Hernani z Korony - ci trzej piłkarze znaleźli się na celowniku Wisły Kraków. Każdy z nich kosztuje ok. 500 tysięcy euro.
http://ekstraklasa.wp.pl/kat,32282,w...wiadomosc.html

jova 11.07.2008 11:10

Ludzie, dajcie sobie spokój z tym Nejem. Jego transfer jest tak prawdopodobny, że prędzej do Krakowa dojadą Gimenez i Mazilu. Po co napalać się na transfer, z którego najpewniej nic nie wyjdzie?!

rutic 11.07.2008 11:14

"(...) Właściciel J.W. Construction zawarł z Drzymałą nieoficjalną umowę, że w klubie jeszcze przez jeden sezon zostaną Radosław Majewski i Tomasz Jodłowiec"

Żródło:
http://www.sports.pl/ekstraklasa/art...?Artykul=31040

Przemoo 11.07.2008 11:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rutic (Post 565692)
"(...) Właściciel J.W. Construction zawarł z Drzymałą nieoficjalną umowę, że w klubie jeszcze przez jeden sezon zostaną Radosław Majewski i Tomasz Jodłowiec"

Żródło:
http://www.sports.pl/ekstraklasa/art...?Artykul=31040

wiemy o tym ale jak dostanie 400tys E to nie powinien odmowic skoro ponoc negocjuje juz z WIsla...

dynek.pl 11.07.2008 11:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jova (Post 565689)
Ludzie, dajcie sobie spokój z tym Nejem. Jego transfer jest tak prawdopodobny, że prędzej do Krakowa dojadą Gimenez i Mazilu. Po co napalać się na transfer, z którego najpewniej nic nie wyjdzie?!

Popieram. Skoro Turcy daja wiecej za samego zawodnika to kontrakt pewnie tez proponuja wyzszy - pozostaje tylko czekac na newsa na glownej "Nei nie dla Wisly".

Lemoniadowy Joe 11.07.2008 11:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TSW Fanatyk (Post 565671)

(mogę się mylić)

mylisz sie pierwszy o Neiu napisał Vred=D.Guiza= Acapelo...itd. i to było już z miesiąc temu także po co nam SE wizjonerów mamy dostateczna ilość na forum :)

no chyba że ktoś mi da linka z prasy bułgarskiej , jest tu na forum ekspert od cyrylicy

Bobic 11.07.2008 11:58

Dobrze ale moze ten Nei woli grac w drużynie mistrza polski który gra w eliminacjach do Ligi Mistrzów niz w 8 drużynie ligi tureckiej

_ukoL 11.07.2008 12:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bobic (Post 565709)
Dobrze ale moze ten Nei woli grac w drużynie mistrza polski który gra w eliminacjach do Ligi Mistrzów niz w 8 drużynie ligi tureckiej

Obawiam się , że nawet mając do wyboru Mistrza Polski czy średniaka z Turcji, zawodnik wybierze Turcję. Już ktoś ostatnio napisał na forum, że Mistrz Polski w europejskiej piłce nożnej bardzo niewiele znaczy i nic nie zanosi się na zmianę tego stanu w najbliższych latach.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 565713)
Tu tak samo chodzi o sam kraj ,ktory jest zupelnie nieatrakcyjny dla kogos kto umie prosta pilke kopnac.
Ruscy, czy Ukraincy maja podobnie ale placa gigantyczna kase by ktos wartosciowy do nich przyjechal.
My nie mamy nic czym mozna by kogokolwiek zachecic dlatego zjezdzaja sami na cisnieniu badz na chwile by sie wypromowac.Akurat Cleber jest wyjatkiem potwierdzajacym ta regule;)

Poza małym wyjątkiem, bo Mistrz Rosji czy Mistrz Ukrainy znaczy wiele więcej niż Mistrz Polski. Taka prawda i nie ma co zaciemniać obrazu. :-)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jeremi (Post 565717)
Kupie wam chłopaki łopaty, a wy sobie dół wkopcie i wskoczcie tam i się zakpcie :liscie: bo biadolicie jak stare baby

Dzięki! Masz gest, jeszcze grabie do tego. :-)

1q2 11.07.2008 12:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtek_Lok (Post 565710)
Obawiam się , że nawet mając do wyboru Mistrza Polski czy średniaka z Turcji, zawodnik wybierze Turcję. Już ktoś ostatnio napisał na forum, że Mistrz Polski w europejskiej piłce nożnej bardzo niewiele znaczy i nic nie zanosi się na zmianę tego stanu w najbliższych latach.

Tu tak samo chodzi o sam kraj ,ktory jest zupelnie nieatrakcyjny dla kogos kto umie prosta pilke kopnac.
Ruscy, czy Ukraincy maja podobnie ale placa gigantyczna kase by ktos wartosciowy do nich przyjechal.
My nie mamy nic czym mozna by kogokolwiek zachecic dlatego zjezdzaja sami na cisnieniu badz na chwile by sie wypromowac.Akurat Cleber jest wyjatkiem potwierdzajacym ta regule;)

Jeremi 11.07.2008 12:13

Kupie wam chłopaki łopaty, a wy sobie dół wkopcie i wskoczcie tam i się zakpcie :liscie: bo biadolicie jak stare baby

Valsacio 11.07.2008 12:18

Ante Puljicia i Zelimira Terkesa - wg. wyborczej ich obserwował. Też mi się wydaje że nic specjalnego. Ciekawi ci pomocnicy Zadara bo dość bramkostrzelni, ale ich akurat podobno nie obserwował..

WHITE*STAR 11.07.2008 12:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Valsacio (Post 565721)
Ante Puljicia i Zelimira Terkesa - wg. wyborczej ich obserwował. Też mi się wydaje że nic specjalnego. Ciekawi ci pomocnicy Zadara bo dość bramkostrzelni, ale ich akurat podobno nie obserwował..

Źródłem Gazety Wyborczej jest to oto forum, więc bez zachwytu.

emjot 11.07.2008 13:38

mamy nowego Gimeneza
Perrone który niby miał się pojawić w środę lub czwartek w Austrii

o ile on w ogóle wiedział że miał się pojawić tam gdzie miał się pojawić

:rotfl:

Joaquin 11.07.2008 13:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 565747)
mamy nowego Gimeneza
Perrone który niby miał się pojawić w środę lub czwartek w Austrii

o ile on w ogóle wiedział że miał się pojawić tam gdzie miał się pojawić

może spotkał Gimeneza i teraz razem drogi szukają.

żeby nie było off topa

http://www.wislakrakow.com/www/showa...rticleid=18468

grzesiek632 11.07.2008 14:25

http://www.wislaportal.pl/news.php?id=13435

no to Lalin tez juz odpadł.. no ale jak za słaby... ;)

kacu 11.07.2008 14:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grzesiek632 (Post 565760)

Tak jak myślałem... Ciekawe kto następny... a może to prawda z Neiem? jak tak to będe w 7 niebie.

dynek.pl 11.07.2008 14:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grzesiek632 (Post 565760)

ufffffffff

MODERATORSKA DYWIZJA PANCERNA SS RADZI:
Oddychamy i wzdychamy pelnymi zdaniami!

Pablo84 11.07.2008 15:42

No no 7 kotów modem :D

Nareszcie Wiśle udało się kogoś pozyskać :)

Mam nadzieję, że przetrwasz próbę czasu i nie zrezygnujesz tak szybko.

P.S
Po cichu licze że w zapanuje tu wkoncu porządek

: )))))))))))))

Jaro1991 11.07.2008 17:01

A ja jestem ciekawy gdzie jest Argentyńczyk Perrone, który miał w środę lub czwartek pojawić się w Bad Waltersdorf na zgrupowaniu Wisły. Od momentu ukazania się newsa na naszej stronie jakoś jest cisza w tej sprawie...

Jaro1991 11.07.2008 17:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kacpergawlo (Post 565833)
Ja tam specjalnie na tego Perrone nie czekam, bo to jest pewnie zawodnik na poziomie Lallina i inych z testów. Czekam na poważne transfery.

Ja jednak chciałbym tego Perrone. Myśle, że jest o 3 klasy lepszy od testowanego Lalina. Przecież Argentyńczyk strzelił 8 bramek w Grecji, a Honduranin raptem jedną bądź dwie w Real Espana, co o czymś świadczy.

Valsacio 11.07.2008 17:27

Normalnie najfajniejsze że jest zwyczajna łapanka:) Nie mamy nikogo upatrzonego. Bo jak to inaczej nazwac jeżeli naszym głównym celem transferowym jest Nei.

Nie mogliśmy się nim interesować wcześniej bo przecież jeszcze 1 miesiąc temu był dla nas nieuchwytny(CSKA by go nie sprzedało za taką kasę o której się teraz mówi).
Więc się pytam ilu piłkarzy upatrzył Bednarz?
Nie wystawia mu to najlepszej opinii. Jeszcze dopóki prowadził agencję znał rynek czeski, a teraz mam wrażenie że się nie tylko nie posuwa ze znajomością rynku do przodu, ale wręcz cofa...

Zabawa w Hernaniego, Jodłowca skończy się tak samo jak z Iwańskim. Legia zapłaciła 600tys bo wg nich tyle ten piłkarz był wart. I zdziwionko.
Szczerze wątpię w super okazje. Jednak musimy zapłacić w miarę godną cenę bo nikogo nie kupimy.

nesta 11.07.2008 17:41

Z Lalinem stalo sie to co wiedzial kazdy przed jego 1 treningiem w Wisle. Zaskakuje mnie Bednarz swoja naiwnoscia...

A tu ciekawe zestawienie jak wygladaja transfery u klubow zblizonych poziomem do Wisly, ktore rowniez walcza o LM. Niestety jestesmy na szarym koncu.
http://www.sport.pl/pilka/1,65050,54...Mistrzow_.html

Np Aalborg sprowadzil i dal najwyzszy kontrakt w druzynie - 125 tys Euro Johanssona, ktory dwa ostatnie lata gral w Wigan. Wniosek jest jeden i chyba dla wszystkich od lat znany. Glownym problemem Wisly jest cala struktura organizacyjna klubu. Zawodnikow takich jak ten Szwed jest masa w Europie, ktorzy za 200-250 tys Euro sprobowaliby swoich sil w pucharach europejskich. Moze aby sie wypromowac do lepszego klubu, moze do kadry.. Ale z pewnoscia podjeliby takie wyzwanie. U nas kuleje cala siec informacji, skauting, dzieki ktoremu moznaby takich graczy wylawiac i sprowadzac.

63.5 Kg 11.07.2008 17:45

Sytuacja jest bardzo podobna do tych co juz przerabialismy...
Najpier testowanie zawodnikow niewiadomo skad a dopiero nagle pozniej sie zaczynaja transfery gotowkowe...
Dziwna to jest sprawa ale moze ktos liczy ze cos sie moze uda zlowic na bardzo ptrzetrezbionym rynku swiatowym..

Mnie jedna rzcze caly czas zastanawia na mecz z Beitarem nie bedzie wzmocnien (raczej),sklad nie bedzie uzupelniony itd itp..
A ja k juz jest mowa o lidze to nagle sie mowi o tym ze okienko jest do 31 sierpnia...

A szczerze to ja wole zwyciestwo z Beitarem i walke w pucharach n iz zwyciestwo w tej jakze slabiutkiej,skorumpowane do cna polskiej lidze...

nesta 11.07.2008 18:06

Wlasnie brakuje mi troche transferow i zainteresowania pilkarzami z tego okreslonego poziomu. Bo my albo sprowadzamy amatorow z Hondurasu, albo mierzymy w pilkarzy typu Nei czy Kallon, o ktorych wiadomo, ze sa rozchwytywani przez pol Europy - w przypadku pierszewgo, bo w kraju gdzie gra jest gwiazda czyli automatycznie skupi na sobie uwage menadzerow i bogatych klubow, a drugi ze wzgledu na przeszlosc.

Brakuje mi zainteresowania mocno przecietnymi pilkarzami, ktorzy graja lub grali w jednej z silnych lig europejskich, ktorzy z jakis powodow nie mieszcza sie juz w swoich druzynach i chcieliby sprobowac sil w nowym otoczeniu. Czy to z dolow 1 lig czy druzyn z zaplecza. Nie wierze aby wsrod setek grajacych tam pilkarzy nie znalazlo sie kilku chcacych zawalczyc o LM, miec pewne miejsce w skladzie, zyc w pieknym miescie i dostawac pewne, regularnie 250 tys Euro. Ale jak mowie, do tego trzeba miec cala armie skautow i pracowac nad tym juz od lutego, a nie 2,5 tyg przed pierwszym meczem... Bo teraz niezaleznie czy przyjdzie ten Nei czy nie to mielismy pelna amatorke ze wzmocnieniami.

Lemoniadowy Joe 11.07.2008 18:10

czyli rozumiem że jak Partizan przez 2 lata sprzedał za 23 mln euro piłkarzy a kupił za 3 to sie wzmocnił?
jak Guimares sprzedała za 3 mln euro a kupiła za 0,5 mln euro to też szykuje sie na LM.
jak Aalborg sprzedał najlepszego piłkarza Price to ma byc dla nas wzorem aby opchnąć Brożka?
Artmedia sie wzmacnia a Ruch i Polonia Bytom wykupują im podstawowych piłkarzy :)

co do kontraktów patrzcie gość z Wigan zgodził sie grać za 125 tys euro a Kosowski?

i zobaczcie dziennikarz chciał udowodnić że inni sa lepsi a wychodzi na to że inni olewają LM i sprzedają piłkarzy :)

Jaro1991 11.07.2008 18:11

http://sport.onet.pl/0,1248675,17868...wiadomosc.html

Czytaliście ten artykuł? Dla mnie to śmiech na sali, w końcu w inne sprawy część tych pieniędzy już została zainwestowana.

Valsacio 11.07.2008 20:28

Cytat:

Dyrektor ds. sportowych Polonii Tadeusz Fajfer dementuje pogłoski o możliwości transferu do Wisły Kraków utalentowanego obrońcy "Czarnych Koszul" Tomasza Jodłowca. - Nie ma takiego tematu. Otrzymaliśmy wprawdzie telefonicznie taką ofertę, ale nie będziemy w tej sprawie rozmawiać - wyjaśnia Tadeusz Fajfer.

Nieoficjalnie wiadomo, ze były właściciel zespołu Zbigniew Drzymała zachował prawa transferowe do kilku piłkarzy, między innymi Tomasza Jodłowca, Radosława Majewskiego i Sebastiana Przyrowskiego, ale tylko ten ostatni zapewne odejdzie z klubu, dostał już bowiem konkretną ofertę z jednego z zachodnich klubów. Pozostała dwójka przez rok pogra na Konwiktorskiej - taką dżentelmeńską umowę zawarli obaj właściciele. Związane jest to z planami Józefa Wojciechowskiego budowy silnego zespołu, który mógłby się włączyć w walkę o Mistrzostwo Polski.
Jodłowiec odpada.

PvD 11.07.2008 20:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Valsacio (Post 565936)
Jodłowiec odpada.

jesteś pewien?? :D

nesta 11.07.2008 20:36

Nei moze zarabiac 300 tys Euro za sezon.

http://www.sport.pl/pilka/1,65050,54...ion_euro_.html

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:53.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl