![]() |
Też się zgadzam że trener nie jest największym problemem Wisły. Ale niestety jest problemem. IMHO główną winę za wczorajszą porażkę ponosi Probierz: skład w pierwszej połowie był źle zestawiony i stąd tak fatalnie to wyglądało. Gdyby skład był taki jak w 2. myślę, że wynik byłby inny.
No i porówjjamy wyniki pracy Stokowca który miał na przygotowanie drużyny 3 tyg. i Probierza trenującego Wisłę od wiosny... W grze Wisły nie widać postępów, raczej regres i miotanie się trenera |
Jak Wisła nie zmieni trenera ,to gramy w tym roku o utrzymanie...
|
Ale marudzicie.
Poszukajmy pozytywów w tym całym gównie. Na przykład plusem jest to że nie damy dupy w derbach bo na szczęście żydownia jest ligę niżej :D |
ale co nowy trener wyciśnie ze starego Sobola,Guły czy z koszmarnie słabego Wilka ? Do tego wolni i niezwrotni obrońcy dający sie kłaśc na ziemii na zamach.
|
Cytat:
To jest pewne tylko w tym roku. Wczorajszy mecz dowodzi, że jeżeli Melikson odejdzie z klubu, do znowu będziemy mieli w Krakowie 2 kluby w jednej lidze - niestety nie tej najwyższej... |
Nie rozumiem pretensji do Probierza.. chcieliście młodych ? to Probierz zgodnie z prośbą kibiców i zarządu wpuścił młodych zawodników.. a że dostaliśmy wpier.. niestety ale Probierz udowodnił Bednarzowi , że skrzydłowych mamy raptem dwóch .
Ja się cieszę ,że Probierz postawił wreszcie na "młodych" zawodników od początku meczu. Najbardziej podobała mi się gra Szewczyka i Chrapka. I wolę żeby Probierz był trenerem dalej niż Smuda-gdzie te cuda :-/ |
No to już wiemy, jak gra Wisła Probierza :(
Dla mnie Probierz to taki Smuda Bis - składnię ma lepszą w wypowiedziach, poza tym cały Frantz - trochę farciarz czasem (Jaga) , trochę mitoman, najmniej trener z prawdziwego zdarzenia. Problem nie tkwi w tym czy go zmieniać i czy inny trener może wycisnąć więcej z zawodników bo moim zdaniem dobry trener umiałby poukładać zespół, jeśli nie na mistrzostwo to przynajmniej na grę, którą da się oglądać. Problem w tym, że nie ma go na kogo zmienić. Było Kazka zostawić - trenersko niekoniecznie duża różnica, ale nasz, sympatyczniejszy i gada mądrzej. |
Oj ludzie ludzie jeszcze kurz po euro nie opadł a ci już Smudę by zatrudniali. Czy Wy nie nie wiedzicie, że Wisła składowo teraz jest średniakiem? Przecież taki Dwaliszwili to czysto piłkarsko niestety naszego Ceco zjada na śniadanie i to widać gołym okiem. To samo obrona, Czekaj, Chavez (swoją droga nie wiem co sie z nim stało), Fredriksen to nie są wielcy zawodnicy. Nasza jedyna nadzieja to pomoc, ale tylko pod warunkiem gry Meliksona. Ceco napastnik ok, ale chyba nie ma wątpliwości, że sam nic nie zagra. A ile można ugrać tylko pomocą? A jeśli jeszcze ktoś sądzi, że przyjdzie wielki Franz i dostanie 3 mln euro na transfery, to proponuję zejść na ziemię.
|
Cytat:
Zmienianie słabego na słabego...jaki to ma sens? Problemy są w składzie, zarządzaniu, w polityce. Dopiero jakby to było na normalnym poziomie można by się było zastanawiać kto na ławce. |
Cytat:
Kto za niego? Najlepiej ktoś taki jak Maaskant, ze zdrowym spojrzeniem na piłkę i ambicją do stworzenia czegoś z niczego, bo na dzisiaj tyle właśnie mamy. Może jakiś młody Czech, albo Rumun. Byle nigdy wcześniej nie słyszał o polskiej myśli szkoleniowej. Pamiętajmy ze cały czas jest do dyspozycji Heniek Kasperczak, który z tego co mamy w dwa miesiące robi najładniej w lidze grającą drużynę, ale na to nie pozwolą zauszniki bossa. To czy Kazek różni się od Misia pokazują wyniki. Kazek wygrał z Twente i Odense, zremisował dwa razy z Liege, wyniki pucharowe drużyn Probierza to porażka z Arisem Saloniki :). Nie chcę snuć teorii, ale moment przyjscia i późniejsze działania zarządu wyglądaja mi na piątą kolumnę. Im szybciej straci ona wpływ na działania klubu tym lepiej. Choćby ich miejsce zajęli amatorzy. Cytat:
|
Kiedy nie piszesz w politycznym to się z Tobą zgadzam :-)
Są do rozważenie, w temacie naszego klubu, dwie kwestie: 1) stawiać na młodych, niedoświadczonych, często bez umiejętności Polaków. Ale wówczas działanie klubu musi zostać oparte o ludzi dla których Wisła to coś więcej niż pracodawca. Tacy ludzie jak Moskal, Motyka, Nawałka- to oni winni zajmować długotrwale pewne stanowiska w naszym klubie tak, aby miłość do klubu zaszczepiać właśnie w tych młodych zawodnikach. Nie można zbudować klubu opartego na zawodnikach perspektywicznych, jeśli będą prowadzeni przez ludzi przypadkowych, a takim niestety jest trener Probierz. 2) postawić jeszcze raz na zagraniczną myśl szkoleniową. Młody, ambitny trener z wizją, mający doświadczenie jako piłkarz, widzący wielki świat piłki z perspektywy murawy. Dyrektor sportowy co najmniej na poziomie Valckxa, mający szereg kontaktów. Oparcie drużyny o doświadczonych graczy z zagranicznych, czyli jednym słowem, pójście drogą Cypru- drogą, która w moim mniemaniu jest dla nas jedynym dobrym wyjściem. Tu młodzi Polacy, obserwowani, sprowadzani do klubu byliby uzupełnieniem składu, myślą o przyszłości. Wisła to klub z olbrzymimi tradycjami, piękną historią, pewną reputacją. Nie możemy pozwolić sobie na brak sukcesu sportowego kosztem wprowadzania młodych zawodników, od razu z marszu. Oni muszę się szkolić w towarzystwie graczy z doświadczeniem, lepszych od Głowackiego. Tak, aby za dwa lata mogli stanowić już i sile Białej Gwiazdy. A Wy, co myślicie? |
1. To że z podobnym składem Maaskant wygrał ligę dwa lata temu to mitomania. W tej chwili mamy papierowych tygrysów na boisku, patrz Sobol nazwisko wielkie mistrza zdobywał, ale w tej chwili poziom Ekstraklasy jest dla niego za wysoki.
2. W stosunku do zeszłego sezonu (nie rozumiem czemu mamy odnosić się do sezonu z dwóch lat a nie sezonu z tamtego roku) straciliśmy 5 zawodników z ofensywy. Ciekaw jestem jakby Maaskant sobie poradził gdyby mu tak wyjąć ze składu 4 pomocników i napastnika i nie dać nikogo. Nawet taki manewr zastosować w każdym klubie to jakość musi spaść, nie zależnie kto na ławce. Wyjmij ze składu Barcy 5 zawodników (sama pomoc i atak) i też jakość spadnie. 3. Nie wiem o co chodzi z Arisem, że się śmiejesz ale ten Aris to poziom wyżej niż Odense. Zresztą trochę debiutującą Jagę w pucharach sędzia skręcił. I nie to że bronie Probierza bo on mnie ni ziębi ni grzeje. |
Cytat:
|
Tak Polonia ma lepszy skład. Dalej nie rozumiem czemu się odnosisz do dwóch lat wstecz, a nie do roku wstecz? Reszte napisałem post wyżej.
|
Temat jest o trenerze, więc pozwólcie że na nim się skupimy.
Parę kamyczków do jego ogródka: 1) Obrona gra beznadziejnie. Zero zrozumienia, zero asekuracji, obowiązuje zasada albo się uda albo nie, 2) Wyprowadzanie piłki z linii obrony - masakra. Ani środkiem, ani bokiem. Aż dziw bierze że mieliśmy przewagę w posiadaniu piłki. Znowu połechcę kilku Holendrofobów ale za Maaskanta wyglądało to o niebo lepiej. 3) Gra systemem 4-4-2, wszystko fajnie ale trzeba mieć do niej piłkarzy. Chyba w końcu trener to zrozumiał zmieniając ustawienie w II połowie. 4) Zmiany. Dlaczego wczoraj zszedł Wilk a nie Sobolewski? Przecież trener powinien wiedzieć w jakiej formie są jego piłkarze? 5) Wybór pierwszego składu. Jest z tym problem nie od dziś. Wczoraj wyglądało to wręcz na celową manifestację wobec Cupiała i Bednarza - "Patrzcie kim mam grać!!!". |
Cytat:
Pareiko-Jovanovic,Jaliens,Głowacki, Hendricksen-.....,Wilk,Melikson, Iliev,.(Kirm) Genkov. Kto Probierzowi każe wystawiać Sobola? Jeżeli jest taki "słaby". Dlaczego nie dał zagrać Boguskiemu? Dlaczego młodych zamiast wpuszczac na Bełchatów czy Podbeskidzie wpuszcza od początku z Polonią z którą zawsze było ciężko? Zeby mieć usprawiedliwienie? Bo innego wytłumaczenia nie znajduję. Masz podane składy mistrzowski i bardzo słaby dzisiejszy. Różnią się TYLKO brakiem Małeckiego, który dla większości był osłabieniem, więc jeżeli mówimy o mitomanii to jest nią raczej przekonywanie ze mamy słaby skład. Piłka nożna to gra zespołowa, personalia są ważne ale nie najważniejsze. Proste pytanie, Polonia ma lepszy skład? Aris to poziom wyżej od Odense ? 3 razy mistrz Grecji: 1928, 1932, 1946 wicemistrz Grecji: 1980 zdobywca Pucharu Grecji: 1970 8 razy finalista Pucharu Grecji: 1932, 1933, 1940, 1950, 2003, 2005, 2008, 2010 Aris kolego to taka nasza amica. Do europy dostaje się zwykle przez puchar bo w lidze są bez szans, wiec jeżeli chcesz ich porównywać do Odense to moim zdaniem prezentują najwyżej podobny poziom. Okazało sie ze dla trenera Probierza poziom ten był za wysoki. |
Cytat:
Swojego zdania o Cupiale nie zmieniam ani na jotę. Oczywiście najbardziej chciałbym, żebyśmy byli jak ten "Bełchatów", ale samowystarczalni, bez niego, bo jeżeli w jakimś odległym czasie pojawi się człowiek z odrobiną rozumu i chęcią działania (nie mówiąc o zasobnym portfelu :D ), to możemy przy ociupinie szczęścia dojść tam, gdzie byliśmy z Cupiałem bez jego pochopnych decyzji, marsjańskich oczekiwań z krótkim terminem ważności i tak dalej. |
Ciekawe ile jeszcze razy musimy zmienić trenera żeby wszyscy załapali, że nie to jest głównym problemem...
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
No słaby jest ten Probierz, spodziewałem się po nim jednak więcej - taki trochę Maaskant bis: elegancko się ubiera, dużo gada, a później boisko weryfikuje wszystko.
W ogóle to były zajebiście mądre ruchy: wywalić Maaskanta, dac szansę Moskalowi, a gdy ten przegrał jeden mecz zatrudnić kopie Maaskanta. Najbardziej szkoda mi Moskala bo wyniki na pewno gorsze by nie były, a jego drużyna miała jednak jakiś styl - przynajmniej dało się to oglądać. Co oczywiście nie zmienia faktu, że zwolnienie Probierza jest zupełnie bez sensu bo to nie tu jest problem. Dopóki nie jesteśmy w sytuacji, że zamykamy tabelę, a rywale nam odjeżdżają nie ma sensu robić nerwowych ruchów. |
@Drozd:
1. Boguski kontuzjowany, zresztą jak zawsze. 2. Skoro Aris jest podobnym poziomem do Odense to czemu my z tym Odense biorąc dwumecz odpadlibyśmy. Te Odense też trzy razy było mistrzem więc nie wiem po czym wnosisz że to lepszy klub. Jeszcze Jaga z tym Arisem to debiutowała w pucharach co jest nie bez znaczenia bo oprócz Franka i Skerli bodaj to nikt tam nigdy nie grał w pucharach z zawodnikow, a u nas właściwie cała kadra już grała. 3. Jovanovic i Melikson kontuzja to nie wiem co tam robią, Hendricksen to pewnie Frederiksen który lepiej od Paljica to narazie nie wygląda. CZyli różnaca nagle z jednego zrobiła się do czterech. Pozatym Iliev nigdy nie był mistrzem Polski tylko grał Kirm wtedy w podstawowym, czyli już jest piątka w stosunku do mistrzowskiego sezonu. Pół składu. Dodatkowo Wilk wcale nie był wtedy jakimś super mocnym podstawowym, bo pierwszy był Sobol, a często przed Wilkiem potrafili wyjść czy Jirsak czy Siwakow. Zresztą o czym my mówimy to było dwa lata temu, szmat czasu. W między czasie Śląsk zdobył mistrza i wykonał wbrew pozorom mniej roszad niż my i mając tego samego trenera też zjechał na dno. Co do młodych na Bełchatów i Podbeskidzie to ciesz sie że Probież tego nie zrobił bo dziś byśmy mieli 0-1 punkt a nie cztery. |
do usuniecia
|
Cytat:
Sugerujecie, że Probierz specjalnie przegrał mecz, żeby oberwało się Bednarzowi? Rozczaruję was: Probierz to Dyzma-bis, o czym pisałem już od 1 marca, a nawet wczesniej, kiedy tylko zaczęły pojawiac się sugestie typu: a może Probierz do Wisły? ps. Miło jest w końcu czytac w wielu innych postach tego tematu, że moja opina o trenerskim "warsztacie" Probierza, w końcu przestaje byc odosobniona. Oczywiście. Sama zmiana trenera nic nie pomoże, jesli nie pójdą za tym działania organizacyjne w kierunku prawidłowego szkolenia młodzieży i sensownej polityki transferowej. Ale trzymanie na ławce nieudacznika pod hasłem "trzeba trenerowi dać czas" to jakiś wielbłąd. Samo hasło "trzeba trenerowi dac czas" jest mądre, ale musi być spełniony pewien warunek: Na ławce musimy mieć Trenera a nie wyrób treneropodobny. |
Cytat:
|
no to już chyba mamy nowego trenera !!!
http://www.futbolnews.pl/rozgrywki/e...ke-perska.html |
Cytat:
Pareiko - Cikos, Jaliens, Chavez, Paljić - Sobolewski, Wilk, Melikson, Małecki - Genkov, Kirm |
Cytat:
|
Cytat:
A po co, taki był najmocniejszy skład, co z tego ze nigdy? (nie pamiętam) nim nie graliśmy. Jakie cztery braki? W Bielsku Kirm był za słaby, a Boguski i Melikson nie byli kontuzjowani. Czy Quioto grał kiedyś pierwszy plac? Więc o czym ty piszesz? Mam nawet podejrzenie ze i Boguski i Melikson są "kontuzjowani". Cytat:
|
Cytat:
Jeszcze trzeba wziąść poprawkę że trzech Pareiko, Sobolewski i Jaliens za rok-dwa skończą grać w piłkę i są znacznie słabsi niż rok-dwa lata temu, bo poprostu muszą być z racji wieku. To zostaje ci tylko Chavez, Wilk i Genkov. Przy czym Wilk w mistrzowskim sezonie wcale nie był jakimś podstawowym grajkiem zagrał 22 mecze z czego aż 9 razy wchodził z ławki bo często grali albo Jirsak albo Siwakow. Wilk zaczął grać na dobre od zeszłego sezonu czyli on może nam zagwarantować 8 miejsce w lidze. To samo zresztą Iliev którego Drozd wpycha do mistrzowskiej jedenastki. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Kolego po pierwsze to Odense odpadło a nie My, a w dwumeczu z nimi nie graliśmy. Odense wygrało z Fulham o czym Aris może tylko pomarzyć. Jeżeli dla Probierza w pucharowym debiucie Aris to bariera nie do przejścia to porównaj sobie pucharowy debiut Wisły. Z Zającami, Grzelą i Kulą jako kapitanem. Jaka kontuzja Meliksona? To z Bełchatowem i PB nie grał? Hendriksen czy Fredriksen od Palica słabszy nie jest. Porównujemy składy czyli 18 piłkarzy którymi dysponowali trenerzy wtedy i dziś. Co mnie obchodzi że wtedy grał Kirm, a teraz nie gra. Dlaczego nie gra? Słaby? Zapomniał jak sie gra? Wyszlismy od tego ze ktoś napisał że mamy słaby skład, zgadzam się, tylko dodaję ze pod innym trenerem tenże słaby skład zdobywał już mistrzostwo. |
Probierz powinien jak najszybciej odejść, bo to żaden trener. Nie rozumiem, dlaczego mam go cenić wyżej np: od Smudy? A cóż on takiego jako trener ugrał,jakież to ma wybitne sukcesy, by opłacało się go nadal trzymać? W czym przerasta Smudę?
Smuda przynajmniej ma więcej szczęścia i może rzeczywiście zdoła wpłynąć na Cupiała, by kolejny raz zrobił zwrot w polityce klubu. Oczywiście najlepszym wyborem byłby szkoleniowiec z zagranicy. Jakikolwiek z realnymi osiągnięciami i nowoczesnym "warsztatem". Probierz to kompromitacja. |
Myślalem ,że Probierz który sie w mediach na ogół wypowiada jako "twardziel" , moze nie na uczy Wisły grac tiki-taki ,ale wlasnie grajkowie beda zapierdalali i zadziornością zdobywali punkty , tymczasem cały skład wyglada tak jakby miał zaraz umrzeć , 0 ambicji , wszyscy wolni i ospali .Brak jakiejkolwiek taktyki ,wszyscy czlapia po boisku . Jak dla mnie tego trenera trzeba zmienic i to jak najszybciej bo zaraz bedziemy sie w znajdować w strefie spadkowej z taka grą
|
Cytat:
Real też ma trenera, mimo że same gwiazdy tam grają i można by oczekiwać, że sami będą na tym poziome wiedzieć co robić na boisku. |
Cytat:
Cytat:
|
Naprawdę wierzycie, że inny trener coś zdziała? Dla mnie zmiana będzie bez sensu, a na Smudę to już zupełnie. Tu nie chodzi tylko o ustawienie młodzieży, ale też o jej jakość. U nas szkolenie kuleje od dawna, a nasza drużyna w ME jest jedną z najgorszych. Kiedyś Brożkowie brylowali w młodzieżowych reprezentacjach Polski a i tak nie łapali się długo do składu. Dziś bierzemy przeciętnych młodych piłkarzy tylko dlatego, że są wychowankami, i próbujemy z nimi zwojować ekstraklasę. Jak dla mnie jesteśmy skazani na ligowe średniactwo, chyba że Cupiał da kasę na transfery, albo zorganizuje akademię na wzór poważnych zachodnich klubów i efekty przyjdą za przynajmniej kilka lat.
|
Cytat:
U nas wiele rzeczy wygląda źle, wiele spraw i elementów funkcjonowania klubu trzeba poprawić/zmienić. Trener z pewnością sie do nich zalicza. Przy Probierzu nawet najlepsza drużyna mogłaby się stoczyć na samo dno. |
Ta gra to katastrofa i mysle ze 70% takiego stanu rzeczy powinien brac na siebie Bednarz, Probierz ma takich a nie innych zawodników ale widać ze atmosfery w tym zespole nie ma. Zespoły z Rumuni czy Bate maja nizsze budzety a jednak w europejskich pucharach graja wiec tu nie jest tylko problem braku pieniedzy w klubie. A swoja droga Bednarz byl zatrudniony po to zeby finanse wisly poprawic i to mu sie w wielkim uproszczeniu udaje ale dobrego zawodnika nam nie znajdzie
|
Cytat:
|
dla mnie najbardziej niezrozumiale jest to ze drużyna grającą u siebie mająca za sobą dwa obozy przygotowawcze nie potrafi narzucić swojego stylu gry i zostaje zagoniona przez drużynę ktora kilka tygodni przed sezonem miała byc GKS Katowice, i trenowała gdzieś na "polanie" bez przygotowania do sezonu. Smutna prawda o naszej lidze...
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 08:25. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl