Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Motoryzacja/Samochody/Spalanie (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=5171)

Levis88 08.07.2016 19:49

Poszukuje używanych drzwi tylnych do Hondy Accord VIII - znacie jakieś godne polecenia składy itp oprócz Jasienicy?

brylant17 19.07.2016 21:39

Mam mały? problem w oponie letniej Continental ucieka mi powietrze, po staniu auta spadło do 0.6 bara! a po jeździe 2 godzinnej 0.2 bara i tu pytanie wadliwa opona? czy coś się wbiło/ewentualnie najechanie na coś, a może wina nakrętek na wentyle ?

Kocur 19.07.2016 21:45

wszystkie 3 powyższe mogą być prawdziwe.

wentyl mógł się spieprzyć, wbić coś w oponę - normalna rzecz, a bywa też że opona nie do końca leży na feldze i powietrze uchodzi.

-> wulkanizator, koło do wanny i wszystko będzie jasne.

brylant17 20.07.2016 11:31

Dzięki Kocur za odzew! Jak się okazało z opony wyszły druty :shock: więc idzie do wymiany.

MatMario 20.07.2016 11:52

Napisz coś więcej, już taka łysa była czy jak to się stało?

brylant17 20.07.2016 14:39

Była głównie posiekana po bokach( jak ją wulkanizator nacisnął mocno wyszły druty) ostatnio trafiłem na drogę z kamyka i pewnie ją to dobiło.... 4 lub 5 bodajże sezon jeżdżę a trochę km robię,ale nie tylko po asfalcie jeżdżę także wymiana na nowe.Co ciekawe reszta zdrowe nie będę czekał i wymieniam na nowe

Kamil_mchw 24.07.2016 09:49

Hej wszystkim,
szukam auta dla mojej lubej i zastanawiam się nad:
Civic VII
Yaris II
Leon od 2005r.
Astra H
Golf V
ew. jakiś inny model?
Budżet - do 17 może 18 tyś ze wszystkimi opłatami.
Raczej benzyna (może gaz). Auto do jeżdżenia do pracy (15km), na zakupy (czasami nawet i 300km - SIC!) i czasami jakiś dalszy wypad na weekend. Macie jakieś doświadczenia z ww. autami? Jakieś sugestie dot. silnika, częste kosztowne naprawy itp.
Auto ma być na 2 lata max... następnie będziemy kupować lepsze z salonu - to jest na "rozjeżdżenie" dlatego auto to musi się łatwo sprzedać.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdro

PrzemooTSW 10.08.2016 18:21

Zastanawiam SIę nad Vectra C posiada ktoś? Raczej preferuje Disel.
Ktoś ma? Jaki silnik itp?
Dzieki

Marcinkrakwoj 18.08.2016 20:01

Dla potomnych. Jak sprzedajecie auto przez olx i pisze do Was jakiś cudzoziemiec jak np. Lars Olsson że jest zainteresowany to mail od razu do usunięcia. Oszustwo. Dobrzy są, prawie dałem się naciąć

LanceTS 18.08.2016 21:53

jak działają?

Marcinkrakwoj 19.08.2016 07:29

Prosta sprawa. Mam do sprzedania Saaba, dostałem tak jakby maila na telefon od gościa którego imię i nazwisko wskazuje na to że jest Szwedem. Prosił o kontakt mailowy, podał maila.
Pytał o więcej szczegółów auta, prosił o dodatkowe zdjęcia, opisał cały schemat jak chce kupić samochód - płatność na paypala (bo najłatwiej), następnie przyjeżdza firma transportowa, która wiezie auto do Portugalii, gdzie gość ma domek letniskowy itd. Oferowałem mu pomoc w znalezieniu transportu taniej, gdyż to moja branża, ale bez odzewu.

Przyszło mi powiadomienie na maila że dostałem kasę na paypala, równocześnie gość wysłał mi maila, że zapłacił mi 2600 zł więcej, żebym to ja zapłacił przez western union firmie transportowej w celu weryfikacji że nie jestem oszustem, a kasa została zablokowana przez Paypal właśnie w celu tejże weryfikacji. Wtedy mi się zapaliła lampka ostrzegawcza, w zasadzie nie wiedziałem jak mam wykonać ten przelew na western unionie, wpisałem kilka fraz w google i wyszło że to częsty schemat oszustów. Sam sprawdziłem, okazało się że mail z Paypala był lipny.

Jednym słowem wpłaciłbym 2600 zł z własnej kasy, kilkanaście minut później jakiś Daniel wypłaciłby to w Manchesterze i słuch po wszystkich (i po kasie) zanika.

Dodatkowo gość przesłał skan swojego paszportu, zadzwoniłem na Szwedzką policję w celu weryfikacji i okazuje się że paszport jest u nich w systemie legalny - brak jakichkolwiek zgłoszeń o kradzieży, zagubieniu itp. Nawet podali mi numer do tego gościa - prawdziwego Larsa Olssona, z którym pogadałem i który mi powiedział, że kiedyś sam sprzedawał dwa auta i ktoś prosił go o wysłanie skanu paszportu i od tego czasu już ktoś dzwonił, że kupił jakiś telefon itp..

Dodam, że zajmuję się dokładnie taką samą branżą - sprzedaż i zakup samochodów w Unii a prawie dałem się naciąć, głównie dlatego że wiem że Szwedzi kupują takie Saaby jak ja mam i to oszusta trochę uwiarygodniło.

Więc tak jak mówię - bardzo to przemyślany schemat. Gdyby napisałby mi jakiś anglik o tureckich korzeniach od razu bym to zlał.

ted 02.09.2016 12:59

gdzie zrobia dobrze regeneracje przekladni?

Kocur 04.09.2016 16:02

Nie wiem czy jeszcze istnieje zakład koło Centralnej - niedaleko ZIKITu. - kiedyś mieli świetne opinie.

Ale regeneracja zawsze niesie ryzyko - zależy jak bardzo listwa jest ściachana to wytrzyma rok albo miesiąc. Chyba że tylko cieknie to dużo łatwiej uszczelnić.

ps. "głupie" pytanie - przymierzam się do prawka A na motóry - jak obleje (może akurat się uda) teorię czy praktykę to ma to wpływ na posiadane B ??

brylant17 04.09.2016 17:42

Nie, nie ma wpływu

Cytat:

W przypadku, gdy osoba będąca już szczęśliwym posiadaczem prawa jazdy określonej kategorii, przystępuje do egzaminu państwowego na inną kategorię i niestety nie uzyskuje na nim wyniku pozytywnego, nie grozi jej utrata dotychczasowych uprawnień. Przykładowo, gdy Pan X posiada prawo jazdy kategorii B i postanawia zdawać egzamin na kategorię A, to nawet w przypadku oblania egzaminu nie ryzykuje utratą dotychczasowych uprawnień. Taka regulacja jest zasadna biorąc pod uwagę fakt, iż egzaminy uprawniające do jazdy motocyklem i innym pojazdem mechanicznym są bardzo zróżnicowane.

regan 05.09.2016 13:55

Panowie. Sprawa wyglada tak. Ubywa mi plynu chlodniczego posczas jazdy. Jak auto stoi to plyn jest w zbuorbiku. Natomiast nawet jak zrobie 5-6 km to plynu ubywa. Wczoraj dolalem 1l. Dzisiaj znowu trzeba dolac tyle jak nie wiecej. Ktos sie zna na tym?

picasso 05.09.2016 17:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez regan (Post 1452906)
Panowie. Sprawa wyglada tak. Ubywa mi plynu chlodniczego posczas jazdy. Jak auto stoi to plyn jest w zbuorbiku. Natomiast nawet jak zrobie 5-6 km to plynu ubywa. Wczoraj dolalem 1l. Dzisiaj znowu trzeba dolac tyle jak nie wiecej. Ktos sie zna na tym?

najbardziej mechanik :)...a tak powaznie.jak jedziesz nie kopcisz na biało?mozliwa np uszczelka pod glowicą

MatMario 05.09.2016 19:51

Zobacz na miarkę oleju, możne jego przybywa :D

Tak poważnie to zajrzyj na miarkę oleju. Zobacz czy poziom nie rośnie.

Odkręć też korek oleju i zobacz co jest na wewnętrznej stronie. Olej czy może jakiś syf w stylu galarety.

Co masz zalane jako płyn? Może wodę? Niektóre modele pracują na wyższej temperaturze i woda się nie sprawdza i odparowuje podczas jazdy.

brylant17 05.09.2016 20:08

Zobacz czy masz sucho w środku pod dywanikami jak nie to nagrzewnica poszła,dobrze równie może to byś uszczelka pod głowicą

ted 14.09.2016 10:39

Gdzie dostanę części do vectry C (głownie zawieszenia) , procz zamiennikow w intercarsie i ori w ASO ?

MatMario 14.09.2016 10:57

Hmm? Ale sa jeszcze jakies inne czesci niz ori albo zamienniki? O uzywki ci chodzi czy tani sklep?

ted 14.09.2016 13:17

Tzn zle sie wyrazilem, sa czesci firm (nie ori) co robia pod szyldem GM'a czy jakos tak, w IC te zamienniki to szajs a w ASO jednak kupa hajsu

MatMario 14.09.2016 14:16

Czyli szukasz zamiennikow wysokiej jakosci.

Zawieszeniowo to bedzie np.lemforder.

Jak masz nie daleko to na Lindego maly sklepik Recco sprowadzi ci w dobrych cenach. Jak blizej na poludnie to Euro japan cars przy Nowosadeckiej. W intercarsie tez je maja, maja tez sporo szajsu zalezy kto czego szuka. Wystarczy powiedziec ze chcesz dobre czesci a nie najtansze.

brylant17 29.09.2016 16:41

Zamawiał ktoś coś z was z firmy Motostacja s.c ? która mieści się w KRK opinie pozytywne czy raczej negatywne ?

Kocur 29.09.2016 20:44

To ci gdzieś koło Centralnej, Podbipięty?

Jeśli tak to brałem od nich prostownik Boscha 3 lata temu i w sumie byli najtańsi a prostownik działa do dzisiaj.

brylant17 30.09.2016 08:42

Wiesz co nie wiem, bo nie jestem z Krakowa po prostu zamówiłem kilka rzeczy z allegro od tej firmy i chciałem poznać opinię

MatMario 30.09.2016 09:43

Jak zamówiłeś to już chyba za późno :D

Na allegro mają 66000 opinii to chyba dość poważni.

brylant17 30.09.2016 15:40

To wiem,że na allegro jest dużo pozytywów,ale mi bardziej chodziło czy ktoś coś kupował :D Ale dzięki za chęci Kocur

Coglin 12.10.2016 20:41

Przyszła oferta przedłużenia ubezpieczenia (axa) na auto żony - jestem wpisany jako właściciel a żona współwłaściciel.

W zeszłym roku OC+NNW+Asisstance Mini - 556 zł.
W tym, oferta na to samo - 980 zł :shock:

Nie było nic ściągnięte z OC przez ten rok.

Tyle OC pojechało do góry?
Jest opcja, żeby znaleźć coś taniej?

Fifiorek 12.10.2016 21:47

U mnie poszybowało z 860 na 1460 (młody wiek) więc tak... niestety tak i to przy zmianie firmy ubezpieczeniowej (wcześniej TUZ, teraz HDI) na najtańszą według porównywarek.

Jaroo1 13.10.2016 00:12

Z tego co wiem po znajomych to jeśli ktoś miał wszystkie zniżki to powinno podskoczyć 100-200 zł w górę. Także dziwne, że aż tyle Ci (Coglin) dowalili, bo rzeczywiście jak ktoś młody, prawko ma krótko to wtedy wyjebało około 5 stówek w górę, czego sam jestem ofiarą, tak jak i kolega wyżej.
Idź do jakiejś placówki, która porównuje różne oferty bo to przecież zawsze najlepsze rozwiązanie. Choćby te 50 zł taniej to też pieniądz.

MatMario 13.10.2016 10:00

Jeśli to oferta kopertowa, czyli normalne przedłużenie to możliwe że jest drożej.

Spróbuj sobie policzyć np na stronie mbanku.

Coglin 13.10.2016 20:38

Po odwiedzeniu 3 punktów z ubezpieczeniami, stanęło na Avivie za 860 zł.
Masakra - 300 zł więcej.

Marcinkrakwoj 07.11.2016 21:07

Jestem na kupnie samochodu (znowu).

Kwota do max. 30 000 zł, musi mieć podgrzewane fotele, spalanie max 6 litrów w trasie (no chyba że gaz) i naprawdę być silnikowo bezawaryjny, bo dwa poprzednie auta w ciągu roku mnie zrujnowały finansowo.
Na ten moment mam kilka typów:

- Volvo V50 2.0d 136KM
- Honda Civic 2.2 i-CDTI
- Subaru Impreza 2.0d 150KM
- BMW 118d lub 120d
- jakiś inny - bardzo chętnie terenówka typu Forester, RAV4, X3 itp. lub coś z 4x4, ale nie musi być

Może ktoś z czystym sercem jak Wiślak Wiślakowi:

1. polecić lub odradzić któryś z tych samochodów?
2. polecić jakiś swój samochód które chcecie sprzedać będący w moich wymaganiach
3. Polecić jakiś komis w Małopolsce lub odradzić jakiś zdecydowanie?
4. Powiedzieć jakąś opinie o VIPGWARANT i AUTOTESTO?
5. Polecić jakiegoś rzeczoznawcę, który za jakieś pieniądze rzetelnie i bardzo dokładnie sprawdzi jakiś samochód z komisu?

Kocur 07.11.2016 21:24

Subaru to tylko benzyna chyba że chcesz dorzucić trzecie auto które Cię zrujnuje ;P

picasso 07.11.2016 21:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcinkrakwoj (Post 1456422)
Jestem na kupnie samochodu (znowu).

Kwota do max. 30 000 zł, musi mieć podgrzewane fotele, spalanie max 6 litrów w trasie (no chyba że gaz) i naprawdę być silnikowo bezawaryjny, bo dwa poprzednie auta w ciągu roku mnie zrujnowały finansowo.
Na ten moment mam kilka typów:

- Volvo V50 2.0d 136KM
- Honda Civic 2.2 i-CDTI
- Subaru Impreza 2.0d 150KM
- BMW 118d lub 120d
- jakiś inny - bardzo chętnie terenówka typu Forester, RAV4, X3 itp. lub coś z 4x4, ale nie musi być

Może ktoś z czystym sercem jak Wiślak Wiślakowi:

1. polecić lub odradzić któryś z tych samochodów?
2. polecić jakiś swój samochód które chcecie sprzedać będący w moich wymaganiach
3. Polecić jakiś komis w Małopolsce lub odradzić jakiś zdecydowanie?
4. Powiedzieć jakąś opinie o VIPGWARANT i AUTOTESTO?
5. Polecić jakiegoś rzeczoznawcę, który za jakieś pieniądze rzetelnie i bardzo dokładnie sprawdzi jakiś samochód z komisu?

z czzystym sercem to mogę powiedzieć,ze za założoną kwotę to w tych markach bym nie szukał.polecam mondeo z 2.0 tdci..ja zrobiłm juz takim autem 350 tys km i wymieniłem dopiero turbine przy 330 tys.ani wtryski ani dpf ani dwumasa.spalanie komp pokazuje mi w tej chwili 5,8 z tym,ze większośc to trasa.3o tyś zł jakie sobei załozyłes w budzecie powinno wysarczyc na autko z 2010 r.watpię czy kupisz równie mlode volvo bmw czy hondę

Marcinkrakwoj 07.11.2016 22:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1456426)
Subaru to tylko benzyna chyba że chcesz dorzucić trzecie auto które Cię zrujnuje ;P

słyszałem że w Subaru 2.0d wolnossący 150KM to dobry silnik, masz inne mniemanie o tym? :)

Jak dla mnie nie musi być 2010 czy młodszy, może być 2006 czy 2007, byleby zadbany.

P.S: Pewnie się tu "ogłaszałem" już, ale piszę to nie z chęci zysku tylko naprawdę z uwagi na Wiślackie braterstwo. Jak ktoś jest na kupnie nowego, lekko używanego samochodu to pisać śmiało tutaj lub PW, ogarnę dobry rabat.

Kocur 07.11.2016 23:15

Ogólnie dizle i Subaru jakoś się nie polubiły - nie pamiętam teraz czy konkretnie ten jeden był akurat udany, ale było tyle skopanych że bym nie ryzykował/

Tak dużo jeździsz że musi być ropa? A sama benzyna bez lpg ?

Marcinkrakwoj 07.11.2016 23:28

średnio 80km dziennie + każdy mecz na R22 100-150 km w jedną stronę.

Kocur 08.11.2016 11:24

To sporo, fakt.

A rozważałeś Octavię? 2.0

Pomijając moje osobiste sympatie czy antypatię, znam już kilka Octavek co zrobiły po 300 tys km - jak picasso wspominał - jedynie po wymianie dwumasy (o ile pamiętam nawet wtryski były oryginalne).

Marcinkrakwoj 08.11.2016 19:29

nie rozważałem szczerze powiedziawszy. 2.0 TDI? też nie miały dobrych opinii. Zresztą wolałbym nie mieć sedana ani kombi.

dzisiaj już bardziej rozmyślam nad LPG, szukam różnych aut, ale opinie o gazie w tych modelach są w przeważającej części złe np. 1.8 VTEC Hondy, czy 2.0i BMW.

Tylko Kocur mi pomoże? :)

Żeby nie było - nie jestem januszem motoryzacji, sprzedaję nowe auta, dlatego też może mam spaczony pogląd - że wszystko musi być idealne jak w nowym aucie.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:39.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl