Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Football Manager (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4721)

brylant17 19.09.2009 10:49

Mam pytanie właśnie dotyczące Fm 2010 czy będzie można powoływać graczy np.Polska reprezentacja,którzy mają polskie korzenie?

JOSE 841 19.09.2009 11:24

panowie szukam logopaków wszytkich federacji do FM 08 bende wdzięczny zapomoc a MCKey na cmrev jest awaria serwera i nie idzie ściagnąć

antoshka1985 19.09.2009 11:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Opętany (Post 794375)
gra ktoś lige włoską i poradzi jak w niej grać?? rozwalające są mecze gdzie moi oddają 30 strzałow, tamci 1 i konczy sie 1-1. i sie konczy max 6 miejscem z 15 remisami co jest smieszne przy moim składzie...

ja gram teraz 4 sezon w lidze włoskiej. I moja obserwacja bardzo duzo musisz byc przy pilce, ograniczyc pressing do wlasnej polowy, rozegrania raczej krotka pilka z opcja kontry. I tak wejda babole wlasnie takie, ze masz 70% przy pilce 30 strzalow a i tak bedzie 1:1. Ale głownie do przodu (3 mistrzostwa z rzedu) Tylko ja mam mocarny klub więc to robi roznice.

JOSE 841 19.09.2009 12:03

a przy okazji jaki jest najlepszy bramkarz do Wisły (kogo wstawiacie do bramki) na europejskie puchary z Polskich lub zagranicznych zawodników??? Bo Pawełek raczej odpada

Watts 19.09.2009 12:04

Ściągnij se Jose Rafaela Alamo z Tapachuli. Dobry talent. Tak na jeden sezon od początku gry to Molina z wolnego transferu, a jak chcesz koniecznie sprzedać Pawełka to chyba Szamotulski jest na wolnym transferze, ale to nie wiem na którym update.

Krissu 19.09.2009 15:29

Zaczynam 9-ty sezon PAOKiem(5 mistrzostw, w tym 4 z rzędu i 1 puchar Grecji)

Objąłem też reprezentację Chorwacji.

I tu mam pytanie:
Jak ktoś z Was, oprócz klubu, prowadził też jakąś Reprę to czy pojawiło się pewne niezadowolenie wśród zawodników klubowych?

mcks 19.09.2009 19:55

Nie, nie ma żadnych problemów z piłkarzami ani z zarządem.

7 kotów 21.09.2009 16:47

To lubie... CM 01/02, srodek pomocy Szymkowiak-Moskal, wygrana LM po zwyciestwie 3:2 z ManUtd w pierwszym sezonie.
Transfery na nowy sezon: Kallstrom, Kaka, Tymoszczuk, Cuevas, Holsen

: ))))))))))

Opętany 21.09.2009 17:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez antoshka1985 (Post 794464)
ja gram teraz 4 sezon w lidze włoskiej. I moja obserwacja bardzo duzo musisz byc przy pilce, ograniczyc pressing do wlasnej polowy, rozegrania raczej krotka pilka z opcja kontry. I tak wejda babole wlasnie takie, ze masz 70% przy pilce 30 strzalow a i tak bedzie 1:1. Ale głownie do przodu (3 mistrzostwa z rzedu) Tylko ja mam mocarny klub więc to robi roznice.

poprawiłem trening, nastawienie hiperofensywne, tempo szybkie, 4-5-1, podania normalne i o niebo lepiej. wczesniej niby podobnie tylko trening miałem zły. ale już rozgryzłem :) cierpliwość popłaca. rok 2015 i 1 mistrz dopiero. ale za to jest duża satysfakcja. gram Napoli. :)

janko04 28.09.2009 12:41

panowie od nowa chce grac i potrzebuje uaktualnienia dzięki, któremu w Wiśle będę miał Gargule, Kirma i Alvareza. Jak ktoś link podrzuci będe wdzięczny

juz znalazłeM:>

Mario Nh 29.09.2009 12:13

http://www.cmrev.com/artykuly/czytaj...zapowiedz.html

JOSE 841 04.10.2009 18:56

witam i pytam szukam kilku dobrych zawodników do Śląska na nastepujące pozycje Bramkarz(Alamo odpada) ,Obrońca(najlepiej wszechstrony czyli PO,OŚ,LO) i kilku Pomocników mile widzianie nazwiska zagranicznych graczy którzy bez problemu mogli by przejść do Śląska kogo polecacie???????

someone_TSW 04.10.2009 19:33

Mógłbyś chociaż fundusze podać... Polecam młodziutkiego Roberto Fabbro. Myśle że na początku gry do wyciągnięcia za nieduża kase.

janko04 04.10.2009 19:35

Mascio, Borges a bramkarz Ojeda za 500 tys powinien przyjść i okolo 10 tys chce wynagrodzenia;>

JOSE 841 05.10.2009 15:39

Someone fundusze lepiej nie pytaj drugi sezon 0zł i 0gr i 4 transfery 4 zawodników z "łapanki"Jose Ortiz(były gracz rezerw Bayernu M)za 50% z przyszłego transferu jako zmiennik dla Martinsa(eks Legia) i Wachowicz na wymiane za Pawelca, Podolski Patryk za Vazgeca i transfer chyba najbardziej udany Mitsański za free kończył mu sie kontrakt w Zagłębiu a miałem sie pytać Paweł Sacha to brat byłego gracza Podbeskidzia?????

Mario Nh 07.10.2009 18:06

Znamy datę wydania dema!

+

Szybkość nowego FM-a

Cytat:

Wyniki są więcej niż zadowalające, ponieważ FM 2010 w porównaniu do swojego poprzednika poprawił swoje osiągi kolejno o 16% i 43,5%
.

chudy_TSW 07.10.2009 18:44

ja już mam nowego FM 2010 i całkiem niezły a zwłaszcza na moim słabiutkim kompie :p (minus bardzo długo się wczytuje ):-/

pelek 08.10.2009 11:30

Chudy TSW Skąd masz już nowego FM-a?? skąd można pobrać

Wiślak-1990 08.10.2009 12:21

Coś mi się wydaje że kolega ma CM 2010 a nie FM 2010:P

Luk_Biala_Gwiazda 08.10.2009 12:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez chudy_TSW (Post 801343)
ja już mam nowego FM 2010 i całkiem niezły a zwłaszcza na moim słabiutkim kompie :p (minus bardzo długo się wczytuje ):-/

Hehe, jeszcze nawet demo FM 2010 nie wyszlo :-)

konrad 09.10.2009 16:32

Marzy mi się herb TS Wisła, a nie SSA w FM09
Czy ma ktoś gotową grafikę?

Mario Nh 12.10.2009 12:51

Oficiajly trailer FM 2010!

Rodzaje instalacji oraz dwa nowe filmiki

pelek 12.10.2009 16:05

Mam pytanie zdarzyło się komuś że mimo odrzucenia oferty przez was Cupiał bierze sprawy w swoje ręce i mimo woli zgadza się na transfer?? mnie się tak zdarzyło i sprzedaje mi Marcelo za 8mln zł twierdząc że to okazja nie do odrzucenia.mogę to jakoś zablokować??

Awe 12.10.2009 16:34

Częsta sytuacja. Teraz już nic nie zrobisz.

mcks 12.10.2009 17:27

Żeby temu zapobiec, ustal cene piłkarzy na 0 zł/€/$, czy na co tam grasz. Komputer widząc, że tak ich wyceniasz, będzie składał tylko takie oferty - a te możesz swobodnie odrzucać, Boguś nie weźmie sprawy w swoje ręce :>

Kamson 12.10.2009 19:44

Ale jeśli oferta będzie do negocjacji to wtedy możesz zażądać np. 100mln... ;)
Wtedy to tamten klub anuluje oferte i zarówno Marcelo jak i Cupiał będą zadowoleni:D

chudy_TSW 12.10.2009 20:02

sorki ale czym się różni Championship Manager pomiędzy Football Manager :-p????

Żurawek 12.10.2009 20:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pelek (Post 802831)
Mam pytanie zdarzyło się komuś że mimo odrzucenia oferty przez was Cupiał bierze sprawy w swoje ręce i mimo woli zgadza się na transfer?? mnie się tak zdarzyło i sprzedaje mi Marcelo za 8mln zł twierdząc że to okazja nie do odrzucenia.mogę to jakoś zablokować??

To w takim razie mój "Boguś" jest bardziej wybredny bo wziął transfer w swoje ręce dopiero przy 10 mln :rotfl:

Watts 12.10.2009 20:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez chudy_TSW (Post 802909)
sorki za lekkiego ale czy jest różnica pomiędzy Championship Manager a Football Manager :-p????

W mojej opinii, spora. Nowe CM'y to raczej marne popłuczyny po legendarnych starych, po których pozostała tylko nazwa z racji praw autorskich.

chudy_TSW 12.10.2009 20:25

dzięki ja dopiero od tamtego roku zacząłem grać w FM 2009 i nie wiedziałem ze CM to inna gra!
teraz ściągłem CM 2010 i byłem przekonany że to jest ta sama gra:-/:shock: ale teraz juz wiem :)

Mario Nh 12.10.2009 20:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamson (Post 802902)
Ale jeśli oferta będzie do negocjacji to wtedy możesz zażądać np. 100mln... ;)
Wtedy to tamten klub anuluje oferte i zarówno Marcelo jak i Cupiał będą zadowoleni:D

Nic bardziej mylnego ! Wtedy klub zainteresowany sprowadzeniem piłkarza będzie przedstawiał oferty które mogłyby nas przypuszczalnie zainteresować.
Np. w edycji 09 ustaliłem że Paweł Brożek nie jest w okienku zimowym na sprzedaż. Odrzuciłem jedną ofertę, potem drugą. W końcu gdy do klubu napłynęła oferta Evertonu przedstawiłem anglikom zaporową cenę 10 mln euro. Odpowiedzieli natychmiast kwotą oscylującą na około 6 i pół miliona euro i tym samym Bogusław Cupiał zaklepał transfer. W sumie to wtedy dobrze się stało ;)

Najlepiej odrzucać oferty od razu bez negocjowania jakiejkolwiek sumy.

Kamson 12.10.2009 20:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 802937)
Nic bardziej mylnego ! Wtedy klub zainteresowany sprowadzeniem piłkarza będzie przedstawiał oferty które mogłyby nas przypuszczalnie zainteresować.
Np. w edycji 09 ustaliłem że Paweł Brożek nie jest w okienku zimowym na sprzedaż. Odrzuciłem jedną ofertę, potem drugą. W końcu gdy do klubu napłynęła oferta Evertonu przedstawiłem anglikom zaporową cenę 10 mln euro. Odpowiedzieli natychmiast kwotą oscylującą na około 6 i pół miliona euro i tym samym Bogusław Cupiał zaklepał transfer. W sumie to wtedy dobrze się stało ;)

Najlepiej odrzucać oferty od razu bez negocjowania jakiejkolwiek sumy.

Jest taka opcja "nienegocjowalne" :)

Luk_Biala_Gwiazda 12.10.2009 20:55

Mario Nh, bo dales zaporowa cene 10mln euro, ale nie zaznaczyles, ze jest to cena NIENEGOCJOWALNA, stad nowa oferta anglikow :)

pelek 13.10.2009 11:34

No będę kombinować może uda mi się go zatrzymać już mi tak bardzo nie zależy bo za kilkanaście dni będę mieć FM10:))

Mario Nh 13.10.2009 11:48

Wiem o tym. Po cichu liczyłem jednak na 10 okrągłych ;-D
Taka przestroga dla innych.

rafalek 13.10.2009 12:53

Ma ktoś jakąś dobrą, sprawdzoną taktykę do FM09 na Wisłę? Patch nie 9.3.0 tylko ten najnowszy z cmrev.com .

Krissu 13.10.2009 13:47

Odpaliłem CM 2010, po raz pierwszy od momentu rozdzielenia się CMów i FMów. Muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. W kilku elementach przewyższa FMa 09. Jeśli w "Dyszce" nie dojdzie do jakiejś rewolucji to będzie miała poważny problem w przyszłości.

Pierwsze rzeczy, które rzuciły mi się w oczy to:
Ładniej pokazane mecze (chociaż tak samo jak w FM09 - nieczytelne)
Scouting pomyślany o niebo lepiej niż w FM
Taktyka - zawodnika można w dowolnym miejscu boiska ustawić, kazać mu biec w dowolnym kierunku. Wydawanie poleceń indywidualnych też o wiele bardziej intuicyjne niż w FM.
W trakcie rozmowy w przerwie meczu można skomentować nie tylko jak radzi sobie cała drużyna czy indywidualny zawodnik ale i cała formacja, obrona, atak, pomoc.
Bardzo podoba mi się sposób w jaki rozwiązano bicie wolnych.

Czekamy na odpowiedź SI.

mcks 13.10.2009 13:54

4-4-2, skrzydłowi i boczni obrońcy strzałki w góre.
Nastawienie: u siebie ofensywne (14), na wyjeździe norma (13)
Swoboda: normalna (13)
Podania: Krótkie (6) / Bezpośrednie (15) - zostawiam Tobie do wyboru. Ja osobiście gram krótkimi, kiedy chce się utrzymać przy piłce, a bezpośrednimi, kiedy muszę zaatakować
Tempo: Dla podań krótkich - powolne (4), dla bezpośrednich - szybie (15)
Szerokość: zależy od boiska, jeśli wąskie, to szeroko (20), jeżeli szerokie, to norma (14)
Gra przy przeciwniku: ofensywnie - całe boisko, normalnie - własna połowa
Gra na czas: Dowolnie
Linia obronna: Jeśli masz szybkich obrońców, to możesz wysunąć - wtedy polecam ustawić też pułapki ofsajdowe. Musisz też zdecydować, czy grasz z kontry, czy raczej nie. Jeżeli tak, to lepiej nie grać wysuniętą linią, a już na pewno bez pułapek.
Odbiór: Agresywny
Podawanie: Oboma skrzydłami
Jeżeli masz dobrego ŚP, to polecam włączyć grę na rozgrywającego. Garguła, Jirsak, Medunjanin, Jordi Gomez - dobrze się nadają.

Bocznym obrońcom ustaw rajdy i rajdy z piłką na częste, dośrodkowania częste z linii końcowej.
Skrzydłowi - rajdy i rajdy z piłką często, prostopadłe podania często, dośrodkowania z pola - często
Rozgrywający niech gra bezpośrednimi, prostopadłymi podaniami.

Polecam też ustawić najskoczniejszego i najlepiej grającego głową zawodnika (albo najlepiej dwóch) przy bramkarzu w ofensywnych rzutach rożnych. Niech wykonawca wrzuca piłkę w pole bramkowe. To chyba jest bug, bo Żurawski strzelił dla mojej Wisły w ten sposób 24 bramki w drugim sezonie, ale jak ktoś chce, niech używa :D.

Mario Nh 13.10.2009 14:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krissu (Post 803061)
Odpaliłem CM 2010, po raz pierwszy od momentu rozdzielenia się CMów i FMów. Muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony...

Cytat:

Ładniej pokazane mecze (chociaż tak samo jak w FM09 - nieczytelne)
Ładniej pokazane mecze?
Chyba tylko na pierwszy rzut oka. Grafika owszem jest ładniejsza niż w grze SI jednak animacje biegających piłkarzy są beznadziejne. Biegają po prostu nienaturalnie, zbyt często się przewracają (Nawet przy krótkich podaniach!). Bezsensu rozgrywane akcje, tragicznie wyglądające przyjęcia piłki i strzały.

Cytat:

Scouting pomyślany o niebo lepiej niż w FM
Scouting przemyślany?
Chyba nie tak do końca.
Odkąd Australia leży na kontynencie Azjatyckim?
Pracownik wysłany w dane miejsce na kuli ziemskiej przynosi bezsensownie wiadomości cały czas na temat tych samych, wyszukanych zawodników.

Cytat:

Taktyka - zawodnika można w dowolnym miejscu boiska ustawić, kazać mu biec w dowolnym kierunku.
Taktyka! #???#
Owszem dodano kilka ciekawych opcji ale kilka rzeczy niepotrzebnie uproszczono, jak np. zadania dla całej drużyny, bo ustawić można tylko: podania, krycie, wślizgi, mentalność i tempo. Może to tylko przyzwyczajenie do dużo bardziej skomplikowanego FM-a ?

Cytat:

Wydawanie poleceń indywidualnych też o wiele bardziej intuicyjne niż w FM.
W trakcie rozmowy w przerwie meczu można skomentować nie tylko jak radzi sobie cała drużyna czy indywidualny zawodnik ale i cała formacja, obrona, atak, pomoc.
Polecenia bardziej "indywidualne", aż za bardzo!
Dodano kilka nowych rozwiązań. Wypowiedzi, które skierujemy do naszych podopiecznych, możemy wskazać, w jakim tonie ją wygłosimy. Jest to trochę dziwne i bezsensowne, bo jaki trener mówi w sposób agresywny, iż jest to mecz bez znaczenia?

Cytat:

Bardzo podoba mi się sposób w jaki rozwiązano bicie wolnych.
Co do bicia wolnych, to jest to na co czekam w FM-ie...
Oczywiście w dużo lepszej wersji niż ta w wydaniu CM 2010.
Powód? Okazuje się, że w bardzo łatwy sposób możemy stworzyć tak zwany "killer wolny”, co doskonale widać choćby na tym filmie.
Cytat:

Czekamy na odpowiedź SI.
To chyba na tyle. ;)
Jak to ktoś kiedyś napisał nie jest łatwo sstworzyć dobrą grę co dobitnie pokazuje przykład CM. Pomimo iż twórcy tej gry mieli aż 2 lata (!) na przygotowanie najnowszej odsłony. Skoro nie teraz to już chyba nigdy nie dorównają produktowi SI.

Krissu 13.10.2009 15:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 803079)
Ładniej pokazane mecze?
Chyba tylko na pierwszy rzut oka. Grafika owszem jest ładniejsza niż w grze SI jednak animacje biegających piłkarzy są beznadziejne. Biegają po prostu nienaturalnie, zbyt często się przewracają (Nawet przy krótkich podaniach!). Bezsensu rozgrywane akcje, tragicznie wyglądające przyjęcia piłki i strzały.

To są właśnie rzeczy, które mi przeszkadzają w FM.
Z tego powodu zawsze gram na "classic view". Specjalnie odpaliłem sobie FMa, żeby porównać obie gry. Podtrzymuję swoje zdanie.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 803079)
Scouting przemyślany?
Chyba nie tak do końca.
Odkąd Australia leży na kontynencie Azjatyckim?
Pracownik wysłany w dane miejsce na kuli ziemskiej przynosi bezsensownie wiadomości cały czas na temat tych samych, wyszukanych zawodników.

Szczegół z tą Australią. Poza tym miałem na myśli raczej ogólne rozwiązanie. Przeznaczanie co tydzień określonej sumy na scouting danego kraju albo części świata.
Czy bezsensowne informacje o tych samych zawodnikach? Nie wiem, nie zauważyłem.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:11.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl