![]() |
http://sport.wp.pl/kat,1744,title,An...wiadomosc.html
Taki mały cytat: Cytat:
Oczywiście Real czy Barca sobie poradzą. Ale mnóstwo średniaków Premiership, Serie A, Primera Division i Bundesligi - będą w sporych tarapatach. Co to może oznaczać dla polskiej ekstraklasy? Same plusy. Przeciętniacy europejscy nie będą już dla naszych najlepszych grajków takim wielkim magnesem - bezmyślny owczy pęd na ławę w Bundeslidze zostanie trochę przyhamowany. Co więcej, nasze kluby które na ogół finansowo wychodzą na zero, nie są pozadłużane i w pełni wypłacalne - mogą się okazać nawet w miarę sensownym miejscem pracy dla solidnych wyrobników grających do tej pory w o wiele lepszych klubach i ligach. |
Flamengiste poniosła fantazja
|
Darku,
przecież tu nie chodzi o to, że do nas przyjdzie Christiano Ronaldo. Natomiast o wiele łatwiej będzie pozyskać zawodników pokroju Clebera. To już sporo. Jeśli przy tym skończy się sytuacja, że byle kmiotek z ligi francuskiej, włoskiej czy niemieckiej będzie takim krezusem, że nasi najlepsi grajkowie będą tylko marzyć o siedzeniu tam na ławie - to zawodnicy pokroju Pawła Brożka, Roberta Lewandowskiego czy Rafała Boguskiego 2 razy się zastanowią, zanim wyjadą. I wcale nie są to mrzonki - ten kryzys musi się odbić na zawodowym futbolu, a wynagrodzenia piłkarzy osiągnęły chyba granice absurdu. |
Cytat:
W skrócie- kluby, które generują zyski śpią spokojnie, kluby, które sprzedają piłkarzy do wielkich klubów, też mają zagwarantowane prztrwanie. Kryzys odbije się tylko na tych, którzy mają ambicję, ale nie mają pozycji, innymi słowy na próbujących się wybić. Bardziej w temacie ekstraklasy: [napinka mode on]Lidera mamy... [napinka mode off] Poza tym kilka fajnych spotkań było w tej kolejce i to zaskakująco ze strony kiepskich drużyn. O ile spodziewałem się, że Bełchatów i Polonia to będzie dobry, mecz bo tym drużynom piłka nie przeszkadza, potrafią konstruować, a nie tylko kontrować, o tyle zaskoczył mnie mecz Odra- Jaga. Poziom kiepski, ale bardzo dobre tempo, całkiem sporo sytuacji, może nie setek ale zawsze. Legii nie widziałem, więc się nie wypowiem. Teraz tylko liczyć, że i Leszek wtopi. |
Mam jednak zupełnie inne zdanie.
Po pierwsze - ile naszych klubów pożycza pieniądze z banku? I jakie są to kwoty? Przecież dzięki wymogom licencyjnym zadłużenie klubów jest minimalne. Więc nie wiem czemu zakładasz, że będziemy mieć kłopoty. Jeśli natomiast chodzi o ligi zachodnie - kryzys się odbije im czkawką, to pewne. Nie wiem skąd twój optymizm: Cytat:
Typowy "kibic-klient" wydaje w Anglii blisko 1000 funtów rocznie na karnety, jedzenie na meczu i akcesoria sportowe (koszulki, breloki, czapki, szaliki etc.). Myślisz, że w obecnej sytuacji dalej będzie wydawał pieniądze na takie "pierdoły"? Nie, po prostu siądzie w starej koszulce swojego klubu przed telewizorem i też sobie oglądnie mecz. Za znacznie mniejsze pieniądze. Tymczasem przychody naszych klubów z tytułu sprzedaży gadżetów są śmiesznie małe. Większy problem to wpływy z biletów - ale i tu spadek będzie stosunkowo niewielki, bo mimo wszystko bilety na stadion nie są u nas specjalnie drogie. |
|
najbardziej rozzuchwala bezkarność. Po mojemu cała ta sprawa z przywróceniem do sędziowania skorumpowanym sędzią (cztery zarzuty prokuratury) Markiem Mikołajewskim to nic więcej tylko pokazanie wszystkim nam, od władz do najzwyklejszego kibica:
"Możecie nam skoczyć". Jest prosty, legalny sposób na wybicie z głowy z tej mafii podobnych kroków: pierwszy mecz, który ten pan będzie sędziował ( najlepiej transmitowany przez Canal +) wkracza policja na stadion i po rzucie monetą, w świetle reflektorów zatrzymuje kolesia na podstawie nakazu wrocławskiej prokuratury celem złożenia jakichś tam wyjaśnień. Mecz się nie odbywa, a PZPN Wydział Sędziowski wyrównuje straty obu klubów, kibiców i Canalu +. Jak będą mieli jaja to tak zrobią. W sumie OT, bo to powinno być w dziale o korupcji ale co tam, też Ekstraklasy dotyczy. |
Cytat:
Cytat:
|
wróćmy do naszej kolejki, właśnie Ruch strzela bramę w 15 minucie i prowadzi, Lechia też :).
Dla nas wyniki jak najlepsze, nur so weiter, Jungs !. |
Wracając do tematu czysto piłkarskiego, wielkim zaskoczeniem na + jest Śląsk, wszyscy po odrzucaniu oferty Drzymały mówili żę to koniec marzeń dla Śląska na zaistnienie w Ekstraklasie, że będą walczyć tylko u trzymaniu, a tu WKS jest dla mnie rewelacją, 9 kolejek 5 miejsce i choć pucharów Śląskowi nie prorokuje, to ta pozycja jeżeli będą ją w stanie utrzymać, może być dobrą pozycją startową do budowania drużyny, na europejskie puchary. Też na + Bełchatów, który choć gra tragicznie nudno... i prezentuje fatalny styl to te punkty ciuła, a przecież o to chodzi.
Jeżeli Lech zagra swoje to wykształci się co nikogo nie powinno dziwić taka czwórka, która może powalczyć o mistrzostwao czyli Wisła, Lech, Polonia (pamiętajmy że na boisku gra wzmocniony Groclin z zeszłego sezonu) i Legia. |
Śląsk wygrał z Arką - foty
|
Lech w plecy juz 2:0 :D
|
Poki co Ruch-Lech 2-0 :-D ..ale dopiero 30 minuta
|
Ruch 2:0 Lech
|
^^ z tym Bełchatowem też ciężko powiedzieć , że "tragicznie punkty ciuła". Na dzień dobry w I kolejce wygrana, później 4 razy po tyłku i 4 zwycięstwa pod rząd. Że gra nudna to inna sprawa.
A w Chorzowie już 2-0 dla Ruchu, lechici trochę ogłuszeni, całkiem tak samo jak nasi, gdy od nich w skórę braliśmy :D |
...wężykiem, wężykiem..
|
Chociaż szkoda mi Górnika jako klubu ze stabilnym sponsorem i kibicami to mam nadzieję że balon zwany Henrykiem pęknie z hukiem - tylko po to żeby Ci co mówią że obecnie Wisła jest cieniem drużyny Kasperczaka dostali mocnego kaca i otworzyli na oczy na to co robi M. Skorża.
ps. już nie mówiąc o balonie z Wronek - jak jeszcze zaczną grać w pucharach w grupie to czuję że się już w ogóle pogubią :) |
Super doping na Lechii chłopaki jadą z HSV widzę ze nasze zgody od gapiły :) od nas SUPER u nich sie to niesie
Pozdrowienia dla Ziomali z Gdańska |
Cytat:
Cytat:
Dla mnie na największy plus w lidze zasługuje Polonia Bytom. Z punktami bywa u nich różnie, ale pomimo kiepskiej kadry, oni starają się grać w piłkę. To nie jest Jagiellonia, czy ŁKS, ta drużyna potrafi wymienić kilka podań na jeden dwa kontakty, skonstruować atak. |
Śląsk i Lechia u siebie wydaja sie silne,jak tam pare ekip silniejszych pogubi punkty nie bede sie dziwil
|
Cytat:
|
racja z tym "nudnym" graniem, człowiek najbardziej się ekscytuje meczami swojej drużyny i ma inną optykę oglądając rywala, do którego uczucia już nie tak gorące :).
Kibice z Bełchatowa to na pewno inaczej oglądają niż ja. a Lechia dowiozła skromne bo skromne ale zawsze dające 3 punkciki 1-0 do mety . Herzliche Wuensche :) Cienko zaczyna z tym Górnikiem być , coraz pewniej i mocniej na ostatnim miejscu się sadowi, gdyby nie prezencik od naszych byłaby już tragedia. Cóż, lubimy innym pomagać, a oni nic w zamian :D |
Ostro tam wrzucaja sobie w Chorzowie :rotfl:Kolo stanowiska komentatorskiego siedzi jakas grupka chyba piknikow i ostro jada.
Ruch dal przyklad jak walka i zaangazowanie mozna grac z lepszym ,w sumie wczoraj Piast tez nie pekal przed nami |
Mamusiu, kolejka marzeń. Jeszcze Legię pyknąć za tydzień i..
|
Co za wspaniała kolejka! :D
Wisła liderem, Śląsk i Lechia wygrywają:) Cytat:
|
Leszek byl zmeczony po meczu z Austria, a my jak zwykle mielismy napastnikow dowiezionych na mecz prosto z 3 dniowej libacji na pradze+ Piotra "co ja tutaj robie" Gize :P
Za tydzien bedzie sie dzialo :) |
a z jaka to była okazja, by sobie trzy dni na Pradze poświętować ? Czy oni już tak "bez okazji" to też okazja :) ?
|
Cytat:
|
Lech ... śmiać się czy płakać przez łzy?
Pompowany balonik i nic więcej... Jest dobrze, mistrza się zdobywa wygrywając właśnie z takimi Ruchami a nie z Wisłą czy Legią, tak więc jeśli miałby wybierać wolę wtopić z Legią niż z jakims Piastem. |
Cytat:
Na Pradze podobno czesto mozna spotkac Grzelaka i kolegow. Nie maja tam partnerek ( stalych :P ? ), na zakupy tam nie jezdza wiec wychodzi na to ze chleja bo pilkarz nie wielblad :D Ogolnie grupowo hasaja po tej czesci Warszawy wiec cos musi w tym byc. Lech to dziwna druzyna, jak juz pisalem moze i umiejetnosci sa ale...trener i mentalnosc za slaba na MP. Ruch zaprezentowal sie poprawnie, nie bylo to cos wielkiego ale widac tyle wystarczylo na Lecha. PS: Jak wygladaja plecy Lecha?, juz pazdziernik a jeszcze ich nie widzialem.... |
Wszyscy nasi rywale pogubili punkty, zgody powygrywały i nic tylko się cieszyć.?
Niestety drugie dno jest takie że poziom jest żenujący, klasa półamatorska naszej "EXTRA-klasy" wystarczy że słabiaki-biedaki troszkę się zepną lub zamurują i "mega sensacja" goni "mega sensację". A potem "dobry polski klub"i odpada w przedbiegach z megaautsaiderami z lig europejskich. I mamy mega wstyd. I winnych szukamy,a na końcu zamiast kupować i budować wymiatamy wszystko i wszystkich do zera. |
I dobrze, kogo obchodzi poziom, ważne żeby Wisła majstra zdobyła, reszta jest mało ważna.
|
Cytat:
|
Mnie ciekawi, czy w przypadku Lecha to wypadek przy pracy, czy początek problemów z formą. Czekają ich trudne mecze w fazie grupowej PUEFA, a już w meczu z Legią pokazali, że mają poważne problemy z pogodzeniem gry w pucharach i lidze.
Ja jednak bym obstawiał, że w najbliższym czasie Lech potraci sporo punktów i na przerwę zimową zejdzie ze sporą (6-7 punktów) stratą do czołówki. I dziwię się głosom mówiącym, że poziom żenujący. Wręcz przeciwnie. Piast Gliwice stawia silny opór pogromcom Barcelony. Ruch ogrywa pogromców Austrii Wiedeń. ;-) Nikt się przed najlepszymi zespołami nie kładzie na trawie, tylko twardo walczy o punkty. Najgorzej było wtedy, gdy Wisła na stojąco bez wysiłku pykała po 3-4 gole, a jedynie Legia stawiała jakikolwiek opór. Im nasze "eksportowe" (:lol:) bardziej namęczą się w meczach o ligowe punkty, tym mniejsza szansa na wtopę w Europie. Przynajmniej na tym najniższym szczeblu (Cementarnice, Dinama i Toboły). |
No to Lech chyba złapał zadyszkę, ciekawe czy majster aktualny :-)
|
Nie ma co sie zastanawiac czy to przypadek czy spadek formy,Ruch poprostu gral z sercem,poswieceniem i zaangazowaniem.Sa takie mecze w naszej lidze ze sie gra to pierwszej strzelonej bramki (nasza wygrana z Jaga,ŁKS - Lech 0-3) gdzie sie zrobilo pol akcji i pada gol ,bo przeciwnik jest tak tragicznie slaby ze nie da sie nie wygrac,a sa takie mecze jak nasz wczorajszy z Piastem gdzie przeciwnik sie spina i niesprawia badz sprawia niespodzianke tak jak Ruch dzis z Lechem
|
Trochę niespodzianka ten wynik z Chorzowa. Przeczuwałem , że Lech Poznań póki co jest trochę przereklamowany ale nie sądziłem ,że rzeczywiście te puchary im bokiem wyjdą w lidze. Lech został za szybko ukoronowany i to jest chyba kluczowy problem tego klubu na dzisiaj. W pucharach pokazali jak na razie dobrą piłkę , zaangażowanie ,skład też mają wyrównany i stabilny. Tymczasem widać ,że pomimo tak znacznych argumentów , z regularnym wygrywaniem sobie nie radzą. Cieszy też to ,że drużyny mierzące się z Lechem te potencjalnie słabsze ,nie przegrywają swojej szansy mentalnie w szatni i walczą z Poznaniakami co przynosi korzyść.
Inna sprawa to Górnik Zabrze. Moim zdaniem Henryk Kasperczak zrobi z tej drużyny coś dobrego tylko potrzeba czasu. Przyszedł Kasperczak i wszyscy dziennikarze patrzą mu na ręce i myślą ,że Górnik z dnia na dzień tak sobie wyjdzie i będzie grał co najmniej jak Wisła przed laty (mało tego próbują Wisłę Kasperczaka sprowadzać do jednej płaszczyzny i porównywać z obecnym Górnikiem co jest chyba zupełnym nieporozumieniem). Kasperczak potrzebuje czasu ,żeby to wszystko ogarnąć i poukładać. Nie zapominajmy ,że dotychczas Górnik był trenowany przez Wieczorka ,który jest takim chłopkiem-roztropkiem. Niektóre media kpią nawet z tego ,że Kasperczak darzony jest wielkim autorytetem i estymą przez zawodników Górnika. Przepraszam Was bardzo a co oni ****a od niego chcą cudu...najlepiej w pięć minut?? Z cudami to do Słońca Kaszub. |
Lech ma tendencję do porażek z teoretycznie słabszymi drużynami, co dobrze nam wróży w jeśli chodzi o mistrzostwo. Nie ma co się jednak nabijać, bo po pierwsze u nas za tydzień też może być płacz, a po drugie radzę sobie przypomnieć czy przypadkiem nasi kopacze nie stracili punktów z ostatnią i przedostatnią drużyną w tabeli.
W Zabrzu magia Heńka jak na razie nie działa, ale jestem przekonany, że na wiosnę zrobi z nich dobrą drużynę. Wieczorek rozpieprzył całkowicie Górnika i po prostu trzeba czasu żeby to pozbierać. Widać też, co naprawdę są warte gwiazdki holenderskiego napinacza. |
Nagłówek roku na portalu wp.pl:
Cytat:
O ile dobrze pamiętam, nawet zwycięska Wisła Kasperczaka nie została nigdy nazwana przez pismaków "wielką". To świadczy o tym, jak mamy marne media w Polsce i co gorsze - jak te media mieszają w głowach piłkarzy. Poznaniacy gotowi w te bzdury uwierzyć - z korzyścią dla nas. |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:31. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl