Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Plotki oraz Wasze propozycje dotyczące transferów (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4404)

JrQ- 18.04.2009 19:56

Warto zwrócić uwagę na Cetnarskiego oraz Nowaka w BOT oraz Pawłowskiego w KGHM. Te kluby niedługo zostaną odcięte od kasy.

spartan 18.04.2009 20:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JarTSW (Post 710823)
Warto zwrócić uwagę na Cetnarskiego oraz Nowaka w BOT oraz Pawłowskiego w KGHM. Te kluby niedługo zostaną odcięte od kasy.

Na Nowaka zwrócili uwagę i (L) i Amica

ZNAMEK 18.04.2009 20:13

stoper glik i bramkarz kasprzik z piasta -mam nadzieje że znajdą się w kregu zainteresowania naszego klubu. Glik praktycznie cały sezon prezentuje równą wysoka formę i podobnie jak kasprzik ma niewiele ponad 20 lat

manson777 18.04.2009 20:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ZNAMEK (Post 710849)
stoper glik i bramkarz kasprzik z piasta -mam nadzieje że znajdą się w kregu zainteresowania naszego klubu. Glik praktycznie cały sezon prezentuje równą wysoka formę i podobnie jak kasprzik ma niewiele ponad 20 lat

Kasprzik data urodzenia 20.09.1983 to raczej nie jest niewiele ponad 20 lat :lol::lol:

za obu trzeba zapłacić
Kasprzika chce Lech
resztę możesz sobie dośpiewać

Kamrat 18.04.2009 20:25

Można sobie zwracać uwagę na tego i owego, a kiedy Wisła ostatnio kogoś kupiła za pieniądze z polskiej ligi?
Dudke czy Gołosia?

manson777 18.04.2009 20:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamrat (Post 710867)
Można sobie zwracać uwagę na tego i owego, a kiedy Wisła ostatnio kogoś kupiła za pieniądze z polskiej ligi?
Dudke czy Gołosia?

Boguski
z dawnej III ligi

Kamrat 18.04.2009 20:57

Chodziło mi o extraklase, lepiej się nie łudzić. Aha Łobo przecierz! Ale to taki Dawidopwski czy Niedzielan tyle że niekontuzjowany...

JrQ- 18.04.2009 21:19

Po co nam Kasprzik? nie jest wiele lepszy od Pawełka...sprawdza się w Piaście, ale tam po prostu ma dużo rzeczy do roboty, a w tej rundzie gra kiepsko, pomimo świetnej pierwszej.

Glik? Bo co? Mamy Kowalskiego, który prezentuje podobne umiejętności.

Dzimi 18.04.2009 21:24

Oglądałem przed chwilą "Kronikę Sportową" na TVP Kraków. Była relacja z meczu Przebój Wolbrom - ŁKS Łomża (5-0)

W Przeboju zagrał Japończyk Nagaoka (czy jakoś tak podobnie), przeprowadził rajd w stylu Błaszczykowskiego. Gracz meczu.
Potem wypowiadał się trener Przeboju, że gość niedawno sprowadzony i wiążą z nim nadzieje bo ma niezłą technikę. Co ciekawe był także wywiad z tym Japońcem i koleś nawet nieźle mówi po Polsku, biorąc pod uwagę ze jest tutaj ze 2-3 miesiące...

Warto mu się przyglądnąć dokładniej...

martinius028 18.04.2009 23:04

Jest gdzieś na necie pokazany ten Japończyk jak tak to niech ktoś poda linka

Virusman 19.04.2009 00:00

Ten Nagaoka ma 25 lat już więc za stary biorąc pod uwagę że w sumie w innych zespołach kariery nie robił... I większych postępów nie zrobi. Chociaż kto wie, jakby był za darmo to może Jacuś się nim zainteresuje.

Moglibyśmy się zainteresować Glikiem z Piasta. Rocznik 1988, a prezentuje się całkiem dobrze. Wydaje mi się że lepiej od Kowalskiego. Niestety, ale chyba właśnie takimi piłkarzami musimy się interesować bo na poważniejsze transfery to chyba nie ma co liczyć niestety... Chyba że na darmowe sprowadzenie Golińskiego, co by było dobrym ruchem. Ja jednak boję się że najlepszych piłkarzy zgarnie Nam Lech, który na pewno będzie chciał się wzmocnić.

grogoriogreg 19.04.2009 09:04

Kowalski z lechem zagrał dużo słabiej od Glika. To były gracz Castilli prezentuje się lepiej
Niestety Kasprzik popelnia jeszcze sporo bledow, u Glikiewicza tych nie ma tak dużo i ja jestem zwolennikiem kupna gracza Jagi

bearex 19.04.2009 12:44

Mozna spróbować ściągnąć młodych ze słabszych klubów
-Glikiewicz
-Wilczek
-Kujawa
A z I ligi ściągnąć Micańskiego, dać im Niedzielana i Cantoro jak będzie za drogi!

sevenheaven 19.04.2009 12:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bearex (Post 711182)
Mozna spróbować ściągnąć młodych ze słabszych klubów
-Glikiewicz
-Wilczek
-Kujawa
A z I ligi ściągnąć Micańskiego, dać im Niedzielana i Cantoro jak będzie za drogi!

i mistrza mamy w kieszeni .. ^^

dobrze, że nie jestes na miejscu Bednarza

grogoriogreg 19.04.2009 14:39

Prawda jest taka ze z polskiej ligi tylko bramkarz moze wejsc u nas do 1 skladu, reszta pilkarzy nie jest w naszym zasiegu (nowak za drogi, reszta z legii i lecha odpada), nie oceniajcie pilkarzy po 1 rundzie, gdyz teraz duzo pilkarzy gra slabiej niz pol roku temu (ostrowski w legii, gancarczyk, malkowski, bak w ogole nie gra)

WioReXXX 19.04.2009 14:44

Ostrowski zawsze był słaby, to gośc, który ma 27 lat, wcześniej ledwo, ledwo łapał się do 2-ligowego Śląska. Nawet w tej rundzie jesiennej nie grał jakoś genialne, tyle tylko, że wyszła mu piękna bramka z Wisłą i większość kibiców z tego właśnie gola go kojarzy.

Ale jak najbardziej się zgodze, że nie wiem, czy ktokolwiek oprócz Nowaka i Garguły(który w końcu kontrakt z nami podpisał- gorzej, że złapał kontuzję) może realnie WZMOCNIĆ Wisłę. Ale dla mnie Nowak może być zastępcą Brożka w Wiśle. Szkoda tylko, że jakoś często łapie kontuzje. I ciekawe ile sobie Bełchatów za niego by życzył.

WISŁAZWE 19.04.2009 15:07

Nowak ma ważny kontrakt z Bełchatowem do 30.06.2010 więc do końca tego roku mogą zarobić na sprzedaży tego piłkarza, a nauczeni doświadczeniami z Gargułą za którego nie wzięli nawet złotówki, nie powinni stawiać wygórowanych żądań. Choć wiadomo aktualnie jest siłą napędową tego zespołu, więc na dzień dzisiejszy łatwo go nie puszczą.
Myślę, że jakby Guła go przekonał do przyjścia pod Wawel było by ciekawie w naszym ataku :)

wolfy 19.04.2009 15:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISLAZWE (Post 711269)
Myślę, że jakby Guła go przekonał do przyjścia pod Wawel było by ciekawie w naszym ataku :)

A jakby jeszcze i on złapał (kolejną) kontuzje, to już w ogóle moglibyśmy zamienić pierwszą drużynę w zakład pracy chronionej. Razem z Gargułą staliby się godnymi następcami "L4 Teamu" - Dawidowskiego i Kuźby.

Napiszę to tylko raz, specjalnie dla pomysłodawców niewydarzonych transferów typu Garguła lub Nowak, argumentujących w stylu "Nikogo lepszego w naszej lidze nie widzę" (a w szczególności dla Eustachego).

W Polsce szkolenie młodych piłkarzy na profesjonalnym poziomie praktycznie nie istnieje. Poza oczywistymi względami, takimi jak braki w wyszkoleniu i wytrzymałości, niesie to za sobą jeszcze jeden poważny problem - do profesjonalnej piłki trafiają u nas chłopcy, których nie przyjęto by do żadnej zachodniej szkółki piłkarskiej. Z powodów zdrowotnych. Na zachodzie (o czym mówił już m.in. Skorża) każdego dzieciaka chcącego wstąpić do szkółki prześwietla się bardzo dokładnie. Eliminuje się w ten sposób nie tylko osoby z wadami wrodzonymi serca i układu krążenia (często być może ratując im życie), ale również - z wadami zwiększającymi ryzyko kontuzji.

U nas badania juniorów to zwykła farsa, a niech świadectwem tego będzie choćby fakt, że dopiero w Wiśle wykryto wadę serca Konrada Gołosia. On akurat miał szczęście, wada nie przeszkadzała w profesjonalnym uprawianiu sportu, ale kilka przypadków śmierci młodych zawodników podczas meczów już mieliśmy w niższych ligach. Oczywiście, większość kopiących półprofesjonalnie piłkę dzieciaków to zdrowi chłopcy. Dochodzi do tego też "selekcja naturalna", mówiąc brutalnie - większość juniorów z wadami kończy karierę z powodu kontuzji, które później rzutują poważnie na ich dalsze życie. Znamy wielu młodych, świetnie zapowiadających się zawodników, których karierę zniszczyły kontuzje, prawda?
W niskich ligach takich chłopców jest na pęczki. Nie wiecie o nich, ponieważ przygodę z piłką kończą, zanim ktokolwiek o nich usłyszy.

Dlatego też, jeżeli młody zawodnik łapie trzecią(czwartą) poważną kontuzję kolan, to niekoniecznie przyczyną muszą być złe treningi lub pech.
Zresztą, dla mnie żaden obecnie polski zawodnik nie jest wart podejmowania takiego ryzyka. Jeżeli mamy kupować kogoś z naszej ligi, to niech będzie to zawodnik bez rozległej historii kontuzji.

Eustachy 19.04.2009 17:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy
Napiszę to tylko raz, specjalnie dla pomysłodawców niewydarzonych transferów typu Garguła lub Nowak, argumentujących w stylu "Nikogo lepszego w naszej lidze nie widzę" (a w szczególności dla Eustachego).

Nie wiem co chcesz udowodnic takim mistrzowskim wyrywaniem zdan z kontekstu, ale chyba tyle, ze rozmowa z toba jest czasami kompletnie pozbawiona sensu.

Gdybys w swojej wspanialomyslnosci zechcial zauwazyc, to byl to jeden z wielu argumentow, ktore przedstawilem. Uwazam, ze tak samo dobry jak pozostale.

To, ze ty reagujesz niczym przypalany goracym zelazem, za kazdym razem gdy ktos zaproponuje do Wisly Nowaka, to juz twoja sprawa. Moglbys przynajmniej wyjsc z jakas inna propozycja napastnika spelniajacego twoje wymagania i oczekiwania i wtedy ewentualnie sprobujemy ocenic, czy to co ty proponujesz Wisle jest lepsze. No chyba, ze zadowalasz sie wylacznie krytykowaniem pomyslow innych osob.

Co do Nowaka, to uwazam ze warto bedzie wrocic do dyskusji dopiero w kolejnym sezonie, kiedy ten bedzie strzelal (lub nie) bramki juz dla Wisly badz Legii czy tez Lecha.

wolfy 19.04.2009 17:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eustachy (Post 711421)
Moglbys przynajmniej wyjsc z jakas inna propozycja napastnika spelniajacego twoje wymagania i oczekiwania i wtedy ewentualnie sprobujemy ocenic, czy to co ty proponujesz Wisle jest lepsze. No chyba, ze zadowalasz sie wylacznie krytykowaniem pomyslow innych osob.

Ja nie jestem menedżerem - hobbystą, więc żadnych genialnych pomysłów nie mam. A o to, że krytykuję te w moim odczuciu nierealne bądź zwyczajnie głupie pretensji mieć nie powinieneś.

Nie będę się z Tobą bawił w podchody, ponieważ nie zadałeś sobie nawet trudu merytorycznego odpowiedzenia na mój post. Krótka piłka - czy możesz mi zarzucić, że napisałem nieprawdę? Zdobędziesz się na napisanie wprost - "Nie, wolfy nie ma racji, polscy piłkarze przechodzą przez odpowiednio gęste sito szkoleniowe w młodym wieku i są właściwie przygotowywani od najmłodszych lat do wykonywania swojego zawodu"?

Albo nawet prościej - wskaż, gdzie się z prawdą mijam.

Eustachy 20.04.2009 01:56

wolfy

Nie przecze, ze masz duzo racji . Szkolenie jak i wiele innych rzeczy w Polsce lezy. Nie mozna jednak wrzucac 100 % pilkarzy do tego samego worka, bo przykladowo taki Zurawski czy Baszczynski wywodza sie z tegoz samego systemu szkoleniowego, a mimo to w trakcie jakze dlugiej i owocnej wislackiej kariery, opuscili zaledwie kilka spotkan.

Wracajac do kontuzjogennosci Nowaka, to warto ja w miare mozliwosci zdefiniowac. Na czym ona polega ? Czy mowimy tu o trwalych uszkodzeniach kolan (ja bynajmniej o takich nie slyszalem), czy sa to dosc czeste, lecz drobne urazy. Mowiac inaczej, czy jest to wzorzec przypadlosci Dawidowskiego, czy raczej odpowiada charakterystyce kontuzjogennosci Glowackiego badz Szymkowiaka ? Bo jesli mamy do czynienia z tym drugim przypadkiem jak sadze, gdyz Nowak podobnie jak wymienieni przez mnie pilkarze w bardzo niedlugim czasie dochodzi do dobrej formy, to mowimy tu o ryzyku, ktore najprawdopodobniej warto podjac.

Bo coz jest lepsze, zdrowy jak byk Beto z Cwielongiem z zerowym kontem bramkowym, czy Nowak rozgrywajacy w sezonie 20 na 30 spotkan z domniemana iloscia kilkunastu bramek ?
Sprawa oczywista jest koniecznosc przebadania takiego pilkarza w sposob szczegolny z uwzglednieniem przeprowadzenia wywiadu srodowiskowego jesli to ma pomoc.

Gdyby Nowak kosztowal 2 miliony euro, to bylbym pierwszy, ktory mowi ze ryzyko jest zbedne, bo za te same pieniadze mozna sciagnac kogos zdrowszego i lepszego z zagranicy. Niestety z tego co niegdys wyjawil Bednarz, po sondazu jaki przeprowadzil na rynku balkanskim, za wyrozniajacego sie napastnika trzeba tam wylozyc +/- 3 mln euro. Za to napastnikow za darmo przerabiamy juz od dawna i przez te kilka lat niestety stracilismy czas, pieniadze i do tego jeszcze sportowo.
Z perspektywy czasu, chyba kazdy przyzna, ze lepiej bylo kupic Jelenia za 1 mln, a Lewandowskiego za 380 tys , po czym zarobic na nich niemalo, a w miedzyczasie nie stracic mistrza na rzecz Legii i nie zajac 8 miejsca w tabeli, co kosztowalo nas wiecej niz zakup klasowego napastnika.

tofik 20.04.2009 07:52

Może poczekajmy na jeszcze kilka takich występów Japończyka. Bo jeden rajd to i Gołoś przeprowadził.

manson777 20.04.2009 08:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 711764)
Może poczekajmy na jeszcze kilka takich występów Japończyka. Bo jeden rajd to i Gołoś przeprowadził.

ba ...
bramkę z 40 metrów strzelił

wolfy 20.04.2009 09:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eustachy (Post 711730)
(...)

Gość złapał trzy albo cztery kontuzje kolan wykluczające go z gry na pewien okres czasu(w tym jedną - na ponad pół roku). Mnie to wystarczy.

Żurawski i Jeleń nigdy nie łapali poważnych kontuzji, więc przykład mocno chybiony.

emjot 20.04.2009 10:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 711803)
Gość złapał trzy albo cztery kontuzje kolan wykluczające go z gry na pewien okres czasu(w tym jedną - na ponad pół roku). Mnie to wystarczy.

Żurawski i Jeleń nigdy nie łapali poważnych kontuzji, więc przykład mocno chybiony.

Jeleń ma permanentne kłopoty z kręgosłupem
moim zdaniem to typ Nowakopodobny choć o klasie piłkarskiej jednak znacznie wyższej

cassius31krakow 20.04.2009 11:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez no one (Post 711820)
on był na testach w Cracovii i Hutniku. nie załapał się...

A Michael Essien był na testach w Zagłębiu Lubin i też się nie załapał. :D

Broń boże nie mówię - testujmy go!

Baala 20.04.2009 12:59

Cytat:

Kamil Glik może niebawem opuścić drużynę Piasta Gliwice. Podobno piłkarzem interesuje się HSV Hamburg. Mówi się także o warszawskiej Legii - czytamy w "Przeglądzie Sportowym".
O zainteresowaniu Glikiem ze strony klubu z Hamburga mówi menadżer zawodnika, Jacek Pontus.
Występy 21-letniego, perspektywicznego obrońcy Piasta śledzą też kluby Ekstraklasy, w tym warszawska Legia. Dyrektor sportowy "Wojskowych" Mirosław Trzeciak oglądał mecz Piasta z Legią z trybun. Towarzyszył mu właśnie menadżer Glika, Jacek Pontus.
Można by powalczyć o tego zawodnika, gdyż akurat szukamy obrońcy środkowego, a Glik to bardzo dobry materiał na czołowego obrońce ligi. Widziałem Piasta w tej rundzie czterokrotnie i moge stwierdzić że jest znacznie lepszy od Kowalskiego. Może dałoby sie z Piastem jakąś wymiane zrobić. Mam nadzieje że też mu sie przyglądamy.

ps Nowak chyba nie ma poważnej kontuzji.

grogoriogreg 20.04.2009 14:01

Banaś z Górnika to świetna alternatywa na odejście Marcelo.
Ma 26 lat, dzięki niemu Górnik jeszcze ma szanse na utrzymanie

szprotson 20.04.2009 16:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grogoriogreg (Post 711888)
Banaś z Górnika to świetna alternatywa na odejście Marcelo.
Ma 26 lat, dzięki niemu Górnik jeszcze ma szanse na utrzymanie

A dzięki Bosackiemu Lech ciągle walczy o mistrza.
Dzięki Edsonowi Legia takowego mistrza zdobyła.

A ty proponujesz Banasia? Który jest znany tylko dzięki indolencji strzeleckiej wielkich napiastników Górnika.W tym superhiper Dawida Jarki.

Glik to jest alternatywa..albo Kowalski.

A może Kujawa, bo też strzela dla ŁKS....
Btw, a może ktoś zaraz wyskoczy z Magierą? Albo Łukasiewiczem...

sevenheaven 20.04.2009 16:20

szprotson i tacy już tu byli :D

chociaz jedna trzezwo myslaca osoba ..

chyba ze kolega chce, zebysmy my rowniez walczyli o utrzymanie , a Banas ma nam w tym pomoc, wkońcu to top10 talent 26 letni wg C+
hahah..

swinia 20.04.2009 16:47

Jak dla mnie wzmocnieniem mógłby być Dawid Nowak z GKS-u.
Gdyby nie ta jego podatność na kontuzje.

a może jakaś perełka z niższej ligi w stylu Błaszczykowskiego??

Wiślak1994 20.04.2009 18:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez swinia (Post 711967)
a może jakaś perełka z niższej ligi w stylu Błaszczykowskiego??

Tomasz Mikołajczak , Jacek Kiełb , Krzysztof Chrapek , Tomasz Chałas ??? Takie nazwiska mi przychodzą do głowy.....

Faktycznie forma Nowaka robi wrażenie i jest to pod względem umiejętności jeden z czołowych napastników naszej ligi.... Niestety jak wszyscy wiemy, takze jeden z najbardziej kontuzjogennych.:-/ :-/

JrQ- 20.04.2009 20:00

Dzis w Ekstraklasa Raport na Orange Sport redaktor Godlewski z Piłki Nożnej powiedział, że pójdzie bańka euro albo z Wisły, albo z Lecha na Nowaka :P

ciacho 20.04.2009 20:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JarTSW (Post 712093)
Dzis w Ekstraklasa Raport na Orange Sport redaktor Godlewski z Piłki Nożnej powiedział, że pójdzie bańka euro albo z Wisły, albo z Lecha na Nowaka :P

Może sobie mówić jakiś redaktorzyna co chce, ale nigdy nie uwierzę, że jakiś polski klub wyłoży 1 mln euro na polskiego piłkarza. Przynajmniej w obecnych czasach.

manson777 20.04.2009 20:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JarTSW (Post 712093)

to niech idzie z Lecha
my już mamy Dawida, Niedzielana....
i Gułę...

-Goral- 20.04.2009 20:46

Jest kilku polskich zawodników lepszych od Nowaka.
1)Piszczek - za bardzo mu się w Hercie nie wiedzie, może z powodzeniem również grać na skrzydle
2)Grosicki - młodszy, niekontuzjogeny, też może grać na skrzydle
3)Janczyk - CSKA znowu jakiegoś Nigeryjczyka sprowadziło, raczej nie ma tam już miejsca dla Polaka

Jak już bańkę wydawać to na któregoś z tej 3.

Maciuś 20.04.2009 20:55

Piszczek? Za duzy potencjal zeby go Hertha puscila.
Grosicki? Z hazardu nie mozna sie wyleczyc.

manson777 20.04.2009 20:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez -Goral- (Post 712153)
Jest kilku polskich zawodników lepszych od Nowaka.
1)Piszczek - za bardzo mu się w Hercie nie wiedzie, może z powodzeniem również grać na skrzydle
3)Janczyk - CSKA znowu jakiegoś Nigeryjczyka sprowadziło, raczej nie ma tam już miejsca dla Polaka

Jak już bańkę wydawać to na któregoś z tej 3.

Stilić
Lewandowski
Mucha
Murawski
powiedzmy że Majewski ale w formie sprzed 1,5 roku
a z bardzo młodych i nieogranych jeszcze np. Cetnarski choć w chwili obecnej to melona to raczej nie kosztuje chyba że PLN

Grosicki ?? nie dziękuję... siano we łbie i kiełbie

Eustachy 20.04.2009 21:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Goral

Wisle najbardziej potrzebny jest zawodnik strzelajacy bramki w ilosci wiekszej niz jedna w sezonie.
Grosicki czysto pilkarskie walory ma calkiem spore, jednak skutecznosc nigdy nie byla jego mocna strona delikatnie mowiac.

-Goral- 20.04.2009 21:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eustachy (Post 712176)
Wisle najbardziej potrzebny jest zawodnik strzelajacy bramki w ilosci wiekszej niz jedna w sezonie.
Grosicki czysto pilkarskie walory ma calkiem spore, jednak skutecznosc nigdy nie byla jego mocna strona delikatnie mowiac.

Hmm nie zgodzę się. Mamy kryzys, nie sądzę, że Brożek latem odejdzie, który klub teraz da za niego 3 mln Euro, a to chyba kwota minimalna żeby Cupiał usiadł do negocjacji. Więc priorytetem powinno być w pierwszej kolejności zastąpienie Zieńczuka. Czyli skrzydłowego, a Grosicki podobnie jak Piszczek to idealny kandydat na takiego dynamicznego skrzydłowego, pełniącego rolę praktycznie bocznego napastnika. Hmm a skuteczność, słowo ,,nigdy'' jest nie trafione on nawet nie ma 21 lat, więc kiedy miał strzelać po te minimum 10 goli na sezon. Jestem pewien, że jeżeli zostanie w Polsce to kilkadziesiąt razy spokojnie pokona ligowych bramkarzy. Grosicki to taki młodszy Jeleń.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 04:16.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl