![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Czyli nie wydaje Ci się. Życzę miłego czytania:P Cytat:
Rok 2009 - Chłopi, Pan Tadeusz Rok 2008 - Lalka Rok 2007 - Dziady, Przedwiośnie, Granica Rok 2006 - Makbet, Chłopi Rok 2005 - Potop, Kordian, Nie-boska komedia Jak dla mnie to broń boże od potopu i ferdydurke i literatury obozowej. Najbardziej bym chcial: Wesele, Kordiana, Wertera, Dzume, czy Zbrodnie i kare. Ale po za tym pierwszym reszta nie wydaje się byc realna. |
Rok temu na maturze byli "Chłopi" i "Pan Tadeusz" - Sytuacja ludzi starszych na wsi na podstawie fragmentu "Chłopów" oraz charakterystyka porównawcza bohaterek "Pana Tadeusza" Telimeny i Zosi.
Może zobaczcie arkusze z poprzednich lat ;) |
Modlę się tylko o to, by nie trafił się temat z "Lalki":) Jakoś nie trawię tej lektury :D
|
Oby tylko jakimś "Potopem" albo "Qvo Vadis" nie przywalili :D
|
Lalka i Wesele- byloby zajebiscie:)
|
"Lalka" pojawia się dość często na maturach, czy to próbnych, czy już w maju, więc myślę, że już temat się wyczerpał :P
|
Cytat:
Gombrowicz na maturę! Najwyższa pora :-D |
Cytat:
|
"Pupo" drogi Grzegorzu, "pupo" ;) "fredekwdziurke" i cała twórczość gombrowiczowsko-witkacowska to zdecydowanie najciekawszy rozdział polskiej literatury, zasługujący na takie nikłe bo nikłe, ale jednak podkreślenie swojej wagi.
|
Ja bym sobie życzył opowiadania Borowskiego, tu by można było coś napisać :D
|
"Koniec i bomba. A kto czytał ten trąba!"
Wszystko tylko nie Potop! |
Cytat:
Właśnie też nie chce Potopu, Chłopów itp, nie leżą mi te lektury a jak nie leżą to znaczy że będą. A może by tak Hanna Krall - Zdążyć przed Panem Bogiem. |
Np. Porównanie człowieka złagrowanego i zlagrowanego, nie wiem, czy to taki prosty temat, to w końcu tylko matura podstawowa, nie można wymagać czegoś trudnego ;)
Ale chyba był już taki temat i wydaje mi się, że to było na poziomie rozszerzonym. |
Nic z literatury obozowej (raczej) nie będzie, bo CKE boi się tego, że zawsze któraś szkoła mogła nie zdążyć przerobić. Najpewniejsze są lektury z 2 klasy... niestety.
|
Cytat:
Osobiście obstawiam albo lit obozowa - Borowski i Inny Świat albo coś z Dziadów i Wesela. |
A może nas zaskoczą i dadzą: Zbrodnie i Kare albo Ludzie Bezdomni...
|
pomineliście nie-boską komedię :> BŁAGAM, żeby nie było nic w stylu nad niemnem,chłopi,potop, pan tadeusz... literatura obozowa i owszem, ale najlepiej wertery i inne, tam można lać wodę aż miło i podejrzewam że każdy z was się ze mną zgodzi :D BĘDZIE DOBRZE !
|
Jeżeli nie będzie "Potopu" i "Lalki", to będzie dobrze. Szczerze mówiąc marzę o Edypie, ale to zbyt piękne żeby mogło było prawdziwe.
|
Co może być dla mnie:
- Dziady - "Wielka Improwizacja" - Pan Tadeusz - Lalka - Chłopi - Kordian - Wesele A tego bym nie chciał: - Nie-boska komedia - Jądro ciemności - Barańczaka - Białoszewskiego A moja polonistka przewiduje w tym roku Wesele, bo to książka z "górnej półki" bardzo ważna w literaturze polskiej której jeszcze nie było na maturze(no ale ona już ją przewiduję od 5 lat i nie ma:D) A po za tym jest rok Chopinowski i trudny jak cholera wiersz "Fortepian Chopina" C.K. Norwida., ale to tylko takie strzelania, a może być tak na prawdę wszytko. Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
http://www.cke.edu.pl/images/stories...f_polski_a.pdf 30 strona |
K*rwa. http://www.edukacja.net/jak-zdac-mat...ur-matura-2010 - z tego korzystałem i tu tego nie było. W takim razie dzięki za oświecenie, trzeba to przerobić.
|
Cholera, tez bylem pewny, że nie ma, no to kolejne wybitne dzieło;/
|
Ludzie, zobaczcie sobie
ANEKS MATURA 2010 - strona 24 http://www.cke.edu.pl/images/stories...aneks_2010.pdf Nie ma "Quo vadis". |
No, nie chce nikogo w błąd wprowadzać ale "Quo Vadis" chyba w gimnazjum jest.
E: A ja w 3 gimnazjum. |
Cytat:
|
Nie ma Quo Vadis na maturze 2010. Kto lubi niech sobie przerobi.
A co do waszych wyliczeń co kto lubi to moim zdaniem powinno być wam wszystko jedno. Najważniejsze jest to żeby wiedzieć kto się z kim walił i dlaczego zginął;] Można pisać o wszystkim jeśli choć raz zerknęło do streszczenia. Jasne że można mieć więcej albo mniej % ale na co komu podstawowy polski? JP na 30% i tyle w temacie;] Choć w sumie zgadzam się że są ze 2/3 ch** lektury gdzie samo streszczenie bez opracowania i przeczytania ze zrozumieniem nic nie da typu: Ferdydurke;] Ale jest ich parę. |
Mam nadzieję, że będą lektury typu Lalka, Potop, Zbrodnia i kara, Przedwiośnie, Granica, Wesele, Tango. Oby nie było Kordiana, Cierpień młodego Wertera, Nie - boskiej komedii, Dziadów, Ludzi bezdomnych, Innego świata, Makbeta, Króla Edypa. Chyba ważniejsza jest matura w środę, bo zdecydowanie ją można ładniej napisać.
|
http://www.polskina5.pl/
Taka stronka kiedyś istniała i jest nadal. Nie wiem czy było tu ostatnio, ale przypomnę ;] Powodzenia! Maturzysta to najszczęśliwszy człowiek! |
Cytat:
A tam na 30 na 100% jak JP :lol: Jutro się wszystko okaże. |
Ja mam nadzieje że nie będzie Potopu,Wesela,Przedwiośnia,Kordiana,Dziadów,Niebos kiej Komedii,Chłopów,Lalki,Ludzi bezdomnych,Ferdydurke,Granicy,Pana Tadeusza,tanga.
Tylko teraz pytanie to co może być :lol: Będzie co ma być jest jeden termin na poprawę więc damy radę. Powodzenia wszystkim jutro.:D |
A mi się wydaje że nie będzie źle; damy radę i do zobaczenia na meczu! :D
|
Powodzenia maturzyści, trzymam kciuki! Bez spiny, na luziku! Naprawdę :D Ja się stresowałem i nie warto !
|
Dobra, pewnie już wiecie, ale wam napiszę: na stronie OKE są już opublikowane arkusze maturalne z języka polskiego i matematyki!!!
|
Dzięki River, obyś miał racje, ja się na razie na studia nie wybieram, ale głupio by było oblać. Powodzenia wszystkim!
|
Nie wiem jak wy, ale ja lubię się wyspać, przed takimi rzeczami:P
Powodzenia jutro! Dobranoc :) |
Cytat:
|
Można link, nie mogę znaleść, a sobie przejrzę .
|
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:17. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl