![]() |
Cytat:
|
do: emj10
Co nie zmienia faktu że często oficjalnie podawane koszty kawałka A4 w szczerym polu były większe niż autostrady w Austrii zawieszonej nad przepaścią. |
Nie mnie oceniać co jest przyczyną tego czemu koszt 1 km autostrady jest wyższy niż w górach w Austrii, ale oprócz korupcji należy doszukiwać problemów z biurokracją, dziurawym prawem przetargowym, protestami ekologów i miesiącami, jeśli nie latami ciągnącymi się sprawami w sądach, które nie mogą nie przełożyć się na cenę kontraktu, a także budowaniem dróg z przesadnymi udogodnieniami dla żabek i jeży (przejścia dla zwierząt) przekraczającymi nawet normy wymagane od nas przy absorpcji środków UE.
Z bardziej przyziemnego mi tematu znam przykład przetargu na środkową część II linii metra w Warszawie. W pierwszym zaskarżonym przez HGW przetargu firmy się umówiły i zawołały jak jeden mąż po 6 mld zł. Dopiero, gdy dopuszczono konkurencję nie z naszego podwórka to włosko-turecki koncern za 4 mld zł wszedł na plac budowy. |
Cytat:
Masz kolejną nieznaczącą dziurkę, a dla mnie wskazówkę Cytat:
|
Cytat:
Teraz przeczytałem jaja z tym wierszem powyżej. Stalinizm czystej wody. Po Tusku wszystkiego można się spodziewać. |
"Władza nie jest pewna służb, więc chce móc wezwać Legię Cudzoziemską".
Cytat " [...] To, co proponuje rząd - wzywanie obcych służb na pomoc w pacyfikacji zamieszek czy demonstracji, nie mieści się w głowie. To przecież dotyczy spraw wewnętrznych kraju. Czy ktoś kiedykolwiek słyszał, by jakikolwiek kraj wzywał na pomoc obcą policję? By Francuzi wzywali na pomoc Anglików? Albo Niemców? To jest tak, jak byśmy wzywali na pomoc doświadczonych bankowców z Niemiec, ponieważ nie radzimy sobie z prowadzeniem naszych banków. To się nie mieści w głowie. To jest poddanie się państwa. Państwo mówi nam oficjalnie - nie jesteśmy w stanie sobie ze wszystkim poradzić. Mówił Pan też o strachu. Kto się czego boi? Kwestia strachu może być tu najważniejsza. Rząd być może nie jest pewien, jak się zachowają formacje powołane do pilnowania porządku, do ochrony państwowych instytucji, jak KPRM, czy będą w sposób gorliwy bronili dostępu do tych instytucji. Czy będą gorliwie bronili członków rządu? [...]" http://wpolityce.pl/wydarzenia/46532...wadzi-porzadek |
To jest kolejna tzw. "dziura w całym".
|
Dzisiaj. Program "Stokrotki".
Prowadząca: Cytat:
Biedroń: Cytat:
Wiadomości w TVP1. Dziennikarz pyta towarzysza Millera z SLD co Tusk powinien zrobić z frakcją konserwatywną w PO. Pada mniej więcej taka odpowiedź: Cytat:
Rozumiem intencje wspomnianego wyżej celebryty, zakorzenione w PRL, który w swojej nazwie zawierał trzy kłamstwa Polska (radziecka) Rzeczpospolita (komunistyczna) Ludowa (dysktatorska). W takim razie w jakim celu ten cały cyrk z demokracją, skoro realnie ma rządzić pięć osób (liderzy partii), a reszta ma robić dobrą minę do złej gry. Już dawno twierdziłem, że demokracja to nieszczęście. Jest śmieszno. Jest straszno. |
Przewałow z drogami ciąg dalszy. Na nadzór inwestorski poszło ....1,4 mld zł. :
http://wpolityce.pl/wydarzenia/46554...l-goni-skandal |
Cytat:
Także jak na mój młody i nie za bardzo doświadczony łeb to historia zatacza koło i to w sumie jest naturalna kolej rzeczy a nie jakieś dziury w całym ;) Ciekawe tylko czy kiedyś ta historia inaczej się potoczy a nie po komuszemu |
Leci właśnie program na TVP 3 u Pośpieszalskiego sprawa przekrętów autostradowych. Zaproszony poseł PO z Sejmowej Komisji Infrastruktury oczywiście nie przybył. Chyba się zesrał.
|
Cytat:
W Polsce wszystkiemu winien jest absolutnie chory, chory do potęgi system przetargowy. U nas jedynym liczącym się kryterium przetargowym jest cena. Nic więcej właściwie. A na rynku jest przesyt firm budowlanych i o takie kontrakty na autostradach to one się zabijają, dając ceny, które są niższe od prognozowanych kosztów(!!!) i to wiele niższe. Na co liczą takie firmy? A no na to, że już po wygraniu przetargu uda się uzyskać dodatkowe pieniądze z tytułu założeń niezawartych w kontrakcie, które 'rzekomo' wyszły już po rozpoczęciu budowy. I kombinują te firmy na potęgę, żeby tylko uzyskać te dopłaty. Nie mówię już o materiałach użytych do budowy dróg. Wprawdzie są odpowiednie specyfikacje w kontraktach, co do właściwie najmniejszego elementu danej konstrukcji, są badania w laboratoriach - jednakowoż te "badania" są nieraz prowadzone tak jak w tej ostatniej aferze - w "zaprzyjaźnionych" laboratoriach. Dochodzi do tego, że warstwa ścieralna, która powinna w założeniu spokojnie wytrzymać około 20-30 lat bez większych zniszczeń i konieczności napraw jest do wymiany po 2-3 latach, bo okazało się, że mieszanka asfaltowa była chrzczona. Czasami firmy, które wygrywają przetargi bo jakichś śmiesznych cenach nie uzyskują dopłat i plajtują nadzwyczajniej w świecie. A podwykonawcom zapłacić trzeba, uruchomić procedury wyrzucające daną firmę z budowy trzeba, zabezpieczyć dane będące w budowie odcinki trzeba, wreszcie rozpisać nowy przetarg tez trzeba. Za tym wszystkim idą horrendalne koszty. Jeżeli procedura przetargowa byłaby w pełni jasna, cena nie byłaby nadrzędnym kryterium przy wyborze wykonawcy, to mielibyśmy autostrady wykonane solidnie i na pewno taniej niż teraz. Jest jeszcze jedna sprawa - rozczłonkowanie budów na malutkie kawałeczki i powierzanie tych kawałeczków innym konsorcjom. Wiadomo, że jedna firma nie ogarnie całej budowy pięciuset kilometrowej autostrady, ale dzielenie odcinka A4 Kraków-Rzeszów na bodajże siedem czy osiem odcinków i uruchamianie przetargów na każdy z nich to moim zdaniem nienajlepszy pomysł. Wszystko dałoby się ogarnąć lepiej. Tak to mamy never ending story na A4, A2, A1, które ponoć miały być w całości gotowe na Ojro :D |
Worcester
Cytat:
Dyskryminacja to; "ograniczanie przywilejów, praw, a nawet prześladowanie części społeczności, zwykle na tle rasowym, etnicznym, religijnym lub kulturowym" Demokracja nie polega na dyktacie wiekszosci tylko na rzadzie wiekszosci. Znaczy to ni mniej ni wiecej ze wladza wiekszosci jest zawsze ograniczona; tym ograniczeniem jest godnosc kazdego czlowieka. Innymi slowy; zadnych stosow w demokracji nie zaznasz. Ty jako wiekszosc mozesz sobie podniesc podatek dla najbogatszych, nie mozesz natomiast jako wiekszosc zmusic murzynow osiedlonych w Polsce do malowanie sie na bialo. Cytat:
A tobie radze zaopatrzyc sie w jakas dobra ksiazke o demokracji w starozytnych Atenach. Moze wtedy zrozumiesz ze demokracja Grecka w kontekscie wieku XIX i XX miala znaczenie bardziej symboliczne anizeli modelowe. Mowiac inaczej; mamy calkowicie inna demokracje od tej atenskiej. Cytat:
Miller to gnida, ale akurat w tej kwesti nie sposob odmowic mu racji. Kazda partia to jest stowarzyszenie ktore prezentuje pewien okreslony program ideologiczno-praktyczny. Na ten program, na ta wizje, glosuja ludzie. Nie moze byc tak ze ja glosuje na pewna partie o okreslonej wizji by potem okazalo sie ze sama partia nie popiera wizji z ktora sama sie afiszowala. Jesli ja chce panstwa socjalnego to beda glosowal na partie X ktora chce panstwa socjalnego. Poczuje sie oszukany jesli potem okaze sie ze 20% poslow z partii X w sejmie walczy z panstwem socjalnym. Proces demokratyczny w partii jest potrzebny, ale musi on byc jawny i miec przelozenie najpierw w programie partii, dopiero potem w glosowaniach sejmowych. Nie robmy z partii politycznych mini anarchistycznych aren. Cytat:
|
Jako ciekawostkę w kontekście ew. rozważań kto jest Polski sprzymierzeńcem,
polecam ciekawą historię [podaną w III częściach] długiej przyjaźni polsko japońskiej: http://www.kuriergalicyjski.com/inde...a-bratanki-czi |
Super. Bardzo ciekawy artykuł :)
Mnie samego Japonia bardzo fascynuje.Zresztą, moim marzeniem jest wycieczka tam wiosenną porą. |
Cytat:
Natomiast Tobie radzę zaopatrzyć się w książkę nt. demokracji XX wieku, bo Twoja teza o godności i braku stosów jest blefem. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przypomnijmy. DEKLARACJA IDEOWA PLATFORMY OBYWATELSKIEJ Z 2001 ROKU, POWTÓRZONA W 2007 „(...) zadaniem państwa jest roztropne wspieranie rodziny i tradycyjnych norm obyczajowych, służących jej trwałości i rozwojowi. Dlatego prawo winno ochraniać życie ludzkie (...), zakazując również eutanazji i ograniczając badania genetyczne”. Cytat:
Natomiast liberum veto ma swoje plusy. Szczególonie czasach, gdy kolejne ustawy mnożą się jak króliki. Parlament działa według zasady: "na niczym urzędnikowi nie zależy tak bardzo, jak na tym, aby udowodnić, że jest potrzebny". Dziś mamy sytuację, gdzie ustawy częściej ograniczają ludzi niż dają im prawa. Dochodzi do sztucznego kreowania nowych uregulowań. Zresztą w Polsce największa wolność była w latach 1989-1990r. Wtedy, gdy parlament nie zdążył swoimi ustawowym kreacjonizmem ograniczyć ludziom praw: Cytat:
|
Cytat:
|
Jak podało Ministerstwo Pracy i Pomocy Społecznej bezrobocie w górę. 14,2%
Cytat:
|
Pożółkła trawa na zielonej wyspie ...
|
Worcester
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
"Rekordowych ludobójców wybrano (Hitler) lub wybierano (Stalin) całkowicie demokratycznie, a później długo demokratycznie wspierano." Perelka. A jak mialo byc inaczej jak opozycja zostala wycieta w pien i mozna bylo bez zbednych ceregieli zajac sie propaganda? Jedna realna opcja do wyboru to nie jest demokracja... Cytat:
|
Bobek90
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Chyba nie chcesz powiedzieć, że w Polsce funkcjonuje kapitalizm. |
Cytat:
|
http://www.bankier.pl/wiadomosc/4-mi...E-2755930.html
Ojj, jak to wszystko .......nie jak się kasa z UE skończy to będzie nieciekawie. Nie taki socjalizm fajny jak go malują. Te 300mld, które mamy dostać to nie MAMY tylko MOŻEMY dostać. Skoro koleje wykorzystały z 20 mld 1% to załóżmy, że z tych 300mld, które będziemy mieli do wykrozystania weźmiemy 250 mld. W tym czasie do kasy UE wpłacimy około 150 mld (uśredniłem różne prognozy) więc na czysto wyszło by 100 mld jałmużny od UE przez 6 lat. A to daje po jakieś 16 mld zł rocznie - czy to tak dużo w skali kraju i jego obrotów rocznych? Poza tym kasa się skończy to zostanie dopłacanie a nie branie i zamiast dostawać co rok po 20 mld to będziemy 20 mld oddawać - czy to jest mądre? Kolejna moja wątpliwość to to jaki użytek z tej kasy z UE mamy, ile pieniędzy zostanie wydane tak, że będzie z nich pożytek na przyszłość? Sam znam sporo osób, które ze środków z UE wzięły dotacje tylko po to żeby kupić sobie maszyny, sprzęt, rok popłacić ZUS i się z interesem zwinąć (maszyny zostały do użytku własnego albo zarabiają na czarno ;) ). Abstrahując od tego, że to socjalizm to Polska mogłaby się dzięki tej kasie przez kilkanaście lat rozwinąć (później i tak by była lipa bo takie dofinansowania to sztuczne pompowanie gospodarki) ale przez to, że szansy nie wykorzystamy jak najoptymalniej to tym bardziej będzie moim zdaniem bolał upadek z tego konia. Mówicie, że bezrobocie duże, hmm, zobaczymy jak się właśnie dotację skończą i masa tych firemek, które tak jak pisałem biorą dotację żeby zakupić sprzęt i siłą rzeczy musza rok płacić ZUS przestanie istnieć. Pewnie o kilka % skoczy. Komuś z tych biedniejszych w ogóle Unia wyszła na dobre? Bo chyba więcej przykładów jest tych gdzie po dokarmianiu (rzucaniu kasy) wszystko jebło szybciej niż mędrcy z UE myśleli - Hiszpania, Grecja itp |
Gwiaździsty o co zakład, że nie będzie 15% do kwietnia (z kwietniem włącznie)? ;)
|
Worcester
Cytat:
Cytat:
A odpowiadajac juz bezposrednio na pytanie; chce powiedziec ze w Polsce nie funkcjonuje socjalizm. |
Bobciu a co mamy w Polsce?
|
Cytat:
|
Przecież jakby się każdy kto nie ma pracy w PL zarejestrował w UP to spokojnie jest 16-17 %. Sam znam z osiedla kilka osób co nie ma pracy i nie są zarejestrowani(zapewne takich osób w Polsce są tysiące)
|
Według wybiórczej to bezrobocia nie ma i każdy jest szczęśliwy.
Zanim się założycie uzgodnijcie skąd weźmiecie dane ;) |
Nie ma innej opcji niż wzięcie pod uwagę danych GUS skoro gdybyśmy mieli kierować się danymi Eurostatu (obecnie 10,6% bezrobocia w Polsce wg. innego sposobu liczenia) to byśmy musieli czekać do kwietnia, ale nie tego roku. Żeby nie obciążać Ciebie kosztami możemy się założyć od jakąś średnią łychę (brand wedle uznania) tak jak miało to miejsce w poprzednich zakładach, gdzie moi adwersarze niestety znikali z forum w momencie gdy nastawał deadline, bądź nie chcieli usunąć się z forum. Mam nadzieję, że nie znikniesz :)
Wrzucę link gdzie na bieżąco aktualizują wszystkie dane gospodarcze. http://www.money.pl/gospodarka/wskazniki/pkb/ Oraz grafikę przedstawiającą cykl ruchów na stopie bezrobocia. http://g.forsal.pl/p/_wspolne/pliki/...czniu-2013.jpg Umowa stoi? |
Cytat:
|
Ciekawy jestem czy emj wziął pod uwagę przyszłe masowe zwolnienia w PKP, Fiacie czy Poczcie.
|
Zobaczymy, czy tych wszystkich zwolnień uzbiera się ok. 150 tys. (tyle potrzeba do 15%), a także czy FIAT (1500 zwolnionych) został już wliczony w ostatnie styczniowe dane :)
|
przemilczeli Brunona, przemilczeli OFE, teraz milczą nad kasą z Unii. Ach Ci tutejsi Pisole.
|
Nigel Farage o budżecie UE i Polsce.
Cytat:
|
Cytat:
Nie wiem, skąd to (udawane) zaskoczenie tym, że nikt się tutaj nie zachwyca. Nie sądzę, żebyś przy okazji poprzednich negocjacji obskakiwał fora i wychwalał pod niebiosa umiejętności negocjacyjne Marcinkiewicza. Tak wygląda ten temat (i setki podobnych w internecie), że każdy komentuje to, co dla niego wygodne i co pasuje do jego wizji świata, Ty też, więc daj spokój z tą hipokryzją. |
Worcester
Nigel Farage to hipokryta. Skoro taki to wielki bojownik o "wolnosc i interesy narodow", to czemu nie walczy o rozpad Wielkiej Brytanii? Ciekawi mnie tez jaka ma opinie na temat wolnego przeplywu towarow w Europie. Rozumiem ze "biedocie" pomagac nie chce; ciekawi mnie teraz czy od biedoty oczekuje otwartych (bez cel) granic na produkty brytyjskie. |
Cytat:
Czytałem kiedyś artykuł nt. temat, w którym tłumaczono ile imigrantów UK musi przyjmować na rok, aby utrzymywać rozdymany system socjalny. Było tam wspomniane, że migracja z Europy środkowo-wschodniej kosztem pracowników z innych kontynentów jest im zdecydowanie na rękę, z tego względu, że jesteśmy w jednym kręgu kulturowym i nie tworzymy "napięć społecznych". Teoria słuszna. |
Cytat:
A o kasce o Uni, spokojnie. Narazie niech zaklepią to na 100% |
Worcester
Cytat:
Jedyne co potrzebuje to rynek zbytu, zadnej tam wspolpracujacej Europy. Urodzil sie o jakies 100 lat za pozno. Imperium brytyjskie juz dawno upadlo, teraz "angole" sa zmuszeni do kooperacji, prawdziwej a nie udawanej, jesli chca cos znaczyc w swiecie. Cala Europa jest zmuszona... |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:42. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl