Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

tofik 24.06.2013 14:31

Jeśli jeszcze rozbudują obiekty Dalinu, to jak dla mnie duży pozytyw. Lepiej w Myślenicach niż nigdzie. Zresztą nie jest to jakiś wielki grzech, że obiekty treningowe są oddalone od stadionu, robią tak kluby na całym Świecie.

KrzychooR 24.06.2013 14:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hunter (Post 1319430)
Do Myślenic z Krakowa leci się 15 minut, więc bez przesady z tym narzekaniem na odległość.

To w myślenicach mają lotnisko?

;)

mbskrk 24.06.2013 14:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hunter (Post 1319430)
Nie ma bazy jest źle. Jest/będzie baza, to też źle bo nie w Krakowie...

W wielu dużych europejskich klubach na porządku dziennym jest sytuacja w której centrum treningowe znajduje się poza miastem.

Dokładnie to samo chciałem napisać...

marcin19876 24.06.2013 14:41

Chciałbym tylko zauważyć że te europejskie klubu to mają bazę treningową na własność a nie wynajmują... a taką bazę to powinnyśmy mieć 5-10 lat temu.także nie ma się czym podniecać...

domin_czyzyny 24.06.2013 14:45

Panowie nie ma co dyskutować, to naprawdę duży krok ku normalności. Byle tylko dla drużyny rezerw było jakoś to dobrze zorganizowane.

Teraz klub z TSem musi pomyśleć o młodzieży i polepszeniu bazy dla nich przy R22.

El'kabat 24.06.2013 14:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KrzychooR (Post 1319432)
To w myślenicach mają lotnisko?

;)

Chyba Ci sie popierdlolił konkurs literacki z forum.

Dobra wiadomość,zawsze to mały krok ku "normalności". Tak naprawdę uciesze się jak to wszystko oddadzą...

comek 24.06.2013 14:50

To naprawdę nie jest problem, że baza jest w Myślenicach, wiele osób jeździ codziennie do pracy po 10,20, 30 km i nie narzekają.

Mario Nh 24.06.2013 15:12

Swietna wiadomosc. Wreszcie. Odleglosc nie stanowi problemu. I jak juz pisaliscie, najwieksze kluby na swiecie korzystaja z takiego rozwiazania.
Cisza, spokoj za miastem. Nic tylko skoncentrowac sie na pilce, ciezko trenowac. Oby jeszcze postarali sie o jakis material ludzki z potencjalem rozwoju.

arth_ur 24.06.2013 15:15

Najgorzej to jest przebić się przez Kraków, od Opatkowic jak misiaczki nie susza to w 12 minut się dojedzie.

WiślakMyślenice 24.06.2013 15:58

Cytat:

Opadkowic
przez T :)

Dokładnie. Od OpaTkowic do Myślenic z 15 minut dojazdu.

GaoFeng 24.06.2013 16:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez syryls (Post 1319414)
A jak to różnica czy przy R22 czy w Myślenicach? Ja nie widze żadnej

Zgadzam sie! Pierwsza druzyna i rezerwy akurat mieli niezle warunki do treningu, problemem byla i wciaz jest mlodziez (za malo boisk, niektore w fatalnym stanie,...), ktora potrzebuje minimum 6 boisk. Ja tez nie widze zadnej roznicy, oprocz moze tych 30 km.

Kilka przykladow z Europy:

Debreceni VSC, Wegry:
wis.la/e8fk0
wis.la/cy1ed

Gheorge Hagi Football Academy, Constanta, Rumunia:
wis.la/imnvd

FK Krasnodar, Rosja:
wis.la/j8a1o

Reprezentacja Serbii:
wis.la/k31lb

Reprezentacja Wegier:
wis.la/vgpq9

Wiecej:
http://www.skyscrapercity.com/showth...=872664&page=9

rav 24.06.2013 18:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wertian (Post 1319425)
To niczego nie zmienia. Wartość ziemi nie zależy od tego czy tam będzie łąka, ugór czy zielony trawnik. Lokalizacja tych terenów jest jaka jest i tego nic nie zmieni.

Chodziło mi o to, że właściciel tych cennych terenów przez ponad 10 lat miał z nich zero zysku. A wystarczyło tylko uporządkować ten teren i wykorzystać do powiększenia przestrzeni na której można trenować. Takie prace to grosze, co widać na przykładzie TS-u, a wartości ziemi nie obniżyło.

Grantar 25.06.2013 08:54

Nie no ... ja rozumiem że ogólne narzekanie i jojczenie jest trendy na tym forum ale jeśli ktoś twierdzi że baza w Myślenicach nie jest krokiem w dobrą stronę niech przez 5 sekund popatrzy na zdjęcie ze stronki:
http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna...#photo14609953
a potem np w google maps na aktualny "zespół boisk treningowych" Wisły ...
(jedno podgrzewane ... słońcem, lekko nierówne ..)

KrzychooR 25.06.2013 09:02

Ale przynajmniej zawodnicy byli przygotowani na grę w trudnych warunkach. Nie zawsze można grać na stole bilardowym...

Grantar 25.06.2013 09:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KrzychooR (Post 1319498)
Ale przynajmniej zawodnicy byli przygotowani na grę w trudnych warunkach. Nie zawsze można grać na stole bilardowym...

O tym tez pomyślano :-)
Jak popatrzysz na zdjęcie z Myślenic jest tam jedno boisku do trenowania gry na na kretowisku (nieoznakowane).
(a licząc boisko główne Dalinu : dwa ....)

KrzychooR 25.06.2013 09:22

Cholera... Oni muszą mieć łeb na karku... o wszystkim pomyśleli ;)

Eternit 25.06.2013 09:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Grantar (Post 1319500)
O tym tez pomyślano :-)
Jak popatrzysz na zdjęcie z Myślenic jest tam jedno boisku do trenowania gry na na kretowisku (nieoznakowane).
(a licząc boisko główne Dalinu : dwa ....)

Boczne boisko Dalinu na żywo wygląda duuużo lepiej.

Grantar 25.06.2013 10:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eternit (Post 1319508)
Boczne boisko Dalinu na żywo wygląda duuużo lepiej.

Przepraszam ... rzeczywiście wnioskowałem po kolorach ... :-). O głównej płycie Dalinu to w ogóle nie powinienem się wypowiadać źle bo ją niedawno widziałem i wyglądała dobrze ...... jeszcze lepsze wrażenie zrobiła na mnie hala widowiskowo-sportowa ... naprawdę ładna ...

KoPer 25.06.2013 12:10

http://sport.myslenice.pl/zarabie/galeria_2

tutaj macie zdjęcia istniejącego kompleksu

Pero 26.06.2013 19:26

Wszystko spoko, pięknie, ładnie ale
1. Przede wszystkim Wisła nie jest właścicielem bazy
2. Przez co najmniej 20 lat będziemy płacić czynsz za wynajem i nigdy nie będzie to Wisły
3. Trzeba codziennie dojechać co najmniej 30 km w jedną stronę

Nie chce mi się robić liczyć progu opałcalności ale w pewnym momencie na pewno wychodzi, że i tak lepiej zbudować swoją bazę.

Ponadto ma tam ćwiczyć pierwsza drużyna i rezerwy. Co z młodzieżą w takim razie?

Marcin_fan 26.06.2013 19:44

Młodzi będą trenować przy R22

Pero 26.06.2013 19:47

Gdzie?
Przecież zostanie nam tam jedna płyta na dodatek wynajmowana od TS więc nie wiem czy dalej będą to wynajmować. Ponadto na to boisko się chuchało i dmuchało bo trenował tam pierwszy zespół...

Voin 27.06.2013 18:33

TS buduje właśnie nowe boisko dla młodzików na terenach dawnych basenów.

WiślakMyślenice 27.06.2013 18:38

Cytat:

Młodzi będą trenować przy R22
Totalny bezsens. W życiu nie nauczą się panowania nad piłką, gry na małej przestrzeni, klepki itd. 1 skład już to powinien umieć grać, więc na julia nam rozbudowa myślenickiej bazy?

Cytat:

Ponadto na to boisko się chuchało i dmuchało bo trenował tam pierwszy zespół...
Tak jak napisałem wyżej. Oni powinni napie*rdalać na małej przestrzeni, małych boiskach szkoląc technikę, a nie od razu główna płyta. Na nią powinni przenosić umiejętności z treningów.

Cytat:

TS buduje właśnie nowe boisko dla młodzików na terenach dawnych basenów.
"Po burzy słońce wychodzi zza chmur"

irokez666 01.07.2013 23:15

witam.
jestem tu nowy..
mam problem..
poszukuje materialow o stadionie Wiselki..projekty,uklad stadionu,trybun itp.
znalazlem kilka interesujacych mnie materialow o stadionie ale nadal jest to malo.
chce zrobic makiete stadionu wmiaer dokladna i dlatego poszukuje tych materialow.
czekam na jakies informacje.

Lukasz 02.07.2013 08:40

Jakiś ponury żart. Będą kupczyć na stadionie. Cytat: Powierzchnie pod trybunami wynajmiemy więc nawet na sklep sieciowy: "Biedronkę" czy "Tesco" - zapowiada Krzysztof Kowal, dyrektor ZIS.

http://www.dziennikpolski24.pl/pl/re...trybunami.html

Ten Majchrowski to jest jednak złośliwy.

TYSIAC906 02.07.2013 09:44

Z wywiadu z Bednarzem wynika ,że stadion też będziemy mieć w Myślenicach ? Prosze ,powiedzcie mi ze źle zrozumiałem ... Wtedy to będzie Wisła Myślenice. A jazda do Myślenic na mecz też mi się nie uśmiecha

KOMINEK 02.07.2013 09:48

Tak Cupiał zbuduje stadion na 33 tys. w centrum Myślenic. To już pewne. Trwają już pracę nad zmianą tekstu My chłopcy z Reymonta na my chłopcy z Myślenic.

TYSIAC906 02.07.2013 09:50

śmiesznie .

TYSIAC906 02.07.2013 09:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kominek (Post 1320656)
tak cupiał zbuduje stadion na 33 tys. W centrum myślenic. To już pewne. Trwają już pracę nad zmianą tekstu my chłopcy z reymonta na my chłopcy z myślenic.

śmiesznie ,śmiesznie ..

WISŁAZWE 02.07.2013 10:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez TYSIAC906 (Post 1320654)
Z wywiadu z Bednarzem wynika ,że stadion też będziemy mieć w Myślenicach ? Prosze ,powiedzcie mi ze źle zrozumiałem ... Wtedy to będzie Wisła Myślenice. A jazda do Myślenic na mecz też mi się nie uśmiecha

Niby gdzie Jacek mówi, że mecze w ramach rozgrywek Ekstraklasy, PP i innych rozgrywek będą rozgrywane w Myślenicach?

foxtrot_green 02.07.2013 10:31

W Asie wywiadu wspomina jedynie o przenosinach pierwszej drużyny i rezerw do Myślenic. Nie ma w ogóle mowy o zmianie stadionu. Bednarz wspomina, że Wisła swoje mecze nadal będzie rozgrywać przy Reymonta i nie może się to zmienić.

Viper 02.07.2013 11:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1320645)
Jakiś ponury żart. Będą kupczyć na stadionie. Cytat: Powierzchnie pod trybunami wynajmiemy więc nawet na sklep sieciowy: "Biedronkę" czy "Tesco" - zapowiada Krzysztof Kowal, dyrektor ZIS.

To jest myślenie życzeniowe, koszt dostosowania przestrzeni pod trybunami na supermarket byłby bardzo duży. Jak wszyscy wiedzą nawet z ogrzewaniem jest problem i trzeba by tu sporo zainwestować. Żeby taki biznes się opłacił sklep musiałby być wielkopowierzchniowy a przestrzeń pod trybunami aż tak duża nie jest. Instalowanie się z mniejszym sklepem nie przejdzie. Gdyby była taka możliwość Wisła sama zrobiłaby to już dawno. Stadion jest pod względem funkcjonalnym spieprzony przez ZIKiT i to ta instytucja kosztem premii dla pracowników powinna to teraz naprawić.

Lukasz 02.07.2013 11:37

Osobiście widzę tam hotel no ale ...jak ZIS woli mieć tam market .....

wolfy 02.07.2013 13:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK (Post 1320656)
Tak Cupiał zbuduje stadion na 33 tys. w centrum Myślenic.

Na 33 tysiące? A nie wystarczy na 15-ście?
Styknie nawet dycha jeśli zlecimy z ligi.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1320680)
Osobiście widzę tam hotel no ale ...jak ZIS woli mieć tam market .....

Obiło mi się o uszy, że chętnych na zagospodarowanie stadionu nie ma, ponieważ powierzchnie gospodarcze są źle zaprojektowane.
Jeśli się pojawi jakiś chętny, to nie będą wybrzydzać.

Lukasz 02.07.2013 14:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1320714)
Obiło mi się o uszy, że chętnych na zagospodarowanie stadionu nie ma, ponieważ powierzchnie gospodarcze są źle zaprojektowane.
Jeśli się pojawi jakiś chętny, to nie będą wybrzydzać.

:mysli: Z sieci:

Pozostanie jednak problem ogromnych kosztów utrzymania stadionu, a bardzo małych możliwości zarabiania na obiekcie poza meczami. Na stadionie są szatnie i duże hole, bez stałej restauracji, nie mówiąc o miejscach na sklepy. Są biura pod trybuną, na które nie ma chętnych. Nawet ZIKiT nie chciał tam przenieść części swoich wydziałów.

czyli wychodzi że nie ma co wynajmować, bo powierzchni gospodarczych na wynajem (poza biurami) nie ma. 'Źle zaprojektowane powierzchnie gospodarcze' - taki eufemizm :rotfl:

Elefant 02.07.2013 15:28

Dajcie spokój z tym żle zaprojektowanym zapleczem.

Skąd to wiecie ?
Z wypowiedzi urzędników, którzy mieli zagospodarować stadion i im nie wyszło. Oni nawet marsjan wymyślą byle swoje lenistwo i nieudolność usprawiedliwić.
Jeszcze się łysy wypowiedział, drugi zainteresowany tuszowaniem sprawy. Palnął o 40 milionach na poprawę ogrzewania. Równie dobrze mógł tysiąc pińcet powiedzieć. Dla mnie (i pewnie dla każdego kto się z techniką nieco obeznał) bajeczka.

Jedynym sensownym źródłem informacji jest to, że projekt był zmieniany pod dyktando holenderskiej firmy konsultingowej, właśnie w celu lepszego wykorzystania zaplecza.

Argument, że Zikit sie nie przeniósł.:haha:
Wyobrażam sobie opór otłuszczonej masy urzędniczej. Miliony dokumentów do przeniesienia, sprzętu itd. Każdą bajkę wymyślą byle to oddalić.

Przypomina to jak żywo lamenty (sam się dałem poniesć) przed oddaniem stadionu. Tysiące manakmentów, fatalne wykończenie a najważniejszy to ten, że nie oponka. :lol:
A na koniec mało co się sprawdziło, a jako stadion jest lepiej wykończony i bardziej przyjazny dla kibiców niż np. stadion we Wrocławiu (pomijam skomunikowanie, ale tu trzeba by Reymonta do Opatkowic przenieść).

Nie ma żadnego sensownego źródła informacji odnośnie możliwosci zagospodarowania zaplecza. Ani pomysłu, planu, czegokolwiek.
Dlatego póki co mając z jednej strony zły projekt a z drugiej nieudolność urzędników i niechęć Wisły skłaniam się ku poglądowi, że prawda leży bliżej tej drugiej strony.

Lukasz 02.07.2013 16:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 1320724)
Jedynym sensownym źródłem informacji jest to, że projekt był zmieniany pod dyktando holenderskiej firmy konsultingowej, właśnie w celu lepszego wykorzystania zaplecza.

Chodzi Ci o ten raport?
" ... radny Stawowy, który ujawnił wczoraj fragmenty raportu holenderskiej firmy The Stadium Consultancy z kwietnia 2008 r. Dokument zawiera poprawki do projektu stadionu"

Linki:
http://www.stadiumconsultancy.com/en.../RefKrakow.php
http://www.stadiumconsultancy.com/en...islaKrakow.php

Wychodzi że raport był zamówiony pod kątem przystosowania stadionu do wymogów UEFA i na UEFA 2012.

Dzięki Obłutowiczowi mieliśmy takie kwiatki jak np. to że piłkarze obu drużyn spotykają się w narożniku i z niego wspólnie wychodzą na mecz co jest sprzeczne z przepisami UEFA, dlatego też np. pod trybuną dobudowana została dodatkowa szatnia.

qqq_b 02.07.2013 17:14

Śmialiście się ze stadionu Cracovii, że to hipermarket a teraz sami możecie go mieć na własnym obiekcie. W sumie biedronka była by dobra...:haha:

Elefant 02.07.2013 18:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lukasz (Post 1320729)
Chodzi Ci o ten raport?

Chyba tak, choć tamten był chyba z marca 2008 roku.

Cytat:

Wychodzi że raport był zamówiony pod kątem przystosowania stadionu do wymogów UEFA i na UEFA 2012.
Nie tylko.

Cytat:

TSC has executed a design review of the design prepared by Kraków based architects Studio Architects and proposed major modifications to the design in order to comply with UEFA Elite and Euro 2012 requirements, operating requirements and multi-use requirements.
Pamiętam, że w raporcie były np. zalecenia (podobno zrealizowane) co do zmiany siatki słupów, tak aby pomieszczenia były bardziej użyteczne. Były też określone przez Wisłe wymagania dotyczące ich pomieszczeń.

Cytat:

Dzięki Obłutowiczowi mieliśmy takie kwiatki jak np. to że piłkarze obu drużyn spotykają się w narożniku i z niego wspólnie wychodzą na mecz co jest sprzeczne z przepisami UEFA, dlatego też np. pod trybuną dobudowana została dodatkowa szatnia.
I to przeszkadza nam w zagospodarowaniu stadionu ?

Od dwóch lat na tym stadionie nie dzieje się literalnie nic. Zero. Poza treningiem holendrów. I regularnym medialnym płaczem urzedników, że nic się nie da zrobić.
Jednego dodatkowego meczu, jednego koncertu, targów kwiatów egzotycznych, nie wiem czegokolwiek.
Krzesełka są żle ustawione, że nie można zrobić koncertu ?
Nie można było wynająć komuś kawałka miejsca na kawiarnie z widokiem na stadion ?
Cokolwiek, co by uczyniło ten obiekt żywym.

Stadion zapewne nie jest idealnie zaprojektowany i wymaga wysiłku, aby wycisnąć z niego kasę.
Może jest i tak, że nic się nie da z niego zrobić. Może. Tego nie wiem.
Ale na razie mamy na ten temat wypowiedzi jedynie osób będących stroną w sprawie.
I do rzetelności tych wypowiedzi ma bardzo ograniczone zaufanie. Zwłaszcza mając w pamieci negatywną histerie przed otwarciem stadionu.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:07.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl