Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

rav 07.06.2013 10:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 1316526)
P.S Nie wiem co za kretyn to projektował, ale to logo SSA to lekkie przegięcie...

A jakie ma być? :haha:
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Eternit (Post 1316566)
Z tego co wyżej wrzuciłem, a co napisała GM na fb, to żadnej sali konf. w projekcie nie ma.

Dzięki, przeoczyłem

arth_ur 07.06.2013 18:14

Jeszcze w tym miesiącu ma zostać ogłoszony przetarg na budowę centrum treningowego na zarabiu. Znajomego firma ma startować w nim. Ma być zapis w umowie ze Wisła ma dzierżawić minimum 10 lat obiekty. Wstępny koszt budowy zaplecza bez boisk to ok 2 mln zł.

WISŁAZWE 07.06.2013 18:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1316567)

Poprawne. To chyba zbyt wiele czasu nie pochłania.

Watts 07.06.2013 19:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1316567)

projektant zawrócił Wisłę kijem

marlyd 07.06.2013 20:00

Troche więcej szczegółów dotyczacych budowy bazy treningowej w Myślenicach:

http://www.krakow.sport.pl/sport-kra...prowadzka.html

rav 07.06.2013 20:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 1316607)
Poprawne. To chyba zbyt wiele czasu nie pochłania.

Wklej jakie masz na mysli, bo zaczynam miec obawe, ze pysio Ci sie wbił na konto ;)

Kolumbus 07.06.2013 20:40

Nie wiem czy o to chodzi, ale pseudoherb SSA jest odbiciem lustrzanym?

WISŁAZWE 07.06.2013 20:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1316619)
Wklej jakie masz na mysli, bo zaczynam miec obawe, ze pysio Ci sie wbił na konto ;)

Zwróć uwagę jak wygląda logo użyte na poniższym obrazku:

wis.la/chg9d

A jak wygląda logo którym posługuje się klub.

wis.la/jspbh

Niby szczegół ale mnie drażni..

Ktoś kto robił ten projekt nie poświęcił nawet dwóch minut na to aby obrócić to logo w taki sposób jak ma być.
zwracałem na to uwagę już wczoraj.

rav 07.06.2013 21:07

Nie przygladnalem sie. Juz myslalem, ze chciales tam herb TS u :)
Na trzecim obrazku w galerii na stronie Gazety Myslenickiej jest ok.

Ja i tak jestem zaskoczony in plus ze to nie herb Myslenic :) W koncu Wisla tylko wynajmie ta baze.

jaszczur90 08.06.2013 21:25

http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...ylko_pilkarzy/

Miasto to zleciło, czy Wisła ? Bo w sumie nie mogę znaleźć przetargu na stronie ZiKiT

piter116 08.06.2013 21:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jaszczur90 (Post 1316812)
http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...ylko_pilkarzy/

Miasto to zleciło, czy Wisła ? Bo w sumie nie mogę znaleźć przetargu na stronie ZiKiT

Smuda

10 znaków

ardem99 11.06.2013 12:15

http://tsw.com.pl/news/Wiecej-inform...slenicach-2611

kolejne informacje o budowie bazy w Myślenicach !

Dariook 11.06.2013 13:20

Cytat:

Radni Rady Miejskiej w Myślenicach jednogłośnie przyjęli uchwałę w sprawie podjęcia przez burmistrza działań mających na celu określenie warunków powstania i funkcjonowania w Myślenicach bazy treningowej dla klubu sportowego Wisła Kraków.
Trwają rozmowy z właścicielem klubu. Ich finał nie jest jeszcze przesądzony, ale wszystko jest na dobrej drodze. - Mając na uwadze rozwój infrastruktury sportowej i rekreacyjnej na terenie Myślenic oraz w trosce o wzrost atrakcyjności naszego miasta, sprzyjającego różnego rodzaju dyscyplinom sportowym przedkładam Radzie Miejskiej propozycja uchwały, która powierza burmistrzowi realizację działań związanych z powstaniem i funkcjonowaniem w Myślenicach bazy treningowej dla klubu sportowego Wisła Kraków. To niezwykła szansa i naszym obowiązkiem jest podjęcie próby jej wykorzystania – argumentował podczas ostatniej sesji Rady Miejskiej Maciej Ostrowski.
- Powstanie jeden z nielicznych w Polsce kompleksowy, wielodyscyplinarny obiekt sportowy, który będzie charakterystycznym produktem nie tylko z punktu widzenia sportowego, ale także marketingowego – uzasadniał Maciej Ostrowski.
Podczas dyskusji nad uchwałą radni pytali głównie o sposób finansowania tej inwestycji. Odpowiadając na te wątpliwości burmistrz Maciej Ostrowski zapewniał, że jeśli dojdzie do realizacji tego zadania, to wówczas zostanie wybrany taki model finansowy, który nie przyniesie ryzyka dla budżetu Gminy. Umowa między Myślenicami, a klubem będzie tak skonstruowana by zminimalizować obciążenie dla gminnej kasy. Wisła Kraków zapłaci czynsz dzierżawny, który zrekompensuje koszty ewentualnego kredytu zaciągniętego na budowę i koszty utrzymania obiektu. Po wygaśnięciu umowy obiekty sportowe pozostaną własnością miasta
Wiec Wisła nie będzie właścicielem tej bazy...

ital 11.06.2013 13:39

Myślę że z biegiem czasu kiedyś powstanie baza pewnie w opatkowicach ale na dzień dzisiejszy przy długach względem TF to lepiej taki układ a przynajmniej projekt arch. będzie lepszy

kkzzxx 12.06.2013 14:29

koledzy wszystko małymi kroczkami nie odrazu kraków zbudowano

tommiyacht 12.06.2013 14:52

patrzac na to ze po 15 latach TF w Wisle, mamy plan bazy treningowej to chyba Krakow zbudowano szybciej

tofik 12.06.2013 14:56

Skoszarować drużyne w Myślenicach i nie pokazywać ludziom dopóki się grać nie nauczą porządnie :))

WiślakMyślenice 12.06.2013 15:16

Gdyby zrobił to na samym początku, ew. w 2002 roku teraz przynosiłoby to efekty.

8samuraj 15.06.2013 07:15

Dotarliśmy do wszystkich umów podpisanych na budowę stadionu Wisły Kraków. Okazuje się, że wydano na niego więcej niż 540 mln zł, jak uparcie podają urzędnicy

http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...-dna,id,t.html

MDW 16.06.2013 21:11

Stadion z punktu widzenia obcokrajowca.
http://www.stadiumjourney.com/stadiu...reymana-s1644/

luke1906 24.06.2013 08:26

Z oficjalnego FB:

Cytat:

Porozumienie podpisane. Baza treningowa Wisły Kraków od stycznia 2014 w Myślenicach. Wkrótce więcej informacji.

hejR22 24.06.2013 09:10

no i co teraz cwaniaczki mowilem, ze Cupial nigdy nie sprzeda Wisly i, że jak powiedzial ze baza musi byc to bedzie i co teraz!!!

fialo 24.06.2013 09:18

Naprawdę duży dzień i duży krok w stronę normalności ! Pierwsza dobra wiadomość w tym sportowo beznadziejnym roku.

domin_czyzyny 24.06.2013 09:33

też jestem tego samego zdania, oczywiście wolałbym bazę treningową przy R22.
Ale w sytuacji, gdy Cupiał nie ma pieniędzy lub nie chce ich przeznaczyć na budowę ośrodka treningowego, Miasto Kraków ma wszystko w dupie jeśli chodzi o Wisłę, to dobrze, że chociaż Myślenice tutaj poszły nam na rękę.

Teraz modernizacja bazy dla dzieciaków przy R22 i będzie to prawdziwy krok w stronę normalności.

Ogryzek 24.06.2013 09:45

Baza w Myślenicach ma więcej zalet niż baza na R22 - wiem wiem nie brzmi to najlepiej ale - cisza i spokój na ciężkie treningi. Bez niepotrzebnych stresów z powodu presji kibiców. A i Cupiał ma blisko i zawsze może wpaść z "gospodarską wizytą" zobaczyć jak pracują kopacze. Jest to dobre rozwiązanie bo do Myślenic nie jest daleko.
Miło czytać takie info. Wreszcie jakiś pozytyw:)

rav 24.06.2013 09:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ogryzek (Post 1319384)
(...) cisza i spokój na ciężkie treningi. Bez niepotrzebnych stresów z powodu presji kibiców(...)

Nie no, bez żartów... 5-15 kibiców, zwykle starszej daty na treningu to jakaś presja? :)

Główna zaleta jest taka, że docelowo baza będzie o wyższym standardzie niż przy R22.
Wady:
- symbolicznie wynosimy się z R22... ale nie robiłbym z tego powodu afery,
- ponoć oszczędzamy, tymczasem klub musi jakoś zorganizować zawodnikom niemal codzienny transport, a to kosztuje; wiadomo, że nie mówię o zawodnikach pierwszego zespołu, ale już młodzi pukający do pierwszej drużyny czy rezerwy trzeba jakoś przewieźć; dochodzi do tego strata czasu na dojazdy,
- przenosiny nieco utrudnią pracę krakowskim mediom.

Żeby nie było: cieszę się, że Wisła będzie miała gdzie trenować, choć zdaję sobie sprawę, że to w dużej mierze decyzja polityczna.

it 24.06.2013 10:13

Jeszcze pytanie, czy ta baza rzeczywiście powstanie do końca 2013.
Z tego co czytałem, umowa ma być podpisana między Gminą Myślenice a specjalną spółką, która dopiero ma poddzierżawiać obiekt Wiśle.
A baza ma powstać za pieniądze wykonawcy, który będzie ją wykonywał, czyli de facto skredytuje inwestycję.
Pytanie, czy znajdzie się na to chętny.

foxtrot_green 24.06.2013 10:16

Cieszę się, że wreszcie będą porządne warunki do treningu, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Czy to dobrze, że Wisła wiąże się aż na 20 lat? Wszystko byłoby ok, gdyby klub miał w przyszłości, przejąć ten ośrodek na własność, ale nie ma o tym mowy w informacji na oficjalnej stronie.

Nehiar 24.06.2013 10:37

Z komunikatu wynika, że baza będzie głównie dla pierwszego zespołu i rezerw, juniorzy dalej będą trenowac na klepiskach :P

Wertian 24.06.2013 10:48

Moi drodzy, bazy przy R22 być nigdy nie powinno! Na bazę powinno się składać kilka boisk. Także kilka pełnowymiarowych. Na to przy R22 nigdy nie było miejsca. Zresztą to zbyt cenne tereny by wysiewać na nich trawę i grodzić to płotami. Zarówno z biznesowego punktu widzenia oraz ze względu na aspekty sportowe baza na prowincji to rozwiązanie dla nas najlepsze. Zresztą to praktyka powszechna w ogromnej większości profesjonalnych klubów piłkarskich.

rav 24.06.2013 10:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Nehiar (Post 1319397)
Z komunikatu wynika, że baza będzie głównie dla pierwszego zespołu i rezerw, juniorzy dalej będą trenowac na klepiskach :P

Po pierwszę, świetny pomysł, wozić codziennie juniorów na trening do Myślenic.
Po drugie i ważniejsze, proponuję przejść się na Reymonta 22 i obejrzeć w jakim stanie jest główne boisko treningowe i to przy byłym stadionie lekkoatletycznym. Podpowiem: trawka przystrzyżona, ziemia równa. Nic tylko trenować.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wertian (Post 1319402)
Moi drodzy, bazy przy R22 być nigdy nie powinno! Na bazę powinno się składać kilka boisk. Także kilka pełnowymiarowych. Na to przy R22 nigdy nie było miejsca. Zresztą to zbyt cenne tereny by wysiewać na nich trawę i grodzić to płotami. Zarówno z biznesowego punktu widzenia oraz ze względu na aspekty sportowe baza na prowincji to rozwiązanie dla nas najlepsze. Zresztą to praktyka powszechna w ogromnej większości profesjonalnych klubów piłkarskich.

Te super cenne tereny stoją odłogiem i chaszczami od lat (za wyjątkiem dwóch całkiem przyzwoitych i dużych boisk). Bo podobno ktoś będzie hotel budował. Efekt jest taki, że minęło 15 lat, a Wisła wynajmowała sztuczną murawę od Skotnik i innych...

Tymczasem TS Wisła, które wciąż nie rezygnuje ze sprzedaży czy udostępnienia części terenów pod budowę hotelu zaadaptowało je pod kolejne boisko. Bo uznali, że nawet, jeśli posłuży ono 1-2 lata (a potem tereny zostaną sprzedane pod hotel) to i tak się to opłaca niż wynajem boisk nie wiadomo gdzie.

Robbie92 24.06.2013 11:31

O ile się nie mylę w Szachtarze mają podobne praktyki.. Baza, a stadion to dwie różne rzeczy.. Lepsze to niż czekanie Bóg wie ile na strefę treningową przy R22.. Przeczekajmy ten ubogi okres, za rok będzie lepiej! Pozdrawiam obiektywnych..

syryls 24.06.2013 12:10

A jak to różnica czy przy R22 czy w Myślenicach? Ja nie widze żadnej

tommiyacht 24.06.2013 12:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez syryls (Post 1319414)
A jak to różnica czy przy R22 czy w Myślenicach? Ja nie widze żadnej

chłopaki przewietrza fury, pewnie pojawi sie wiecej suszarek na zakopiance

arth_ur 24.06.2013 12:41

Cieszę się że podpisali umowę, dziwię się że na 20 lat, przecież to kupa czasu. Z domku mam gdzieś 4 km do przyszłej bazy Wisły więc w wolnym czasie będzie można wpaść na trening :-) . Dziwi mnie negatywne nastawienie co po niektórych na "wyprowadzkę" Wisły. W dzisiejszych czasach Wisła to nie tylko Krakowski klub ale i Małopolski. Ile fanów przyjeżdża wspierać Wisłę do Krakowa, może teraz pora aby to Wisła do nas przyjezdzala?

huberix 24.06.2013 13:35

Bardzo dobry ruch. Jestem dumny z Wisły, ale trochę za późno. :(
Trzeba było cudować bazę 5 lat temu kiedy Wisła była best ale tak czy siak będzie obiekt, jest zajebiscie
Cicho, spokojnie i oderwanie od stadionu bo jak taki piłkarz codziennie jeździ obok stadionu to już chyba żygać sie chce a tu za miasto wyjedzie , elgegancko :)

Wertian 24.06.2013 13:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1319404)
Te super cenne tereny stoją odłogiem i chaszczami od lat (za wyjątkiem dwóch całkiem przyzwoitych i dużych boisk). Bo podobno ktoś będzie hotel budował. Efekt jest taki, że minęło 15 lat, a Wisła wynajmowała sztuczną murawę od Skotnik i innych...

To niczego nie zmienia. Wartość ziemi nie zależy od tego czy tam będzie łąka, ugór czy zielony trawnik. Lokalizacja tych terenów jest jaka jest i tego nic nie zmieni.

Terenu starczyłoby tam na dwa pełnowymiarowe boiska i nic więcej. Zgadzam sie, że lepiej gdyby baza była w zasięgu obwodnicy... ale będę bardziej niż zadowolony z pierwszej cywilizowanej infrastruktury treningowej w Myślenicach.

R33 24.06.2013 14:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez syryls (Post 1319414)
A jak to różnica czy przy R22 czy w Myślenicach?

30 kilometrów.

Marcin_fan 24.06.2013 14:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tommiyacht (Post 1319415)
chłopaki przewietrza fury, pewnie pojawi sie wiecej suszarek na zakopiance

Myśle że codziennie będzie podstawiany autokar pod stadionem

hunter 24.06.2013 14:27

Nie ma bazy jest źle. Jest/będzie baza, to też źle bo nie w Krakowie...

W wielu dużych europejskich klubach na porządku dziennym jest sytuacja w której centrum treningowe znajduje się poza miastem. Zespół przyjeżdża na stadion zagrać tylko mecz lub ewentualnie (w przypadku pucharów) zrobić trening na płycie głównej przed meczem.

Do Myślenic z Krakowa leci się 15 minut, więc bez przesady z tym narzekaniem na odległość.

Podejrzewam, że każdy piłkarz będzie na własną rękę dojeżdżał (mam na myśli tych z 1. drużyny), autobusy i zorganizowany transport to co najwyżej dla młodszych roczników tylko.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:18.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl